Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo vs Passat

Featured Replies

Napisano

Drodzy forumowicze który wybrać, oba kombi. Passat High Line 2,0 TFSI czy Mondeo Titanium LDX 2,0 TDCI 163km. Oba w porównywalnej cenie końcowej ( leasing )? Który mniej awaryjny, jak ze stratą wartości. Jak z poręcznością i użytkowaniem. Mondeo przy tej cenie trochę lepiej wyposażony.

Napisano

> Drodzy forumowicze który wybrać, oba kombi. Passat High Line 2,0 TFSI czy Mondeo Titanium LDX 2,0

> TDCI 163km. Oba w porównywalnej cenie końcowej ( leasing )? Który mniej awaryjny, jak ze

> stratą wartości. Jak z poręcznością i użytkowaniem. Mondeo przy tej cenie trochę lepiej

> wyposażony.

Mondeo ostatnio porównywali w TV do Insigni i strasznie go zjechali za słabe zawieszenie. Do tego nie wiadomo, czy już z problemem rudej sobie poradzili.

Ja bym brał Passka smile.gif

Napisano

> Benzyna

Skoro w cenie benzyny masz diesla to wybór jest prosty.

Napisano

> Drodzy forumowicze który wybrać, oba kombi. Passat High Line 2,0 TFSI czy Mondeo Titanium LDX 2,0

> TDCI 163km. Oba w porównywalnej cenie końcowej ( leasing )? Który mniej awaryjny, jak ze

> stratą wartości. Jak z poręcznością i użytkowaniem. Mondeo przy tej cenie trochę lepiej

> wyposażony.

Straszny masz rozrzut - t.benzynę do t.diesla.

Wnioskuję, że spalanie Cie nie obchodzi.

Jak mniemam kwestia popularności wśród amatorów cudzej własności również (Passat ma to do siebie że jest "chodliwy")

Auto jak rozumiem nowe.

Wychodzi więc na to że powinieneś kupić to auto które bardziej Ci pasuje, lepiej się w nim czujesz, bardziej Ci się podoba itp.

Ja bym brał Mondka - po pierwsze bardziej mi sie podoba, po drugie t.diesel, po trzecie nie zniknie mi zaraz spod bloku (AC nie do końca załatwia sprawę)

Napisano

> Drodzy forumowicze który wybrać, oba kombi. (...)

A sam płacisz za paliwo cfaniaczek.gif

VW Passat b6 w kombi jest przed czy po FL?

Napisano

> A sam płacisz za paliwo

> VW Passat b6 w kombi jest przed czy po FL?

facepalm%5B1%5D.gif Wez przeczytaj jeszcze raz posta zanim będziesz wypisywął takie bzdety.

Osobiście brał bym Paska lub Insignie. Do Forda nie mam przekonania. Za dużo z nimi miałem problemów wink.gif

Napisano

> Straszny masz rozrzut - t.benzynę do t.diesla.

> Wnioskuję, że spalanie Cie nie obchodzi.

No przecież TSI pali niewiele więcej od diesla cfaniaczek.gif

Napisano

> Wez przeczytaj jeszcze raz posta zanim będziesz wypisywął takie bzdety.

Weź mi napisz, gdzie pytający pisze, czy ma być to samochód służbowy, czy własny. Bo czasami firma przedstawia możliwości finansowe, a decydent wybiera.

> Osobiście brał bym Paska lub Insignie. Do Forda nie mam przekonania. Za dużo z nimi miałem

> problemów

A po co doradzasz Insignie, jak sie pytają o Mondeo albo Passata? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Weź mi napisz, gdzie pytający pisze, czy ma być to samochód służbowy, czy własny.

A co to za różnica. Wynika z postu ze ma być nowy.

Napisano

> Mondeo ostatnio porównywali w TV do Insigni i strasznie go zjechali za słabe zawieszenie.

w takim razie nie jeździli ani mondeo, ani passatem ani insignią. z tej trójki mondeo bije pozostałe na głowę jeśli chodzi o prowadzenie. ok.gif

Napisano

> A co to za różnica. Wynika z postu ze ma być nowy.

Ja swoje pieniądze oglądam dwa razy dokładniej, niż cudze... A spalanie 2.0 TFSi i 2.0 TDCi sie "troche" różnią...

Napisano

> Ja swoje pieniądze oglądam dwa razy dokładniej, niż cudze... A spalanie 2.0 TFSi i 2.0 TDCi sie

> "troche" różnią...

Ale co Cie to interesuje czy go stać czy nie. Ty swoje dalej oglądaj dokładnie a cudze się nie martw.

Napisano

> wyposażony.

mondeo

bardziej przestronny w środku, dla mnie wygodniejszy (190cm wzrostu)

nowe paski są jakieś niejakie wink.gif

Napisano

Jeśli auto na 2-3 lata brałbym mondeo.

Jeśli na dłużej - zastanawiałbym się już nad czymś z VAGa.

Napisano

> Ale co Cie to interesuje czy go stać czy nie. Ty swoje dalej oglądaj dokładnie a cudze się nie

> martw.

Weź wyluzuj...

Najpierw sie czepiasz, ze dopytuje o "szczegół", którymi sa koszta bieżącej eksploatacji, a potem sie dziwisz, że dbam o swoje.

Trudno radzić silnik benzynowy, jak samochód ma dużo i długo jeździć.

Napisano

> Trudno radzić silnik benzynowy, jak samochód ma dużo i długo jeździć.

Dlaczego? hmm.gif Jakoś w krajach, gdzie średnie roczne przebiegi są największe (USA, Rosja, Australia, Kanada) diesli praktycznie w ogóle nie ma.

Napisano

> Dlaczego? Jakoś w krajach, gdzie średnie roczne przebiegi są największe (USA, Rosja, Australia,

> Kanada) diesli praktycznie w ogóle nie ma.

To najpierw sprawdz po ile w tych krajach jest benzyna, najlepiej w przeliczeniu na zarobkiok.gif

Napisano

> To najpierw sprawdz po ile w tych krajach jest benzyna, najlepiej w przeliczeniu na zarobki

Ale zakładając, że autora postu stać na paliwo (a nie napisał, że spalanie jest ważne), nie widzę powodu, dla którego diesel miałby być lepszy.

Napisano

> Ale zakładając, że autora postu stać na paliwo (a nie napisał, że spalanie jest ważne), nie widzę

> powodu, dla którego diesel miałby być lepszy.

2,0 TSI nie ma jak porównywać do 2,0 TDI. Benzyna pod każdym(oprócz kosztów paliwa) względem będzie lepsza od 2,0 TDI/TDCI czy innego klekota. Jeździłem i takim i takim i to sporo kilometrów.

Napisano

mialem doradzic al enie doradze - mialem podobny dylemat - spojrz w moj podpis co wybralem

Napisano

> 2,0 TSI nie ma jak porównywać do 2,0 TDI. Benzyna pod każdym(oprócz kosztów paliwa) względem będzie

> lepsza od 2,0 TDI/TDCI czy innego klekota. Jeździłem i takim i takim i to sporo kilometrów.

O tym właśnie pisałem. Ja wiem, że u nas jest owczy pęd do diesli, ale jeżeli użytkownikowi nie zależy na oszczędzaniu paliwa, to po co brać diesla?

Napisano

W czym? Pomijając to że są osobnicy których klekot drażni?

Krawiec

Napisano

> No przecież TSI pali niewiele więcej od diesla

Zależy w jakim aucie.. Czym większe i cięższe tym różnica w spalaniu TSI będzie wieksza (procentowo może nie...ale litrowo tak).

Krawiec

Napisano

> W czym? Pomijając to że są osobnicy których klekot drażni?

> Krawiec

t.benzyna lepsza, bo motor lżejszy od t. klekota. Lepiej skręca, mniej nurkuje przy hamowaniu, nie dobija progami przy zjeździe z wysokiego krawężnika.

Napisano

> t.benzyna lepsza, bo motor lżejszy od t. klekota. Lepiej skręca, mniej nurkuje przy hamowaniu, nie

> dobija progami przy zjeździe z wysokiego krawężnika.

Oj.. obecnie już coraz mniej.

Przykład auto z podpisu... 1,8TSI - 1505kg.

2.0TDI - 1535kg

Wspomniany tutaj Passat

2.0TSI: 1537kg

2.0TDI: 1560kg

Jak widać 23kg...

Obawiam sie ze to nie zrobi żadnej różnicy...

Niestety silniki TSI mają w tym momencie dużo różnego dziwnego dodatowego osprzętu który też waży...

Krawiec

Napisano

> Krawiec

W czym lepsze?

2,0 TSI 180 KM (takiem zrobiłem 15 kkm) vs 2,0 TDI 170 KM (na razie 7 kkm). Ciszej, zakres obrotów użytecznych, fun z jazdy. Jeśli kryterium spalania nie jest ważne, to dla mnie nie ma problemu z wyborem. 2,0 TSI 200 KM, czy 210(1) a 170 KM TDI choćby ze względu na moc jest nieporównywalnie lepszym (dla mnie) silnikiem.

Napisano

Mam Mondka i powiem Ci, że cholernie irytujące są drobne usterki... Klamra pasów powodująca wycie sygnalizatora niezapiętych pasów, przygasające światła na dziurach, świerszcze w desce rozdzielczej, wyciek z klimy i takie tam... Co prawda mój Mondek jest z samego początku produkcji modelu (grudzień 2007) i może już sobie poradzili z tymi problemami...

Po trzech latach z groszem nie widzę problemu rudej więc chyba opanowali temat...

Samo autko jest bardzo wygodne, wielkie w środku. Obsługa doć przyjemna...

Co do porównania z Passatem...

1. W podobnej cenie będziesz miał lepiej wyposażonego Forda

2. W podobnej cenie masz silnik diesla, który wierz mi będzie dużo oszczędniejszy od benzyny. Wyniki na papierze może wrzucić między bajki. Dasz buta i spalanie w benzynie szybuje mocno w górę...

3. Passat jest popularniejszy wśród amatorów cudzej własności, a w przypadku leasingu AC nie chroni Ciebie tylko firmę leasingową więc to ważny aspekt

4. Utrata wartości w przypadku Forda jest dużo większa niż w przypadku Passata. W tej chwili (3lata i 120kkm) mogę sprzedać swojego Forda za ok. 50-60tyś. zł, a kosztował mnie 130tyś. zł facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Ale to kwestia tego jak długo zamierzasz pojeździć autem. Jak 3-4 lata to boli, jak 10 lat to mało wazny aspekt wg mnie.

Podsumowując. Ja na Twoim miejscu wybrałbym... Forda. Nie dlatego, że mam takiego bo ja swojego auta nie lubię... Wybrałbym go dlatego, że mogę mieć silnik diesla i dobry wypas, a moja dupka już się przyzwyczaiła do wielu udogodnień w aucie...

PS. Kilka rad:

- Zainwestuj w fotel z pamięcią ustawień jak jeździsz na zmianę z żoną, synem, wspólnikiem. Mega wygodna sprawa.

- Nie kupuj czarnego. Ładnie wygląda w salonie, ale po kilku miesiącach użytkowania będziesz się wkurzał, że ciągle jest zakurzony albo, że widać na nim najdrobniejsze ryski...

- Dobierz sobie parktroniki przód, tył - wygodne

- Na dzień dobry mata dumowa do bagażnika...

Napisano

> Jakieś 1,5 litra.

Chyba na papierze...

W praktyce jest tak, że możesz taki wynik uzyskać przy spokojnej jeździe...

Jak zaczynasz mocniej deptać to róznica zaczyna robić się sporo większa...

Napisano

> Chyba na papierze...

> W praktyce jest tak, że możesz taki wynik uzyskać przy spokojnej jeździe...

> Jak zaczynasz mocniej deptać to róznica zaczyna robić się sporo większa...

Tak jest, przy oszczędnej jeździe różnica aż taka duża nie jest bo benzyny teraz też potrafią mniej spalić.

Ale przy max obciążeniu diesel spalał mi równe 8 litrów (autostrada 160 km/h, 4 osoby, pełen bagażnik kombi i box duży), kolegą w benzyniakach 1.8 i 2.0 12-13 litrów.

Łatwo przeliczyć gdzie diesel ma zastosowanie.

Napisano

> Krawiec

Większa moc, cicha praca, większy zakres użytecznych obrotów, wieksza elastyczność (w mieście sporo namachasz się lewarkiem w dieslu), szybsze nagrzewanie, mniejsze problemy zimą (przy -15 diesel może już nie odpalić, może wytrącić się parafina z ropy), mniejsza wrażliwość na kiepskie paliwo. Diesel wygrywa tylko spalaniem, jeżeli to nie ma znaczenia dla użytkownika, to diesel przegrywa absolutnie we wszystkim.

Napisano

> Większa moc, cicha praca, większy zakres użytecznych obrotów, wieksza elastyczność (w mieście sporo

> namachasz się lewarkiem w dieslu), szybsze nagrzewanie, mniejsze problemy zimą (przy -15

> diesel może już nie odpalić, może wytrącić się parafina z ropy), mniejsza wrażliwość na

> kiepskie paliwo. Diesel wygrywa tylko spalaniem, jeżeli to nie ma znaczenia dla użytkownika,

> to diesel przegrywa absolutnie we wszystkim.

Zapomniales jeszcze o zasieguok.gif

Napisano

> Zapomniales jeszcze o zasiegu

A to już zależy od pojemności zbiornika i pośrednio od zużycia wink.gif Ma to znaczenie w Australii, gdzie przez 500km nie ma żadnej stacji, ale u nas co to za problem? A jak samochód jest na LPG, to żaden diesel nie przebije zasięgu na pełnym zbiorniku LPG i na dodatek pełnym baku benzyny grinser006.gif

Napisano

A jak samochód jest na LPG, to

> żaden diesel nie przebije zasięgu na pełnym zbiorniku LPG i na dodatek pełnym baku benzyny

Raz że sprawa mocno dyskusyjna. A dwa - gdzie tu oszczędność?

Napisano

> A to już zależy od pojemności zbiornika i pośrednio od zużycia Ma to znaczenie w Australii, gdzie

> przez 500km nie ma żadnej stacji, ale u nas co to za problem? A jak samochód jest na LPG, to

> żaden diesel nie przebije zasięgu na pełnym zbiorniku LPG i na dodatek pełnym baku benzyny

U nas to moze i nie, ale jak sie lata sporo po autostradach to jednak znaczenie maok.gif

Raz mialem przyjemnosc jechac do Wloch autem na LPG i nigdy wiecej, postoje co 2-3h i szukanie stacji grinser006.gif

Napisano

> A jak samochód jest na LPG, to

> Raz że sprawa mocno dyskusyjna. A dwa - gdzie tu oszczędność?

OK - przyznaję, zaletą diesla jest zasięg na zbiorniku ok.gif

Napisano

> U nas to moze i nie, ale jak sie lata sporo po autostradach to jednak znaczenie ma

Fakt ok.gif

> Raz mialem przyjemnosc jechac do Wloch autem na LPG i nigdy wiecej, postoje co 2-3h i szukanie

> stacji

Kiedyś jechaliśmy w 4 samochody do Grecji (generalnie nie lubię takich "konwojów", strasznie męczące to jest) i kolega miał auto na LPG. Dokładnie tak jak opisujesz - co 2-3 godziny zjeżdżamy do wiosek i szukamy LPG grinser006.gif Od tamtej pory przy wspólnych wypadach w kilka aut unikamy zagazowanych kolegów grinser006.gif

Napisano

(w mieście sporo

> namachasz się lewarkiem w dieslu)

To mit. W TSI musze sie namachać wiecej niż w TDI. Wiecej bo w TSI po miescie aby to nie żarło 15l/100 trzeba wkładać wysokie biegi dość wcześnie. W obu przypadkach zmiana biegu jest w okolicy 2k obrotów. W przciwnym razie wir w baku w TSI zapewniony.

W TDI V wkładam dopiero przy 80. w TSI już dawno mam VI bo inaczej żreeeeeeeeeeeee.

>szybsze nagrzewanie

Oj powiem Ci że TDI z elektryczną nagrzewnicą bije na głowe TSI. Czas dojścia wskazówki do 90 stopni w zimie jest w obu podobny i nie wiem z czego to wynika.

>, mniejsze problemy zimą (przy -15 diesel może już >nie odpalić, może wytrącić się parafina z ropy), >mniejsza wrażliwość na kiepskie paliwo.

Może, ale jak sie dba to problem nie występuje. A jak zalejesz syfu to i TSI nie pojedzie..

Krawiec

Napisano

> 2,0 TSI 180 KM (takiem zrobiłem 15 kkm) vs 2,0 TDI 170 KM (na razie 7 kkm). Ciszej, zakres obrotów

> użytecznych, fun z jazdy.

Co wy macie z tym zakresem obrotów.. do jazdy ważny jest zakres użytecznych prędkości na poszczególnych biegach.

Krawiec

Napisano

> (w mieście sporo

> To mit. W TSI musze sie namachać wiecej niż w TDI. Wiecej bo w TSI po miescie aby to nie żarło

> 15l/100 trzeba wkładać wysokie biegi dość wcześnie. W obu przypadkach zmiana biegu jest w

> okolicy 2k obrotów. W przciwnym razie wir w baku w TSI zapewniony.

> W TDI V wkładam dopiero przy 80. w TSI już dawno mam VI bo inaczej żreeeeeeeeeeeee.

Dlatego zaznaczyłem, ze "jeżeli komuś nie zależy na niskim spalaniu" wink.gif Diesel ma tragicznie krótką jedynkę i dwójkę, takie są uroki tego typu silników. W benzyniaku (nieważne TSI czy stara dobra wolnossąca jednostka) jedynka i dwójka są dość długie, więc jest to wygodniejsze. W TSI machasz wajchą, żeby nie spalić za dużo, zaś w dieslu machasz dlatego, że kończą się obroty wink.gif

> Oj powiem Ci że TDI z elektryczną nagrzewnicą bije na głowe TSI. Czas dojścia wskazówki do 90

> stopni w zimie jest w obu podobny i nie wiem z czego to wynika.

Ciekawe hmm.gif No to brawa w takim razie dla VW za dobre rozwiązania w przypadku TDI ok.gif Dla Opla i Mercedesa to nieosiągalna technologia, zarówno Combo jak i Vito grzeją się zimą skandalicznie długo.

> Może, ale jak sie dba to problem nie występuje. A jak zalejesz syfu to i TSI nie pojedzie..

Na syf nic nie da rady, aczkolwiek diesel jest jednak na to bardziej wrażliwy. A z wytrącaniem się parafiny bywa różnie - znajomy zatankował pełny zbiornik zwykłej ropy wczesną zimą, nadeszły mrozy i ZONK wink.gif Na stacjach już sprzedawali specjalną ropą z dodatkami, ale on miał w zbiorniku zwykłą zatankowaną parę tygodni wcześniej. Odpalił, ale po przejechaniu 500 metrów zgasł na amen. Oczywiście, można było temu zapobiec, dolewając dodatek, ale to dodatkowe zawracanie głowy, trzeba o tym pamiętać itp.

Napisano

> Co wy macie z tym zakresem obrotów.. do jazdy ważny jest zakres użytecznych prędkości na

> poszczególnych biegach.

No i tutaj diesel przegrywa. I, II, zazwyczaj też III mają bardzo wąski zakres prędkości. Autostrada - zgoda, fajnie się jeździ dieslem na V, ale mocniejszą benzyną wcale nie gorzej wink.gif

Napisano

Jak z poręcznością i użytkowaniem. Mondeo przy tej cenie trochę lepiej

> wyposażony.

Mondeo jest po prostu większy i przestronniejszy, jeżeli ważne jest np. ilość miejsca z tyłu dla pasażera to Mondeo Bije Paska na głowe...,

... co do zawieszenia to lepsze jest w Mondeo (choć z drugiej strony mam słabe porównanie bo nowym Paskiem mało jeździłem, a mondziakiem natłukłem już ponad 100 w trzy lata).

Co do usterek i wad w Mondziaku: Wkurzająca wymiana żarówek od świateł z przodu, pad dźwigni kierunkowskazów (ale to po 100 kkm), ponoć po 50 kkm miałem do wymiany wahacz (tuleja łącząca, która też podobno nie występuje osobno), ale według słów mechanika z ASO zrobi się to na następnym przeglądzie, i tak już do 100 kkm dojechałem, a oni że trzeba pewnie wymienić, ale na razie może Pan jeździć i zrobimy to na następnym przeglądzie...

...ogólnie miły dupowuz, kilka fajnych bajerów zwiększających komfort (grzane szyby, grzane zydle) i jeżeli Pasek tego mieć nie będzie na mondziak tak to bierz Mondeo...

...ogólnie Mondeo też wydaje mi się mniej siermiężny od Paska, ale to moja subiektywna opinia (BTW już bardziej podobała by mi się Skoda Superb)...

Napisano

> TDCI 163km.

Jeżdżę całkiem często jednym i drugim i "fun" z jazdy jest bezdyskusyjnie po stronie 2.0 TFSI. Dodatkowo wnętrze Forda jest strasznie plastikowe, a deska rozdzielcza przypomina mi wielkie połacie gumy. Passat prezentuje się tu lepiej, chociaż wrażenia zapachowe są na początku kiepskie- nowy strasznie śmierdzi w środku.

Wolałbym Paska i przełknąłbym zarówno wyższe spalanie jak i mniejszy wypas.

Napisano

> No przecież TSI pali niewiele więcej od diesla

I po co ten dziwny emotikonek na koncu? To zdanie jest poprawnym zdaniem twierdzacym, nie potrzebuje dodatkow.

No i do tego to TSI ma spora pojemnosc - powinienes od czytania dostac orgazmu

Napisano

> I po co ten dziwny emotikonek na koncu? To zdanie jest poprawnym zdaniem twierdzacym, nie

> potrzebuje dodatkow.

Po prostu się dziwię, że ludzie w tym watku piszą kłamstwa o tym, że 2.0 TSI pali dużo więcej od 2.0 TDI, zastanawiam się po co kłamią cfaniaczek.gif Jestem oburzony skromny.gif

> No i do tego to TSI ma spora pojemnosc - powinienes od czytania dostac orgazmu

Nie podniecam się tak łatwo jak Ty taką mizerną pojemnością hehe.gif 2.0 TSI , tak samo jak 1.8 TSI jeździ ok.gif , wirtualne zwiększenie pojemności w tym przypadku ma sens ok.gif

Napisano

> Co wy macie z tym zakresem obrotów.. do jazdy ważny jest zakres użytecznych prędkości na

> poszczególnych biegach.

> Krawiec

No to miałem na myśli.

Audi z 2,0 TSI miało najdłuższą 3jką jaką w zyciu miałem okazję widzieć. OD powiedzmy 20 km/h do 198 km/h (licznikowe). I to naprawdę dobrze przyspieszało.

Napisano

> Tak jest, przy oszczędnej jeździe różnica aż taka duża nie jest bo benzyny teraz też potrafią mniej

> spalić.

> Ale przy max obciążeniu diesel spalał mi równe 8 litrów (autostrada 160 km/h, 4 osoby, pełen

> bagażnik kombi i box duży),

btw osiagam podobny wynik jak Ty swoja beną (3os +pelen bag 160 na tempomacie przez cala eu)

>kolegą w benzyniakach 1.8 i 2.0 12-13 litrów.

> Łatwo przeliczyć gdzie diesel ma zastosowanie.

jak silniczki byly slabe to i tak wyszlo,

200konny silnik nie poczuje roznicy czy ma 2 czy 4 osoby itp

ja bym wybral tsi, hehe najlepiej zeby byl zamontowany w mondeo

Napisano

> btw osiagam podobny wynik jak Ty swoja beną (3os +pelen bag 160 na tempomacie przez cala eu)

> jak silniczki byly slabe to i tak wyszlo,

> 200konny silnik nie poczuje roznicy czy ma 2 czy 4 osoby itp

> ja bym wybral tsi, hehe najlepiej zeby byl zamontowany w mondeo

Jest też fordowski odpowiednik 2.0T 203 i 240 KM.

Słabsza wersja z MPS6 czyli dwusprzęgłowcem jakoś jedzie nawet zlosnik.gif

BTW nie zapominaj o boxie dachowym, który stawia ogromne opory przy tych prędkościach. Bez niego można śmiało litr odliczyć albo i więcej w dieslu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.