Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TARCZE FIRMY MIKODA

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie czy wiecie cos o nich , czy polecacie jak jest z jakościa etc

ostatnio przeglądałem allegro i znalazłem MIKODY w extra cenie i sie zastanawiam czy ta firma jest OK.

prosze o opinie

Napisano

Ja tam nic złego o nich nie powiem...Podobno z tej samej taśmy Brembo zjeżdżają.

Napisano

Nacinane/nawiercane są bdb, żadnych problemów (60kkm). Gładkie poki co też bez problemów (10kkm). Ale w tym samym modelu (256mm opel/daewoo) tarcze nacinane były znacznie cięższe od gładkich. confused.gif

Napisano

Posiadam, nie mam zastrzeżeń.

Napisano

Zamontowałem 2 komplety w Fordach Mondeo mk1 jeden komplet w dieslu, a drugi w benzynie 1.8 i w obu samochodach spisują się świetnie przebieg ok. 20kkm i za te pieniądze IMHO nie da się kupić nic lepszego ok.gif Za lepsze tarcze trzeba już zapłacić ok. 2-3x tyle co za Mikode, a wszystko pośrednie może być co najwyżej gorsze, ewentualnie tej samej jakości, a droższe więc ja jestem przekonany i jeśli przyjdzie mi znowu zmieniać tarcze w jakimś samochodzie to padnie na Mikodę smirk.gif

Napisano

> prosze o opinie

Mam w Astrze, ojciec ma w Audi, miałem też wiercone w Skodzie, bardzo dobre tarcze.

Napisano

> Jak w temacie czy wiecie cos o nich , czy polecacie jak jest z jakościa etc

> ostatnio przeglądałem allegro i znalazłem MIKODY w extra cenie i sie zastanawiam czy ta firma jest

> OK.

> prosze o opinie

Kiedyś pracowałem w firmie o podobnym charakterze. Tarcze MIKODA są dobrymi tarczami, coprawda CHRL ale są naprawdę dobre. Chyba jedyne made in PL produkowane w Polsce tarcze sprzedaje ZAMETO! ALe generalnie Polecam Mikodę:))

Napisano

tez mam i nie narzekam . a jak juz kupować to chyba najlepiej w sklepie internetowym firmowym Mikody .. 15 tys przejechane i bez problemów najmniejszych .. a hamuja zacnie z klockami TRW

Napisano

> ostatnio przeglądałem allegro i znalazłem MIKODY w extra cenie i sie zastanawiam czy ta firma jest

> OK.

> prosze o opinie

Mam z przodu i z tyłu w Punto. Żadnych uwag ok.gif

Napisano

zależy w jakim aucie, do lekkiego w stylu "punto" są ok, w takim BMW E32 pokrzywią się za 2 tygodnie zlosnik.gif

Napisano

> zależy w jakim aucie, do lekkiego w stylu "punto" są ok, w takim BMW E32 pokrzywią się za 2

> tygodnie

Ja się zraziłem do firmy, jak znalazłem na allegro ogłoszenie sprzedaży jednej (!) nowej tarczy mikoda, bo druga się nie nadawała do założenia już w pudełku. grinser006.gif

Oczywiście, może to jednostkowy przypadek, ale ja już nie kupię. ok.gifwink.gif

Napisano

> Kiedyś pracowałem w firmie o podobnym charakterze. Tarcze MIKODA są dobrymi tarczami, coprawda CHRL

> ale są naprawdę dobre. Chyba jedyne made in PL produkowane w Polsce tarcze sprzedaje ZAMETO!

> ALe generalnie Polecam Mikodę:))

przeczytaj 6 przykazanie dekalogu. facepalm.gif

a nastepnie http://mikoda.pl/sklep/firma

Napisano

> zależy w jakim aucie, do lekkiego w stylu "punto" są ok, w takim BMW E32 pokrzywią się za 2

> tygodnie

Mondeo mk1 1.8TD z kierowcą i pasażerem ponad 1,5t hamowanie ze 160km/h do 80km/h na A4 jak "tir" zajechał drogę i żadnych problemów mondek z dieslem to ciężka fura z ciężkim przodem i kilka ostrych hamowań mają za sobą i nic się nie dzieje, ale jak się wyhamuje na maksa i od razu w kałużę wpadnie to chyba każda może się wygiąć spineyes.gif Może kwestia szczęścia albo kiedy były kupowane (może jakość się zmieniła?) ale mondziak z dieslem to ciężkie auto i nic się nie dzieje, a hamowania na granicy przyczepności mu nie szczędziłem claps.gif

Napisano

> Ja się zraziłem do firmy, jak znalazłem na allegro ogłoszenie sprzedaży jednej (!) nowej tarczy

> mikoda, bo druga się nie nadawała do założenia już w pudełku.

> Oczywiście, może to jednostkowy przypadek, ale ja już nie kupię.

mikoda miala problem z pekajacymi tarczami, tyle ze to bylo "dawno i nie prawda" .. a informacja jeszcze pokutuje w internecie no i stad jeszcze watpliwosci wink.gif Kto w dzisiejszych czasach ( jaka firma ) moze sobie pozwolic na swiadomą permamenta produkcje bubla. Owszem bylo potkniecie ale to stary temat ok.gif

Napisano

> Ja tam nic złego o nich nie powiem...Podobno z tej samej taśmy Brembo zjeżdżają.

ale brembo są raczej słabsze

Napisano

> mikoda miala problem z pekajacymi tarczami, tyle ze to bylo "dawno i nie prawda" .. a informacja

> jeszcze pokutuje w internecie no i stad jeszcze watpliwosci Kto w dzisiejszych czasach (

> jaka firma ) moze sobie pozwolic na swiadomą permamenta produkcje bubla. Owszem bylo

> potkniecie ale to stary temat

Ale gna sie tak samo jak zawsze. Zreszta jak kazda inna tania tarcza.

Napisano

> Ale gna sie tak samo jak zawsze. Zreszta jak kazda inna tania tarcza.

Jak ktoś pisze, że mu sie tarcza gnie to mysle, że nie umie jeździć!

Mi sie jeszcze nigdy coś takiego nie przydażyło w rożnych autach i tarczach.

Napisano

> Jak ktoś pisze, że mu sie tarcza gnie to mysle, że nie umie jeździć!

> Mi sie jeszcze nigdy coś takiego nie przydażyło w rożnych autach i tarczach.

Kup avensis I i każde zwichrujesz. grinser006.gif

Napisano

miałem nacinane w dwóch dość intensywnie eksploatowanych autach (wyjazdy na tor itp). Nigdy nie było z nimi najmniejszych problemów ok.gif

Napisano

A jak Ci się zdarzy to pierwszy raz, to stwierdzisz że nie umiesz jeździć ? zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> OK.

> prosze o opinie

A nie taniej złozyc zamówienie bezpośrednio na stronie producenta ?

Napisano

To znaczy tylko tyle, ze jezdzisz za wolno albo nijak nie wykorzystujesz potencjalu samochodu i hamulcow.

Napisano

To nie do końca jest tak - jest naprawdę wiele sposobów na zwichrowanie tarcz, najczęściej wynika to z dynamicznego jeżdżenia samochodem który konstruktorzy nie zaprojektowali do tego celu. Ale można też załatwić tarcze przez dynamiczne jeżdżenie w kałużach.

Napisano

> tygodnie

80 kkm w omedze co na pusto 1,6 tony ma. Hamulców używam do hamowania, przemieszczam się raczej dynamicznie. Żadnego bicia,żadnych pęknięć, połowa głębokości nacięć jeszcze została.

Napisano

> OK.

> prosze o opinie

miałem, jeździłęm, nie gorsze od brembo

Napisano

mialem kiedys, teraz mam nacinane i nawiercane od jakis 30 tysi i jeszcze hamuje wink.gif

problemow z poprzednimi i obecnymi nie ma

Napisano

> przeczytaj 6 przykazanie dekalogu.

> a nastepnie http://mikoda.pl/sklep/firma

w odlewni nie leją wszystkich tarcz. sprowadzają z chin, ponieważ to jest bardziej opłacalne!

Napewno nie odlewają wszystkich dostępnych na rynku referencji. W chinach kupujesz gotową tarcze na kilogramy. Średnio w konterze (20ton) jedna sztuka kosztuje 6zł!! plus transport (+- 300$ za kontener)

Napisano

> miałem, jeździłęm, nie gorsze od brembo

mi wydaje sie, że lepsze

Napisano

> najczęściej wynika

> to z dynamicznego jeżdżenia samochodem który konstruktorzy nie zaprojektowali do tego celu.

Nie powiedzialbym, ze Evo nie bylo zaprojektowane do tego celu. A tarcze gielo smile.gif

Napisano

> To nie do końca jest tak - jest naprawdę wiele sposobów na zwichrowanie tarcz, najczęściej wynika

> to z dynamicznego jeżdżenia samochodem który konstruktorzy nie zaprojektowali do tego celu.

> Ale można też załatwić tarcze przez dynamiczne jeżdżenie w kałużach.

Mi pierwszy (i ostatni) raz udało się lekko zwichrowac tarcze w Seicento. Były to nacinane tarcze Brembo.

O dziwo jeździlem tym autem wtedy tempem maksymalnie emeryckim. Miałem daleko do pracy, tempo stosowałem leniwe/oszczędne. Z przewidywaniem cyklu świateł i innych cudów. A jednak się pogięły po około 1-2tyś km.

Przypuszczam że stałem na jakis światłach z noga na hamulcu. Przez kałuże nie jeżdżę tym autem z uwagi na dosyć znane problemy Fiatów Seicento z pękającym alternatorem.

Napisano

> 80 kkm w omedze co na pusto 1,6 tony ma. Hamulców używam do hamowania, przemieszczam się raczej

> dynamicznie. Żadnego bicia,żadnych pęknięć, połowa głębokości nacięć jeszcze została.

może w omedze są inne, w e32 tarcze te zgodnie z doświadczeniem wielu ludzi nie wytrzymują ale to żaden wstyd bo ATE też nie wytrzymują ani Bosche... Tylko Zimmermanny się nie krzywią spineyes.gif

Napisano

> To znaczy tylko tyle, ze jezdzisz za wolno albo nijak nie wykorzystujesz potencjalu samochodu i

> hamulcow.

Jednego z aut używam do rajdów, więc napewno dostają nieźle w kość, a mimo to nic im nie dolega.

Napisano
  • Autor

Ja je chce założyć do Accord-a 2.0 2005r.

to teraz jeszcze jedno, czy do Mikody mogą być ATE klocki, do tej pory miałem ATE i było bez problemowo

z drugiej strony to i tak będę sprzedawał samochód w niedługim czasie, ale chciałbym żey było OK

Napisano

> Ja je chce założyć do Accord-a 2.0 2005r.

> to teraz jeszcze jedno, czy do Mikody mogą być ATE klocki, do tej pory miałem ATE i było bez

> problemowo

> z drugiej strony to i tak będę sprzedawał samochód w niedługim czasie, ale chciałbym żey było OK

czemu nie ATE, TRW, Ferrodo to bardzo dobre klocki bierz ktores z tych ktore beda najtansze i bedzie ok.gif

Napisano

> Ale gna sie tak samo jak zawsze. Zreszta jak kazda inna tania tarcza.

Potwierdzam. Znajomy wlozyl to do swojego bulkowozu wraz z greenami - tarcze bija po nagrzaniu.

Napisano

A co robi zle osobnik, ktoremu sie gna tarcze? hmm.gif

Napisano

> A co robi zle osobnik, ktoremu sie gna tarcze?

Jeździ bez kół zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> Jednego z aut używam do rajdów, więc napewno dostają nieźle w kość, a mimo to nic im nie dolega.

W lekkim aucie to inna sprawa.

Napisano

> Mi pierwszy (i ostatni) raz udało się lekko zwichrowac tarcze w Seicento. Były to nacinane tarcze

> Brembo.

> O dziwo jeździlem tym autem wtedy tempem maksymalnie emeryckim. Miałem daleko do pracy, tempo

> stosowałem leniwe/oszczędne. Z przewidywaniem cyklu świateł i innych cudów. A jednak się

> pogięły po około 1-2tyś km.

> Przypuszczam że stałem na jakis światłach z noga na hamulcu. Przez kałuże nie jeżdżę tym autem z

> uwagi na dosyć znane problemy Fiatów Seicento z pękającym alternatorem.

A może zapomniałeś wtedy założyć kół i podjechałeś pod jakiś krawężnik ??? cfaniaczek.gif Nie chce mi się wierzyć ,ze zwichrowałeś tarcze Brembo w "dziadkowym" cyklu miejskim smile.gif Musiały być chyba jakieś Brembo-podobne.

Ja mam założone w Mondeo na przodzie i dają radę przejechałem ze 20kkm. Widać już jakiś tam rancik ale jeszcze wytrzymają ze 20kkm

Napisano

> W chinach kupujesz gotową tarcze na

> kilogramy. Średnio w konterze (20ton) jedna sztuka kosztuje 6zł!! plus transport (+- 300$ za

> kontener)

Proszę cię daj mi namiar na tą firmę która za 300$ przywiezie mi kontener!!! Koledze chyba się zero zapomniało dodać. To może i przy tych 6 złotych kolega czegoś zapomniał

Napisano

Podlacze sie pod watek z pytaniem.

Z racji tego ze przy okazji nastepnego przedladu przednie tarcze pojda do wymiany, bede musial zakupic nowe. W zwiazku z tym kilka pytan:

1. Zalety / wady tarcz nacinanych w stosunku do zwyklych?

2. Czy do nacinanych tarcz trzeba stosowac inny rodzaj klockow nic ten przewidziany do wspolpracy z normalna tarcza?

Napisano

> 1. Zalety / wady tarcz nacinanych w stosunku do zwyklych?

Zalety to teoretycznie lepsza skutecznosc bo ciagle oczyszcza i wyrownuje powierzchnie klocka plus teoretycznie nie wytworzy sie poduszka gazowa. Chociaz takie rzeczy to w cywilnych autach nie wystepuja. No i ciut lepsze chlodzenie.

Wady to glosniejsza praca, szybsze zjadanie klockow i w przypadku niektorych producentow (jak np. wlasnie Mikoda) wiekszy ciezar tarczy.

> 2. Czy do nacinanych tarcz trzeba stosowac inny rodzaj klockow nic ten przewidziany do wspolpracy z

> normalna tarcza?

Nie. Mozna stosowac dokladnie te same klocki.

Napisano

> Zalety to teoretycznie lepsza skutecznosc bo ciagle oczyszcza i wyrownuje powierzchnie klocka plus

> teoretycznie nie wytworzy sie poduszka gazowa. Chociaz takie rzeczy to w cywilnych autach nie

> wystepuja. No i ciut lepsze chlodzenie.

> Wady to glosniejsza praca, szybsze zjadanie klockow i w przypadku niektorych producentow (jak np.

> wlasnie Mikoda) wiekszy ciezar tarczy.

> Nie. Mozna stosowac dokladnie te same klocki.

Dzieki za odpowiedzi. ok.gif

Reasumujac, jesli samochodu uzywam jak zwyklego dupowozu, bez szalenstw, zakup nacinanych tarcz nie ma sensu.

Zgdodzicie sie z tym?

Napisano

> Kto w dzisiejszych czasach ( jaka firma ) moze sobie pozwolic na

> swiadomą permamenta produkcje bubla.

obawiam się że większa część europejskich i amerykańskich firm posiadających rozpoznawalną markę.

Napisano

> 1. Zalety / wady tarcz nacinanych w stosunku do zwyklych?

Ja znam głównie wady.

Mam nacinane tarcze Brembo i klocki Ferrodo Premium.

1. Pierwsze i jak do tej pory jedyne tarcze które mi się zwichrowały. Tak na chłopski rozum, to nacinane tarcze są bardziej podatne na wykrzywienie

2. Głośniejsze hamowanie. Nie jest to jakaś katastrofa, ale da się zauważyć wzrost poziomu hałasu.

3. Przy ostrzejszym deptaniu w Seicento mam prawie natychmiast problem z zablokowanymi hamulcami. Np na torze zrobię kilkanaście kółek i pył z klocków powoduje jakiś problem z zaciskami - zaciski cały czas trzymają jakbym naciskał na pedał hamulca.

4. Szybsze zużycie klocków hamulcowych.

Zaleta to prawdopodobnie lepsze hamowanie. Nie mam niestety porównania do Brembo gładkich i Brembo nacinanych. Wiadomo że jak przesiadłem się ze starego zestawu zużytych tarcz i klocków, to wydawało się że jest super. Ale tak jest zawsze (no może po tym jak się klocki ułożą).

Napisano

> Zalety to teoretycznie lepsza skutecznosc bo ciagle oczyszcza i wyrownuje powierzchnie klocka plus

> teoretycznie nie wytworzy sie poduszka gazowa. Chociaz takie rzeczy to w cywilnych autach nie

> wystepuja.

Oczywiście, że występują. To jest fading.

Napisano

> Dzieki za odpowiedzi.

> Reasumujac, jesli samochodu uzywam jak zwyklego dupowozu, bez szalenstw, zakup nacinanych tarcz nie

> ma sensu.

> Zgdodzicie sie z tym?

Nie. Jakość hamowania jest znacznie lepsza a fading, który normalnie się pojawiał przestaje być dokuczliwy.

Napisano

> Ja znam głównie wady.

> Mam nacinane tarcze Brembo i klocki Ferrodo Premium.

> 1. Pierwsze i jak do tej pory jedyne tarcze które mi się zwichrowały.

Mysle, ze to ma wiecej wspolnego z producentem i sposobem uzytkowania niz z regula. Mi sie giely i nacinane i gladkie, nie ma reguly.

> 2. Głośniejsze hamowanie. Nie jest to jakaś katastrofa, ale da się zauważyć wzrost poziomu hałasu.

Zwlaszcza na poczatku, dopoki sie zestaw nie ulozy to bywa ciekawie. Na bardziej wyczynowych klockach czasem jest wrecz wiesniacko glosno.

> 3. Przy ostrzejszym deptaniu w Seicento mam prawie natychmiast problem z zablokowanymi hamulcami.

> Np na torze zrobię kilkanaście kółek i pył z klocków powoduje jakiś problem z zaciskami -

> zaciski cały czas trzymają jakbym naciskał na pedał hamulca.

To jest chyba problem typowy dla modelu a nie tarcz/klockow. Nawet przy klockach CL, ktore pylily jakims strasznym niezmywalnym i wzerajacym sie w felgi syfem nie mialem takiego problemu.

> 4. Szybsze zużycie klocków hamulcowych.

To na pewno. Ale jak sie jezdzi tylko po ulicach to roznica jest w zasadzie pomijalna.

Napisano

> Oczywiście, że występują. To jest fading.

Tak ale nie przez poduszke gazowa a zwyczajne przekroczenie temperatury i mieszanka klocka traci tarcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.