Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężarówki na autostradzie - kajam się

Featured Replies

Napisano

Wczoraj jechałem w trasie samochodem zarej. jako ciężarowy, posiadającym elektroniczny rejestrator pracy kierowcy i ograniczenie prędkości do 90 km/h. Posłuchałem opowiadań kierowcy, popatrzyłem na wyprzedzanie ciężarówek jadących 89 km/h zlosnik.gif Teraz rozumiem "przyjemność" pracy kierowcy zawodowego, poganianego przez auta osobowe na lewym pasie podczas wyprzedzania np.tira. Od tej pory podchodzę ze zrozumieniem do tego tematu smile.gif

Napisano

> Wczoraj jechałem w trasie samochodem zarej. jako ciężarowy, posiadającym elektroniczny rejestrator

> pracy kierowcy i ograniczenie prędkości do 90 km/h. Posłuchałem opowiadań kierowcy,

> popatrzyłem na wyprzedzanie ciężarówek jadących 89 km/h Teraz rozumiem "przyjemność" pracy

> kierowcy zawodowego, poganianego przez auta osobowe na lewym pasie podczas wyprzedzania

> np.tira. Od tej pory podchodzę ze zrozumieniem do tego tematu

ten 1km cię zbawił że wyprzedzałeś ? icon_eek.gif

ja jak jadę z budą to wyprzedzam tylko takich co jadą 70 skromny.gif

i to jak widzę że jest pusto za mną

Napisano

Znaczy co - rozumiesz to że kierowca ciężarówy widzac w lusterku szybko zblizajacy się samochod ma to gdzies i i tak wyprzedza zmuszając tamtego do ostrego hamowania ? Kurczę gratuluję wyrozumiałości. Ja choć nauczyłem się nie wkurzać za kółkiem i jestem spokojny to jednak nie pojmuję takiego czegoś. Ale fakt że nigdy takim nie jechałem, moze jak sie przejadę to też zrozumiem smile.gif

Napisano

> ten 1km cię zbawił że wyprzedzałeś ?

> ja jak jadę z budą to wyprzedzam tylko takich co jadą 70

> i to jak widzę że jest pusto za mną

To jesteś w tej lepszej mniejszośći ! claps.gifok.gif

Napisano

> To jesteś w tej lepszej mniejszośći !

moze dlatego że jeżdże rekreacyjnie a nie dla $$$ grinser006.gif

ja nie rozumiem dlaczego jeden z drugim nie krzykną np na CB - "czarna firanka, puścił byś mnie ... "

albo jak widzi że koleś na lewym pasie ledwo zipi to zdjąć nogę z gazu niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy co - rozumiesz to że kierowca ciężarówy widzac w lusterku szybko zblizajacy się samochod ma

> to gdzies i i tak wyprzedza zmuszając tamtego do ostrego hamowania ? Kurczę gratuluję

> wyrozumiałości. Ja choć nauczyłem się nie wkurzać za kółkiem i jestem spokojny to jednak nie

> pojmuję takiego czegoś. Ale fakt że nigdy takim nie jechałem, moze jak sie przejadę to też

> zrozumiem

nie nie - chodzi mi o to, że wyprzedzanie ciężarówek może trochę trwac i warto miec wyrozumiałość dla ich kierowców

natomiast jak ktoś jedzie 200 km/h gdy można 130 i pojawia się znienacka, to już jest jego problem

Napisano

> Wczoraj jechałem w trasie samochodem zarej. jako ciężarowy, posiadającym elektroniczny rejestrator

> pracy kierowcy i ograniczenie prędkości do 90 km/h. Posłuchałem opowiadań kierowcy,

> popatrzyłem na wyprzedzanie ciężarówek jadących 89 km/h Teraz rozumiem "przyjemność" pracy

> kierowcy zawodowego, poganianego przez auta osobowe na lewym pasie podczas wyprzedzania

> np.tira. Od tej pory podchodzę ze zrozumieniem do tego tematu

wyprzedzanie sie ciężarówek powinno być zabronione

Napisano

> wyprzedzanie sie ciężarówek powinno być zabronione

to już lekka przesada, trafisz na jakiegoś STARa i będziesz się wlókł 70km/h ?

bez sensu, drogi są dla wszystkich, chodzi o to żeby używać ich z głową skromny.gif

widzisz jeżdżę już naście lat hmm.gif i dopiero niedawno w Chorwacji pierwszy raz widziałem jak wolna ciężarówka zjechała w zatoczkę i przepuściała osobówki

u nas nawet "lepper" musi ciąć środkiem i nie zjedzie z wuja grinser006.gif

Napisano

> nie nie - chodzi mi o to, że wyprzedzanie ciężarówek może trochę trwac i warto miec wyrozumiałość

> dla ich kierowców

> natomiast jak ktoś jedzie 200 km/h gdy można 130 i pojawia się znienacka, to już jest jego problem

Dlaczego 130? hmm.gif

Napisano

Popieram ok.gif Przynajmniej tam, gdzie są dwa pasy.

Napisano

Na obwodnicy 3city jest - tylko co z tego.

Trafi się jakiś słabszy sprzęt i co? Cięzarowy ma jechać za takim 30 na godzinę?

Automatycznie robi się koras i jeden pas jest praktycznie wyłączony z ruchu.

Inna historia - mam stare auto sprawne technicznie, ale dychawiczne i jak wyprzedzam, robie to barrrdzo rzadko - to wyprzedzam jak nikogo nie ma za mną.

Ale czasem są takie akcje, że zacząłem manewr wyprzedzania, a nagle nie wiadomo skąd siedzi mi ktoś na dupie, w wypasionej bryce i daje długimi i co mam przefrunąć?

Napisano

> widzisz jeżdżę już naście lat i dopiero niedawno w Chorwacji pierwszy raz widziałem jak wolna

> ciężarówka zjechała w zatoczkę i przepuściała osobówki

> u nas nawet "lepper" musi ciąć środkiem i nie zjedzie z wuja

Kilka lat temu podczas podróży po USA, na krętej i wąskiej drodze kilkarotnie spotkałem sie z takim zachowaniem gdy powolny, duży samochód zjeżdżał ułatwiając wyprzedzanie innym. Niezależnie od aspektu kultury jazdy ma to wymiar rozsądku, gdyż przeciwdziała tworzeniu się korków i kolumn pojazdów podażającym za ociężałym i znacznie wolniejszym samochodem.

Napisano

> Na obwodnicy 3city jest - tylko co z tego.

> Trafi się jakiś słabszy sprzęt i co? Cięzarowy ma jechać za takim 30 na godzinę?

> Automatycznie robi się koras i jeden pas jest praktycznie wyłączony z ruchu.

> Inna historia - mam stare auto sprawne technicznie, ale dychawiczne i jak wyprzedzam, robie to

> barrrdzo rzadko - to wyprzedzam jak nikogo nie ma za mną.

> Ale czasem są takie akcje, że zacząłem manewr wyprzedzania, a nagle nie wiadomo skąd siedzi mi ktoś

> na dupie, w wypasionej bryce i daje długimi i co mam przefrunąć?

Mało tego.

W jego zakutym łbie nie ma zakodowanej informacji, że znajduje się właśnie na autostradzie gdzie minuta wolniejszej jazdy za kimś kto właśnie wyprzedza kompletnie nie wpłynie na czas jego przejazdu gdyż po chwili będzie mógł swobodnie depnąć i nadrobić "straconą" minutę.

Ja często na autostradzie nawet daję sygnał światłami drogowymi by wyprzedzał. Widzę, że jest rozpędzony i dojeżdża do kogoś wolniej jadącego przed nim to mu mrugnę i robię miejsce by wyprzedził.

Rozpędzony i bez hamowania zjeżdża na lewy, w miarę szybko wyprzedzi i zjeżdża na prawy.

Pomrugamy sobie kierunkami w podzięce za współpracę i każdy jedzie zadowolony dalej.

Napisano

> Ale czasem są takie akcje, że zacząłem manewr wyprzedzania, a nagle nie wiadomo skąd siedzi mi ktoś

Włączyć spryskiwacz przedniej szyby? wink.gif

Napisano

> albo jak widzi że koleś na lewym pasie ledwo zipi to zdjąć nogę z gazu

Wiesz-przyspieszanie po tym odpuszczeniu zmniejszyłoby mu "oszczędności" zlosnik.gif

Napisano

> Włączyć spryskiwacz przedniej szyby?

Niektórym to musiałbyś wlać przez szyberdach kubeł zimnej wody.

Napisano

> Niektórym to musiałbyś wlać przez szyberdach kubeł zimnej wody.

Może, ale zauważyłem, że spryskiwacz na prawdę dobrze działa smile.gif

Napisano

Delikatnie wcisnac na hamulec, powoli zwalniajac wjechac spowrotem na prawy za ciezarowke :D ale tym jedynie wkurzysz tego za Tobą a nadal będziesz za ciężarówką - coś za coś :D Ale wiem o czym mowisz - miałem berlingo 1.9D i takie same problemy.Jak jechałem z towarem to nawet kiedyś jeden tirowiec mi w takiej sytuacji wsiadł na tyłek i walił długimi, przekichana sprawa z takimi popaprańcami

Napisano

> Wiesz-przyspieszanie po tym odpuszczeniu zmniejszyłoby mu "oszczędności"

zawsze może się potem podpiąć w "tunel aerodynamiczny" hehe.gif

Napisano

> Od tej pory podchodzę ze zrozumieniem do tego tematu

Zaraz Ci tutejsi miszczofie udowodnią, że bredzisz i w ogóle masz dziedzicznie kupę zamiast mózgu... :-)

Napisano
  • Autor

> Zaraz Ci tutejsi miszczofie udowodnią, że bredzisz i w ogóle masz dziedzicznie kupę zamiast

> mózgu... :-)

zauważyłem zlosnik.gif ale lata mi to cool.gif

Napisano

> 140, zapomniałem o nowelizacji

A ja jeżdżę 130 bo uważam że to wystarczająco szybko. A do tego po przekroczeniu granicy nie muszę przestawiać tempomatu.

zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz Ci tutejsi miszczofie udowodnią, że bredzisz i w ogóle masz dziedzicznie kupę zamiast

> mózgu... :-)

Cieszmy się więc zatem, że różnica wynosiła aż 1km/h bo przecież mogła 0.1km/h hehe.gif.

A te debile z Tirów wyprzedzanych zamiast zdjąć nogę z gazu i ułatwić manewr to cisną też ile ogranicznik daje. Lecisz sobie spokojnie autostradą 140km/h, a tu ci wyrasta ćwok w Tirze co musi wyprzedzić, bo mu ambicja nie pozwala zwolnić 0.3km/h i blokuje pas na 5 min facepalm%5B1%5D.gif.

Nie daj boże może wyrosnąć na drodze spora górka, i temu z lewgo pasa może zacząć brakować mocy i trzeba go będzie wyprzecić z prawej, ale dopiero za kolejne 5 min hehe.gif.

IMHO za blokowanie lewego pasa Policja powinna wlepiać debilom mandaty- najlepiej wysokie zlosnik.gif.

Napisano

> A ja jeżdżę 130 bo uważam że to wystarczająco szybko. A do tego po przekroczeniu granicy nie muszę

> przestawiać tempomatu.

Ja jeżdżę zazwyczaj 150, IMHO akurat prędkość na autostradę, w Niemczech 180-190 wink.gif

Napisano

> Ja jeżdżę zazwyczaj 150, IMHO akurat prędkość na autostradę, w Niemczech 180-190

Ja w Niemczech też jeżdżę 130. I ogromna większość Niemców również. Za to nie pamiętam żebym kiedyś spotkał Polaka jadącego z taką prędkością.

Różnica w spalaniu pomiędzy 130 a 190km/h sprawi że cały zaoszczędzony czas spędzisz na stacji benzynowej.

Napisano

> Ja w Niemczech też jeżdżę 130. I ogromna większość Niemców również. Za to nie pamiętam żebym kiedyś

> spotkał Polaka jadącego z taką prędkością.

> Różnica w spalaniu pomiędzy 130 a 190km/h sprawi że cały zaoszczędzony czas spędzisz na stacji

> benzynowej.

Wracałem kiedyś z Danii Fiatem Albeą (1.4 77KM + sterowanie jak okrętem) wraz z kolegą dającym ostro w palnik i jadącym jakimś "mocarnym" wozem (jakiś stary Lancer). Ja trzymałem średnią zaledwie 110 i dojechaliśmy do Krakowa w podobnym czasie, bo:

1. stawał prawie 2x częściej na tankowanie

2. musiał się przespać 2x, mi wystarczyło 1x - jestem dość wytrzymały na zmęczenie, ale też jadąc daleko staram się oszczędzać układ nerwowy, co było szczególnie istotne w tak chybotliwym powyżej 120 km/h wozie zlosnik.gif

Napisano

> Kilka lat temu podczas podróży po USA, na krętej i wąskiej drodze kilkarotnie spotkałem sie z takim

> zachowaniem gdy powolny, duży samochód zjeżdżał ułatwiając wyprzedzanie innym.

Nie trzeba tak daleko jechać. Widziałem to często w Alpach (Francja, Szwajcaria).

Napisano

> moze dlatego że jeżdże rekreacyjnie a nie dla $$$

> ja nie rozumiem dlaczego jeden z drugim nie krzykną np na CB - "czarna firanka, puścił byś mnie ...

> "

> albo jak widzi że koleś na lewym pasie ledwo zipi to zdjąć nogę z gazu

Zastanawia mnie czemu nie zrobią tak jak w EU hmm.gif

jakiś tekst

Napisano

> Ja w Niemczech też jeżdżę 130. I ogromna większość Niemców również. Za to nie pamiętam żebym kiedyś

> spotkał Polaka jadącego z taką prędkością.

> Różnica w spalaniu pomiędzy 130 a 190km/h sprawi że cały zaoszczędzony czas spędzisz na stacji

> benzynowej.

Ale ja lubię szybko jeździć grinser006.gif A postoje i tak robię często, bo lubię wyjść z auta, rozprostować kości, zapalić wink.gif

Napisano

> zauważyłem ale lata mi to

Mi też - śmieszą mnie tacy podskakujący jak (nie użyję obrazowego porównania, bo się będą jeszcze bardziej pluć).

Żyj i daj żyć innym...

Napisano

> A ja jeżdżę 130 bo uważam że to wystarczająco szybko. A do tego po przekroczeniu granicy nie muszę

> przestawiać tempomatu.

A tak z ciekawości, po przekroczeniu jakiej granicy i w którym miejscu tuz za nią obowiazuje limit 130 km/h? tak z ciekawosci pytam...

Napisano

> Zastanawia mnie czemu nie zrobią tak jak w EU

> jakiś tekst

IMHO trochę zbyt drastyczne ograniczenie.

Napisano

> A tak z ciekawości, po przekroczeniu jakiej granicy i w którym miejscu tuz za nią obowiazuje limit

> 130 km/h? tak z ciekawosci pytam...

Najczęściej jeżdżę do innych europejskich krajów przez Niemcy. Na granicy w Zgorzelcu wystarczy tylko na chwilę zwolnić. Z obu stron jest autostrada.

Napisano

> Ale ja lubię szybko jeździć A postoje i tak robię często, bo lubię wyjść z auta, rozprostować

> kości, zapalić

Ja za to jadę te 130 aż się paliwo w baku skończy. A że mam diesla...

zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> Ja za to jadę te 130 aż się paliwo w baku skończy. A że mam diesla...

Co kto lubi grinser006.gif

Napisano

> IMHO trochę zbyt drastyczne ograniczenie.

Widząc to co sie dzieje na naszych pseudoautostradach ja jestem za ok.gif

Napisano

łał... i zamiast zwolnic do 89 wolałeś zablokować pas dla jadących 140?

Napisano

> Zastanawia mnie czemu nie zrobią tak jak w EU

> jakiś tekst

Bo zaraz odezwą się zawodowi miszczowie, którzy wiozą dla Ciebie ciepłe bułki i należy podejść ze zrozumieniem do tematu. sick.gif

Napisano

> łał... i zamiast zwolnic do 89 wolałeś zablokować pas dla jadących 140?

a od kiedy lewy pas ma nakaz jazdy 140 km/h i tylko dla takich jest przeznaczony?

Napisano

> łał... i zamiast zwolnic do 89 wolałeś zablokować pas dla jadących 140?

Ale co to za "blokowanie"?

Policzyłem. Jeśli jedziesz autostradą 140km/h i utkwisz za TIRem wyprzedzającym drugiego przez 5 minut (co się rzadko zdarza, zwykle wyprzedzają się przez 2-3km nie przez 7,5) to na miejscu będziesz o 1,8 minuty później.

I warto się denerwować?

screwy.gif

Napisano

> to na miejscu

> będziesz o 1,8 minuty później.

Ty wiesz, jakby się koledzy śmiali?

A jakby Kubica dojechał 1,8 minuty później?

Masz myślenie z jakiejś poprzedniej epoki albo ze wsi rodem...

Napisano

> Tu nie chodzi o nerwy a o komfort jazdy. Jeśli na autostradzie dopuszczalną prędkością jest 140kmph

> to dlaczego mam jechać 90?

Dlatego że autostrady mamy wspólne i ci co jeżdżą 90km/h też mają prawo z nich korzystać.

Napisano

> a od kiedy lewy pas ma nakaz jazdy 140 km/h i tylko dla takich jest przeznaczony?

Lewy pas jest przeznaczony do wyprzedzania, a nie blokowania ok.gif.

Wielokilometrowe wyprzedzanie się ciężarówek jest szczytem buractwa i lekceważenia innych użytkowników dróg. Zawsze wyprzedzany może trochę zwolnić przyspieszając w ten sposób manewr, jak również jadący 0.5km/h szybciej może zwolnić i niepotrzebnie nie blokować lewego pasa.

Napisano

na autostradzie gdzie sa dwa pasy - zabronione

trzy pasy - wyprzedzac sie do woli (chociaz pewnie wyprzedzaliby sie wszystkimi trzema)

Napisano

> Ale co to za "blokowanie"?

> Policzyłem. Jeśli jedziesz autostradą 140km/h i utkwisz za TIRem wyprzedzającym drugiego przez 5

> minut (co się rzadko zdarza, zwykle wyprzedzają się przez 2-3km nie przez 7,5) to na miejscu

> będziesz o 1,8 minuty później.

> I warto się denerwować?

Schowaj swój kalkulatorek i spójrz na sprawę bardziej holistycznie. Kilkanaście samochodów jadących zderzak w zderzak wybitych z rytmu nie jest kojącą sytuacją. Od tego biorą się wypadki i robią się zatory.

Napisano

> Oczywiście. Doskonale służy do tego prawy pas.

Liwek, możesz jechać 90, ten przed Tobą jedzie 85 bo więcej nie może - będziesz jechał za nim, czy wyprzedzisz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.