Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie potrafię zdecydować: kombi w benzynie, podatne na LPG. L

Featured Replies

Napisano

> Wg Ciebie w 5 letniej O1 awaria linki otwierania drzwi i awaria czujnika ABS jest oznaką

> awaryjności,także faktycznie takie 307 w którym dwa razy trzeba było wymienić termostat plus

> jakieś trybiki w climatronicu za 100 PLN nadaje się tylko na żyletki

widzę że już się nakręciłeś. Może nie są to poważne usterki ale w ciągu 100km ten sam element poległ dwukrotnie. Ja bym się angryfire.gif Ale dla jednych awaria czujnika ABSu to usterka a dla innych wymiana sprzęgła, skrzyni biegów to tylko dwie malutkie ustereczki hehe.gif

Napisano

> kable mam w domu, laptopa nie wożę, błędów nie miałem od bardzo dawna (a ostatni był od spalonej

> żarówki), więc ja nie wiem o jakim dodatkowym wyposażeniu piszesz.

o takim ktore w innym aucie nie wystepuje albo nie jest potrzebne, albo inaczej bledy nie pojawiaja sie tak nagminnie jak w tym konkretnym przypadku aby wymagało to kupna kabli,oprogramowania,laptopa i zabawy w ich kasowanie tłumaczac to oszczednoscia hehe.gif

kupujac auto nie chce bawic sie w diagnoste (owszem cos moze wyskoczyc w kazdym aucie) ale jezeli dzieje sie to nagminnie i nie w jednym egzemplarzu smiem twierdzic ze cos jest nie tak.

z własnego podworka i auta znajomego:

auto kupione jako nowe i szanowane-relacja z jego ust podczas zbierania opini gdy ja szukalem auta:

- notoryczne błędy poduszek powietrznych - diagnoza serwisu jakies kostki czy cos (srednio co kilka miesiecy wizyta w aso na kasownaie bledow-usterka powtarzalna)

- niedołądowany akum = bledy (kilkakrotnie to przechodzil z racji tego ze auto jezdzilo głownie w miescie)

- woda gdzies tam dostala sie do centralki i znowu bledy

- problem ze zgaszeniem auta hehe.gif po wyjeciu kluczyka auto dalej chodzilo icon_eek.gif

-nagminnie padajace zarowki-przod

sory ale dla Ciebie moze to nie usterki ale dla mnie to wyklucza auto z kregu zainteresowan...

aby nie było, przejzałem podczas zbierania opinii o ww aucie rozne fora i opinie ludzi wiekszosc ludzi potwierdza licha elektryke w tym aucie...

tylko ze czesc z nich tłumaczy to " zwyczajna eksploatacja" co mnie ubawilo do łez hehe.gif

sprzedal auto po 2 latach "zabawy" i kupil starsza używke - kianke do dzis tylko eksploatacja

edit: konczac dyskusje, nikomu nie odradzam nikomu nie polecam auta, kazdy ma swoj gust i swoje zdanie, chce kupi, nie to nie.

pozdrawiam

Napisano

> po FL np żarówki przestały być problemem.

Bardzo ciekawa teoria, jednak niezgodna z moim doświadczeniem.

Napisano

> tylko ze czesc z nich tłumaczy to " zwyczajna eksploatacja" co mnie ubawilo do łez

Tu owszem, fiacikarze przodują, ale to często osobnicza skłonność idealizacji własnego auta. Mam szwagra, używa Audi A4 anno domini 1997, w jego opinii auto rewelacyjne i bezawaryjne. W realu - mechanika widzi mniej-więcej raz w tygodniu, bo wysypie się przegub, przewód hamulcowy cieknie, błotnik trzeba pomalować bo gnije, amortyzator się tłucze ....

I nie przekonasz, że auto jest już zwyczajnie stare, zużyte psuje się i będzie się psuć tylko coraz bardziej. Ale przecież to tylko "zwyczajna eksploatacja" no i jeździ autem "klasy premium" a nie koreańską padliną jak ja.

Napisano

> z własnego podworka i auta znajomego:

U mnie z własnego podwórka to obecnie stilo i krowa a wcześniej były inne Fiaty.

> auto kupione jako nowe i szanowane-relacja z jego ust podczas zbierania opini gdy ja szukalem auta:

> - notoryczne błędy poduszek powietrznych - diagnoza serwisu jakies kostki czy cos (srednio co kilka

> miesiecy wizyta w aso na kasownaie bledow-usterka powtarzalna)

Polutować(albo porządnie spiąć i podwiesić tak jak przewidział producent) kostki pod fotelami i spokój na wieki wieków, żeby nie było tak fajnie to ten sam problem występuje np. w BMW.

Jeśli ktoś sobie rozwali matę-wagę(np. opierając cały ciężar ciała na pięści/nadgarstku/łokciu) to zrobi to w każdym jednym aucie i wynika to z głupoty i niewiedzy.

> - niedołądowany akum = bledy (kilkakrotnie to przechodzil z racji tego ze auto jezdzilo głownie w

> miescie)

Niestety jest to cena napakowania auta elektroniką i nie ma tu znaczenia model ani marka.

> - woda gdzies tam dostala sie do centralki i znowu bledy

Obstawiam, że jeździł bez osłony akumulatora, którą producent właśnie po to przewidział, żeby się woda nie dostawała do skrzynki przekaźników.

Sorry, ale jak ktoś świadomie jeździ bez czegoś co przewidział producent to sam jest sobie winny.

> - problem ze zgaszeniem auta po wyjeciu kluczyka auto dalej chodzilo

> -nagminnie padajace zarowki-przod

Słyszałem(czytałem na AK) o tym problemie, ale nie spotkałem się z nim.

> sory ale dla Ciebie moze to nie usterki ale dla mnie to wyklucza auto z kregu zainteresowan...

> aby nie było, przejzałem podczas zbierania opinii o ww aucie rozne fora i opinie ludzi wiekszosc

A czy widziałeś, żeby ktoś wpadał na forum, żeby pisać jak to mu auto bezawaryjnie jeździ? Ludzie piszą jak mają problem.

> ludzi potwierdza licha elektryke w tym aucie...

Jak ktoś nienależycie serwisuje auto, albo nieprofesjonalnie naprawia po boom(a takich aut sporo jeździ przywiezionych przez handlarzy) to nie ma znaczenie marka i model jak auto jest napchane elektroniką.

> edit: konczac dyskusje, nikomu nie odradzam nikomu nie polecam auta, kazdy ma swoj gust i swoje

> zdanie, chce kupi, nie to nie.

Też nikogo na siłę nie namawiam na stilo, lepiej szukać auta spełniającego nasze oczekiwania i kupić to najlepiej rokujące bez względu na markę i model.

Pozdrawiam BAS

ps. Jestem zadowolonym użytkownikiem stilo i krowy.

Napisano

> - problem ze zgaszeniem auta po wyjeciu kluczyka auto dalej chodzilo

takie cos to i w mercedesie sie zdarza

Napisano

witam

moze nie bede jakos szczegolnie orginalny ale:

1.mialem seicento od nowosci i nie zmienialbym

2.narodziny cory...wozek butelki itp itd

3.zona:kupmy wieksze auto bo bedzie problem z wozkiem

4.kupilem za dobra kase e240 1998 z lpg sekwencja zalozona automat(zawsze chcialem automat kombi bo mi sie tak podobalo)

5.troche obite po prawej stronie w zaskakujaco dobrym stanie reszta blachy

6.wiem ze ruszone to moze leciec ale tak naprawde to nawet nie trzeba klepac bo to takie tylko glebsze zarysowania

wsadzilem w niego obecnie juz ok 1500 pln dojda jeszcze opony i pare pierdolkow wiec mysle ze jeszcze z 1500 max

7 mam zamiar pojezdzic przez ok 5 lat jak mala podrosnie i kupie moze cos innego.

wiec moze rozgladnij sie za mietkiem? ale oczywiscie niekoniecznie tutaj w pl :D

Napisano

Ja za podobną kasę rozważam:

1. Ford Mondeo MK3 2.2 TDCi 2006-2007 - duży w środku, duży bagażnik, podobno rewelacyjnie się prowadzi. Jedyne co mnie odstrasza to drogie koło 2masowe

2. Renault Laguna II 2.0 DCi - Silnik jak w przypadku Forda na łańcuchu, również nie posiadający DPF, dobrze zabezpieczony przed rudą. Z racji stereotypów można kupić za dobrą kasę przyzwoity egzemplarz.

3. Citroen C5 1.8-2.0 2006-07 - podobno świetne hydropneumatyczne zawieszenie z regulacją wysokości prześwitu, wygodny w środku choć niezbyt nowoczesny. Z emulacją elektronicznego wskazania ilości paliwa dobrze sprawuje się na LPG.

4. Saab 9-5 2006 - tu trzeba wydać około 40k, ale to dość ciekawe auto dobrze znoszące gaz przy uturbionych silnikach. Trzeba by się jedynie przekonać do typowego dla Saaba wnetrza. Podobno w zupełności wystarczy do niego Stag 300 (+)

Napisano

Fordy co cóż pod każdym względem do bani. To nie stereotypy to fakty.

o widzę kolega znaffca...

a na jakiej to wiedzy kolego opierasz swą śmiałą tezę?

Mam już drugiego forda, poprzedni to MK II, przebieg 250 tyś km, auto z 99r. 1.8 Pb... i ciągle pomimo, że jest wyłączone z eksploatacji jeździ, trąbi, grzeje i z zepsutych rzeczy to wyłączając eksploatacje padnieta pompa wody, która miała fabryczną wadę i się po prostu rozleciała tuż po wymianie.

W MK III, którym śmigam blsiko 2 lata- przebieg trochę ponad 100 kkm absolutnie nic... 2.0 Pb, auto 2002, jak na swoją wielkość i masę nawet elastyczne auto, nie pali chorych ilości, zawieszenie jest więcej niż bardzo dobre do tego części nie są droższe niz u konkurencji, chyba największy w swojej klasie w środku (mówimy o latach produkcyjnych) spory bagażnik, stonowana stylistyka...

problemem jest faktycznie ruda, jednak w modelach po 2005 r. został on usunięty, a za przewidziany budżet można znaleźć naprawdę świetnie wyposażone i zadbane auto.

Pozdrawiam

Napisano

> coś takiego i do tego wstawic LPG

> jakiś tekst

Te silniki nie powinny być zasilane gazem z uwagi na głowicę,

Napisano

> fajne owszem, jednak troszke niedopracowane

jak wszystkie fiaty, co nie oznacza, żeby je od razu skreślić znam bardzo wielu posiadaczy stilo którzy nic nie wiedzą o awarii elektryk. Więc nie jest tak źle jak ogólna opinia o tych samochodach.

Napisano

> a na jakiej to wiedzy kolego opierasz swą śmiałą tezę?

nie na jakiej wiedzy powinno brzmieć pytanie ana jakiej ilości egzemplarzy.

> problemem jest faktycznie ruda, jednak w modelach po 2005 r. został on usunięty, a za przewidziany

> budżet można znaleźć naprawdę świetnie wyposażone i zadbane auto.

otóż to ruda, dla mnie to przekreśla auto. Po 2005 roku widać poprawę, ale skoro w focusie z 2007 roku znalazłem rudą to przykro mi ja nie mam zaufania do tej marki.

Napisano
  • Autor

Czyli nie pozostaje nic tylko do jakiegoś komisu jechać z fotelikami i się poprzymierzać. No i kolejne forum do przeczytania crazy.gifgrinser006.gifwaytogo.gif

Napisano

> Czyli nie pozostaje nic tylko do jakiegoś komisu jechać z fotelikami i się poprzymierzać. No i

> kolejne forum do przeczytania

Najlepsze rozwiązanie dla kolegi to Vectra C 1,8 kombi lub sedan.

Duże, ładne z zewnątrz, trochę gorzej w środku, ale godne polecenia.

Astra H będzie dla kolegi nieco za mała IMHO, ja mam 180 i z tyłu już dosyć ciasno, a po za tym ciężko kupić z silnikiem 1,8 a pozostałe do gazu raczej nie bardzo.

Napisano

> Czyli nie pozostaje nic tylko do jakiegoś komisu jechać

Ale chyba nie myślisz o kupowaniu auta w komisie ??

Napisano

> Czyli nie pozostaje nic tylko do jakiegoś komisu jechać z fotelikami i się poprzymierzać.

I pamiętaj: z daleka od fiatów! old.gifhehe.gif

Napisano

> I pamiętaj: z daleka od fiatów!

a na zachodzie Cromy prawie nófki za te cene nie ustrzeli?:)

Napisano

> Alfa Romeo 156 (1,8 Twin Spark 140 KM czy lepiej 2,0 JTS 166 KM?)

Wg mnie za mały (bagażnik jak na kombi jest symboliczny), potencjalne naprawy będą drogie ze względu na dość drogie części.

> Skoda Octawia (1,6 102 KM lub 2,0 116 KM)

Tego naprawdę dużo jeździ, części dostępne i w dobrych cenach, wszystkie wady znane. Bagażnik przyzwoity.

Najlepszym rozwiązaniem będzie Opel Vectra kombi. Wersja silnikowa bardzo istotna i jednak diesel.

Napisano

> Za 35k na "gotowo" znajdziesz Vectre C kombi.

> Silnik 1.8 125KM wprost uwielbia LPG.

> Mam taki zestaw w sedanie i juz prawie 30k bez najmniejszej awarii zrobilem.

> Poniewaz wersja kombi ma wiekszy rozstaw osi to miejsca z tylu jest zawsze duzo, niezaleznie od

> ustawienia przednich foteli.

> Bagaznik tez nie jest maly, wiec moge spokojnie polecic

VC 1.8 to jest 122KM i to w dodatku zaokrąglone "w górę". Przy 5 osobach to auto nie jedzie, bo jest za duże jak na ten motor - mówimy o wersji caravan rzecz jasna czyli kombi. Nie wiem jak będzie jechać, jak zarzuci tam przyczepę. Zafirka z 140KM silnikiem już nieco lepiej jeździ, lecz doszły mnie słuchy, że z gazem jest jakiś kłopot, ale nie wiem czy to prawda.

Co więcej: benzyny chla na potęgę, z klimą 11 litrów to norma, więc gazu będzie ze 14. Jakby nie patrzeć to tak samo jak 7 litrów benzyny.

Pozostałe rzeczy się zgadzają, czyli duże, pojemne auto.

Napisano

> Zafirka z 140KM silnikiem już nieco lepiej jeździ, lecz doszły mnie słuchy, że z gazem jest jakiś kłopot, ale nie wiem czy to prawda.

Prawda

Regulacja zaworów poprzez wymianę szklanek

Napisano

> VC 1.8 to jest 122KM i to w dodatku zaokrąglone "w górę". Przy 5 osobach to auto nie jedzie, bo

> jest za duże jak na ten motor - mówimy o wersji caravan rzecz jasna czyli kombi. Nie wiem jak

> będzie jechać, jak zarzuci tam przyczepę. Zafirka z 140KM silnikiem już nieco lepiej jeździ,

> lecz doszły mnie słuchy, że z gazem jest jakiś kłopot, ale nie wiem czy to prawda.

> Co więcej: benzyny chla na potęgę, z klimą 11 litrów to norma, więc gazu będzie ze 14. Jakby nie

> patrzeć to tak samo jak 7 litrów benzyny.

> Pozostałe rzeczy się zgadzają, czyli duże, pojemne auto.

Nie wiem jak Ci wychodzi 14l LPG icon_eek.gif

Przy normalnej dynamicznej jezdzie w miescie nigdy nie wypila mi wiecej niz 10l LPG. W trasie 8 jak jade przepisowo i okolo 10l jak normalnie wink.gif ale wtedy dobijam do 160 skromny.gif

Kombi nie jest chyba tak duzo ciezsze ,zeby o tyle spalanie skoczylo icon_rolleyes.gif

Zafira jak by nie jechala to i tak wyglada tak paskudnie ,ze po prostu tragedia sciana.gif

Jeden z nielicznych Opli bardziej bezplciowy od VW biglaugh.gif

Napisano

> Zafira jak by nie jechala to i tak wyglada tak paskudnie ,ze po prostu tragedia. Jeden z nielicznych Opli bardziej bezplciowy od VW

Urzekła mnie twoja historia....

Napisano

> Przy normalnej dynamicznej jezdzie w miescie nigdy nie wypila mi wiecej niz 10l LPG.

To chyba miasto z 3 domami na krzyż, albo liczysz zużycie na 50 km.

Jeśli w Krakowie, w ciągu tygodnia jeżdżąc do/z roboty vectrą C kombi 1,8 osiągniesz zużycie 10 l lpg/100 km, to masz u mnie dużego Jasia Wędrowniczka.

Napisano

> To chyba miasto z 3 domami na krzyż, albo liczysz zużycie na 50 km.

> Jeśli w Krakowie, w ciągu tygodnia jeżdżąc do/z roboty vectrą C kombi 1,8 osiągniesz zużycie 10 l

Normalne miasto ze zwyklymi korkami smirk.gif

Zreszta jezdzac po Warszawie nie widze roznicy. hmm.gif

Vectra C sedan 1.8 LPG

W zbiornik wchodzi 24l gazu i nigdy mniej niz 240km na tym nie zrobilem. W trasie okolo 270-280km na zbiorniku.

Gaz sie zalacze przy 20*C wiec na PB max 2-3 minuty jade.

Wszystko w temacie. To ,ze Tobie sie wydaje to niemozliwe to juz Twoj problem smirk.gif Mi to, delikatnie mowiac, powiewa biglaugh.gif

> lpg/100 km, to masz u mnie dużego Jasia Wędrowniczka.

Napisano

Akurat Jasia nie lubię, ale widzę, że panuje pośród nas pogląd: moja racja jest mojsza, ale twoja jest be, bynajmniej nie twojsza hehe.gif

Napisano

> Zafira jak by nie jechala to i tak wyglada tak paskudnie ,ze po prostu tragedia

w przypadku zafiry a to jedna z ładniejszych linii nadwozia, stonowana i ponadczasowa.

> Jeden z nielicznych Opli bardziej bezplciowy od VW

Bardziej bezpłciowy jest przód vectry c przed litfingiem.

Napisano

> Normalne miasto ze zwyklymi korkami

> Zreszta jezdzac po Warszawie nie widze roznicy.

> Vectra C sedan 1.8 LPG

> W zbiornik wchodzi 24l gazu i nigdy mniej niz 240km na tym nie zrobilem. W trasie okolo 270-280km

> na zbiorniku.

> Gaz sie zalacze przy 20*C wiec na PB max 2-3 minuty jade.

> Wszystko w temacie. To ,ze Tobie sie wydaje to niemozliwe to juz Twoj problem Mi to, delikatnie

> mowiac, powiewa

> > lpg/100 km, to masz u mnie dużego Jasia Wędrowniczka.

Porównujesz dwa różne auta. ZTCP Vectra sedan i kombi mają nieco inną skrzynię biegów i - oczywiście - masę. Mogą również występować różnice w konkretnych egzemplarzach, choć sądzę, że będą się one mieścić w granicach błędu statystycznego.

Nie mam gazu i nie powiem ci ile pali caravan na gazie, te 14 litrów to moje gdybanie na podstawie rzeczywistego spalania benzyny w mieście, być może się mylę i spalanie LPG aż tak bardzo nie wzrasta przy nowszych instalacjach?

Poniżej 10 litrów udaje się zejść niezwykle rzadko, choć przyznam się, że w trybie emeryta udaje mi się to, zwłaszcza ostatnio - nie tylko poprzez motywację ceną benzyny, ale również dzięki temu, że ruch zelżał przy takich cenach.

Niestety ostatnie ocieplenie i czarny lakier zmusiły mnie przez parę dni do jeżdżenia z klimą i w połączeniu z ceną benzyny dostałem niemal furii widząc jak spada wskazówka poziomu paliwa. Gaz ma swoje zalety, ale z obecnym przebiegiem 150kkm nie zaryzykuję, może w następnym aucie.

Napisano

tyle kasy a bierzesz pod uwage chevy, stilo, astre II? za ta kase to bys prawie kupil wszystkie 3 modele na raz wink.gif

mondeo i 156 do gazu raczej odpadaja

przy Twoim wzroscie i potrzebach, skupilbym bym sie na segmencie D - np vectra C - tyle ze z 1.8 to nie jedzie, najlepiej 2.2,

lub passat B5 FL - tutaj 1.8T moge smialo polecic przy dobrej instalce gaz nie zaszkodzi turbinie - ewentualnie wolnossace 2.0.

Napisano

> Normalne miasto ze zwyklymi korkami

> Zreszta jezdzac po Warszawie nie widze roznicy.

> Vectra C sedan 1.8 LPG

> W zbiornik wchodzi 24l gazu i nigdy mniej niz 240km na tym nie zrobilem. W trasie okolo 270-280km

> na zbiorniku.

> Gaz sie zalacze przy 20*C wiec na PB max 2-3 minuty jade.

> Wszystko w temacie.

no to pieknie Ci pali...i masz malutka butle...szybko sie przełącza...

powiem szczerze,gratuluje wyniku ale auto musi cos palić wiec albo gaz, albo zawory jak to mowią...

ps. taki wynik to mialem w Uno, co był połową vectry i mial 3 razy mniej mocy...

Napisano

> no to pieknie Ci pali...i masz malutka butle...szybko sie przełącza...

> powiem szczerze,gratuluje wyniku ale auto musi cos palić wiec albo gaz, albo zawory jak to mowią...

> ps. taki wynik to mialem w Uno, co był połową vectry i mial 3 razy mniej mocy...

moze sie koledze cos pomylilo i ma butle 34 a nie 24 i mysli ze mu 10po miescie pali hehe.gif

ja jezdzilem miesiac stukonnym lanosem z lpg po wwa i mi palil 12 a jemu vectra pali 10...

Napisano

> moze sie koledze cos pomylilo i ma butle 34 a nie 24 i mysli ze mu 10po miescie pali

> ja jezdzilem miesiac stukonnym lanosem z lpg po wwa i mi palil 12 a jemu vectra pali 10...

Teraz dopiero pojechales hehe.gif

Moim poprzednim samochodem byl wlasnie lanos.

Dokladnie 1.6 SX z 99r. Mialem w nim LPG II generacji i potwierdzam ,ze palil 12l w miescie ,a okolo 10l w trasie.

Mnie tez zaskoczylo mniejsze spalanie w Vectrze niz w Lanosie skromny.gif

Vectra jest ciezsza ,szybsza ,wieksza a pali sporo mniej od lanosa.

W kazdym razie nie widze powodu dalszego dyskutowanie o spalaniu mojego samochodu. Napisalem jak to wyglada i niby po co mialbym oszukiwac smirk.gif

Jesli ktos nie moze uwierzyc, lub ewentualnie sie z tym pogodzic, to nie moj problem smirk.gif

Zeby nie bylo ,ze gloryfikuje Vectre to dodam ,ze oprocz LPG lub Pb wciaga tez olej. Niestety te silniki tak maja. Musze dolewac okolo 0,5l na 2-3tys km.

W Lanosie nie dolewalem nic pomiedzy wymianami co 10tys.

W tym jednym Lanos byl lepszy ok.gif

Napisano

to gratuluje mega oszczednego silnika, gdybys jezdzil na beznynie to bys "mial" niemal identyczne spalanie co diesel o tej samej mocy (2.2dti)...

a czemu masz taka malutka buteleczke? u mnie w kolo wchodzi 39litrow

Napisano

> moze sie koledze cos pomylilo i ma butle 34 a nie 24 i mysli ze mu 10po miescie pali

> ja jezdzilem miesiac stukonnym lanosem z lpg po wwa i mi palil 12 a jemu vectra pali 10...

punto 1.2 bierze mi 9 po wawie....

Napisano

> Witam.

> Niestety brak zaufania do stanu technicznego obecnego wozidła wynikający z jego wieku oraz

> niewystarczający rozmiar zmusza mnie do kupna drugiego auta.

> Wymagania: duże* kombi w benzynie, "lubiące" LPG, silnik ponad 100 KM (przyczepa w planach),

jaka przyczepa ? bo to dość istotne

miałem podobne założenia, tzn ok 30-35kzł, auto dla 2+2 i przyczepka 1000kg

IMO do przyczepki silnik 1,6 jest za mały, min to 1.8-2.0 i najlepiej diesel

co do wymienionych modeli to popatrz na auta typu c-max, zafira, secenic, pisasso

auta wymiarowo jak kompakt, a jednak dość pakowne, trochę inna pozycja za kierownicą, schowki, stoliki itp ... ogólnie ciekawy temat

co do forda i LPG, trzeba polnować luzów i ew regulować (koszt min ok 400zł)

ale auto śmiga na gazie bez problemów, zupełnie nieźle się gazuje ... ja mam 30kkm zrobione duratec'em 1,8

faktem jest że za 20kkm trza będzie podjechać na kontrolę luzów i wtedy się zobaczy czy teorie "ceramicznych gniazd" się potwierdzą wink.gif

za to masz łańcuch i odpada rozrząd ... akurat na regulację wink.gif

Napisano

> Te silniki nie powinny być zasilane gazem z uwagi na głowicę,

już raz pytałem na kąciku gazowym i jakoś bez echa ...

dlaczego się pytam ???

i proszę nie pisz o "słabej głowicy" czy "ceramicznych gniazadach"

napisz ile zrobiłeś na LPG fordem, z jakim silnikiem, co się działo ... czyli fakty, a nie zasłyszane opinie

Napisano

> to gratuluje mega oszczednego silnika, gdybys jezdzil na beznynie to bys "mial" niemal identyczne

> spalanie co diesel o tej samej mocy (2.2dti)...

> a czemu masz taka malutka buteleczke? u mnie w kolo wchodzi 39litrow

Bo nie chcialem zbiornika w kole.

Zawsze takie mialem i mnie strasznie wnerwialo walajace sie po samochodzie kolo zapasowe angryfire.gif

Do tego Vectra ma razem z zapasem schowany lewarek i kilka podstawowych kluczy, wiec to tez bym musial cholera wie gdzie upychac no.gif

Mam mala "beczulke" wepchnieta pod samo oparcie kanapy w taki sposob ,ze mniejsza czesc oparcia mozna otwierac a zbiornik nie zaslania otworu na narty ok.gif

Dodatkowo za zbiornikiem powstal schowek na drobiazgi(linka, kable, rekawiczki itd.

Dla mnie takie rozwiazanie jest lepsze od zbiornika w kole szczegolnie biorac pod uwage ,ze w naszym kraju jak sie na jednej stacji tankuje to juz druga za rogiem widac hehe.gif

Napisano

> dlaczego się pytam ???

trzonki zaworowe zbyt cienkie, zresztą to nie ja wymyśliłem i nie jest to wiedza moja osobiście a gazowników którzy są uczciwi i nie chcą ludzi na minę wpychać.

> i proszę nie pisz o "słabej głowicy" czy "ceramicznych gniazadach"

a o czym mam pisać? Fakt znam przypadek 100tyś na gazie na zetecu, ale znam też przypadki gdzie coś takiego się nie udało. Te silniki są bardzo dobre, ale nie lubią się z lpg i tyle.

Napisano

> trzonki zaworowe zbyt cienkie, zresztą to nie ja wymyśliłem i nie jest to wiedza moja osobiście a

> gazowników którzy są uczciwi i nie chcą ludzi na minę wpychać.

> a o czym mam pisać? Fakt znam przypadek 100tyś na gazie na zetecu, ale znam też przypadki gdzie coś

> takiego się nie udało. Te silniki są bardzo dobre, ale nie lubią się z lpg i tyle.

czyli zero konkretów grinser006.gif

a znasz jakiś przypadek że silnik padł ? po XXkkm ?

tylko nie na zasadzie "słyszałem" ale rzeczywiste auto, konkretny przebieg, przebieg na LPG, regulacja luzów co ile ... itd

ja znam fokę co zrobiła 200kkm na LPG i ma się dobrze

mój ma na razie 30kkm więc się nie wypowiadam, ale na forum mondeo jest trochę aut co zrobiło po 100kkm na LPG

nie ma jakiś masowych padów silników niewiem.gif

dużo więcej narzeka na słynne klapki grinser006.gif

Napisano

> a o czym mam pisać? Fakt znam przypadek 100tyś na gazie na zetecu, ale znam też przypadki gdzie coś

> takiego się nie udało. Te silniki są bardzo dobre, ale nie lubią się z lpg i tyle.

To nie tak. Te silniki się nie lubią z drutem i taniochą. Chyba że zakładasz że większość instalacji to drut (co poniekąd jest prawdą). Wtedy rzeczywiście masz rację.

Napisano

> To nie tak. Te silniki się nie lubią z drutem i taniochą. Chyba że zakładasz że większość

> instalacji to drut (co poniekąd jest prawdą). Wtedy rzeczywiście masz rację.

Tak zakładam, że większość to druciarnia nawet renomowani gazownicy (za takich uchodzą) to dla mnie druciarze. Jeśli regulacja prawidłowego składu mieszanki zajęła im tyle czasu (4 wizyty) to jakie można mieć inne zdanie. Jakby zachować rygorystyczne podejście to regulacji gazu i jej kontroli to pewnie ok. Ale ja z góry zakładam, że jeśli ktoś montuje lpg to tylko po to żeby zaoszczędzić na wszystkim w tym i na regulacji LPG.

Napisano

> Ale ja z góry zakładam, że jeśli ktoś montuje lpg to tylko po to żeby

> zaoszczędzić na wszystkim w tym i na regulacji LPG.

Dosyć głupie założenie. Zwłaszcza dotyczące nowych samochodów z instalacjami montowanymi w ASO lub fabryce.

Napisano

> Dosyć głupie założenie. Zwłaszcza dotyczące nowych samochodów z instalacjami montowanymi w ASO lub

> fabryce.

Nie wiem czy śledziłeś wątek (szczególnie pierwszy post) ale nikt tu nie pisze o nowych samochodach.

Napisano

> Dosyć głupie założenie. Zwłaszcza dotyczące nowych samochodów z instalacjami montowanymi w ASO lub

> fabryce.

mylisz się, to realne założenie smile.gif A kto pracuje w ASO smile.gif? Kto nie wymiania filtrów po gwarancji i nie serwisuje prawidłowo instalacji? Silnik jest dobry do gazu jeśli toleruje lekkie odchyły od normy. Silnik zetec nie toleruje odchyleń od normy i dlatego nie nadaje się do zasilania gazowego. Jeśli ktoś jest świadomy to może tak, ale patrząc po samym ak dochodzę do wnisku, że ludzi świadomych jest jak na lekarstwo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale chyba nie myślisz o kupowaniu auta w komisie ??

Celuję na "niemca" ale muszę posadzić całą familę, żeby się poprzymierzać zanim zapadnie decyzja.

Napisano
  • Autor

> tyle kasy a bierzesz pod uwage chevy, stilo, astre II? za ta kase to bys prawie kupil wszystkie 3 modele na raz

Ten budżet ma wystarczyć na wszelkie wydatki związane z autem, nie na zakup.

> przy Twoim wzroscie i potrzebach, skupilbym bym sie na segmencie D - np vectra C - tyle ze z 1.8 to

> nie jedzie, najlepiej 2.2,

> lub passat B5 FL - tutaj 1.8T moge smialo polecic przy dobrej instalce gaz nie zaszkodzi turbinie -

na turbinę zapewne się nie zdecyduję W przypadku defektu nie pozbieram się z kasą.

> ewentualnie wolnossace 2.0.

W obrębie zainteresowań mocną pozycję zajęła Octavia II 2,0 FSI 150KM 4x4 grinser006.gif

http://otomoto.pl/skoda-octavia-4x4-2-0-150-km-vrs-C17774773.html

cfaniaczek.gif

Napisano

> W obrębie zainteresowań mocną pozycję zajęła Octavia II 2,0 FSI 150KM 4x4

> http://otomoto.pl/skoda-octavia-4x4-2-0-150-km-vrs-C17774773.html

Siedziałeś w takiej octavii ? Mi było ciasnawo. Miejsca imo mniej z przodu niż w moim civicu - rozstaw osi robi swoje. Jest taka prawie nowa u mnie w rodzinie i szału nie widzę. Plusem jest pojemny bagażnik. Tak to golf z bagażnikiem, czyli jetta.

Planujesz lpg ? Bo chyba do tego nie założysz żeby to miało sens - niech mnie ktoś poprawi jeśli pomyliłem silniki.

A i jeszcze - nie pisz o "kombi w benzynie" tutaj, bo można pomyśleć że chcesz je w basenie z benzyną topić wink.gif

Napisano
  • Autor

> jaka przyczepa ? bo to dość istotne

kempingowa na wakacje, z wypożyczalni. Jaka będzie grinser006.gif

> co do wymienionych modeli to popatrz na auta typu c-max,

czytałem na portalach motoryzacyjnych, że jednak lpg nie podchodzi fordom

zafira, tylko po lifcie więc już nie mój budżet frown.gif

secenic, II za stary, III nie podobają mi się zegary na środku 270751858-jezyk.giffurious.gif

pisasso - jak wyżej, zegary horse.gifzlosnik2.gif.

> co do forda i LPG, trzeba polnować luzów i ew regulować (koszt min ok 400zł)

> ale auto śmiga na gazie bez problemów, zupełnie nieźle się gazuje ... ja mam 30kkm zrobione

> duratec'em 1,8

> faktem jest że za 20kkm trza będzie podjechać na kontrolę luzów i wtedy się zobaczy czy teorie

> "ceramicznych gniazd" się potwierdzą

> za to masz łańcuch i odpada rozrząd ... akurat na regulację

dlatego jednak w dalszym ciągu na liście "do kupienia" cfaniaczek.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Siedziałeś w takiej octavii ?

jeszcze nie.

> Jest taka prawie nowa u mnie w rodzinie i szału nie widzę. Plusem jest pojemny bagażnik.

Jaki silnik, z jakim przebiegiem i niespodziankami? Wypytaj i pisz

> Planujesz lpg ? Bo chyba do tego nie założysz żeby to miało sens - niech mnie ktoś poprawi jeśli pomyliłem silniki.

Dlaczego?? niewiem.gif Znalazłem firmę co kilka podobnych silników zagazowała i oficjalnie ludziska ich chwalą.

> A i jeszcze - nie pisz o "kombi w benzynie" tutaj, bo można pomyśleć że chcesz je w basenie z benzyną topić

Oj tam, oj tam wpysk.gifcfaniaczek.gif20.GIF

Napisano

> jeszcze nie.

Wsiądź i przejedź się - to podstawa przy każdym aucie. Tak jak z obmacaniem lustrzanki którą masz zarabiać wink.gif Ma pasować i koniec wink.gif

> Jaki silnik, z jakim przebiegiem i niespodziankami? Wypytaj i pisz

Auto praktycznie nowe więc na razie bez niespodzianek. A silnik - i tu mnie zabiłeś. Widzieliśmy się w święta i nie wiem w końcu który hmm.gif

> Dlaczego?? Znalazłem firmę co kilka podobnych silników zagazowała i oficjalnie ludziska ich

> chwalą.

No da się - tylko podpytaj dokładnie, czy to nie są te instalacje które tak czy inaczej co któryś wtrysk i tak leją benzynę. W tym silniku jest wtrysk bezpośredni czy nie ? To będzie odpowiedzią od razu wink.gif

> Oj tam, oj tam

wpysk.gifhehe.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.