Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Karanie cwaniaków czyli moderator specjalnie dla Was

Featured Replies

Napisano

Kilka miesięcy temu dyskutowaliśmy tu o zachowaniach kierowców w okolicy przejść dla pieszych. Załączałem nawet film. Spora część głosów przychylała się do stanowiska, że pieszy ma stać przed przejściem jak cieć na hałdzie żwiru i czekać na cud, bo kierowca jest święty i nie ma sensu żeby dla wygody pieszego hamował.

Więc specjalnie dla Was przy okazji jednej z sytuacji postanowiłem przejść jako pokrzywdzony przez, jak by się mogło wydawać, machinę policyjnej i sądowej biurokracji i pokazać, że za kierownicą naprawdę warto czasem pomyśleć choćby z szacunku dla własnego portfela.

Z góry zaznaczam, że sytuacja naprawdę miała miejsce i wyglądała dokładnie tak jak ją opiszę.

W jednym z pierwszych dni lipca pewien młody człowiek, prawdopodobnie spiesząc się do pracy, prawie zabił mnie i żonę na przejściu dla pieszych. Pomimo, że kilkadziesiąt metrów wcześniej zjechał z ronda i DOSKONALE nas widział, wcisnął gaz w podłogę i nawet nie próbował ominąć. Nie wtargnąłem na przejście, ale ostrożnie na nie wszedłem. Na szczęście udało się uskoczyć, bo osierociłbym kącik.

Tego samego dnia złożyłem na pobliskiej komendzie Policji zeznania wskazując dodatkowo żonę jako świadka. Znałem jedynie markę samochodu sprawcy i jego numer rejestracyjny. Tydzień później zrobiła to żona.

W ostatnim tygodniu lipca otrzymaliśmy pouczenie o możliwości wstąpienia do sprawy w charakterze oskarżyciela posiłkowego (zainteresowanych odsyłam do kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia), z której to możliwości swoją drogą skorzystałem.

W dniu 12 sierpnia został wydany wyrok nakazowy uznający obwinionego za winnego popełnienia zarzucanego mu czynu i wymierzający mu karę 300 zł grzywny oraz zasądzający 80 zł tytułem kosztów postępowania.

Wyrok jest już prawomocny.

Jak widać od dnia zdarzenia do wydania wyroku minął miesiąc z małym hakiem. Jedyny koszt jaki poniosłem to pół godziny w WRD w deszczowy, lipcowy wieczór.

Po co to wszystko? Żeby pokazać Wam, że nie warto odpuszczać. Nie trzeba mieć nagrania z kamery czy zeznań 10 świadków. Wystarczy kilka słów opisujących zdarzenie. Być może kierowca następnym razem pomyśli, naciśnie środkowy pedał a to z kolei uratuje komuś życie.

Walczmy z głupotą na drogach. Bo jest jej na nich cała masa.

Napisano

> Po co to wszystko? Żeby pokazać Wam, że nie warto odpuszczać.

popieram

Nie trzeba mieć nagrania z kamery czy

> zeznań 10 świadków. Wystarczy kilka słów opisujących zdarzenie.

tu bywa różnie, czasami sprawca może mieć plecy i wtedy robią się schody dlatego też warto mieć świadków a najlepiej nagranie. Ja jeszcze nie trafiłem na kogoś z plecami ale wolę dmuchać na zimne.

Napisano
ok.gif Oby takich jak Ty było więcej to może zaczniemy żyć w normalanym kraju. Naprawdę gratuluję blagam.gif
Napisano

Pierwsza moja myśl: nie chciałoby mi się zlosnik.gif

A że tak myśli chyba jednak większość społeczeństwa to mamy takie a nie inne bezpieczeństwo na drogach frown.gif

Napisano

> Walczmy z głupotą na drogach. Bo jest jej na nich cała masa.

Szacunek! claps.gif

Napisano

> Nie wtargnąłem na przejście, ale ostrożnie na nie wszedłem.

Czy przy wchodzeniu na przejście dla pieszych, stanąłeś przed nim i wykonałeś

tradycyjne ruchy głową?

Napisano

szczerze to jestem w szoku boje_sie.gif

ale nie dlatego ze byles uparty a ze sprawa tak szybko i co najwazniejsze zakonczona wyrokiem

ok.gif

Napisano

Dzisiaj widziałem podobnego kretyna pad.gif Odcinek drogi w remoncie zamiast 2 pasów w jednym kierunku wszystko puszczone jednym, z jadącymi z naprzeciwka. Ograniczenie do 40 km. Sygnalizacja świetlna przed przejściem dla pieszych. Gościu w peugeocie staje na czerwonym, a debil w nubirze objeżdża go i przelatuje między pieszymi na pasach facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> tu bywa różnie, czasami sprawca może mieć plecy i wtedy robią się schody dlatego też warto mieć

> świadków a najlepiej nagranie. Ja jeszcze nie trafiłem na kogoś z plecami ale wolę dmuchać na

> zimne.

Jakie plecy?

Napisano

podpie..... z_lol1.gif

claps.gif oby wiecej takich akcji, ja jak widze w lusterku sznur samochodow za mna zawsze (no dobra prawie zawsze) sie zatrzymuje, ale jak jade sam albo za mna np 1 auto to jade dalej patrzac co zrobi pieszy. chociaz raz zdarzylo mi sie ze pieszy poprostu bezczelnie nagle wszedl na pasy (szedl wzdluz drogi i nagle skrecil na pasy) ledwo udalo mi sie wyhamowac, moim zdaniem pieszy tez powinien pomyslec ,poparzec i zachowac chociaz min bhp

Napisano

> Jakie plecy?

znajomości, wirtualnych świadków itp, dowód w postaci fotki lub nagrania video to zawsze lepiej dla własnego bezpieczeństwa.

Napisano

> Czy przy wchodzeniu na przejście dla pieszych, stanąłeś przed nim i wykonałeś

> tradycyjne ruchy głową?

idz poczytaj PoRD

Napisano

> a debil w

> nubirze objeżdża go i przelatuje między pieszymi na pasach

spisałem tablice? koleś przegiął i to zdrowo lekko 500zł dostanie mandatu jak nie więcej.

Napisano

> idz poczytaj PoRD

Ja WIEM, że gdy noga pieszego postanie na przejściu, mam się zatrzymać

i go przepuścić, ale i pieszy zanim postawi tą nogę na przejściu, ma przecież

się upewnić czy coś jedzie? Trochę to IMO sytuacja w stylu: widzę wariata z daleka,

ale wykorzystam prawo i go upupię... Co nie zmienia faktu, że on nie powinien

naciskać gazu do dechy, ale IMO i Liwek powinien przeczekać wariata, skoro

widział jak zjeżdża z ronda i co wyczynia. Tak to odbieram po przeczytaniu

sytuacji.

Napisano

chwała Ci za to i dobrze zrobiles ale sadzisz że te 300 zl zrobi na nim wrażenie? toż to śmiech na sali jest. Jak dla mnie, za takie cos powinno byc minimum 500 zl, nie życzę także temu kierowcy zabicia kogos na pasach w celu uświadomienia sobie że jednak takim świętym nie jest.

Napisano

> spisałem tablice? koleś przegiął i to zdrowo lekko 500zł dostanie mandatu jak nie więcej.

tel. są i takie 3 cyfrowe nr cfaniaczek.gif, ale jak policial.gif rozegrała to niewiem.gif

Napisano

> chwała Ci za to i dobrze zrobiles ale sadzisz że te 300 zl zrobi na nim wrażenie? toż to śmiech na

> sali jest. Jak dla mnie, za takie cos powinno byc minimum 500 zl, nie życzę także temu

> kierowcy zabicia kogos na pasach w celu uświadomienia sobie że jednak takim świętym nie jest.

Za takie coś powinno być tyle, ile ja kiedyś dostałem za przejechanie pieszego,

który na szczęście dla mnie przeżył. 2 lata więzienia w zawieszeniu na 3 i 15 tys. zł

kary + 3 tys. zł nawiązki dla poszkodowanych. Za nieuwagę i roztargnienie trzeba

płacić zona.gifold.gif

Napisano

> chwała Ci za to i dobrze zrobiles ale sadzisz że te 300 zl zrobi na nim wrażenie? toż to śmiech na

> sali jest.

A jakby tak płacił te 300 zł tak jak powinien, tzn za każde pasy na których ryzykuje życie pieszych? smirk.gif

Albo przynajmniej ryczałtem- 300 zł dziennie. Wystarczy żeby więcej ludziom "się chciało".

Napisano

> Czytasz za dużo Grishama.

No nie, nie przesadzaj.

Jątrzenie w polskim tzw. wymiarze sprawiedliwości wciąż jest dość powszechne.

Napisano
  • Autor

> Co nie zmienia faktu, że on nie powinien

> naciskać gazu do dechy, ale IMO i Liwek powinien przeczekać wariata, skoro

> widział jak zjeżdża z ronda i co wyczynia. Tak to odbieram po przeczytaniu

> sytuacji.

Kiedy wchodziłem na przejście gość był jeszcze na rondzie. Ulica jest szeroka, więc dojechanie do przejście zajęło mu mniej niż mnie dojście do końca pasów. Nie jestem samobójcą. grinser006.gif

Napisano

> Za takie coś powinno być tyle, ile ja kiedyś dostałem za przejechanie pieszego,

> który na szczęście dla mnie przeżył. 2 lata więzienia w zawieszeniu na 3 i 15 tys. zł

> kary + 3 tys. zł nawiązki dla poszkodowanych. Za nieuwagę i roztargnienie trzeba

> płacić

tak, tylko ja mówi tu o sytuacji w której nikogo nie zabijesz, chodzi mi o sam manerw, natomiast jesli kogos zabijesz na pasach to zgadzam sie, więzienie ok.gif

Napisano
  • Autor

> No nie, nie przesadzaj.

> Jątrzenie w polskim tzw. wymiarze sprawiedliwości wciąż jest dość powszechne.

W sprawach wykroczeniowych? zlosnik.gif Nawet nie bardzo jest okazja. Sędzia wydając wyrok nakazowy ma o obwinionym raptem garść informacji. Ten nie ma nawet jak jątrzyć.

Napisano

> A jakby tak płacił te 300 zł tak jak powinien, tzn za każde pasy na których ryzykuje życie

> pieszych?

> Albo przynajmniej ryczałtem- 300 zł dziennie. Wystarczy żeby więcej ludziom "się chciało".

zgodze się z Tobą, tylko ze ja nadal uważam że mamy za niskie kary za takie przewinienia

Napisano

> Kiedy wchodziłem na przejście gość był jeszcze na rondzie. Ulica jest szeroka, więc dojechanie do

> przejście zajęło mu mniej niż mnie dojście do końca pasów. Nie jestem samobójcą.

No to co innego, zrozumiałem to troszkę inaczej, że widziałeś jak daje po garach,

ale lekko wszedłeś hehe.gifzlosnik.gif No to nie ma tematu - postąpiłeś słusznie palacz.gif

Napisano
  • Autor

> sali jest.

Lepsze 380zł niż utwierdzanie w poczuciu bezkarności. Zawsze można wnieść sprzeciw i domagać się 5k i zakazu prowadzenia pojazdów. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> No to co innego, zrozumiałem to troszkę inaczej, że widziałeś jak daje po garach,

> ale lekko wszedłeś No to nie ma tematu - postąpiłeś słusznie

Następnym razem dam się potrącić żeby gość dostał poważniejszy zarzut już z kodeksu karnego. zlosnik.gif

Napisano

> Lepsze 380zł niż utwierdzanie w poczuciu bezkarności. Zawsze można wnieść sprzeciw i domagać się 5k

> i zakazu prowadzenia pojazdów.

można, oczywiscie, tylko że takich jak Ty ludzi w polsce jest poki co bardzo mało, żeby tak kazdy zaczął robić, wtedy moze by sie cos w tym kierunku zmienilo, żeby takich sytuacji na przejściach było mniej a najlepiej wcale ok.gif

Napisano

> sali jest. Jak dla mnie, za takie cos powinno byc minimum 500 zl, nie życzę także temu

> kierowcy zabicia kogos na pasach w celu uświadomienia sobie że jednak takim świętym nie jest.

wysokość kary jest mniej znacząca niż jej nieuchronność. Dupek już nie będzie myślał "a co mi mogą zrobić"

Napisano

> No to co innego, zrozumiałem to troszkę inaczej, że widziałeś jak daje po garach,

> ale lekko wszedłeś No to nie ma tematu - postąpiłeś słusznie

tak, żólty miał ryzykowac zycie swoje lub małżonki żeby uwalic jakiegos barana, oj tłin tłin zlosnik.gif

Napisano

kurde, lubie to ok.gif

ale zdziwko jest, ze tak to w tym dzikim kraju dziala icon_eek.gif

claps.gif

Napisano

> wysokość kary jest mniej znacząca niż jej nieuchronność. Dupek już nie będzie myślał "a co mi mogą

> zrobić"

być może da mu to do myślenia ok.gif

Napisano

> Następnym razem dam się potrącić żeby gość dostał poważniejszy zarzut już z kodeksu karnego.

Weź nie przesadzaj - takim "rycerstwem" to Ty kraju nie naprawisz. Lepiej dalej

się kształć i zostań prokuratorem generalnym, no a potem to wiesz co masz robić grinser006.gif

Napisano

> Właśnie po to całe zamieszanie.

To tak jak z gwałtami... Podobno 80% nie jest w ogóle zgłaszanych.

Bo to nie prawo u nas źle działa i sądy, tylko ludziom nie chce się dochodzić

swoich praw, bo panuje stereotyp, że sądy są opieszałe i sprawy ciągną się

latami. Natomiast jest to bzdura, czego np. dowiodłeś. Jeśli akurat chodzi o wykroczenia

i przestępstwa drogowe, wydaje mi się że nie odstajemy od innych europejskich

krajów...

Napisano
  • Autor

> To tak jak z gwałtami... Podobno 80% nie jest w ogóle zgłaszanych.

> Bo to nie prawo u nas źle działa i sądy, tylko ludziom nie chce się dochodzić

> swoich praw, bo panuje stereotyp, że sądy są opieszałe i sprawy ciągną się

> latami.

Uwierz mi - wiem jak działają sądy. zlosnik.gif Postępowania wykroczeniowego nikt nie traktuje poważnie a to, o dziwo, działa zazwyczaj bardzo sprawnie.

Nie ja pierwszy na kąciku tego dowiodłem. shhh.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dobrze, że nie zaproponowałeś mi mandatu poselskiego.

to dopiero zaszczyt fly.gif

ale jak umiesz "cos tam - cos tam", to czemu nie... zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze, że nie zaproponowałeś mi mandatu poselskiego.

Powinno być u nas po prostu tak jak w którymś z krajów Skandynawii...

Bardzo ostre i bardzo egzekwowane. Przekroczenie prędkości o 20 km/h - 2000 zł,

o 50 km/h - 5000 tys. zł itd... W sumie, Słowacy chyba w tym kierunku poszli i tam

jest raczej spokój na drogach. A ten twój delikwent powinien zapłacić 10 tys.

za usiłowanie morderstwa.

Napisano

> Powinno być u nas po prostu tak jak w którymś z krajów Skandynawii...

> Bardzo ostre i bardzo egzekwowane. Przekroczenie prędkości o 20 km/h - 2000 zł,

> o 50 km/h - 5000 tys. zł itd... W sumie, Słowacy chyba w tym kierunku poszli i tam

> jest raczej spokój na drogach. A ten twój delikwent powinien zapłacić 10 tys.

> za usiłowanie morderstwa.

i chcialbys mieszkac w takim kraju ?

Napisano

> i chcialbys mieszkac w takim kraju ?

Tak. Ja sam mam styl jazdy dość kapeluszniczy, jestem na tyle dojrzały, że nie

szarżuję. Błędy młodości mam za sobą. Z tej perspektywy wiem, że przepisy są

po to by je szanować, a wiem że na AK większość je szanuje. Dlatego nie popieram

łamania prawa, nawet jeśli ktoś bezsensownie postawi znak 50, to się jedzie

50 i tyle.

Napisano
ok.gif Bardzo dobrze zrobiłeś. Ja od jakiegoś czasu jeżdżę z kamerką i też zgłaszam co ciekawsze wyczyny kretynów. O dziwo, system działa całkiem sprawnie ok.gif
Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze zrobiłeś. Ja od jakiegoś czasu jeżdżę z kamerką i też zgłaszam co ciekawsze wyczyny

> kretynów. O dziwo, system działa całkiem sprawnie

W moim przypadku byłoby jeszcze szybciej ale żona mogła iść na komendę dopiero po tygodniu. wink.gif

Napisano

> Bardzo dobrze zrobiłeś. Ja od jakiegoś czasu jeżdżę z kamerką i też zgłaszam co ciekawsze wyczyny

Jak zgłaszasz?

Osobiście, emailowo, anonimowo, czy pod nazwiskiem?

Ile czasu ci to zajmuje.

ja też jeżdżę z kamerką i mam już całą bibliotekę przewinień i chciałbym coś z tym zrobić..

Napisano

> Tak. Ja sam mam styl jazdy dość kapeluszniczy, jestem na tyle dojrzały, że nie

> szarżuję. Błędy młodości mam za sobą. Z tej perspektywy wiem, że przepisy są

> po to by je szanować, a wiem że na AK większość je szanuje. Dlatego nie popieram

> łamania prawa, nawet jeśli ktoś bezsensownie postawi znak 50, to się jedzie

> 50 i tyle.

na AK wiekszosc nie szanuje przepisow, wbrew temu co czytasz, nawet slynny fred.

napisz mi ze nie przekraczasz ograniczen....

Napisano

To jak to jest? Takie nagranie na karcie SD jest dla Sądu dowodem?

To dlaczego w poważnych sprawach nadal podstawą nie może być nośnik elektroniczny?

Chyba że doszło do jakiejś nowelizacji o której nie wiem spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Jak zgłaszasz?

> Osobiście, emailowo, anonimowo, czy pod nazwiskiem?

Zgłoszenie inne niż osobiste nie ma sensu.

> ja też jeżdżę z kamerką i mam już całą bibliotekę przewinień i chciałbym coś z tym zrobić..

Jedź na do swojego WRD, najlepiej wieczorem kiedy mają mały ruch, i złóż zawiadomienia. Dołącz dowód w postaci nagranego filmu (np. na płycie cd) i po miesiącu zainteresuj się sprawą. W większości przypadków nie będziesz pokrzywdzonym więc nie zostaniesz poinformowany o wyroku. Pozostaje dowiadywać się osobiście na Policji i w sądzie.

Napisano

> Jak zgłaszasz?

> Osobiście, emailowo, anonimowo, czy pod nazwiskiem?

Nie jestem anonimowym kapusiem! nono.gif Jadę na komendę (jak mam czas, zazwyczaj raz w miesiącu, około 2-3 filmików, najbardziej wołających o pomstę do nieba) z kopią nagrań i zgłaszam.

> Ile czasu ci to zajmuje.

Około godziny.

> ja też jeżdżę z kamerką i mam już całą bibliotekę przewinień i chciałbym coś z tym zrobić..

Zrób kopię na dysk, idź na komendę i zgłoś się jako świadek. Szybko, sprawnie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.