Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napęd 4x4, a 2 opony zimowe i 2 letnie

Featured Replies

Napisano

Jak lepiej przy aucie z napędem na 4 koła ?

Letnie na przód i zimówki na tył czy na odwrót ? hmm.gif

No i dodatkowo, w takim przypadku, lepsze zimówki na tył czy lepsze zimówki na przód.

Zakładając : lepsza zimowka - 8mm, gorsza zimowka 4mm ?

hmm.gif

Napisano

> Jak lepiej przy aucie z napędem na 4 koła ?

> Letnie na przód i zimówki na tył czy na odwrót ?

> No i dodatkowo, w takim przypadku, lepsze zimówki na tył czy lepsze zimówki na przód.

> Zakładając : lepsza zimowka - 8mm, gorsza zimowka 4mm ?

sprzedac 4x4 kupic cos tanszego zeby zostalo na nowe opony

Napisano

> sprzedac 4x4 kupic cos tanszego zeby zostalo na nowe opony

Albo sprzedać dwie letnie i kupić dwie zimowe, potem znowu się martwić na wiosne ,które załozyć na przód, a które na tył

Napisano

> No i dodatkowo, w takim przypadku, lepsze zimówki na tył czy lepsze zimówki na przód.

A w aucie z napedem na 4 kola nie powinny byc wszystkie opony takie same?

Napisano

> A w aucie z napedem na 4 kola nie powinny byc wszystkie opony takie same?

powinny być ok.gif

to tak jakbyś założył na oś napędzaną dwie różne

powstaje różnica w prędkościach osi

Napisano

Tylko 4 takie same opony o zblizonym stanie !!!

Jezeli beda roznice mozesz zalatwic naped, w wtedy naprawa moze przekroczyc wielokrotnosc ceny nowych oponek

Napisano

dokladnie ok.gif

na czym jak na czym ale na oponach sie nei oszczedza facepalm.gif

Napisano

mądrze napisane ok.gif

Napisano

> mądrze napisane

Nieprawda. nono.gif

Mam znajomego co ma 4x4 i twierdzi, że nie sztuką jest jeździć na zimówkach. Sztuką jest jazda w taką zimę na letnich i to łysych. Bo paaaanie kogo stać na zimówki w rozmiarze 16".

I tak jeździ. No prawie jeździ. Bo wczoraj pijąc pifko patrzyłem jak "miszcz kierofnicy" próbuje przejechać koło mojej chałupy. Ale co tam.

A na poważnie. Jak było na Qnia to i na owies i podkowy trza mieć.

Napisano

Wczoraj jeździłem 4x4 stałym, co prawda w 20 letnim civicu, ale przy ogromnej mocy 100 koni i 2 zimach na przodzie, 2 latach na tyle auto zamiata dupą jak tylko chce. Wniosek : do zabawy na lotnisku, placach - spoko wink.gif Na codzień - masakra zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli zależy ci na bezpieczeństwie jazdy to lepsze na tył jeżeli na trakcji to na przód.

Napisano

> Jeżeli zależy ci na bezpieczeństwie jazdy to lepsze na tył jeżeli na trakcji to na przód.

dlaczego akurat tak ?

Napisano

> dlaczego akurat tak ?

to wynika z fizyki - tyl odpowiada za sterownosc pojazdu w czasie manewrow jak i hamowania, utrzymuje prawidlowy tor jazdy. latwiej jest tez wyczuc gdy przod wyjezdza poza zakret, wtedy przewaznie wystarczy odjecie gazu i jesli warunki nie sa ekstremalne wszystko skonczy sie dobrze... niestety gdy tyl zacznie Cie wyprzedzac raczej marna szansa ze przod go wyciagnie, na sniegu jest zbyt slaba przyczepnosc, nawet na zimowkach

Napisano

> Tylko 4 takie same opony o zblizonym stanie !!!

> Jezeli beda roznice mozesz zalatwic naped, w wtedy naprawa moze przekroczyc wielokrotnosc ceny

> nowych oponek

Ostatnio był przypadek opisywany w TVN Turbo. W Mitsubishi L200 serwis nie mógł dojść dlaczego nie można rozłączyć napędu. Wymienili kupę części i nic nie pomogło, problem nadal występował.

Dopiero po pewnym czasie okazało się, że właściciel zmienił opony tylko na jednej osi i pomimo tego, że miały taki sam rozmiar to one były winne nieprawidłowemu działaniu napędu.

Napisano

Jeśli do quattro to:

a) Co powie torsen?

b) ASR bedzie wariował 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nieprawda.

> Mam znajomego co ma 4x4 i twierdzi, że nie sztuką jest jeździć na zimówkach. Sztuką jest jazda w

> taką zimę na letnich i to łysych. Bo paaaanie kogo stać na zimówki w rozmiarze 16".

> I tak jeździ. No prawie jeździ. Bo wczoraj pijąc pifko patrzyłem jak "miszcz kierofnicy" próbuje

> przejechać koło mojej chałupy. Ale co tam.

> A na poważnie. Jak było na Qnia to i na owies i podkowy trza mieć.

Trza mieć, ale jak kuń na kredyt wzięty a na owies już nie starczyło?

To takie polskie hehe.gif w oczy sąsiadów ma koleć, że kupiłem nowy samochód, terenowy! Że na opony czy wachę nie starcza - to nie ma znaczenia.

Napisano

> to wynika z fizyki - tyl odpowiada za sterownosc pojazdu w czasie manewrow jak i hamowania,

hmm.gif, to dlaczego korektory sa ustawiane tak, ze to przod dostaje wiecej sily ? Przeciez to przod jest dociazany bardziej i latwiej tu o przyczepnosc.

> utrzymuje prawidlowy tor jazdy. latwiej jest tez wyczuc gdy przod wyjezdza poza zakret, wtedy

> przewaznie wystarczy odjecie gazu i jesli warunki nie sa ekstremalne wszystko skonczy sie

icon_eek.gif wg mnie jest dokladnie odwrotnie, bardziej wyczuc gdy tyl wynosi, niz przod, znacznie tez latwiej opanowac, jak tyl wyrzuca, odejmujac gaz, z przodem moze byc roznie.

> dobrze... niestety gdy tyl zacznie Cie wyprzedzac raczej marna szansa ze przod go wyciagnie,

> na sniegu jest zbyt slaba przyczepnosc, nawet na zimowkach

wcale nie taka marna biglaugh.gif

Napisano

> dlaczego akurat tak ?

Przód skręca i hamuje wiec z zimówkami z przodu masz lepszą 99% czasu jazdy lepszą trakcję. 1% jest wtedy kiedy zarzuci ci tyłkiem i bokiem przywalisz w drzewo ew. wjedzie w ciebie samochód, a uderzenia boczne są bardzo tragiczne w skutkach.

Jak masz letnie na przodzie to gorzej się hamuje i skręca wiec automatycznie jedziesz wolniej. Przy tych niższych prędkościach zimówki na tylnej osi mocno stabilizują auto. Jak załapiesz poślizg to wypadasz przodem, który o wiele lepiej znosi wszelkie uderzenia niż bok samochodu - wielokrotnie wyższa szansa na wyjście z opresji w jednym kawałku.

Napisano

> Przód skręca i hamuje wiec z zimówkami z przodu masz lepszą 99% czasu jazdy lepszą trakcję. 1% jest

> wtedy kiedy zarzuci ci tyłkiem i bokiem przywalisz w drzewo ew. wjedzie w ciebie samochód, a

> uderzenia boczne są bardzo tragiczne w skutkach.

> Jak masz letnie na przodzie to gorzej się hamuje i skręca wiec automatycznie jedziesz wolniej. Przy

> tych niższych prędkościach zimówki na tylnej osi mocno stabilizują auto. Jak załapiesz

> poślizg to wypadasz przodem, który o wiele lepiej znosi wszelkie uderzenia niż bok samochodu -

> wielokrotnie wyższa szansa na wyjście z opresji w jednym kawałku.

icon_eek.gif ciekawa argumentacja grinser006.gif.

Dal mnie ogolnie dywagowanie w autach AWD gdzie jakie opony zima/lato zalozyc jest bezsensem, jak nie zrobisz bedzie zle zarowno dla bezpieczenstwa jak i dla napedu.

Napisano

> Nieprawda.

> Mam znajomego co ma 4x4 i twierdzi, że nie sztuką jest jeździć na zimówkach. Sztuką jest jazda w

> taką zimę na letnich i to łysych.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif wczoraj wieczorem pewnie taki jeden autem 4x4 tuż przed moim przy prędkości może 70 km/h na obwodnicy 3-miasta nagle zaczął się odbijać o barierki przeskakując z lewego pasa na prawy.... jak piłeczka sie odbijał... czacha.gifyikes.gif Wszyscy sie zatrzymali i tak obserwowali co on wyczynia....

No i tak miał szczęście że nie wyleciał za barierki... ale wstyd bo go auta z napędem na jedną oś objechały :hehe

Napisano

A to stan zimówki uzależniany jest od wysokości bieżnika??

Napisano

> A to stan zimówki uzależniany jest od wysokości bieżnika??

wysokość bieżnika zimówki mocno przekłada się na jej sprawność

Napisano

> wysokość bieżnika zimówki mocno przekłada się na jej sprawność

Owszem, ale nie jest jedynym czynnikiem tej sprawności.

Napisano

W dużej mierze tak. 8mm - prawie nówka, 4mm - czas myśleć o utylizacji.

Napisano

> A w aucie z napedem na 4 kola nie powinny byc wszystkie opony takie same?

Nie koniecznie - w X5 są np seryjnie opony z tyłu o owiele wiekszej szerokości.

Na którą oś wedle was teoretyków powinno zakładac sie łańcuchy w aucie 4x4 ? Mam to przetestowane własnie w ten weekend po Zakopanym wiec chetnie posłucham grinser006.gif

Napisano

> , to dlaczego korektory sa ustawiane tak, ze to przod dostaje wiecej sily ? Przeciez to przod jest

> dociazany bardziej i latwiej tu o przyczepnosc.

Ja bym wyszedł od problemu, po co jest korektor siły hamowania grinser006.gif

> wg mnie jest dokladnie odwrotnie, bardziej wyczuc gdy tyl wynosi, niz przod, znacznie tez latwiej

> opanowac, jak tyl wyrzuca, odejmujac gaz, z przodem moze byc roznie.

Ale przy uślizgu kół przednich pojazd jest stateczny, natomiast przy uślizgu tylnych zaczyna się obracać.

Łatwiej jest opanować uślizg osi tylnej pod jednym warunkiem - że się coś na ten temat wie.

Dla przeciętnego Kowalskiego uślizg na tylnej osi jest równoznaczny z utratą panowania nad pojazdem i czasami poważnymi tego konsekwencjami.

Przy uślizgu przedniej osi taki Kowalski może co najwyżej pojechać prosto. Jest to obiektywnie grinser006.gif bardziej bezpieczne.

Napisano

> wg mnie jest dokladnie odwrotnie, bardziej wyczuc gdy tyl wynosi, niz przod, znacznie tez latwiej

> opanowac, jak tyl wyrzuca, odejmujac gaz, z przodem moze byc roznie.

no wlasnie to co sie wydaje byc takie oczywiste z fizycznego punktu widzenia moze wygladac inaczej - na youtube znajdziesz porownania i testy samochodow ktore maja lepsze opony raz na tyle, a potem na przedzie i pieknie widac co sie dzieje w czasie hamowania lub jazdy po luku wink.gif

oczywiscie nie jest powiedziane ze tak bedzie za kazdym razem, ale po co ryzykowac smile.gif

Napisano

> Ja bym wyszedł od problemu, po co jest korektor siły hamowania

> Ale przy uślizgu kół przednich pojazd jest stateczny, natomiast przy uślizgu tylnych zaczyna się

> obracać.

no wiem czy taki statyczeny, jak tracisz kontrole i to jeszcze kol skretnych, dla mnei jest to bardziej grozne i trudniejsze do opanowania.

> Łatwiej jest opanować uślizg osi tylnej pod jednym warunkiem - że się coś na ten temat wie.

> Dla przeciętnego Kowalskiego uślizg na tylnej osi jest równoznaczny z utratą panowania nad pojazdem

> i czasami poważnymi tego konsekwencjami.

tutaj sie w 100% zgodze

> Przy uślizgu przedniej osi taki Kowalski może co najwyżej pojechać prosto. Jest to obiektywnie

> bardziej bezpieczne.

na ogol to sie dzieje na luku i takie pojechanie prosto nie jest najlepszym wyjsciem biglaugh.gif

Napisano

> Nie koniecznie - w X5 są np seryjnie opony z tyłu o owiele wiekszej szerokości.

> Na którą oś wedle was teoretyków powinno zakładac sie łańcuchy w aucie 4x4 ? Mam to przetestowane

> własnie w ten weekend po Zakopanym wiec chetnie posłucham

Po skosie grinser006.gif

Teoretycznie na przód.

Napisano

A ja się później dziwię, że większość pseudo-terenówek porusza się po śniegu z nieprzyzwoicie niskimi prędkościami i jak najdalej od bocznej bandy oslabiony.gif

Napisano

> Nie koniecznie - w X5 są np seryjnie opony z tyłu o owiele wiekszej szerokości.

> Na którą oś wedle was teoretyków powinno zakładac sie łańcuchy w aucie 4x4 ? Mam to przetestowane

> własnie w ten weekend po Zakopanym wiec chetnie posłucham

Trzeba byc niezla dupa zeby w aucie z napedem na 4 kola zakladac lancuchy, mi jeszcze nie bylo to potrzebne.

Nie mam pojecia dlaczego BMW zaklada akurat takie opony, mozliwe ze naped nie jest staly lub mechanizm roznicowy zbudowany jest inaczej.

Ale jak wiesz to napisz jak wyglada naped w BMW bo nie mam dzis sily szukac a chetnie bym sie dowiedzial co tam siedzi bo na filmach YT wyglada ciekawie.

Napisano

> Trzeba byc niezla dupa zeby w aucie z napedem na 4 kola zakladac lancuchy

facepalm.gif

Napisano

Coz taka jest moja opinia, moja praca wymaga odemnie tego abym sporo jezdzil. Nieraz trzeba dojechac bocznymi drogami.

Moze kiedys zmienie swoje zdanie ale narazie nie zakopalem sie nigdzie. A widzac to co ludzie wyprawiaja z lancuchami na drodze mysle ze powinni je tylko dla ciezarowek wprowadzic.

Napisano

wiesz, mnie też ciekawi jakie to warunki wymuszały założenie łańcuchów do cywilnego 4x4 hmm.gif

widziałem kiedyś uaz'a z wszyskimi kołami obutymi w łańcuchy, ale on dowoził zaopatrzenie do schroniska w górach

czyli przedzierał się przez nieodścieżone tereny i to pod spore podjazdy

jeżdżę vitarę na uniwersalnych oponach, napęd 4x4 daje taką trakcję że niewiem.gif

prędzej siądzie na brzuchu, a wtedy łańcuchy też nic nie pomogą icon_rolleyes.gif

z tego co czytałem, to w aucie 4x4 zakłada się łańcuchy na 4 koła

jeśli teoretycznie miałbym zakładać, to na przód - dociążony silnikiem, kierowalność icon_rolleyes.gif

w suv'ach gdzie nie ma stałego 4x4, a tylko dopinany tył, to tylko na przód hmm.gif

Napisano

> Coz taka jest moja opinia, moja praca wymaga odemnie tego abym sporo jezdzil. Nieraz trzeba

> dojechac bocznymi drogami.

ok.gif

ale to, że nie miałeś potrzeby użycia łańcuchów nie oznacza, że owe łańcuchy do niczego nie są potrzebne. Trafisz być może kiedyś na takie warunki, że bez łańcuchów pod górkę nie podjedziesz nawet AWD.

Napisano

Nie tylko X5. W miejscowości wypoczynkowej, do której jeżdżę, obsługa wyciągu korzysta z traktora (spychaczo-koparki - nie znam się, więc piszę, co widziałem), który ma: napęd 4x4, znacząco różne rozmiary kół (choć rzeźba podobna) i założone łańcuchy na każdym kole.

Co powiesz na to? hmm.gif

PZDR

Napisano

> wiesz, mnie też ciekawi jakie to warunki wymuszały założenie łańcuchów do cywilnego 4x4

Poniżej sam sobie odpowiedziałeś wink.gif

Ja tylko twierdzę, że implikacja:

mam 4x4 => nie potrzebuję łańcuchów

nie jest prawdziwa smirk.gif

> w suv'ach gdzie nie ma stałego 4x4, a tylko dopinany tył, to tylko na przód

A jest ku temu jakiś powód?

Napisano

> Nie tylko X5. W miejscowości wypoczynkowej, do której jeżdżę, obsługa wyciągu korzysta z traktora

> (spychaczo-koparki - nie znam się, więc piszę, co widziałem), który ma: napęd 4x4, znacząco

> różne rozmiary kół (choć rzeźba podobna) i założone łańcuchy na każdym kole.

> Co powiesz na to?

> PZDR

powiem że taka maszyna robi roczne przebiegi na poziomie miesięcznych auta osobowego icon_rolleyes.gif

to nie jest tak że się nie da, że coś od razu padnie, bo po to jest mechanizm różnicowy

w końcu w osi on też pracuje prawie cały czas - różnice prędkości kół na zakrętach

zresztą nawet w 4x4 ta różnica występuje

pytanie jak reaguje elektronika, bo może wykrywać różnice prędkości kół hmm.gif

i jak długo mechanizm różnicowy wytrzyma

w autach bez mechanizmu różnicowego masz stały uślizg kół, bo różnica prędkości musi gdzieś uciec

więc sytuacja mocno nie korzystna

Napisano

> A jest ku temu jakiś powód?

Zalecenia producenta (na przykładzie Volvo).

Tył dołącza się, jak masz uślizg przodu. Jak nie masz uślizgu (łańcuchy) to nie dołącza się tył.

PZDR

Napisano
  • Autor

zakładając, ze są z tego samego rocznika, ba z tygodnia produkcji, brak uszkodzeń, tylko bieżnik jeden większy drugi mniejszy...

Napisano
  • Autor

> A ja się później dziwię, że większość pseudo-terenówek porusza się po śniegu z nieprzyzwoicie

> niskimi prędkościami i jak najdalej od bocznej bandy

ale czy tylko terenowki maja awd ?

akurat pytam o osobowke awd np.

Napisano

> Poniżej sam sobie odpowiedziałeś

> Ja tylko twierdzę, że implikacja:

> mam 4x4 =nie jest prawdziwa

oczywiście, pytanie jakie warunki zmusiły do zakładania łańcuchów w X5

bo to auto raczej nie do przedzierania się przez dziewicze tereny icon_rolleyes.gif

> A jest ku temu jakiś powód?

już kolega niżej napisał, tył dołącza się w czasie uślizgu przodu

jak przód obuty w łańcuchy się nie ślizga, to tył nie musi się włączać

w sumie do podjazdów i jazdy zakładam na przód, na stromy zjazd w dół, na tył hmm.gif

Napisano

> Zalecenia producenta (na przykładzie Volvo).

> Tył dołącza się, jak masz uślizg przodu. Jak nie masz uślizgu (łańcuchy) to nie dołącza się tył.

Nie można ręcznie zrobić stałego 4x4?

Napisano

> oczywiście, pytanie jakie warunki zmusiły do zakładania łańcuchów w X5

> bo to auto raczej nie do przedzierania się przez dziewicze tereny

To jest na tej samej zasadzie, jak nowy Mercedes, który nie służy do wożenia ziemniaków hehe.gif

Napisano

> Nie można ręcznie zrobić stałego 4x4?

w wielu nie (np honda)

Napisano

> To jest na tej samej zasadzie, jak nowy Mercedes, który nie służy do wożenia ziemniaków

nie wiem, może, X5 nie ma chyba nawet reduktora hmm.gif

więc przy jakiś podjazdach/zjazdach może być cienko

jest wiele lepszych aut do takich zadań, wcale nie musi to być 20letni uaz

np np nowe disco, jakiś LC itp hmm.gif

Napisano

> nie wiem, może, X5 nie ma chyba nawet reduktora

> więc przy jakiś podjazdach/zjazdach może być cienko

Miałem na myśli to, że jak ktoś kupuje M do wożenia ziemniaków, to równie dobrze inny może kupić "terenowe" X5.

I "Paaaanie, taką fajną/zaawansowaną/drogą/ochiach terenówką nie przejadę?"

Napisano

> Nie można ręcznie zrobić stałego 4x4?

Instrukcja nie daje odpowiedzi, więc pewnie nie.

PZDR

Napisano

> nie wiem, może, X5 nie ma chyba nawet reduktora

Ależ ja nie pisałem o łańcuchach w X5 tylko o oponach w X5. Czytajcie ze zrozumieniem.

Łancuchy zakładalem do Land Rovera Discovery II z reduktorem i prawie nowymi zimowymi oponami.

Droga była mocno pod górke, mocno oblodzona, nie odsnieżona. Land podjechał.

Xsem nawet bym nie próbował. Kumpel probował GLem i nie dał rady grinser006.gif

Oczywiście ani X ani GL nie mają reduktora. Land za to miał, załadunek 7 osob + sprzęt narciarski + tobołki.

Napisano

> Miałem na myśli to, że jak ktoś kupuje M do wożenia ziemniaków, to równie dobrze inny może kupić

> "terenowe" X5.

> I "Paaaanie, taką fajną/zaawansowaną/drogą/ochiach terenówką nie przejadę?"

Xsem wyciagałem z rowów inne samochody, ale w góry kompletnie by nie podołał - brak reduktora

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.