Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co moze sie stac

Featured Replies

Napisano

witam

mam takie pytanie zalozmy, ze mamy samochod z przebiegiem pewnym w 100% ok 50tys km, zalozmy ze ten samochod od nowosci jezdzi na oleju syntetycznym 5w40, teraz pytanie co moze sie stac jezeli zaczniemy do tego silnika wlewac olej mineralny tj 15w40.

Czy ma to jakies negatywne skutki na jego prace, zywotnosc itp?

Napisano

a producent w instrukcji dopuszcza taki olej?

Napisano
  • Autor

> a producent w instrukcji dopuszcza taki olej?

wg instrukcji pisze

5w40 lub 10w40

Napisano

> Czy ma to jakies negatywne skutki na jego prace,

> zywotnosc itp?

Silnik będzie miał kiepskie warunki pracy na zimno, może być gorzej smarowany, jak są mogą też dostać po tyłku hydrauliczne kasatory luzu zaworowego. Lepiej wlać gorszy 10W niż kombinować z niezalecanym przez fabrykę i pilnować klasy jakościowej API.

Napisano

> witam

> mam takie pytanie zalozmy, ze mamy samochod z przebiegiem pewnym w 100% ok 50tys km, zalozmy ze ten

> samochod od nowosci jezdzi na oleju syntetycznym 5w40, teraz pytanie co moze sie stac jezeli

> zaczniemy do tego silnika wlewac olej mineralny tj 15w40.

> Czy ma to jakies negatywne skutki na jego prace, zywotnosc itp?

a jest jakiś wytłumaczalny powód żeby zmieniać syntetyk na cokolwiek innego przy takim przebiegu?

Napisano

> witam

> mam takie pytanie zalozmy, ze mamy samochod z przebiegiem pewnym w 100% ok 50tys km, zalozmy ze ten

> samochod od nowosci jezdzi na oleju syntetycznym 5w40, teraz pytanie co moze sie stac jezeli

po co ?? niewiem.gif

Napisano

> witam

Widzę, że kolega lubi temat olejowy. Ale po raz kolejny nasuwa mi się pytanie: Po co tak kombinować? icon_rolleyes.gif

Wlej, zmniejsz przebiegi między wymianą ze względu na z założenia gorszy olej i nie powinno się nic stać, (pomijając szybsze zużycie silnika podczas suchych startów) ale o to jak sądzę to i tak będzie martwił się kolejny właściciel smile.gif

Napisano

Jak nie bierze oleju - to koszt minimalnie inny w skali roku.

A jeśli bierze olej - to i tak bez różnicy...

Napisano
  • Autor

> a jest jakiś wytłumaczalny powód żeby zmieniać syntetyk na cokolwiek innego przy takim przebiegu?

to nie jest odpowiedz na pytanie zadane w pierwszym poscie

Napisano

Nawiązując do Twojego zeszłorocznego zapytanie,czy olej Liqui moly lub gulf nie sprawdził się? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Widzę, że kolega lubi temat olejowy. Ale po raz kolejny nasuwa mi się pytanie: Po co tak

> kombinować?

> Wlej, zmniejsz przebiegi między wymianą ze względu na z założenia gorszy olej i nie powinno się nic

> stać, (pomijając szybsze zużycie silnika podczas suchych startów) ale o to jak sądzę to i tak

> będzie martwił się kolejny właściciel

oj lubie lubie zlosnik.gif

poprostu pytam bo znajomy ma ten sam samochod z praktycznie tym samym przebiegiem i wlal olej mineralny bo taki mu zalecil sprzedawca facepalm%5B1%5D.gif

na nic sie zdaly moje tlumaczenia, ze to jest syf ok.gif

dlatego pytam jakie moga byc skutki ujemne wlewania takiego oleju do praktycznie nowego silnika smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nawiązując do Twojego zeszłorocznego zapytanie,czy olej Liqui moly lub gulf nie sprawdził się?

sprawdzil sie wlalem LM i jestem zadowolony silnik pracuje ciuchutko i jest naprawde ok nastepna wymiane planuje znowu wlac LM + plukanke przed zalaniem zrobic i oczywiscie jak najdluzej kulac sie na syntetyku

Napisano

> oj lubie lubie

> poprostu pytam bo znajomy ma ten sam samochod z praktycznie tym samym przebiegiem i wlal olej

> mineralny bo taki mu zalecil sprzedawca

Sprzedawca jest debilem.. Twój kolega w sumie nie lepszy... No bez jaj taki przebieg i olej mineralny ?? To nie maluch żeby tak robić.

Napisano

> to nie jest odpowiedz na pytanie zadane w pierwszym poscie

żartujesz... icon_eek.gif

Ale mierny będzie?

Napisano

> oj lubie lubie

> poprostu pytam bo znajomy ma ten sam samochod z praktycznie tym samym przebiegiem i wlal olej

> mineralny bo taki mu zalecil sprzedawca

> na nic sie zdaly moje tlumaczenia, ze to jest syf

> dlatego pytam jakie moga byc skutki ujemne wlewania takiego oleju do praktycznie nowego silnika

okey rozumiem,

Więc wybij ten pomysł koledze najlepiej tak mlot.gif

Niech wleje najtańszy 10w40 i tyle (jeśli chce oszczędzać)

A jak sądzę, argumenty znasz, no chyba, że chcesz mu wydrukować cały ten temat z AK hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Sprzedawca jest debilem.. Twój kolega w sumie nie lepszy... No bez jaj taki przebieg i olej

> mineralny ?? To nie maluch żeby tak robić.

tez to samo mowie, ze szkoda motor meczyc takim olejem no ale niestety nie udalo mi sie przetlumaczyc

Napisano
  • Autor

> okey rozumiem,

> Więc wybij ten pomysł koledze najlepiej tak

> Niech wleje najtańszy 10w40 i tyle (jeśli chce oszczędzać)

> A jak sądzę, argumenty znasz, no chyba, że chcesz mu wydrukować cały ten temat z AK

kolega olej kupil poakzal mi czy bedzie dobry, powiedzialem, ze nie ale mimo to wlal bo Pan w sklepie powiedzial tak, takze juz za pozno

Napisano

> Sprzedawca jest debilem.. Twój kolega w sumie nie lepszy... No bez jaj taki przebieg i olej

> mineralny ?? To nie maluch żeby tak robić.

o przepraszam hehe.gif ja kiedyś maluchem jeździłem na syntetyku mobil1 5W50 do sprzedaży auta a więc do jego 60tyś km i nic złego się nie działo, a nawet było lepiej (silnik lepiej wkręcał się na obroty i mniej brał oleju)

Napisano

Różnica w cenie pomiędzy minerałem (15w) a półsyntetykiem (10W) to jakieś 10-20 PLN przy bańce 4l. Nie warto ryzykować.

Napisano

> o przepraszam ja kiedyś maluchem jeździłem na syntetyku mobil1 5W50 do sprzedaży auta a więc do

> jego 60tyś km i nic złego się nie działo, a nawet było lepiej (silnik lepiej wkręcał się na

> obroty i mniej brał oleju)

Większość użytkowników maluchów jeździ na mineralnym. Ja po remoncie zalałem 10W40. Kumpel jeździł na syntetyku i też się nic nie działo. Jak mi olej zaczął brać to wtedy przeszedłem na minerał.

Napisano

> Różnica w cenie pomiędzy minerałem (15w) a półsyntetykiem (10W) to jakieś 10-20 PLN przy bańce 4l.

> Nie warto ryzykować.

95% przypadków pewnie nic się nie stanie, ale jest ryzyko, że minerał gdzieś się przypali i przytka jakiś kanał olejowy i będzie kicha.

Napisano

> kolega olej kupil poakzal mi czy bedzie dobry, powiedzialem, ze nie ale mimo to wlal bo Pan w

> sklepie powiedzial tak, takze juz za pozno

Tak poważnie to nic mu się nie stanie, tylko przed kolejną wymianą oleju weż mlotek.gif i przetłumacz koledze, że 10w40 lub 5w40 będzie lepszy i taki żeby kupił na przyszłość.

Najwyżej tej zimy może dziwić się, że akumulator coś się szybciej zepsuł biglaugh.gif

Napisano

> 95% przypadków pewnie nic się nie stanie, ale jest ryzyko, że minerał gdzieś się przypali i przytka

> jakiś kanał olejowy i będzie kicha.

Bez przesady, ten silnik fiata nie jest ani szczytem techniki, ani wyjątkowo wyżyłowany. Sądzę, że producent stosuje taki olej, żeby przeglądy spokojnie przechodziły co 15000km, a nie jak kiedyś na mineralach co 10000km.

Napisano
  • Autor

> Tak poważnie to nic mu się nie stanie, tylko przed kolejną wymianą oleju weż i przetłumacz

> koledze, że 10w40 lub 5w40 będzie lepszy i taki żeby kupił na przyszłość.

> Najwyżej tej zimy może dziwić się, że akumulator coś się szybciej zepsuł

eee kolega uparty jest twierdzi, ze ojciec tez w NOWYM samochodzie ktory jezdzil na pelnym syntetyku zmienil na mineralny icon_eek.gif

Napisano

> eee kolega uparty jest twierdzi, ze ojciec tez w NOWYM samochodzie ktory jezdzil na pelnym

> syntetyku zmienil na mineralny

na glupote nic nie poradzisz...

Napisano
  • Autor

> na glupote nic nie poradzisz...

heh juz widze ten rozruch przy -10 yikes.gif

Napisano

> eee kolega uparty jest twierdzi, ze ojciec tez w NOWYM samochodzie ktory jezdzil na pelnym

nie kupiłbym od nich auta... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> nie kupiłbym od nich auta...

mysle, ze byloby do odratowania zrobic plukanke wlac syntetyk i bedzie ok.gif

Napisano

> heh juz widze ten rozruch przy -10

no wlasnie mialem pisac, ze zwlaszcza, ze zrobil to przed zima

na pewno w krotkim czasie nic sie nie stanie

po prostu silnik bedzie mial przyspieszone zuzycie

jak robia male przebiegi to tak naprawde zaoszczedza

(chociaz straca na spalaniu)

Napisano

Ale wytłumacz mi, dlaczego tak ekscytujesz się olejem znajomego? To jest jego auto, jego silnik i jego olej. Jak zechce to wleje tam słonecznikowy.... Skoro doradziłeś mu olej jaki przewiduje producent, a on chce jeździć na innym, to przecież jego sprawa niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ale wytłumacz mi, dlaczego tak ekscytujesz się olejem znajomego? To jest jego auto, jego silnik i

> jego olej. Jak zechce to wleje tam słonecznikowy.... Skoro doradziłeś mu olej jaki przewiduje

> producent, a on chce jeździć na innym, to przecież jego sprawa

eee nie ekscytuje sie, poprostu chcialem wiedziec ile czasu minie kiedy wyjdzie pierwszys kwiatek z tej oszczednosci smile.gif

Napisano

> eee nie ekscytuje sie, poprostu chcialem wiedziec ile czasu minie kiedy wyjdzie pierwszys kwiatek z

> tej oszczednosci

Tak jak już powiedziano, na zimnym silniku, zużycie paliwa, będzie napewno większe o tyle, że to się już nie będzie opłacać.

Ale nie zmieniam zdania, jeśli ktoś zauważy coś nie tak z powodu tego silnika, to już na pewno będzie kolejny właściciel smile.gif

A przykładem co może być nie tak na takim oleju niech będą wszystkie duże fiaty, polonezy, maluchy. Jak jeździły na 15w40 za komuny to silniki miały pierwsze remonty już po 100kkm. A jak polonezy zaczęły jeździć na 10w40 to się to trochę przedłużyło.

Sam mam jeszcze gdzieś gazetę z lat 90 z testem castrola RS 10w60 na polonezie bez wymiany oleju na dystansie 100kkm. Zużycie silnika po tym dystansie było pomijalne (i to w takich warunkach!)

Napisano

> eee nie ekscytuje sie, poprostu chcialem wiedziec ile czasu minie kiedy wyjdzie pierwszys kwiatek z

> tej oszczednosci

Kolega Grzaniec, ma rację - wrzuć na luz ok.gif

Nie Twój cyrk, nie Twoje małpy biglaugh.gif

Napisano

> Niech wleje najtańszy 10w40 i tyle (jeśli chce oszczędzać)

Myślę, że najtańszy półsyntetyk może okazać się gorszy od dobrego mineralnego wink.gif

Napisano

> Myślę, że najtańszy półsyntetyk może okazać się gorszy od dobrego mineralnego

Masz rację, tylko kto napisał, że użyto dobrego minerala? biglaugh.gif

Poza tym, dzisiaj półsyntetyki to i tak przeważnie całkowicie minerale, tylko z rozciągniętą lepkością na mrozy

Napisano
  • Autor

> Masz rację, tylko kto napisał, że użyto dobrego minerala?

> Poza tym, dzisiaj półsyntetyki to i tak przeważnie całkowicie minerale, tylko z rozciągniętą

> lepkością na mrozy

i maja wiecej dodatkow "myjacych" niz mineraly

Napisano

> i maja wiecej dodatkow "myjacych" niz mineraly

nono.gif a to już jest raczej mit (urban legend).

Za właściwości myjące odpowiadają dodatki, a te są klasyfikowane (tak bardzo w skrócie) w/g klasy jakości API. Więc jak olej 15w40 będzie miał tą samą klasę jakości co 10W40, to będą to zbliżone oleje.

Tutaj baza olejowa nie ma zbyt dużo do gadania (bo są one podobne).

Napisano

> witam

Piszesz o Seicento? hehe.gif

Nic mu nie bedzie, bo niby co by sie mialo stac?

MIelismy kiedys w domu Uno, ktore od nowosci do 150kkm jezdzilo tylko na minerale i nic sie nie dzialo...

Z tym ciezkim rozruchem to tez bajki hehe.gif

Napisano

> Jak nie bierze oleju - to koszt minimalnie inny w skali roku.

> A jeśli bierze olej - to i tak bez różnicy...

Oj tam, oj tam.

Za darmo to też za drogo, a olej w Lidlu po 29,90...

Napisano

bez sensu zwłaszcza w zimę, co to za oszczędność? Olej syntetyczny jest bez porównania lepszy od mineralnego błota.

I to jest jeden z powodów dla których nie kupuje samochodów krajowych.

Napisano

> dlatego pytam jakie moga byc skutki ujemne wlewania takiego oleju do praktycznie nowego silnika

szyby wyeksploatowanie jednostki w dłuższym okresie czasu w skrócie głupota.

Napisano

> I to jest jeden z powodów dla których nie kupuje samochodów krajowych.

A Ty myślisz, że tak jest tylko w Polsce? icon_eek.gif

W ASO zawsze nakazują lać coś zgodnie z książeczką, ale po gwarancji ludzie często stosują tanie specyfiki bo po co przepłacać.

Widziałem kiedyś statystykę, kupowania olejów w Europie i wcale "na zachodzie" nie jest tak różowo smile.gif nie stosuje się tak jak Tobie się wydaje tylko drogich olejów.

Jak byś zobaczył fora samochodowe ukraińskie, albo rosyjskie, to tam dość dużo ludzi dba o samochód i do zwykłego jeździdełka wlewają wszystko co najlepsze, używają markowych (a więc drogich) podzespołów.

No bo im biedniejszy kraj tym bardziej dba się o inwestycję całego życia wink.gif

Napisano

> heh juz widze ten rozruch przy -10

Nic nie będzie nawet przy -20 - nawet nie wiesz ile flot w kraju lata na 15W40. Od pierwszej wymiany czy zima czy lato i nic się nie dzieje.

Napisano

> Nic nie będzie nawet przy -20 - nawet nie wiesz ile flot w kraju lata na 15W40. Od pierwszej

> wymiany czy zima czy lato i nic się nie dzieje.

śmieszą mnie takie teksty, coraz więcej tu jest wypowiedzi speców co nigdy nawet samemu oleju nie zmieniali a już nie mówiąc o wiedzy na temat hydraulicznego kasowania luzu zaworowego. NIE RAZ miałem do czynienia z silnikami katowanymi minerałem, każdy w szybszym tempie niż używany na prawidłowym oleju domagał się wymiany szklanek.

Mało tego gdzieś widziałem, porównanie co prawda różnych silników jeden minerał drugi syntetyk, po rozebraniu można było na podstawie stanu panewek stwierdzić który jeździł na jakim oleju. Było kiedyś takie pismo z nowinkami technicznymi nie wiem jak się nazywało, ale jak ktoś się tematem zainteresuje pewnie odnajdzie.

Napisano

> Oj tam, oj tam.

> Za darmo to też za drogo, a olej w Lidlu po 29,90...

klocki też po co zmieniać, filtry i inne rzeczy po co mam myć niech będzie brudny grinser006.gif spotkałem się kiedyś z ibizą którą Pani miała ok 3 lata od nowości i nie wiedziała nawet, że w silniku musi być olej, bagnet był suchy więc ledwo co na dnie było. Zresztą pewnie jakby wiedziała też by z tym nic nie zrobiła, przecież jedzie a kasę zamiast na olej lepiej wydać na fryzjera.

Napisano

> wg instrukcji pisze

> 5w40 lub 10w40

chyba miało być jest napisane.

Napisano

> 95% przypadków pewnie nic się nie stanie, ale jest ryzyko, że minerał gdzieś się przypali i przytka

> jakiś kanał olejowy i będzie kicha.

poprzedni właściciel mojej frontery jeździł na minerale i pewnie zmieniał go raz na ruski rok. Efekt, miska oblepiona syfem ok 5mm grubości, kanały zasyfione, pompa zamulona. Gruntowne czyszczenie i wymiana pompy teraz już trzyma ciśnienie i wszystko jest ok, fakt faktem panewki całe co mnie zdziwiło grinser006.gif pojechałem z nimi do gościa który robi szlify i stwierdził, że są jeszcze ok więc zmontowałem i tylko pompa wymieniona. Teraz zalałem 10W40 i śmiga ale bardzo mi to przeszkadza i przejdę na 5w50 jak w innych moich autach.

Napisano

> Masz rację, tylko kto napisał, że użyto dobrego minerala?

A jaki to np dobry minerał bo jestem ciekawy ? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.