Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaz ...

Featured Replies

Napisano

dobrze ze ta błazenada spod znaku fso zniknęła angryfire.gif tyle lat lanka produkowali i czegoś takiego nie wymyśli , a ukraińcom się udało Lanos-%287%29.jpgangryfire.gif

przecież byłby zbyt na taki pojazd angryfire.gif do tego zakup silnika 1,4 jtd by fiat/opel i sukces murowany

Lanos.jpg

taki mały , a pakę ma sporą

Lanos-%288%29.jpg

Napisano
  • Autor

> niezły, ciekawe jaka cena

> na pewno taniej niż fiat i itp

twoja odpowiedź potwierdza ze byłoby zainteresowanie taką wersją lanka ok.gif

Napisano

> niezły, ciekawe jaka cena

> na pewno taniej niż fiat i itp

Na Ukrainie tyle

od 72 800 uah czyli na nasze ok 26300 PLN.

Pojedź na Ukrainę, kup, zapłać cło, akcyzę i inne podatki i będziesz wiedział ile cię finalnie wyniesie.

Napisano

> dobrze ze ta błazenada spod znaku fso zniknęła tyle lat lanka produkowali i czegoś takiego nie

> wymyśli , a ukraińcom się udało

> przecież byłby zbyt na taki pojazd do tego zakup silnika 1,4 jtd by fiat/opel i sukces murowany

> taki mały , a pakę ma sporą

Genialnie proste, prawda?

A jeszcze powiedz przyjacielu, jak widzisz dwie rzeczy:

1. Skąd wziętoby kasę na projekt i rozruch produkcji

2. W jakiej wysokości szanujesz popyt, przy czym załóż od razu, że 'wielcy gracze tego świata' odpuszczą sobie z mety ten wynalazek, więc grono potencjalnych nabywców rekrutowałoby się wśród mikrofirm, gdzie liczy się tylko CENA ZAKUPU.

2a. Uwzględniając powyższe, zwłaszcza pkt 2, a więc niewielką skalę produkcji - jak szacujesz cenę? Ja na poziomie od 40+ kpln w górę (mocno na oko ofc) - powyżej ceny łajnosa, analogicznie jak koszt Poloneza Truck był powyżej ceny wersji osobowej.

Napisano

Wypisz wymaluj Opel Combo.

Napisano

> dobrze ze ta błazenada spod znaku fso zniknęła tyle lat lanka produkowali i czegoś takiego nie

> wymyśli , a ukraińcom się udało

> przecież byłby zbyt na taki pojazd do tego zakup silnika 1,4 jtd by fiat/opel i sukces murowany

było grinser006.gif

klepią to na ukrainie od kilku lat

w polsce niestety panuje opinia, że jak coś się sprzedaje to nie ma sensu wprowadzać innych wersji

tak samo jak z polonezem kombi...wprowadzili jak już się nie sprzedawał sciana.gif zamiast zrobić to już latach 80tych

Napisano
  • Autor

> Genialnie proste, prawda?

> A jeszcze powiedz przyjacielu, jak widzisz dwie rzeczy:

> 1. Skąd wziętoby kasę na projekt i rozruch produkcji

> 2. W jakiej wysokości szanujesz popyt, przy czym załóż od razu, że 'wielcy gracze tego świata'

> odpuszczą sobie z mety ten wynalazek, więc grono potencjalnych nabywców rekrutowałoby się

> wśród mikrofirm, gdzie liczy się tylko CENA ZAKUPU.

> 2a. Uwzględniając powyższe, zwłaszcza pkt 2, a więc niewielką skalę produkcji - jak szacujesz cenę?

> Ja na poziomie od 40+ kpln w górę (mocno na oko ofc) - powyżej ceny łajnosa, analogicznie jak

> koszt Poloneza Truck był powyżej ceny wersji osobowej.

przestań biadolić facepalm.gif

istotne jest to że ukraińcy nie biadolą tylko pracują ok.gif a w tej klasie pojazdów odsetek użytkowych jest spory , spójż na taką dacię logan ok.gif

tylko polakom się nie opłaca , innym jak najbardziej ok.gif

przez 10lat produkcji lanka można było śmiało zrobić dodatkowo 1/3 łącznej produkcji jako combo i to jako blaszak i jako osobowy ok.gif chętni na pewno bysie znaleźli ok.gif sęk w tym że w polskich firmach państwowych nie ma ludzi myślących samodzielnie o swoim zakładzie , sa za to związki zawodowe skutecznie blokujące wszystko ok.gif

Napisano

Moim zdaniem nie odniósłby żadnego sukcesu w starciu z dosyć tanimi berlingo czy partnerem. Zobacz ile tego jeździ po naszych drogach.

Napisano

Bez jaj - widzisz tu co innego, niż wybebeszonego sedana, który został obcięty za słupkiem do poziomu podłogi i przykryty nakładką z włókna szklanego ?

Jestem przekonany, że etatowi pracownicy FSO by ten projekt zrobili w czasie który poświęcali na surfowanie po necie.

> 2. W jakiej wysokości szanujesz popyt, przy czym załóż od razu, że 'wielcy gracze tego świata'

> odpuszczą sobie z mety ten wynalazek,

Dziś tak, ale pod koniec lat 90-tych mogłoby się to sprzedawać.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem nie odniósłby żadnego sukcesu w starciu z dosyć tanimi berlingo czy partnerem. Zobacz

> ile tego jeździ po naszych drogach.

zgoda , przecież berlingo było montowane w nysie ok.gif

ale gdy lanek wchodził do produkcji nysa robiła przestarzałe c15 , po za tym nasze rządy powinny wzorem innych państw preferować zakupy pojazdów do instytucji państwowych u producentów krajowych(jak np niemcy.francja ok.gif) , co powoduje utrzymanie produkcji i miejsc pracy ok.gif

c15 np długo jeździły w poczcie ok.gif

Napisano

> ale gdy lanek wchodził do produkcji nysa robiła przestarzałe c15

Może i przestarzałe, ale praktycznie niezniszczalne z bardzo dobrymi silnikami i bajecznie tanimi w eksploatacji. Wozy te były rozchwytywane właśnie z tego względu i długo jeszcze trzymały cenę.

>, po za tym nasze rządy powinny

> wzorem innych państw preferować zakupy pojazdów do instytucji państwowych u producentów

> krajowych(jak np niemcy.francja ) , co powoduje utrzymanie produkcji i miejsc pracy

> c15 np długo jeździły w poczcie

A kto miałby być odbiorcą tych pojazdów oprócz poczty? Teraz widzę listonoszy w seicento więc tak duże wozy nie są im do niczego potrzebne. Prywaciarz także wolałby sprawdzonego francuza.

Napisano

> Bez jaj - widzisz tu co innego, niż wybebeszonego sedana, który został obcięty za słupkiem do

> poziomu podłogi i przykryty nakładką z włókna szklanego ?

> Jestem przekonany, że etatowi pracownicy FSO by ten projekt zrobili w czasie który poświęcali na

> surfowanie po necie.

bzdury kolego pleciesz i nie znasz realiow tworzenia nowego modelu wyrobu...

tak sie sklada ze pracuje w zakladzie gdzie powstaja prototypy wyrobow nazwijmy to "jezdnych", i wprowadzenie nowego wyrobu na bazie innego istniejacego wiaze sie nie z ucieciem/dolozeniem paki ale idzie za tym masa podkreslam masa innych spraw.

poczawszy od wykupienia licencji, poprzez badania, a skonczywszy na najprostrzej sprawie zbycie...

a ja w obecnym zalewie innych juz sprawdzonych konstrukcji nie widze szansy zbytu tego auta...

a ze ruski zrobili?? to naprawde nie jest ubogi narod

> Dziś tak, ale pod koniec lat 90-tych mogłoby się to sprzedawać.

owszem, gdybysmy wtedy inwestowali w rozwoj a nie zostali na etapie poloneza...

Napisano

Zadam Ci proste pytanie - Wiesz ile kosztuje Berling First 1.6HDI 75KM w wersji blaszak ? cfaniaczek.gif

Napisano

> Genialnie proste, prawda?

> A jeszcze powiedz przyjacielu, jak widzisz dwie rzeczy:

Może ukraińców zapytać? Standardowe pytanie w tym kraju, skąd wziąć...

Napisano
  • Autor

> ukraince, ruskie, wschod

nie uogólniaj nono.gif

ukraińcy bardzo nie lubią być nazywani "ruskimi" , traktują to jako obraźliwe mlotek.gifold.gif

Napisano

> Może ukraińców zapytać? Standardowe pytanie w tym kraju, skąd wziąć...

Tam nie ma problemu, bo JEST RYNEK ZBYTU - vide sprzedające się jak świeże bułki lanosy.

TUTAJ już nie, bo to samochód, na który nie byłoby ZBYTU - ergo - kasa w komin.

Napisano

> Bez jaj - widzisz tu co innego, niż wybebeszonego sedana, który został obcięty za słupkiem do

> poziomu podłogi i przykryty nakładką z włókna szklanego ?

Widzę tu samochód. Kompletny. Inna specyfikacja, inna homologacja, komplet gratów wraz z pełną logistyką. Mówimy o kwotach idących w dziesiątki milionów.

> Jestem przekonany, że etatowi pracownicy FSO by ten projekt zrobili w czasie który poświęcali na

> surfowanie po necie.

Aha. Ale przemnóż to przez dziesiątki tysięcy wyprodukowanych egzemplarzy i nie da sie tego klepać na kopycie w garażu.

> Dziś tak, ale pod koniec lat 90-tych mogłoby się to sprzedawać.

Pod koniec lat 90 to łajnos był cudem techniki.

W grupie VAN niepodzielnie królował Caro Truck i był to samochód budżetowy. I spełniał swoją rolę.

Napisano

> poczawszy od wykupienia licencji, poprzez badania, a skonczywszy na najprostrzej sprawie zbycie...

> a ja w obecnym zalewie innych juz sprawdzonych konstrukcji nie widze szansy zbytu tego auta...

> a ze ruski zrobili?? to naprawde nie jest ubogi narod

Rumuni do bogatych nie należą, ale z francuską pomocą kręcą dalej Dacię. Nie cudo, jednak jeździ i sprzedaje się.

Napisano

> Rumuni do bogatych nie należą, ale z francuską pomocą kręcą dalej Dacię. Nie cudo, jednak jeździ i

> sprzedaje się.

Naiwnie twierdzisz, że poza tanią siłą roboczą Rumuni cokolwiek wkładają w Dacię?

Dacia to 100% produkt francuski - od pierwszej do ostatniej śrubki.

Napisano

> przestań biadolić

Ja biadolę? Proszę Cię :-)

> tylko polakom się nie opłaca , innym jak najbardziej

Powtórzę - MAJĄ RYNEK ZBYTU.

Tego samochodu w PL nie opłacałoby się wyprodukować i wytwarzać - za wysokie koszta produkcji oraz brak rynku zbytu.

Wiesz - samochodów nie wytwarza się z miłości (chyba, że jesteś młody pelikan i łykasz marketing bullshit z reklamy), tylko w kategoriach BIZNESOWYCH - to się MUSI opłacać.

> przez 10lat produkcji lanka można było śmiało zrobić dodatkowo 1/3 łącznej produkcji jako combo i

> to jako blaszak i jako osobowy chętni na pewno bysie znaleźli

Pytanie - ILU? O ile w latach 90 polonez truck, rdzewiejący na potęgę, z nadstawką z laminatu © polskie rzemiosło był produktem na poziomie akceptowalnym, o tyle 10 lat później już NIE.

Popatrz - jakoś dziś nikt nie rzuca się na Gazele, Lubliny (czy jak tam się one nazywają), Tatę itp - INNE WYMAGANIA.

Żeby zwróciły się nakłady na R&D i uruchomienie produkcji trzeba wyprodukować dziesiątki tysięcy egzemplarzy. I to nie w 50 lat, tylko co najmniej 10-20 k egz rocznie.

sęk w tym że w polskich

> firmach państwowych nie ma ludzi myślących samodzielnie o swoim zakładzie , sa za to związki

> zawodowe skutecznie blokujące wszystko

Mówimy o czasach, gdzie w FSO rządziło Daewoo - firma w pełni prywatna. A mimo to (a raczej NA SKUTEK TEGO) nie wdrożono takiego pomysłu. Powód banalny - BRAK ZBYTU.

Konkurencja skutecznie zapełniała rynek własnymi produktami i nie było tu miejsca na taki wynalazek.

Napisano

> Widzę tu samochód. Kompletny. Inna specyfikacja, inna homologacja, komplet gratów wraz z pełną

> logistyką.

OK - widzisz samochód. A ja patrzę na to, że w bardzo podobny sposób powstał poldek kombi - z Atu wyrżnięto dach i tył i doklejono nadbudówkę z plastiku.

Produkowano to coś zaledwie 3 lata.

> Aha. Ale przemnóż to przez dziesiątki tysięcy wyprodukowanych egzemplarzy i nie da sie tego klepać

> na kopycie w garażu.

Jak wyżej - patrz polonez kombi.

Podejrzewam, że jakby kasę wydaną na poloneza kombi wydano na tego lanosa combo to byłaby to lepsza inwestycja.

Napisano

zauważ, że w przypadku takiego poldka to się niewiele zmieniło z punktu widzenia technicznego- auto dalej 5 osobowe pozostało, punkty karoseryjne też, doklejono tylko laminat do blachy.

W przyp[adku lanosa cargo jest zupełnie inaczej, zmieniła sie ładowność, dopuszczal;ny nacisk na oś ilośc przewożonych osob etc., znaczna ingerencja w nadwozie w stosunku do oryginalnych założeń konstrukcyjnych lanosa jako bazy do wydumki.

Bierz poprawkę na to, że jak dłubali poldka kombi były inne przepisy dotyczące takich wydumek.

Napisano

> tak samo jak z polonezem kombi...wprowadzili jak już się nie sprzedawał zamiast zrobić to już

> latach 80tych

Poloneza kombi wprowadzono jak była kasa (czyli jak przyszło Daewoo).

Zauważ, że najpierw musiało powstać ATU, z którego wdrożeniem były spore problemy technizne (nadwozie się rozłaziło - a przecież "no co to za filozofia, zrobić z liftbacka sedana"...).

Napisano

> OK - widzisz samochód. A ja patrzę na to, że w bardzo podobny sposób powstał poldek kombi - z Atu

> wyrżnięto dach i tył i doklejono nadbudówkę z plastiku.

Pisałem wyżej.

Najpierw pojawił się Atu, z którym było mnóstwo problemów, "ale co to za problem zrobić z liftbacka sedana". A jednak BYŁ to problem.

Kombi, z którym był zapewne jeszcze większy problem - wbrew pozorom takie "wyrżnięto dach i doklejono nadbudówkę z plastiku"; trzeba było opracować konstrukcję tak, żeby nie rozlazło się toto na pierwszym wyboju - pokrywka z plastiku NIE jest elementem nośnym, w odróżnieniu od stalowego dachu - pojawił się gdy pojawiła sie KASA (wraz z daewoo).

> Podejrzewam, że jakby kasę wydaną na poloneza kombi wydano na tego lanosa combo to byłaby to lepsza

> inwestycja.

Większe od Ciebie i ode mnie głowy zdecydowały, że było inaczej.

Napisano

> Na Ukrainie tyle

> od 72 800 uah czyli na nasze ok 26300 PLN.

Dałeś cenę Lanosa hb, a nie Lanosa Combo, ale ja nie o tym...

Nowy Lanos w PL, czyli Chevrolet Aveo kosztuje też niecałe 30 tys za golasa. Uwzględniając różnice w zarobkach ten ukraiński Lanos jest dla Ukraińców zwyczajnie drogi!

Napisano

> W przyp[adku lanosa cargo jest zupełnie inaczej, zmieniła sie ładowność, dopuszczal;ny nacisk na oś

> ilośc przewożonych osob etc., znaczna ingerencja w nadwozie w stosunku do oryginalnych założeń

> konstrukcyjnych lanosa jako bazy do wydumki.

To jest w praktyce zupełnie nowe auto NA BAZIE łajnosa.

Bardzo "na bazie" - łajnos to samochód z nadwoziem samonośnym. W przypadku takiego VAN-a mamy do czynienia z nadwoziem z ramą pomocniczą - to samo, co w przypadku współczesnych "samonośnych" VAN-ów typu np Master/Transit.

To nie jest nawet powazna ingerencja, to - jak wspomniałem - praktycznie auto od podstaw.

Napisano

Czyli niewiele mniej od berlingo z dieslem smile.gif totalny niewypał no.gif

Napisano

> dobrze ze ta błazenada spod znaku fso zniknęła

Dobrze? Ja bym powiedział - wielka szkoda. Nie miała firma szczęscia. Zadziałał pewnie splot róznych czynników - kiepski zarzad, złe decyzje polityków, zbyt silne związki zawodowe.

Napisano
  • Autor

> Dobrze? Ja bym powiedział - wielka szkoda. Nie miała firma szczęscia. Zadziałał pewnie splot

> róznych czynników - kiepski zarzad, złe decyzje polityków, zbyt silne związki zawodowe.

szkoda to P.Z.Inż , bo to byli ludzie z pasja i wizją , a FSO tylko zmarnowało ich ogromne doświadczenie i zapał , do tego związki zawodowe ...

dobrze że to już koniec ok.gif

Napisano

> Rumuni do bogatych nie należą, ale z francuską pomocą kręcą dalej Dacię. Nie cudo, jednak jeździ i

> sprzedaje się.

dacia jest tak samo Rumunska jak Fiat Panda Polski ok.gifhehe.gif

Napisano

> dacia jest tak samo Rumunska jak Fiat Panda Polski

ale nie ma Fsm Panda , a jest Dacia logan tak samo Skoda te marki nadal istnieja i maja sie dobrze a o Fso i Fsm juz nikt nie pamieta ok.gif

Napisano

Chyba już stary jestem, bo pierwsze z czym mi się skojarzył tył tego zaz'a to:

C17238391_3.jpg

Napisano
  • Autor

> Chyba już stary jestem, bo pierwsze z czym mi się skojarzył tył tego zaz'a to:

ależ "bostonka" była niezmiernie popularnym autem "small biznesu "na początku lat 90ych ok.gifdzięki niej powstało sporo firm ok.gif

szkoda ze odeszła w zapomnienie ...

dsc00152fb.jpg

Napisano

> ale nie ma Fsm Panda , a jest Dacia logan tak samo Skoda te marki nadal istnieja i maja sie dobrze

> a o Fso i Fsm juz nikt nie pamieta

Dacia istnieje tylko po to, żeby nie "psuć" marki Renault a móc jednocześnie zaoferować samochód budżetowy.

Analogicznie koncern Toyota ma Daihatsu/Scion'a (lowcost), Toyotę (marka wiodąca) i Lexusa (marka prestiżowa).

A że często to jeden i ten sam samochód, tyle, że opakowany inaczej wyklepanymi blaszkami i upakowany innymi wkładkami we wnętrzu?...

Napisano

> Dacia istnieje tylko po to, żeby nie "psuć" marki Renault a móc jednocześnie zaoferować samochód

> budżetowy.

> Analogicznie koncern Toyota ma Daihatsu/Scion'a (lowcost), Toyotę (marka wiodąca) i Lexusa (marka

> prestiżowa).

> A że często to jeden i ten sam samochód, tyle, że opakowany inaczej wyklepanymi blaszkami i

> upakowany innymi wkładkami we wnętrzu?...

Tak samo VW ma Audi (marka luksusowa), Skodę (budżetowa) i VW (wiodąca). Jest jeszcze Seat, który ma duży problem z tożsamością. I śmieszy mnie, jak mamy do czynienia z dżihadem w postaci "ja mam Audi, a nie jakąś tam Skodę", gdy jest to ten sam samochód, tyle że inaczej opakowany, ale za to 3 razy droższy, "bo to Audi" hehe.gif Wspólczesna motoryzacja to w 90% czysty marketing.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.