Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy i30 bedzie hit?

Featured Replies

Napisano

Silniki raczej te same. Nowa benzyna z wtryskiem bezposrednim 1.6 140KM + 1.4 i 1.6D. Mnie sie podba.

jakiś tekst

285302420-z10243172X%2CSalon-Frankfurt-2011---Hyundai-i30.jpg

post-45983-14352514023412_thumb.jpg

Napisano

Ten 1.6 to N/A? hmm.gif Jeżeli tak, to pewnie ten zaprojektowany razem z Mitsu, czyli MIVEC z bezpośrednim wtryskiem. Jeżeli z turbo, to jakoś tak słabo.

Napisano

> Silniki raczej te same. Nowa benzyna z wtryskiem bezposrednim 1.6 140KM + 1.4 i 1.6D. Mnie sie

> podba.

> jakiś tekst

Mnie też zlosnik.gif

Napisano

> Silniki raczej te same. Nowa benzyna z wtryskiem bezposrednim 1.6 140KM + 1.4 i 1.6D. Mnie sie

> podba.

> jakiś tekst

fajny. Ciekawe jak cenowo ok.gif

Napisano

> podba.

> jakiś tekst

kwestia ceny. i40 narazie nie namieszał, pomimo ze jest naprawde ladny.

jesli i30 bedzie kosztował godnie (czyli mniej niz konkurencja), to bedzie tego zatrzęsienie. i moze wreszcie bedzie tego wiecej niz ceedów (a fe).

Napisano
  • Autor

> Ten 1.6 to N/A? Jeżeli tak, to pewnie ten zaprojektowany razem z Mitsu, czyli MIVEC z

> bezpośrednim wtryskiem. Jeżeli z turbo, to jakoś tak słabo.

n/a ten sam co w velosterze.

Napisano
  • Autor

> Mnie też

Brakuje mi tylko turbo benzyny.

Napisano

Szkoda tylko, że te wszystkie koreańce mają brzydkie deski i cholernie brzydkie kierownice frown.gif

Napisano
  • Autor

> kwestia ceny. i40 narazie nie namieszał, pomimo ze jest naprawde ladny.

> jesli i30 bedzie kosztował godnie (czyli mniej niz konkurencja), to bedzie tego zatrzęsienie. i

> moze wreszcie bedzie tego wiecej niz ceedów (a fe).

Raczej nie. Hyundai ma byc premium wiec bedzie drozszy od ceeda. Ale grinser006.gif beda promocje tak jak teraz -12k bo nikt tego nie kupi zlosnik.gif

Napisano

troche Citroena C4 przypomina

ale ładny ok.gif

Napisano

> Raczej nie. Hyundai ma byc premium wiec bedzie drozszy od ceeda. Ale beda promocje tak jak teraz

> -12k bo nikt tego nie kupi

nie no ceeda to nie ma prawa przeskoczyc ceną. ale niech nie konkuruje z oplem czy VW czy Mazdą itp (tak jak i40), bo to mu sie nie uda.

Napisano

> podba.

> jakiś tekst

Ten jest ładny, niech pokażą takiego z normalnym dachem, kołami na stalówkach i bez tych świateł dziennych - pewnie trochę straci.

Napisano

> Brakuje mi tylko turbo benzyny.

Ciekawe kiedy wreszcie rusza d... i bedzie ten 2.0T z bezposrednim wtryskiem.

Napisano

> Ciekawe kiedy wreszcie rusza d... i bedzie ten 2.0T z bezposrednim wtryskiem.

Pewnie nigdy, albo w jakiejś "sportowej" wersji. To zwykły kompakt budżetowego producenta, jest w ofercie silnik 140KM, po co więcej? Kto kupi koreański kompakt za więcej niż 60 kzł?

Napisano

> Pewnie nigdy, albo w jakiejś "sportowej" wersji. To zwykły kompakt budżetowego producenta, jest w

> ofercie silnik 140KM, po co więcej? Kto kupi koreański kompakt za więcej niż 60 kzł?

Pewnie, że nikt nie kupi. Tak samo narzekali na alfę 159, która nie miała dużej benzyny w ofercie. A kto kupiłby alfę za dwieście tysięcy?

Napisano

> Raczej nie. Hyundai ma byc premium wiec bedzie drozszy od ceeda. Ale beda promocje tak jak teraz

> -12k bo nikt tego nie kupi

Ten upust do od cen katalogowych na jakie wersje ? Z ciekawości pytam.

Napisano

> Pewnie, że nikt nie kupi. Tak samo narzekali na alfę 159, która nie miała dużej benzyny w ofercie.

> A kto kupiłby alfę za dwieście tysięcy?

byla alfa z V6 i kupowali. oczywiscie nie tyle co bida diesla, ale kupowali i są na allegro.

i nie 200 a 180 pare kosztowała i to Q4 smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie no ceeda to nie ma prawa przeskoczyc ceną. ale niech nie konkuruje z oplem czy VW czy Mazdą itp

> (tak jak i40), bo to mu sie nie uda.

Przeciez i30 jest teraz drozsze a bedzie jeszcze drozsze od ceeda.

Napisano
  • Autor

> Ten jest ładny, niech pokażą takiego z normalnym dachem, kołami na stalówkach i bez tych świateł

> dziennych - pewnie trochę straci.

Co zrobic grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe kiedy wreszcie rusza d... i bedzie ten 2.0T z bezposrednim wtryskiem.

Tez sie zastanawiam hmm.gif w sportage w USA juz jest.

Napisano
  • Autor

> Ten upust do od cen katalogowych na jakie wersje ? Z ciekawości pytam.

Nie wnikalem. - 2k za jazde probna do kazdej wersji + 10k tak bylo na stronie.

Napisano

> podba.

> jakiś tekst

ładne i fajny silnik wink.gif

Napisano

Widzę, że peżotowskie wielkie pyski w zderzaku podobają się też koreańskim projektantom. zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie nigdy, albo w jakiejś "sportowej" wersji. To zwykły kompakt budżetowego producenta, jest w

> ofercie silnik 140KM, po co więcej? Kto kupi koreański kompakt za więcej niż 60 kzł?

Nie mowie, ze maja to pakowac do tego auta. Ale do Genesisa Coupe to by mogli cool.gif

Napisano

> Nie mowie, ze maja to pakowac do tego auta. Ale do Genesisa Coupe to by mogli

A no to tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mowie, ze maja to pakowac do tego auta. Ale do Genesisa Coupe to by mogli

W tym ma byc 1.6T ale mowia o tym od dluzszego czasu i nic.

Napisano

> A no to tak

Bo ten 3.8 jakos nie przekonuje, ciezki kloc, osiagi marne jak na taka pojemnosc.

Napisano

> W tym ma byc 1.6T ale mowia o tym od dluzszego czasu i nic.

Ale skoro mają 140KM z 1.6 N/A, to po co mieliby to uturbiać? Co by to dało? 200KM? W takim aucie? Po co?

Napisano

> Bo ten 3.8 jakos nie przekonuje, ciezki kloc, osiagi marne jak na taka pojemnosc.

To fakt, tam by się przydało 2.0T, ale w i30 to byłby przerost formy nad treścią.

Napisano

> Ale skoro mają 140KM z 1.6 N/A, to po co mieliby to uturbiać? Co by to dało? 200KM? W takim aucie?

> Po co?

Bo to teraz bedzie taki standardzik hothatcha tego segmentu. Juz jest w Corsie czy Ibizie, nastepne Clio tez na bank juz nie bedzie N/A.

Napisano

> Bo to teraz bedzie taki standardzik hothatcha tego segmentu. Juz jest w Corsie czy Ibizie, nastepne

> Clio tez na bank juz nie bedzie N/A.

Ale skoro Japończycy potrafią wycisnąć z silnika N/A tyle, co Europejczycy z turbo, to po jaką cholerę komplikować życie i bawić się w turbo?

Napisano

> Ten jest ładny, niech pokażą takiego z normalnym dachem, kołami na stalówkach i bez tych świateł

a po co? zlosnik.gif

Napisano

> Ale skoro Japończycy potrafią wycisnąć z silnika N/A tyle, co Europejczycy z turbo, to po jaką

> cholerę komplikować życie i bawić się w turbo?

Debilne normy EU. To jest naprawde bardzo proste - auta sa przeciez mierzone w laboratorium i tzw. cykl miejski to jest krecenie do ilustam procent rpm mocy maksymalnej. Ergo im nizej moc maksymalna tym mniejsze katalogowe spalanie, mniejsza emisja co2, mniejsze podatki. To, ze nie ma ow test wiele wspolnego z rzeczywistoscia nic nie znaczy. Rowniez to, ze (jak dowiodl jakis czas temu test w magazynie Cars gdzie bylo Clio vs Punto Essesse) takie turbo w rzeczywistych warunkach pali wiecej niz N/A tak samo nic nie znaczy. Mamy taka a nie inna legislatywe i niestety.

Napisano
  • Autor

> Ale skoro mają 140KM z 1.6 N/A, to po co mieliby to uturbiać? Co by to dało? 200KM? W takim aucie?

> Po co?

Ale oni juz maja ten silnik. Bedzie montowany w i30 jako odpowiedz na golfa GTI na pewno w wersji 3D i30 w Veloster i w Sportage. W roznych wariantach mocy 180-200KM.

Hyundai’s brand-new 1.6 T-GDI turbo engine generates 208 horsepower.

jakiś tekst

Napisano

jak cennik się utrzyma to będzie hit. Teraz za 60 kpln można mieć dobry motor 126 KM, wersja comfort z klimą i bajerami, dla porównania goły fokus kosztuje ponad 60 kpln hehe.gif

Napisano

> Ale skoro Japończycy potrafią wycisnąć z silnika N/A tyle, co Europejczycy z turbo, to po jaką

> cholerę komplikować życie i bawić się w turbo?

Po to, że taki 1.4T 140KM jeździ dużo przyjemniej niż 1.6 N/A 140KM zdaniem wielu.

Miałem do testów (~150km) Sportydża 1.6 135KM i zupełnie nie pasuje mi koncepcja tak wysilonego N/A w zwykłym d*powozie. Do ~4,5krpm nuda (czekanie na turbo clown.gif), a potem straszny hałas.

Plus za przyzwiote spalanie, tj. Golf + niecały litr w cyklu mieszanym. Przy takiej aerodynamice to całkiem dobry wynik.

Napisano

> Po to, że taki 1.4T 140KM jeździ dużo przyjemniej niż 1.6 N/A 140KM zdaniem wielu.

Ale nie wszystkich nono.gif Ludzie po prostu nie potrafią jeździć wysokoobrotową benzyną i nie lubią tego (bo nie potrafią). Teraz jest moda na benzynowy symulator turbodiesla, który ma "kopa" od 2.000 i kończy się przy 5.000. Dla ludzi, którzy nie są miłośnikami motoryzacji i których interesuje tylko dojechanie z punktu A do punktu B jak najtaniej i jak najwygodniej to ma sens. A ja lubię wysokoobrotowe N/A, lubię dociągnać na II do 100 km/h cool.gif Dla mnie małe turbobenzyny to pomyłka. Skoro można mieć 140 KM z 1.6, to nie widzę sensu robić turbo 1.4 o takiej samej mocy. Co innego uturbione 2.0 albo 2.5 food.gif To ma sens.

Napisano

> Ale nie wszystkich

Nie ma rzeczy, które pasują wszystkim.

>Ludzie po prostu nie potrafią jeździć wysokoobrotową benzyną i nie lubią tego

> (bo nie potrafią).

Ja lubię, ale w samochodzie pokroju MX-5, którą - nawiasem mówiąc - uwielbiam. W kompakcie/SUVie nie lubię.

>Teraz jest moda na benzynowy symulator turbodiesla, który ma "kopa" od

> 2.000 i kończy się przy 5.000.

Skąd taki pomysł? Mój nawet w trybie "D" skrzyni kręci się do ~6500 i nie czuć do tego momentu żadnego "kończenia się".

Napisano

> Nie ma rzeczy, które pasują wszystkim.

Prawda.

> Ja lubię, ale w samochodzie pokroju MX-5, którą - nawiasem mówiąc - uwielbiam. W kompakcie/SUVie

> nie lubię.

W SUVie też nie, ale w kompakcie jak najbardziej.

> Skąd taki pomysł? Mój nawet w trybie "D" skrzyni kręci się do ~6500 i nie czuć do tego momentu

> żadnego "kończenia się".

1.2 TSI ma maksymalną moc przy 5200.

Napisano

Zdecydowanie ładniejszy od poprzednika. W ogóle coraz ładniejsze auto wypuszczają koreańcy.

Napisano

A jest jakis producent który na premierę lub na ekspozycję pokazuje golasy? grinser006.gif

Napisano

> Szkoda tylko, że te wszystkie koreańce mają brzydkie deski i cholernie brzydkie kierownice

Mam dokładnie odwrotne odczucia zlosnik.gif

Napisano

Ładny ... niestety dużo ładniejszy od obecnego sciana.gifzlosnik.gif

Napisano

A czy to jest hit?

132 konie N/A za 60-73 kzł.

elantra_opis.png

Czy fani Sieny, Thalii, Lanosa 4d wymarli? Idealne auto dla emeryta z trzecim, czwartym i piątym filarem. biglaugh.gif

Napisano

> A czy to jest hit?

> 132 konie N/A za 60-73 kzł.

> Czy fani Sieny, Thalii, Lanosa 4d wymarli? Idealne auto dla emeryta z trzecim, czwartym i piątym

> filarem.

Ciebie oczywiście chodziło ten samochód: grinser006.gif

elantra100.JPG

Napisano

> Nie wnikalem. - 2k za jazde probna do kazdej wersji + 10k tak bylo na stronie.

Ale zauważyłeś, że to schodzący model, prawda?

Napisano

Ja hyundaia juz olewam...mam i30 cw z rdzewiejaca klapa bagaznika,ma 3 lata i juz byla dwa razy malowana na gwarancji...po raz kolejny zaczely wychodzic parchy,zwrocilem sie o wymiane klapy na nowa do HMP i co...odmowili...dziekuje takiej marce...nigdy wiecej HYUNDAIA...

Napisano

> Szkoda tylko, że te wszystkie koreańce mają brzydkie deski i cholernie brzydkie kierownice

własnie środek jest nawet, ale kierownica wygląda jak twarz ściśnięta przez dwie pięści alien.gif

Napisano
  • Autor

> Ładny ... niestety dużo ładniejszy od obecnego

Zmienisz sobie w przyszlym roku na nowszego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.