Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW: zabezpieczenie przed kradzieżą

Featured Replies

Napisano

Oto jakie zabezpieczenie przed kradzieżą systemu nawigacji i radia oferuje VW swoim klientom za jedyne 219 Euro:

Volkswagen-Navi-Lock-1.jpg

hehe.gif

Napisano

> Oto jakie zabezpieczenie przed kradzieżą systemu nawigacji i radia oferuje VW swoim klientom za

> jedyne 219 Euro:

ta nawigacje to sama z siebie raczej trudno jest wyciagnac icon_rolleyes.gif

Napisano

W Citroenach coś takiego było od lat, bez żadnych dopłat. hehe.gif

Nie wiem, czy we wszystkich, ale na pewno widziałem taki patent w ZX-ie z 1995. Klapka na zawiasach, pod którą w ogóle nie widać, czy i jakie jest radio zlosnik.gif

Napisano

Renault też to stosował, min. w Lagunie II.

Jednak zaślepka ta, w żaden sposób nie chroni radia, jeśli złodziej jest już w aucie.

1280254524_107098026_1-Zdjecia--Renault-Laguna-2-1280254524.jpg

Kiedyś znajomy miał zamontowane jakieś lepsze radio w aucie. Na noc zakładał zamiast panela plastikową zaślepkę, a panel chował pod siedzeniem. Gówniarze wypatrzyli jak chował, zniknęło i radio i panel.

Napisano

> ta nawigacje to sama z siebie raczej trudno jest wyciagnac

Prościej niż otworzyć drzwi. Chyba nawet zajmuje mniej czasu niż wybicie szyby.

Napisano

Dla chcącego nic trudnego.

Jest takie jedno osiedle w Wwie gdzie tego typu urządzenia z aut grupy VW kradzione są na potęgę...

Napisano

Osoby, które się tym trudnią demontaż mają opracowany do perfekcji. Podobnie jak demontaż licznika w Passatach B5 i Golfach 4 hehe.gif

Napisano

> Jest takie jedno osiedle w Wwie gdzie tego typu urządzenia z aut grupy VW kradzione są na potęgę...

Napisz dokładnie gdzie. Będę unikał.

mar00ha

Napisano

Samo wyjęcie jest bardzo proste. Trudniejsza jest za to adaptacja navi do innego auta. Wymaga lutowania wewnątrz urządzenia, a po lutowaniu próba wgrania nowego firmware kończy żywot urządzenia jako ładnego przycisku do papieru.

mar00ha

Napisano

> Osoby, które się tym trudnią demontaż mają opracowany do perfekcji. Podobnie jak demontaż licznika

> w Passatach B5 i Golfach 4

mowisz otych co maja 180-190 tysiecy ? zeby.GIFrotfl.gif

za niedlugo to w golfach i paskach beda to robic prze blutufa zeby.GIF

Napisano

> Napisz dokładnie gdzie. Będę unikał.

> mar00ha

Niestety blisko - Stare Włochy.

Kumplowi wyjeli z A4 zaparkowanego na podziemnym parkingu osiedlowym, a jego sąsiadowi z SuperB już dwa razy z przed bloku... crazy.gif

Napisano

> mowisz otych co maja 180-190 tysiecy ?

> za niedlugo to w golfach i paskach beda to robic prze blutufa

Chodziło mi o te, co giną w czeluściach używanych części na allegro i na giełdach.

Napisano

> Niestety blisko - Stare Włochy.

Na szczęście nic w tych rejonach nie załatwiam.

> Kumplowi wyjeli z A4 zaparkowanego na podziemnym parkingu osiedlowym, a jego sąsiadowi z SuperB już

> dwa razy z przed bloku...

Podczas ubezpieczania auta szczególną uwagę zwróciłem na ubezpieczenie fabrycznej navi. Mam nadzieję, że w razie wtopy nie będę mocno stratny.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Na szczęście nic w tych rejonach nie załatwiam.

> Podczas ubezpieczania auta szczególną uwagę zwróciłem na ubezpieczenie fabrycznej navi. Mam

> nadzieję, że w razie wtopy nie będę mocno stratny.

> mar00ha

Jak masz fabryczną to wstawisz po szkodzie do ASO, oni wsadzą nową a TU wyskoczy z kilkunastu tysięcy.

Gorzej jak masz jakiś wyjmowany panel itp. Często w OWU stoi, że jak zostawiłeś panel to nici z odszkodowania. A ja np. nigdy żadnych paneli nie wyciągam.

grinser006.gif

Napisano

> Oto jakie zabezpieczenie przed kradzieżą systemu nawigacji i radia oferuje VW swoim klientom za

> jedyne 219 Euro:

W końcu jest to jakieś zabezpieczenie, więc nie rozumiem śmiechu. Każde zabezpieczenie jest dobre, bo jak złodziej ma do wyboru samochód z takim zabezpieczeniem albo bez, to wybierze ten drugi.

Napisano
  • Autor

> W końcu jest to jakieś zabezpieczenie, więc nie rozumiem śmiechu. Każde zabezpieczenie jest dobre,

> bo jak złodziej ma do wyboru samochód z takim zabezpieczeniem albo bez, to wybierze ten drugi.

Dałbyś 219E za kawałek blachy z kluczykiem?

Napisano

> Dałbyś 219E za kawałek blachy z kluczykiem?

Nie, bo u mnie nie kradną radiów z samochodów. Ale gdyby kradli, to pewnie bym dał.

Napisano

> Dałbyś 219E za kawałek blachy z kluczykiem?

Ja tam widzę jeszcze jakieś dzyndzle wystające z obudowy radia, więc pewnie nie sama nakładka jest w komplecie. Poza tym, łatwiej ukraść całe auto nic babrać się z zaślepką na radiu.

Napisano
  • Autor

> Nie, bo u mnie nie kradną radiów z samochodów. Ale gdyby kradli, to pewnie bym dał.

Dla mnie przekaz jest jasny:

"Kradną nasze nawigacje, znamy problem ale co nas to obchodzi. Nie zmienimy konstrukcji systemu, np. integrując go bardziej z deską rozdzielczą bo będzie nas to kosztowało. Mamy lepszy pomysł: sprzedamy Ci za 200E kawałek blachy, który nas kosztował kilkadziesiąt centów. Poczuj się bezpiecznie, tak o Ciebie dba firma Volkswagen".

Napisano

> Dla mnie przekaz jest jasny:

> "Kradną nasze nawigacje, znamy problem ale co nas to obchodzi. Nie zmienimy konstrukcji systemu,

> np. integrując go bardziej z deską rozdzielczą bo będzie nas to kosztowało. Mamy lepszy

> pomysł: sprzedamy Ci za 200E kawałek blachy, który nas kosztował kilkadziesiąt centów. Poczuj

> się bezpiecznie, tak o Ciebie dba firma Volkswagen".

facepalm.gif

O matko...

Chłopie, ale obczajasz, że fajnie jest, że we fałweju jest z 10 rodzajów radii (radiów ?) fabrycznych?

To podobno PRESTYŻOWE auto jest i jako takie powinno dawać wybór między badziewnym fabrycznym radyjkiem i równie badziewnym ale z dopłatą x kpln.

A robić pod takie cuś za każdym razem oddzielną deskę rozdzielczą tylko dlatego, że na niewielkim rynku jakim jest Polen jumają radijka to wór złota i to spory...

Prawie każde radio fabryczne jest praktycznie standardową jednostką 1 lub 2 DIN z nieco innym przodem.

Napisano
  • Autor

> O matko...

> Chłopie, ale obczajasz, że fajnie jest, że we fałweju jest z 10 rodzajów radii (radiów ?)

> fabrycznych?

Owszem. I co z tego? Co za problem wydłubać kilka chipów i umieścić w różnych miejscach pod deską?

> To podobno PRESTYŻOWE auto jest i jako takie powinno dawać wybór między badziewnym fabrycznym

> radyjkiem i równie badziewnym ale z dopłatą x kpln.

I tak samo prestiżowy sposób zabezpieczenia mienia byłby na miejscu, nie zaś całkiem przyziemny kawałek blachy.

> A robić pod takie cuś za każdym razem oddzielną deskę rozdzielczą tylko dlatego, że na niewielkim

> rynku jakim jest Polen jumają radijka to wór złota i to spory...

Ale aleeee... Sprawa nie dotyczy rynku polskiego. A przynajmniej nie tylko. Sam fakt że cena jest w Euro powinien dać do myślenia.

> Prawie każde radio fabryczne jest praktycznie standardową jednostką 1 lub 2 DIN z nieco innym

> przodem.

Ale jednak niektórzy producenci się bardziej wysilają żeby je przed kradzieżą zabezpieczyć.

Napisano

> Owszem. I co z tego? Co za problem wydłubać kilka chipów i umieścić w różnych miejscach pod deską?

Wiesz jak by to zwiększyło cenę? Zapłaciłbyś 10 tyś. PLN za nawigację w VW jeżeli inna firma ma ją za 3 kPLN?

> Ale jednak niektórzy producenci się bardziej wysilają żeby je przed kradzieżą zabezpieczyć.

Tyle że zabezpieczenia przed kradzieżą nie są w interesie producenta.

Napisano
  • Autor

> Wiesz jak by to zwiększyło cenę? Zapłaciłbyś 10 tyś. PLN za nawigację w VW jeżeli inna firma ma ją

> za 3 kPLN?

Hehe, VW liczy sobie chyba jakoś właśnie 10tys za nawigację.

> Tyle że zabezpieczenia przed kradzieżą nie są w interesie producenta.

A to prawda.

Napisano

> Owszem. I co z tego? Co za problem wydłubać kilka chipów i umieścić w różnych miejscach pod deską?

No problem.

Poza tym odwróćmy - co za problem przeorać całą deske i wyjąć co trzeba ?

> I tak samo prestiżowy sposób zabezpieczenia mienia byłby na miejscu, nie zaś całkiem przyziemny

> kawałek blachy.

Obstawiam, że to coś co kiedyś zwaliśmy w Polen "Rzemiosło".

> Ale aleeee... Sprawa nie dotyczy rynku polskiego. A przynajmniej nie tylko. Sam fakt że cena jest w

> Euro powinien dać do myślenia.

Może nasi rodacy byli na gościnnych występach ?

Fahre nach Polen, deine Navi ist shon da! :-)

> Ale jednak niektórzy producenci się bardziej wysilają żeby je przed kradzieżą zabezpieczyć.

Jakieś przykłady ?

Ale podyktowane zabezpieczeniami pkradz, a nie inną filozofią.

Napisano
  • Autor

> No problem.

> Poza tym odwróćmy - co za problem przeorać całą deske i wyjąć co trzeba ?

No jednak większy chyba. Na oranie deski może pod supermarketem nie być czasu.

> Obstawiam, że to coś co kiedyś zwaliśmy w Polen "Rzemiosło".

Gdybyśmy nasze rzemiosło sprzedawali w takich cenach jak VW, bylibysmy dziś krainą mlekiem i miodem płynącą. smile.gif

> Może nasi rodacy byli na gościnnych występach ?

> Fahre nach Polen, deine Navi ist shon da! :-)

Polska przedsiębiorczość nie zna granic. wink.gif

> Jakieś przykłady ?

> Ale podyktowane zabezpieczeniami pkradz, a nie inną filozofią.

Jako użytkownika, nie obchodzi mnie jaka filozofia przyświecała producentowi. Obchodzi mnie czy mi ukradną navi czy nie.

Napisano

> Samo wyjęcie jest bardzo proste. Trudniejsza jest za to adaptacja navi do innego auta.

nawet takiego samego VW?

Napisano

> Kiedyś znajomy miał zamontowane jakieś lepsze radio w aucie. Na noc zakładał zamiast panela

> plastikową zaślepkę, a panel chował pod siedzeniem. Gówniarze wypatrzyli jak chował, zniknęło

> i radio i panel.

Ja dawniej zamiast panela wkładałem dociętą na wymiar płytkę PCV z naklejonym denkiem z pogniecionej paczki klubowych, obok końcówka zapalniczki, kawałek nakładki z długopisu, reszta powierzchni była wypełniona pomiętą brudną szmatką. Nikt nigdy nie próbował dobrać mi się do samochodu, chociaż wielokrotnie te obok były obrobione z odbiorników hehe.gif. Dzisiaj specjalnie nie zdejmuję panela z fabrycznego radoa Daewoo, żeby ktoś nie pomyślał że może to być coś lepszego hehe.gif

Napisano

> Renault też to stosował, min. w Lagunie II.

miałem taką klapkę w Clio z 92 roku

> Jednak zaślepka ta, w żaden sposób nie chroni radia, jeśli złodziej jest już w aucie.

ano właśnie, pewnego dnia dozorczyni obudziła mnie z informacją, że nie mam szyby w aucie... Potem okazało się że radia także.

Napisano

> Ale aleeee... Sprawa nie dotyczy rynku polskiego. A przynajmniej nie tylko. Sam fakt że cena jest w

> Euro powinien dać do myślenia.

Dokladnie to mowa jest o rynku holenderskim. I wcale nie kradna (glownie) Polacy, tylko Turcy i araby wszelakie zeby.GIF

Napisano

> nawet takiego samego VW?

Tak. Navi jest sparowana z konkretnym autem.

mar00ha

Napisano

> nawet takiego samego VW?

Bo niby pierw trzeba urządzenie wylogować z auta, które jest wyciągane, i inne takie pierdoły elektroniczne zabezpieczające.

Napisano

> miałem taką klapkę w Clio z 92 roku

> ano właśnie, pewnego dnia dozorczyni obudziła mnie z informacją, że nie mam szyby w aucie... Potem

> okazało się że radia także.

Bo złodziejowi nie można pokazać że coś tam jest, tym bardziej że coś cennego przed nim ukrywamy! zlosnik.gif Złodziej ma myśleć, że tam nic ciekawego nie ma biglaugh.gif

Niech ktoś zostawi w samochodzie na tylnym siedzeniu puste pudło przykryte kocem icon_eek.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> (...) Dzisiaj specjalnie nie zdejmuję panela z fabrycznego radia

> Daewoo, żeby ktoś nie pomyślał że może to być coś lepszego

Wierzyłem w tą metodę... do momentu, gdy w połowie lat dziewięćdziesiątych zeszłego wieku nie wybito mi szyby w 9-letnim FSO-1500, aby ukraść 9-letnie radio Safari 6 zlosnik.gif

Napisano

> Wierzyłem w tą metodę... do momentu, gdy w połowie lat dziewięćdziesiątych zeszłego wieku nie

> wybito mi szyby w 9-letnim FSO-1500, aby ukraść 9-letnie radio Safari 6

Ja mam świadomość, że ten fabryczny kaseciak da się zamienić na wolnym rynku na 0,7 taniej wódki zlosnik.gif, ale mimo wszystko liczę na minimum rozgarnięcia złodzieja że zobaczy przez szybkę co to jest hehe.gif ( w sumie nawet nie wygląda to na radio, bo jest wzorniczo wpasowane w konsolę), a ze zdjętym panelem właśnie wygląda jak radio ze zdjętym panelem, w dodatku nie wiadomo jakie, bo jak każde nawet najnowsze panic.gif, a panel wiadomo że leży pod siedzeniem hehe.gif

Napisano

> Jak masz fabryczną to wstawisz po szkodzie do ASO, oni wsadzą nową a TU wyskoczy z kilkunastu

> tysięcy.

...lub orzeknie szkode calkowita zlosnik2.gif

Napisano

> jedyne 219 Euro:

Ja mialem inny patent. W Malcu mialem radio lepszej klasy - panelowe.

Po zaparkowaniu sciagalem panel i mialem dorobiony "falszywy panel" Safari 5 ktory zaslanial radio. Glosniki w tylu byly wpuszczone w tylna polke a przednie wbudowane w drzwi. Takie oto sprytne maskowanie zlosnik.gif

Napisano

To i tak nic, rodzice mieli malucha, a tam było radio które miało wysuwaną metalową rączkę i za każdym razem całe radio brało się z sobą także zostawała tylko dziura hehe.gif

Napisano

zlosnik.gif kumplowi nie tak dawno w dośc krótkim czasie bezszelestnie zwineli nawi i zmieniarke z Phaetona a tam cięzko to sie ją nawet wkłada grinser006.gif

Napisano

no co ty jakies 3-4 lata temu znajomy miał nófkę Carawele i tez taki telewizor w desce , półtora godziny postoju na ulicach stolicy w pobliżu Świętokrzyskiej skończyło się wymianą kokpitu . "telewizor" został wycięty piłą prawdopodobnie małą bateryjną tarczówką .

Napisano

> ...lub orzeknie szkode calkowita

... i wypłaci 1000 PLN ;-)

Napisano

Może nie trudno lecz nie wiedza zainteresowanych skutkuje tym iż średnio raz na tydzień mam auto z deską do wymiany smile.gif Wyłamują połowę plastików aby ją wygrzebać.

Napisano

> To i tak nic, rodzice mieli malucha, a tam było radio które miało wysuwaną metalową rączkę i za

> każdym razem całe radio brało się z sobą także zostawała tylko dziura

No takie mialem wlasnie zanim wymyslilem patent z udawanym panelem Safari 5 i wkoncu sie odwarzylem sie zamontowac to radio.

Napisano

> Może nie trudno lecz nie wiedza zainteresowanych skutkuje tym iż średnio raz na tydzień mam auto z

> deską do wymiany Wyłamują połowę plastików aby ją wygrzebać.

Znaczy się nie rwą fachowcy tylko jakieś przygodne patałachy?

mar00ha

Napisano

> Samo wyjęcie jest bardzo proste. Trudniejsza jest za to adaptacja navi do innego auta. Wymaga

> lutowania wewnątrz urządzenia, a po lutowaniu próba wgrania nowego firmware kończy żywot

> urządzenia jako ładnego przycisku do papieru.

> mar00ha

wygladalo na solidnie zamocowane.

Przynajmniej fakt ze urzadzenie sie usmazy w innym samochodzie moze poprawic humor temu co je stracil.

Napisano

> Osoby, które się tym trudnią demontaż mają opracowany do perfekcji. Podobnie jak demontaż licznika

> w Passatach B5 i Golfach 4

Demontaz licznika? w celu rabniecia go?

pytam dlatego ze widzialem corolle po probie kradziezy, w ktorej zlodzieje w jakims celu zaczeli rozbrajac oslone zegarow. Nie wiem tylko po co.

Napisano

> Samo wyjęcie jest bardzo proste. Trudniejsza jest za to adaptacja navi do innego auta. Wymaga

> lutowania wewnątrz urządzenia, a po lutowaniu próba wgrania nowego firmware kończy żywot

> urządzenia jako ładnego przycisku do papieru.

> mar00ha

I dlatego je tak kradną ... Twoja opinia wygląda na przepisaną żywcem opinie inżyniera VW odpowiadającego za zabezpieczenia antykradzieżowe.

Napisano

> Demontaz licznika? w celu rabniecia go?

> pytam dlatego ze widzialem corolle po probie kradziezy, w ktorej zlodzieje w jakims celu zaczeli

> rozbrajac oslone zegarow. Nie wiem tylko po co.

Musi szukali jakiegoś zabezpieczenia hmm.gif

Napisano

> I dlatego je tak kradną ... Twoja opinia wygląda na przepisaną żywcem opinie inżyniera VW

> odpowiadającego za zabezpieczenia antykradzieżowe.

To nie moja opinia. Referuję przeżycia uczestników pewnego forum internetowego, którzy kupowali takie navi na eBay. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> To nie moja opinia. Referuję przeżycia uczestników pewnego forum internetowego, którzy kupowali

> takie navi na eBay.

Opinia kogoś kto o zabezpieczeniach elektronicznych wie podobno dużo: "Nie ma takiego zabezpieczenia którego nie da się obejść. Potrzeba tylko odpowiednio dużo czasu i wiedzy".

Napisano

> Demontaz licznika? w celu rabniecia go?

Tak, bo spora część aut niemieckich (nie wiem jak reszta) posiada również "zaszyte" immo w liczniku. Podmianka licznika lub odpowiednio spreparowanego układu i jazda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.