Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

super ekonomiczne auto dla 2+ (2torby)

Featured Replies

Napisano

witam przeglądając otowmoto.pl patrzyłem na auta raczej miejskie i wmiare młode, które tanio by woziły max 2 osoby i jakis mały bagaż

myśle że z tych ofert wyróżnia sie panda bo mieści się w moim budżecie + - 18 tys tylko wybór silnikowy 1.3 jdt i tu nasowa sie dylemat czy nie lepszym wyborem nie jest 1.2 lpg chodzi mi o koszty zakupu wszystkiego od filtrów itp ceny NO troszke mnie przeraża a mówi sie cały czas o wzroście cen tego paliwa ... co bedzie dobrym wyborem 1.3d czy 1.2 lpg

Napisano

Poszukaj Pandy z CNG. Rzadko spotykane u nas, ale eksploatacja może wyjść jeszcze taniej.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj Pandy z CNG. Rzadko spotykane u nas, ale eksploatacja może wyjść jeszcze taniej.

tylko że CNG jest tam mało popularny że chyba odpada do tego wielkość butli.... szczerze to nie wiem czy w Łodzi jest stacja z tym...

Napisano

> tylko że CNG jest tam mało popularny że chyba odpada do tego wielkość butli.... szczerze to nie

> wiem czy w Łodzi jest stacja z tym...

Lublinie jest, to i w Łodzi może będzie :D

Napisano

Popatrz jeszcze na nowe Suzuki Alto, ostatnio na trasie spaliło mi 3,9 l/100 km.

Napisano

> witam przeglądając otowmoto.pl patrzyłem na auta raczej miejskie i wmiare młode, które tanio by

> woziły max 2 osoby i jakis mały bagaż

> myśle że z tych ofert wyróżnia sie panda bo mieści się w moim budżecie + - 18 tys tylko wybór

> silnikowy 1.3 jdt i tu nasowa sie dylemat czy nie lepszym wyborem nie jest 1.2 lpg chodzi mi o

> koszty zakupu wszystkiego od filtrów itp ceny NO troszke mnie przeraża a mówi sie cały czas o

> wzroście cen tego paliwa ... co bedzie dobrym wyborem 1.3d czy 1.2 lpg

Panda tak 1.2+LPG jak i 1.3 w cyklu miejskim będzie co najwyżej ekonomicznym samochodem, na pewno nie będzie super ekonomiczna...

W zależności od miesięcznych przebiegów stawiałbym do użytku miejskiego na 1.2 bez LPG, bo:

1. noPb w miescie spali max 8l/100km, gazu pewnie 10l i z 1,5l benzyny (zakladajac, ze instalacja bedzie sekwencyjna i ustawione przelaczanie na 25-30st.C)

2. 1,2 to dużo prostszy i tanszy w eksploatacji silnik

3. benzyniaka odpalasz, chwile pochodzi i mozesz bez stresów pędzić, na tego 1.3 trzeba będzie bardziej uważać i jeździć tak jak powinno jeździć się silnikiem z T.

Napisano

> Lublinie jest, to i w Łodzi może będzie :D

Jakiś czas temu była jedna stacja CNG w Lublinie - coś się zmieniło ?

Napisano
  • Autor

obecnie w moim posiadaniu jest fiat punto II 1.2 8v lpg- spalanie wychodzi mi ok 7,2 LPG (zbiornik 27 l i dystans 370 po mieście ) i ok 10 l pb95(miesięcznie) do pracy mam 12 km i zanim sie nagrzeje to połowa drogi na drogim paliwie... też sie skłaniam ku 1.2 z racji tego ze silnik prosty i stosunkowo trwały do tego tańszy servis... tylko czy 60km to nie jest mało 1.3 ma 70 i wiekszy moment bo 60km w punto to ledwo odpycha sie

Napisano

> obecnie w moim posiadaniu jest fiat punto II 1.2 8v lpg- spalanie wychodzi mi ok 7,2 LPG (zbiornik

> 27 l i dystans 370 po mieście ) i ok 10 l pb95(miesięcznie) do pracy mam 12 km i zanim sie

> nagrzeje to połowa drogi na drogim paliwie... też sie skłaniam ku 1.2 z racji tego ze silnik

> prosty i stosunkowo trwały do tego tańszy servis... tylko czy 60km to nie jest mało 1.3 ma 70

> i wiekszy moment bo 60km w punto to ledwo odpycha sie

Różnicy znacznie nie odczujesz w dynamice jazdy, no chyba, że mówimy o "magii momentu" diesla wink.gif

super ekonomicznie może wyjść Tico z lpg, ewentualnie rower crazy.gif

Napisano

Kupiłem ostatnio Renault Twingo II z silnikiem DCI, 2010 rok 21 tys przebiegu za około 19 tys zł.

Ten model chodzi w na prawdę dobrych cenach, za okolice 20 tys można wyrwać coś z DCi i na fuul wypasie. Silnik spala w mieście około 4.5 litra ON, na trasie jeszcze mniej , wybór pomiędzy ON I PB w tym przypadku jest dla mnie oczywisty.

Dużo Pand w 1.3 MultiJet to służbówki często wyeksploatowane, kupno tego wynalazku to wielka loteria.

> witam przeglądając otowmoto.pl patrzyłem na auta raczej miejskie i wmiare młode, które tanio by

> myśle że z tych ofert wyróżnia sie panda bo mieści się w moim budżecie + - 18 tys tylko wybór

> silnikowy 1.3 jdt i tu nasowa sie dylemat czy nie lepszym wyborem nie jest 1.2 lpg chodzi mi o

> koszty zakupu wszystkiego od filtrów itp ceny NO troszke mnie przeraża a mówi sie cały czas o

> wzroście cen tego paliwa ... co bedzie dobrym wyborem 1.3d czy 1.2 lpg

Napisano

Genalny pomysł, przy założeniu, że w Polsce jest może z 20 stacji CNG.......

Ech....

> Poszukaj Pandy z CNG. Rzadko spotykane u nas, ale eksploatacja może wyjść jeszcze taniej.

Napisano

nie wiem, czy Ci się auto podoba, ale ja mojej zonie kupiłem 206. Pierwsza to była wersja z silnikiem 1.1, spalał ok 6,5 - 7 litrów w mieście. Teraz ma z silnikiem 1,4 HDi i ten silnik jest bardzo fajny. Dynamiczny, a jednocześnie mało pali - w mieście spokojnie ok 4,5 litra do 5 - a jeździ na bardzo krótki odcinkach. Na trasie można zejść nawet poniżej 4.

Napisano

Z mikrusów można jeszcze zerknąć na Hyundaia i10, Toyotę Aygo/Citroen C1/Peugeot 107.

Niestety finansowo trzeba by dołożyć ze 4 klocki, aby móc przebierać....

Napisano

> 1. noPb w miescie spali max 8l/100km, gazu pewnie 10l i z 1,5l benzyny (zakladajac, ze instalacja

> bedzie sekwencyjna i ustawione przelaczanie na 25-30st.C)

Już bez przesady wink.gif

10 litrów LPG nawet 1.6 mi nie paliło w mieście.

Miałem 1.1 z LPG, po mieście 7.5-8, na autostradzie przy równych 160 km/h 8.9 l/100 km.

1.1 czy 1.2 to super ekonomiczne silniczki.

Napisano

> Genalny pomysł, przy założeniu, że w Polsce jest może z 20 stacji CNG.......

> Ech....

No przesadzasz - kolega wyżej dał linka i wynika z niego że tych stacji jest AŻ 32 w Polsce grinser006.gif

Napisano

> 3. benzyniaka odpalasz, chwile pochodzi i mozesz bez stresów pędzić, na tego 1.3 trzeba będzie

> bardziej uważać i jeździć tak jak powinno jeździć się silnikiem z T.

Czyli jak ?? Jaka tajemna wiedza wiąże się z silnikiem posiadającym "T" ??

Napisano

No to fopa grinser006.gif sory memory - w takim razie się opłaca 20.GIF

> No przesadzasz - kolega wyżej dał linka i wynika z niego że tych stacji jest AŻ 32 w Polsce

Napisano

> Genalny pomysł, przy założeniu, że w Polsce jest może z 20 stacji CNG.......

> Ech....

Ważne, żeby była jedna pod ręką. Tych stacji regularnie przybywa, a koszt jazdy na tym jest śmiesznie tani (jak na razie).

Akurat Kolega z Łodzi ma pecha, bo w okolicy nie ma, ale to pewnie kwestia czasu.

Napisano

> Jakiś czas temu była jedna stacja CNG w Lublinie - coś się zmieniło ?

Jest nadal ta jedna i więcej raczej nie będzie. To, że ta jedna jest to można zawdzięczać temu, że kiedyś miasto miało stawiać na autobusy z CNG. Ta stacja powstała z myślą o tym. Niestety, miasto zachowało się trochę niepoważnie i zrezygnowało z autobusów zasilanych CNG, wystawiając właściciela stacji do wiatru. Ale jak na razie stacja funkcjonuje.

Napisano

ile taniej ?

a jak z serwisem instalki CNG ?

kwestie dojazdu do stacji pomijam spineyes.gif

Napisano

> W zależności od miesięcznych przebiegów stawiałbym do użytku miejskiego na 1.2 bez LPG, bo:

> 1. noPb w miescie spali max 8l/100km, gazu pewnie 10l i z 1,5l benzyny (zakladajac, ze instalacja

> bedzie sekwencyjna i ustawione przelaczanie na 25-30st.C)

tyle to mi pali c-max 1.8 na dojazdy do centrum krk icon_eek.gif

obecnie ok 10.5L/100km ok.gif

Napisano

Ten Getz mnie trochę zdziwił.

Mój pali 10l lpg i nie chce mniej hehe.gif

Osobiście pod względem 'ekonomiczny' rozpatrywałbym bardziej 'niezawodny i tani w serwisie' niż 'mało palący'.

Przykładowo: średnio rocznie robimy 12.000km (takie luźne założenie), różnica między spalaniem 8l a 10l wyniesie zatem w skali roku 300 litrów paliwa. Przekładając to na lpg i licząc 3zł, to jakieś 900zł. Czy jest to różnica na tyle istotna, żeby ważyła na wyborze między czymś co będzie autentycznie niezawodne a czymś do może i mało pali ale nadrabia cenami części i częstymi awariami?

W/w Getz przy obecnym przebiegu 165k km nie miał praktycznie żadnej awarii a cały serwis ograniczał się do wymian eksploatacyjnych wykonanych u dobrego fachowca. Ceny są raczej niewielkie (amortyzator KYB 200zł, Filtr powietrza 30zł, pasek rozrządu 150zł, napinacz 80zł).

Należało by moim zdaniem porównać zatem nie tylko spalanie, ale i jakieś statystyki niezawodności i ceny części/robocizny przy konkretnych modelach.

Napisano

Jakieś dziwne albo stare to zestawienie. Parę tygodni temu przeglądałem podobne w empiku w jakiejś gazecie i na samej górze dla noPB było właśnie Suzuki Alto/Nissan Pixo. Zresztą średnie spalanie w Alto (zarówno deklarowane przez producenta jak i rzeczywiste) jest faktycznie niższe niż w tym zestawieniu spalanie lidera - Peugeota 107.

Napisano

Witam serdecznie.

> Jakieś dziwne albo stare to zestawienie. Parę tygodni temu przeglądałem podobne w empiku w jakiejś

> gazecie i na samej górze dla noPB było właśnie Suzuki Alto/Nissan Pixo. Zresztą średnie

> spalanie w Alto (zarówno deklarowane przez producenta jak i rzeczywiste) jest faktycznie

> niższe niż w tym zestawieniu spalanie lidera - Peugeota 107.

O Cuore nie wspomnę...

Pozdrawiam.

Napisano

> Jakieś dziwne albo stare to zestawienie. Parę tygodni temu przeglądałem podobne w empiku w jakiejś

> gazecie i na samej górze dla noPB było właśnie Suzuki Alto/Nissan Pixo. Zresztą średnie

> spalanie w Alto (zarówno deklarowane przez producenta jak i rzeczywiste) jest faktycznie

> niższe niż w tym zestawieniu spalanie lidera - Peugeota 107.

Zestawienie jest chyba najbardziej wiarygodne niz zestawienia w gazetach motoryzacyjnych. TUTAJ mamy zestawienia prywatnych kierowców a nie sponsorowane artykuły.

.

Napisano

> ile taniej ?

> a jak z serwisem instalki CNG ?

> kwestie dojazdu do stacji pomijam

Myślę, że to kwestia czasu. Jak będą forowane projekty podniesienia akcyzy na LPG co sprawi, że nie będzie się tego opłacało zakładać, może CNG będzie jakimś rozwiązaniem na jakiś czas (no bo przy wzroście zainteresowania i spadku wpływów z akcyzy na dotychczasowe paliwa fiskus się tym na pewno też zainteresuje). Stacji jednak przybywa, koszt instalacji też może z czasem spadnie. Zresztą, biorąc pod uwagę relacje kosztów jazdy na CNG do kosztów noPB czy ON to jest to warte rozpatrzenia.

A temat poruszyłem, bo w niniejszym wątku padły pomysły na temat Pandy, a ten samochód akurat wystąpił w wersji CNG.

Tutaj trochę o samych instalacjach i kosztach.

Napisano

> Myślę, że to kwestia czasu. Jak będą forowane projekty podniesienia akcyzy na LPG co sprawi, że nie

> będzie się tego opłacało zakładać, może CNG będzie jakimś rozwiązaniem na jakiś czas (no bo

> przy wzroście zainteresowania i spadku wpływów z akcyzy na dotychczasowe paliwa fiskus się tym

> na pewno też zainteresuje). Stacji jednak przybywa, koszt instalacji też może z czasem

> spadnie. Zresztą, biorąc pod uwagę relacje kosztów jazdy na CNG do kosztów noPB czy ON to jest

> to warte rozpatrzenia.

> A temat poruszyłem, bo w niniejszym wątku padły pomysły na temat Pandy, a ten samochód akurat

> wystąpił w wersji CNG.

> Tutaj trochę o samych instalacjach i kosztach.

wiesz dla mnie to takie bajanie ... stacji przybywa ? w krk od "zawsze" są dwie

próbowali nawet w MPK z CNG i nie wyszło frown.gif

koszt km na dzisiaj jest (był w lecie) porównywalny

a co będzie z ceną LPG ... zobaczymy, od 10lat straszą że zrówna się z noPB, a ceny CNG też nie przewidzisz hmm.gif

Napisano

> wiesz dla mnie to takie bajanie ... stacji przybywa ? w krk od "zawsze" są dwie

Na razie to i tak dobrze, popatrz na mapę tych stacji w Polsce.

> próbowali nawet w MPK z CNG i nie wyszło

To tak jak u nas, ta stacja jest dzięki temu, że miało być CNG w MPK.

> koszt km na dzisiaj jest (był w lecie) porównywalny

> a co będzie z ceną LPG ... zobaczymy, od 10lat straszą że zrówna się z noPB, a ceny CNG też nie

> przewidzisz

Wiadomo, że nie wszystkim się to opłaci (na pewno nie w Łodzi zlosnik.gif). Ale mieszkając np. tu gdzie mieszkam to już nie byłoby takie głupie rozwiązanie. Do stacji CNG mam kilka kilometrów. Chcąc jechać gdzieś w Polskę w zasadzie prawie wszędzie mam gdzieś taką stację po drodze (poza wyjątkami, np. Podlaskie, Łódzkie i Lubuskie). Ale jadąc do Łodzi tankuję w Radomiu, jadąc do FG czy FZ można od bidy zatankować w Poznaniu. Do starego auta się niekoniecznie opłaca instalować, bo można podwoić jego wartość, ale w przypadku nowych aut lub młodszych używanych koszt instalacji nie byłby wyższy, niż koszt dopłaty do sadzomiotacza. A wtedy już warto rozpatrzyć taką inwestycję.

A jak zaczną na to kłaść akcyzę... sądzę, że też nie od razu 200 procent dowalą...

Napisano

> tańszy servis...

Sorry, but I don't get it. What does "tańszy" mean?

Napisano

> Wiadomo, że nie wszystkim się to opłaci (na pewno nie w Łodzi ). Ale mieszkając np. tu gdzie

> mieszkam to już nie byłoby takie głupie rozwiązanie. Do stacji CNG mam kilka kilometrów. Chcąc

> jechać gdzieś w Polskę w zasadzie prawie wszędzie mam gdzieś taką stację po drodze (poza

> wyjątkami, np. Podlaskie, Łódzkie i Lubuskie). Ale jadąc do Łodzi tankuję w Radomiu, jadąc do

> FG czy FZ można od bidy zatankować w Poznaniu.

a wiesz jaki zasięg ma taka panda cng ?

nie wiem czy dojedziesz z Radomia do Poznania icon_rolleyes.gif

dla mnie CNG dziś to może dla taksiarza np z krk, choć i to tak średnio, ew jakiś auto firmowe które jeździ wokół komina

a tak w temacie opłacalności - 1m3 to 2.85, czyli cenowo to samo co LPG !

http://cng.auto.pl/pl/component/content/...topad-2011.html

a koszt instalacji i samego serwisu chyba sporo wyższy

Napisano

> a tak w temacie opłacalności - 1m3 to 2.85, czyli cenowo to samo co LPG !

Tylko jestem ciekaw czy spalanie 1m3 CNG= 1L LPG hmm.gif

Napisano

> Tylko jestem ciekaw czy spalanie 1m3 CNG= 1L LPG

tak mniej więcej, choć raczej 1m3 to 1L noPB

LPG jak wiadomo spala się od 10-20% więcej ok.gif

Napisano

> a wiesz jaki zasięg ma taka panda cng ?

Napisane w linku, który podałem: 200 km.

> nie wiem czy dojedziesz z Radomia do Poznania

Wątpię, żeby się udało. Ale sądzę, że to kwestia czasu, kiedy ktoś coś postawi na tym odcinku.

> dla mnie CNG dziś to może dla taksiarza np z krk, choć i to tak średnio, ew jakiś auto firmowe

> które jeździ wokół komina

A chociażby i to jakiś plus.

> a tak w temacie opłacalności - 1m3 to 2.85, czyli cenowo to samo co LPG !

No cóż, wszystko co z importu to drożeje.

> http://cng.auto.pl/pl/component/content/...topad-2011.html

> a koszt instalacji i samego serwisu chyba sporo wyższy

Owszem, ale to już ustaliliśmy wcześniej.

A trzeba tez dodać, że zasilanie CNG emituje o wiele czystsze spaliny od pozostałych paliw. Więc dla taksówkarzy i tych jeżdżących wkoło komina w zadymionych miastach jak znalazł wink.gif.

A co do kosztów - nie zawsze się to opłaca zamontować do samochodu już wyprodukowanego, ale jak wspomniałem wcześniej w przypadku nowych aut, gdzie można zainstalować zbiorniki w najdogodniejszym miejscu jest to ciekawa alternatywa dla diesla, a cenowo powinna być do niego zbliżona.

Napisano

> A trzeba tez dodać, że zasilanie CNG emituje o wiele czystsze spaliny od pozostałych paliw. Więc

> dla taksówkarzy i tych jeżdżących wkoło komina w zadymionych miastach jak znalazł .

> A co do kosztów - nie zawsze się to opłaca zamontować do samochodu już wyprodukowanego, ale jak

> wspomniałem wcześniej w przypadku nowych aut, gdzie można zainstalować zbiorniki w

> najdogodniejszym miejscu jest to ciekawa alternatywa dla diesla, a cenowo powinna być do niego

> zbliżona.

ok.gif wszystko się zgadza, tylko zobacz na temat wątku

poszukiwane jest auto ekonomiczne ... a czy takim będzie panda którą nie dojedziesz z krk do wawy, czy z wawy do wrocka ?

jeden wyjazd nad Bałtyk i wszystkie oszczędności CNG/LPG dają w łeb

panda diesel czy LPG będzie kilka razy praktyczniejsza icon_rolleyes.gif

równie dobrze można by wyszukać jakieś auto na prąd i udowadniać jakie jest super tanie i ekologiczne w użytkowaniu grinser006.gif

Napisano

jezeli ma byc super oszczędnie i generalnie nie do pobicia to tico + lpg

jezeli ma byc juz troszke lepiej to Punto 2 + lpg.

silnik ten sam co w pandzie i spalanie takie samo a wiecej miejsca

Napisano

> No przesadzasz - kolega wyżej dał linka i wynika z niego że tych stacji jest AŻ 32 w Polsce

z czego najblkizsza Óoci to w radomiu/warszawie

zlosnik.gifhahaha.gif

Napisano

> Ważne, żeby była jedna pod ręką. Tych stacji regularnie przybywa,

no przybywa zlosnik.gifhahaha.gif

jakies 10 wiecej niz 3 lata temu -jak moglem kupic auto z CNG ok.gifhehe.gif

Napisano

> no przybywa

> jakies 10 wiecej niz 3 lata temu -jak moglem kupic auto z CNG

Dla równowagi trochę znika:

Quote:

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA w ciągu najbliższych miesięcy planuje zamknięcie 4 stacji CNG dla użytkowników zewnętrznych - w Bydgoszczy, Inowrocławiu, Kielcach i Olsztynie. Pomorski Oddział Obrotu Gazem z dniem 1 stycznia 2012 roku zamknie stacje CNG w Bydgoszczy i Inowrocławiu dla użytkowników zewnętrzych, zaś z dniem 1 lutego 2012 roku stację CNG w Olsztynie. Natomiast Karpacki Oddział Obrotu Gazem zamierza wymienić kompresor CNG w Kielcach, co uniemożliwi tankowanie pojazdów spoza Gazowni. Powyższe decyzje są podyktowane restrukturyzacją finansową działu CNG w koncernie. Jednocześnie zwracamy się z prośbą do użytkowników każdej ze stacji o kontakt z zespołem cng.auto.pl.

Napisano

> Zestawienie jest chyba najbardziej wiarygodne niz zestawienia w gazetach motoryzacyjnych. TUTAJ

> mamy zestawienia prywatnych kierowców a nie sponsorowane artykuły.

Problem w tym, że jak sobie rozwiniesz pełne zestawienie to zobaczysz, że w przypadku rzadko spotykanych pojazdów właścicieli zgłaszających dane do statystyki jest zaledwie kilku, co za tym idzie te wyniki są obarczone sporym błędem i niemiarodajne. Można je przyjąć jako orientacyjne, ale ranking uzyskany na ich podstawie, gdzie często o kolejności decydują dziesiąte części litra jest niewiele warty. Drugi problem z tym zestawieniem jest taki, że biorą do zestawienia wszystkie samochody z danego modelu nie patrząc z jakim są silnikiem i z jakiej generacji. Jeśli pod daną nazwą występuje kilka zupełnie różnych samochodów produkowanych w różnych latach, lub fabrycznie oferowanych z różnymi silnikami to to zestawienie wszystko uśrednia, co jest całkowicie bez sensu.

Zobacz np. jak zróżnicowane są wyniki "trojaczków" - Peugeot 107, Citroen C1, Toyota Aygo. Wg. tego zestawienia spalanie Aygo jest znacznie wyższe niż 107, a w rzeczywistości jest bardzo zbliżone.

Porównaj to zestawienie np. z zestawieniem ADAC:

http://auto.dziennik.pl/artykuly/94590,zobacz-liste-aut-ktore-pala-tyle-co-nic.html

Brakuje także w zestawieniu z Motostat aut, które są u nas mało popularne (np. polecanego przeze mnie Suzuki Alto). Proponowałem właśnie Alto, gdyż obecnie takim jeżdżę i wiem, że w tej klasie jest godne uwagi. Spalanie jest wyjątkowo niskie, z przodu dla dwóch osób miejsca jest sporo, za założoną kwotę można kupić sprowadzaną wersję z klimą, ESP i 6 poduchami. Silnik 1.0 więc OC niziutkie, a dynamika jak na miasto wystarczająca. Koszt serwisu okresowego również niewielki, co do awaryjności trudno się wypowiadać, bo samochód zadebiutował w 2009 roku, ale wygląda na to, że powinno być ok. Mnóstwo Alto jeździ na Filipinach (jest sprzedawany tam pod nazwą Celerio) i na ich forum http://www.teamcelerio.com/forum/index.php brak opisów niepokojących usterek. Co do LPG to nie mam pojęcia niestety jak ten silnik to znosi, nie wiem czy ktoś w Alto to montował, ale silnik jest taki jak w Splashu, a na forum Suzuki zdaje się były jakieś Splashe z LPG - można popytać.

Napisano

> a ceny CNG też nie

> przewidzisz

Obecnie 1m3 CNG dla kilenta detalicznego kosztuje 55% ceny ON (domyślam się że hurtowej w Orlenie), ciekawe kiedy zaczną sobie zmieniać współczynnik confused.gif

Napisano

Jeżdżę Pandą 1.2 LPG, w warunkach miejskich typu Łódź pali 7-7,5 l/100 LPG. Mimo niestety niezbyt dobrze dobranej instalacji (poprzedni właściciel zafundował sobie instalkę 2gen.), samochód spisuje się dobrze i praktycznie instalacja sama z siebie nie sprawia problemów, a to już 3 rok idzie, kiedy Panda jeździ u nas. Nie wiem ile 1.3 jtd pali w cyklu miejskim, ale zakładając 5 l/100, to kosztowo przy obecnych cenach wychodzi taniej o około 10 zł/100 km + droższy przegląd + przeglądy LPG.utrzyma?

PS. Mam też diesla (inny segment, inna moc) i jestem świadom różnic LPG / ON i jedno i drugie ma plusy i minusy, w przypadku Pandy taniej i prościej będzie w przypadku LPG.

Napisano

A jeździłeś kiedyś autem z CNG? Wiesz jakie są "oszczędności" z tym związane? Nawet fabryczne instalacje są tak ciężkie (ze względu na grubość ścianki zbiornika - około 10 mm) że spokojnie zamulą taki silniczek od kosiarki jaki ma Panda.

Napisano

> A jeździłeś kiedyś autem z CNG?

A Ty jeździłeś?

> Wiesz jakie są "oszczędności" z tym związane? Nawet fabryczne

> instalacje są tak ciężkie (ze względu na grubość ścianki zbiornika - około 10 mm) że spokojnie

> zamulą taki silniczek od kosiarki jaki ma Panda.

Osobiście nie jeździłem. W tym reportażu, który załączyłem piszą, że moc spada o kilka KM. Z relacji osób, które jeździły słyszałem z kolei, że na CNG jeździ się tak samo jak na npPb, albo i lepiej.

Zresztą, rzuciłem tylko jako propozycję, ale z tego co już wiemy, Kolega, który założył wątek i tak nie skorzysta, bo nie ma stacji pod ręką smile.gif.

Napisano

> A Ty jeździłeś?

> Osobiście nie jeździłem. W tym reportażu, który załączyłem piszą, że moc spada o kilka KM. Z

> relacji osób, które jeździły słyszałem z kolei, że na CNG jeździ się tak samo jak na npPb,

> albo i lepiej.

CNG ma wyższą LO niż LPG, a tym bardziej niż noPB. Bez przystosowania silnika/zmiany stopnia sprężania i dostosowanej mapy zapłonu sporo mocy ucieka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.