Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ręce na kierownicy , czy niekoniecznie

Featured Replies

Napisano

no właśnie - w kodeksie jest , że jadąc rowerem trzeba mieć co najmniej jedną rękę na kierownicy

a jak w samochodzie hmm.gif

pytam bo władza mnie zatrzymała jak ruszałem spokojnie spod świateł i obie ręce miałam założone za głowę - kierownicę przytrzymywałem kolanem

coś zaczęli o mandacie mówić , ale kazałem im spadać co niezwłocznie uczynili biglaugh.gif - znaczy na upomnieniu się skończyło

no i właśnie w związku z upomnienie, - jakby było w kodeksie to by pewnie mandata zapodali , a może nic nie ma i dlatego odpuścili niewiem.gif

Napisano

zdrowy rozsądek podpowiada, żeby trzymać fajere jak trzeba od prędkości min do max.

Napisano
  • Autor

> zdrowy rozsądek podpowiada

ale co na to przepisy ??? old.gif

bo zdrowy rozsądek to jedno , a przepisy to drugie - władza wlepia kary za niezgodność z przepisami cfaniaczek.gif

Napisano

jak chodziłem na kursy to instruktor mówił, że trzeba obie ręce trzymać na kierownicy, a jedynym wyjątkiem jest moment zmiany biegów spineyes.gif nie zastanawiałem się nad wpisem tego w PORD

Napisano

> ale co na to przepisy ???

> bo zdrowy rozsądek to jedno , a przepisy to drugie - władza wlepia kary za niezgodność z przepisami

Quote:

art. 86 § 1 spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym

Napisano

> Quote:

> art. 86 § 1 spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym

Dokładnie tak.

Napisano

> jak chodziłem na kursy to instruktor mówił, że trzeba obie ręce trzymać na kierownicy, a jedynym

> wyjątkiem jest moment zmiany biegów nie zastanawiałem się nad wpisem tego w PORD

Uczył Cie tez, by sprzegło wciskać lewą nogą, a nie prawą. Nie musi byc na to paragrafu.

Napisano

> Uczył Cie tez, by sprzegło wciskać lewą nogą, a nie prawą. Nie musi byc na to paragrafu.

a to przepraszam, już chowam się do jamki.

ale o ile sprzęgło naturalnie jest wciskać lewą nogą, tak rąk na kierownicy można nie trzymać obydwu i nie będzie niewygodnie tak jak przy sprzęgle obsługiwanym prawą nogą zlosnik.gif

Napisano

dokładnie tak!! przy prędkości rzędu 10km/h... screwy.gif

ludzie - litości!! czy już nie potraficie używać rozumu?

pewnie też zbrodniarzem jestem i ja - kiedy stojąc w korku odpinam pasy... screwy.gif

Napisano

> dokładnie tak!! przy prędkości rzędu 10km/h...

> ludzie - litości!! czy już nie potraficie używać rozumu?

> pewnie też zbrodniarzem jestem i ja - kiedy stojąc w korku odpinam pasy...

A ja niczego nie twierdzę cfaniaczek.gif Po prostu podałem paragraf z taryfikatora, pod który to może podpadać. Jeżeli policjant uzna, że było niebezpieczeństwo, a sąd (w razie nieprzyjęcia mandatu) to potwierdzi, to własnie ten paragraf ma zastosowanie (daje bardzo szerokie możliwości interpretacji).

Napisano
  • Autor

w jaki sposób niewiem.gif jadę 20km/h , prosto widoczność doskonała, sucho, widno, ruch na drodze znikomy (droga dwupasmowa) cool.gif

Napisano

> w jaki sposób jadę 20km/h , prosto widoczność doskonała, sucho, widno, ruch na drodze znikomy

> (droga dwupasmowa)

Jeżeli policjant (lub sędzia) Ci uwierzy, to czemu nie wink.gif

Napisano
  • Autor

> (daje bardzo szerokie możliwości interpretacji).

panic.gifpanic.gif paragraf 22 normalnie facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> paragraf 22 normalnie

Mnie z tego paragrafu swego czasu próbowali dać mandat za jedzenie kanapki w trakcie prowadzenia zlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli policjant uzna, że było niebezpieczeństwo, to własnie ten paragraf ma zastosowanie (daje bardzo szerokie możliwości

> interpretacji).

no właśnie - interpretacja... jeśli gliniarzowi bardzo się nudzi i chce się wykazać, to temat będzie drążył, ale zdroworozsądkowy - odpuści, zgodnie z logiką waytogo.gif

niestety - tych zdroworozsądkowych policjantów brakuje...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli policjant (lub sędzia) Ci uwierzy, to czemu nie

na tej podstawie można zamknąć połowę społeczeństwa angryfire.gif - albo jest paragraf i z niego odpowiadam , albo mieszkamy w reżimie policyjnym gdzie obywatela nęka się dla zwykłej rozrywki funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa

Napisano

Gdy stoisz w korku - caly czas jestes w ruchu drogowym - pasy masz miec zapięte.

Napisano

a jak ktos na ciebie najedzie z tylu?

Napisano

nie chcij, aby ktoś Ci w tym korku wjechał w d**e, bo poduchy zrobia z Ciebie rośline...

Napisano

> jak chodziłem na kursy to instruktor mówił, że trzeba obie ręce trzymać na kierownicy, a jedynym

> wyjątkiem jest moment zmiany biegów nie zastanawiałem się nad wpisem tego w PORD

A gdy cofasz i patrzysz przez prawe ramie ?

Napisano

> w jaki sposób jadę 20km/h , prosto widoczność doskonała, sucho, widno, ruch na drodze znikomy

> (droga dwupasmowa)

Takie stwierdzenie pokazuje, że najczęstszą przyczyną wypadków nie jest nadmierna prędkość, tylko brak wyobraźni.

Napisano

A ja jak mam ochotę podrapać się po jajach oburęcznie i podjechać w kordu 2m mogę uczynić to bez macania kierownicy. Możecie mnie aresztować.

A do wszystkich bardziej świętych od papieża, ciekawe czy jakby wam kamerę zamontować podczas codziennego dojazdu do pracy czy by wam się kilkadziesiąt pkt karnych nie uzbierało.

Kącik hipokrytów.

Napisano

po co te nerwy? 270751858-jezyk.gif

czy ja gdzieś napisałem, że za takie coś od razu powinni zabierać prawo jazdy i jeszcze na dołek na 48? icon_rolleyes.gif

sam po mieście rzadko kiedy mam obie ręce na kółku, a powyższy post przedstawiał to czego mnie uczyli, i jak powinno być, a nie to jak jeżdżę i nakazuję innym 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jest kodeks drogowy i albo go przestrzegaj jak inni albo kup sobie hulajnogę ok.gif

Napisano

> A ja jak mam ochotę podrapać się po jajach oburęcznie i podjechać w kordu 2m mogę uczynić to bez

> macania kierownicy. Możecie mnie aresztować.

> A do wszystkich bardziej świętych od papieża, ciekawe czy jakby wam kamerę zamontować podczas

> codziennego dojazdu do pracy czy by wam się kilkadziesiąt pkt karnych nie uzbierało.

> Kącik hipokrytów.

A kogo Ty nazywasz hipokrytami? My odpowiadamy na pytanie, nikt nie mowi ze nie łamie przepisów.

Napisano

> kazałem im spadać co niezwłocznie uczynili - znaczy na

> upomnieniu się skończyło

Eche. Bohater z ciebie nie lada.

Już to widzę. hehe.gif Zwyczajnie, chcieli Ci tylko dać upomnienie i nie gadaj ,że miałeś na to wpływ. zlosnik.gif

Napisano

> Eche. Bohater z ciebie nie lada.

> Już to widzę. Zwyczajnie, chcieli Ci tylko dać upomnienie i nie gadaj ,że miałeś na to wpływ.

Prawda jest taka, że większość osób które znam prowadzą w mieście samochód jedną ręką(baa dobrze by było gdyby to była jedna ręka. W większości są to dwa palca albo otwarta dłoń).

Sam w mieście prowadzę jedną ręką. W trasie czy to 90km/h czy 200 km/h są to zawsze dwie ręce.

Napisano

> Gdy stoisz w korku - caly czas jestes w ruchu drogowym - pasy masz miec zapięte.

A niech odpina. Jak jakiś wariat nie wyhamuje i w efekcie domina wbije jedynki w kierownicę to zmieni zdanie biglaugh.gif

Napisano

> A niech odpina. Jak jakiś wariat nie wyhamuje i w efekcie domina wbije jedynki w kierownicę to

> zmieni zdanie

Kiedy ludzie w końcu zrozumieją, ze pasy bezpieczeństwa i zasady trzymania rąk na kierownicy są naprawdę dla ich bezpieczeństwa?

Nogami manewruje się pedałami, dłonie są od kierownicy... Czy dla ludzi to naprawdę trudne do pojęcia?

Napisano

> A niech odpina. Jak jakiś wariat nie wyhamuje i w efekcie domina wbije jedynki w kierownicę to

> zmieni zdanie

Tylko nie wiem czy wiesz, że ów wariat poniesie konsekwencje postępowania kolegi. Bo brak pasów spowoduje u najechanego znacznie większy rozstrój zdrowia, niż by wystąpił przy zapiętych pasach, ale faktu ich niezapięcia sąd nie uwzględni w orzekaniu kary dla najeżdżającego.

Napisano

> Jest kodeks drogowy i albo go przestrzegaj jak inni albo kup sobie hulajnogę

jasne, masz rację... więc ci wszyscy, którzy wyszli z aut w sobotę ok. południa na A4 tuż przed Górą Św. Anny (od Wrocławia), bo wszystkie 3 pasy stały - pewnie powinni jeździć hulajnogami biglaugh.gifhehe.gifzlosnik2.gifrotfl.gif albo lepiej ich rozstrzelać - przecież powinni smażyć się w autach, przecież są dalej w ruchu drogowym!!! ktoś tu już pisał o papieżach, ich świętości i hipokryzji - miał rację.

Napisano

> Kiedy ludzie w końcu zrozumieją, ze pasy bezpieczeństwa i zasady trzymania rąk na kierownicy są

> naprawdę dla ich bezpieczeństwa?

> Nogami manewruje się pedałami, dłonie są od kierownicy... Czy dla ludzi to naprawdę trudne do

> pojęcia?

Tak jak i w innych sytuacjach, ludzie lubia robic wszystko po swojemu, niekoniecznie zgodnie z logiką sick.gif

Napisano

> a to przepraszam, już chowam się do jamki.

> ale o ile sprzęgło naturalnie jest wciskać lewą nogą, tak rąk na kierownicy można nie trzymać

> obydwu i nie będzie niewygodnie tak jak przy sprzęgle obsługiwanym prawą nogą

ale hamulec można spokojnie lewą, a każą prawą i co? zlosnik.gif

Napisano

sam dla siebie generujesz zagrożenie, dostając strzał zachowasz się jak marionetka, Twój wybór

Napisano

> (droga dwupasmowa)

strzał opony, koleina, dziura, pies, kot, lis dzik, dziecko, piłka cokolwiek - nie masz szans zdążyć z reakcją

Napisano

> ale hamulec można spokojnie lewą, a każą prawą i co?

Nie można. Lewa noga jest nauczona deptać inaczej niż prawa. (oczywiscie mowimy o niedoswiadczonych kierowcach, co innego w sporcie)

Napisano

> Nie można. Lewa noga jest nauczona deptać inaczej niż prawa.

słowo klucz nauczona zlosnik.gif

można ją nauczyć obsługi hamulca tak samo jak prawą - patrz kierowcy rajdowi - patrz wielu zwykłych, którym się zwyczajnie chciało.

Napisano
  • Autor

> strzał opony, koleina, dziura, pies, kot, lis dzik, dziecko, piłka cokolwiek - nie masz szans

> zdążyć z reakcją

zauważ co napisałem - lajtowe ruszanie spod świateł , jedyna co może się przytrafić to spadający samolot , bo ulica jest na ścieżce podchodzenia

nie mówię o przejechaniu przez wioskę z prędkością 60km/h bez trzymanki

Napisano

> zauważ co napisałem - lajtowe ruszanie spod świateł , jedyna co może się przytrafić to spadający

> samolot , bo ulica jest na ścieżce podchodzenia

zwróciłem wink.gif chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że jest masa czynników na które nie masz wpływu i nawet te 20kph , mimo że mało szkodliwe, to mogą narobić strat czy szkód

> nie mówię o przejechaniu przez wioskę z prędkością 60km/h bez trzymanki

to już by była skrajna nieodpowiedzialność zlosnik.gif

Napisano

Tak trochę w temacie: czy można rozmawiać przez komórkę na czerwonym świetle? (oczywiście trzymając telefon w ręku) Chodzi o sytuację, że zatrzymujemy się na czerwonym, odbieramy telefon bo akurat ktoś dzwoni i kończymy rozmowę zanim zapali się zielone światło i ruszymy.

Napisano

> Tak trochę w temacie: czy można rozmawiać przez komórkę na czerwonym świetle? (oczywiście trzymając

> telefon w ręku) Chodzi o sytuację, że zatrzymujemy się na czerwonym, odbieramy telefon bo

> akurat ktoś dzwoni i kończymy rozmowę zanim zapali się zielone światło i ruszymy.

Nie. Stojac na czerwonym swietle, jestes w ruchu drogowym.

Co innego gdy stoisz na postoju - wtedy mozesz gadac. (identyczna sytuacja - bez wylaczania silnika)

Napisano

> a jak ktos na ciebie najedzie z tylu?

to Ci pasy nie pomogą a zagłówek skromny.gif

Napisano

> A gdy cofasz i patrzysz przez prawe ramie ?

cofając służbowym berlingo nie mam po co patrzeć przez prawe ramie bo tam wszędzie blachy, pozostają lusterka biglaugh.gif

Napisano

> to Ci pasy nie pomogą a zagłówek

Jak go pas nie przytrzyma to po co zagłówek niewiem.gif

Napisano

> Kiedy ludzie w końcu zrozumieją, ze pasy bezpieczeństwa i zasady trzymania rąk na kierownicy są

> naprawdę dla ich bezpieczeństwa?

w 40% wypadków (w których uczestniczyłem) w których ktoś zginął jak by nie mieli zapiętych pasów to by przeżyli skromny.gif osobiście twierdzę że zapinanie pasów powinno być indywidualną sprawą skromny.gifskromny.gifskromny.gif

Napisano

> Jak go pas nie przytrzyma to po co zagłówek

Bo najpierw lecisz japą na kierownicę, a później sily działajace na ciebie pchają ciało do tyłu czyli na zagłówek.

Pasy chronią przed uderzeniem twarzą o kierownicę, przed połamaniem klatki i przed wyfrunięciem przez przednią szybę, a zaglówek chroni kręgosłup.

Zauważ, że przy naglym hamowaniu lecisz do przodu, a potem do tyłu.

Wszystko co jest dla bezpieczeństwa w aucie ma jakiś cel. Wiem, że są przypadki, że ktos tam wyleciał bo nie miał pasów i dzieki temu przeżył (sama znam takich), najwidoczniej miał więcej szczęścia niz rozumu, ale częściej konczy się to inaczej.

Reasumując - po jakiego czorta kombinujecie, chcecie być bardziej papiescy niż sam papież. Sa pasy - to sie je zapina. Jest zagłówek - to się go nie wywala. Fotelik dla dziecka jest - to się dzieciaka w foteliku wozi. To jest dla naszego bezpieczeństwa! A wy kombinujecie co bedzie jak lewą nogą wciśniesz gaz, albo nogami bedziesz prowadzić auto, bo rękami (oburącz) musicie sie po jajach drapac. Może lewą ręką zaczniecie hamować ręcznym, albo zmieniać biegi? Wszystko w aucie jest na swoim miejscu i wszystko co jest dla naszego bezpieczenstwa powinno być przestrzegane. Amen cholerka.

Napisano

> Jak go pas nie przytrzyma to po co zagłówek

jak to po co, jak ktoś walnie Ci w tył to głowa leci na zagłówek i w tym momencie wypalają poduszki jak nie ma zagłówka to czacha.gif

Napisano

> Bo najpierw lecisz japą na kierownicę, a później sily działajace na ciebie pchają ciało do tyłu

> Amen cholerka.

jak Cię ktoś trafi od tyłu to lecisz na zagłówek a nie na kierownicę skromny.gif a to czy ja mam zapięte pasy czy nie to powinna być moja sprawa palacz.gif

Napisano

> jak Cię ktoś trafi od tyłu to lecisz na zagłówek a nie na kierownicę a to czy ja mam zapięte

> pasy czy nie to powinna być moja sprawa

no ok, jak ktoś ci w tył wjedzie to tak, najpierw zagłówek potem kierownica.

Ja jednak jestem zwolenniczką pasów.

Napisano

> no ok, jak ktoś ci w tył wjedzie to tak, najpierw zagłówek potem kierownica.

o tym była mowa

> Ja jednak jestem zwolenniczką pasów.

jak kto woli, ja widziałem kilkadziesiąt razy bezsensowną śmierć z zapiętymi pasami crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.