Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ani FWD ani 3 cylindry

Featured Replies

Napisano

czyli nowa jedynka jest jednak tradycyjną konstrukcją. BTW. Zastanawiam się jak oni to robią, że zmniejszają moc silników, a zwiększają osiągi/zmniejszają spalanie.

7,5 do setki i poniżej 6l w trybie mieszanym - benzyna!

Napisano

> czyli nowa jedynka jest jednak tradycyjną konstrukcją. BTW. Zastanawiam się jak oni to robią, że

> zmniejszają moc silników, a zwiększają osiągi/zmniejszają spalanie.

> 7,5 do setki i poniżej 6l w trybie mieszanym - benzyna!

Napisałbyś wprost ,że chodzi o BMW serii 1 ;p

Zmniejszają moc ... może te silniki inaczej moment osiągają bardziej równomiernie, lepsze skrzynie .... Inne materiały. Co do spalania nie sugerujmy się danymi technicznymi , ponieważ te normy nie mają odzwierciedlenia w prawdziwym ruchu ulicznym....

Napisano
  • Autor

> Napisałbyś wprost ,że chodzi o BMW serii 1 ;p

> Zmniejszają moc ... może te silniki inaczej moment osiągają bardziej równomiernie, lepsze skrzynie

> .... Inne materiały.

No fakt - maksimum momentu dostępne w zakresie 1350-4300 rpm icon_eek.gif

> Co do spalania nie sugerujmy się danymi technicznymi , ponieważ te normy

> nie mają odzwierciedlenia w prawdziwym ruchu ulicznym....

No ale jednak jest ono porównywalne z innymi autami, czy choćby modelem poprzedniej generacji.

Napisano

>ponieważ te normy

> nie mają odzwierciedlenia w prawdziwym ruchu ulicznym....

Mają, tylko w równie specyficznych warunkach ok.gif

Każdym autem, którym jechałem dał się uzyskać wynik podany przez producenta ok.gif

Napisano

jak zobacze to uwierze, BMW od ZAWSZE sadzi kity jeśli chodzi o katalogowe wyniki spalania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czyli nowa jedynka jest jednak tradycyjną konstrukcją. BTW.

tak, tak...

KLIK 1

"5-door hatchback prototype spied testing in Germany is the upcoming FWD entry-level BMW."

KLIK 2

"BMW z FWD w 2013"

Napisano

> czyli nowa jedynka jest jednak tradycyjną konstrukcją. BTW. Zastanawiam się jak oni to robią, że

Stop & Go pozwala na zaoszczędzenie trochę benzyny, aerodynamika, bezpośredni wtrysk, zmniejszenie masy samochodu itp. i okazuje się że da się jeździć oszczędnie bez wynalazków typu diesel czy hybryda.

Ciekawostka - nowy Malibu ma zamykany elektrycznie grill chłodnicy po to żeby poprawić aerodynamikę. Nawet takie drobiazgi dają oszczędności.

Napisano

> Stop & Go pozwala na zaoszczędzenie trochę benzyny, aerodynamika, bezpośredni wtrysk,

> zmniejszenie masy samochodu itp. i okazuje się że da się jeździć oszczędnie bez wynalazków

> typu diesel czy hybryda.

> Ciekawostka - nowy Malibu ma zamykany elektrycznie grill chłodnicy po to żeby poprawić

> aerodynamikę. Nawet takie drobiazgi dają oszczędności.

Pokaż mi który samochód wraz z kolejnymi generacjami robi się coraz lżejszy.

Napisano
  • Autor

> Ciekawostka - nowy Malibu ma zamykany elektrycznie grill chłodnicy po to żeby poprawić

> aerodynamikę. Nawet takie drobiazgi dają oszczędności.

To już było w jedynce poprzedniej generacji...

Napisano
  • Autor

> Pokaż mi który samochód wraz z kolejnymi generacjami robi się coraz lżejszy.

No właśnie mam wrażenie, że tak jest w tym wypadku

Napisano

> No właśnie mam wrażenie, że tak jest w tym wypadku

Mówisz? Poproszę przykład.

Napisano
  • Autor

> tak, tak...

> KLIK 1

> "5-door hatchback prototype spied testing in Germany is the upcoming FWD entry-level BMW."

> KLIK 2

> "BMW z FWD w 2013"

W to, że BMW będzie z FWD już jestem skłonny uwierzyć, ale że będzie miało taki kształt atrapy chłodnicy w życiu hehe.gif Łykasz te bajki jak dziesieciolatek.

Napisano
  • Autor

> Mówisz? Poproszę przykład.

170 KM benzyna

stary 1375Kg

nowy 1370Kg

Nowy jest większy i ma znacznie lepszą dynamikę.

Wersja 118d ma identyczną wagę, przy czym nowa jest mocniejsza moc maksymalna taka sama, ale średnia moc jest wyższa (wyższy moment obrotowy).

Napisano

> W to, że BMW będzie z FWD już jestem skłonny uwierzyć, ale że będzie miało taki kształt atrapy

> chłodnicy w życiu Łykasz te bajki jak dziesieciolatek.

mi to wygląda jak jakis smart zlosnik.gif

Napisano

Nie bądź dzieckiem lub zrezygnuj z tej marnej agitki... Dodaj sobie co najmniej litr a może i dwa do tego słitasnego spalania. Ulewa normalnie. hehe.gif

Napisano

Ford Fiesta smile.gif

Napisano

Audi się chwali, że najnowsza A6 jest lżejsza od poprzedniczki, ale to jak na razie odosobniony przypadek.

Napisano

Mazda 2

Napisano

> 170 KM benzyna

> stary 1375Kg

> nowy 1370Kg

> Nowy jest większy i ma znacznie lepszą dynamikę.

> Wersja 118d ma identyczną wagę, przy czym nowa jest mocniejsza moc maksymalna taka sama, ale

> średnia moc jest wyższa (wyższy moment obrotowy).

A seria 3? 5? 7?

Tam mamy wgląd na więcej niż dwie generacje.

Napisano

> Ford Fiesta

Tak? Fiesta jest na rynku chyba 30 lat. Może prześledzimy wagę poszczególnych generacji i przekonamy się jak ubywa kg?

Napisano

> Audi się chwali, że najnowsza A6 jest lżejsza od poprzedniczki, ale to jak na razie odosobniony

> przypadek.

A patrząc na wszystkie generacje A6?

Napisano

> A mazda 3 i jej poprzedniczki? Mazda 6?

3 i 6 raczej nie, ale nie chce mi sie teraz szukać dokładnych danych hmm.gif

Z takich co mi sie jeszcze przypomniało to Audi TT zdaje się schudło wraz z nową generacją.

Napisano

> 3 i 6 raczej nie, ale nie chce mi sie teraz szukać dokładnych danych

Strzelam w ciemno, że każda kolejna generacja jest większa i cięższa.

> Z takich co mi sie jeszcze przypomniało to Audi TT zdaje się schudło wraz z nową generacją.

Tyle że ciężko mówić o tym co sugeruje nasz emigrant z Florydy - że nowe auta są lżejsze a równocześnie większe.

Na przestrzeni ostatnich lat auta niesamowicie utyły. "Sportowe RS6" waży 2,2(!) tony. Średniej wielkości auto klasy C 1,4-1,5t.

Jeśli nawet producenci walczą z masą to do tej pory świetnie to ukrywali...

Natomiast co do tego że moc silników rośnie i dynamika się poprawia - owszem, ale w końcu trzeba też hamować i skręcać a wtedy fizyki nie da się oszukać. Masa robi swoje.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nawet producenci walczą z masą to do tej pory świetnie to ukrywali...

W sumie dobrze to ujęte. Zwróć uwagę, że auta są większe, w standardzie lepiej wyposażone, z dużo mocniejszymi silnikami. Chciałeś przykład, to Ci podałem. Nigdzie nie twierdziłem, że tak jest w każdej marce, czy nawet w każdym modelu BMW.

Napisano

> W sumie dobrze to ujęte. Zwróć uwagę, że auta są większe, w standardzie lepiej wyposażone, z dużo

> mocniejszymi silnikami.

Akurat masa silników w stosunku do mocy maleje. Na tym polu jest olbrzmi postęp. Co do reszty... owszem, auta są coraz większe, ale często człowiek zachodzi w głowę skąd te kg, np taka 135i...

Chciałeś przykład, to Ci podałem. Nigdzie nie twierdziłem, że tak jest

> w każdej marce, czy nawet w każdym modelu BMW.

pytanie czy to aby nie wyjątek potwierdzający regułę? wink.gif

Napisano

> Tak? Fiesta jest na rynku chyba 30 lat. Może prześledzimy wagę poszczególnych generacji i

> przekonamy się jak ubywa kg?

Ostatnia jest lżejsza od poprzedniej wink.gif I chyba niewiele cięższa od Fiesty 2 generacje w tył

Napisano

> jak zobacze to uwierze, BMW od ZAWSZE sadzi kity jeśli chodzi o katalogowe wyniki spalania

Przyspieszen rowniez grinser006.gif

Napisano

> A mazda 3 i jej poprzedniczki? Mazda 6?

Nowa Mazda 3 jest lżejsza od poprzedniej (MPS na 100%, pozostałe wersje chyba też)

Napisano

ach, jak ja lubie te bajki BMW hehe.gif

Napisano

> Przyspieszen rowniez

ale przynajmniej o prowadzeniu nie kłamią food.gif

Napisano

> ale przynajmniej o prowadzeniu nie kłamią

Zalezy z czym porownac. Bo jesli np. 335i z Infiniti G37S to szczerze powiem, ze roznica jest niezauwazalna. Natomiast wiadomo, ze w porownaniu z wszelkim mainstreamem jest dobrze smile.gif

Napisano

> Każdym autem, którym jechałem dał się uzyskać wynik podany przez producenta

Mi sie udaje uzyskiwac wyniki o litr nizsze od katalogowych - i to nie droga wyjatku, tylko normalnie uzytkujac auto smile.gif

Napisano
  • Autor

> Oj, ja tez. Zwlaszcza jak wychodza na drodze

Jak chcesz to możemy zweryfikować. Jeszcze sie nie spotkałem by w pomiarach robionych w popularnych gazetach moto wyniki przyspieszen były gorsze od podawanych przez tego producenta. Dziś czytałem o 1m i różnica była, ale na korzyść.

Napisano
  • Autor

> Mi sie udaje uzyskiwac wyniki o litr nizsze od katalogowych - i to nie droga wyjatku, tylko

> normalnie uzytkujac auto

Mi zwykle tez i to nie tylko w BMW. OcZywiscie aby sie to udało trzeba sie postarać.

Napisano

> Jak chcesz to możemy zweryfikować.

Jak na przyklad??

> Jeszcze sie nie spotkałem by w pomiarach robionych w popularnych

> gazetach moto wyniki przyspieszen były gorsze od podawanych przez tego producenta.

A ja owszem i to nieraz. Glownie w gazetach typu KMH, V12, Cars, ktore robia wlasne pomiary. Oczywiscie czasem wychodzi lepiej...

Napisano
  • Autor

> Jak na przyklad??

No raczej Od ciebie oczekuje propozycji... Ja dysponuje autem.

> A ja owszem i to nieraz. Glownie w gazetach typu KMH, V12, Cars, ktore robia wlasne pomiary.

> Oczywiscie czasem wychodzi lepiej...

Ja tez pisze o pomiarach własnych. MoZesz jakieś konkretne przykłady podać?

Napisano

> Jak chcesz to możemy zweryfikować. Jeszcze sie nie spotkałem by w pomiarach robionych w popularnych

> gazetach moto wyniki przyspieszen były gorsze od podawanych przez tego producenta. Dziś

> czytałem o 1m i różnica była, ale na korzyść.

Ja też się nie spotkałem z taką sytuacją, aby tzw "popularna gazeta moto" wydrukowała cokolwiek co jest nie po myśli producenta bez skonsultowania tego z nim.

Napisano
  • Autor

> Ja też się nie spotkałem z taką sytuacją, aby tzw "popularna gazeta moto" wydrukowała cokolwiek co

> jest nie po myśli producenta bez skonsultowania tego z nim.

Oj Ty to nawet nie spotkales sie z sytuacja ze mOzna podnieść moc maks bez podniesienia maks momentu. Generalnie to chyba mało w życiu widziałeś, co?

Napisano

> tak, tak...

> KLIK 1

> "5-door hatchback prototype spied testing in Germany is the upcoming FWD entry-level BMW."

> KLIK 2

> "BMW z FWD w 2013"

przypomnij smile.gif krata piwa czy vodki ?

o co szedl ten zaklad hmm.gif :D

Napisano

> Mi sie udaje uzyskiwac wyniki o litr nizsze od katalogowych - i to nie droga wyjatku, tylko

> normalnie uzytkujac auto

4,8 litra w cyklu mieszanym 1.6 turbo? Z pewnością hehe.gif

Napisano

> 4,8 litra w cyklu mieszanym 1.6 turbo? Z pewnością

Ale... o czym ty czlowieku do mnie piszesz?

Gdzie stoi w 1.6 turbo, ze ma 5.8 w cyklu mieszanym? (i to pewnie LPG, biorac pod uwage twoje zboczenie)

U mnie stoi w katalogu jak byk, 5.9 l/100 km na trasie - a ja zwykle mam 4.8 - 4.9 niewiem.gif

Napisano

> Ale... o czym ty czlowieku do mnie piszesz?

O twoich dyrdymałach... człowieku...

> Gdzie stoi w 1.6 turbo, ze ma 5.8 w cyklu mieszanym?

dokładnie tutaj... 118i smirk.gifhttp://www.bmw.pl/pl/pl/newvehicles/1series/5door/2011/showroom/technical_data/index.html

beztytuukhg.png

> U mnie stoi w katalogu jak byk, 5.9 l/100 km na trasie - a ja zwykle mam 4.8 - 4.9

No to masz zły katalog albo krzywo patrzysz człowieku.

Napisano

przy tej mocy to powodzenia z takim spalaniem hahahahah :D .....

Co jak co ..... , ale poniżej 6 l w mieszanym cyklu to musiałby jechać jakiś mistrz eco driving'u ;p

130 konną jedynką .... ciężko zejść poniżej 7 l w trasie. a co dopiero jak masz 170 pod maską

Napisano

> przy tej mocy to powodzenia z takim spalaniem hahahahah :D .....

> Co jak co ..... , ale poniżej 6 l w mieszanym cyklu to musiałby jechać jakiś mistrz eco driving'u

> ;p

> 130 konną jedynką .... ciężko zejść poniżej 7 l w trasie. a co dopiero jak masz 170 pod maską

da się, tyle zę nie jednocześnie biglaugh.gif

albo masz te 5,8 litra, albo masz te 7,5 sek do setki biglaugh.gif

Napisano

> O twoich dyrdymałach... człowieku...

> dokładnie tutaj... 118i

> http://www.bmw.pl/pl/pl/newvehicles/1series/5door/2011/showroom/technical_data/index.html

> No to masz zły katalog albo krzywo patrzysz człowieku.

A czy ty rozumiesz czasem, co czytasz? Pytam "czasem", bo o wiecej nie podejrzewalem nigdy - gdzie ja napisalem, ze mowie o silniku BMW??

No...

Dam ci czas na pomyslenie...

...

..

..

NIGDZIE!!

Pisze o TSI od VW.

Napisano
  • Autor

> przypomnij krata piwa czy vodki ?

> o co szedl ten zaklad :D

Gdzieś tam w wątku jest to zapisane. Raczej piwo, ale o odgrzebania. Ja już jestem pewien, że wygrałem. Ale poczekamy jeszcze, żeby mieć pewność.

Napisano

> Gdzieś tam w wątku jest to zapisane. Raczej piwo, ale o odgrzebania. Ja już jestem pewien, że

> wygrałem. Ale poczekamy jeszcze, żeby mieć pewność.

spokojnie, kolega mar00cha zdaje sie nie da temu watkowi zginac grinser006.gif

Napisano

> A czy ty rozumiesz czasem, co czytasz?

No właśnie tak bezsensownie piszesz, że dziesięć razy czytałem twoje wyrazy i nadal nie wiem. Szkoda, że na końcu tej dyskusji zacząłeś od sedna sprawy. hehe.gif

> Pytam "czasem", bo o wiecej nie podejrzewalem nigdy - gdzie

> ja napisalem, ze mowie o silniku BMW??

> No...

> Dam ci czas na pomyslenie...

> ...

> ..

> ..

> NIGDZIE!!

> Pisze o TSI od VW.

screwy.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.