Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do skodziarzy ale nie tylko

Featured Replies

Napisano

Czy ma ktoś doświadczenie z Superb

chodzi mi o silnik 1,6 diesel

odepchnie to się w ogóle?

Auto ma być do jazd dalekobieżnych i reprezentacyjne, większość jazd - kierowca + wyposażenie (laptop, drukarka, ciuszki na zmianę) w roku do przebujania 50 - 60 tyś. km

2- 3 razy w roku wyjazd full zapakowany (weekendowo - urlopowy)

Jazda wyścigowa nie wchodzi w rachubę.

Napisano

> chodzi mi o silnik 1,6 diesel

> odepchnie to się w ogóle?

Znam użytkownika superba z 105 KM potworem, jeszcze 1,9 TDi.

Ponoć na autostradę się nadaje, wyprzedzanie trzeba przemyśleć.

Aktualne 1,6 na papierze jest takie samo jak poprzednie 1,9 więc tragedii nie będzie, ale zachwytów też bym się nie spodziewał.

Napisano

> Czy ma ktoś doświadczenie z Superb

> Auto ma być do jazd dalekobieżnych

1.6 105KM w aucie dalekobieżnym? W fabii może ta moc jest wystarczająca, ale nie w limuzynie o tej masie... to chyba żart...

Jestem na etapie kupowania wozu z identycznym przeznaczeniem i wybrałem trzylitrowego diesla V6 do takich wojaży... zlosnik.gif

Napisano

Znaczy się im dłuższa trasa to więcej koni potrzeba?Np jadąc 100km trzeba mieć 105KM, 200km to 200KM pod maską???? Mająć Pande to już wogóle 5km do hipermarketu i dalej się nie da, bo nie dojedzie, braknie tych koni, padną albo co?

Jeżdziłem 1.6TDI O2FL i całkiem przyjemnie się jeździ, dla ludzi lubiących ryzko, śmigających 180km/h w zabudowanym i wyprzedzających na 3 to fakt zamało koni.

Napisano

> Znaczy się im dłuższa trasa to więcej koni potrzeba?Np jadąc 100km trzeba mieć 105KM, 200km to

> 200KM pod maską????

Policz jeszcze raz, bo mi wychodzi 210KM facepalm.gif

> Mająć Pande to już wogule 5km do hipermarketu i dalej się nie da, bo nie

> dojedzie, braknie tych koni, padną albo co?

na pewno Twoja panda ma więcej niż 5KM ok.gif

> Jeżdziłem 1.6TDI O2FL i całkiem przyjemnie się jeździ

Jeździłem berlingo 1.6hdi i też przyjemnie się jeździ ok.gif

> dla ludzi lubiących ryzko, śmigających

> 180km/h w zabudowanym i wyprzedzających na 3 to fakt zamało koni.

Ile proponujesz?

Napisano

> Policz jeszcze raz, bo mi wychodzi 210KM

Zależey jaki współczynnik wybierzesz.

> na pewno Twoja panda ma więcej niż 5KM

Miała 60KM zlosnik.gif najdalej była w Dybrovniku i wystarczyło koni na powrót zlosnik.gif

> Jeździłem berlingo 1.6hdi i też przyjemnie się jeździ

> Ile proponujesz?

Minimum V12TDI czyli koło 500KM zlosnik.gif

Napisano

> Zależey jaki wspułczynnik wybierzesz.

> Miała 60KM najdalej była w Dybrovniku i wystarczyło koni na powrót

> Minimum V12TDI czyli koło 500KM

Jak nie lubię zgadzać się z patre tak tym razem się zgadzam. Konie pod maską nie służą do 100% ich wykorzystania przez 90% czasu, ale się przydają. Zobaczysz jak Ci kiedyś jakiś baran zacznie przyspieszać podczas wyprzedzania.

Napisano

Zobaczysz jak Ci kiedyś jakiś baran zacznie

> przyspieszać podczas wyprzedzania.

średni argument

bo jak będziesz miał 200 koni, a baran którego będziesz wyprzedzał będzie miał 500 koni (lub jak wolisz, też 200 ale 2 razy lżejszy samochód) i zacznie przyśpieszać?

Napisano

> Miała 60KM najdalej była w Dybrovniku i wystarczyło koni na powrót

Kiedyś maluchem się jeździło do Bułgarii i też wystarczało koni na powrót.

Teraz do pokonania klimy i masy auta przy zachowaniu dostatecznego komfortu nie wystarczy już sto koni a tym bardziej poza autostradą...

Napisano

Bo wyprzedzanie trzeba przemyśleć... niezależnie od ilości koni pod maską. Na drodze wszystko sie może wydarzyć i trzeba mieć margines bezpieczeństwa albo na przerwanie manewru albo na to ze moze potrwać nieco dłużej niż zakładaliśmy na początku.

Krawiec

Napisano

> Teraz do pokonania klimy i masy auta przy zachowaniu dostatecznego komfortu nie wystarczy już sto

> koni a tym bardziej poza autostradą...

wystarczy zakładając nie łamanie przepisów zlosnik.gif

Napisano

> Zobaczysz jak Ci kiedyś jakiś baran zacznie

> przyspieszać podczas wyprzedzania.

to sie wtedy zwalnia skromny.gif w czym problem ?

Napisano

> to sie wtedy zwalnia w czym problem ?

A jak ktoś za tobą też wyprzedza......

Napisano

> Auto ma być do jazd dalekobieżnych i reprezentacyjne, większość jazd - kierowca + wyposażenie

> (laptop, drukarka, ciuszki na zmianę) w roku do przebujania 50 - 60 tyś. km

> 2- 3 razy w roku wyjazd full zapakowany (weekendowo - urlopowy)

> Jazda wyścigowa nie wchodzi w rachubę.

Hmmm to wg mnie takie parametry to raczej nadaja sie na taxi a nie do robienia dlugich tras.

Tam to raczej szukaj wiekszego silnika, najlepiej z automatem zeby sie wygodnie jechalook.gif

Napisano

biorąc pod uwagę to, że taki superb waży około półtorej tony i masz włączoną klimę, która "zjada" z 5-10 kucyków to w skrajnym przypadku możesz mieć gorszy przelicznik moc/masa niż w mojej 54-konnej pandzie. Człowieku... nie rób tego. na pierwszych trzech biegach da się jechać, na czwartym już nie wyprzedzisz bezpiecznie bez kilometra zapasu a piątka to nadbieg na którym auto zaczyna zwalniać przy byle wzniesieniu.

Napisano

> Auto ma być do jazd dalekobieżnych i reprezentacyjne, większość jazd - kierowca + wyposażenie

> (laptop, drukarka, ciuszki na zmianę) w roku do przebujania 50 - 60 tyś. km

> 2- 3 razy w roku wyjazd full zapakowany (weekendowo - urlopowy)

> Jazda wyścigowa nie wchodzi w rachubę.

1.6 TDI użytkuje w O 2 FL jeździ to przyzwoicie aczkolwiek śmiem twierdzić że 105 konne 1.9 TDI odpychało się lepiej.

Co do Superba to również jeżdżę, ale 170 konnym i uważam że jest znakomicie zlosnik.gif

Obawiam się, żę 1.6 TDI to będzie zbyt mało do tego auta. W O 2 FL to jest minimum.

Napisano

> Hmmm to wg mnie takie parametry to raczej nadaja sie na taxi a nie do robienia dlugich tras.

Do długich tras może się ewentualnie nadawać pod warunkiem, że będzie to jazda pustymi, dobrymi drogami (typu autostrada lub ekspresówka) po płaskim raczej terenie. Czyli rozpędzamy się do prędkości ok. 100-120 i jedziemy ze stałą prędkością bez konieczności zwalniania i potem sprawnego przyspieszania.

> Tam to raczej szukaj wiekszego silnika, najlepiej z automatem zeby sie wygodnie jechalo

Zdecydowanie tak, w naszych polskich warunkach lepiej mieć większy nadmiar mocy niż silnik 1.6 w Superbie.

Napisano

> Znaczy się im dłuższa trasa to więcej koni potrzeba?Np jadąc 100km trzeba mieć 105KM, 200km to

> 200KM pod maską????

Poza miastem przeważnie jeździsz szybciej, więc ilość kucy potrzebna do dynamicznego wykonywania manewrów (typu wyprzedzanie) jest odpowiednio większa.

Oczywiście możesz jechać 50km/h całą trasę, ale co to za komfort.

> Jeżdziłem 1.6TDI O2FL i całkiem przyjemnie się jeździ, dla ludzi lubiących ryzko, śmigających

> 180km/h w zabudowanym i wyprzedzających na 3 to fakt zamało koni.

Ja jeżdze 1.4TSI O2FL (122KM) i moim zdaniem to troche za mało jak na taką budę. Ale z drugiej strony poza miastem da się coś tam w miarę bezpiecznie wyprzedzić.

Napisano

> Poza miastem przeważnie jeździsz szybciej, więc ilość kucy potrzebna do dynamicznego wykonywania

> manewrów (typu wyprzedzanie) jest odpowiednio większa.

> Oczywiście możesz jechać 50km/h całą trasę, ale co to za komfort.

Znaczy sie mająć 105KM i jadąc więcej niż 50km/h koła robią się kwadratowe i komfort znika? hehe.gif

> Ja jeżdze 1.4TSI O2FL (122KM) i moim zdaniem to troche za mało jak na taką budę. Ale z drugiej

> strony poza miastem da się coś tam w miarę bezpiecznie wyprzedzić.

I jak z komfortem powyżej 50km/h, do jakiej prędkości jest ok, 60km/h może 70km/h?

Napisano

> A jak ktoś za tobą też wyprzedza......

a jakby obok była szkoła ... albo szła wasza matka obywatelu facepalm.gif

Napisano

Jeżdżę Superbem Combi 1,9 tdi, 105KM

Też miałem wątpliwości, czy będzie to moc wystarczająca.

Szału nie ma i czasami brakuje żeby jeszcze coś przycisnąć, ale do spokojnej jazdy na co dzień jest wystarczająco.

W porównaniu do diesla 2,0 na pewno na trasie będzie brakować 6go biegu.

Przy prędkości 130 - 150 km/h wydaje mi się, że nic mu nie brakuje. Przy wyższych prędkościach na pewno więcej mocy się przyda.

W 1,9 można bez problemu zrobić chipa, w 1,6 to chyba jeszcze nikt nie próbował...

Pozdrawiam

Napisano

> A jak ktoś za tobą też wyprzedza......

To znaczy ze nie umie jezdzic. Bo skoro JA wyprzedzam i mam te 100KM np. to może poczekac az wyprzedze i sam wyprzedza pojazd. Ale im lepszy ma sie samochód tym wiekszy debil jedzie. Do normalnej PRZEPISOWEJ jazdy wystarczy normalny samochód .Ale kto tam w trasie jedzie przepisowo . Zauważcie jaki auta was wyprzedzaja i ile jada palacz.gifOstatnio nawet wyprzedziłem wiejski tuning peugot 206 to ON musi mnie wyprzedzic i zara hamowac przed skrzyzowaniem .Wyjsc j....ć kijem i iść w swoja stronę.

Ja tam c-maxem 1,8tdci 115Km jezdze i wystarcza na trasy...

Napisano

Oczywiście, że wystarczy te 105KM.

Pod górkę ruszysz, na autostradzie pojedziesz 180km/h i wyprzedzisz jak będziesz potrzebował, tylko to zawsze będzie 105KM z jego plusami i większymi minusami.

Sam musisz się zastanowić, czy masz cierpliwość by tym jeździć.

Optymalna jednostka to 2.0 TDI CR 170KM tylko cena tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że wystarczy te 105KM.

> Pod górkę ruszysz, na autostradzie pojedziesz 180km/h i wyprzedzisz jak będziesz potrzebował, tylko

> to zawsze będzie 105KM z jego plusami i większymi minusami.

> Sam musisz się zastanowić, czy masz cierpliwość by tym jeździć.

> Optymalna jednostka to 2.0 TDI CR 170KM tylko cena

No właśnie

wczoraj znalazłem promocję na Lagunę i jest tańsza z mocniejszym silnikiem

Ta sama klasa a Laguny już znam bo przerabiam 3 (1 służbowa, 2 prywatne)

Napisano

> No właśnie

> wczoraj znalazłem promocję na Lagunę i jest tańsza z mocniejszym silnikiem

> Ta sama klasa a Laguny już znam bo przerabiam 3 (1 służbowa, 2 prywatne)

Jest 18% rabatu na dzieńdobry smile.gif fajnie się prezentuje wersja bose z 2.0dci.

Napisano

> Ta sama klasa

nono.gif

Wsiądź na tylne siedzenie Laguny i Superba, szczególnie jak z przodu usiądzie ktoś o wzroście 185 cm +.

Napisano

> Wsiądź na tylne siedzenie Laguny i Superba, szczególnie jak z przodu usiądzie ktoś o wzroście 185

> cm +.

Nie jest tak źle. Superb jest królem w klasie.

Napisano

> Nie jest tak źle. Superb jest królem w klasie.

Można też tak to ująć.

Choć dla użytku 1 osoby to może mieć mniejsze znaczenie.

Napisano

> Można też tak to ująć.

> Choć dla użytku 1 osoby to może mieć mniejsze znaczenie.

Zobacz obecny cennik laguny waytogo.gif superb się chowa , poza tym z racji na kratki to ciężko dostępny woz.

Napisano

> Zobacz obecny cennik laguny

Laguna jest całkiem fajnym autem, a dzięki opinii II ma rozsądne ceny.

Od dawna mówię, że Megane i Laguna to auta lepsze niż opinia o nich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.