Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

airbag vs fotelik

Featured Replies

Napisano

w wielu nowych autach jest brak mozliwosci wylaczenia AIRBAGu pasazera i zakaz montazu fotelika przeciwnie do kierunku jazdy

w starszych auta czesto spotykalem sie z mozliwoscia wylaczenia AIRBAGu pasazera i możliwoscia montazu fotelika przeciwnie do kierunku jazdy

cos sie zmienilo w podejciu producentow do bezpieczenstwa przewozu niemowlakow?

Napisano

> w wielu nowych autach jest brak mozliwosci wylaczenia AIRBAGu pasazera i zakaz monatrzu fotelika

> przeciwnie do kierunku jazdy

> w starszych auta czesto spotykalem sie z mozliwoscia wylaczenia AIRBAGu pasazera i możliwoscia

> monatrzu fotelika przeciwnie do kierunku jazdy

> cos sie zmienilo w podejciu producentow do bezpieczenstwa przewozu niemowlakow?

Nie, po prostu czesc producentow olalo foteliki i dzieci (mozliwosc wylaczenia poduszki przedniej)

Napisano

> w wielu nowych autach jest brak mozliwosci wylaczenia AIRBAGu pasazera i zakaz monatrzu fotelika

> cos sie zmienilo w podejciu producentow do bezpieczenstwa przewozu niemowlakow?

koszty. W cenniku jest pozycja "wyłącznik poduszki pasażera"...

Napisano
  • Autor

> koszty. W cenniku jest pozycja "wyłącznik poduszki pasażera"...

a jak nie ma?

Napisano

> a jak nie ma?

To możesz wozić dziecko w foteliku tylko przodem przy maksymalnym odsunięciu fotela.

Napisano

> koszty. W cenniku jest pozycja "wyłącznik poduszki pasażera"...

Zawsze mnie intrygowały oszczędności na częściach które w hurcie i masowym montażu kosztują pewnie dosłownie grosze....

Napisano

> Zawsze mnie intrygowały oszczędności na częściach które w hurcie i masowym montażu kosztują pewnie

> dosłownie grosze....

Tak, a skoda 200zł sobie życzy.

Napisano

> w starszych auta czesto spotykalem sie z mozliwoscia wylaczenia AIRBAGu pasazera i możliwoscia

> monatrzu fotelika przeciwnie do kierunku jazdy

co to za auto ?

c-max'ie (2004r.) było jako opcja

mama w C1 ma (2006r.) - nie wiem czy był seryjnie

Napisano
  • Autor

> co to za auto ?

forester 2008

seat toledo 2002

honda civic 2007

peugeot 407 2006

mam wymieniac dalej?

> c-max'ie (2004r.) było jako opcja

> mama w C1 ma (2006r.) - nie wiem czy był seryjnie

Napisano

> forester 2008

> seat toledo 2002

> honda civic 2007

> peugeot 407 2006

> mam wymieniac dalej?

wymieniaj, nie wiem skąd masz takie info ale civic, czy 407 miał wyłącznik, być może za dopłatą

http://www.autofirmowe.pl/22065,euro_ncap_honda_civic.html

http://www.autofirmowe.pl/22289,euro_ncap_peugeot_407.html

dział bezpieczeństwo dziecka

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wymieniaj, nie wiem skąd masz takie info ale civic, czy 407 miał wyłącznik, być może za dopłatą

> http://www.autofirmowe.pl/22065,euro_ncap_honda_civic.html

> http://www.autofirmowe.pl/22289,euro_ncap_peugeot_407.html

dobra moze mialy za doplata w secyfikacji na konkretne rynk, bez znaczenia

co zrobic z autami gdzie nie ma mozliwości wylaczenia poduszki? jechac do sewisu? co na to ubezpieczyciel w razie wypadku?

Napisano

> dobra moze mialy za doplata w secyfikacji na konkretne rynk, bez znaczenia

> co zrobic z autami gdzie nie ma mozliwości wylaczenia poduszki? jechac do sewisu? co na to

> ubezpieczyciel w razie wypadku?

Niektóre auta nie mają wyłącznika na kluczyk ale mają czujniki fotelików w sensie ISOFIX i teoretycznie nie powinny odpalić jak baza jest wpięta

Napisano

> wymieniaj, nie wiem skąd masz takie info ale civic,

Civic chyba ma dopiero od liftingu.

Napisano

> dobra moze mialy za doplata w secyfikacji na konkretne rynk, bez znaczenia

> co zrobic z autami gdzie nie ma mozliwości wylaczenia poduszki? jechac do sewisu? co na to

> ubezpieczyciel w razie wypadku?

na forum forda czytałem że do c-max'a można dołożyć w serwisie, koszt to podobno 150zł

więc trzeba pytać w ASO, ew szukać w necie ok.gif

Napisano

> a lifting to który rok ?

> bo tu 2007 podobno ma http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1335134277

Chyba 2009. Możliwe że specyfikacja jest skopiowana z jakiejś strony gdzie od razu z błędem była.

Co do civica to nie jestem pewien jak to jest. Wiem że nowy accord i nowy jazz mają już wyłączniki.

Wcześniej honda nie montowała.

Napisano

> Co do civica to nie jestem pewien jak to jest.

W instrukcji jest, w samochodzie nie ma (wersja Executive). Ale to samo dotyczy np. czujników pojemnościowych od fabrycznego alarmu - w instrukcji są, w aucie brak. Pewnie montują na niektóre rynki. hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> Zawsze mnie intrygowały oszczędności na częściach które w hurcie i masowym montażu kosztują pewnie

> dosłownie grosze....

nie chodzi o to ile rzecz kosztuje tylko ile za to moze doplacic klient. Tak sie objawia krwiozerczy kapitalim zlosnik.gif

Po prostu kazdy "bajer" zostal wyceniony. Chcesz to placisz i masz, nie chcesz to nie placisz i nie masz.

Napisano

> W instrukcji jest, w samochodzie nie ma (wersja Executive). Ale to samo dotyczy np. czujników

> pojemnościowych od fabrycznego alarmu - w instrukcji są, w aucie brak. Pewnie montują na

> niektóre rynki.

albo na zamówienie ok.gif

u mnie też jest w instrukcji rozdział o wyłączniku, a auto go nie ma

jest też o isofix, a też nie mam, oczywiście można dołożyć ok.gif

Napisano

> dosłownie grosze....

Tego typu rzeczy kosztują akurat grosze, ale testowanie i ewentualne odszkodowania....to już dosyć duże kwoty icon_rolleyes.gif

Ja mam takie coś w Seicento zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

po spółgłoskach piszemy rz

a że równolegle zrobiłem czeski błąd to.... hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> co zrobic z autami gdzie nie ma mozliwości wylaczenia poduszki?

wozić pociechy z tyłu lub sprzedać auto biglaugh.gif

Napisano

> Po prostu kazdy "bajer" zostal wyceniony. Chcesz to placisz i masz, nie chcesz to nie placisz i nie

> masz.

Oczywiscie tyle że mozna sie przejechać.

Moja dobra Kolezanka z pracy pare lat temu nie kupiła Forda Ka (postrzeganego przeze mnie jako wóz typowo kobiecy) tylko dlatego że w zadnej wersji za zadne pieniądze nie można było mieć lusterka w daszku po stronie kierowcy...

Ford z pewnoscia zaoszczędził 3 zł na lusterku.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Oczywiscie tyle że mozna sie przejechać.

> Moja dobra Kolezanka z pracy pare lat temu nie kupiła Forda Ka (postrzeganego przeze mnie jako wóz

> typowo kobiecy) tylko dlatego że w zadnej wersji za zadne pieniądze nie można było mieć

> lusterka w daszku po stronie kierowcy...

> Ford z pewnoscia zaoszczędził 3 zł na lusterku....

Nawet nie zaoszczędził - w angolu po tej samej stronie pojazdu był przecież daszek z lusterkiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> wozić pociechy z tyłu lub sprzedać auto

no wlasnie sciana.gif

nie wyobrazam sobie podrozy samemu z pociecha (niemowlak) ktora siedzi z tylu no.gif

Napisano

> no wlasnie

> nie wyobrazam sobie podrozy samemu z pociecha (niemowlak) ktora siedzi z tylu

wiesz, dwójkę tak woziłem hmm.gif

w dłuższe trasy i tak jedzie się się z kimś

wielu producentów w ogóle nie zaleca wożenie dzieci z tyłu, nawet z odłączoną poduchą icon_rolleyes.gif

w instrukcji do maksa jest wyraźnie kilka razy napisane, że tylko w wyjątkowych sytuacjach hmm.gif

Napisano

> Moja dobra Kolezanka z pracy pare lat temu nie kupiła Forda Ka (postrzeganego przeze mnie jako wóz

> typowo kobiecy) tylko dlatego że w zadnej wersji za zadne pieniądze nie można było mieć

> lusterka w daszku po stronie kierowcy...

Mówisz o fordzie KA pierwszej generacji?

W moim było takie lusterko w standardzie hmm.gif

Napisano

> wielu producentów w ogóle nie zaleca wożenie dzieci z tyłu, nawet z odłączoną poduchą

miales na mysli - z przodu? smile.gif

> w instrukcji do maksa jest wyraźnie kilka razy napisane, że tylko w wyjątkowych sytuacjach

bo takie wylaczenie nie gwarantuje w 100% ze poducha nie odpali w razie wypadku. Poza tym statystycznie najbezpieczniejsze miejsce jest z tylu za pasazerem.

Napisano

> miales na mysli - z przodu?

oczywiście z przodu ok.gif

> bo takie wylaczenie nie gwarantuje w 100% ze poducha nie odpali w razie wypadku. Poza tym

> statystycznie najbezpieczniejsze miejsce jest z tylu za pasazerem.

nie wiem, nawet jeśli dzieci siedzą już przodem do kierunku jazdy, to nie jest zalecanie wożenie z przodu icon_rolleyes.gif

być może w małych autach, gdzie od klapy do tylnego fotela jest 10cm - tak ma np vitara 3d

bezpieczniej jest z przodu icon_rolleyes.gif

Napisano

> no wlasnie

> nie wyobrazam sobie podrozy samemu z pociecha (niemowlak) ktora siedzi z tylu

pocekac i kupic fotelik montowany przodem, ja tak zrobilem ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> statystycznie najbezpieczniejsze miejsce jest z tylu za pasazerem.

Najbezpieczniejsze miejsce jest z tyłu, po środku (uderzenie z boku).

Inną kwestią jest oczywiście stabilność fotelika jeśli porównujemy wersje z isofix i bez, a na środkowym miejscu do tej pory nie spotkałem się z zaczepami do isofixa.

Napisano

> Najbezpieczniejsze miejsce jest z tyłu, po środku (uderzenie z boku).

tak juz troche na wesolo: najbezpieczniejszy fotel stoi u mnie w garazu wink.gif

> Inną kwestią jest oczywiście stabilność fotelika jeśli porównujemy wersje z isofix i bez, a na

> środkowym miejscu do tej pory nie spotkałem się z zaczepami do isofixa.

po prostu nie miales okazji przyjrzec sie np Turanowi wink.gif ktory moze miec 3x isofix w drugim rzedzie wink.gif (bo kanapa to napewno nie jest)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.