Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Meriva

Featured Replies

Napisano

> Witam

> tesc zamierza kupic sobie o to ten samochodzik : Opel Meriva

> co mozecie o tym autku powiedziec ? jak to wyglada wedlug was

Po zdjęciach się nic nie oceni, ale odnośnie silnika to bym zachował daleko idącą ostrożność ponieważ:

1. silnik nie należy do trwałych

2. Jest mułowaty

Dwie podstawowe wady które moim zdaniem przekreślają ten motor. Ten sam silnik rozleciał się znajomemu w fiacie idea po chyba niecałych 200tyś przebiegu, łańcuch podobno taki wieczny miał być a się rozleciał, turbo już puszczało pierścieni to już pewnie nie było.

Napisano

A ten Twój znajomy miał to auto od nowości? Czy tak jak Ty z Niemiec? Bo jeżeli z Niemiec to niekoniecznie silnik padł przy 200kkm...

Napisano

> 2. Jest mułowaty

Dlaczego 75KM jest mułem.Ja mam 64KM i w mieście w zupełności starcza.Jakas patologia jak się nie ma TDI i 130KM minimum to nie jedzie.

Napisano

> Po zdjęciach się nic nie oceni, ale odnośnie silnika to bym zachował daleko idącą ostrożność

> ponieważ:

> 1. silnik nie należy do trwałych

> 2. Jest mułowaty

> Dwie podstawowe wady które moim zdaniem przekreślają ten motor. Ten sam silnik rozleciał się

> znajomemu w fiacie idea po chyba niecałych 200tyś przebiegu, łańcuch podobno taki wieczny miał

> być a się rozleciał, turbo już puszczało pierścieni to już pewnie nie było.

mam 1.3 cdti 70 km w combo i nie narzekam. moze troche za duza turbo dziura na dole - latwo mozna zgasic auto przy ruszaniu szczegolnie z klima ale spokojnie daje rade i w miescie i na trasie. co do awarii - glowna to pekanie walka rozrzadu- jak zapobiec ? wymiana oleju co 15 000 km a nie ja zaleca opel co 30 000 km i najlepiej pelen syntetyk, znam takie auta ktore maja nalatane faktycznie pod 450-500 kkm i maja sie dobrze.

Napisano

> A ten Twój znajomy miał to auto od nowości? Czy tak jak Ty z Niemiec? Bo jeżeli z Niemiec to

> niekoniecznie silnik padł przy 200kkm...

a nie wiem, ale podobno znał jego historię, zresztą inne przypadki w tych silnikach potwierdzają ogólną niską trwałość na większe przebiegi.

Napisano

1. Łańcuch nie jest wieczny i też podlega wymianie.

2. Olej, a dokladnie jego za niski poziom wpływa na zużycie łancucha.

Napisano

> 1. Łańcuch nie jest wieczny i też podlega wymianie.

ale częste są przypadki, że nawet 60tyś nie wytrzymuje.

> 2. Olej, a dokladnie jego za niski poziom wpływa na zużycie łancucha.

to prawda.

Napisano

> ale częste są przypadki, że nawet 60tyś nie wytrzymuje.

> to prawda.

czeste ? naprawiales czy kolega mowil ?

Napisano

> czeste ? naprawiales czy kolega mowil ?

znajomi z branży tak twierdzą poza tym trochę naczytałem się opinii właścicieli i wszystko układa się w jedną całość. Niestety ten silnik pod żadnym względem nie dorównuje genialnemu 1.9 JTD

Napisano

> znajomi z branży tak twierdzą poza tym trochę naczytałem się opinii właścicieli i wszystko układa

> się w jedną całość. Niestety ten silnik pod żadnym względem nie dorównuje genialnemu 1.9 JTD

a ze tak zapytam czym sie rozni silnik 1.3 cdti od 1.3 jtd ?

widzisz - ty czytasz i sluchasz - ja naprawiam. serwisuje takie combo w 2 firmach ktore maja grubo ponad 400 000 nalatane i wszystkie smigaja az milo. naprawialem tez kilka silnikow z zachodu ktore przy przebiegu licznikowym kolo 100 -140 kkm pokazaly kopyta - roznica jest taka ze te 100 000 to chyba na 1 kolo bylo

Napisano

> Niestety ten silnik pod żadnym względem nie dorównuje genialnemu 1.9 JTD

A na czym ta genialnosc polega? Na braku dolu? Czy halasie? Czy wibracja? Czy czym?

Fakt, ze duze przebiegi robia ale co wiecej?

Napisano

> A na czym ta genialnosc polega? Na braku dolu?

nie stwierdziłem braku dołu.

Czy halasie?

cichutki jak benzyna.

Czy wibracja? Czy czym?

brak wibracji jak w benzynie.

> Fakt, ze duze przebiegi robia ale co wiecej?

trwałość elementów takich jak układ wtryskowy (wtryski, pompa) turbina. Wyróżnia się na tle konkurencji no i nie słyszałem o przypadku, żeby komuś UPG padła.

Jest tylko diabelnie ciężki, wydaje mi się nawet, że cięższy niż 1.9tdi ale tu mogę się mylić bo raz po raz ich nie dzwigałem.

Napisano

> a ze tak zapytam czym sie rozni silnik 1.3 cdti od 1.3 jtd ?

z tego co wiem to niczym, ale nie jestem w stanie tego potwierdzić.

> widzisz - ty czytasz i sluchasz - ja naprawiam. serwisuje takie combo w 2 firmach ktore maja grubo

> ponad 400 000 nalatane i wszystkie smigaja az milo. naprawialem tez kilka silnikow z zachodu

> ktore przy przebiegu licznikowym kolo 100 -140 kkm pokazaly kopyta - roznica jest taka ze te

> 100 000 to chyba na 1 kolo bylo

być może nie twierdzę, że jest inaczej tylko dziwne jest to, że wielu ludzi ma z tym problem a przecież nie wszystkie auta są kręcone.

Napisano

Obecnie szkole na takowym, niestety dopiero kilka jazd, Autko przestrzenne, nawet wygodne - mankament jai rzucil mi sie w oczy to jedynie ragulacja kierownicy w dol i w gore, troche malo. Nie wiem czy sa opcje z wyciaganiem i wpychaniem, Mimo tego jakos idzie to przetrzymac.

wink.gif

Napisano

> z tego co wiem to niczym, ale nie jestem w stanie tego potwierdzić.

to jtd jest super bo to jtd ale juz cdti to juz jest beeee facepalm.gif

co do tych combolotow. gosc ma je od nowego - olej 0w40 co 15 000km. w 2 autach robilem wtryskiwacze tylko bo szwankowaly - pozatym normalne czynnosci eksploatacyjne - zawieszenie i hamulce. sam kupilem combo do firmy 2004 rok, 140 na liczniku a przy sprzataniu znalazlem kartki z wymian oleju - 250 000 w 2008 roku !! pozdrawiam komis z lubawy uzbroj_zlo.gif

Napisano

> to jtd jest super bo to jtd ale juz cdti to juz jest beeee

ale tam było porównanie 1.3 do 1.9

Napisano

> ale tam było porównanie 1.3 do 1.9

lesiu - technicznie to praktycznie te same silniki.

Napisano

> czeste ? naprawiales czy kolega mowil ?

Niestety tak.

Te silniki są BARDZO (!!!!!!!!) wrażliwe na niedobór oleju, przy czym niedobór = poziom poniżej 1/2 stanu.

Na dokładkę ZTCW to tam jest ten sam problem co w silnikach 1,0 Opla - układ smarowania o pojemności naparstka (3 litry cy cuś) i zejście do minium (czyli tradycyjnie litr) oznacza zmniejszenie pojemności układu o 30% a to już bardzo dużo (dla porównania - jakby z "normalnego" silnika zginęło 2 litry...)

Napisano

> lesiu - technicznie to praktycznie te same silniki.

Ale zapewne 1.3 bardziej "męczony" przez użytkownika ze względu na gorsze osiągi...

Napisano

> nie stwierdziłem braku dołu.

> Czy halasie?

> cichutki jak benzyna.

> Czy wibracja? Czy czym?

> brak wibracji jak w benzynie.

Patrząc przez pryzmat Insignii z tym silnikiem to

1. Chodzi toto jak ciągnik rolniczy (kultura pracy, głośność, ogólny dźwięk silnika)

2. Dołu brak

3. Spalanie jakieś nie rzucające na kolana.

Ja rozumiem* zaślepienie fanów fiata, ale...

Trzeba czasem wystawić nosek poza swoje podwórko i stwierdzić oczywistą oczywistość - te silniki patrząc przez pryzmat kultury pracy są zwyczajnie SŁABE.

* niestety nie ma opcji przekreślenia - zamiast rozumiem winno być SZANUJĘ. Bo rozumieć to nich.ja nie rozumiem.

Napisano

> Witam

Mój tata ma - bardzo fajne i praktyczne autko. ok.gif Co prawda on ma benzynę 1.4 więc jeździ nieco inaczej. wink.gif

Napisano

mam benzyne 1.4 z bardzo małym i 100% pewnym przebiegiem - ogólnie auto spoko - kilka nieplanowanych rzeczy które wymieniałem to pęknięta spreżyna zawieszenia (a auto jeździ po gładkich drogach), szybko rdzewiejący oryginalny wydech, nieszczesne radio mp30 (samowłączające się), przekaźnik? keirunkowskazów poza tym eksploatacja ok.gif

Napisano

> Dlaczego 75KM jest mułem.Ja mam 64KM i w mieście w zupełności starcza.Jakas patologia jak się nie

> ma TDI i 130KM minimum to nie jedzie.

1. tutaj to norma że musisz mieć przynajmniej 110 KM żeby usłyszeć ze to się odpycha

2. jeśli to ta sama jednostka co w Pandzie to (w pandzie) odpycha się bdb w meriwie nie wiem ale to pewnie trochę większe i cięższe jest.

3. jak na trasy to może trochę boleć, ale jak do miasta to ok.gif reszta sprawdzić dokładnie i jak oki to brać.

Napisano

> Witam

ze zdjęć nic nie powiem, ale ludzie gadają żeby omijać ten komis

w necie też jest sporo negatywnych opinii

pierwsze z googli

Napisano

z 2867458kkm zlosnik.gif Nikt tutaj nie jest wróżką. Jedynie podczas oględzin trzeba udać się do ASO i niech tam ocenią. Koszt nie jest jakiś wielki (ja w toyocie płaciłem chyba 300zł), ale będziesz miał wtedy 99% pewności co kupujesz.

Napisano

> 1. Chodzi toto jak ciągnik rolniczy (kultura pracy, głośność, ogólny dźwięk silnika)

O, masz podobne wrażenie jak ja po odpaleniu tego cuda techniki w fiacie stilo.

Miałem jednego takiego pod ręką - pomyślałem, sprawdzę nad czym te ochy i achy - odpalam i ursus c-330 jak żywy.

No ale to miało 240 kkm, więc pomyślałem że nie będę krytykował cuda na podstawie 1 egzemplarza.

Napisano

> Niestety tak.

> Te silniki są BARDZO (!!!!!!!!) wrażliwe na niedobór oleju, przy czym niedobór = poziom poniżej 1/2

> stanu.

> Na dokładkę ZTCW to tam jest ten sam problem co w silnikach 1,0 Opla - układ smarowania o

> pojemności naparstka (3 litry cy cuś) i zejście do minium (czyli tradycyjnie litr) oznacza

> zmniejszenie pojemności układu o 30% a to już bardzo dużo (dla porównania - jakby z

> "normalnego" silnika zginęło 2 litry...)

dokladnie to samo napisalem wyzej - te silniki padaja jak sie nie pilnuje oleju - jesli olej zmieniasz i trzymasz stan lataja niezle przebiegi jak na tak malego klekota i raczej sa wolne od innych awarii. kazde auto zabijesz jak nie dbasz o olej. a gadanie teoretykow - gawedziarzy jest na zasadzie - tata a marcin powiedzial.

Napisano

Na podstawie kilku znanych Opli z 1.3 CDTI 75KM problemem przy ponad 80 tys. km są wadliwe zawory EGR i pociekające pompy CR.

Napisano

> Na podstawie kilku znanych Opli z 1.3 CDTI 75KM problemem przy ponad 80 tys. km są wadliwe zawory

> EGR

oczywiscie przy PJS* - jezdzac normalnie raczej nie padaja. ci innego w 1.9 z19dt z19dth/j. profilaktycznie raz na ruski rok dobrze to rozebrac i wyczyscic.

> i pociekające pompy CR.

nie spotkalem sie z takim problemem w zadnym z serwisowanych aut

Napisano

> oczywiscie przy PJS* - jezdzac normalnie raczej nie padaja. ci innego w 1.9 z19dt z19dth/j.

> profilaktycznie raz na ruski rok dobrze to rozebrac i wyczyscic.

> nie spotkalem sie z takim problemem w zadnym z serwisowanych aut

EGRy padają padają, ASO potwierdza. Jaki wpływ ma PSJ na EGR?

Cieknące pompy to również coraz częstszy temat, dziwne, że się jeszcze z tym nie spotkałeś. Uszczelnienie na krótko się zdaje, wtedy zachodzi konieczność wymiany.

Zobacz objawy: link

Napisano

> dokladnie to samo napisalem wyzej - te silniki padaja jak sie nie pilnuje oleju - jesli olej

> zmieniasz i trzymasz stan lataja niezle przebiegi jak na tak malego klekota i raczej sa wolne

> od innych awarii. kazde auto zabijesz jak nie dbasz o olej. a gadanie teoretykow - gawedziarzy

> jest na zasadzie - tata a marcin powiedzial.

Widzisz, tylko problem polega na tym, że ten silink może zgubić olej błyskawicznie, bo - jak napisałem - jest w nim malutka rezerwa na stratę i każda strata to procentowo spory ubytek. Oznacza to w praktyce konieczność biegania ze szmatką wokół bagnecika nawet parę razy w tygodniu. Niby wszystko OK i ewentualne uszkodzenia da się w pełni uzasadnić zaniedbaniem użytkownika, tylko...

No właśnie - dałoby się to zrobić LEPIEJ - poczynając od większej pojemności układu smarowania (choćby prozaicznie większa miska olejowa), poprzez zastosowanie prostego, elektronicznego czujnika poziomu oleju.

Napisano

> O, masz podobne wrażenie jak ja po odpaleniu tego cuda techniki w fiacie stilo.

> Miałem jednego takiego pod ręką - pomyślałem, sprawdzę nad czym te ochy i achy - odpalam i ursus

> c-330 jak żywy.

> No ale to miało 240 kkm, więc pomyślałem że nie będę krytykował cuda na podstawie 1 egzemplarza.

Ta Insignia to była praktycznie nówka, chyba z 10 kkm przebiegu. No i "wyższa klasa, paaanie", a nie plebejski kompakt.

Napisano

> EGRy padają padają, ASO potwierdza. Jaki wpływ ma PSJ na EGR?

> Cieknące pompy to również coraz częstszy temat, dziwne, że się jeszcze z tym nie spotkałeś.

> Uszczelnienie na krótko się zdaje, wtedy zachodzi konieczność wymiany.

> Zobacz objawy: link

przy psj i szczegolnie po miescie na krotkich odcinkach duza czesc syfu osadza sie na egr powodujac jego zablokowanie a w konsekwencji pad silniczka. ale w 60% przypadkow jest to naprawialne bez wymiany egr (przynajmniej w 1.9) moj pracownik mechanik to naprawia.

co do pomp - popatrz sobie jak wyglada wnetrze komory silnika - to auto albo ma w pip nalatane albo dlugo stalo wszedzie rdzawy nalot nawet na obudowie filtra.

Napisano

> Widzisz, tylko problem polega na tym, że ten silink może zgubić olej błyskawicznie, bo - jak

> napisałem - jest w nim malutka rezerwa na stratę i każda strata to procentowo spory ubytek.

> Oznacza to w praktyce konieczność biegania ze szmatką wokół bagnecika nawet parę razy w

> tygodniu. Niby wszystko OK i ewentualne uszkodzenia da się w pełni uzasadnić zaniedbaniem

> użytkownika, tylko...

> No właśnie - dałoby się to zrobić LEPIEJ - poczynając od większej pojemności układu smarowania

> (choćby prozaicznie większa miska olejowa), poprzez zastosowanie prostego, elektronicznego

> czujnika poziomu oleju.

ubytku litwa oleju w krotkim czasie nei da sie nie zauwazyc - chyba ze turbo puscilo albo zostawia plamy pod autem.

Napisano

> ubytku litwa oleju w krotkim czasie nei da sie nie zauwazyc - chyba ze turbo puscilo albo zostawia

> plamy pod autem.

Wolne żarty.

Wystarczy dobrze przegonić takie autro autostradą, zwłaszcza jeżeli ma DPF-a i było jeżdżone wcześniej po mieście i można się NAPRAWDĘ zdziwić.

Napisano

> Wolne żarty.

> Wystarczy dobrze przegonić takie autro autostradą, zwłaszcza jeżeli ma DPF-a i było jeżdżone

> wcześniej po mieście i można się NAPRAWDĘ zdziwić.

trasa kwidzyn szczecin kwidzyn- praktycznie 140km.h non stop - zero ubytku

kwidzyn-poznan - kwidzyn - 2h30 min - 250 km - 0 ubytku oleju. stan od wymiany do wymiany co 15000 praktycznie ten sam. w tych serwisowanych tez nikt nie dolewa oleju - przyjezdzaja co kilka miesiecy na wymiane

Napisano
  • Autor

> z 2867458kkm Nikt tutaj nie jest wróżką. Jedynie podczas oględzin trzeba udać się do ASO i niech

> tam ocenią. Koszt nie jest jakiś wielki (ja w toyocie płaciłem chyba 300zł), ale będziesz miał

> wtedy 99% pewności co kupujesz.

nie chodzi mi tu o wrozenie tylko czy ten przebieg jest raczej oryginalny czy raczej krecony ? ( z doświadczenia )

Napisano

> nie chodzi mi tu o wrozenie tylko czy ten przebieg jest raczej oryginalny czy raczej krecony ? ( z

> doświadczenia )

100 tysi na 4 lata to średni wynik.

Moja 4-letnia Corsa z CDTi w dniu zakupu miała 140 000km na liczniku. waytogo.gif

Napisano

> lesiu - technicznie to praktycznie te same silniki.

różnią się niemal wszystkim, począwszy od układu wtryskowego, kończąc na napędzie rozrządu nie licząc już nawet trwałości dołu gdzie 1.9 wypada znacznie lepiej.

Napisano

> EGRy padają padają,

egr można usunąć i wywalić z ecu i po problemie, przynajmniej przy 8 zaworowym JTD da się tak zrobić.

Napisano

> różnią się niemal wszystkim, począwszy od układu wtryskowego, kończąc na napędzie rozrządu nie

> licząc już nawet trwałości dołu gdzie 1.9 wypada znacznie lepiej.

uklad zasilania jest podobny. zasada dzialania taka sama. 1.9 jest wiekszym silnikiem wiec normalne ze bedzie bardziej wytrzymaly.

Napisano

> Patrząc przez pryzmat Insignii z tym silnikiem to

> 1. Chodzi toto jak ciągnik rolniczy (kultura pracy, głośność, ogólny dźwięk silnika)

> 2. Dołu brak

> 3. Spalanie jakieś nie rzucające na kolana.

> Ja rozumiem* zaślepienie fanów fiata, ale...

> Trzeba czasem wystawić nosek poza swoje podwórko i stwierdzić oczywistą oczywistość - te silniki

> patrząc przez pryzmat kultury pracy są zwyczajnie SŁABE.

> * niestety nie ma opcji przekreślenia - zamiast rozumiem winno być SZANUJĘ. Bo rozumieć to nich.ja

> nie rozumiem.

nie wiem o jakim silniku piszesz. Aktualnie jeżdżę 1,9 CDTI i nie podzielam Twoich odczuć. Także napisz proszę o którym motorze się wypowiadasz.

A przy okazji - jaki wg Ciebie motor dieslowski można uznać za dobry ? Oczywiście piszę o przeciętnych samochodach.

Napisano

> uklad zasilania jest podobny.

nowszej generacji jest w 1.3

zasada dzialania taka sama.

jak to w każdym dieslu CR

1.9 jest wiekszym silnikiem wiec normalne

> ze bedzie bardziej wytrzymaly.

Mnie ten silnik zaskakuje, bo ja na tak zaawansowaną konstrukcje praktycznie nie sprawa problemów w porównaniu zwłaszcza z francuską konkurencją jest wprost idealny. Jedyna usterka jako się pojawia dosyć często w 1.9JTD to padające czujniki położenia wału. Ale naprawa jest śmiesznie tania.

Napisano

> nie wiem o jakim silniku piszesz. Aktualnie jeżdżę 1,9 CDTI i nie podzielam Twoich odczuć. Także

> napisz proszę o którym motorze się wypowiadasz.

Dokładnie o takim :-) 1,9 CDTi 160 KM

> A przy okazji - jaki wg Ciebie motor dieslowski można uznać za dobry ? Oczywiście piszę o

> przeciętnych samochodach.

A co to znaczy "DOBRY"?

Dla mnie - o wysokiej kulturze pracy i niskim spalaniu.

I tu - czy się to komu podoba, czy nie - cały świat może co najwyżej nosić tobołki za Francuzami...

Napisano

> Dokładnie o takim :-) 1,9 CDTi 160 KM

a to nie znam takiego motoru. Ja mam 1,9 150 KM, w Insigni ujeżdżałem tylko 2,0 160 KM. Rzeczywiście nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, głównie ze względu na mułowatość.

> A co to znaczy "DOBRY"?

> Dla mnie - o wysokiej kulturze pracy i niskim spalaniu.

> I tu - czy się to komu podoba, czy nie - cały świat może co najwyżej nosić tobołki za Francuzami...

Tu się zgodzę - HDI robi dobre silniki. Chociaż 2,0 140 KM również nie ma tak ładnego dźwięku i kultury pracy jak np. 1,6.

Co do spalania - 1,9 CDTi w Vectrze spala znacznie mniej od 2,0 w Mondeo, odrobinę więcej niż 1,6 HDI 90 KM w P307 i podobnie do P407 wyposażonego w motor 1,6 110 KM smile.gif

Napisano

> Witam

Na forum Corsy/Combo ostrzegaa przed tym silnikiem rekoma i nogami. Jak kupiles i sie zalogowales t pierwsze informacje na pytania co mozna zrobic otrzymuje sie odpowiedzi, zeby sprzedac jak najszybciej, jesli nie chce sie miec probleow. I rzeczywiscie ta opinie moge potwierdzic. Pracujac jeszcze w Olu wmienilismy 3 czt 4 silniki po tym jak puscila turbina i olej poszeld na 4 cylinder. Tlok poszedl do gory napotkal cylinder pelen oleju, korba ustapila i co bylo dalej nie musze pisac.

Jesli juz meriva to lepiej poszukac 1.7dTi. Rowniez ma 75KM, ale jest o wiele lepszy. Ojciec ma ten silnik w Combo i furory nie robi, ale jest zywotny i bezawaryjny, Ja w swoim Combo mam 1.7CDTI 101KM i dopiero to jest minimum do tego samochodu. Dlatego, jesli moglbym cokolwiek doradzic to meriva ok, ale nie z 1.3.

Napisano

> Na forum Corsy/Combo ostrzegaa przed tym silnikiem rekoma i nogami. Jak kupiles i sie zalogowales t

> pierwsze informacje na pytania co mozna zrobic otrzymuje sie odpowiedzi, zeby sprzedac jak

> najszybciej, jesli nie chce sie miec probleow. I rzeczywiscie ta opinie moge potwierdzic.

żenujące są te głosy - mam na co dzień kontakt z 36 takimi autami i zgadnij, ile już silników w nich wymieniliśmy ????

hehe.gif

Napisano

> żenujące są te głosy - mam na co dzień kontakt z 36 takimi autami i zgadnij, ile już silników w

> nich wymieniliśmy ????

Sugerujesz, ze wiesz lepiej ile silnikow wymienilismy? Napewno musisz miec racje! waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.