Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla młodego ojca ?

Featured Replies

Napisano

Koledze się urodziła córka smile.gif Szczęśliwy młody tata jeździ od paru lat punto pierwszej generacji. Chce zmienić auto na większe - minimum klasa kompaktów a najlepiej klasa średnia. Miniwana nie chce.

Wymagania:

- cena do 15-20 tyś pln

- brak pojawiającej się rdzy - warunek konieczny bo ma złe wspomnienia po fiacie

- pojemny bagażnik ale nie musi być olbrzymi - tak minimum 350l - preferowane o dziwo auto z nadwoziem sedan lub hatchback

- klimatyzacja

- awaryjność nie przyprawiająca o zawrót głowy

- niskie koszty utrzymana

- możliwość zainstalowania LPG

- silnik: w klasie kompakt minimum 100 KM - w klasie średniej minimum 120 KM - pojemność do 2.0l

- mile widziane przyzwoite wyniki w testach zderzeniowych - żeby to formalnie określić, to napisze że cztery gwiazdki w testach NCAP.

Sam mu poleciłem w klasie kompaktów astrę II gen albo octavię I gen. Natomiast w klasie średniej sam nie wiem co mu doradzić a bardziej się skłania właśnie ku większemu autu hmm.gif

Napisano

Astra G 1.8 Z18XE 125KM fajnie jedzie i dobrze się gazuje.

Napisano

> Koledze się urodziła córka Szczęśliwy młody tata jeździ od paru lat punto pierwszej generacji.

> Chce zmienić auto na większe - minimum klasa kompaktów a najlepiej klasa średnia. Miniwana nie

> chce.

> Wymagania:

> - cena do 15-20 tyś pln

> - brak pojawiającej się rdzy - warunek konieczny bo ma złe wspomnienia po fiacie

> - pojemny bagażnik ale nie musi być olbrzymi - tak minimum 350l - preferowane o dziwo auto z

> nadwoziem sedan lub hatchback

> - klimatyzacja

> - awaryjność nie przyprawiająca o zawrót głowy

> - niskie koszty utrzymana

> - możliwość zainstalowania LPG

> - silnik: w klasie kompakt minimum 100 KM - w klasie średniej minimum 120 KM - pojemność do 2.0l

> - mile widziane przyzwoite wyniki w testach zderzeniowych - żeby to formalnie określić, to napisze

> że cztery gwiazdki w testach NCAP.

> Sam mu poleciłem w klasie kompaktów astrę II gen albo octavię I gen. Natomiast w klasie średniej

> sam nie wiem co mu doradzić a bardziej się skłania właśnie ku większemu autu

Wiem z doświadczenie, że z przy dziecku nawet mondeo jest małe grinser006.gif zmieniłem na Forda Galaxy i dopiero teraz jest ok, wózek, plecak, zabawki itp. wszystko się mieści i jest ok. Polecam VAN-y. Dużo więcej miejsca, dużo wygodniej podobne koszty eksploatacji a przynajmniej cała rodzina mieści się bez problemów.

Napisano
  • Autor

> Wiem z doświadczenie, że z przy dziecku nawet mondeo jest małe zmieniłem na Forda Galaxy i

> dopiero teraz jest ok, wózek, plecak, zabawki itp. wszystko się mieści i jest ok. Polecam

> VAN-y. Dużo więcej miejsca, dużo wygodniej podobne koszty eksploatacji a przynajmniej cała

> rodzina mieści się bez problemów.

Quote:

Chce zmienić auto na większe - minimum klasa kompaktów a najlepiej klasa średnia. Miniwana nie chce.

Napisano

> Quote:

> Chce zmienić auto na większe - minimum klasa kompaktów a najlepiej klasa średnia. Miniwana nie

> chce.

Powiedź koledze żeby się jeszcze raz zastanowił. Każde kombi przy dziecku będzie za małe smile.gif

Napisano

Stilo 1,4 16 V 6 biegów

Silnik to rozwiercony FIRE 1,2 16V 80 KM

Jak ma punto 1 to wie, że silniki tej serii nie sprawiają żadnych problemów.

Problemy z UPG i alternatorem w stilo nie występują.

Może znajdzie się przesuwaną tylną kanapą - szybko można powiększyć bagażnik, a w razie potrzeby odjechać z kanapą na tyle, przednie fotele były poza zasięgiem małych butów wink.gif

Niestety - stilo po roku 2005 często z jasną tapicerką

Z kolei montowany silnik 1,6 16V GM - OPEL (5 biegów) nie za bardzo nadaje się do gazu...

Silnik FIATOWSKI 1,6 16V bardzo dobrze znosi gaz, ale rocznikowo wsadzali do 2004 roku

Za silnikiem 1,8 16V niech nie patrzy - silnik wymaga "troski" nawet specjalnej zlosnik.gif od właściciela, droższe części, osprzęt...

potrafi wypić duże ilości oleju... zlosnik.gif

W puncie 1 leciała podłoga i progi.

Stilo ma bardzo dobrze zakonserwowaną podłogę, ale należy zwrócić uwagę na piaskowanie progów od śmieci z kół... chlapacze załatwiają sprawę...

Napisano

Octavia I

Napisano

> Powiedź koledze żeby się jeszcze raz zastanowił. Każde kombi przy dziecku będzie za małe

z dwójką to trza będzie autobus kupić

dla trójki to pewnie pociąg wynajmie hehe.gif

a w temacie, niech szuka auta do którego wejdzie wózek bez rozmontowywania

np astra F kombi miała bardziej pakowny niż c-max ... choć pojemność w litrach mówi co innego icon_rolleyes.gif

w sumie każde kombi powinno dać radę, łatwiej się pakuje niż HB czy sedana

octa i astra ok.gif ale kombi grinser006.gif

Napisano

Jak sie zdecyduje na sedana, to poradź Mu, żeby sprawdził, jak wózek wchodzi do kufra - koniecznie przed zakupem (czy to wózka, czy sedana grinser006.gif). Młodego w niemowlęctwie woziłem espero - rozbieranie połowy wózka przy każdym wkłądaniu do auta było mocno irytujące. hehe.gif

Napisano

> E39

buahahah. 100% skutecznosci w dopasowaniu tego auta do każdego wątku:)

btw. ostatnio (jak robilem cotygodniowe badanie rynku youngtimerow) mi sie oczy zaswiecily na take cos:

http://moto.allegro.pl/mercedes-w126-2-6se-stan-kolekcjonerski-i1810854371.html

wywalic felunek i pikne auto sie robi:) ech...

Napisano

nieśmiało powiem Lacetti

> - cena do 15-20 tyś pln

bez problemu

> - brak pojawiającej się rdzy - warunek konieczny bo ma złe wspomnienia po fiacie

nie powinno być problemu w tej cenie

> - pojemny bagażnik ale nie musi być olbrzymi - tak minimum 350l - preferowane o dziwo auto z

bez problemu, polecam kombi

> - klimatyzacja

dużo aut ją ma

nie słyszy się żeby coś się działo

jak najbardziej: tanie części i serwisowanie

silniki dobrze znoszą gaz, a 1,6 nawet fabrycznie był dostosowywany do lpg

> - silnik: w klasie kompakt minimum 100 KM - w klasie średniej minimum 120 KM - pojemność do 2.0l

1,6 - 109km

> - mile widziane przyzwoite wyniki w testach zderzeniowych - żeby to formalnie określić, to napisze

tylko test w USA

jest to najmłodsze auto za te pieniądze, a obszerne i wygodne. Ma dużą wadę: sąsiedzi nie będą zazdrościć hehe.gif

Napisano

> Wiem z doświadczenie, że z przy dziecku nawet mondeo jest małe zmieniłem na Forda Galaxy

bez przesady bo mając dwójkę lub więcej pociech to już tira by trzeba było kupić.

Napisano

> bez przesady bo mając dwójkę lub więcej pociech to już tira by trzeba było kupić.

zgadzam sie jak by byly trojaczki itp ale 1 dziecko bez przesady bagaznik na 500litrow spokojnie spakuje cala rodzine lacznie z wozkiem na 2 tygodniowy urlop .

a w takim gigantycznym aucie na codzien by jezdzilo powietrze i tylko rachunki na stacji benzynowej benda wieksze...

Napisano

Rdza w FIATach to już przeszłość.

dla rodziny z dzieckiem to hatch albo kombi - sedan nie sprawdzi się choćby w celu załadowania wózka do bagażnika

> - klimatyzacja

> Sam mu poleciłem w klasie kompaktów astrę II gen albo octavię I gen. Natomiast w klasie średniej

> sam nie wiem co mu doradzić a bardziej się skłania właśnie ku większemu autu

Astra II miała ****, ale czy Octa I miała?

IMO Astra będzie dobrym wyborem, jeśli chce spełnic powyższe warunki.

Napisano

> Powiedź koledze żeby się jeszcze raz zastanowił. Każde kombi przy dziecku będzie za małe

co to za bzdury. Mam hatchbacka klasy C, pojemność bagażnika 400l, jedno dziecko w wieku 15 miesięcy i nigdy nie miałem potrzeby posiadania większego samochodu. I tak 90% tras pokonuję sam, a wyjazd na 2 tyg nad morze nie był żadnym problemem. Przy dwójce dzieci już mogę się zgodzić że było by za mało miejsca, ale przy jednym to by mi wystarczył i samochód klasy B

Napisano
  • Autor

> Reną Megan

Dziękuję. A podpowiesz jakieś auto z klasy średniej ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję. A czy także byś mógł podpowiedzieć jakieś auto z klasy średniej ? hmm.gif

Napisano

IMHO Octavia to najlepszy wybór. Pojemny kufer a tego nigdy za dużo bo jak kolega założy gaz to stanie nagle przed wyborem albo koło zapasowe albo wózek. Osobiście to ćwiczyłem z Astrą G. Włożenie wózka i dojazdówki to nie było na moje nerwy. Zapas poszedł do garażu i jeździłem ze sprajem do kół. Silnik Octy 1.6 8V 100KM sie dobrze gazuje, Gazownicy go dobrze znają. Odporość na rudą IMHO lepsza niż Opli.

Napisano

ale, ze co? lozeczko bez rozkladania wozisz?

Napisano

> IMHO Octavia to najlepszy wybór. Pojemny kufer a tego nigdy za dużo bo jak kolega założy gaz to

> stanie nagle przed wyborem albo koło zapasowe albo wózek. Osobiście to ćwiczyłem z Astrą G.

> Włożenie wózka i dojazdówki to nie było na moje nerwy. Zapas poszedł do garażu i jeździłem ze

> sprajem do kół. Silnik Octy 1.6 8V 100KM sie dobrze gazuje, Gazownicy go dobrze znają.

> Odporość na rudą IMHO lepsza niż Opli.

koło wozisz za siedzeniem, przed fotelikiem

zresztą u mnie wózek w astrze F i c-maxie wchodzi "na koło"

ale pakując się np na wakacje koło jedziło w aucie, w niczym nie przeszkadza

nawet fote mam

w%2525C3%2525B3zek.jpg

Napisano

> ale, ze co? lozeczko bez rozkladania wozisz?

Nie, wózek bez składania grinser006.gif

Napisano

> Nie, wózek bez składania

to polecam cos w stylu Jumper, Transporter bo jak przyjdzie dwa wozki wsadzic ........

Napisano

> Koledze się urodziła córka Szczęśliwy młody tata jeździ od paru lat punto pierwszej generacji.

> chce.

Volvo V40. nie za duze i w sam raz dla mlodego ojca smile.gif

nie rdzewieje, silników do wyboru masa (od kopciuchów po 200 konne benzyny - z LPG nie ma problemu - wykluczając niektore silniki), wygodne i dobrze wyposazone, bagaznika sporo wiecej i jak na swoje lata bezpieczne.

bardzo zgrabne kombi - cena/jakosc (segment rynku) - bardzo korzystne.

Napisano

> buahahah. 100% skutecznosci w dopasowaniu tego auta do każdego wątku:)

spełnia kazdy warunek zlosnik.gif

> btw. ostatnio (jak robilem cotygodniowe badanie rynku youngtimerow) mi sie oczy zaswiecily na take

> cos:

> http://moto.allegro.pl/mercedes-w126-2-6se-stan-kolekcjonerski-i1810854371.html

> wywalic felunek i pikne auto sie robi:) ech...

mam znajomego z SDLem w wersji USA. Nawet za Wołge sie chciał zamienić ostatnio zlosnik.gif Fajny, nie powiem zlosnik.gif

Napisano

Accord 98-02?

Napisano

> spełnia kazdy warunek

chyba nie koszty utrzymania/eksploatacji smile.gif bo np. zawieszenie do tanich nie nalezy smile.gif

> mam znajomego z SDLem w wersji USA. Nawet za Wołge sie chciał zamienić ostatnio Fajny, nie powiem

Napisano

> chyba nie koszty utrzymania/eksploatacji bo np. zawieszenie do tanich nie nalezy

bez przesady, do drogich też nie. Poza tym gdy używać części org/lemforder za często nie trzeba z nim nic robić. tanie zamienniki się mszczą. A co do spalania to była mowa o LPG. 520i z LPG i po sprawie ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> bez przesady, do drogich też nie. Poza tym gdy używać części org/lemforder za często nie trzeba z

> nim nic robić. tanie zamienniki się mszczą. A co do spalania to była mowa o LPG. 520i z LPG i

> po sprawie

W E39 jedynym rozsądnym silnikiem jest 2.8

Napisano

> W E39 jedynym rozsądnym silnikiem jest 2.8

zgodze sie, ale było że 120KM około więc 150Km najbliżej zlosnik.gif

Napisano

W C-maxie to może i owszem ale w F-ce to słabo to widze. Może dlatego że mam wózek z przednim podwójnym kólkiem http://esklep.babyfant.pl/wozek-spacerowy-casualplay-s4-unisystem-2010-p-1343.html

Generalnie wszysto sie da ale komfort przy tym żaden a gimnastyka co chwila. W Astrze sie męczyłem a do służbowej Octy to z zamkniętymi oczami i jeszcze było luzu na różne bambetle.

Tak czy inaczej mając wybór teraz brałbym Skodę.

Napisano

tak lepiej jeździć Octavią I TDI jak tu niektórzy sugerują... z deską wyheblowaną z plastiku śrubokrętem w stodole i z komfortem WC w Warsie zlosnik.gif

Napisano

> tak lepiej jeździć Octavią I TDI jak tu niektórzy sugerują... z deską wyheblowaną z plastiku

> śrubokrętem w stodole i z komfortem WC w Warsie

nie każdy potrzebuje być motoryzacyjnym indywidualistą. Niektórzy po prostu potrzebują czsem przewieźć siebie i rodzinę z jednego punktu do drugiego. A w tej roli Octavia powinna się sprawdzić.

Napisano

> I tak dobrze, że nie wołga.

czasy Wołgi już minęły, dziś nie trzeba mieć

jjjjjaj.jpg

żeby jeździć samochodem zlosnik.gif

Napisano

> nie każdy potrzebuje być motoryzacyjnym indywidualistą. Niektórzy po prostu potrzebują czsem

> przewieźć siebie i rodzinę z jednego punktu do drugiego. A w tej roli Octavia powinna się

> sprawdzić.

nie proponuję E39 bo to indywidualne auto (wręcz przeciwnie odnoszę wrażenie że teraz to co 3cie auto na ulicy). Z silnikiem R6 to bezawaryjny i wygodny samochód, o wiele wygodniejsze niż Octavia I. Ale jak ktoś lubi dla zasady jeździć "heblem" to czemu nie zlosnik.gif

Napisano

> nie proponuję E39 bo to indywidualne auto (wręcz przeciwnie odnoszę wrażenie że teraz to co 3cie

> auto na ulicy). Z silnikiem R6 to bezawaryjny i wygodny samochód, o wiele wygodniejsze niż

> Octavia I. Ale jak ktoś lubi dla zasady jeździć "heblem" to czemu nie

Tylko że będzie znacznie starszy i pewnie bardziej wymęczony niż Octavia, a ceny części i serwisu wyższe, spalanie większe, to po co ryzykować? Octavią też można dojechać gdzie się potrzebuje, do tego taniej, a że ma smutne wnętrze, czy jest głośna? Co z tego? zlosnik.gif

Napisano

> Wiem z doświadczenie, że z przy dziecku nawet mondeo jest małe

Jakoś przezyłęm bliźniaki z meganką sedan. o dziwo w bagazniku mieścił się wózek bliźniaczy...

Napisano

ja punto mk1 zmieniłem na Grand Cherokee, ale raczej nie o to chodzi koledze biglaugh.gif

z aut bym szukał najmłodszego i najlepiej utrzymanego

bez jakichś sentymentów co do modelu i marki

ale jak już mam coś polecić to Focus, Astra, Fabia

choć podoba mi się Lacetti i w sumie tego bym szukał waytogo.gif

Napisano

> Tylko że będzie znacznie starszy i pewnie bardziej wymęczony niż Octavia, a ceny części i serwisu

> wyższe, spalanie większe, to po co ryzykować? Octavią też można dojechać gdzie się potrzebuje,

> do tego taniej, a że ma smutne wnętrze, czy jest głośna? Co z tego?

Obawiam sie że w tym momencie znaleźć zadbaną Octavię I będzie trudniej niż E39, większość tych aut, szczególnie TDI ma już kosmiczne przebiegi. Oczywiście E39 tez w większości sporo przeszły ale w mniejszym stopniu były to "woły robocze".

ja bym szukał E39 520-528i kombi, zielonym metallic i jasna skóra zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja punto mk1 zmieniłem na Grand Cherokee, ale raczej nie o to chodzi koledze

> z aut bym szukał najmłodszego i najlepiej utrzymanego

> bez jakichś sentymentów co do modelu i marki

> ale jak już mam coś polecić to Focus, Astra, Fabia

> choć podoba mi się Lacetti i w sumie tego bym szukał

Lacetti jak stoi z poziomem bezpieczeństwa ? Do którego segmentu jest zaliczane ?

Napisano

> Lacetti jak stoi z poziomem bezpieczeństwa ? Do którego segmentu jest zaliczane ?

Tu masz wszystkie informacje o Suzuki Forenza (Lacetti na USA), testy z amerykańskiego jakiegoś instytutu (takie nasze euroncap).

W europie nie był niestety badany

Napisano
  • Autor

> Tu masz wszystkie informacje o Suzuki Forenza (Lacetti na USA), testy z amerykańskiego jakiegoś

> instytutu (takie nasze euroncap).

> W europie nie był niestety badany

Mają tam jakiś ranking ? Coś jak gwiazdki w NCAP ?

Napisano

> Sam mu poleciłem octavię I gen.

I to jest bardzo słuszna koncepcja ok.gif

W bagażniku liftbacka miejsca nie zabraknie, a w kombi to już wogóle ok.gif

Napisano

Peugeot 406 skromny.gif

Założone wymagania spełnia, jednak wg mnie młody ojciec = wózek = czerwona.gif sedan hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.