Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony zimowe to minimum 300 zł/szt

Featured Replies

Napisano

Takie info podano wczoraj w wieczornych wiadomościach w TVP1 przy okazji namawiania kierowców do bezpiecznej jazdy zimą.

Akurat ja za swoje 14'' Firestone Winterhawk płaciłem po ok. 160 zł z wysyłką w necie.

Uważam że dziennikarzyna który spreparował taką informację, powinien dyscyplinarnie wylecieć z pracy. Bo takie idiotyczne informacja działają na niekorzyśc nas wszystkich - skutecznie zniechęcają do kupna opon zimowych wielu tych, co się nad tym zastanawiają. A nie każdy ma internet. W drodze do pracy słuchałem radia i podali, że wg jakichś badań 60% Polaków nie potrafi skopoiować pliku na pulpit w Windows yikes.gif

Napisano

Dziennikarz niczego nie musiał preparować, bo katalogowa cena markowych opon do autka średniej klasy, to właśnie taki wydatek.

Napisano

Cholera zlosnik.gif

Gdzie takie promocje mają? zlosnik.gif

Tak sobie patrzę na opony.pl i tańszych niż pińćsetpińćdziesiąt nie znajduję klik hehe.gif

Myślę, że nie ma sensu w zupełności rozważanie - co dziennikarzyna miał na myśli hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Dziennikarz niczego nie musiał preparować, bo katalogowa cena markowych opon do autka średniej

> klasy, to właśnie taki wydatek.

Oczywiście Polacy to bardzo bogaty naród, kupują tylko markowe i drogie wyroby zlosnik.gif

a ja kupiłem pewnie tani szajs, nie? Tylko jakoś dziwnie nie mam problemów z jazdą po śniegu clown.gif

Napisano

> Takie info podano wczoraj w wieczornych wiadomościach w TVP1 przy okazji namawiania kierowców do

> bezpiecznej jazdy zimą.

> Akurat ja za swoje 14'' Firestone Winterhawk płaciłem po ok. 160 zł z wysyłką w necie.

> Uważam że dziennikarzyna który spreparował taką informację, powinien dyscyplinarnie wylecieć z

> pracy. Bo takie idiotyczne informacja działają na niekorzyśc nas wszystkich - skutecznie

> zniechęcają do kupna opon zimowych wielu tych, co się nad tym zastanawiają. A nie każdy ma

> internet. W drodze do pracy słuchałem radia i podali, że wg jakichś badań 60% Polaków nie

> potrafi skopoiować pliku na pulpit w Windows

No i w czym problem?

W sumie mial racje , cena zalezy od kalibru opony.

Moze akurat kierowal sie takim a nie innym rozmiarem opony.

Napisano

> Takie info podano wczoraj w wieczornych wiadomościach w TVP1 przy okazji namawiania kierowców do

> Akurat ja za swoje 14'' Firestone Winterhawk płaciłem po ok. 160 zł z wysyłką w necie.

> Uważam że dziennikarzyna który spreparował taką informację, powinien dyscyplinarnie wylecieć z

> pracy. Bo takie idiotyczne informacja działają na niekorzyśc nas wszystkich - skutecznie

> zniechęcają do kupna opon zimowych wielu tych, co się nad tym zastanawiają. A nie każdy ma

> internet. W drodze do pracy słuchałem radia i podali, że wg jakichś badań 60% Polaków nie

> potrafi skopoiować pliku na pulpit w Windows

Taka rzetelność informacji jest w wielu dziedzinach. Dopiero jak usłyszysz Newsa na temat, na którym się znasz zauważasz poziom obecnego dziennikarstwa.

Napisano

To już nie czasy, kiedy standardem była opona 155R13 rotfl.gif Ciut większe rozmiary weszły w takich właśnie cenach...Bo i 14" to małe kółeczko teraz.

Napisano
  • Autor

> To już nie czasy, kiedy standardem była opona 155R13 Ciut większe rozmiary weszły w takich

> właśnie cenach...Bo i 14" to małe kółeczko teraz.

Dobra, a czy wiesz jakim samochodem jeździ przeciętny Polak? Jaki procent w naszym kraju stanowią auta nowe, jaki duże (SUV)?

Napisano

> Dobra, a czy wiesz jakim samochodem jeździ przeciętny Polak? Jaki procent w naszym kraju stanowią

> auta nowe, jaki duże (SUV)?

Auto nie musi byc SUV-em zeby wladowac do niego opone 16". Spora ilosc niekoniecznie najnowszych kompaktow ma 16" koła.

Do tego, bez problemu da sie kupic opone 15" za kwote 300 PLN i wiecej.

Napisano

Bywa gorzej...

Quote:

Wybrana opona jest w chwili obecnej niedostępna.

Przyczyną może być jej wycofanie z produkcji lub czasowy brak w asortymencie naszego sklepu.

zlosnik.gif

Napisano

> Taka rzetelność informacji jest w wielu dziedzinach. Dopiero jak usłyszysz Newsa na temat, na

> którym się znasz zauważasz poziom obecnego dziennikarstwa.

Zgadzam się w 100%. Ilość farmazonów w (ogólnie) mediach jest gigantyczna, brak rzetelności uderzający, a większość ludzi łyka, bo nie ma pojęcia. Tak rodzą się mity i tzw. obiegowe opinie. W końcu "w TV mówili, panie"...

Napisano

> Za 300zł to ja komplet kupiłem na zimę

komplet nowych opon zgodnych z homologacją samochodu, nie będących "leżakami" magazynowymi ?

Napisano

> komplet nowych opon zgodnych z homologacją samochodu, nie będących "leżakami" magazynowymi ?

Bieżniki wink.gif

Myśl co chcesz ale zima u nas okropna jest, inni stoją a ja jadę biglaugh.gif

Napisano

> Bieżniki

> Myśl co chcesz ale zima u nas okropna jest, inni stoją a ja jadę

a nie mam nic przeciwko takim technologią do samochodów które poruszają się z punktu A do B po mieście. Sam mam używane zimówki do lanosa który tylko wozi mnie do pracy czy sklepu,

lecz do audi mam opony zgodne z homologacją co niestety kosztuje bo zimówki których index prędkości wynosi 240 km.h są 100 pln droższe niż ich odpowiedniki do 180.

uprzedzając pytanie, przy włamaniu do samochodu pierwsze co miałem sprawdzone to właśnie opony zgodne z homologacją. Ubezpieczyciel Compensa.

Napisano

> uprzedzając pytanie, przy włamaniu do samochodu pierwsze co miałem sprawdzone to właśnie opony

> zgodne z homologacją. Ubezpieczyciel Compensa.

Jakie opony sprawdzali? Czyzby gumy tego samochodu, do ktorego byl wlam? Czy kola samochodu, ktorego uzyto do wlamania (rotfl).

Smiech na sali - co maja opony do faktu wlamania?

Napisano

> Jakie opony sprawdzali? Czyzby gumy tego samochodu, do ktorego byl wlam? Czy kola samochodu,

> ktorego uzyto do wlamania (rotfl).

> Smiech na sali - co maja opony do faktu wlamania?

włamali się do mojego samochodu i sprawdzali czy moj samochód spełnia wymogi homologacji. w OWU jest, że ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania gdy samochód nie spełnia ww. warunków.

nie wnikałem w to bo miałem ok. W załączaniu fragment oceny technicznej.

284493482-opony.JPG

post-22378-14352510862456_thumb.jpg

Napisano

> włamali się do mojego samochodu i sprawdzali czy moj samochód spełnia wymogi homologacji. w OWU

> jest, że ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania gdy samochód nie spełnia ww. warunków.

> nie wnikałem w to bo miałem ok. W załączaniu fragment oceny technicznej.

Ze ubezpieczyciele to sk...syny to wiadomo od dawna. Ale, ze az takie?? Szczeka mi opadla.

Napisano

> Zgadzam się w 100%. Ilość farmazonów w (ogólnie) mediach jest gigantyczna, brak rzetelności

> uderzający, a większość ludzi łyka, bo nie ma pojęcia. Tak rodzą się mity i tzw. obiegowe

> opinie. W końcu "w TV mówili, panie"...

Ta łatwość powstawania mitów to również wina systemu edukacji. U nas zawsze najistotniejsze było, żeby uczeń posiadł jak największą ilość wiedzy encyklopedycznej. Wyrobienie zdrowego sceptycyzmu i konserwatyzmu zbliżonego do tzw. konserwatyzmu naukowego, a jednocześnie dociekliwości zmieniłoby oblicze społeczeństwa w wielu dziedzinach. Ale taka postawa u ucznia jest również niewygodna dla nauczyciela, jeśli ten ostatni jest nieukiem.

Napisano

> Ze ubezpieczyciele to sk...syny to wiadomo od dawna. Ale, ze az takie?? Szczeka mi opadla.

ale inna strona medalu że miałem udział własny 30%, lecz ubezpieczyciel stwierdził, że stacyjka i zamki powinny być wymienione na nowe więc wzięli na siebie całą naprawę w ASO,

Za zamki i stacyjkę 1250 więc 375 pln powinienem dopłacić.

robocizna 1250

nie duży koszt ale postawa naprawdę godna naśladowania.

Napisano

(...)

> zniechęcają do kupna opon zimowych wielu tych, co się nad tym zastanawiają.

(...)

Zacznijmy od tego, że gdyby napisał, że "opona zimowa kosztuje 150 PLN/szt to nie byłby to niusssss.

To raz.

Druga sprawa, że - to co zauważono - jest to odpowiedź na pytanie z cyklu "jak długi jest kawałek sznurka".

Da się kupić zimówkę za kwotę rzędu 100 PLN/szt (nową, nie pierdzianą, w rozmiarze 135/70 R13.

Czasem TRZEBA dać za zimówkę kwotę rzędu 1 000 PLN netto/szt (245/40R18, Michały Piloty).

Przykłady w obie strony można mnożyć, dzielić i pierwiastkować i nic z tego nie wyjdzie, poza dwoma prostymi stwierdzeniami:

1. Opona zimowa jest DROŻSZA, niż jej odpowiednik letni (mówię o porównywaniu opon tej samej klasy, w tym samym rozmiarze). Zwykle minimum o 10%.

2. Się jeździ - się płaci.

Że przeciętny polaczek sadzi się na taaaką furę a tu przychodzi zima i się muka robi, bo trzeba wypierdzieć 1,5 klocka za kapcie zimowe... Cóż... Przez kieszeń do głowy...

Napisano

To sie podaje newsa w postaci, niezbedne minimum do taczki, tico itd100zl/szt, maksimum np do SUVa, terenowki 1000zl/szt, a srednio jest to xxxzł/szt do przecietnych aut.

Idealnie nigdy nie trafi, ale jest blizej prawdy.

Napisano

Standardowa opona w aucie kompaktowym to 195/65R15 lub 205/55R16. Czy taką oponie kupisz poniżej 300zł?

Napisano

> To sie podaje newsa w postaci, niezbedne minimum do taczki, tico itd100zl/szt, maksimum np do SUVa,

> terenowki 1000zl/szt, a srednio jest to xxxzł/szt do przecietnych aut.

> Idealnie nigdy nie trafi, ale jest blizej prawdy.

Ale to NIE JEST NIUSSSS :-)

Tysiąc dwieście od furacza, zwłaszcza wartego 4 klocki - TO jest NIUSSSS :-)

"opony zimowe są dla BOGOLI, bidota musi jeździć na lecie a próby wprowadzenia obowiązkowych zimówek to LOBY producentów opon".

Wiesz - mi tego tłumaczyć nie trzeba, bo ja w tym byzmesie siedzę i dla mnie opona zimowa to od jakichś 12 lat "oczywista oczywistość" (chociaż te naście lat temu byłem jak kosmita) i po prostu NORMALNY koszt korzystania z auta.

Uważam się pod tym względem za wyżej uświadomionego niż przeciętna społeczeństwa...

Edit: i to o uświadomieniu to raczej jako smutna ironia a nie prosta przechwałka...

Napisano

> Dobra, a czy wiesz jakim samochodem jeździ przeciętny Polak? Jaki procent w naszym kraju stanowią

> auta nowe, jaki duże (SUV)?

Maluchem już przeciętny Polak nie jeździ, więc opony za 100zł nie kupi. Jeździ "tedeikiem" po dziadku z niemiec gdzie koła mają MINIMUM 14" A każdy cal kosztuje, i to sporo. A wzrost ceny opony za wzrost rozmiaru bynajmniej nie jest liniowy.

Napisano

Gdzieś kiedyś widziałem ankietę na temat najpopularniejszego rozmiaru opony w naszym kraju i wyszło że to 195/65/15.

(W każdym razie najpopularniejszy rozmiar wśród ankietowanych zlosnik.gif ) Być może tym się kierowa ta osoba pisząc o 300 zł.

Swoją drogą wystarczyłoby kilka słów, żeby to uściślić. "od... do.... w zależności od rozmiaru.."

Tak jak to zostało już napisane, podobnych "ciekawostek" w mediach jest mnóstwo a wyłapują je tylko Ci, którzy są powiedzmy w konkretnej branży.

P. S. Ja się akurat z 205/55/16 łapię na 300 plnów zlosnik.gif

Napisano

ostatnio pewnemu klientowi sprzedaliśmy zimowego kapcia Bridgestone Blizzak LM30 w bardzo ciekawym rozmiarze- bo 215/50R17 w cenie 960zł/szt.. jak dla niego taka oponka za 300zł to pan pikuś by była hehe.gif

Napisano

> Gdzieś kiedyś widziałem ankietę na temat najpopularniejszego rozmiaru opony w naszym kraju i wyszło

> że to 195/65/15.

> (W każdym razie najpopularniejszy rozmiar wśród ankietowanych ) Być może tym się kierowa ta osoba

> pisząc o 300 zł.

No to porzadna zimowke w tym rozmiarze da sie kupic sporo taniej niz za 300 PLN smile.gif

Napisano

> No to porzadna zimowke w tym rozmiarze da sie kupic sporo taniej niz za 300 PLN

Jasne, z naciskiem na "da się". Da się jak poszukasz np. w internecie a nie w pierwszym lepszym warsztacie. Do tego jeszcze montaż etc.

Nie będziemy teraz szukać dowodów na uzasadnienie tych 300 zł, trochę zaokrąglił z 250 do 300 bo ładniej brzmi: "czysta panie!" grinser006.gif

Napisano

> Standardowa opona w aucie kompaktowym to 195/65R15 lub 205/55R16.

Ale dlaczego przyjałeś za standart auto kompaktowe. Może standartem jest klasa B (wtedy chyba 175/65 R14)? Cena wtedy bedzie niższa o około 100 zł.

Napisano

> Ale dlaczego przyjałeś za standart auto kompaktowe. Może standartem jest klasa B (wtedy chyba

> 175/65 R14)? Cena wtedy bedzie niższa o około 100 zł.

Może dlatego, że auta ściągane z Niemiec, które nas zalewają, to na ogół 20 letnie lymuzyny w których rozmiar to nie 145/70 zlosnik.gif

Napisano

> Jasne, z naciskiem na "da się". Da się jak poszukasz np. w internecie a nie w pierwszym lepszym

> warsztacie. Do tego jeszcze montaż etc.

> Nie będziemy teraz szukać dowodów na uzasadnienie tych 300 zł, trochę zaokrąglił z 250 do 300 bo

> ładniej brzmi: "czysta panie!"

Nie... w tym rozmiarze da sie znalezc cos o cenie katalogowej (czyli takiej, za jaka sie kupuje w zakladzie oponiarskim, juz z montazem) 220 PLN - 80 PLN, nawet dla zaokraglenia to 40%

Napisano

> Nie... w tym rozmiarze da sie znalezc cos o cenie katalogowej (czyli takiej, za jaka sie kupuje w

> zakladzie oponiarskim, juz z montazem) 220 PLN - 80 PLN, nawet dla zaokraglenia to 40%

Da się i chińskie kupić za 150 albo bieżnikowane za 100 grinser006.gifhehe.gif

Może zobaczył po prostu, że ma 205/55 (również bardzo popularny rozmiar) w swoim aucie, dowiedział się o cenę i tak podał.

W każdym razie informacja nie rzetelna.

To chyba na prawdę jest najmniej istotne czy podał 200 czy 500 bo tak czy inaczej podałby nie prawdę, nie uściślając tego.

Napisano

> To chyba na prawdę jest najmniej istotne czy podał 200 czy 500 bo tak czy inaczej podałby nie

> prawdę, nie uściślając tego.

No nie - pol (a nawet wiecej) spoleczenstwa wystraszyl...

Napisano

> Jakie opony sprawdzali? Czyzby gumy tego samochodu, do ktorego byl wlam? Czy kola samochodu,

> ktorego uzyto do wlamania (rotfl).

> Smiech na sali - co maja opony do faktu wlamania?

Mają do wyceny pojazdu.

Zadawane są zawsze korekty ze względu na stan ogumienia (moim zdaniem jest to w samochodach osobowych idiotyczne, bo np nie zadaje się korekt ze względu na stan klocków h-cowych...).

A przy KAŻDEJ szkodzie musi być sporządzona wycena, żeby ocenić, czy jest całka, czy nie ma.

Tak więc - ubezpieczyciel macał opony nie po to, żeby stwierdzić ich wpływ na zaistnienie TEGO KONKRETNEGO zdarzenia, tylko w celu j/w

Napisano

> No nie - pol (a nawet wiecej) spoleczenstwa wystraszyl...

Na pewno kogoś to odstraszyło.

Mam nadzieję, że nie wszyscy akurat program oglądali grinser006.gif

Napisano

> Ale dlaczego przyjałeś za standart auto kompaktowe. Może standartem jest klasa B (wtedy chyba

> 175/65 R14)? Cena wtedy bedzie niższa o około 100 zł.

Bo chyba jednak kompakty są najpopularniejsze.

Napisano

> Ta łatwość powstawania mitów to również wina systemu edukacji.

To nie tak.

Ludzie nie muszą znać się na wszystkim, ale jeśli już jakiś pismak chce przekazywać ludziom informacje to powinien zadbać, żeby te informacje były rzetelne a nie mitotwórcze.

Napisano

> To nie tak.

> Ludzie nie muszą znać się na wszystkim, ale jeśli już jakiś pismak chce przekazywać ludziom

> informacje to powinien zadbać, żeby te informacje były rzetelne a nie mitotwórcze.

Tu już Sibui napisał, że takie są prawa "newsów". Dziennikarstwo ulega systematycznej i postępującej tabloidyzacji, bo ludzie chętniej kupują sensacje oraz wiadomości złe. Dziennikarze dają ludziom to czego ci sobie życzą.

Tak jak napisałeś, każdy z nas w większości dziedzin jest laikiem. Z tym, że można walczyć ze swoją niewiedzą na różne sposoby. Jednym ze sposobów jest umiarkowany sceptycyzm do rzeczy podejrzanie atrakcyjnych, niespotykanych okazji, czy przełomów w jakiejkolwiek dziedzinie. Doświadczenie pokazuje, że większość przełomowych odkryć i okazji okazuje się błędną interpretacją... I właśnie odpowiedniego podejścia do zdobywania wiedzy powinno się uczyć w szkole.

Oczywiście jest część ludzi nieodwracalnie głupich, którzy podlegają raczej tresurze niż nauczaniu. Dla nich właśnie (lub tych, których nie nauczono, żeby się zastanowili przed podjęciem decyzji) skierowana jest większość reklam, dla nich piszą Fakt i Super Ekspres (ale i inne gazetki muszą coś dla nich mieć, żeby zarobić na życie). A że tresura dość często kończy się sukcesem widać w wielu tzw. zachodnich krajach, gdzie panuje całkowite poddanie się poprawności politycznej, czy jeździ się tak jak nakazują przepisy. Często odbywa się to wbrew własnym poglądom i potrzebom, jednakże otwartej krytyki nie ośmielają się wygłosić nawet osoby świetnie znające temat (za wyjątkiem momentów kiedy się schlają i w piątek w barze okazuje się, że jednak nie lubią muzułmanów, imigrantów, wojujących gejów i uznają, że 110 na autostradzie to pomysł chorego umysłu - to ostatnie to akurat ze Szwecji).

Napisano
  • Autor

> Maluchem już przeciętny Polak nie jeździ, więc opony za 100zł nie kupi. Jeździ "tedeikiem" po

> dziadku z niemiec gdzie koła mają MINIMUM 14" A każdy cal kosztuje, i to sporo. A wzrost ceny

> opony za wzrost rozmiaru bynajmniej nie jest liniowy.

Może nie za 100, ale juz od ok. 150 zł. na pewno nie jest to 300.

Popatrz na drogi - pełno jest jeszcze takich aut, jak Skoda Fabia czy Felicia, Fiat CC/SC, Uno, Punto, Panda, Daewoo Lanos/Nubira/Tico . Nie każdy ma nadmiar kasy i jest chętny wywalić minimum 1200 zł. A 600 to jednak inaczej brzmi dla kieszeni

Dodam jeszcze że IMO każda informacja w mediach powinna być DOKŁADNA, jeśli nie precyzyjna, zaś sprawami technicznymi powinni zajmować się fachowcy.

Napisano

> To nie tak.

> Ludzie nie muszą znać się na wszystkim, ale jeśli już jakiś pismak chce przekazywać ludziom

> informacje to powinien zadbać, żeby te informacje były rzetelne a nie mitotwórcze.

Noooo. Dziennikarz też nie musi się na wszystkim znać. Ten z telewizora, to ma pewnie tylko nie straszyć wyglądem, ma w miarę poprawnie seplenić po polsku i powiedzieć to, co akurat na karteczce napisał mu ktoś, kto też na oponach się nie zna, przy tym nie ma wyjściowej facjaty, ale potrafi pisać. A niektórzy, to zaraz wszystko na serio. Albo rozumiemy w czym rzecz i nie ma tematu, albo udajemy, że rozumiemy w czym rzecz i jeździmy po pismakach ile się da, a później po innych grupach zawodowych, albo nic nie rozumiemy i do skutku hehe.gifszukamy opon zimowych po 300 złociszy.

Napisano

> Dodam jeszcze że IMO każda informacja w mediach powinna być DOKŁADNA, jeśli nie precyzyjna, zaś

> sprawami technicznymi powinni zajmować się fachowcy.

Czyli co, ceny WSZYSTKICH opon zimowych dostępnych na rynku ma podać? Troszeczkę wyrozumienia. Patrzę teraz w Motor, test opon wielosezonowych. Rozmiar 195/65/15 - niszowy wybrali czy obecny standard? Sam mam mniejsze, jednak nawet to, co mam teraz w poprzednim aucie byłoby duże.

Napisano

> Czyli co, ceny WSZYSTKICH opon zimowych dostępnych na rynku ma podać? Troszeczkę wyrozumienia.

> Patrzę teraz w Motor, test opon wielosezonowych. Rozmiar 195/65/15 - niszowy wybrali czy

> obecny standard? Sam mam mniejsze, jednak nawet to, co mam teraz w poprzednim aucie byłoby

> duże.

W przypadku testu podane są wszystkie potrzebne rzeczy - jest rozmiar i marka oraz wyniki i (w jakiś tam szczątkowy sposób) metody. Do tego propagandowe wykresy (nie zaczynające się od 0).

Swoją drogą to ten test w Motorze nic ciekawego nie mówi. Bo to, że Vector 4seasons jest prawdopodobnie najlepszą oponą całoroczną wiadomo z innych testów. Ciekawe byłoby kolejne porównanie z jakimiś KONKRETNYMI zimówkami (np. jakiś model z klasy premium i model ze średniej półki) oraz na drodze suchej i wodzie z letnią (premium i średnią). To by dało możliwość sensownego określenia możliwości tych całosezonowych względem sezonowych. Nie bardzo rozumiem dlaczego nikt z redaktorów na to nie wpadł - chyba każdy kto nie jest kompletnym matołkiem wpadłby na to planując testy. Niestety prawie nigdy się to w testach nie zdarzyło - jeśli już to wkładają tam jakąś mistyczną oponę letnią i zimową (za diabła nic to nie mówi i pozwala wyciągać wnioski w ograniczonym zakresie).

Napisano
  • Autor

> Czyli co, ceny WSZYSTKICH opon zimowych dostępnych na rynku ma podać?

Powinien podać ceny OD

tu mamy porównanie dla R13 od 100 zł

I od razu wyglądałoby inaczej. Na gazetkach z hipermarketów własnie ceny najmniejszych opon są drukowane na kolorowo.

A jak specjaliści przygotowywują reklamy samochodów ? Cena wielkimi czcionkami powiedzmy 39999 zł* i potem malutka czcionką wyjaśnienie że * oznacza wersje podstawową czyli tzw. golasa, albo że to 50% ceny w kredycie zlosnik.gif

Nie robią tak chyba bez powodu?

Ale to są fachowcy..

Napisano

> Dobra, a czy wiesz jakim samochodem jeździ przeciętny Polak?

Golfem, Passatem, i podobnymi z Niemiec... to wszystko koła 15-16 cali.

Napisano

> Standardowa opona w aucie kompaktowym to 195/65R15 lub 205/55R16. Czy taką oponie kupisz poniżej

> 300zł?

Oczywiście. Rewelacyjna na śniegu, błocie pośniegowym, deszczu Uniroyal MS Plus 66 195/65R15 91 T kosztuje 227 zł na opony.com

To mój drugi sezon z nimi.

Napisano

> Może nie za 100, ale juz od ok. 150 zł. na pewno nie jest to 300.

> Popatrz na drogi - pełno jest jeszcze takich aut, jak Skoda Fabia czy Felicia, Fiat CC/SC, Uno,

> Punto, Panda, Daewoo Lanos/Nubira/Tico . Nie każdy ma nadmiar kasy i jest chętny wywalić

> minimum 1200 zł. A 600 to jednak inaczej brzmi dla kieszeni

> Dodam jeszcze że IMO każda informacja w mediach powinna być DOKŁADNA, jeśli nie precyzyjna, zaś

> sprawami technicznymi powinni zajmować się fachowcy.

Od kiedy ceny internetowe są wyznacznikiem rynku detalicznego?

Trzy najbardziej popularne rozmiary w naszym kraju to 175/65R14, 195/65R15, 205/55R16. Średnia katalogowa (nie internetowa) cena zimówki 14" to 250 zł, średnia cena 15" to 300 zł, średnia cena 16" to 380 zł. Pod uwagę brałem tanie Dębice i drogie Micheliny. Opony chińskie i nalewki się nie liczą, bo równie dobrze można kupić używane i też jeździć. Także jeśli podano cenę 300 zł, to jest to w pewnym sensie minimum.

Napisano

> Oczywiście. Rewelacyjna na śniegu, błocie pośniegowym, deszczu Uniroyal MS Plus 66 195/65R15 91 T

> kosztuje 227 zł na opony.com

> To mój drugi sezon z nimi.

Zapomniałeś dodać, że cena katalogowa to 244 zł i akurat Uni należy do tańszych opon.

Napisano

> Dziennikarz niczego nie musiał preparować, bo katalogowa cena markowych opon do autka średniej

> klasy, to właśnie taki wydatek.

Tyle że podawanie ceny katalogowej, to jak podanie długości członka z kręgosłupem grinser006.gif

Liczy się raczej rzeczywista cena rynkowa, czyli raczej minimum 100-120zł.

Napisano
  • Autor

> Od kiedy ceny internetowe są wyznacznikiem rynku detalicznego?

jakis tekst

> Także jeśli podano cenę 300

> zł, to jest to w pewnym sensie minimum.

wczoraj wracając z pracy słuchałem Trójki i Wojciech Mann rozmawiał z jakąś wymądrzającą się dziewczyną o Los Angeles. Laska stwierdziła że "w takim przemysłowym mieście to się dużo dzieje", na to P. Wojtek "Jakim przemysłowym?". Laska "Noooo..... to przemysł filmowy...to taki skrót myślowy". A P. Wojtek "Ahaaaa yikes.gif;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.