Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałość fabrycznego akumulatora?

Featured Replies

Napisano

Mam Astrę z sierpnia 2006 r,a w niej tkwi jeszcze fabryczny akumulator GM. W czasie ostanich mrozów odniosłem wrażenie że rozrusznik kręcił tak jakoś "niezdecydowanie".Wprawdzie samochód zawsze zapalał,ale... hmm.gif.Jestem ciekaw ile wytrzymały wam fabryczne akumulatory.Samochód użytkuję ostatnio głównie w mieście i czasem na niezbyt długich trasach.

Napisano

Na mrozie rozrusznik nigdy nie będzie kręcił tak jak przy dodatniej temp.

2006 to wcale nie taki stary.

Napisano

Oryginalny akumulator powinien ci posłużyć jeszcze dobrych kilka lat. waytogo.gif

Nie wiem co montowali w 2006 roku, ale ja u siebie mam 8 letni akumulator który sprawuje się bardzo dobrze, nawet przy dużych mrozach.

A to jest diesel który jednak potrzebuje kopnięcia żeby zapalił.

Ostatnio kolega wymienił akumulator w vectrze z 99 roku bo już nie dawał rady ale też był jeszcze oryginalny

Napisano

W mojej Astrze H z 2006 padł po niecałych 3 latach.. A co najlepsze ten sam akku kupiony w ASO ma 3 lata gwarancji, za to zamontowany w aucie miał tylko 2 frown.gif

Napisano

Mój fabryczny wytrzymał 6 i pół roku ale dostawał w kość codziennie - krótkie trasy po mieście.

Napisano

Mój wytrzymał 8 lat , nawet po rozładowaniu do 3V brawo.gif

Napisano

Rok temu wyjąłem z mojej Vectry diesel aku z 2002 lub 2003r (oryginał GM z szarymi naklejkami, 72 lub 74Ah). Do jesieni kręcił bezproblemowo, gdy zaczęły się przymrozki dawał odczuć swój wiek. Przez rok stał w garażu, co jakiś czas doładowywałem go, a w ubiegłym tygodniu zawitał pod maską Audi A6 1.8T mojej siostry. Siostra twierdzi, że rozrusznik rano kręci jak dziki waytogo.gif

U mnie może jeszcze dałby radę ale jeżdżę głownie po mieście, na krótkich odcinkach. Siostra swoim Audi przejeżdża dziennie minimum 80km więc myślę, że u niej ten aku jeszcze trochę posłuży.

Napisano

W moim Oplu z silnikiem wysokoprężnym akumulator GM ma 6 lat i daje sobie radę.

Wprawdzie tej zimy troszkę zastrajkował, ale nie dziwne - od prawie 3. lat jeżdżę częściej na krótkich niż dłuższych dystansach.

Napisano

mam równiez z 2002 futura.....jakos kreci na duzym mrozie ale widac ze słabnie.W sierpniu dolałem mu wody destyl.moze jeszcze jakis czas /latka/pociagnie.

Napisano

> mam równiez z 2002 futura.....

Chopy, przypominam, że pytanie w pierwszym poście brzmi:

"Jestem ciekaw ile wytrzymały wam fabryczne akumulatory."

I tylko dlatego wątek jest jeszcze tu a nie w hasioku. Ogólna dyskusja o akumulatorach jest w specjalnie przeznaczonym do tego wątku.

Pozdroofka

Napisano

U mnie podobnie rok 2002 ale po dwóch grzaniach świec przy -10 -12 jakby sie zająknie .Jednak na razie daje radę jazdy po miescie .

W tamtym roku jak mnie kumple pod firmą zobaczyli autem to staneli jak wryci ,bo oni autobusami a ja nie grinser006.gif a na termometrze było -28 i tak pare dni było ,sam nie dowierzałem a jednak claps.gif

Napisano

> I tylko dlatego wątek jest jeszcze tu a nie w hasioku.

Co to jest hasiok ? grinser006.gif Rozumiem, że jakiś regionalizm zlosnik2.gif

Napisano

> . .Jestem ciekaw ile wytrzymały wam fabryczne akumulatory

8 lat wytrzymał smile.gif.

>Samochód użytkuję ostatnio głównie w mieście i czasem na niezbyt długich trasach.

Mam tak samo wink.gif

Napisano

> Co to jest hasiok ? Rozumiem, że jakiś regionalizm

prosto ze Ślunska zlosnik.gif

Napisano

U mnie jest z 2006 i jak go ostatnio mierzyłem to miał 12.2 V i mogłem go doładować tylko do 12.9, także to już chyba jego ostatnia zima

Napisano

W poprzednim Oplu oryginalny aku GM (z 1998 r.) umarł po 8 zimie.

k.

Napisano

Jakiej marki tak naprawdę są aku w oplach?

Napisano

> Jakiej marki tak naprawdę są aku w oplach?

Tak jak w przypadku olejów oplowskich nikt nie jest w stanie na 100% odpowiedzieć na to pytanie, zapewne w różnych latach różni producenci.

Jakies 2 lata temu wiem że były to Exide czyli Centra.

Napisano

> Tak jak w przypadku olejów oplowskich nikt nie jest w stanie na 100% odpowiedzieć na to pytanie,

> zapewne w różnych latach różni producenci.

> Jakies 2 lata temu wiem że były to Exide czyli Centra.

chyba varty tez byla wszadzane widzialem kiedys test aku wygrala varta i opel, mialy w zasadzie takie same parametry

Napisano

W Corsie z '98 było coś produkcji węgierskiej.

k.

Napisano

> zawsze zapalał,ale... .Jestem ciekaw ile wytrzymały wam fabryczne akumulatory.Samochód

> użytkuję ostatnio głównie w mieście i czasem na niezbyt długich trasach.

Ja mam już trzeci akumulator. Fabryczny marki Opel wytrzymał 9 lat nim pewnej mroźnej zimy wyzionął ducha. Następna był Centra - przeżyła 6 lat. Ale była różnica w rodzaju zgonu. zlosnik.gif

Oplowski aku działał bez problemu do ostatniego dnia, kręcił i odpalał jak zły. Po prostu pewnej nocy umarł całkowicie. swieca.gif

Natomiast Centra zachowywała się inaczej, pod koniec mocno straciła pojemność i trzeba było pożyczać prąd do odpalenia. W końcu się wkurzyłem i kupiłem nowy, ileż można czekać z kablami w łapie aż ktoś się zlituje. zlosnik.gif

Teraz jest Varta na pokładzie.

Pozdrowienia

Napisano

Na moim jest oryginalna naklejka GMa i Varty

• 2 tygodnie później...
Napisano

I stało się - aku nie wytrzymał dzisiejszej nocy i odmówił posłuszeństwa. Jutro czas na zakupy zimowe frown.gif

EDIT by lelek

"Jaki akumulator kupić" pytamy w przewidzianym do tego wątku wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.