Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężarówki na autostradzie - kajam się

Featured Replies

Napisano

> Zaraz Ci tutejsi miszczofie udowodnią, że bredzisz i w ogóle masz dziedzicznie kupę zamiast

> mózgu... :-)

kiedys za takie posty na MK były bany ...

Napisano

> Schowaj swój kalkulatorek i spójrz na sprawę bardziej holistycznie. Kilkanaście samochodów jadących

> zderzak w zderzak wybitych z rytmu nie jest kojącą sytuacją. Od tego biorą się wypadki i robią

> się zatory.

Każdy samochód jadący POWYŻEJ dopuszczalnej prędkości wybije z rytmu na swojej drodze więcej pojazdów niż taka wyprzedzająca ciężarówka.

Notabene, wydaje mi się, że wypadki na autostradach (i związane z nimi zatory) powstają wskutek działań kierowców jadących za szybko, nie za wolno.

Napisano

> Ty wiesz, jakby się koledzy śmiali?

> A jakby Kubica dojechał 1,8 minuty później?

> Masz myślenie z jakiejś poprzedniej epoki albo ze wsi rodem...

Wsiowa duma nie pozwala rednekom zwolnić o 0.5km/h.

Dał im producent gifta w postaci ogranicznika ustawionego na 90.3km/h i muszą pokazać wszystkim tym z 90.1km/h kto jest panem i królem szosy hehe.gif.

Napisano

> Liwek, możesz jechać 90, ten przed Tobą jedzie 85 bo więcej nie może - będziesz jechał za nim, czy

> wyprzedzisz?

Wyprzedzę jak będzie ku temu okazja. Wcześniej poproszę go przez radio żeby zwolnił na chwilę do 70.

W cywilizowanych krajach wszyscy kierowcy, i pojazdów małych i dużych, rozumieją tę prostą zasadę.

U nas w 90% przypadków nie wynika to z zagapienia a z braku dobrych chęci - kierowca ma kierowcę w dupie więc nie chce mu się myśleć o innych. I absolutnie nie skupiam się na tirowcach.

Zresztą działa to i w drugą stronę. Mały pisiorek w czinkłeczento wyprzedzi na prostej TIRa żeby chwilę później zwolnić do 60 bo na horyzoncie widzi zakręt.

Napisano

> Oczywiście. Doskonale służy do tego prawy pas.

Ale z lewego też im wolno korzystać, gdy wymaga tego sytuacja. A chęć wyprzedzenia innego pojazdu jest właśnie taką sytuacją.

Napisano

> Ale z lewego też im wolno korzystać, gdy wymaga tego sytuacja. A chęć wyprzedzenia innego pojazdu

> jest właśnie taką sytuacją.

Ależ odejdźmy na chwilę od przepisów bo nie one grają tu kluczową rolę. Jeśli widzę, że ktoś jedzie szybciej niż ja, to dlaczego nie miałbym zaczekać kilka chwil żeby mnie wyprzedził i wtedy zacząć wyprzedzanie. Przy różnicach prędkości rzędu 90/140kmph samochody nie pojawiają się na zderzaku nagle.

Napisano

> Każdy samochód jadący POWYŻEJ dopuszczalnej prędkości wybije z rytmu na swojej drodze więcej

> pojazdów niż taka wyprzedzająca ciężarówka.

Dlatego dla takich jest prawy pas ok.gif

> Notabene, wydaje mi się, że wypadki na autostradach (i związane z nimi zatory) powstają wskutek

> działań kierowców jadących za szybko, nie za wolno.

Mnie się natomiast wydaje, że przyczyną tego jest geniusz wyprzedzający z różnicą JEDNEGO km/h...

Napisano

> Lewy pas jest przeznaczony do wyprzedzania, a nie blokowania .

Nie o to pytalem. smile.gif Pytalem czy jest jakis zakaz lub nakaz jazdy 140 km/h lewym pasem...

> Wielokilometrowe wyprzedzanie się ciężarówek jest szczytem buractwa i lekceważenia innych

Wiem do czego sluzy i do czego powinien byc uzywany i wiem rowniez, ze panowie w bialych czapkach taki manewr moga uznac za blokowanie pasa i przywalic mandat. Ale jak napisalem wyzej nie o to pytalem...

pozdr.

M.

Napisano

> Nie o to pytalem. Pytalem czy jest jakis zakaz lub nakaz jazdy 140 km/h lewym pasem...

Do czego zmierzasz tym pytaniem? Może już teraz wyjaśnisz swoją myśl?

Napisano

> Wyprzedzę jak będzie ku temu okazja. Wcześniej poproszę go przez radio żeby zwolnił na chwilę do

> 70.

Zapomnij - nie zwolni, bo rozbujanie takiego zestawu to nie bułeczka. Pamiętaj też o kosztach - takie rozbujanie to łyknie z lytra baaaaardzo cennego płynu...

> W cywilizowanych krajach wszyscy kierowcy, i pojazdów małych i dużych, rozumieją tę prostą zasadę.

Troszeczkę uprawiasz ideologię życzeniową - nie jest tak.

Powód - patrz wyżej.

> U nas w 90% przypadków nie wynika to z zagapienia a z braku dobrych chęci - kierowca ma kierowcę w

> dupie więc nie chce mu się myśleć o innych. I absolutnie nie skupiam się na tirowcach.

Bo inaczej turlałby się do g...wnem upaćkanej śmierci.

> Zresztą działa to i w drugą stronę. Mały pisiorek w czinkłeczento wyprzedzi na prostej TIRa żeby

> chwilę później zwolnić do 60 bo na horyzoncie widzi zakręt.

Dokładnie.

I - wbrew pozorom - to właśnie mali więcej problemów stwarzają.

Napisano

> Ależ odejdźmy na chwilę od przepisów bo nie one grają tu kluczową rolę. Jeśli widzę, że ktoś jedzie

> szybciej niż ja, to dlaczego nie miałbym zaczekać kilka chwil żeby mnie wyprzedził i wtedy

> zacząć wyprzedzanie. Przy różnicach prędkości rzędu 90/140kmph samochody nie pojawiają się na

> zderzaku nagle.

Ale ja się nigdzie nie upieram, że trzeba komukolwiek zajeżdżać drogę i utrudniać życie.

Gdy lewym jedzie z tyłu jedno auto a za nim pusto po horyzont to jest chyba jasne co trzeba zrobić. Ale w gęstym ruchu nie ma wyboru - ciężarówka która chce wyprzedzić zostanie w końcu przez kogoś dogoniona. I nie ma się co stresować.

Co więcej, ja poza Polską zaobserwowałem bardzo fajny zwyczaj. Gdy kierowca jadący lewym zauważy że ten na prawym włącza kierunkowskaz lub przygotowuje się do wyprzedzania to zwalnia i wpuszcza go przed siebie. Zacząłem już dość dawno sam się tak zachowywać i jak na razie proporcje tych co się wściekają (za mną) i tych co mi dziękują (przede mną) są mniej więcej 50/50. Nie tak źle. Nawet raz czy dwa zauważyłem w Polsce (!!!) że ktoś inny też tak robi.

Napisano

> Nawet raz czy dwa zauważyłem w Polsce (!!!) że ktoś inny też tak robi.

Wielu kierowców tak robi, ale nie przy różnicy prędkości >50km/h, bo taka różnica plus zbyt późno włączony kierunkowskaz tego z prawej != noga z gazu tylko mocne przyhamowanie.

Napisano

> Wczoraj jechałem w trasie samochodem zarej. jako ciężarowy, posiadającym elektroniczny rejestrator

> pracy kierowcy i ograniczenie prędkości do 90 km/h. Posłuchałem opowiadań kierowcy,

> popatrzyłem na wyprzedzanie ciężarówek jadących 89 km/h Teraz rozumiem "przyjemność" pracy

> kierowcy zawodowego, poganianego przez auta osobowe na lewym pasie podczas wyprzedzania

> np.tira. Od tej pory podchodzę ze zrozumieniem do tego tematu

A ja wprost przeciwnie. Wczoraj byłem świadkiem jak tir wyprzedzał kilka innych tirów blokując autostradę na odcinku dwóch kolejnych zjazdów aż mu zyczylem aby sam musiał którymś z nich zjechać gdy był na lewym pasie gdy prawy był zablokowany przez rząd ciężarówek jadących jedna za druga.

Napisano

> Bo zaraz odezwą się zawodowi miszczowie, którzy wiozą dla Ciebie ciepłe bułki i należy podejść ze

> zrozumieniem do tematu.

No jeżeli bułki i to dla mnie to trza sie zastanowić ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Włączyć spryskiwacz przedniej szyby?

A po co spryskiwacz ? hmm.gif

Widzę, że jesteś zwolennikiem teorii "sam nie mogę to i innemu nie dam"

Napisano

> A po co spryskiwacz ?

> Widzę, że jesteś zwolennikiem teorii "sam nie mogę to i innemu nie dam"

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Skoro przedpiszca napisał:

Quote:

Ale czasem są takie akcje, że zacząłem manewr wyprzedzania, a nagle nie wiadomo skąd siedzi mi ktoś na dupie, w wypasionej bryce i daje długimi i co mam przefrunąć?

to jak to się ma do tego co napisałeś?

Napisano

> Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

> Skoro przedpiszca napisał:

> Quote:

> Ale czasem są takie akcje, że zacząłem manewr wyprzedzania, a nagle nie wiadomo skąd siedzi mi ktoś

> na dupie, w wypasionej bryce i daje długimi i co mam przefrunąć?

> to jak to się ma do tego co napisałeś?

No są dwa samochody - jeden powoli wyprzeda, drugi pogania go z tyłu.

I co - psiknąć spryskiwaczem żeby tamtemu ubrudzić szybę ? hmm.gif

Ten z przodu zacznie od tego szybciej wyprzedzać czy ten z tyłu dzieki temu będzie mógł wyprzedzić niewiem.gif

Zwykłe buractwo i tyle sick.gif

Napisano

> Notabene, wydaje mi się, że wypadki na autostradach (i związane z nimi zatory) powstają wskutek

> działań kierowców jadących za szybko, nie za wolno.

Ta, "wydaje mi sie" pasuje tu idealnie.

Wszystkim sie wydawalo ,ze glownie "predkosc zabija" ,az do niedawnego, slawnego juz raportu NIK smirk.gif

Autostrada sluzy do szybkiego przemieszczania sie i tak postepuje 99% kierowcow.

Pozostaly 1% tych ktorzy mysla ,ze to ich parking przed blokiem( i tak po nich jezdzą) , stwarza powazne zagrozenie dla reszty.

Oczywiscie jak kierowca rozpedzony do przepisowych 150km/h nagle trafi w idiote, marudera pedzacego 70 lewym pasem, bo przeciez nakazu szybciej nie ma, to znowu beda komentarze o zabójczej predkosci sick.gif i postulaty wprowadzania ograniczen smirk.gif

Osobiscie wole takich co dymaja po autostradzie 40 za duzo niz 40 za malo ok.gif bo sa bardziej obliczalni i skupieni na jezdzie ok.gif

Napisano

> wyprzedzanie sie ciężarówek powinno być zabronione

ograniczki do 89km/h powinny być zlikwidowane

problemu by nie było

Napisano

> ograniczki do 89km/h powinny być zlikwidowane

> problemu by nie było

I jeździliby 130 przez wioski, teraz ich hamuje przed tym wyłącznie ogranicznik smirk.gif

Napisano

> Mało tego.

> W jego zakutym łbie nie ma zakodowanej informacji, że znajduje się właśnie na autostradzie gdzie

> minuta wolniejszej jazdy za kimś kto właśnie wyprzedza kompletnie nie wpłynie na czas jego

> przejazdu gdyż po chwili będzie mógł swobodnie depnąć i nadrobić "straconą" minutę.

> Ja często na autostradzie nawet daję sygnał światłami drogowymi by wyprzedzał. Widzę, że jest

> rozpędzony i dojeżdża do kogoś wolniej jadącego przed nim to mu mrugnę i robię miejsce by

> wyprzedził.

> Rozpędzony i bez hamowania zjeżdża na lewy, w miarę szybko wyprzedzi i zjeżdża na prawy.

> Pomrugamy sobie kierunkami w podzięce za współpracę i każdy jedzie zadowolony dalej.

również to praktykuje. Trzeba sobie pomagać i tyle.

Napisano

> Ja w Niemczech też jeżdżę 130. I ogromna większość Niemców również. Za to nie pamiętam żebym kiedyś

> spotkał Polaka jadącego z taką prędkością.

> Różnica w spalaniu pomiędzy 130 a 190km/h sprawi że cały zaoszczędzony czas spędzisz na stacji

> benzynowej.

A Ja mam dokładnie odwrotne wrażenie. Polacy zwalniają do 120 bo benzyna droga. Za to tuż przed granicą znów w palnik.

A co do spalania... ta różnica w spalaniu nie jest by tak dużą żeby nagle zasięg na balu skrócił się o połowę. W moim przypadku (zbiornik 55l) nie zmienia się ilość wizyt na stacji tylko rachunki wink.gif

Napisano

> Ale co to za "blokowanie"?

> Policzyłem. Jeśli jedziesz autostradą 140km/h i utkwisz za TIRem wyprzedzającym drugiego przez 5

> minut (co się rzadko zdarza, zwykle wyprzedzają się przez 2-3km nie przez 7,5) to na miejscu

> będziesz o 1,8 minuty później.

> I warto się denerwować?

Jak już jesteś taki matematyk, to pomnóż to razy np. 30 na trasie 600km i zobaczysz ile ci wyjdzie.

Tirowcy uważają, że tylko oni są w pracy i trzeba im wybaczać i ułatwiać, a reszta lamusów, to nic nie wie o zawodowym jeżdżeniu samochodem, a tak w ogóle, to powinni na boki uciekać, bo "PanTirowiec" jedzie! screwy.gif

Niedawno jechałem samochodem specjalnym z ograniczeniem do 50/h, jechałem ok. 70/h (czyli tyle ile TIR z naczepą powinien jechać) to takie zjeby dostałem, że przykro, za to że ich blokowałem, a też byłem w pracy! no.gif sam nie wiem co miałem zrobić? Do rowu wjechać czy w kosmos wyskoczyć? screwy.gif

reasumując, to tylko ich praca jest ważna i tylko oni się spieszą screwy.gif

Napisano

> I jeździliby 130 przez wioski, teraz ich hamuje przed tym wyłącznie ogranicznik

to ogranicznik ma zastępować rozum?

Napisano

> Ale z lewego też im wolno korzystać, gdy wymaga tego sytuacja. A chęć wyprzedzenia innego pojazdu

> jest właśnie taką sytuacją.

Jaaaasne, z prędkością +5km/h sciana.gif

Napisano

> Wracałem kiedyś z Danii Fiatem Albeą (1.4 77KM + sterowanie jak okrętem) wraz z kolegą dającym

> ostro w palnik i jadącym jakimś "mocarnym" wozem (jakiś stary Lancer). Ja trzymałem średnią

> zaledwie 110 i dojechaliśmy do Krakowa w podobnym czasie, bo:

> 1. stawał prawie 2x częściej na tankowanie

> 2. musiał się przespać 2x, mi wystarczyło 1x - jestem dość wytrzymały na zmęczenie, ale też jadąc

> daleko staram się oszczędzać układ nerwowy, co było szczególnie istotne w tak chybotliwym

> powyżej 120 km/h wozie

Kluczem jest średnia prędkość przejazdu. Gdy lecimy np nocą i mamy pustą drogę to nawet słabym wozem zrobimy wysoką średnią. W normalnym ruchu jest ciężko średnią podnieść i to nawet mocnym wozem.

Na to nakładają się umiejętności kierowcy, niestety większość uważa że szybka jazda to dolecieć do zderzaka ciężarówki na metr równocześnie hamując z 220kmh a później o 3 oczka w dół i do pieca. Tymczasem trzeba zwyczajnie przewidywać sytuację na drodze i "płynąć" z ruchem.

Napisano

> Dlatego że autostrady mamy wspólne i ci co jeżdżą 90km/h też mają prawo z nich korzystać.

Zatem na prawy pas i tam mogą jechać swoje 90...

Napisano

powinien byc ZAKAZ jazdy tirów/ciężarówek na drogach krajowych, ekspresowych i autostradach

Napisano

> Jaaaasne, z prędkością +5km/h

5kmh przez 5 godzin to łącznie 25 km dalej. Wbrew pozorom to robi różnice.

Napisano

> Najczęściej jeżdżę do innych europejskich krajów przez Niemcy. Na granicy w Zgorzelcu wystarczy

> tylko na chwilę zwolnić. Z obu stron jest autostrada.

Nie ma kodeksowego ograniczenia do 130 km/h w Niemczech....

Napisano

> kiedys za takie posty na MK były bany ...

I IMO słusznie ze były....

Teraz jakas panuje źle pojęta liberalizacja....

I MK trochę zszedł....

Napisano

> powinien byc ZAKAZ jazdy tirów/ciężarówek na drogach krajowych, ekspresowych i autostradach

Aha, a Wszystko na auta do 3,5t czy jak?

Napisano

> I IMO słusznie ze były....

> Teraz jakas panuje źle pojęta liberalizacja....

> I MK trochę zszedł....

TEraz panuje moda na bycie bardziej świętym niż Jezus i Matka Jego razem wzięci. Co drugi piszący tu jeśli w swoim mniemaniu drogowym rycerzem bez zmazy i skazy.

Napisano

> Schowaj swój kalkulatorek i spójrz na sprawę bardziej holistycznie. Kilkanaście samochodów jadących

> zderzak w zderzak wybitych z rytmu nie jest kojącą sytuacją. Od tego biorą się wypadki i robią

> się zatory.

a nie czasem od ułanskiej fantazji polaczkow z zapedami kubicy których jak bydło wpuszczono na autostrade to daja w palnik ile wlezie??

jakos nie widziałem aby od od jazdy 90km/h zderzak w zderzak powstał wypadek ale od nadmiernej predkosci co rusz trabia

Napisano

> a nie czasem od ułanskiej fantazji polaczkow z zapedami kubicy których jak bydło wpuszczono na

> autostrade to daja w palnik ile wlezie??

> jakos nie widziałem aby od od jazdy 90km/h zderzak w zderzak powstał wypadek ale od nadmiernej

> predkosci co rusz trabia

To że Ty czegoś nie widziałeś to jeszcze nie znak że tego nie ma lub że nie istnieje. Ja np nigdy nie widziałem białego konia w czarne paski a mimo to w Afryce takie są...

Napisano

> To że Ty czegoś nie widziałeś to jeszcze nie znak że tego nie ma lub że nie istnieje. Ja np nigdy

> nie widziałem białego konia w czarne paski a mimo to w Afryce takie są...

no nic to, bardziej łopatologicznie:

włacz tv, google, itd. jakich wypadkow jest wiecej czy z powodu przekroczenia predkosci czy z powodu zbyt wolnej jazdy

notabene, pomijam sytuacje wybitnie bucowatych ludzi którzy celowo blokuja pas (sa takie ewenementy), ale sory wyprzedzanie tira/ów nawet niech trwa 1 min. jak wpłynie na twoje bezpieczenstwo??

Napisano

> to ogranicznik ma zastępować rozum?

W przypadku TIRów chyba tak, bo tylko oni mają taki wynalazek.

Napisano

> no nic to, bardziej łopatologicznie:

> włacz tv, google, itd. jakich wypadkow jest wiecej czy z powodu przekroczenia predkosci czy z

> powodu zbyt wolnej jazdy

Włącz mózg i przekonaj się ile wypadków to źle dobrana prędkość do warunków a nie do ograniczenia prędkości.

> notabene, pomijam sytuacje wybitnie bucowatych ludzi którzy celowo blokuja pas (sa takie

> ewenementy), ale sory wyprzedzanie tira/ów nawet niech trwa 1 min. jak wpłynie na twoje

> bezpieczenstwo??

czy ja gdzieś napisałem, że mi to zagraża? Bardziej zagrażają mi panowie w kapelusza którzy przyklejeni do lewego pasa wyprzedzają ciężarówki jadąc 91kmh.

Napisano

> Włącz mózg i przekonaj się ile wypadków to źle dobrana prędkość do warunków a nie do ograniczenia

> prędkości.

a czy jedno i drugie nie sprowadza sie do kozaczenia na drodze?? do zwierania posladów byle wyprzedzic, byle byc 30s szybciej?? nie wazne jak byle szybciej, i czy nie sprowadza sie to własnie do "haniebnego blokowania lewego pasa przez wyprzedzajacego tira"-no jak oni moga spowodowac puszzczenie gazu na 60s. przeciez cały plan dnia w tym momencie legnie w gruzach...

druga sprawa jak ktos nie widzi z daleka ze lewy pas jest zajety i ze musi zwolnic to takiego człeka trezba by najlepiej na kurs PJ skierowac bo o tym juz na karcie rowerowej mowia...

> czy ja gdzieś napisałem, że mi to zagraża? Bardziej zagrażają mi panowie w kapelusza którzy

> przyklejeni do lewego pasa wyprzedzają ciężarówki jadąc 91kmh.

Napisano

> W przypadku TIRów chyba tak, bo tylko oni mają taki wynalazek.

Dzieciaki na skuterach też mają wink.gif.

Napisano

> Dzieciaki na skuterach też mają .

No właśnie hehe.gif Najwidoczniej akurat tym grupom społecznym są one potrzebne smirk.gif

Napisano

> TEraz panuje moda na bycie bardziej świętym niż Jezus i Matka Jego razem wzięci. Co drugi piszący

> tu jeśli w swoim mniemaniu drogowym rycerzem bez zmazy i skazy.

Wiesz, taki jeden co wkleił zdjęcie prędkościomierza ze 160 km/h dostał dożywotniego bana.....

tak przynajmniej mówią...

Napisano

> Wiesz, taki jeden co wkleił zdjęcie prędkościomierza ze 160 km/h dostał dożywotniego bana.....

> tak przynajmniej mówią...

Dlatego nie pokazuje mojej kolekcji zdjęć wink.gif

Napisano

> Wiesz, taki jeden co wkleił zdjęcie prędkościomierza ze 160 km/h dostał dożywotniego bana.....

> tak przynajmniej mówią...

Nie pamiętam takiego przypadku, ale abstrahując od niego, jestem w stanie zrobić takie zdjęcie w samochodzie stojącym na podwórku.

Czy takie zdjęcie czegokolwiek dowodzi?

Napisano

> Nie pamiętam takiego przypadku, ale abstrahując od niego, jestem w stanie zrobić takie zdjęcie w

> samochodzie stojącym na podwórku.

> Czy takie zdjęcie czegokolwiek dowodzi?

Tego że ktoś chciał kogoś zbanować i użył takiego zdjęcia jako pretekstu.

Napisano

> Ta, "wydaje mi sie" pasuje tu idealnie.

> Wszystkim sie wydawalo ,ze glownie "predkosc zabija" ,az do niedawnego, slawnego juz raportu NIK

Czy raport NIK wskazał, że przyczyną wypadków na autostradach jest zbyt wolna jazda?

hmm.gif

> Autostrada sluzy do szybkiego przemieszczania sie i tak postepuje 99% kierowcow.

> Pozostaly 1% tych ktorzy mysla ,ze to ich parking przed blokiem( i tak po nich jezdzą) , stwarza

> powazne zagrozenie dla reszty.

Popatrz na dowolną autostradę: ciężarówki stanowią tam dużo więcej niż 1%.

> Oczywiscie jak kierowca rozpedzony do przepisowych 150km/h nagle trafi w idiote, marudera pedzacego

> 70 lewym pasem, bo przeciez nakazu szybciej nie ma, to znowu beda komentarze o zabójczej

> predkosci i postulaty wprowadzania ograniczen

1. Wolno jechać lewym pasem 70km/h

2. Nie wolno jechać 150km/h żadnym pasem

3. Dlaczego miałby w niego trafić? Nie może przyhamować?

> Osobiscie wole takich co dymaja po autostradzie 40 za duzo niz 40 za malo bo sa bardziej

> obliczalni i skupieni na jezdzie

Typowa bzdura z Internetu. Jak jedziesz szybciej to jesteś bardziej skupiony? Dziwne więc, że kierowcy traktorów nie rozbijają się masowo na drzewach.

screwy.gif

Napisano

> Jak już jesteś taki matematyk, to pomnóż to razy np. 30 na trasie 600km i zobaczysz ile ci wyjdzie.

Mogę i przez 100 pomnożyć, tylko po co?

Na trasie rzędu 600km takie wyprzedzające się ciężarówki zdarzają mi się może kilka razy. Nigdy aż 30.

> Tirowcy uważają, że tylko oni są w pracy i trzeba im wybaczać i ułatwiać, a reszta lamusów, to nic

> nie wie o zawodowym jeżdżeniu samochodem, a tak w ogóle, to powinni na boki uciekać, bo

> "PanTirowiec" jedzie!

Nie wiem co uważają i nie martwi mnie to.

> Niedawno jechałem samochodem specjalnym z ograniczeniem do 50/h, jechałem ok. 70/h (czyli tyle ile

> TIR z naczepą powinien jechać) to takie zjeby dostałem, że przykro, za to że ich blokowałem, a

> też byłem w pracy! sam nie wiem co miałem zrobić? Do rowu wjechać czy w kosmos wyskoczyć?

> reasumując, to tylko ich praca jest ważna i tylko oni się spieszą

Nie mam CB i nie mam takich problemów. wink.gif

Napisano

> powinien byc ZAKAZ jazdy tirów/ciężarówek na drogach krajowych, ekspresowych i autostradach

To gdzie niby mają jeździć? Po drogach lokalnych przez wioski?

Napisano

> To gdzie niby mają jeździć? Po drogach lokalnych przez wioski?

po torach na wagonach ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.