Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochody bezpieczne tylko dla szczupłych ?

Featured Replies

Napisano

Ciekawe crazy.gif

Wygląda na to, że jak ważysz ponad 78 kg to gwiazdki w testach zderzeniowych mogą Cię nie ochronić.

Napisano

> Ciekawe

> Wygląda na to, że jak ważysz ponad 78 kg to gwiazdki w testach zderzeniowych mogą Cię nie ochronić.

bo te wszystkie gwiazdki, poduszki i inne gadżety to marketing i sposób na wyciągnięcie dodatkowej kasy. Ja to w nigdy nie wierzyłem i nigdy nie będę kierował się przy zakupie auta takimi rzeczami.

Napisano

> Ciekawe

> Wygląda na to, że jak ważysz ponad 78 kg to gwiazdki w testach zderzeniowych mogą Cię nie ochronić.

Z jednej strony mnie to nie dotyczy, bo w limicie 78kg sie (jeszcze) mieszcze zlosnik.gif

Ale z drugiej... To logiczne, ze napinacze pasow maja okreslona sile dzialania. Tylko zawsze sadzilem, ze ten prog jest przesuniety zdecydowanie wyzej. Przeciez 78kg przekracza 50% mezczyzn... Az mi sie wierzyc nie chce.

Napisano

> Ciekawe

a co powiesz na wzrost, ponad 2 metry, i długie nogi, które w moim przypadku w kilku autach, a konkretnie kolana, są na wysokości otwierającego się airbaga pasażera? Mam w raazie wypadku zagwarantowane uszkodzenie kolana, jak nie złamanie, jak poduszka mi prosto w kolana uderzy.

Napisano

A co ma powiedzieć facet bez nóg. on nawet do pedału hamulca nie dosięgnie icon_eek.gif

Chciałem i tylko uzmysłowić, że Twój wzrost to raczej anomalia, jakoś musisz z tym żyć wink.gif

Napisano

> Ciekawe

No cóż. Urządzenia dostosowuje się do średniej wagi, wzrostu i wymiarów człowieka.

Wszelkie "ekstrema" wagowo-długościowe mają przechlapane.

Przy oobecnym zaawansowaniu technologicznym samochodów musimy z tym jakoś żyć skromny.gif

Ciekawe kiedy odbędzie sie pierwszy proces z producentem samochodów o to, że w pięciogwiazdkowym samochodzie ktoś zginał smirk.gif

Napisano

> Ciekawe

78 kg to nie jest szczupły facet, no chyba, że ma 2 metry wzrostu. 78 kg to waga prawidłowa dla faceta całkiem wysokiego, optymalna w okolicach nawet do ok 190cm.

Mieszczą się w tym limicie zdecydowanie prawie wszyscy. Oczywiste jest, że kilka kilo więcej nie zrobi jakiejś wielkiej różnicy, ale już 25 jak widać robi.

Pewnie z czasem i to się zmieni, poprawi, polepszy. Za mojego dzieciństwa nawet pasy nie były standardem.

Napisano

> bo te wszystkie gwiazdki, poduszki i inne gadżety to marketing i sposób na wyciągnięcie dodatkowej

> kasy. Ja to w nigdy nie wierzyłem i nigdy nie będę kierował się przy zakupie auta takimi

> rzeczami.

Analogicznie jak z fotelikami dla dzieci - testy robione bodajże w golfie IV. Pytałem na HP - a jak się one mają do wypadku z fotelikiem zamontowanym w innym aucie? cfaniaczek.gif

Gwiazdki na pewno coś tam pokazują, ale nie jest to pełna i obiektywna ocena bezpieczeństwa (chociażby przyznawanie gwiazdek za "pipczyk" od pasów).

Napisano

> Ciekawe

Po prostu w ten sposob - ograniczjac wage manekinow latwiej jest spelnic normy bezpieczenstwa - gwiazdki sa i o to glownie producentowi chodzi.

Czasem mysle tak skrajnie , ze jakby zamiast tych wsyzstkich systemow bezpieczenstwa , a zwlaszcza zamiast poduszki z kierownicy wystawal osry dlugi np. na 8 cm. szpikulec to liczba wypadkow , jak i tych co pedza na zlamanie karku spadlaby pewnie o 70 %

Napisano

> No cóż. Urządzenia dostosowuje się do średniej wagi, wzrostu i wymiarów człowieka.

> Wszelkie "ekstrema" wagowo-długościowe mają przechlapane.

Popełniasz błąd myślowy zlosnik.gif

Używanie średniej wagi manekina powoduje, że 50% populacji nie będzie się zachowywało prawidłowo w czasie wypadku. Testy powinno się robić w ten sposób, aby urządzenia bezpieczeństwa sprawowały się dobrze dla np 90% ludzi. Czyli wystarczyło by np. zrobić test z dwoma manekinami o rożnych (skrajnych) wagach i wzroście.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> 78 kg to nie jest szczupły facet, no chyba, że ma 2 metry wzrostu. 78 kg to waga prawidłowa dla

> faceta całkiem wysokiego, optymalna w okolicach nawet do ok 190cm.

> Mieszczą się w tym limicie zdecydowanie prawie wszyscy.

Wystarczy, że mężczyzna jest wysportowany i już masa podbija mu się o parę/paręnaście kilo. Więc mówiąc o wysokich masz na myśli raczej chuderlaków...

I nie mówię tu o koksiarzach, żeby nie było wątpliwości.

Średnia masa w naszej populacji może być znacznie większa niż nam się zdaje. Popatrz na to.

EDIT

OK, powyższy link to pomyłka. Rzuciłem okiem wyżej i są tam metody. Grupa badana dobierana była celowo pod kątem otyłości. smile.gif

Tak czy siak, nie zmienia to nic w kwestii łatwości zwiększenia masy mięśniowej u osób wysportowanych.

Napisano

> 78 kg to nie jest szczupły facet, no chyba, że ma 2 metry wzrostu. 78 kg to waga prawidłowa dla

> faceta całkiem wysokiego, optymalna w okolicach nawet do ok 190cm.

> Mieszczą się w tym limicie zdecydowanie prawie wszyscy. Oczywiste jest, że kilka kilo więcej nie

> zrobi jakiejś wielkiej różnicy, ale już 25 jak widać robi.

> Pewnie z czasem i to się zmieni, poprawi, polepszy. Za mojego dzieciństwa nawet pasy nie były

> standardem.

Tu nie chodzi o ty czy 78 kg to jest ktoś szczupły lub nie. A tym bardziej nie jest istotne, czy jest to waga prawidłowa. Bo nie chodzi przecież o względy zdrowotne.

Systemy bezpieczeństwa muszą być tak zaprojektowane, aby chroniły większą część populacji. Więc nawet jeżeli te 78kg to jest waga optymalna, to pokrywa tylko pewną część ludzi. A powinno być zgodnie ze statystyką. Jest pewna wartość średnia, odchylenia, rozkład prawdopodobieństwa (Gaussa na przykład) i na tej podstawie powinno się szacować zakres wag. Czyli pokrywać wagę z zakresu Sigma, (2, 3 Sigma) a nie tylko to wartości średniej czy mediany.

Poza tym wspomniane wcześniej napinacze działają zanim człowiek poleci do przodu. Masa więc nie jest tu istotna. Pasy mają się napiąć i zablokować, a dopiero potem siła bezwładności ma zadziałać na człowieka.

Napisano

> No cóż. Urządzenia dostosowuje się do średniej wagi, wzrostu i wymiarów człowieka.

> Wszelkie "ekstrema" wagowo-długościowe mają przechlapane.

> Przy oobecnym zaawansowaniu technologicznym samochodów musimy z tym jakoś żyć

> Ciekawe kiedy odbędzie sie pierwszy proces z producentem samochodów o to, że w pięciogwiazdkowym

> samochodzie ktoś zginał

gwiazdki dostaje się i za konkretne zderzenie w warunkach laboratoryjnych.

wystarczą odrobinę zienione warunki (kąt, przesunięcie w bok) i gwazdki przepadają

Napisano

> gwiazdki dostaje się i za konkretne zderzenie w warunkach laboratoryjnych.

> wystarczą odrobinę zienione warunki (kąt, przesunięcie w bok) i gwazdki przepadają

A jak inaczej wyobrażasz sobie testy zderzeniowe? Żeby opisać rzeczywistość musisz dokonać pewnych (nawet poważnych) uproszczeń. Procedury testowe są jawne, więc można je jeszcze kiedyś ulepszyć.

Na razie są wystarczające do odsiania niebezpiecznego złomu, jak na przykład pierwsze auta z Chin.

Bo chyba lepiej mieć obraz przybliżony z nadzieją na idealny w nieskończenie odległej przyszłości wink.gif niż brak obrazu.

Napisano

> Popełniasz błąd myślowy

Myślisz? wink.gif

> się dobrze dla np 90% ludzi. Czyli wystarczyło by np. zrobić test z dwoma manekinami o rożnych

> (skrajnych) wagach i wzroście.

Wiesz, z jedenj strony możnaby. Bo otyłośc jako choroba cywilizacyjna jest faktem.

Z drugiej strony - do badań przyjęto pewien standard, normę, a wszystko co się w normie nie mieści powoduje że otrzymujemy wyniki odmienne od "laboratoryjnych".

A 78kg. to dla średniego wzrostu faceta waga dość "zdrowa" wink.gif

Dostosowanie systemów bezpieczeństwa w samochodzie do większej wagi to wydanie konkretnych pieniędzy. A skoro normy są takie, jakie są, to trudno sie dziwić że projektuje się samochody żeby funkcjonowały z obciążeniami normatywnymi.

Bo wyobraź sobie że producent stworzył, i reklamuje samochód jako auto dla osób otyłych. Bezpieczny, wygodny samochód "dla grubasów" grinser006.gif

Sukces ma gwarantowany, prawda? grinser006.gif

Napisano

> A co ma powiedzieć facet bez nóg. on nawet do pedału hamulca nie dosięgnie

> Chciałem i tylko uzmysłowić, że Twój wzrost to raczej anomalia, jakoś musisz z tym żyć

że hę?

Napisano

> Wystarczy, że mężczyzna jest wysportowany i już masa podbija mu się o parę/paręnaście kilo.

dokładnie, wazyłem 83kg (190cm), połaziłem 2 lata na siłownie i ważę 100kg a prawie tego po mnie nie widać, może ręce mam większe i tyle spineyes.gif

Napisano

> Ciekawe

dlatego nie ma jak klatka i kubły z odpowiednimi pasami zlosnik.gif

a nie jakieś gwiazdko-bzdury palacz.gif

Napisano

> Twój wzrost to raczej anomalia, jakoś musisz z tym żyć

rozumiem że jesteś niezłym kurduplem skoro masz takie zdanie o kimś kto ma 2 metry zlosnik2.gif

Napisano

> dlatego nie ma jak klatka i kubły z odpowiednimi pasami

> a nie jakieś gwiazdko-bzdury

I kask na głowie - klatka bez kasku może być niebezpieczna przy bocznym uderzeniu.

Napisano

> I kask na głowie - klatka bez kasku może być niebezpieczna przy bocznym uderzeniu.

zależy od kubłów zlosnik.gif

Napisano

> Czasem mysle tak skrajnie , ze jakby zamiast tych wsyzstkich systemow bezpieczenstwa , a zwlaszcza

> zamiast poduszki z kierownicy wystawal osry dlugi np. na 8 cm. szpikulec to liczba wypadkow ,

> jak i tych co pedza na zlamanie karku spadlaby pewnie o 70 %

Ale niektórzy tak mają. Motocykliści. I jakoś to nie pomaga wink.gif

Napisano

> Ale niektórzy tak mają. Motocykliści. I jakoś to nie pomaga

Tak! I stalową linkę na szyi... hehe.gif

Wladmar, nie czytaj więcej kolorowej prasy. ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Wystarczy, że mężczyzna jest wysportowany i już masa podbija mu się o parę/paręnaście kilo. Więc

> mówiąc o wysokich masz na myśli raczej chuderlaków...

No nie przesadzajmy. W przypadku wzrostu (powiedzmy przeciętnego, choć to się wg polskich norm kwalifikuje jako "wysoki") 176 cm prawidłowa waga mieści się w przedziale ok 64-77kg, optymalna 68-69kg. Mniej więcej połowę społeczeństwa stanowią kobiety, dla których średnia jest duużo niższa. Jeśli systemy bezpieczeństwa mają być zaprojektowane tak by optymalnie działały dla jak największej grupy ludzi, to imho 78 kg to bardzo dużo i uwzględnia to właśnie aktualne spasienie się społeczeństwa. To, że część się nie zmieści to jest oczywiste. Ja jednak znam więcej kobiet które ważą poniżej 60 kg niż facetów ważących ponad 100kg.

Napisano

> gwiazdki dostaje się i za konkretne zderzenie w warunkach laboratoryjnych.

> wystarczą odrobinę zienione warunki (kąt, przesunięcie w bok) i gwazdki przepadają

Dodatkowe nieszczęście polega na tym, że producenci nauczyli się robić auta pod gwiazdki. Co oznacza wyśrubowanie bezpieczeństwa dla tych kilku normatywnych przypadków z testów zderzeniowych i - być może - uszczuplenie go poza nimi. Nie wiem, czy samochód taki "średniobezpieczny" w większości przypadków nie jest lepszy niż ten superbezpieczny w konkretnym, laboratoryjnym przypadku.

Napisano

> że hę?

chyba nie powiesz, że ponad 2 m wzrostu to norma, czy też rozmiar buta 50 zlosnik.gif

Napisano

> rozumiem że jesteś niezłym kurduplem skoro masz takie zdanie o kimś kto ma 2 metry

ponad 2 m Leo napisał jak już grinser006.gif na pewno nie jest to przeciętny wzrost u osobnika homo sapiens zeby.GIF

Napisano

> a co powiesz na wzrost, ponad 2 metry, i długie nogi, które w moim przypadku w kilku autach, a

> konkretnie kolana, są na wysokości otwierającego się airbaga pasażera?

Tak już jest na świecie, że to mniejszość musi się dostosować do większości. Musisz szukać samochodów, które będą dla Ciebie wygodne i bezpieczne a nie oczekiwać, iż to producenci dopasują się do Ciebie.

Napisano
  • Autor

> Tak już jest na świecie, że to mniejszość musi się dostosować do większości. Musisz szukać

> samochodów, które będą dla Ciebie wygodne i bezpieczne a nie oczekiwać, iż to producenci

> dopasują się do Ciebie.

Z autem jak z marynarką, najlepsza szyta na miarę, przy czym auta dla ponadnormatywnych nie zrobią tak aby w testach miała rzeczone gwiazdki spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> chyba nie powiesz, że ponad 2 m wzrostu to norma, czy też rozmiar buta 50

rozejrzyj się po młodzieży.

Wiesz co, nie będę z Tobą dyskutował o tym czy jestem normalny czy też nie.

Ważne jest to, że okazuje się, że samochody mogą być niebezpieczne dla ludzi o pewnej charakterystyce budowy, i dla mnie jest karygodne, że robi się badania na manekinach ze środka krzywej Gaussa, a powinno się robić na manekinach z obu krańców, dlatego ,że jeśli obie skrajne granice dają bezpieczeństwo, to daje je również , a nawet bardziej, środek stawki.

A żaden z producentów nie zastrzega, że jeżeli np. do sejczento wsiądzie 150kg baba z biustem zamiast airbagu, to może z nawet mniejszego wypadku nie wyjść cało.

Napisano

> Tak już jest na świecie, że to mniejszość musi się dostosować do większości. Musisz szukać

> samochodów, które będą dla Ciebie wygodne i bezpieczne a nie oczekiwać, iż to producenci

> dopasują się do Ciebie.

tylko, że nikt nigdzie nie napisał, że takie a takie auto zapewnia bezpieczeństwo bierne i aktywne pasażerom do 1.8m i 100 kg wagi.

Napisano

> ponad 2 m Leo napisał jak już na pewno nie jest to przeciętny wzrost u osobnika homo sapiens

no ale chyba to nie powód porównywać go do inwalidy hehe.gif

Napisano

> rozejrzyj się po młodzieży.

Czyli jednak w to wierzysz? icon_eek.gif

> Wiesz co, nie będę z Tobą dyskutował o tym czy jestem normalny czy też nie.

również nie zamierzam na ten temat dyskutować, jeżeli uważasz, ze jesteś nienormalny? Bo ja tak nie napisałem i takiego stwierdzenia nie użyłem.

> Ważne jest to, że okazuje się, że samochody mogą być niebezpieczne dla ludzi o pewnej

> charakterystyce budowy, i dla mnie jest karygodne, że robi się badania na manekinach ze środka

> krzywej Gaussa, a powinno się robić na manekinach z obu krańców, dlatego ,że jeśli obie

> skrajne granice dają bezpieczeństwo, to daje je również , a nawet bardziej, środek stawki.

> A żaden z producentów nie zastrzega, że jeżeli np. do sejczento wsiądzie 150kg baba z biustem

> zamiast airbagu, to może z nawet mniejszego wypadku nie wyjść cało.

Ale tak jest z większością rzeczy na tym świecie, Tylko specjalistyczne firmy mogą bawić się w dogodzenie ludziom poniżej i powyżej przeciętnej. Musisz sie z tym pogodzić, nikt nie zmusza do kupna tych produktów.

Nie zrozum, że uważam ten stan za właściwy, ale tego nie zmienisz ok.gif

Napisano

> no ale chyba to nie powód porównywać go do inwalidy

jest równouprawnienie przecież, inwalida to taki sam człowiek jak każdy inny zlosnik.gif

Nie porównuje go do inwalidy, napisałem, że wymiary jego tułowia nie są normą w społeczeństwie. Przecież to nie moja wina hehe.gif

Napisano

> ponad 2 m Leo napisał jak już na pewno nie jest to przeciętny wzrost u osobnika homo sapiens

Z tego samego powodu chińskie samochody sa bezpieczne ..... dla Chińczyków.

Napisano

> Tu nie chodzi o ty czy 78 kg to jest ktoś szczupły lub nie. A tym bardziej nie jest istotne, czy

> jest to waga prawidłowa. Bo nie chodzi przecież o względy zdrowotne.

> Systemy bezpieczeństwa muszą być tak zaprojektowane, aby chroniły większą część populacji. Więc

> nawet jeżeli te 78kg to jest waga optymalna, to pokrywa tylko pewną część ludzi. A powinno być

> zgodnie ze statystyką. Jest pewna wartość średnia, odchylenia, rozkład prawdopodobieństwa

> (Gaussa na przykład) i na tej podstawie powinno się szacować zakres wag. Czyli pokrywać wagę z

> zakresu Sigma, (2, 3 Sigma) a nie tylko to wartości średniej czy mediany.

> Poza tym wspomniane wcześniej napinacze działają zanim człowiek poleci do przodu. Masa więc nie

> jest tu istotna. Pasy mają się napiąć i zablokować, a dopiero potem siła bezwładności ma

> zadziałać na człowieka.

Wiesz co oznacza zwrot "przedstawiciel 95-percentylowy"? To znaczy, ze wlasnie z tej krzywej populacji dobiera si takiego mnekina, ktory spelnia wymogi 95% populacji wynikajacej z krzywej. I ta to wlasnie wyglada - 5% populacji nie miesci sie w tym zakresie.

Napisano

> dokładnie, wazyłem 83kg (190cm), połaziłem 2 lata na siłownie i ważę 100kg a prawie tego po mnie

> nie widać, może ręce mam większe i tyle

Jestem kilka cm niższy i ważę 95kg.

Okolice 75kg to ważyłem w liceum i wyglądałem jak wieszak zlosnik.gif

Napisano

> bo te wszystkie gwiazdki, poduszki i inne gadżety to marketing i sposób na wyciągnięcie dodatkowej

> kasy. Ja to w nigdy nie wierzyłem i nigdy nie będę kierował się przy zakupie auta takimi

> rzeczami.

No nie zgodze się... zobacz sobie testy zderzeniowe aut z 1 gwiazdką a z 5 ... dobrym przykłądem są chińskie auta...

Owszem bezpieczeństwo sie "dobrze sprzedaje" więc mam 9 poduszek w aucie hehe.gif ale to nie tylko o poduszki chodzi a raczej o sztywność nadwozia i kontrolowane strefy zgniotu.

Co do masy to sie dziwie ... skoro wkładają mi pod dupcie maty z milionem czujników ( przynajmniej Fiat tak ma ) która waży mnie to dlaczego nie mogą zoptymalizować wszystkiego pod danego osobnika/czkę wink.gif Ale ostatnio nawet Volvo stwierdziło, że pasy bezpieczeństwa obecnie robi sie cieńsze i mniej wytrzymałe... ja niestety nie mieszcze się w średniej... przekraczam 78 kg więc już czacha.gif

Napisano

> rzeczami.

To kup chinczyka. Tani i nie ma gwiazdek. Cos w sam raz dla Ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.