Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo vs Passat

Featured Replies

Napisano

> Chyba na papierze...

> W praktyce jest tak, że możesz taki wynik uzyskać przy spokojnej jeździe...

> Jak zaczynasz mocniej deptać to róznica zaczyna robić się sporo większa...

Uśredniona wartość ze spritmonitor.de

Oczywiście jeśli kierownik tylko będzie but.gif cały okres użytkowania to różnica będzie większa na korzyść diesla.

Ale "sprit" pokazuje, że ok. 1,5 średnio.

Napisano

> Po prostu się dziwię, że ludzie w tym watku piszą kłamstwa o tym, że 2.0 TSI pali dużo więcej od

> 2.0 TDI, zastanawiam się po co kłamią Jestem oburzony

1 - Zacytuj mnie gdzie ja napisałem że 2.0 TSI pali dużo więcej od 2.0 TDI

2 - Podaj mi SPRAWDZONE średnie spalanie w identycznym aucie (no niech to będzie Passat) dla 2.0 TSI i 2.0 TDI. Oczywiście najlepiej pod tym samym kierowcą i w tym samych warunkach drogowych.

Napisano

> 1 - Zacytuj mnie gdzie ja napisałem że 2.0 TSI pali dużo więcej od 2.0 TDI

niewiem.gif A ja nie twierdzę, że Ty tak pisałeś.

> 2 - Podaj mi SPRAWDZONE średnie spalanie w identycznym aucie (no niech to będzie Passat) dla 2.0

> TSI i 2.0 TDI. Oczywiście najlepiej pod tym samym kierowcą i w tym samych warunkach drogowych.

Ani mi się śni skromny.gif

BTW - wiesz co to ironia? grinser006.gif

Napisano

> A ja nie twierdzę, że Ty tak pisałeś.

Bo nie napisałem zlosnik.gif

> Ani mi się śni

Wiesz, rzecz w tym że np w moim przypadku różnica między 2.0 TSI a 2.0 TDI byłaby mocno odczuwalna. Ja nie twierdzę, że 2.0 TSI nie może być oszczędne, twierdzę że u mnie by się nie sprawdziło (mega korki, jak już uda mi się z nich wykaraskać to lubię "pojechać"). Imho bardzo dużo zależy od sposobu eksploatacji. W korasach klekot spali mniej (pomijam start/stopy bo moga byc i tu i tu). Ujeżdżałem już małe benzyny, duże benzyny (z LPG i bez), t.benzyny, wolnossące klekoty i t.klekoty i przy moim sposobie jazdy + moje warunki t.klekoty są najbardziej ekonomiczne z akceptowalną dynamiką. Dlatego twierdzę, że uogólnianie jest złe, bo jednemu TSI będzie paliło prawie tyle co TDI a drugiemu nie. A najchętniej (gdyby nie koszty paliwa) jeździłbym V8 wolnossącym bo taki mi osobiście pasuje waytogo.gif

> BTW - wiesz co to ironia?

To coś do jedzenia? grinser006.gif

Napisano

> W korasach klekot spali mniej

Nie wiem, skąd ta teoria - z mojego doświadczenia - w korasach auta palą odpowiednio więcej, bez względu na paliwo. niewiem.gif

Napisano

> Nie wiem, skąd ta teoria - z mojego doświadczenia - w korasach auta palą odpowiednio więcej, bez

> względu na paliwo.

Wedle mojego doświadczenia klekoty palą mi w korkach mniej niż benzyny.

Napisano

> Wedle mojego doświadczenia klekoty palą mi w korkach mniej niż benzyny.

A w "trasie" więcej? grinser006.gif

Napisano

> A w "trasie" więcej?

Również mniej, ale w trasie te różnice można umiejętną jazda zniwelować. W korkach całe starania idą w gwizdek.

Napisano

> Również mniej, ale w trasie te różnice można umiejętną jazda zniwelować. W korkach całe starania

> idą w gwizdek.

Dokładnie. Dla porównania moja Croma po wawie spala mi średnio 7l/100km. Przy tej samej jeździe Astra II 1.4 benzynka wciągała mi do 9l/100km. Natomiast w trasie jest podobnie już bez takich różnic.

Napisano

Ja powiem tak: Oba auta beda nudne, przecietne, awaryjne, horrendalnie drogie i nie warte owej ceny. W leasingu jakos sie to przelknie... wink.gif

Ale jesli ktos by postawil te auta obok siebie i powiedzial "oddawaj Audi i bierz jednego" to wezme Passata z racji tego, ze do oszczedzania paliwa nie musze miec diesla. Natomiast gdybym mial mozliwosc zmiany jednostki, wzialbym Mondeo z 2.0 145 KM.

Napisano

> w takim razie nie jeździli ani mondeo, ani passatem ani insignią. z tej trójki mondeo bije

> pozostałe na głowę jeśli chodzi o prowadzenie.

mówisz o nowym mondeo ???

Napisano

> Drodzy forumowicze który wybrać, oba kombi. Passat High Line 2,0 TFSI czy Mondeo Titanium LDX 2,0

> TDCI 163km. Oba w porównywalnej cenie końcowej ( leasing )? Który mniej awaryjny, jak ze

> stratą wartości. Jak z poręcznością i użytkowaniem. Mondeo przy tej cenie trochę lepiej

> wyposażony.

Interesowałem się ostatnio m.in. tymi samochodami. Cena nie ma tu zbyt wielkiego znaczenia, leasing na Passata jest dużo tańszy (promocyjny leasing VW Bank). Przy tej samej wysokości raty mogę mieć Passata droższego od Mondeo o niemal 20kPLN!

Do tego VW kusi gwarancją wydłużoną na cały okres leasingowania.

Moim zdaniem właśnie te argumenty biorą górę nad Fordem.

Napisano

3 lata i kilka miesięcy - błotniki przednie do roboty...

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Nawet w Poldku Caro tak źle nie było crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Napisano

> 3 lata i kilka miesięcy - błotniki przednie do roboty...

> Nawet w Poldku Caro tak źle nie było

po to jest 8 lat na perforacje blach.

Gnaj gwarancyjnie!

Napisano

> po to jest 8 lat na perforacje blach.

> Gnaj gwarancyjnie!

Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych i działania środków chemicznych. Czyli jeżeli po kamyczku zrobił się odprysk, a potem wyszła rdza - to nici z gwarancji, bo uszkodzenie mechaniczne. Jeżeli element samochodu jest narażony na kontakt ze żrącymi substancjami (typu kwas lub sół) - gwarancja np. na progi 30.GIF Przy czym nie dotyczy to wyłącznie śmieciowych/budżetowych producentów, ale np. również BMW (kolega się właśnie z nimi sądzi, bo po 5 latach wyszła rdza na progach w X5). Takie selawi wink.gif

Napisano

Jeżdżę 1,5 roku Mondeo 1.8 TDCI - przez ten czas zrobiłem ok. 90 kkm (obecnie auto ma 166 kkm)

Jako że nie jeździłem Passatem to wymienię tylko zalety Mondeo, jakiś poważniejszych wad (poza usterkami uniemożliwiającymi jazdę) nie odnotowałem:

ZALETY:

- bardzo dobre prowadzenie auta, wysoki komfort jazdy(poprzednio jeździłem Focusem i był sporo twardszy ale też dobrze trzymał się drogi)

- dużo przestrzeni zarówno w środku, jak i w bagażniku

- bardzo wygodne siedzenia

- dobre fabryczne audio (ty w swojej wersji będziesz miał już ten wyższy model CD, ale IMO jest mniej intuicyjny w obsłudze)

Usterki które przez czas eksploatacji odnotowałem w czasie jazdy:

- przy ok. 120 kkm nie chciał zapalić - assistance, holownik, naprawa 2 tygodnie bo jakiś nietypowy przewód paliwowy sprowadzano z Anglii. W sumie nawet nie wiem co to było, wymieniono ten przewód, ustarka nie powtórzyła się

- przy ok. 130 kkm padło sprzęgiełko alternatora - na szczęście dokulałem się 100 km do serwisu bez ładowania

To mój samochód służbowy więc nie wiem jakie są koszty naprawa/przegladów

Przy jeździe 70 trasa/30 miasto na baku 70 litrów przejeżdżam do 1200 km

W firmie mamy też jednego Passata diesla 2.0 (ma ok. 3-4 lat) ale jest strasznie awaryjny w stosunku do Mondeo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.