Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugot 307 1,6 hdi za i przeciw

Featured Replies

Napisano

rok 2008 rok silnik 1,6 HDi

jakie wady i zalety ?

jakiego spalania oczekiwać ?

Napisano

> rok 2008 rok silnik 1,6 HDi

> jakie wady i zalety ?

> jakiego spalania oczekiwać ?

1 - Się zdecyduj. 1.6 czy 2.0

2 - 1.6 HDI 90 KM mamy od roku (kombi).

Zalety: super ekonomiczny, cichy w środku, nie sprawia kłopotów (nalot 180 kkm)

Wady - Muuuuuuuuł, muuuuuuuuł i jeszcze raz muł. I jeszcze jedna wada: MUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUŁŁŁŁŁ zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> jakie wady i zalety ?

Z tego podpisu

Quote:

Srebrna trójka ze stajni Mazdy 1.6 MZ-CD

wynika, że wszystko o silniku powinieneś wiedzieć.

W obecnej Maździe masz silnik 1,6 HDI od PSA.

Napisano

Witam

Nie przesadzaj z tym MUUUULENIEM.

Nie jest najgorzej.

Pozdrawiam

Napisano

nie wiem jak w dieselu bo mam w benzynie ale z czystym sumieniem mogę polecić. W domu od 5 lat i poza częściami eksploatacyjnymi nic nie trzeba było robić smile.gif

Co do spalania to jak wiadomo zależy od nogi ale spokojnie można (bynajmniej w benzynie) zejść poniżej tego co podaje producent zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 1 - Się zdecyduj. 1.6 czy 2.0

> 2 - 1.6 HDI 90 KM mamy od roku (kombi).

> Zalety: super ekonomiczny, cichy w środku, nie sprawia kłopotów (nalot 180 kkm)

> Wady - Muuuuuuuuł, muuuuuuuuł i jeszcze raz muł. I jeszcze jedna wada:

> MUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUŁŁŁŁŁ

silnik 1.6 niestety 109 KM

majac taki sam w 3jce wiem ze niechce tego samochodu z takim silnikiem!

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak w dieselu bo mam w benzynie ale z czystym sumieniem mogę polecić. W domu od 5 lat i

> poza częściami eksploatacyjnymi nic nie trzeba było robić

> Co do spalania to jak wiadomo zależy od nogi ale spokojnie można (bynajmniej w benzynie) zejść

> poniżej tego co podaje producent

jaką masz pojemność

?

samochod ma byc dla zony

robi rocznie kolo 15kkm

wiec diesel nie koniecznie sie opłaci

a napewno nie cholerne 1.6 psa

powiedz mi jak z zawieszeniem ? słyszałem o kłopotach z tylną belką itp

potwierdzasz?

Napisano

Mam ten silnik w Focusie (w wersji 109km)

Spalanie w okolicy 5,5 - 5,7 L/100 (50/50 miasto i trasa).

Moim zdaniem wcale nie jest mułowaty - bez problemu wystarcza mocy na wyprzedzanie zawalidróg.

Uwaga - jest to silnik delikatny i trzeba o niego dbać przede wszystkim poprzez częstsze wymiany oleju. W interenecie znajdziesz sporo postów na temat padów turbin na skutek słabego smarowania. Na przebiegi rzędu 400 - 500 tys tym silnikiem bym nie liczył.

Napisano

> Witam

> Nie przesadzaj z tym MUUUULENIEM.

> Nie jest najgorzej.

> Pozdrawiam

Mój Hultaj też 1.6 (tylko 115 KM) to przy tym sportowy samochód.

Napisano

> Mam ten silnik w Focusie (w wersji 109km)

Ale przeczytałeś że ja pisałem o 90KM i że to P307 kombi? I wiesz że to bydle swoje waży?

Napisano

> majac taki sam w 3jce wiem ze niechce tego samochodu z takim silnikiem!

czemu?

Napisano

@Liseh

Owszem czytałem tyle, że ja odpowiadałem na post vqsofta, a nie twój smile.gif

Napisano

> @Liseh

> Owszem czytałem tyle, że ja odpowiadałem na post vqsofta, a nie twój

Ja rozumiem, ale odniosłeś się jak mniemam do mojej wypowiedzi, gdzie słowo "muł" pojawia się ze sporą konsekwencją zlosnik.gif

Napisano

> jakie wady i zalety ?

Mam nieraz takiego sluzbowego "czytaj trafia sie z wypozyczalni".

Do normalnej jazdy moc w zupelnosci wystarczy. A spalanie - wiekszosc aut moze takie wyniki tylko pozazdroscic.

Napisano
  • Autor

> Mam ten silnik w Focusie (w wersji 109km)

> Spalanie w okolicy 5,5 - 5,7 L/100 (50/50 miasto i trasa).

> Moim zdaniem wcale nie jest mułowaty - bez problemu wystarcza mocy na wyprzedzanie zawalidróg.

> Uwaga - jest to silnik delikatny i trzeba o niego dbać przede wszystkim poprzez częstsze wymiany

> oleju. W interenecie znajdziesz sporo postów na temat padów turbin na skutek słabego

> smarowania. Na przebiegi rzędu 400 - 500 tys tym silnikiem bym nie liczył.

109 km w 1.6 mam w mazdzie

na dynamike nie narzekam - pewno ze mogło być lepiej

ale sam silnik i jego konstrukcja mnie powala!

nie kupie fury z tym silnikiem

jak pisałem posta mial to być 307 2.0 hdi

teraz wiem ze 1,6 i juz nie chce wchodzi drugi raz w to samo gówno

Napisano

> 109 km w 1.6 mam w mazdzie

> na dynamike nie narzekam - pewno ze mogło być lepiej

> ale sam silnik i jego konstrukcja mnie powala!

> nie kupie fury z tym silnikiem

> jak pisałem posta mial to być 307 2.0 hdi

> teraz wiem ze 1,6 i juz nie chce wchodzi drugi raz w to samo

hmmm. a to nie jest tak ze od 2008 juz 308 byl klepany?

307 przemysl powaznie, zwlaszcza po korzystaniu z auta tak zmontowanego jak mazda. nie dotknął bym 307 kijem nawet - mialem przez 5 lat w rodzinie jednego (2l HDI 90 KM). auto to tragedia (lista napraw z tych 5 lat, nie powinna sie wydarzyc w aucie 2 razy starszym). ta nazwa okresla mniej wiecej ilosc wad konstrukcyjnych.

wiem ze dosc radykalnie i zaraz mnie wlasciciele zjedzą i przekonają o błędnej opinii. ale tak jak są auta ktore lubie, wiekszosc jest mi obojetna, to p307 jest na skraju bieguna - "nie lubie".

ale za to nie wiem co masz do tego silnika smile.gif dokladnie takim zrobilem (jako wspolkierowca) ok 1000 km. przyjemny motur. z opinii wlasciciela - nic sie nie dzialo od 80 -150 kkm.

Napisano

> jakie wady i zalety ?

mam kombi z 1.6hdi 109KM z 2006

silnik wymaga "troski", ale mój ma 215000km i z nieeksploatacyjnych rzeczy było trochę zabawy z wyciekiem oleju

prowadzi się poprawnie z małym plusem, szczególnie kombi niezaładowane (dłuższa płyta podłogowa i większy rozstaw osi i twardsze zawieszenie z tyłu od hatchbacka)

w środku mniej miejsca niż u konkurencji (jest wąsko w porównaniu ze stilo i golfem)

spalanie na duży plus: normalnie na trasie 5l, w mieście do 7l, osiągi "wystarczające"

wnętrze średnio trwałe, dużo zależy od wersji

trochę niedoróbek (fabrycznie źle spasowane drzwi i klapa bagażnika, rdzewiejąca klapa), psujących się drobiazgów.

Ogólnie przeciętnie z plusem, ja wziąłem poflotowe, którym jeździł w firmie ojciec i dostałem za dobre pieniądze. Inaczej bym nie brał

Napisano

> jaką masz pojemność

> ?

> samochod ma byc dla zony

> robi rocznie kolo 15kkm

> wiec diesel nie koniecznie sie opłaci

> a napewno nie cholerne 1.6 psa

> powiedz mi jak z zawieszeniem ? słyszałem o kłopotach z tylną belką itp

> potwierdzasz?

Silnik 1.6 benzyna w mieście 8.5-9l/100 (producent podaje 9.5l)

Co do zawieszenia to wymieniane były tylko drążki z przodu a tak to nie ma żadnego problemu (no ale przebieg to tylko 100tyś ) zlosnik.gif

Napisano

> ale sam silnik i jego konstrukcja mnie powala!

> nie kupie fury z tym silnikiem

no, ale szczegoly...

co konretnie jest nie tak, co Cie tak zniechecilo

bo na razie to wiemy tylko, ze jestes niezadowolony, ale nie wiemy dlaczego

Napisano

Miałem w firmówce/foce II tego dyszla i dość przyjemny.

Mało pali,dość elastyczny i zużywał mało oleju-jak na diesla i but.gif

Wady-nie jedzie już praktycznie powyżej 3200obr.,mój miał już dwumasę i dpf-a-nie sprawiały większych problemów-3 razy mi się wypalał na ~35kkm.

Kilka dni miałem fokę 90km bez dwumasy i dpf-a i różnicy w ,,dynamice'' praktycznie nie czuć.

Mały dyszel ,ale dla mnie o niebo lepszy w jeździe niż 1.3 cdti w astrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> hmmm. a to nie jest tak ze od 2008 juz 308 byl klepany?

> 307 przemysl powaznie, zwlaszcza po korzystaniu z auta tak zmontowanego jak mazda. nie dotknął bym

> 307 kijem nawet - mialem przez 5 lat w rodzinie jednego (2l HDI 90 KM). auto to tragedia

> (lista napraw z tych 5 lat, nie powinna sie wydarzyc w aucie 2 razy starszym). ta nazwa

> okresla mniej wiecej ilosc wad konstrukcyjnych.

> wiem ze dosc radykalnie i zaraz mnie wlasciciele zjedzą i przekonają o błędnej opinii. ale tak jak

> są auta ktore lubie, wiekszosc jest mi obojetna, to p307 jest na skraju bieguna - "nie lubie".

> ale za to nie wiem co masz do tego silnika dokladnie takim zrobilem (jako wspolkierowca) ok 1000

> km. przyjemny motur. z opinii wlasciciela - nic sie nie dzialo od 80 -150 kkm.

co mam do silnika ? to że od przebiegu 80kkm cieknie z niego jak z dziurawego wiadra!

masakra

1.1 fire tak nie ciekł

1.2 d7f w clio zony tak nie cieknie a ma 200kkm

1.5 qg15 w almerze był suchutki przez 200kkm

a tu ? 80kkm i leje sie!

Napisano

A co Ci z niego tak leci oliwa ??

W fabryce mamy 3 auta z tym silnikiem - jedno 160kkm, drugie 104kkm i najnowsze ok 80 kkm. Z żadnego nic nie leci a ja do swojego nigdy grama oleju nie dolełem.

Napisano

> co mam do silnika ? to że od przebiegu 80kkm cieknie z niego jak z dziurawego wiadra!

> masakra

> 1.1 fire tak nie ciekł

> 1.2 d7f w clio zony tak nie cieknie a ma 200kkm

> 1.5 qg15 w almerze był suchutki przez 200kkm

> a tu ? 80kkm i leje sie!

a byles w warsztacie z tym? czy poprostu odkryles i tak jezdzisz zeźlony na niego?

przeciez nie jest tak ze z kazdego miejsca cieknie. wymienisz pewnie jedna uszczelke i spokoj na dziesiatki tys km bedzie.

Napisano

Wow, jestem trochę zdziwiony (ale tylko trochę wink.gif ) jeżeli chodzi o opinię odnośnie 1.6 HDi 110 KM. Nie tak dawno powoziłem trochę C4 w wersji 7 osobowej z tym silnikiem (co prawda prawie nowy bo jakieś niecałe 10 kkm przelotu, ale z wypożyczalni, więc nie nowy zlosnik.gif). Auto radziło sobie (pod względem mocy, przyśpieszenia itp.) całkiem w porządku. Łba nie urywało, ale dawał radę i w "normalnym" ruchu, i po autostradzie, i w mieście i nawet w 6 osób zapakowany bagażami.

A spalanie - byłem w szoku icon_eek.gif

A dlaczego tylko trochę mnie to dziwi? Bo wróciłem do Polski, wsiadłem do swojego, zaparkowanego niedaleko lotniska ponad 200 konnego benzynowego V6 i miałem wrażenie ...że biorę udział w jakimś p......nym wyścigu niewiem.gif Musiałem np. dobrze pociskać po Krakowie swoim autem, żeby nie odstawać od "średniej ruchu". Być może w takich warunkach 1.6 HDI faktycznie wydałby się mułem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> a byles w warsztacie z tym? czy poprostu odkryles i tak jezdzisz zeźlony na niego?

> przeciez nie jest tak ze z kazdego miejsca cieknie. wymienisz pewnie jedna uszczelke i spokoj na

> dziesiatki tys km bedzie.

byłem u magika od mazd

tam jest dziwna konstrukcja głowicy bo głowica składa sie z 2 części ( polówek)

te połówki są uszczelnione silikonem i z pod tego cieknie. kłopot jest taki ze aby to naprawić to trzeba zrzucać wtryski, rozrząd i bóg wie co jeszcze, a no i wyjąć wałki smile.gif

ogolnie 1300pln to koszt tego badziewia

i rozpierducha silnika naprawdę konkretna!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.