Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dywagacje - elektroniczna przepustnica

Featured Replies

Napisano

Jadąc dziś służbowym autem naszło mnie takie pytanie - co - poza oczywistymi sprawami - daje zastąpienie przepustnicy linkowej przepustnicą sterowaną elektronicznie ?

Interesuje mnie szczególnie sprawa osiągów, czy taka zmiana pociąga za sobą zmianę osiągów silnika, i jeśli tak to w jaki sposób.

smile.gif

Napisano

> Jadąc dziś służbowym autem naszło mnie takie pytanie - co - poza oczywistymi sprawami - daje

> zastąpienie przepustnicy linkowej przepustnicą sterowaną elektronicznie ?

> Interesuje mnie szczególnie sprawa osiągów, czy taka zmiana pociąga za sobą zmianę osiągów silnika,

> i jeśli tak to w jaki sposób.

Daje to, ze serwis moze sobie kilka groszy zarobic na wymianie, czyszczeniu, robieniu autoadaptacji, etc. smile.gif

Napisano

> Jadąc dziś służbowym autem naszło mnie takie pytanie - co - poza oczywistymi sprawami - daje

> Interesuje mnie szczególnie sprawa osiągów, czy taka zmiana pociąga za sobą zmianę osiągów silnika,

Bardziej wpływa na odczucia subiektywane niż osiągi.

Napisano

Tylko oszczędnośc na stali.

Napisano
  • Autor

> Bardziej wpływa na odczucia subiektywane niż osiągi.

no to prawda, odczucia są zupełnie inne, i raczej dla mnie na niekorzyść.

Napisano

> no to prawda, odczucia są zupełnie inne, i raczej dla mnie na niekorzyść.

Zalezy jak jest zmapowana. Wiele aut ma tak, ze nawet niewielkie wcisniecie otwiera przepustnice bardzo mocno i auto sie subiektywnie wydaje szybsze. Notorycznie popelnia cos takiego Audi, zwlaszcza w dieslach.

Natomiast ogolnie to moje odczucia z elektronicznymi przepustnicami sa slabe ze wzgledu na lag. Niewielki ale zawsze.

Napisano

> Zalezy jak jest zmapowana. Wiele aut ma tak, ze nawet niewielkie wcisniecie otwiera przepustnice

> bardzo mocno i auto sie subiektywnie wydaje szybsze. Notorycznie popelnia cos takiego Audi,

> zwlaszcza w dieslach.

> Natomiast ogolnie to moje odczucia z elektronicznymi przepustnicami sa slabe ze wzgledu na lag.

> Niewielki ale zawsze.

Ferrari czy Lamborghini od lat stosują tę technikę w swoich topowych samochodach, więc nie może być taka zła.

Napisano

To zależy jak zaprogramował ją producent.

Może dawać poczucie dużej dynamiki, otwierając się nieproporcjonalnie szybciej od ruchu stopy.

Może dawać niższe zużycie paliwa, nie reagując na lekkie ruchy stopy spowodowane nierównościami na drodze.

Może też współpracować z automatyczną skrzynią biegów. Szybkie wciśnięcie pedału gazu do oporu spowoduje redukcję o kilka biegów, a nie o jeden.

Napisano

> Ferrari czy Lamborghini od lat stosują tę technikę w swoich topowych samochodach, więc nie może być

> taka zła.

Teraz to juz wszyscy producenci od lat stosuja. A Ferrari albo Lambo to glownie dlatego zeby te megaskomlikowane uklady kontroli trakcji z milionem ustawien odpowiednio dzialaly.

Napisano

> Tylko oszczędnośc na stali.

Jaką ?

Zamiast 1 prostej prymitywnej linki, trzeba poprowadzić kilka kabli, z których każdy mógłby robić za tą linkę.

Napisano

może nie tyle osiągów silnika co samego samochodu...

wspomaga to np ASR

Napisano

> Tylko oszczędnośc na stali.

Dosyć wygodnie można toczyć się bez nogi na gazie z taką przepustnicą. Wiem dokładnie ile będzie jechał na jedynce i ile na 2-jce bez dotykania pedału gazu. Działa to jak coś w rodzaju tempomatu i utrzymuje stałą prędkość niezależnie od obciążenia - wygodne w korkach.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Może też współpracować z automatyczną skrzynią biegów. Szybkie wciśnięcie pedału gazu do oporu

> spowoduje redukcję o kilka biegów, a nie o jeden.

a zwkla sterowana mechanicznie przepustnica niby nie moze? wink.gif

Napisano

> a zwkla sterowana mechanicznie przepustnica niby nie moze?

Na mój rozum, to e-przepustnica będzie działać tutaj lepiej.

Napisano

> Na mój rozum, to e-przepustnica będzie działać tutaj lepiej.

nie widze roznicy jesli chodzi o prace ASB czy to z sterowaniem mechanicznym przepustnicy czy tez kabelkiem

Napisano

> nie widze roznicy jesli chodzi o prace ASB czy to z sterowaniem mechanicznym przepustnicy czy tez

> kabelkiem

Co powoduje redukcję biegu w ASB przy gazie na linkę?

Napisano

> Co powoduje redukcję biegu w ASB przy gazie na linkę?

linka sterowania ASB z przepustnicy

Napisano

> linka sterowania ASB z przepustnicy

Jak naciśniesz gaz do 3/4 to się ASB zachowa inaczej niż gaz do dechy?

Napisano

> Jak naciśniesz gaz do 3/4 to się ASB zachowa inaczej niż gaz do dechy?

po to wlasnie jest ta linka dzieki ktorej ASB "wie" ile jest uchylona przepustnica

Napisano

> po to wlasnie jest ta linka dzieki ktorej ASB "wie" ile jest uchylona przepustnica

Ale wie jak szybko została uchylona przepustnica?

Napisano

> Ale wie jak szybko została uchylona przepustnica?

Dostala sygnal o zmianie dokladnie w tej samej chwili co i sama przepustnica zmienila swoje ustawienie.

Chcesz powiedziec ze stalowa linka ma spora bezwladnosc i powoduje opoznienia czasowe? wink.gif

Napisano

> Dosyć wygodnie można toczyć się bez nogi na gazie z taką przepustnicą. Wiem dokładnie ile będzie

> jechał na jedynce i ile na 2-jce bez dotykania pedału gazu. Działa to jak coś w rodzaju

> tempomatu i utrzymuje stałą prędkość niezależnie od obciążenia - wygodne w korkach.

> pozdrawiam,

> bromsky

Jak masz linkę to dodawaniem gazu zajmuje się krokowiec i wychodzi dokładnie na to samo ok.gif.

Napisano
Kontrola trakcji / esp?
Napisano

ECU może sobie o wiele swobodniej sterować jej położeniem, niezbyt przy tym przejmując się zamiarami użyszkodnika. I dłubiąc samemu pod maską nie dodasz sam sobie gazu-to minus.

Napisano

> Zalezy jak jest zmapowana. Wiele aut ma tak, ze nawet niewielkie wcisniecie otwiera przepustnice

> bardzo mocno

Tyle że to samo daje się osiągnąć z mechaniczną przepustnicą i krzywką.

Napisano

> Tyle że to samo daje się osiągnąć z mechaniczną przepustnicą i krzywką.

Oczywiscie. Ale w dzisiejszych czasach producenci zdecydowanie wola rozwiazania elektroniczne od mechanicznych.

Napisano

W stilo (benzyniak) z początku przeszkadzał mi taki patent (pewnie gdzie indziej też jest tak - chyba, że mam coś popsute zlosnik.gif):

- zmiana biegu 1 na 2, 2 na3 do 3500 obr. jadąc łagodnie: obroty przy wysprzęglaniu spadają

- jazda dynamiczna (dawanie w palnik pod 6000 obr.i zmiana 1na 2, 2na3 ) - przepustnica nie pozwala za gwałtownie zejść obrotom ( robi jakby międzygaz podczas wysprzęglania)

Przy wyższych biegach nie zaobserwowałem...

Napisano

niższe zużycie paliwa, lepsza krzywa momentu dzięki lepszemu doborowi ilości powietrza

Napisano

Ja zauważyłem jedno.

Moja zacna Skoda Felicia z silnikiem 1.3, wielopunktowym wtryskiem i przepustnicą sterowaną linką o wiele lepiej reaguje na gaz niż VW Golf IV z silnikiem 1.6 z przepustnicą sterowaną kabelkami.

Każdy samochód z przepustnicą sterowaną linką o wiele lepiej reaguje na gaz.

Napisano

> Ja zauważyłem jedno.

> Moja zacna Skoda Felicia z silnikiem 1.3, wielopunktowym wtryskiem i przepustnicą sterowaną linką o

> wiele lepiej reaguje na gaz niż VW Golf IV z silnikiem 1.6 z przepustnicą sterowaną kabelkami.

> Każdy samochód z przepustnicą sterowaną linką o wiele lepiej reaguje na gaz.

O jakiej dokładnie instalacji gazowej mówisz?

Napisano

> Ja zauważyłem jedno.

> Moja zacna Skoda Felicia z silnikiem 1.3, wielopunktowym wtryskiem i przepustnicą sterowaną linką o

> wiele lepiej reaguje na gaz niż VW Golf IV z silnikiem 1.6 z przepustnicą sterowaną kabelkami.

E, tam. Ten mimo drive-by-wire dobrze wchodzi na obroty zlosnik.gif:

Napisano

> niższe zużycie paliwa, lepsza krzywa momentu dzięki lepszemu doborowi ilości powietrza

A to niby skad ma sie wziac?? Nizsze zuzycie tak, natomiast na moment to nijak nie ma wplywu, bo i nie ma jak miec.

Napisano

> Dostala sygnal o zmianie dokladnie w tej samej chwili co i sama przepustnica zmienila swoje

> ustawienie.

> Chcesz powiedziec ze stalowa linka ma spora bezwladnosc i powoduje opoznienia czasowe?

Nie. Sterownik można napisać tak, że przy gazie do oporu ale nadepniętym lekko redukujemy o jeden bieg, a przy gazie wciśniętym gwałtownie redukujemy o tyle o ile się da.

Nie mam pojęcia o ile biegów zrzuci ASB przy gazie na lince i czy da się w ogóle jakoś ustawić żeby raz redukowała o jeden bieg, a innym razem o X biegów icon_rolleyes.gif

Taka przepustnica na pewno ma ciekawy sterownik w połączeniu ze skrzynią typu DSG.

Napisano

sterowanie tempomatem bez udziału dodatkowych wężyków podciśnienia itp., sterowanie systemami esp/asr, zrównoważone zużycie paliwa, "niezrywalnosc" linki

Napisano

> A to niby skad ma sie wziac?? Nizsze zuzycie tak, natomiast na moment to nijak nie ma wplywu, bo i

> nie ma jakyyy miec.

Naturalnie że ma. Przyspieszanie z niskich obrotów z maksymalnie otwartą przepustnicą to nie zawsze optymalne rozwiązanie.

j

Napisano

> Naturalnie że ma. Przyspieszanie z niskich obrotów z maksymalnie otwartą przepustnicą to nie zawsze

> optymalne rozwiązanie.

> j

A czemu ma byc na maxa otwarta w lince i nie na maxa w elektronice?? Jak wcisniesz do podlogi to w obu bedzie WOT.

Napisano

> A czemu ma byc na maxa otwarta w lince i nie na maxa w elektronice?? Jak wcisniesz do podlogi to w

> obu bedzie WOT.

Idzie mi o to że w przypadku linki kierowca musi się o to martwić i umieć. W przypadku kabla kierowca wciska tylko gaz a komputer sam dnadobiera stopień otwarcia co często przekłada się na lepsze osiągi. Być może stwierdzenie o lepszej krzywej momentu było trochę niefortunne. Bardziej chodziło mi o wyższa moc dostępną dla typowego Kowalskiego. Rozumiesz mnie?

Napisano

> sterowanie tempomatem bez udziału dodatkowych wężyków podciśnienia itp., sterowanie systemami

> esp/asr, zrównoważone zużycie paliwa, "niezrywalnosc" linki

Swoją drogą kierowcy rajdowi bardzo klęli na elektroniczny gaz w tej krótkiej imprezie...

Bo się zwyczajnie psuł...

Napisano

> A czemu ma byc na maxa otwarta w lince i nie na maxa w elektronice??

Bo sterownik odczyta sobie z czujników jakie jest obciążenie silnika i optymalnie ustawi kąt otwarcia przepustnicy.

Napisano

> Bo sterownik odczyta sobie z czujników jakie jest obciążenie silnika i optymalnie ustawi kąt

> otwarcia przepustnicy.

A na o lince można powiedzeć, że odczyta kąt przepustnicy, ilość powietrza, jego temperaturę, podcićnienie itd. i obliczy optymalną dawkę paliwa zlosnik.gif. I też jest OK.

Napisano

> Nie. Sterownik można napisać tak, że przy gazie do oporu ale nadepniętym lekko redukujemy o jeden

> bieg, a przy gazie wciśniętym gwałtownie redukujemy o tyle o ile się da.

Jesli linka bedzie powoli zmieniala swoje polozenie w skrzyni to bedzie inaczej odczytane niz przy gwaltownej zmianie. Proste i logoicyne smile.gif

> Nie mam pojęcia o ile biegów zrzuci ASB przy gazie na lince i czy da się w ogóle jakoś ustawić żeby

> raz redukowała o jeden bieg, a innym razem o X biegów

Komp od skrzyni zdecyduje o ile biegow ma zmienic wiec linka nie jest zadna przeszkoda

Napisano

> Ja zauważyłem jedno.

Miałem dokładnie takiego Golfa.

O ile kucy mu nie brakowało o tyle przepustnica miała opóźnienie, samochód zaczynał przyspieszać po chwili. Wymagało to przyzwyczajenia.

Podobno to kwestia zmiany softu w serwisie, mi się nie chciało.

Poza tym nie miałem do tego auta zastrzeżeń.

Napisano

> Co powoduje redukcję biegu w ASB przy gazie na linkę?

O czujnikach polozenia przepustnicy pewnie slyszales ?

Napisano

> Idzie mi o to że w przypadku linki kierowca musi się o to martwić i umieć. W przypadku kabla

> kierowca wciska tylko gaz a komputer sam dnadobiera stopień otwarcia co często przekłada się

> na lepsze osiągi. Być może stwierdzenie o lepszej krzywej momentu było trochę niefortunne.

> Bardziej chodziło mi o wyższa moc dostępną dla typowego Kowalskiego. Rozumiesz mnie?

OK, teraz jasne cool.gif

Oczywiscie musi byc jeszcze odpowiednio zmapowana taka przepustnica bo raczej nie w kazdym aucie sama dobierze odpowiedni stopien otwarcia.

A mi chodzilo o to, ze niewazne czy masz linke czy elektronike to jak przepustnica otworzy sie o X przy obrotach Y to komputer pojedzie z dokladnie identycznej mapy paliwa i zaplonu.

Napisano

> Dosyć wygodnie można toczyć się bez nogi na gazie z taką przepustnicą. Wiem dokładnie ile będzie

> jechał na jedynce i ile na 2-jce bez dotykania pedału gazu. Działa to jak coś w rodzaju

> tempomatu i utrzymuje stałą prędkość niezależnie od obciążenia - wygodne w korkach.

> pozdrawiam,

> bromsky

toledo mojej z silnikiem 1.6 AKL ma przepustnice na like a mimo to wyposazone jest w tempomat i zachowuje sie jak wyzej opisales czyli trzyma stala predkosc na 1/2/3 bez dotykania gazu

da sie?

Napisano

jest czujnik polozenia przepustnicy tzw TPS

Napisano

a może TPS?

Napisano

Od roku mam Focusa TDci 100KM, a w nim drive-by-wire. Nie widzę żadnej różnicy w jeździe, poza tym, że jest o sto razy bardziej dynamiczny od poprzednich moich aut , ale to pewnie kwestia tego, że to mój pierwszy TD.

Napisano

> Od roku mam Focusa TDci 100KM, a w nim drive-by-wire. Nie widzę żadnej różnicy w jeździe, poza tym,

> że jest o sto razy bardziej dynamiczny od poprzednich moich aut , ale to pewnie kwestia tego,

> że to mój pierwszy TD.

hehe.gif Jeżeli w TD nie widzisz wszelkich delayów i lagów to gratuluję wyczucia wink.gif.

Po za tym musisz być strasznym kapeluszem skoro piszesz, że TD jest dynamiczny (i to 100 razy bardziej(!) - chyba od hulajnogi) grinser006.gif.

Napisano

> Jeżeli w TD nie widzisz wszelkich delayów i lagów to gratuluję wyczucia .

> Po za tym musisz być strasznym kapeluszem skoro piszesz, że TD jest dynamiczny (i to 100 razy

> bardziej(!) - chyba od hulajnogi) .

Zapraszam na przejażdżkę. Żadnych lagów, ciągnie na każdym biegu od samego dołu (ok. 1200-1300 obr/min) i kończy koło czerwonego pola.

ps. fakt, że przed foką był Pug 106 1.1 lpg i Brava 1.4 lpg wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.