Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do wysilonego silnika turbo benzynowego

Featured Replies

Napisano

Czyli silnik klasy 2.0T z mocą około 300km.

Jaki olej do niego będzie najlepszy? Silnik z racji przebiegu raczej będzie wymagał oleju półsyntetycznego albo mineralnego...

Samochód będzie użytkowany normalnie, na codzień + szybka jazda miejska od świateł do świateł.

Napisano

> Czyli silnik klasy 2.0T z mocą około 300km.

> Jaki olej do niego będzie najlepszy? Silnik z racji przebiegu raczej będzie wymagał oleju

> półsyntetycznego albo mineralnego...

> Samochód będzie użytkowany normalnie, na codzień + szybka jazda miejska od świateł do świateł.

jak wysilony, to ja bym jednak wybrał jakiś syntetyk: 5W50, 10W60...

taki motul

Napisano

> jak wysilony, to ja bym jednak wybrał jakiś syntetyk: 5W50, 10W60...

Dokladnie. Moze Competiton 15W50 z Motula...mialem w Evo, bardzo stabilny temperaturowo, mniej sie grzal niz 5W40.

Napisano

> Jaki olej do niego będzie najlepszy? Silnik z racji przebiegu raczej będzie wymagał oleju

> Samochód będzie użytkowany normalnie, na codzień + szybka jazda miejska od świateł do świateł.

Dobrze by było sprawdzić jak mocno grzeje się olej w twoim aucie i wtedy podejmować decyzje bo można zawsze pomyśleć o chłodnicy oleju.

Ale jeżeli olej grzeje się mocno, a chłodnicy wstawiać nie chcesz to polecam Motul 300V Le Mans 20W60.

Napisano

> Dobrze by było sprawdzić jak mocno grzeje się olej w twoim aucie i wtedy podejmować decyzje bo

> można zawsze pomyśleć o chłodnicy oleju.

> Ale jeżeli olej grzeje się mocno, a chłodnicy wstawiać nie chcesz to polecam Motul 300V Le Mans

> 20W60.

Tylko przypadkiem nie jezdzij tym autem w takie poranki jak dzisiaj cool.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze by było sprawdzić jak mocno grzeje się olej w twoim aucie i wtedy podejmować decyzje bo

> można zawsze pomyśleć o chłodnicy oleju.

> Ale jeżeli olej grzeje się mocno, a chłodnicy wstawiać nie chcesz to polecam Motul 300V Le Mans

> 20W60.

Chłodnica oleju jest seryjnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko przypadkiem nie jezdzij tym autem w takie poranki jak dzisiaj

Czemu? Za gęsty?

Napisano

A producent co mówi?

Napisano

Lotos quazar.

Jest polecany przez Subaru Rally Poland Team.

Dobry i polski.

Napisano

20W ma temperaturę "pompowalności" -20 st.C a to chyba sporo mniej niż -12 dzisiaj w nocy hmm.gif

Kiedyś był tylko selektor 20W40 i jakoś poldki. duże i małe fiaty odpalały i jeździły.

Napisano

> 20W ma temperaturę "pompowalności" -20 st.C a to chyba sporo mniej niż -12 dzisiaj w nocy

> Kiedyś był tylko selektor 20W40 i jakoś poldki. duże i małe fiaty odpalały i jeździły.

Wiadomo, ze odpali i pojedzie. Ale po co go niszczyc?

Napisano

> 20W ma temperaturę "pompowalności" -20 st.C

To w takim razie jaką "pompowalność" ma 0W?

> Kiedyś był tylko selektor 20W40 i jakoś poldki. duże i małe fiaty odpalały i jeździły.

Inna konstrukcja silnika, "luźniejsze pasowanie" elementów, brak samo regulatorów zaworowych?

Napisano

> 20W ma temperaturę "pompowalności" -20 st.C a to chyba sporo mniej niż -12 dzisiaj w nocy

Zgadza się. Miałem 20W40 w Poldolocie i jakoś palił zimą i jeździł ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wiadomo, ze odpali i pojedzie. Ale po co go niszczyc?

Skoro odpali, to może pochodzić chwilę na wolnych obrotach (smarowanie ma zapewnione) olej się rozgrzeje do 0 stopni i można normalnie (spokojnie do czasu aż się rozgrzeje) się poruszać.

Napisano

> Skoro odpali, to może pochodzić chwilę na wolnych obrotach (smarowanie ma zapewnione) olej się

> rozgrzeje do 0 stopni i można normalnie (spokojnie do czasu aż się rozgrzeje) się poruszać.

W swoim bym tak nie robil grinser006.gif

Napisano

kto Ci takich bzdur naopowiadał?

Tylko pełen syntetyk klasy co najmniej 10w60. Ale castrola odpuść, dla zasady. Możesz też Mobil 1 5w50 lub polecanego tu motula 15w50 . Ja jeżdżę na 20w60, i zeszłej zimy nie było żadnego problemu.

Napisano

> To w takim razie jaką "pompowalność" ma 0W?

Coś koło -40

> Inna konstrukcja silnika, "luźniejsze pasowanie" elementów, brak samo regulatorów zaworowych?

W czym inna konstrukcja - tłoki się obracały wkoło własnej osi czy co. Hydrauliczne "kasowacze" luzu zaworowego istniały już lata temu i co najwyżej chwilę dłużej poklepią, a pasowania - na zimno i tak jest luźno.

Napisano

> W czym inna konstrukcja - tłoki się obracały wkoło własnej osi czy co. Hydrauliczne "kasowacze"

> luzu zaworowego istniały już lata temu i co najwyżej chwilę dłużej poklepią, a pasowania - na

> zimno i tak jest luźno.

Nie wiem, inżynierem nie jestem. Dlatego był znak zapytania na końcu. Jak wytłumaczyć fakt, że do np. fiata uno można nalać każdy olej silnikowy nawet ten z biedronki a do nowego subaru już nie? Powiedzmy oba benzynowe bez doładowania. Przecież w obu są tłoki i "chodzą" góra - dół?

Napisano

> Nie wiem, inżynierem nie jestem. Dlatego był znak zapytania na końcu. Jak wytłumaczyć fakt, że do

> np. fiata uno można nalać każdy olej silnikowy nawet ten z biedronki a do nowego subaru już

> nie? Powiedzmy oba benzynowe bez doładowania. Przecież w obu są tłoki i "chodzą" góra - dół?

Mówi Ci coś hasło "marketing" ...

OT: Raczej trzeba porównać garbusa i subaru bo tłoki chodzą raczej lewo-prawo ...

Napisano
  • Autor

> A producent co mówi?

Pewnie to samo co każdy czyli 5w40 lub 10w40, ale to chyba w tym przypadku raczej mało istotne...

Napisano
  • Autor

> kto Ci takich bzdur naopowiadał?

> Tylko pełen syntetyk klasy co najmniej 10w60. Ale castrola odpuść, dla zasady. Możesz też Mobil 1

> 5w50 lub polecanego tu motula 15w50 . Ja jeżdżę na 20w60, i zeszłej zimy nie było żadnego

> problemu.

Nikt mi nic nie naopowiadał, sam dochodzę do wniosku, że do zdrowego silnika z niewiadomym przebiegiem, nieremontowanego i nierozbieranego nie zaleję oleju syntetetycznego, bo nie wiem co się stanie dalej...

Napisano

> Nikt mi nic nie naopowiadał, sam dochodzę do wniosku, że do zdrowego silnika z niewiadomym

> przebiegiem, nieremontowanego i nierozbieranego nie zaleję oleju syntetetycznego, bo nie wiem

> co się stanie dalej...

Masz jeszcze sporo innych 15W50 z serii 6100 Motula,10W60 ValvolineVR1-to dobre oleje ,,półsyntetyczne''.

Napisano

> Lotos quazar.

> Jest polecany przez Subaru Rally Poland Team.

> Dobry i polski.

"Subaru Team" poleca akurat to, za mu płacą żeby polecał. A i tak leją to co chcą do swoich samochodów.

A olej który polecasz nie nadaje się do takich zastosowań o jakie pyta autor wątku.

Do autora wątku: lej Motula Competiton 15W50, to najlepszy olej jaki znalazłem do sporadycznego upalania i codziennej jazdy do podłubanego STI 2.0T

Napisano

> Pewnie to samo co każdy czyli 5w40 lub 10w40, ale to chyba w tym przypadku raczej mało istotne...

A dlaczego mało istotne? Ktoś ten silnik skonstruował i nie bez powodu zalecił stosowanie takiego a nie innego oleju - nie mówię, że ma być to elf, mobil czy inny castrol. Olej ma spełniać wymagania producenta i tyle - wbrew pozorom, stosowanie oleju znacznie przewyższającego wymagania może być tak samo szkodliwe, jak stosowanie oleju nie spełniającego wymagań. Więc gdybanie może tu więcej zaszkodzić niż pomóc.

Napisano

To się akurat zgadza, przy takiej temp. konsystencja tego oleju przypomina pastę do zębów wink.gif

Sam akurat używałem go sezonowo, zmieniając na zimę na coś mniej hardcorowego.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wiesz co, nie wiesz widze o co chodzi w wysilonym silniku benzynowym z turbosprężarką, który kręci się wyżej i ma dużo wyższe doładowanie niż seryjne. Obciążenie tego silnika też wzrasta więc raczej olej zalecany prze producenta może nie wystarczyć w ekstremalnych sytuacjach...

Napisano

> To się akurat zgadza, przy takiej temp. konsystencja tego oleju przypomina pastę do zębów

> Sam akurat używałem go sezonowo, zmieniając na zimę na coś mniej hardcorowego.

No co Ty...przeciez podobno Polonezy dawaly rade grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Tak, i remont co 100-200tyś ok.gif

Napisano

> Nikt mi nic nie naopowiadał, sam dochodzę do wniosku, że do zdrowego silnika z niewiadomym

> przebiegiem, nieremontowanego i nierozbieranego nie zaleję oleju syntetetycznego, bo nie wiem

> co się stanie dalej...

shop-Bullshit-button-1.jpg

jeśli ciśnienie sprężania jest OK, silnik nie bierze oleju ponad miarę, nie ma absolutnie żadnego przeciwwskazania aby nie zalać go syntetykiem.

Napisano

> wbrew pozorom, stosowanie oleju znacznie przewyższającego

> wymagania może być tak samo szkodliwe, jak stosowanie oleju nie spełniającego wymagań.

to mnie zaintrygowało.

Dlaczego?

Co się niby stanie?

Napisano

> to mnie zaintrygowało.

> Dlaczego?

> Co się niby stanie?

Tak na przykład pompa oleju nie będzie w stanie ciśnienia zrobić, bo olej będzie dla niej "za rzadki" - wystarczy?

Napisano

> Wiesz co, nie wiesz widze o co chodzi w wysilonym silniku benzynowym z turbosprężarką, który kręci

> się wyżej i ma dużo wyższe doładowanie niż seryjne. Obciążenie tego silnika też wzrasta więc

> raczej olej zalecany prze producenta może nie wystarczyć w ekstremalnych sytuacjach...

To to seryjny jest czy dłubany? Bo słowa o tym na razie nie było... Bo jeśli seryjny to trzymam się tego, że producent wie, co się z takim silnikiem dzieje...

Napisano

Na pewno wysilony~ 150hp z 1l i turbodoładowany,co już automatycznie ogranicza do kilkunastu/kilkudziesięciu liczbę smarowideł,które mając jakieś pojęcie o silnikach i turbosprężarkach można zasugerować.

Napisano

> To to seryjny jest czy dłubany? Bo słowa o tym na razie nie było... Bo jeśli seryjny to trzymam się

> tego, że producent wie, co się z takim silnikiem dzieje...

Sam możesz sobie odpowiedzieć ile jest na rynku seryjnych silników 2,0T w okolicy 300PS

Napisano

> Sam możesz sobie odpowiedzieć ile jest na rynku seryjnych silników 2,0T w okolicy 300PS

Conajmniej jeden smile.gif

Napisano

> Tak, i remont co 100-200tyś

Akurat w przypadku tych aut zalany olej nie miał wpływu na przebieg do naprawy głównej.

Napisano

> Sam możesz sobie odpowiedzieć ile jest na rynku seryjnych silników 2,0T w okolicy 300PS

Jakieś TFSI się znajdzie - lej taki, jaki się do tego leje i będzie dobrze - i tak lepszego chyba się nie znajdzie (dostępnego dla normalnego uszyszkodnika)

Napisano

> kto Ci takich bzdur naopowiadał?

> Tylko pełen syntetyk klasy co najmniej 10w60.

KLASY 10w60 ?

Całe życie się człowiek uczy....

Napisano

> Jakieś TFSI się znajdzie - lej taki, jaki się do tego leje i będzie dobrze - i tak lepszego chyba

> się nie znajdzie (dostępnego dla normalnego uszyszkodnika)

Z tego co się orientuję to nie ma tfsi, które seryjnie osiągają 300 koni z pojemności 2,0 .

Napisano

> Z tego co się orientuję to nie ma tfsi, które seryjnie osiągają 300 koni z pojemności 2,0 .

300 nie, ale prawie 300 na luzie - np. Lancer Evo. A w UK to chyba go z 400 km seryjnym sprzedawali?

Napisano

> 300 nie, ale prawie 300 na luzie - np. Lancer Evo. A w UK to chyba go z 400 km seryjnym

> sprzedawali?

Tak było

395KM w serii

Napisano

> 300 nie, ale prawie 300 na luzie - np. Lancer Evo. A w UK to chyba go z 400 km seryjnym

> sprzedawali?

w przypadku np. EVO FQ 400 to ciężko mówić o seryjnym samochodzie, bo on po prostu jest tuningowany przed sprzedażą przez firmy trzecie, nie mitsu, i dodatkowo dotyczyły go bardzo ścisłe reguły wymian oleju...

Napisano

Skoro jak piszesz silnik wyposażony jest w chłodnicę oleju to spokojnie wystarczy olej syntetyczny o parametrach pokroju 0W40 czy 10W40. Tak czy inaczej namawiam do zamontowania w aucie wskaźnika temperatury oleju. To wiele wyjaśni i pozwoli realnie odczytać jak dany olej zachowuje się w wysokich temperaturach przy upalaniu. Każdy mówi teraz o zimie. Fakt jest to sprawa istotna. Ja zwrócił bym uwagę na to że autem też będziesz jeździł i upalał latem i wtedy tak na prawdę parametry oleju muszą być jak najlepsze. Bo co z tego jak teraz olej będzie rzadki a w lecie przy upalaniu olej będzie jak woda i osiągnie np granicę zerwania filmu olejowego. O efektach takiego stanu chyba mówić nie potrzeba. I teraz tak, Polecił bym ci olej z oferty tej firmy: http://www.millersoils.pl/formularz-php/. Akurat mam do niego dostęp i jeśli byś chciał to mogę coś załatwić w lepszej cenie. Jeśłi stać ciebie na częstsze wymiany olejuco ok 7-max 10k. To polecę coś z oferty Royal Purple. Tutaj już ceny są sporo wyższe niż w przypadku Millersa ale oleje są na prawdę wysokiej jakości.

Pozdro.

Napisano

> w przypadku np. EVO FQ 400 to ciężko mówić o seryjnym samochodzie

To prawda, ale "zwykły" Lancer Evo ma 295 KM z 2L = w granicy błędu. A jeździ na tanim Castrolu Syntec 5W30 - żadnych 0W60 itp.

Napisano

> Nie wiem, inżynierem nie jestem. Dlatego był znak zapytania na końcu. Jak wytłumaczyć fakt, że do

> np. fiata uno można nalać każdy olej silnikowy nawet ten z biedronki a do nowego subaru już

> nie? Powiedzmy oba benzynowe bez doładowania. Przecież w obu są tłoki i "chodzą" góra - dół?

W Subaru tłoki chodzą góra - dół ?? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> sprzedawali?

Ale silniki o oznaczeniu TFSI to robi Volkswagen i odnosiłem się do tego producenta, a nie innych.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.