Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Farba na rdzę.

Featured Replies

Napisano

Polećcie jakąś farbę, podkład na rdzę co ją wiąże.

Nie chodzi mi o typ hamerait ,tylko po wyczyszczeniu blachy z rdzy smarujemy ją jakimś specyfikiem żeby związał rdzę. Kiedyś widziałem w telewizji coś szarego tylko nie pamiętam nazwy.

Napisano

chocby cortanin f

Napisano

R stop.

Taki przezroczysty płyn.

Napisano

Fosol

Napisano

Podkład reaktywny producent jaki ci pasuje z reguły wszystkie podobnie działają np. środek o nazwie brunox

Napisano

Cortanin ?

Fosol jest dobry zeby odrdzewić

albo jesli chodzi o minię reaktywną to jakas "okrętówka" kervinyl, Corizon

Napisano

Pozwolę się nie zgodzić.

Preparaty wiążące rdzę (Cortanin F, Fertan, i chyba Brunonx też) służą do chemicznego osuszenia miejsca powstałej już korozji i ograniczyć jej postęp. Wszystkie powinny zawierać wspólny składnik - kwas ortofosforowy.

Z tego co używałem to Cortanin F jest to nieklarowny płyn barwy brązowej. Naniesiony na miejsce korozji powoduje zaczernienie skorodowanych powierzchni. Pozostałości po reakcji (czarny pył) można później usunąć.

Na rożnych forach powstała niezliczona ilość wątków, który z nich najlepszy, ile mają schnąć, czy je szlifować, czy zmywać, czy pryskać gruntem reaktywnym, czy tylko podkładem, czy się podkład zważy itd spineyes.gif

Natomiast podkład samochodowy reaktywny - owszem reaguje jak sama nazwa wskazuje - ale ze zdrową blachą jeszcze nie tkniętą korozją... używa się go na oczyszczone mechanicznie z korozji miejsca.

A R-Stop to chyba środek epoksydowy - stosowany również na mechanicznie oczyszczone z korozji miejsca.

Tak coś mi się wydaje... hmm.gif

Napisano

żaden brunox- używałem i nie polecam

fosol do odrdzewiania - również nie polecam- bo jak go później dobrze nie zmyjesz z blachy to dopiero będzie rdzewieć

cor aktiv -słyszałem że b. dobry

cortina- używam i mogę polecić z czystym sumieniem- w ramach eksperymentu pomalowałem zardzewiałą saperkę tą farbą i nawet gram rdzy nie pokazał się na jej powierzchni

Napisano

> Polećcie jakąś farbę, podkład na rdzę co ją wiąże.

> Nie chodzi mi o typ hamerait ,tylko po wyczyszczeniu blachy z rdzy smarujemy ją jakimś specyfikiem

> żeby związał rdzę. Kiedyś widziałem w telewizji coś szarego tylko nie pamiętam nazwy.

jeszcze jest cos takiego jak polrust

Napisano

> jeszcze jest cos takiego jak polrust

Używałem wielokrotnie, chociaż nie w samochodzie. Za każdym razem z bardzo dobrym i trwałym skutkiem.

Napisano

> Nie chodzi mi o typ hamerait , tylko po wyczyszczeniu blachy z rdzy smarujemy ją jakimś specyfikiem

> żeby związał rdzę. Kiedyś widziałem w telewizji coś szarego tylko nie pamiętam nazwy.

zdecyduj się czy chcesz malować oczyszczoną blachę czy zardzewiałą - to jest kluczowa sprawa.

Wiele preparatów do wiązania rdzy jak położysz na oczyszczoną z rdzy blachę nie da efektu, a wręcz uniemożliwi skuteczne zabezpieczenie farbą - farba nie wyschnie prawidłowo bo preparat nie będzie miał czego związać.

Używałem corataninu na dachu blaszaka bez żadnego czyszczenia, dach był całkowicie rudy ale bez tzw. luźnej rdzy, efekty:

preparat związał całą rdzę, na początku dach był czarny,

po 2 latach rdzy na dachu nie było, mimo braku farby, całkowicie zniknęło czarne zabarwienie

Napisano

> Używałem wielokrotnie, chociaż nie w samochodzie. Za każdym razem z bardzo dobrym i trwałym

> skutkiem.

Trzeba tylko zwracać uwage na datę ważnosci. Jak jest za stary, to no.gif. Druga sprawa - przypadkiem zostawiłem go kiedyś w bagażniku na zimę a po zimie juz do niczego nie nadawał się.

Napisano

> Trzeba tylko zwracać uwage na datę ważnosci. Jak jest za stary, to . Druga sprawa - przypadkiem

> zostawiłem go kiedyś w bagażniku na zimę a po zimie juz do niczego nie nadawał się.

bo tego typu preparaty są wrażliwe na tlen z powietrza, po otwarciu zaleca się zużycie 'na raz'

Napisano

> bo tego typu preparaty są wrażliwe na tlen z powietrza, po otwarciu zaleca się zużycie 'na raz'

potwierdzam : cortanina zarówno na nie oczyszczoną rdzę jak i oczyszczoną smile.gif Zatrzymuje proces dalszej korozji (robiąc się ciemno fioletowo - czarną)

Nanieść na rdzę i odczekać 24 h -tylko uważać ,żeby nie było zacieków bo ciężko to oczyścić ...

Napisano

A gdzie taką cortanine można dostać zlosnik.gif?

Napisano

> Nanieść na rdzę i odczekać 24 h -tylko uważać ,żeby nie było zacieków bo ciężko to oczyścić ...

ciekawe ja czyscilem mokra szmata i schodzil bez problemu Cortanin f.

Napisano

> Nie chodzi mi o typ hamerait ,tylko po wyczyszczeniu blachy z rdzy smarujemy ją jakimś specyfikiem

żadne takie specyfiki nie powodują, ze korozja przestanie zagrażać zabezpieczonemu elementowi, mogą co najwyżej opóźnić procesy korozji. Najlepsze rozwiązanie to oczyszczenie danego elementu z korozji całkowicie.

Napisano

> ciekawe ja czyscilem mokra szmata i schodzil bez problemu Cortanin f.

wiesz ja naniosłem na kilka ognisk korozji (postanowiłem odczekać min 25h) a,w nocy padało i zrobiły się takie ciemne fioletowe zacieki które za pomocą wody i szmatki nie chciały zejść ...

pomógł papier ścierny wodny 1500 :D przy okazji lakier odświeżyłem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.