Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polski supersamochód?

Featured Replies

Napisano

W 2008 roku fanów motoryzacji zelektryzowała sensacyjna wiadomość - Polscy inżynierowie wzięli się za skonstruowanie supersamochodu.

Arrinera_polskie_Polski_5300081.jpg

jakiś tekst ok.gif

Napisano

> W 2008 roku fanów motoryzacji zelektryzowała sensacyjna wiadomość - Polscy inżynierowie wzięli się

> za skonstruowanie supersamochodu.

> jakiś tekst

Furka w sam raz na polskie drogi. zlosnik.gif

Napisano

> W 2008 roku fanów motoryzacji zelektryzowała sensacyjna wiadomość - Polscy inżynierowie wzięli się

> za skonstruowanie supersamochodu...

... i podrobili Lambo facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> jakiś tekst

I tak będzie ulepem na gotowych podzespołach, raz że tak się robi, dwa że jesteśmy motoryzacyjną pustynią. smile.gif

Napisano
  • Autor

> I tak będzie ulepem na gotowych podzespołach, raz że tak się robi, dwa że jesteśmy motoryzacyjną

> pustynią.

Co prawda jedna jaskółka itd. ale lepsze to niż nic ok.gif

Napisano

> jakiś tekst

Z zewnątrz jest fajny. Niestety deska rozdzielcza wygląda jak ulepiona z żywicy w jakimś warsztacie tuningowym zlosnik.gif

Napisano

> Z zewnątrz jest fajny. Niestety deska rozdzielcza wygląda jak ulepiona z żywicy w jakimś

> warsztacie tuningowym

Kratki nawiewu z Audi, przycisk awaryjnych z VW, środkowa konsola też wygląda na koncernową.

Napisano
  • Autor

> samochód jest piękny trzeba mu przyznać...

Z zewnątrz jak najbardziej w środku są pewne niedoróbki ale z czasem jeżeli projekt wypali ,kto wie ? hmm.gif

Napisano

> Co prawda jedna jaskółka itd. ale lepsze to niż nic

Dokładnie. Początki są trudne, a prawie wszyscy którzy zaczynają najpierw ściągają od innych, dotyczy każdej branży.

Oby tylko ktoś chciał to kupować, to będzie kasa na dalszy rozwój.

Napisano

> Oby tylko ktoś chciał to kupować, to będzie kasa na dalszy rozwój.

To ma kosztować pół miliona. Jakie inne nowe samochody tej klasy można za tyle kupić?

Napisano

> Kratki nawiewu z Audi, przycisk awaryjnych z VW, środkowa konsola też wygląda na koncernową.

Czy to coś złego?

Napisano

> Czy to coś złego?

Trochę tak, bo czym taki samochód różni się od "Ferrari" zrobionego z Fiero? zlosnik.gif Ten samochód został zbudowany w garażu przez kilku bogatych nudzących się zapaleńców. Rama pospawana z profili aluminiowych, kupiona gotowa mechanika i kilka kształtek z żywicy na epidianie. Zapewnij mi zbyt takich samochodów a też uruchomię produkcję zlosnik.gif. Z mojej strony szacun jedynie dla designera, bo samochód jest ciekawy, bo że ładny nie powiem grinser006.gif.

Napisano

> To ma kosztować pół miliona. Jakie inne nowe samochody tej klasy można za tyle kupić?

Rzecz w tym, że cena w tej klasie samochodów odgrywa nie największą rolę.

Napisano

> Trochę tak, bo czym taki samochód różni się od "Ferrari" zrobionego z Fiero?

Taki samochód ocenia się po tym jak jeździ a nie czy ma fragmenty Audi. Ferrari ma sporo elementów wnętrza ze stajni Fiata a nikt nie narzeka że to "przerobiona Alfa". Fiero "zrobione na Ferrari" nadal prowadzi się jak Fiero = spróbuj tym wziąć zakręt.

Jeden z ukochanych przez waszego idola - Jeremiego - samochodów supersportowych używa silnika od Mercedesa. Czy to oznacza że to przerobiony Mercedes?

Lotus używa silnika od Corolli - rozumiem że lepiej kupić Corollę i nią jeździć w rajdach?

Napisano
  • Autor

> mi sie jakoś średnio podoba, przód jak z lambo/ferrari ,środek taki sobie a tył masakra(zemsta

> firmy "car zone").

> w Polsce już był taki projekt nie wiem niestety co sie teraz z nim dzieje.

> http://patrz.pl/filmy/polski-super-samochod-leopard

Z tego co wiem to Leopard jest produkowany ok.gif

jakiś tekst ok.gif

Napisano

> Z tego co wiem to Leopard jest produkowany

> jakiś tekst

miło słyszeć.

Napisano

> Lotus używa silnika od Corolli - rozumiem że lepiej kupić Corollę i nią jeździć w rajdach?

A jaki Lotus jeździ w rajdach, jestem trochę nie na bieżąco.

Napisano

> A jaki Lotus jeździ w rajdach, jestem trochę nie na bieżąco.

pewnie o jakies wyscigi chodziło, bo w rajdach to słabo

Napisano

> Z tego co wiem to Leopard jest produkowany

> jakiś tekst

I też z silnikiem od Corvette. (starszym - LM2)

Ciekawe, że cytując: " ... jako jedni z nielicznych na świecie (...) możemy używać silnika GM ze znakiem Leopard, serwis/obsługa w sieci GM."

I jeszcze jedno podobieństwo... też 500tyś PLN shocked.gif

Z tych dwóch... zdecydowanie wolałbym Leoparda.

Napisano

> Z tych dwóch... zdecydowanie wolałbym Leoparda.

To czemu go sobie nie kupisz?

Moim zdaniem jakiekolwiek dyskusje nad samochodem, którego nikt na torze jeszcze nie przetestowal są bez sensu. Jak ten pojazd pokaże swoje możliwości na torze, to okaże sie czy to super-deal czy nie. W tym momencie mozna tylko podziwiać sylwetkę.

Napisano

> Z tych dwóch... zdecydowanie wolałbym Leoparda.

fajna sprawą była procedura zakupu leoparda.

nie każdy mógł go sobie kupić, należało się umówic ze sprzedawcą i wykazać ,że jest się pasjonatem motoryzacji zasługującym na ten samochód.

Napisano

> Jeden z ukochanych przez waszego idola - Jeremiego - samochodów supersportowych używa silnika od

> Mercedesa. Czy to oznacza że to przerobiony Mercedes?

Czyżby Pagani? wink.gif

Napisano

> fajna sprawą była procedura zakupu leoparda.

> nie każdy mógł go sobie kupić, należało się umówic ze sprzedawcą i wykazać ,że jest się pasjonatem

> motoryzacji zasługującym na ten samochód.

taaa zapewne bedzie przesmradzal widzac moje 500tys zl hehe.gif

Napisano

> taaa zapewne bedzie przesmradzal widzac moje 500tys zl

nie wiem jak teraz ale swego czasu trzeba było troche na niego czekać i naprawde nie każdy mógł sobie go dostac

Napisano

> nie wiem jak teraz ale swego czasu trzeba było troche na niego czekać i naprawde nie każdy mógł mógł sobie go dostac

Kazdy kto mial pieniadze

Napisano

> fajna sprawą była procedura zakupu leoparda.

> nie każdy mógł go sobie kupić, należało się umówic ze sprzedawcą i wykazać ,że jest się pasjonatem

> motoryzacji zasługującym na ten samochód.

Wydanie pół miliona na taki pojazd jest moim zdaniem wystarczającym dowodem na to że się jest fanem motoryzacji smile.gif

Napisano

ciekawe o ile juz licznik cofneli hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> Lotus używa silnika od Corolli - rozumiem że lepiej kupić Corollę i nią jeździć w rajdach?

Myślę, że nawet po dziesięciu latach odpowiedź brzmi "tak"

Napisano

> Z zewnątrz jak najbardziej w środku są pewne niedoróbki ale z czasem jeżeli projekt wypali ,kto wie

> ?

Tłumów na premierze nie było... Niech próbują. Powodzenia! Arek Kuich, ten drugi szczupły gość, który odsłania auto, to mój kumpel ze studiów.

Napisano

> Trochę tak, bo czym taki samochód różni się od "Ferrari" zrobionego z Fiero? Ten samochód został

> zbudowany w garażu przez kilku bogatych nudzących się zapaleńców. Rama pospawana z profili

> aluminiowych, kupiona gotowa mechanika i kilka kształtek z żywicy na epidianie. Zapewnij mi

> zbyt takich samochodów a też uruchomię produkcję . Z mojej strony szacun jedynie dla

> designera, bo samochód jest ciekawy, bo że ładny nie powiem .

przeciez wszystko sie teraz tak robi jezeli chodzi o prototypy...

Napisano

> To czemu go sobie nie kupisz?

> Moim zdaniem jakiekolwiek dyskusje nad samochodem, którego nikt na torze jeszcze nie przetestowal

> są bez sensu. Jak ten pojazd pokaże swoje możliwości na torze, to okaże sie czy to super-deal

> czy nie. W tym momencie mozna tylko podziwiać sylwetkę.

A kto tu mówił o jakichś zakupach? I tak, "w tym momencie można tylko podziwiać sylwetkę" i właśnie na tej podstawie piszę, że wolałbym Leoparda gdybym miał wybierać.

Napisano

> Kazdy kto mial pieniadze

Pan Zbysław Szwaj jeden z pierwszych egzemplarzy sprzedał (według plotek) królowi Szwecji. Nabywcy tego arcydzieła nie są znani dopóki sami się nie pochwalą a dzieje się to bardzo rzadko. Rzeczywiście nie jest łatwo zdobyć ten samochód i jak to określił w rozmowie "nie każdy kto ma pieniądze kupi od niego leoparda". Właściciel ma pasować do tego auta nie tylko portfelem. I rzeczywiście, przed zamówieniem trzeba się z właścicielem spotkać i omówić szczegóły wykonania leoparda.

Razem z dwoma synami (jeden z nich jest projektantem w BMW, pracował nad projektami Porsche) i całą załogą w Mielcu poświęcili tysiące godzin pracy nad tym samochodem. To nie ta liga porównując do podróbki lambo z pierwszego posta. To ma byc klasyczny roadster zrobiony ze smakiem. Skóry na zamówienie, elementy wykończenia na zamówienie, całość można sobie dobrać jak się komuś podoba. Widziałem relację z niektórych badań homologacyjnych. Projekt Ramy przestrzennej na której zostało to zbudowane jest w tym momencie więcej wart niż cały zakład razem ze wszystkimi samochodami. Właściwości jezdne były testowane w Prodrive w Wielkiej Brytanii. Kierowcy testowi byli ponoć zachwyceni (ale nie wiem ile z tej rozmowy to była reklama).

Jedyne co mi się nie podobało w tym samochodzie to zupełnie niepasująca kierownica, skóra na niej mocno odbiega od reszty wykończenia (niestety, homologacja i testy zderzeniowe wymusiły zastosowanie takiego modelu).

a tak poza tym to nie jest polska marka... palacz.gif

Kiedyś była Szwedzka, przez jakiś okres (krótki) prawie polska, a od jakiegoś czasu niemiecka.

Napisano

> To czemu go sobie nie kupisz?

> Moim zdaniem jakiekolwiek dyskusje nad samochodem, którego nikt na torze jeszcze nie przetestowal

> są bez sensu. Jak ten pojazd pokaże swoje możliwości na torze, to okaże sie czy to super-deal

> czy nie. W tym momencie mozna tylko podziwiać sylwetkę.

Leopard był testowany prywatnie na torze. Był też w fazie testów sprawdzony pod kątem właściwości jezdnych w Prodrivwe. Ale to nie właściwości jezdne są priorytetem w tym aucie.

Napisano

> Wydanie pół miliona na taki pojazd jest moim zdaniem wystarczającym dowodem na to że się jest fanem

> motoryzacji

niekoniecznie.

Zobacz Arabów. Kupują co najmodniejsze, najdroższe itp. Stawiają w garażach na pustyni i traktują jak inwestycję lub po prostu spełnienie kaprysu (dla nich pewnie wydanie kilku baniek na Enzo to jak dla mnie kupić sobie zeżartego przez korniki malucha).

Z tego co wiem tylko jeden egzemplarz Leoparda został sprzedany do krajów Bliskiego Wschodu.

Napisano

> Zapewnij mi

> zbyt takich samochodów a też uruchomię produkcję . Z mojej strony szacun jedynie dla

> designera, bo samochód jest ciekawy, bo że ładny nie powiem .

Dlaczego ktos ma Ci zapewnic zbyt ? Dogadaj sie z producentem umowa na komis wynajmij pawilon i sprzedawaj. Zapewniam Cie, ze chetni sie znajda, problematyczne moglo by byc udostepnienie do jazd probnych.

wink.gif

Napisano

> Dlaczego kos ma Ci zapewnic zbyt ? Dogadaj sie z producentem umowa na komis wynajmij pawilon i

> sprzedawaj. Zapewniam Cie, ze chetni sie znajda, problematyczne moglo by byc udostepnienie do

> jazd probnych.

Dlaczego problematyczne?

Napisano

> Dlaczego problematyczne ?

Nie podejrzewam aby kolega mial na tyle gotowki oraz wiarygodnosci kredytowej aby moc otworzyc salon w calej okazalosci, dlatego napisalem, ze o ile udostepnienie nieuzywanego pojazdu nie jest problematyczne, tak w jazdami probnymi moglby byc problem.

wink.gif

Napisano

> Nie podejrzewam aby kolega mial na tyle gotowki oraz wiarygodnosci kredytowej aby moc otworzyc

> salon w calej okazalosci, dlatego napisalem, ze o ile udostepnienie nieuzywanego pojazdu nie

> jest problematyczne, tak w jazdami probnymi moglby byc problem.

Akurat otwarcie salonu jako lokalu to mały problem. Pamiętaj, że to tylko pomieszczenie z drzwiami dość szerokimi dla auta wink.gif

Napisano

> Akurat otwarcie salonu jako lokalu to mały problem. Pamiętaj, że to tylko pomieszczenie z drzwiami

> dość szerokimi dla auta

Ale chyba obaj zdajemy sobie sprawe z tego, ze majac ten lokal z duzymi drzwiami i finansowy apas pozwalajacy na pol roku oplacic jego czynsz, to tego salonu nie otworzysz.

Notabene kazdemu Kowalskiem tez raczej nie udostepnisz auta na jazde probna.

wink.gif

Napisano

> Ale chyba obaj zdajemy sobie sprawe z tego, ze majac 5000 € tego salonu nie otworzysz.

Obaj zdajemy sobie sprawę, że banki chętnie sprzedadzą pieniążki komuś kto chce otworzyć swój biznes. Otwarcie lokalu działającego jako salon sprzedaży aut to trochę więcej niż 5 koła papieru, ale też nie trzeba tam milionów.

Naturalnie, że udostępnienie każdemu - po to są kwity na wkład własny w razie stłuczki.

Napisano

> ale też nie trzeba tam milionów.

Zaryzykowałbym twierdzenie że jednak trzeba miliony.

Kiedyś z ciekawości interesowałem się ile kosztowałoby otwarcie salonu Lotusa - razem z licencją, budynkiem (wynajem), gwarancjami bankowymi itp. wyszło kilka milionów $.

Napisano

> Zaryzykowałbym twierdzenie że jednak trzeba miliony.

> Kiedyś z ciekawości interesowałem się ile kosztowałoby otwarcie salonu Lotusa - razem z licencją,

> budynkiem (wynajem), gwarancjami bankowymi itp. wyszło kilka milionów $.

kilka czyli ile?

Ja interesowałem się inna marką, otwarcie samego salonu sprzedaży było sporo tańsze niż kilka milionów.

Napisano

> kilka czyli ile?

> Ja interesowałem się inna marką, otwarcie samego salonu sprzedaży było sporo tańsze niż kilka

> milionów.

O ile pamiętam to w okolicach $3M wychodziło i z informacji jakie dostałem cena była raczej niezależna od tego z jaką marką chcesz współpracować. Problem za to był z licencją - większość marek pilnuje żeby dealerzy za bardzo nie zabierali sobie chleba i np. nie możesz otworzyć salonu poniżej pewnej, minimalnej odległości która zależy od gęstości populacji. Więc wcale nie jest łatwo - wszelkie Chevrolety, Toyoty itp. są już zaklepane i tylko egzotyki pozostają. A przy przewidywanej sprzedaży za nic nie daje się business case zrobić dla np. Lotusa - nie utrzymasz salonu sprzedając kilka sztuk miesięcznie.

Napisano

> kilka czyli ile?

> Ja interesowałem się inna marką, otwarcie samego salonu sprzedaży było sporo tańsze niż kilka

> milionów.

Chłopaku byle kurnika za 1 000 000 PLN nie postawisz, a Ty chcesz salon postawić za mniej hmm.gif

Napisano

> Chłopaku byle kurnika za 1 000 000 PLN nie postawisz, a Ty chcesz salon postawić za mniej

Otwarcie nowego McDonald's kosztuje między $1M a $2M w zależności od lokalizacji i rozmiarów.

Napisano

> Chłopaku byle kurnika za 1 000 000 PLN nie postawisz, a Ty chcesz salon postawić za mniej

A kto tu mówi o PLN?

Napisano

Nie mowimy tu o postawieniu, prostsze jest wynajecie, mimo tego koszta sa niemale.

wink.gif

Napisano

> Otwarcie nowego McDonald's kosztuje między $1M a $2M w zależności od lokalizacji i rozmiarów.

W PL da się za mniej niż $1M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.