Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat z zakupem autka

Featured Replies

Napisano

Budżet - ok 60.000

Założenia - samochód rodzinny - może kombi (większy bagażnik żeby się dało na wczasy)

Codziennie robię do i z pracy 110 km więc oszczędny diesel

Mało awaryjny bo każdy postój u mechanika to tragedia dla mnie (nie mam jak się dostać do pracy)

Może coś max 2-3 lata (przebieg - nie wiem ale jakoś 60kkm to za dużo)

Fajnie jakby miał tempomat (ale to już chyba marudzę smile.gif

Generalnie więcej w trasie - mało w korkach

Napisano

> Budżet - ok 60.000

> Założenia - samochód rodzinny - może kombi (większy bagażnik żeby się dało na wczasy)

> Codziennie robię do i z pracy 110 km więc oszczędny diesel

> Mało awaryjny bo każdy postój u mechanika to tragedia dla mnie (nie mam jak się dostać do pracy)

> Może coś max 2-3 lata (przebieg - nie wiem ale jakoś 60kkm to za dużo)

> Fajnie jakby miał tempomat (ale to już chyba marudzę

> Generalnie więcej w trasie - mało w korkach

A za te pieniądze nie lepiej coś nowego? Ja przy podobnych założeniach po poszukiwaniu używki dodałem +10 do budżetu i kupiłem Qashqaia. Co prawda 1,6 benzyna ale w Warszawie (średnia na poziomie 25 km/h angryfire.gif) w granicach 8 litrów spala więc nie jest źle.

Tempomat jest w każdym poza najbiedniejszą wersją :-)

Napisano
  • Autor

> A za te pieniądze nie lepiej coś nowego? Ja przy podobnych założeniach po poszukiwaniu używki

> dodałem +10 do budżetu i kupiłem Qashqaia. Co prawda 1,6 benzyna ale w Warszawie (średnia na

> poziomie 25 km/h ) w granicach 8 litrów spala więc nie jest źle.

> Tempomat jest w każdym poza najbiedniejszą wersją :-)

jakoś szukam czegoś co średnio spali nie więcej niż 5,5 - 6 bo u mnie przy przebiegach 30-35 kkm to już robi różnicę

a nowy to za te pieniądze jest Hyundai I30CW ale jakoś nie mam przekonania

Napisano

> Budżet - ok 60.000

> Założenia - samochód rodzinny - może kombi (większy bagażnik żeby się dało na wczasy)

> Mało awaryjny bo każdy postój u mechanika to tragedia dla mnie (nie mam jak się dostać do pracy)

Nowy z salonu Hultaj I30/Kia Ceed

Diesel 1.6 CRDI 115 KM. Nie jest mistrzem oszczędzania - 6,5 -7 w mieście w korkach. W trasie idzie zejść do 4,3.

Ceed bedzie miał większy bagarek. I30 będzie (imho) ładniejszy zlosnik.gif

Myślę że za te pieniądze kupisz wiele lat spokoju - a to ważne.

Napisano

> jakoś szukam czegoś co średnio spali nie więcej niż 5,5 - 6 bo u mnie przy przebiegach 30-35 kkm to

> już robi różnicę

> a nowy to za te pieniądze jest Hyundai I30CW ale jakoś nie mam przekonania

Bo ?

Lepszy używany "niemiec od dziadka" ? zlosnik.gif

Napisano

> jakoś szukam czegoś co średnio spali nie więcej niż 5,5 - 6 bo u mnie przy przebiegach 30-35 kkm to

> już robi różnicę

Zdaję sobie sprawę z tego, że to robi różnice. Te 6 litrów jest całkiem realne przy lekkiej nodze w trasie, z tego co pamiętam to przy wyjeździe na wakacje tyle wyszło :-)

> a nowy to za te pieniądze jest Hyundai I30CW ale jakoś nie mam przekonania

Focus chyba jeszcze jest za porównywalne pieniądze do wzięcia.

W każdym razie ja bym się jeszcze raz zdecydował na nowy bo 60 to jak dla mnie trochę dużo żeby wtopić w używkę niewiadomego pochodzenia.

Napisano
  • Autor

> Bo ?

> Lepszy używany "niemiec od dziadka" ?

no to też za 72.000 był Jetta z 1.6 TDI 105KM i fajniej wyposażony

Ja nie mam nic do koreańskich autek - nawet mi się Sonata podoba - jest taka z 2009 roku nowa (nikt jej nie chce czy jak??) w 2.0 CRDI

Napisano
  • Autor

> Budżet - ok 60.000

muszę się poprawić - nowy też rozważam - ale ostatnio to mnie coś trafiało jak w salonach nawet oczu zza kompa nie podnosili bo firmy kupowały z kratką i wszystko było sprzedane

Napisano

> no to też za 72.000 był Jetta z 1.6 TDI 105KM i fajniej wyposażony

> Ja nie mam nic do koreańskich autek - nawet mi się Sonata podoba - jest taka z 2009 roku nowa (nikt

> jej nie chce czy jak??) w 2.0 CRDI

Pomiędzy 72 tyś a 60 tyś jest spora różnica.

Pomiędzy 5 - 7 lat gwarancji a 2 - 3 również

CRDI bez DPF i dwumasy jest jednym z lepszych silników w swojej klasie. Poza zużyciem paliwa (bo HDI 1,6 jest o ok 0,5l oszczędniejszy)

Napisano
  • Autor

> Pomiędzy 72 tyś a 60 tyś jest spora różnica.

> Pomiędzy 5 - 7 lat gwarancji a 2 - 3 również

> CRDI bez DPF i dwumasy jest jednym z lepszych silników w swojej klasie. Poza zużyciem paliwa (bo

> HDI 1,6 jest o ok 0,5l oszczędniejszy)

a skąd wiadomo że nie ma dwumasy ?(bo DPF taka sonata nie ma)

Napisano

> co jak co ale za 60tys to trzeba byc fanatykiem VW zeby kupić to nudne auto

Czemu nudne? Piękna linia, wyposażenie o jakim nigdy nie marzyłem,

cena mówi że bity nie był za bardzo a na pewno nie jest klepany z przystanku,

jedyna nuda to kolor. Przyzwoity silnik i skrzynia, nadaje się do wypełnienia

zadania jak najbardziej... Kolega szuka konkretnych funkcjonalności,

a nie Bentley'a smile.gif

Napisano

> muszę się poprawić - nowy też rozważam - ale ostatnio to mnie coś trafiało jak w salonach nawet

> oczu zza kompa nie podnosili bo firmy kupowały z kratką i wszystko było sprzedane

To poczekaj do nowego roku. Jak się kratki skończą, to sie dilerzy "zdziwią" mocno że sprzedaż nie idzie.

Napisano

> rozważam wyjazd też ale muszę mieć fachowca do oględzin - jak na 2006 podejrzanie niski przebieg

Dodaj 100 tys. i dla tego silnika to jest jak kichnięcie...

Napisano

> a skąd wiadomo że nie ma dwumasy ?(bo DPF taka sonata nie ma)

Bo mam takiego zlosnik.gif

Napisano

> rozważam wyjazd też ale muszę mieć fachowca do oględzin - jak na 2006 podejrzanie niski przebieg

Co do oględzin - za 20 zł masz ręczny miernik do lakieru, taki magnetyczny.

Tym sprawdzasz stan lakieru na całym aucie i masz mniej więcej pojęcie,

czy to było klepane czy nie. Potem na podnośnik i posprawdzać zawieszenie,

nie wiem czy w Niemczech to się da zrobić ale pewnie tak. Potem na

komputer i jak nie wyskoczy za dużo błędów, to brać, dopieścić i się cieszyć smile.gif

Napisano

> Dodaj 100 tys. i dla tego silnika to jest jak kichnięcie...

dla silnika jako silnika to tak

bo w dzisiejszych dieslach problemy sprawiają pozostałe rzeczy

Napisano
  • Autor

> Pomiędzy 72 tyś a 60 tyś jest spora różnica.

> Pomiędzy 5 - 7 lat gwarancji a 2 - 3 również

> CRDI bez DPF i dwumasy jest jednym z lepszych silników w swojej klasie. Poza zużyciem paliwa (bo

> HDI 1,6 jest o ok 0,5l oszczędniejszy)

Na Sonatę jest 3 lata a na I30CW 5 lat - to też nie bez znaczenia - no i 10.000 PLN zostaje w kieszeni

Napisano

> Czemu nudne? Piękna linia, wyposażenie o jakim nigdy nie marzyłem,

> cena mówi że bity nie był za bardzo a na pewno nie jest klepany z przystanku,

> jedyna nuda to kolor. Przyzwoity silnik i skrzynia, nadaje się do wypełnienia

> zadania jak najbardziej... Kolega szuka konkretnych funkcjonalności,

> a nie Bentley'a

ja ze swojej strony na szybko podaję to

http://allegro.pl/piekna-mazda-6-2-0-ictdi-140km-sport-xenon-skora-i1323761297.html

Napisano
  • Autor

> Ale to nie jest kombi, a 'na wczasy żeby sie wszystko zmieściło'

> Ale Mazda 6 to jest coś co również mi się podoba

za 74.000 jest nowa

6f78c638168f20bf1854f73f07fa0793.JPG

Napisano
  • Autor

> Kia ceed kombi diesel - i wszystko w temacie

Czy Hultai I30CW nie jest lepiej wykończony? bo rozumiem że silnik przekładnia, płyta podłogowa ta sam - a jak zawieszenie też to samo?

Napisano

> Kia ceed kombi diesel - i wszystko w temacie

Koszmarnie brzydkie kratki nawiewów, pionowe szczebelki... Co za debil

to wymyślił icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> Koszmarnie brzydkie kratki nawiewów, pionowe szczebelki... Co za debil

> to wymyślił

Nie no Passat przy tym to szczyt "dizajnerstwa" hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Koszmarnie brzydkie kratki nawiewów, pionowe szczebelki... Co za debil

> to wymyślił

To masz do wyboru kię i hultaja dla odmiany zlosnik.gif

Tutaj liczy się cena ok.gif

Kiedyś swoje Lacetti kupiełm głównie dlatego, że był tańszy od Skody o 20kzł hehe.gif

Napisano
  • Autor

a i jeszcze jedno... czy przy zakupie autka bierzecie pod uwagę odsprzedaż? Ja mam Astrę i jak dałem na chwilę ogłoszenie to zainteresowanie było duże - nie wiem jak z Koreańczykiem - czy to później się sprzeda po kilku latach

Napisano

> Budżet - ok 60.000

Nowa Astra III kombi 1.3CDTI/1.7CDTI? Po konkretne ceny musiałbyś się udać do salonu.

Napisano

kia magentis - do wyrwania za ta kase

jesli nie to ktorys z blizniakow - hultaj i30 albo ceed

Napisano

> Ale to nie jest kombi, a 'na wczasy żeby sie wszystko zmieściło'

> Ale Mazda 6 to jest coś co również mi się podoba

można znaleźć kombi grinser006.gif

Napisano

> a i jeszcze jedno... czy przy zakupie autka bierzecie pod uwagę odsprzedaż? Ja mam Astrę i jak

> dałem na chwilę ogłoszenie to zainteresowanie było duże - nie wiem jak z Koreańczykiem - czy

> to później się sprzeda po kilku latach

A może Zafira B? Duży, spalanie w normie, odsprzedaż też w normie.

Napisano

> Nowa Astra III kombi 1.3CDTI/1.7CDTI? Po konkretne ceny musiałbyś się udać do salonu

Auto na trase a Wy radzicie DIESLA? Litości! zlosnik.gif

na trasę to tylko duża benzyna palacz.gif

Napisano

> Nie no Passat przy tym to szczyt "dizajnerstwa"

Pasek, starsze Audi, Fiaty czy Ople mają klasyczne nawiewy w postaci

dwóch bocznych z poziomymi lamelkami, i dwóch środkowych obok siebie,

też z poziomymi lamelkami. I to jest klasyka. W sumie de gustibus... smile.gif

Napisano

> Auto na trase a Wy radzicie DIESLA? Litości!

> na trasę to tylko duża benzyna

O to to, miałem to wiem, rewelacja. Zwłaszcza pod dystrybutorem zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Nowa Astra III kombi 1.3CDTI/1.7CDTI? Po konkretne ceny musiałbyś się udać do salonu.

1.7 to rozumiem, ale dlaczego aż tak go nie lubisz by proponowac 1.3 do Astry III kombi ? zlosnik.gif

Napisano

> O to to, miałem to wiem, rewelacja. Zwłaszcza pod dystrybutorem

na trasie źle nie jest, poza tym CISZA przy 100km/h zamiast terkotu i warczenia jest priceless zlosnik.gif

Napisano

> na trasie źle nie jest, poza tym CISZA przy 100km/h zamiast terkotu i warczenia jest priceless

Przy 150 czy 200 to rozumiem, ale przy 100 nie jest źle w klekocie.

No i spalanie. Duża benzyna nigdy mi w trasie nie chciała zejść poniżej 10, natomiast klekotem te sama trase robie spalając 5-6. Dla mnie to spora różnica.

Napisano

> Przy 150 czy 200 to rozumiem, ale przy 100 nie jest źle w klekocie.

też tak myślałem - mam porównanie bezpośrednie między moimi autkami tj roczna Octavia 2 FL TDI i 20 letnie BMW E32, przy 100km/h w głośności między tymi autami jest dosłownie przepaść (dźwięk silnika, szum od kół, szum łozysk(!) - nigdy nie zwracałem wcześniej na niego uwagi) itp..

> No i spalanie. Duża benzyna nigdy mi w trasie nie chciała zejść poniżej 10, natomiast klekotem te

> sama trase robie spalając 5-6. Dla mnie to spora różnica.

od tego sie ma LPG, jadąc z prędkościami 100-130km/h E32 zadowala się 11l LPG ok.gif

wiem jedno, następna Octavia będzie z benzyną zlosnik.gif

Napisano

> Nowa Astra III kombi 1.3CDTI/1.7CDTI? Po konkretne ceny musiałbyś się udać do salonu.

Może być, ale w żadnym wypadku nie 1.3 CDTI ... dziewczyna ma to w służbowej AIII kombi właśnie. No porażka niesamowita.

Auto się nie rozpędza, bardziej pasuje określenie, że powolnie nabiera prędkości. I jego największy feler to ABSOLUTNY brak ciągu poniżej 2200 rpm. Tym nawet nie ma jak dynamicznie ruszyć sick.gif Padaka straszna.

Napisano

Poczekaj do stycznia i idź po Octavię. W tym budżecie powinieneś się zmieścić z 1,4 TSI, będzie jeździć niedrogo i o wiele przyjemniej niż diesel.

Nawet 1,2 TSI powinna dać radę, a to naprawdę ładnie pali.

Teraz nie masz po co iść do salonu - albo już nic nie mają (np. Skoda), więc nie mają o czym z Tobą gadać, albo jeszcze mają i obsługują floty, bo się kratka kończy.

W styczniu w salonach będzie hulał wiatr i spokojnie się Tobą zajmą.

Napisano
  • Autor

a Skoda to teraz LPG proponuje??? może jednak Octavia 2.0 z LPG? Tylko chyba to TSI to nie przejdzie...

Napisano

> a i jeszcze jedno... czy przy zakupie autka bierzecie pod uwagę odsprzedaż? Ja mam Astrę i jak

> dałem na chwilę ogłoszenie to zainteresowanie było duże - nie wiem jak z Koreańczykiem - czy

> to później się sprzeda po kilku latach

sprzedaje sie bardzo dobrze zlosnik.gif ... a opel to dla mnie porazka, niewygodne psujace sie pudlo... no.gif

Napisano

> a Skoda to teraz LPG proponuje??? może jednak Octavia 2.0 z LPG? Tylko chyba to TSI to nie

> przejdzie...

LPG tylko 1.6 , moze gdzie jeszce znajdzie sie jakas 1.8T.

Napisano

> a Skoda to teraz LPG proponuje??? może jednak Octavia 2.0 z LPG? Tylko chyba to TSI to nie

> przejdzie...

przy tych przebiegach tylko diesel, tankowanie co 3 dni a 9 to dla mnie kolosalna różnica, nienawidze tankowania cool.gif

zakładam zasięg 300km dla LPG, 900 dla diesla

Napisano

Szukałbym jakiegoś dwu-trzy latka. Powód? Kupisz coś większego bądź lepiej wypasionego, aniżeli nówkę.

Ze względu na to, że dużo na co dzień podróżujesz, proponował bym auto nieco większe. Będzie wygodniej, przyjemniej a wcale niekoniecznie drożej (spalanie). Proponuję wciągnąć na listę kandydatów:

- Forda Mondeo (liftback lub ew kombi) z silnikiem diesla 2.0 140KM, bardzo porządny dojrzały samochód, jak najbardziej rodzinny

- Mazdę 6 (również liftback bądź kombi, jeśli rzeczywiście jest Ci to potrzebne) - ładny porządny samochód

- Focusa MkIII kombi bądź hatch - za 60 tys powinieneś kupić coś bardzo dobrze wyposażonego

a z kategorii jeszcze bardziej rodzinnych samochodów proponuje przymierzyć się do Mazdy 5 bądź Toyoty Verso ew. VW Tourana. Będziesz zaskoczony ilością miejsca w środku i przeogromnym bagażnikiem. A wszystko to na ok 4.5m długości.

Tylko trzeba dobrze poszukać. Może np. coś pofirmowego, poleasingowego....

Powodzenia

Bartek

Napisano
  • Autor

Mam Mondeo nowe w pracy 140km - jeździ to naprawdę świetnie w porównaniu do Passata szwagra 105 km to to jest rakieta smile.gif

Hyundaiem Sonatą zrobiłem 3kkm i byłem zaskoczony jak przyjemnie się tym jeździ

Focusa przetestowałem salonowego kombi z 105KM i całkiem całkiem - chyba to zasługa mniejszej masy autka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.