Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie potrafię zdecydować: kombi w benzynie, podatne na LPG. L

Featured Replies

Napisano

Witam.

Niestety brak zaufania do stanu technicznego obecnego wozidła wynikający z jego wieku oraz niewystarczający rozmiar zmusza mnie do kupna drugiego auta.

Wymagania: duże* kombi w benzynie, "lubiące" LPG, silnik ponad 100 KM (przyczepa w planach), relatywnie tanie w eksploatacji, z klimą.

* mam 1,95 m wzrostu, żona 1,75 m, z tyłu wożę 2 foteliki z przedszkolakami.

Zastosowanie: Codziennie minimum 50 km, cotygodniowe duże zakupy, ZAWSZE "coś" do przewiezienia, mieszkam pod miastem. Dzieciaki podrosły więc planuję częste wyjazdy weekendowe.

Budżet: do 6 500 euro zakup czyli do 35 000 pln żeby jeździć, czyli po koniecznych wymianach, opłatach i montażu LPG.

To ostatnio spotkałem na mobile.eu, alfabetycznie:

Alfa Romeo 156 (1,8 Twin Spark 140 KM czy lepiej 2,0 JTS 166 KM?)

Chevrolet Lacetti/Nubira (1,8 122 KM)

Fiat Stilo (1,6 16V 103 i 105 KM)

Ford Mondeo III (1,8 110, 125 KM)

Opel Astra II G (1,8 125 KM)

Opel Astra H (1,6 i 16V 105 KM lub 1,6 16V Twin Port ECOTEC 115 KM)

Peugeot 307 I (1,6 16V 109 KM lub 2,0 16V 136 KM)

Renault Megane II (1,6 i 16V 112 KM lub 2,0 i 16V 134 KM)

Renault Laguna (1,8 16V 120 KM)

Skoda Octawia (1,6 102 KM lub 2,0 116 KM)

Co sądzicie o tych autach? Jakieś krytyczne uwagi? Niestety nie we wszystkich siedzieliśmy passed_out.gif

Błagam! Bez stereotypów: Alfy często się psują a Fordy rdzewieją!

Konkrety proszę. Może inne propozycje.

Żona dała mi miesiąc na zakup auta! facepalm%5B1%5D.gifpanic.gif

Liczę na dyskusję smile.gif

Może jakieś linki ogłoszeń bądź propozycje prywatnych importerów smile.gif

Im dłużej sam szukam tym większy mam kłopot.

Pozdrawiam

Lemon

Napisano

Octavia. Samochód nudny, design "ciosany siekierą", ale za to duży i bezproblemowy (a w razie awarii części są tanie i dostępne od ręki). Silnik 1.6 wręcz stworzony do LPG (stara, sprawdzona konstrukcja). Utrata wartości znaczna (ze względu na markę), ale to akurat dobrze, można kupić taniej niż konkurencję.

Napisano

Wybor resorakow kombi, ktore wlozysz do benzyny jest na rynku bardzo duze. Widzialem sporo w marketach takich samochodow. Nie kosztuja duzo, wiec mozesz sobie kupic ich sporo i miec "kombi w benzynie"

Napisano

> Octavia. Samochód nudny, design "ciosany siekierą", ale za to duży i bezproblemowy (a w razie

> awarii części są tanie i dostępne od ręki). Silnik 1.6 wręcz stworzony do LPG (stara,

> sprawdzona konstrukcja). Utrata wartości znaczna (ze względu na markę), ale to akurat dobrze,

> można kupić taniej niż konkurencję.

dużo miejsca jest w octavce 2 generacji

w pierwszej , na tylnej kanapie brak miejsca na nogi.

Napisano

> Witam.

> Niestety brak zaufania do stanu technicznego obecnego wozidła wynikający z jego wieku oraz

> niewystarczający rozmiar zmusza mnie do kupna drugiego auta.

> Wymagania: duże* kombi w benzynie, "lubiące" LPG, silnik ponad 100 KM (przyczepa w planach),

> relatywnie tanie w eksploatacji, z klimą.

> * mam 1,95 m wzrostu, żona 1,75 m, z tyłu wożę 2 foteliki z przedszkolakami.

> Zastosowanie: Codziennie minimum 50 km, cotygodniowe duże zakupy, ZAWSZE "coś" do przewiezienia,

> mieszkam pod miastem. Dzieciaki podrosły więc planuję częste wyjazdy weekendowe.

> Budżet: do 6 500 euro zakup czyli do 35 000 pln żeby jeździć, czyli po koniecznych wymianach,

> opłatach i montażu LPG.

> To ostatnio spotkałem na mobile.eu, alfabetycznie:

> Alfa Romeo 156 (1,8 Twin Spark 140 KM czy lepiej 2,0 JTS 166 KM?)

> Chevrolet Lacetti/Nubira (1,8 122 KM)

> Fiat Stilo (1,6 16V 103 i 105 KM)

> Ford Mondeo III (1,8 110, 125 KM)

> Opel Astra II G (1,8 125 KM)

> Opel Astra H (1,6 i 16V 105 KM lub 1,6 16V Twin Port ECOTEC 115 KM)

> Peugeot 307 I (1,6 16V 109 KM lub 2,0 16V 136 KM)

> Renault Megane II (1,6 i 16V 112 KM lub 2,0 i 16V 134 KM)

> Renault Laguna (1,8 16V 120 KM)

> Skoda Octawia (1,6 102 KM lub 2,0 116 KM)

> Co sądzicie o tych autach? Jakieś krytyczne uwagi? Niestety nie we wszystkich siedzieliśmy

> Błagam! Bez stereotypów: Alfy często się psują a Fordy rdzewieją!

> Konkrety proszę. Może inne propozycje.

> Żona dała mi miesiąc na zakup auta!

> Liczę na dyskusję

> Może jakieś linki ogłoszeń bądź propozycje prywatnych importerów

> Im dłużej sam szukam tym większy mam kłopot.

> Pozdrawiam

> Lemon

Opel omega b waytogo.gif

Napisano

> dużo miejsca jest w octavce 2 generacji

> w pierwszej , na tylnej kanapie brak miejsca na nogi.

Akurat z tyłu nawet w II jest ciasno, za to ma duży bagażnik. To klasa C, więc cudów nie ma - albo duży bagażnik i ciasno z tyłu (jak w Octavii), albo mizerny bagaznik, ale za to luksus (względny) na tylnej kanapie (jak w Lancerze). Mimo to dwa foteliki w nawet w Octavii I spokojnie się zmieszczą (a o to chodzi autorowi wątku), a bagażnik w Kombi jest naprawdę spory.

Napisano

> Opel omega b

A teraz spójrz na swojego posta, policz ile linii zacytowałeś i policz iloma liniami tekstu odpowiedziałeś. I zastanów się nad sobą. zolta.gif

mar00ha

Napisano

Z tego co wymieniłeś, na placu boju pozostawiłbym Octavię, Astrę, Lacetti i może Mondeo.

Rozważałbym ewentualnie Megane i Lagunę - ale pod warunkiem że cena będzie dobra. Oba auta są lepsze niż opinia o nich, ale mają swoje przypadłości (cewki, koło zmiennych faz rozrządu).

307 i Stilo sobie odpuść - 307 bym nie polecił nawet wrogowi, zresztą sam popatrz na statystyki awaryjności, Stilo z 307 walczą w dole tabeli.

Napisano

> Wymagania: duże* kombi w benzynie, "lubiące" LPG, silnik ponad 100 KM (przyczepa w planach),

A musi być benzyna + LPG? Nie może być diesel?

> * mam 1,95 m wzrostu,

Przymierz się do Fiata Krowy, duże auto, ale np. Tomtom, który jest podobnego wzrostu ma problem z tym autem.

Daruj sobie 105KM, jak już to szukaj 103KM.

105KM to jednostka Opla, stilo z tym silnikiem osiągi ma takie same jak 1.4 16V 96KM, czyli rakieta to nie jest.

Jeśli chodzi o LPG to Ford podobno odpada.

To niech żona sama kupi auto w miesiąc.

W miesiąc za te pieniądze to możesz w salonie kupić nową Pandę ewentualnie GP, używanego auta nie kupuje się na czas.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> albo mizerny bagaznik, ale za to luksus (względny) na tylnej kanapie (jak w Lancerze)

Chyba przesadzasz. Lancer ma bagażnik zupełnie przyzwoitej przyjemności. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Zastanów się dobrze nad Stilo ale w dieslu silnik nie do zajechania

silnik owszem, reszta poczawszy od elektroniki bardzo szybko

Napisano

> Chyba przesadzasz. Lancer ma bagażnik zupełnie przyzwoitej przyjemności.

Sportback 344 l. To nieco mniej, niż Astra, Focus czy Auris. Golf ma 350 litrów. Mnie wystarcza w zupełności. Ale konkurent w postaci Octavii przy takiej samej szerokości i długości nadwozia ma 560 litrów (cały czas mówię o hatchbacku). Jest to, oczywiście, kosztem miejsca na tylnej kanapie, ale to już każdy decyduje za siebie co woli wink.gif

Napisano

Lacetti bedzie najmlodszy i moim zdaniem najtanszy w utrzymaniu waytogo.gif czesci do tego auta sa naprawde tanie i to w orginale waytogo.gif

Za ok. 35 tysi mozna nawet roczne wyrwac.

Napisano

według mojej wiedzy nie gazują się te silniki najlepiej zresztą jeśli alfa to tylko jtd, benzyniaki uchodzą za denne.

badziewny silnik, jeśli fiat to tylko JTD ewentualnie 1.4 16v

nie lubią gazu, ale i diesla ciężko polecić więc lepiej odpuścić.

dobrze się gazuje, ale skoro masz 6500euro do wydania to nie wiem czy jest sens brać pod uwagę.

To już coś moim zdaniem dobry wybór.

Moim zdaniem dobry wybór zwłaszcza 2.0 bardzo dobrze się gazuje i jest trwały.

alfy zwłaszcza 156 szybko korodują (zwĸłaszcza podłoga) poza tym mają delikatne zawieszenie poza tym fajne auta ale tylko z dieslem pod maską.

Fordy co cóż pod każdym względem do bani. To nie stereotypy to fakty.

Wsiadaj więc w pociąg i podążaj w stronę Berlina. Szukaj ofert od prywatnych użytkowników droższych niż standardowa cena. Gwarancja zadowolenia niemal pewna.

Napisano

> Zastanów się dobrze nad Stilo ale w dieslu silnik nie do zajechania

dokładnie smile.gif

Napisano

> Sportback 344 l. To nieco mniej, niż Astra, Focus czy Auris. Golf ma 350 litrów. Mnie wystarcza w

> zupełności. Ale konkurent w postaci Octavii przy takiej samej szerokości i długości nadwozia

> ma 560 litrów (cały czas mówię o hatchbacku). Jest to, oczywiście, kosztem miejsca na tylnej

> kanapie, ale to już każdy decyduje za siebie co woli

O Golfie to Ci mogę napisać jak jest, bo wiem z doświadczenia: te 350 litrów to moze i jest, ale tylko wtedy, gdy nie masz koła zapasowego lub dojazdówki, a dysponujesz wyłącznie zestawem naprawczym do kół. Wtedy podłoga jest maksymalnie obniżona i pewnie te 350 litrów się uzbiera. Ja mam pełnowymiarowe kolo zapasowe i bagażnik jest niewiele większy od bagażnika, który miałem w Fabii HB.

mar00ha

Napisano

>Stilo sobie odpuść

ten samochód trapi kilka bardzo drobnych usterek które łatwo usunąć. Poza tym to trwały i porządny samochód jeden z lepszych w gamie fiata przecież.

Napisano

Alfę sobie odpuść bo to ma mniejszy bagażnik niż brava icon_rolleyes.gif

Napisano

zależy jak się trafi , przeważnie są to błędy pojawiające się z nikąd ok.gif

Napisano

Marudzenie i jeszcze raz marudzenie. Jak trafisz na zajechany egzemplarz jakiegokolwiek auta to i Rols będzie się psuł. Nie mam żadnych kłopotów i nie miałem z elektroniką. Generalnie nie mam żadnych kłopotów również z mechaniką. Ot normalne sprawy: drążek stabilizatora, świece żarowe po 130 tysiącach kilometrów, a nie przepraszam centralka świec padła za całe 80PLN (masakra po prostu!!! Musiałem brać kredyt...) Ale nie polecę Stilo, bo to Fiat. Z tych, które wymieniłeś: Octavia i Opel.

Napisano

> Witam.

> Niestety brak zaufania do stanu technicznego obecnego wozidła wynikający z jego wieku oraz

> niewystarczający rozmiar zmusza mnie do kupna drugiego auta.

> * mam 1,95 m wzrostu, żona 1,75 m, z tyłu wożę 2 foteliki z przedszkolakami.

> Zastosowanie: Codziennie minimum 50 km, cotygodniowe duże zakupy, ZAWSZE "coś" do przewiezienia,

> mieszkam pod miastem. Dzieciaki podrosły więc planuję częste wyjazdy weekendowe.

> Budżet: do 6 500 euro zakup czyli do 35 000 pln żeby jeździć, czyli po koniecznych wymianach,

> opłatach i montażu LPG.

2,0 JTS - raczej nie do zagazowania

za 35000 można by się pokusić o 159 w 1,9 JTDm hmm.gif

Napisano

Gdybys chcial diesela, moge smialo polecic to co mam w podpisie. Nawet niedawno caly rozrzad byl robiony. Niestety z racji tego, ze nie bedzie mial juz kto tym jezdzic, auto idzie do sprzedania icon_rolleyes.gif

Napisano

jts 165CV w alfie to wtrysk bezpośredni , na forum alfy twierdzą że nie ma instalki lpg do tego silnika ;

poza tym nie od dziś wiadomo że jeśli alfa to diesel , bo benzynowe TS 16v to buble , i to żadne stereotypy , tylko fakty , nie wierzysz wejdź na forum , są to silniki tzw '' specjalnej troski'' - żrą olej , ciągle jakieś problemy z nierównymi obrotami ;

poza tym , np zawieszenie trwalsze i tańsze niż w passat \a4 z tamtego okresu

Napisano

Dales do porwnania dwie rozne klasy. Klasyczne kompakty + np Mondeo. IMO przy zakupie auta uzywanego z Twoimi zalozeniami bralbym pod uwage kompakty. Zate same pieniadze beda mlodsze, mozna pokusic sie o stwierdzenie, ze mniej zajechane bo z mniejszym przebiegiem.

Zastanowilbym sie nad Octavia, Lacetti i Astra. Nie trzeba jechac do Niemiec. Mozna kupic z polskiego salonu od 1 wlasciciela z udokumentowanym przebiegiem. IMO 35K to sporo wiec i wypsoazenie bedzie dobre. Te samochody gazuje sie bez problemu.

W tych pieniadzach mozna kupic tez ceeda i bravo. Silniki ceeda gazuja w DE bez problemu. Ale za ta kase mozna miec diesela co przy Twoich przebiegach mozna wziac pod uwage.

Napisano

W tej kwocie osobiście bym kupił do zagazowania astrę H kombi, jeśli będziesz cierpliwy to znajdziesz z silnikiem 2.0T co ma chyba 190 lub 200koni.

Dostajesz sprawdzone, proste auto do tego z silnikiem, który da przyjemność z jazdy.

Drugi typ ale już czysto z ekonomicznego punktu widzenia to chevi lacetti, można go określić tak jak kiedyś lanosa...100wad i jeszcze więcej zalet, najważniejsza zaleta to młody rocznik.

Napisano

Ja tylko mogę z własnego doświadczenia powiedzieć i polecić Mondeo. Za tę kasę kupisz autko po nawet juz drugim faceliftingu czyli po 2005 roku. W moim po liftingu rudej nie widać nigdzie. Dużo się interesowałem czy gaz do niego jest w porządku i jak najbardziej goście polecali. Jeśli silnik to 1.8 125KM albo 2.0. Silniki są na łańcuchu. Bardzo duży bagażnik i miejsca w środku sporo. Polecam odwiedzić stronę Mondeo Klub Polska- można sporo poczytać, jest też giełda "klubowych" samochodów i można coś ciekawego wyczaić. Poza tym te samochody są na prawdę ładne i się świetnie prowadzą cool.gif

Napisano

@ Żuraw

No co - wyda koło 25 tys na zadbany egzemplarz z silnikiem diesla, a resztę pieniędzy można wydać na sensowniejsze rzeczy zlosnik.gif

Napisano

> coś takiego i do tego wstawic LPG

> jakiś tekst

i na dzień dobry 6szt. wahaczy do wymiany z przodu zlosnik.gif

Napisano

> @ Żuraw

> No co - wyda koło 25 tys na zadbany egzemplarz z silnikiem diesla, a resztę pieniędzy można wydać

> na sensowniejsze rzeczy

Chodzilo mi o wiejski zwrot "w dieslu" zamiast poprawny "z sinikiem diesla".

Koszty to zupelnie inna bajka.

Napisano

Nissan Primera Kombi 2.0

Jeździłem takim w benzynie w automacie, auto płynie. Sąsiad ma z manualną skrzynią i z LPG, na razie nie miał problemów.

A konkretnie, np coś takiego Klik

Napisano

>> 307 i Stilo sobie odpuść - 307 bym nie polecił nawet wrogowi, zresztą sam popatrz na statystyki

> awaryjności, Stilo z 307 walczą w dole tabeli.

Mamy w domu 307 i nie bardzo wiem o czym mówisz zlosnik.gif

Auto nigdy nie zawiodło, raz jedynie zgłupiało i przywitało moją żonę w garażu wesoło machając wycieraczkami i zapalonymi światłami, ale biorąc pod uwagę że było to po myciu komory silnika można uznać za przypadek incydentalny.

Z innych usterek to dwa razy poleciał termostat i dwa razy nawalił climatronic (chyba poleciały zębatki na sterowaniu nawiewem). Pozatym żadnych dantejskich scen nie pamiętam.

Wersja htp po FL, silnik 2.0, przebieg ponad 100 kkm, auto od nowości u nas w domu. Jak szukaliśmy rodzinnego dupowozu to z uwagi na dobre wrażenia z eksploatacj tego modelu mocno brałem pod uwagę 307 SW, ale traf chciał że trafiła się O1 i tak już zostało cool.gif

Napisano

> Z tego co wymieniłeś, na placu boju pozostawiłbym Octavię, Astrę, Lacetti i może Mondeo.

> Rozważałbym ewentualnie Megane i Lagunę - ale pod warunkiem że cena będzie dobra. Oba auta są

> lepsze niż opinia o nich, ale mają swoje przypadłości (cewki, koło zmiennych faz rozrządu).

> 307 i Stilo sobie odpuść - 307 bym nie polecił nawet wrogowi, zresztą sam popatrz na statystyki

> awaryjności, Stilo z 307 walczą w dole tabeli.

Ale i tak stoją zdecyowanie lepiej niż Passat B5 hehe.gif.

Napisano

Laguna z 2.0 - tylko pamietaj ze są też renówkowe silniki 2.0 w których problemem jest montaż LPG ( z IDE - czy jakoś tak)

dorzucę jeszcze ... Scenica ... albo Grand Scenica - nie jest to co prawda kombi ale uzytkowo bedzie porównywalne

brejdak miał mazde 6 z 1.8 benzyną na LPG ... w sumie nie narzekał ...

no i pomyśl o tym czy nie chciałbyś automatu ... im wiecej jeżdże tym bardziej chciałbym mieć automat ... grinser006.gif

Napisano

> zależy jak się trafi , przeważnie są to błędy pojawiające się z nikąd

zgadzam sie ze głownie sa to błedy.

Jednak kazdy bład dla potencjalnego posiadacza rowna sie wizyta w serwisie i kasowanie czyli $$.

Znajomy po takim uzeraniu sie pozbył sie auta, a błedy??

a to akum niedoładowany, a to jakies tam kostki, a to błedy czegos innego i tak co rusz to choinka...

Ja przyznam tez szukałem stilo (bo przyznam fajne autko) jednak własnie to ( potwierdzone nie z jednego zrodla ) skutecznie mnie od tego auta odstraszyły.

Napisano

> Mamy w domu 307 i nie bardzo wiem o czym mówisz

Gdybym miał bazować na 1 egzemplarzu, to nie traciłbym okazji żeby siedzieć cicho.

Silniki pijące olej od nowości, żarówki palące się tak często, że nie sposób nadążyć z wymianami, padające skrzynie biegów, falujące wolne obroty co kończy się wymianą przepustnicy itp ....

Auto ładne i z bardzo fajnym wnętrzem, ale o wysokiej "upierdliwości".

Napisano

chyba LPG sie nie uda zamontować. Poza tym mały bagażnik i z tyłu będzie ciasno przy Twoim wzroście.

> Chevrolet Lacetti/Nubira (1,8 122 KM)

Niezły wybór, ale mały bagażnik, a jak jeszcze wrzucisz zapas to sie robi ciasno przy wyjazdach dalszych, niż na zakupy.

Diesel bedzie lepszym rozwiązaniem. Generalnie samochód w ostatnich latach lepszy niż opinia o nim. Jedem z większych w klasie C.

Dobry pomysł. Wygodne wnętrze, duży bagażnik - możesz nawet obejrzech htb i sie zastanowić, czy kombi jest konieczne. Poszukaj od właściciela w Niemczech - droższe, ale często pewniejsze. TDCi po 2004 roku są poprawione - jeżeli są normalnie eksploatowane, to nie powinno być problemów.

Będzie ciasno z tyłu, jak masz 1,95 m h.

nie znam auta.

> Peugeot 307 I (1,6 16V 109 KM lub 2,0 16V 136 KM)

Z ostatnich lat produkcji będzie OK. Też popatrz na diesle (jak w Mondeo).

znam opinie, wiec sam nie wiem

znam opinie, wiec sam nie wiem

W OII nie ma silników 2.0 benz 115 km. A w OI będzie przy Twoim wzroście bardzo ciasno z tyłu. Samochód nuuuuudny, ale bardzo praktyczny. Za dobrze utrzymany egzemplarz warto zapłacić.

Żona Ci chyba dała miesiąc na decyzję. Z zakupem: albo pojedziesz do Niemiec i coś fajnego znajdziesz (np. w internecie, ale od właściciela) - będzie drożej, ale pewniej, albo szukaj w PL i sie wściekaj na różne kwiatki.

> Im dłużej sam szukam tym większy mam kłopot.

Nic nowego.

PS. Poszukaj jeszcze VW Passata B6 z silnikim 1.6 102km - ciężko jeździ, ale założysz LPG, jest więcej miejsca niż w OII, w tych pieniądzach powinienneś już coś znaleźć. Ciekawym pomysłem mogłaby być jeszcze Croma albo Citroen C5 kombi z ostatnich lat (w środku bardzo duży, powinienneś kupić w dobrym stanie, założysz gaz).

Napisano

> Mamy w domu 307 i nie bardzo wiem o czym mówisz

> Auto nigdy nie zawiodło, raz jedynie zgłupiało i przywitało moją żonę w garażu wesoło machając

> wycieraczkami i zapalonymi światłami, ale biorąc pod uwagę że było to po myciu komory silnika

> można uznać za przypadek incydentalny.

> Z innych usterek to dwa razy poleciał termostat i dwa razy nawalił climatronic (chyba poleciały

> zębatki na sterowaniu nawiewem). Pozatym żadnych dantejskich scen nie pamiętam.

> Wersja htp po FL, silnik 2.0, przebieg ponad 100 kkm,

dwa razy termostat i dwa razy klimatyzacja to mało jak na 100km? Bo według mnie dużo

Napisano

> zgadzam sie ze głownie sa to błedy.

> Jednak kazdy bład dla potencjalnego posiadacza rowna sie wizyta w serwisie i kasowanie czyli $$.

to sie kupuje ELM za 80 zł, kabel VAG KKL za 40 zł, ściąga się darmową wersję FESa i za 120 zl kasuje wszystkie błędy.

Można zaszaleć i kupić pełnego FESa za 200 zł i masz więcej jak egzaminer w ASO.

Napisano

> to sie kupuje ELM za 80 zł, kabel VAG KKL za 40 zł, ściąga się darmową wersję FESa i za 120 zl

> kasuje wszystkie błędy.

> Można zaszaleć i kupić pełnego FESa za 200 zł i masz więcej jak egzaminer w ASO.

spineyes.gif Rozumiem, że to typowy zestaw użytkownika niezawodnego Fiata? yikes.gifgrinser006.gif

Napisano

> Rozumiem, że to typowy zestaw użytkownika niezawodnego Fiata?

to typowy zestaw posiadacza stilo który nie chce płacić za kasowanie inspekcji i innych błędów + móc zrobić sobie samemu, przynajmniej wstępna, diagnostykę.

Tak naprawdę w Stilo błędy biorą się przede wszystkim z problemów z akumulatorem - im słabszy to częstotliwość pojawiania się rośnie.

Napisano

> Gdybym miał bazować na 1 egzemplarzu, to nie traciłbym okazji żeby siedzieć cicho.

> Silniki pijące olej od nowości, żarówki palące się tak często, że nie sposób nadążyć z wymianami,

> padające skrzynie biegów, falujące wolne obroty co kończy się wymianą przepustnicy itp ....

> Auto ładne i z bardzo fajnym wnętrzem, ale o wysokiej "upierdliwości".

Prawdopodobnie wszystkie te usterki dotyczą modelu przed FL, po FL np żarówki przestały być problemem.

Napisano

> dwa razy termostat i dwa razy klimatyzacja to mało jak na 100km? Bo według mnie dużo

Wg Ciebie w 5 letniej O1 awaria linki otwierania drzwi i awaria czujnika ABS jest oznaką awaryjności,także faktycznie takie 307 w którym dwa razy trzeba było wymienić termostat plus jakieś trybiki w climatronicu za 100 PLN nadaje się tylko na żyletki rotfl.gif

Napisano

Za 35k na "gotowo" znajdziesz Vectre C kombi.

Silnik 1.8 125KM wprost uwielbia LPG. biglaugh.gif

Mam taki zestaw w sedanie i juz prawie 30k bez najmniejszej awarii zrobilem.

Poniewaz wersja kombi ma wiekszy rozstaw osi to miejsca z tylu jest zawsze duzo, niezaleznie od ustawienia przednich foteli.

Bagaznik tez nie jest maly, wiec moge spokojnie polecic ok.gif

Napisano

> to sie kupuje ELM za 80 zł, kabel VAG KKL za 40 zł, ściąga się darmową wersję FESa i za 120 zl

> kasuje wszystkie błędy.

> Można zaszaleć i kupić pełnego FESa za 200 zł i masz więcej jak egzaminer w ASO.

masz racje...

i wozi ze soba całe to ustrojstwo lacznie z laptopem w bagazniku obok gasnicy

claps.gifhehe.gif

nie dziekuje, wole auto bez "dodatkowego wyposazenia"

Napisano

> masz racje...

> i wozi ze soba całe to ustrojstwo lacznie z laptopem w bagazniku obok gasnicy

> nie dziekuje, wole auto bez "dodatkowego wyposazenia"

kable mam w domu, laptopa nie wożę, błędów nie miałem od bardzo dawna (a ostatni był od spalonej żarówki), więc ja nie wiem o jakim dodatkowym wyposażeniu piszesz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.