Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łada Niva

Featured Replies

Napisano

No myślę, że żaden normalny SUV by tam nie przejechał grinser006.gif

Napisano

Był test na TVN Turbo, to cena częsci u dilera śmiesznie tania, tansza niż na allegro zlosnik.gif

Napisano

> choć ciekaw jestem konfrontacji jimny - niva

Mówisz - masz. Ktoś już wpadł na taki pomysł:

Napisano

> No myślę, że żaden normalny SUV by tam nie przejechał

Chciałbym zobaczyć właściciela chromowanego SUV-a za 150 klocków, który wjeżdża w coś takiego hahaha.gif

Napisano

Ile trzeba zapłacić za taką używaną Nivę by móc się nią bawić bez codziennego leżenia pod autem?

Napisano

> Ile trzeba zapłacić za taką używaną Nivę by móc się nią bawić bez codziennego leżenia pod autem?

6-10 zlosnik.gif

ogólnie o tym że Łada Niva jest awaryjna najbardziej narzekają Ci którzy jej nie mieli. Mi przez rok użytkowania zepsuł się regler i tyle zlosnik.gif

Napisano

> 6-10

> ogólnie o tym że Łada Niva jest awaryjna najbardziej narzekają Ci którzy jej nie mieli. Mi przez

> rok użytkowania zepsuł się regler i tyle

To sporo. Liczyłem na 3-4. icon_rolleyes.gif

Napisano

> To sporo. Liczyłem na 3-4.

Tyle kosztuje komplet opon, który pozwoli na zabawę.

Napisano

> nowa bez sensu - kup coś z okolic rocznika 98-00 za ok 6-9 tys zł, zmień przednie fotele (ja miałem

> z lantry), serwisuj na dobrych cześciach i się ciesz. Niva przez śnieg czy błoto idzie jak

> motorówka

A ile +- pali? NoPB i LPG?

PZDR

Napisano

> A ile +- pali? NoPB i LPG?

> PZDR

Tyle ile wlejesz 270635636-JUMP2.gif

Rozmawianie o spalaniu w takich autach to nieporozumienie, no chyba że jednostką będzie litr/rb (roboczogodzinę)

Napisano

> A ile +- pali? NoPB i LPG?

> PZDR

noPB paliła po mieście ok 10-11l a na trasie ok 9 ale raz udało mi się zejść do 7,5 zlosnik.gif

gazu paliła ok 1-2 litry więcej ale zamuł po założeniu był odczuwalny zlosnik.gif Na benzynie raz poszła licznikowe 160 a na gazie totalny max to był licznikowe 140 zlosnik.gif

Napisano

> Tyle ile wlejesz

Ile Ład (niekoniecznie modelu Niva) zjeździłeś? oink.gif

> Rozmawianie o spalaniu w takich autach to nieporozumienie, no chyba że jednostką będzie litr/rb

> (roboczogodzinę)

Po czym wnosisz, że chciałbym tylko jeździć tym w terenie? hmm.gif

PZDR

Napisano

> noPB paliła po mieście ok 10-11l a na trasie ok 9 ale raz udało mi się zejść do 7,5

> gazu paliła ok 1-2 litry więcej ale zamuł po założeniu był odczuwalny Na benzynie raz poszła

> licznikowe 160 a na gazie totalny max to był licznikowe 140

Czyli porównywalnie z gaźnikową Ładą 1.5.

LPG chyba 2. generacji? hmm.gif

Napisano

> Czyli porównywalnie z gaźnikową Ładą 1.5.

defakto monowtrysk to wszystko to co ten silnik zawsze potrzebował, jak na Nivę wcale spalanie nie jest najgorsze biorąc pod uwagę masę i ciągniecie cały czas 4x4. Jest bezawaryjny gdyż z gaźnikiem i aparatem zapłonowym pozbyto się jego największych wad. Silnik pracuje dość cicho do prędkości 100-110km/h. Tak naprawdę przy sprawnych tłumikach prawie go nie słychać, gorzej z napędami zlosnik.gif

> LPG chyba 2. generacji?

tak, II-gen ale zrobiłem na nim mało bo potem była stłuczka i auto poszło do żyda (ale to inna historia) zlosnik.gif

Napisano

> Ile Ład (niekoniecznie modelu Niva) zjeździłeś?

> Po czym wnosisz, że chciałbym tylko jeździć tym w terenie?

> PZDR

Wystarczy mi że pojeździłem trochę Nissanem Terrano 3.0 diesel - i spalanie na trasie wyszło mi między 9,0 litrów a 18 litrów / 100 km (tylko po asfalcie).

Rozrzut jak widzisz spory, w żadnej osobówce nie udało mi się na trasie zrobić takiego rozrzutu w konsumpcji paliwa

Jak wjechałem w teren to przestałem liczyć - szkoda sobie psuć humor.

Napisano

> Wystarczy mi że pojeździłem trochę Nissanem Terrano 3.0 diesel - i spalanie na trasie wyszło mi

> między 9,0 litrów a 18 litrów / 100 km (tylko po asfalcie).

> Rozrzut jak widzisz spory, w żadnej osobówce nie udało mi się na trasie zrobić takiego rozrzutu w

> konsumpcji paliwa

Czasem jeżdżę Ikarusem (jako pasażer) i to też sporo pali i to bez zjeżdżania z ulicy. wink.gif

> Jak wjechałem w teren to przestałem liczyć - szkoda sobie psuć humor.

Ale Ładą nie jeździłeś? palacz.gif

PZDR

Napisano

> defakto monowtrysk to wszystko to co ten silnik zawsze potrzebował, jak na Nivę wcale spalanie nie

> jest najgorsze biorąc pod uwagę masę i ciągniecie cały czas 4x4. Jest bezawaryjny gdyż z

> gaźnikiem i aparatem zapłonowym pozbyto się jego największych wad. Silnik pracuje dość cicho

> do prędkości 100-110km/h. Tak naprawdę przy sprawnych tłumikach prawie go nie słychać, gorzej

> z napędami

Wynik ładny i zadowalający.

> tak, II-gen ale zrobiłem na nim mało bo potem była stłuczka i auto poszło do żyda (ale to inna

> historia)

Jeśli jest dobrze dobrana do mono to powinno hulać lepiej niż z mpi.

PZDR

Napisano

> Wystarczy mi że pojeździłem trochę Nissanem Terrano 3.0 diesel - i spalanie na trasie wyszło mi

> między 9,0 litrów a 18 litrów / 100 km (tylko po asfalcie).

ciekawe, możesz napisać skąd taki rozrzut ?

> Rozrzut jak widzisz spory, w żadnej osobówce nie udało mi się na trasie zrobić takiego rozrzutu w

> konsumpcji paliwa

> Jak wjechałem w teren to przestałem liczyć - szkoda sobie psuć humor.

hmm widzsz, ja vitarą nigdy nie spaliłem więcej jak 13L hmm.gif

owszem nie taplam jej po klamki, a teren to jazda po jakiś tam polnych/leśnych duktach itd, plus ew jakieś OSy

ale w takich warunkach spala do 12L, tyle samo z przyczepką kempingową 1000kg DMC

po mieście ok 10L, trasa min co się udało zrobić to niecałe 8L

trochę dziwi mnie te 18L w dieslu icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tyle ile wlejesz

> Rozmawianie o spalaniu w takich autach to nieporozumienie, no chyba że jednostką będzie litr/rb

> (roboczogodzinę)

Chciałem przypomniec jednakowoż, że Gripen (o ile dobrze zrozumiałem) chce tym autem dojeżdżać do podwrocławskiego domku, a nie upalać w błocie.

I skończcie proszę, licytację, kto czym jeździł i ile spalił, ok? grinser006.gif

Napisano

> ciekawe, możesz napisać skąd taki rozrzut ?

> trochę dziwi mnie te 18L w dieslu

To zależy od ciężaru nogi i zapiętego napędu 2x4 czy 4x4.

Faktem jest, że 18ście łyknął jak bawiłem się w bolid F1, w trybie sport i na 4 łapy. I jak na taki klocek zbierał miał się całkiem fajnie. Wyprzedzanie nie stanowiło problemu. Za to przy dystrybutorze zabolało spineyes.gif

Napisano

> Chciałem przypomniec jednakowoż, że Gripen (o ile dobrze zrozumiałem) chce tym autem dojeżdżać do

> podwrocławskiego domku, a nie upalać w błocie.

Jedno nie wyklucza drugiego, zależy, jaką ma drogę do tego domku wink.gif

Aczkolwiek biorąc pod uwagę, że Gripen jeździ Skodą, bardzo możliwe, że wystarczyłby mu do tego celu po prostu Poldek na oponach M+S, albo cokolwiek z większym od Skody prześwitem smile.gif

Napisano

> Chciałbym zobaczyć właściciela chromowanego SUV-a za 150 klocków, który wjeżdża w coś takiego

zależy po co kupował SUV-a zlosnik.gif dla lansu czy jazdy po bezdrożach zlosnik.gif

ps. znajomy co bawi się w różnego rodzaju przeprawy ma zamiar kupić sobie land rovera defendera jednego z najstarszych bo jak sam powiada sprzęt nie do zajeb...nia,

ile prawdy trzeba by było samemu sprawdzić ok.gif

Napisano

W pewnej gazecie moto był test porównawczy z Dacią Duster i Łada otrzymała sporo punktów mniej, przede wszystkim za prawie zerowe wyposażenie zwiększające komfort i bezpieczeństwo.

Napisano

> Gniotsa, nie łamiotsa - rozmyślam nad terenówką, z racji planu zamieszkania na wsi z pagórkami i

> lasami. Wygląda na prawdziwą terenówkę. Wygląda czy jest ?

A nie jestes w stanie dolozyc prawie drugie tyle (czyli dobic do 70k) i kupic Daichatsu Terios II?? zeby.GIF

Auto bardzo sympatyczne i cywilizowane jak porownac do Lady, a wlasciwosci terenowe naprawde przyzwoite w przeciwienstwie do jakichs Dusterow.

Napisano

> W pewnej gazecie moto był test porównawczy z Dacią Duster i Łada otrzymała sporo punktów mniej,

> przede wszystkim za prawie zerowe wyposażenie zwiększające komfort i bezpieczeństwo.

mhm a właściwości terenowe???? zlosnik.gif

Napisano

bierz cokolwiek 4x4 byleby miało własną wyciągarkę. Są sytuacje gdzie napęd na wszystkie kółka nie wystarcza

Napisano

> bierz cokolwiek 4x4 byleby miało własną wyciągarkę. Są sytuacje gdzie napęd na wszystkie kółka nie

> wystarcza

w polu wyciągarka to też tak średnio się przyda grinser006.gif

Napisano

> mhm a właściwości terenowe????

a jakie to ma znaczenie jesli niva nie posiada brzeczyka nie zapietych pasow[w sumie najwazniejsza rzecz w terenowkach]? hehe.gif

Napisano

> w polu wyciągarka to też tak średnio się przyda

zawsze jakis krzak sie znajdzie zlosnik.gif

Napisano

> a jakie to ma znaczenie jesli niva nie posiada brzeczyka nie zapietych pasow[w sumie najwazniejsza

> rzecz w terenowkach]?

nie, nie ma ważniejszej rzeczy, tych małych światełek w zderzaku, które świecą się zamiast tych normalnych wyżej zlosnik.gif

Napisano

> a jakie to ma znaczenie jesli niva nie posiada brzeczyka nie zapietych pasow[w sumie najwazniejsza

> rzecz w terenowkach]?

i uchwytu na kubki facepalm.gifpanic.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.