Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wartośc na fakturze zakupu - uzywane

Featured Replies

Napisano

chce kupić auto używane, koszt 45tys. sprzedawca to nie typowy handlarz, wystawia fakturę. chciałem urwać dodatkowy 1000 zl, powiedział, ze może mi opuścić ale na fakturze będzie kwota ok 32tys. czy powinienem się zgodzić, czy jest warte ewentualnego ryzyka?? czy lepiej zapłacić te 45 ??

Napisano
  • Autor

> chce kupić auto używane, koszt 45tys. sprzedawca to nie typowy handlarz, wystawia fakturę. chciałem

> urwać dodatkowy 1000 zl, powiedział, ze może mi opuścić ale na fakturze będzie kwota ok 32tys.

> czy powinienem się zgodzić, czy jest warte ewentualnego ryzyka?? czy lepiej zapłacić te 45 ??

jak kupujesz od handlarza, to zawsze żądaj faktury na pełną kwotę.

Napisano
  • Autor

> jak kupujesz od handlarza, to zawsze żądaj faktury na pełną kwotę.

to nie jest typowy handlarz, ale oczywiście robi to dla zarobku.

Napisano

W razie dochodzenia swoich roszczeń przed sądem otrzymasz zwrot jaki widnieje na fakturze.

No i oszukujesz US, na to też sa paragrafy.

Pzd

Napisano

> to nie jest typowy handlarz, ale oczywiście robi to dla zarobku.

więc typowy.

Napisano

> chce kupić auto używane, koszt 45tys. sprzedawca to nie typowy handlarz, wystawia fakturę. chciałem

> urwać dodatkowy 1000 zl, powiedział, ze może mi opuścić ale na fakturze będzie kwota ok 32tys.

> czy powinienem się zgodzić, czy jest warte ewentualnego ryzyka?? czy lepiej zapłacić te 45 ??

olej ten 1kzł i bierz fakturę na pełną wartość.

Napisano

> W razie dochodzenia swoich roszczeń przed sądem otrzymasz zwrot jaki widnieje na fakturze.

Pewnie tak,

> No i oszukujesz US, na to też sa paragrafy.

W jaki sposób kupujący w ten sposób oszukuje US?

Napisano

> Pewnie tak,

> W jaki sposób kupujący w ten sposób oszukuje US?

niższy podatek za wartość pojazdu w US. 2% z 45 to więcej niż 2% z 32

Napisano

> niższy podatek za wartość pojazdu w US. 2% z 45 to więcej niż 2% z 32

Od kiedy to płacimy podatek od czynności cywilnoprawnej jeśli kupujemy auto na fakturę ?

Napisano

> Od kiedy to płacimy podatek od czynności cywilnoprawnej jeśli kupujemy auto na fakturę ?

fakt. Popierdzieliło mi się ze sprzedażą na umowę.

Napisano

Ja bym wolał 1000zł mniej ale to kwestia indywidualna, bo jak będziesz chciał zwrócić samochód to gość powie ok, ale oddaje kwotę jaka widnieje na fakturze i co mu zrobisz biglaugh.gif

Napisano

Bierz fakturę na pełną kwotę. Kolejność przykładowych argumentów losowa - nie według ich wagi.

Po pierwsze - nie wiesz, czy kiedyś auta nie wciągniesz sobie np. do środków trwałych i nie będziesz chciał amortyzować (wtedy jesteś w plecy).

Po drugie - w razie kłopotów oddajesz sprzedającemu auto i dostajesz 45 klocków - przy zaniżonej fakturze oddajesz i dostajesz 32 klocki.

Po trzecie - zaniżenie kwoty na fakturze jest przestępstwem skarbowym.

Napisano

Jeśli tak chce, to zapewne to auto kupił naprawdę tanio - teraz pytanie, ile w rzeczywistości jest warte hmm.gif

Napisano

Duzo ludzi kupuje auta z kwotami zanizonymi na fakturach, powiedzialbym ze nie ma w tym nic dziwnego. Ale musisz sie z tym liczyc - jak juz napisali nizej - ze jakbys chcial pozniej mu oddac auto to odda Ci tyle kasy ile jest na fakturze.

Napisano
  • Autor

> Jeśli tak chce, to zapewne to auto kupił naprawdę tanio - teraz pytanie, ile w rzeczywistości jest

> warte

może też kupił na zaniżoną fakturę

Napisano

> Pewnie tak,

> W jaki sposób kupujący w ten sposób oszukuje US?

W taki, ze pomaga sprzedajacemu zmniejszyc nalezne podatki, ktore musi wniesc do US po sprzedazy auta.

Napisano

Kolega niedawno dostał wezwanie do US w celu wyjaśnienia niskiej ceny auta na fakturze. Zakupu dokonał kilka lat temu.

Moim zdaniem nie warto iść na rękę handlarzowi i samemu ryzykować.

Napisano

> może też kupił na zaniżoną fakturę

no raczej, jak wiekszosc ok.gif

Napisano

> no raczej, jak wiekszosc

Hmmm dośc ciekawy temat ... mam taka także propozycję. Autko warte 30 kzł gość chce sprzedać z fakturą 10 kzł!!!!!!!!!!!! Sęk w tym, ze autko jest super wink.gif Tak bym się nie głowił.

Napisano

> Hmmm dośc ciekawy temat ... mam taka także propozycję. Autko warte 30 kzł gość chce sprzedać z

> fakturą 10 kzł!!!!!!!!!!!! Sęk w tym, ze autko jest super Tak bym się nie głowił.

Sa dwa ryzyka z tym zwiazane...no, w zasadzie trzy ale to trzecie w sumie bardziej klopot:

1) jesli z autem okaze sie byc cos nie tak, beda jakies przepychanki ze sprzedajacym czy cokolwiek podobnego to odzyskasz jedynie kwote z umowy/faktury a nie to co faktycznie zaplaciles

2) w US przy placeniu podatku (jesli w ogole bedzie, bo jesli na fakture to nie) natychmiast zobacza drastyczna roznice kwot i kaza zaplacic PCC od sredniej wartosci z eurotaxu

3) jesli sprzedasz przed uplywem pol roku (chyba, nie jestem pewien co do terminu) to tez bedziesz musial jechac z drastycznie zanizona faktura...inaczej przywala podatek od roznicy miedzy kwotami

Napisano

> Hmmm dośc ciekawy temat ... mam taka także propozycję. Autko warte 30 kzł gość chce sprzedać z

> fakturą 10 kzł!!!!!!!!!!!! Sęk w tym, ze autko jest super Tak bym się nie głowił.

Jak auto jest super, to brac ok.gif Co do zanizonej faktury to kolega nizej Ci wyjasnil 3 powody z ktorymi moze byc problem, ale ogolnie nie ma co sie zastanawiac i glowic , bo z zanizonymi fakturami polowa ludzi sprzedaje i kupuje, takze to calkiem normalne.

Napisano

> Sa dwa ryzyka z tym zwiazane...no, w zasadzie trzy ale to trzecie w sumie bardziej klopot:

> 1) jesli z autem okaze sie byc cos nie tak, beda jakies przepychanki ze sprzedajacym czy cokolwiek

> podobnego to odzyskasz jedynie kwote z umowy/faktury a nie to co faktycznie zaplaciles

> 2) w US przy placeniu podatku (jesli w ogole bedzie, bo jesli na fakture to nie) natychmiast

> zobacza drastyczna roznice kwot i kaza zaplacic PCC od sredniej wartosci z eurotaxu

> 3) jesli sprzedasz przed uplywem pol roku (chyba, nie jestem pewien co do terminu) to tez bedziesz

> musial jechac z drastycznie zanizona faktura...inaczej przywala podatek od roznicy miedzy

> kwotami

Dokladnie tak ok.gif

Napisano

> Kolega niedawno dostał wezwanie do US w celu wyjaśnienia niskiej ceny auta na fakturze. Zakupu

> dokonał kilka lat temu.

> Moim zdaniem nie warto iść na rękę handlarzowi i samemu ryzykować.

A co to za problem wyjasnic? "Mial pare usterek i tak go wycenilismy".

Napisano

> może też kupił na zaniżoną fakturę

przedsiebiorca kupuje auto np. za 60 tys i odlicza sobie od niego VAT

auto sie amortyzuje i zgodnie z księgami rachunkowymi po 3 latach zamortyzowało się do wartości 30 tys. Na taka kwotę może kupcowi wystawić fakturę i od tego płaci VAT. W rzeczywistości cena rynkowa auta to np 40 tys , jeżeli tyle by wpisał w fakturze to musiałby vat zapłacić od tej kwoty

Napisano

> A co to za problem wyjasnic? "Mial pare usterek i tak go wycenilismy".

Uwierz, że jest problem wyjaśnić. W takim przypadku najlepiej napisać na fakturze lub umowie, że auto było uszkodzone. Można nawet napisać co było uszkodzone i wtedy większe szanse na wyjaśnienie w US dlaczego auto było kupione taniej.

Napisano

> Uwierz, że jest problem wyjaśnić. W takim przypadku najlepiej napisać na fakturze lub umowie, że

> auto było uszkodzone. Można nawet napisać co było uszkodzone i wtedy większe szanse na

> wyjaśnienie w US dlaczego auto było kupione taniej.

Tylko jak się potem np. ubezpiecza AC to nie podawać, że samochód jest bezwypadkowy, bo zapłaci się składkę od bezwypadkowego, a w razie szkody TU wypłaci kasę wg swojego uznania.

Napisano

No i w czym problem 270635636-JUMP2.gif Sprzedający może zawsze na fakturze wpisać jakieś uszkodzenia samochodu tak żeby do niego się nikt nie doczepił - ja np. miałem wpisane - "uszkodzona skrzynia biegów" i tyle ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.