Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Signum - wady i zalety?

Featured Replies

Napisano

Witam,

chciałbym poradzić się Was co sadzicie o samochodzie Opel Signum (kombi) wersja COSMO z silnikiem 2.0 175KM. Jakie są wady tego samochodu a jakie zalety? Czy występowały tam dwa rodzaje silników 2.0 - widziałem oferty z mocą 170KM jak i 175KM? Czy Signum to jest lepsza wersja Vectry? Jak z dostępnością częsci zamiennych - myślę że ceny będa zbliżone do części Vectry? A jak ze spalaniem paliwa?

Napisano

Witaj, ja mam signum od 3 lat, model 2005, silnik co prawda 1.9 cdti 150km, ale moge ci powiedzieć o użytkowaniu tego samochodu:

- bardzo wygodne wnętrze, bardzo dużo miejsca, a dla pasażerów z tyłu to salonka, wiele osób się dziwiło że tyle miejsca jest z tyłu

- signum był bliżniaczym model do vectry różniącym się od niej przed wszytkim tylną cześcia nadwozia, miejscem dla pasażerów i lepszym wyposażeniem

- czeście zamienne są te same co w vectrze, wiec dostępność jest bardzo duża, no ok jeśli kupisz signum z ids+ (ja mam taki) to jest zawieszenie adaptacyjne (tak zwany przycisk sport) to wtedy tylko w ASO np. cześci do amorków itp.... chodź już ze spreżynami jest inaczej, niby w systemie są inne do IDS+ i do wersji sport a okazuje się że to te same spreżyny tylko się cena różnia smile.gif (te do ids+ sa 3 razy droższe).

- przy tym silniku nie powiem ci jak ze spalaniem, u mnie w 1.9 cdti automat jednak duża masa auta, około 6-7 littów trasa, w mieście około 9-9,5 litra.

Dla mnie autko bardzo wygodne, raczej mało awaryjne (ja nie miałem z niczym wiekszym problemów), fajne na trasy i fajnie wyposażone. Polecam kupic z bixenon skrętny i z doświetlaniem zakrętów super sprawa.

Napisano

Poszukaj w archiwum kącika Opel np. KLIK KLIK.

Nie określaj tego jako kombi, to jest IMHO ogromny hatchback.

Na temat tego silnika o którym piszesz nie mam pojęcia. Użytkowałem 2.2 DTi z automatem z 2003 roku (samochód ojca).

Zalety: wsiądź i się przejedź ok.gif

IMHO bardzo dobry samochód za pieniądze jakie należy na niego wyłożyć. Dożo miejsca, pełno schowków, dobre wyposażenie. Opel rozpoczął produkować Signum po rezygnacji z Omegi, choć technicznie jest to Vectra i poza widocznymi różnicami w wyglądzie wszystkie (?) części są takie same jak w VC.

Wady: nietrwałe tylne zawieszenie (podobno w późniejszych rocznikach poprawione), moduł CIM - ten od położenia kierownicy (jak wieść niesie też poprawiono później), środkowe miejsce pomiędzy tylnymi fotelami (nie ma tam kanapy, co akurat jest zaletą) nadaje się w zasadzie jedynie do zamontowania tam lodówki, która stanowiła wyposażenie dodatkowe.

Duże prawdopodobieństwo awarii automatu ze względu na wadę chłodnicy oleju, zintegrowanej z chłodnicą cieczy chłodzącej silnik (później tez podobno poprawione). Pisze wszędzie "podobno poprawione" bo tak tylko słyszałem, jednak pewien niesmak pozostaje zlosnik.gif Generalnie w tym egzemplarzu o którym piszę, co chwilka jakaś pierdółka była do zrobienia. Na tyle to denerwowało ojca (oraz duże prawdopodobieństwo padu ASB) że po 1,5 roku użytkowania pozbył się auta na rzecz pewnego popularnego, lecz rzeczywiście bezawaryjnego dupowozu klasy C.

Do wad zaliczyłbym jeszcze małą zwrotność. Nie wynika to tylko z wielkości auta. Innymi słowy inne duże samochody bywają bardziej zwrotne.

Samochód idealny na autostradę.

Osobiście jeżeli miałbym kupować duży, używany samochód brałbym pod uwagę Signum. Dla jego zalet byłbym w stanie przeżyć mniej lub bardziej drobne awarie, które dręczą to auto.

Wybierałbym jednak z nowszych roczników, najchętniej z silnikiem Diesel od Fiata i raczej z manualna skrzynią.

BTW samochód o którym piszę kupił od taty facet, który znał wszystkie bolączki Signum.

Napisano

W mojej wersji zarówno automat jak i tylny zawias został zmodyfikowany i dotychczas nie miałem z nimi problemów, auto ma 130 000 km (potwierdzone) z czego ja przejechałem około 60 000 km, bez wiekszych usterek, jedyna taka poważniejsza usterka to peknieta sprezyna (polskie drogi). Faktycznie CIM ma bolączki ale da się go prosto naprawić, bo tworza się zimne luty które zakłucja jego pracę.

Napisano

> Faktycznie CIM ma bolączki ale da się go prosto naprawić, bo tworza się zimne luty które

> zakłucja jego pracę.

a wywala wtedy jakieś błędy? Czy tylko po prostu przestaje działać jak powinien?

Napisano

Posiadam diesla 2.2 niestety nie to o co pytasz , ale autko jest godne polecenia jeśli chodzi o model , świetnie się prowadzi jest przewidywalny , pojemny bagażnik , z tyłu sporo miejsca , pakiet komfort czyli lodówka super sprawa , generalnie Polecam !!!

Napisano

> a wywala wtedy jakieś błędy? Czy tylko po prostu przestaje działać jak powinien?

U mnie zdarzało się że pokazał kontrolke awarii układu IDS+, po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka znika, nie zapisuje też błedu na komputerze a sam układ działa prawidłowo, taka bolączka elektroniki.

Napisano

Tamten egzemplarz miał o ile pamiętam pod 200 kkm i skrzynia chodziła pięknie.

Poza tym o czym napisałem wcześniej nawalił też system, nazwijmy to multimedialny NCDC (BTW nie ma map Polski do niego shhh.gif), pękła sprężyna, łożysko (zintegrowane z piastą i czujnikem ABS), jakieś rureczki od turbo ... generalnie duperele, ale denerwujące. Najgorsze, że awaria CIM powodowała rozładowywanie akumulatora a błędy złapane przez komp wcale nie wykazywały na awarię CIM. Szczegółów nie pamiętam, ale był problem z diagnostyką tego. Generalnie oglądając schemat elektryki tego auta można dostać zawrotu głowy, ale cóż zrobić takie czasy.

Poprzedni właściciel regenerował też pompę wtryskową, ale to ściśle bolączka DTi.

Napisano

Mam silnik 2.0 Turbo, tyle że w vectrze C GTS.

Auto posiadam o koncówki maja i od tego czasu moje średnie spalanie [liczone tankując do pełna] wynosi 9,72.

Teraz zrobiło się chłodniej, wiec spalanie poszło delikatnie w górę, ale 11 litrów jeszcze w moich obliczeniach nie widziałem.

Pewnie jak przyjdzie śnieg, to zobaczę smile.gif

Z silnika jestem bardzo zadowolony. W ogole z Vectry jestem zadowolony grinser006.gif

Napisano

wejdz sobie na dowolne forum vectry i znajdziesz tez tam info o signum. Auto zrobione na plycie podłogowej Vectry C kombi. Ale kosztem bagażnika powiększono miejsce dla pasażerów kanapy. Bolączki, wady i zalety jak Vectra C. Moja w dieslu już dawno przekroczyła 200tys km i ......... jeździ grinser006.gif

Napisano

Skoro wiadomo już, że Signum to Vectra C kombi to mogę powiedzieć tylko, że w VC zawsze będę narzekać na impulsową dźwignię kierunków. Szczególnie jak musisz się przesiadać na inne auto i wracasz z powrotem do Vectry. Kilka razy zamiast kierunku dałem długie, zamiast krótkiego pyknięcia włączało mi się na stałe i zamiast stałego mrugania jakoś ruszysz kierownicą troszkę i nagle przestaje.

Napisano

> Skoro wiadomo już, że Signum to Vectra C kombi to mogę powiedzieć tylko, że w VC zawsze będę

> narzekać na impulsową dźwignię kierunków. Szczególnie jak musisz się przesiadać na inne auto i

> wracasz z powrotem do Vectry. Kilka razy zamiast kierunku dałem długie, zamiast krótkiego

> pyknięcia włączało mi się na stałe i zamiast stałego mrugania jakoś ruszysz kierownicą troszkę

> i nagle przestaje.

Dla mnie to jest wygodne, to zależy od przyzwyczajenia się, ale nie spotkałem się by właczyć długie światła smile.gif przeciez inny ruch trzeba wykonać aby je właczyć smile.gif

Napisano

> Wady:

> -tylko 4 osobowy

Właśnie, jak to jest? Samochód rejestrowany jest na 4 czy 5 osób (chyba to jest w dowodzie, nie mam teraz przy sobie do sprawdzenia)? Podobno nie ma tam nawet pasa na środkowym "fotelu". Może jest chociaż biodrowy? A może dodali 3-pktowy po liftingu?

Ja byłem już zdecydowany na te model i prawie rozpocząłem poszukiwania konkretnego egzemplarza, ale po tej informacji zacząłem mieć wątpliwości czy nie szukać czegoś innego.

Napisano

> Właśnie, jak to jest? Samochód rejestrowany jest na 4 czy 5 osób (chyba to jest w dowodzie, nie mam

> teraz przy sobie do sprawdzenia)? Podobno nie ma tam nawet pasa na środkowym "fotelu". Może

> jest chociaż biodrowy? A może dodali 3-pktowy po liftingu?

> Ja byłem już zdecydowany na te model i prawie rozpocząłem poszukiwania konkretnego egzemplarza, ale

> po tej informacji zacząłem mieć wątpliwości czy nie szukać czegoś innego.

Samochód jest zaresjtrowany na 5 osób, jest normalnie pas na te miejsce standardowy jak to z tyłu, poprostu siedzenie jest dośc twarde wiec mniej wygodne dla tej 5 osoby co siedzi na środku, ponieważ oba boczne tylne fotele sa pojedyńcze wiec środkowe miejsc jest takim dodatkiem a nie super wygodny miejscem do siedzenia.

Napisano

> Samochód jest zaresjtrowany na 5 osób, jest normalnie pas na te miejsce standardowy jak to z tyłu,

> poprostu siedzenie jest dośc twarde wiec mniej wygodne dla tej 5 osoby co siedzi na środku,

> ponieważ oba boczne tylne fotele sa pojedyńcze wiec środkowe miejsc jest takim dodatkiem a nie

> super wygodny miejscem do siedzenia.

Dzięki. Miałem jeszcze zapytać czy 3-punktowy, ale właśnie znalazłem takie zdjęcie. Jak rozumiem pas jest zwijany w tym górnym schowku. Rozkłada się go zapinając koniec pasa w jednym uchwycie a później przekłada jak normalny pas. Czyli podobne rozwiązanie jak w Omedze. Jeśli to się zgadza, to chyba wznawiam poszukiwania Signum. smile.gif

Piąta osoba będzie jeździć sporadycznie.

Vauxhall-Signum_2005_800x600_wallpaper_07.jpg

Napisano

> Dzięki. Miałem jeszcze zapytać czy 3-punktowy, ale właśnie znalazłem takie zdjęcie. Jak rozumiem

> pas jest zwijany w tym górnym schowku. Rozkłada się go zapinając koniec pasa w jednym uchwycie

> a później przekłada jak normalny pas. Czyli podobne rozwiązanie jak w Omedze. Jeśli to się

> zgadza, to chyba wznawiam poszukiwania Signum.

> Piąta osoba będzie jeździć sporadycznie.

Zgadza się, ja tam z tego miejsca może przez 3 lata z 3 razy korzystałem, raz w dłuższej trasie z konieczności (awaria auta znajomych).

Napisano

> Właśnie, jak to jest? Samochód rejestrowany jest na 4 czy 5 osób (chyba to jest w dowodzie, nie mam

> teraz przy sobie do sprawdzenia)?

To zależy pewnie od konfiguracji danej wersji, ale wiele aut ma w tym miejscu zamontowaną lodówke

tnobraz074j.jpg

Napisano

> Dla mnie to jest wygodne, to zależy od przyzwyczajenia się, ale nie spotkałem się by właczyć długie

> światła przeciez inny ruch trzeba wykonać aby je właczyć

hmm.gif Może jesteś leworęczny? Ja mam dość małe ręce i muszę dość daleko sięgać do kierunku, może dlatego? Teraz co prawda pomyłki zdarzają się bardzo sporadycznie, ale mimo to uczucie nienaturalności nie opuszcza mnie.

Napisano

> Mam silnik 2.0 Turbo, tyle że w vectrze C GTS.

> Auto posiadam o koncówki maja i od tego czasu moje średnie spalanie [liczone tankując do pełna]

> wynosi 9,72.

> Teraz zrobiło się chłodniej, wiec spalanie poszło delikatnie w górę, ale 11 litrów jeszcze w moich

> obliczeniach nie widziałem.

> Pewnie jak przyjdzie śnieg, to zobaczę

> Z silnika jestem bardzo zadowolony. W ogole z Vectry jestem zadowolony

W miescie masz takie spalanie? Ew. przy jakich przebiegach dziennych?

Ja nie mogę zejsc poniżej 14 smile.gif

A mam ten sam silnik.

Napisano

jest wszechstronny test tego samochodu. biglaugh.gif Można też znaleźć wersję z polskim dubbingiem.

k.

Napisano

> W miescie masz takie spalanie? Ew. przy jakich przebiegach dziennych?

> Ja nie mogę zejsc poniżej 14

> A mam ten sam silnik.

Wiesz miasto miastu nie równe. Ty mieszkasz w Warszawie gdzie masa pewnie masa jest korków. Ja mieszkam w Jastrzębiu, gdzie nie wiemy co to prawdziwy korek.

Dodatkowo staram się choć w części stosować zasady ecodrivingu.

Wracając z wakacji udało mi się zejść poniżej 7 litrów i nie korzystałem z żadnej autostrady.

Takie spalanie mam w trybie mieszanym, czyli miasto + przejazdy międzymiastowe.

Przejazdy międzymiastowe, to w sumie max 25 km w tym, czasem krótsze.

Generalnie za wiele, to ja nie jeżdzę, bo do pracy mam 5 minut piechotą. Jak już się wybieram, to jest to jeżdzenie po znajomych czyli kilku kilometrowe wypady.

Napisano

> To zależy pewnie od konfiguracji danej wersji, ale wiele aut ma w tym miejscu zamontowaną lodówke

Lodówka jest opcjonalna i podobno można ją wyciągnąć. To byłby absurd gdyby wersja z lodówką była rejestrowana na 4 miejsca a bez lodówki na 5, ale nadal nie mamy pewności.

Natomiast dziś znalazłem informację że przesunięcie tylnych foteli powoduje pojawienie się szczelin po bokach. Trochę słabo żeby mi jakieś klamoty z bagażnika wpadały do kabiny albo na zewnątrz po otwarciu drzwi... Dziwaczny trochę samochód. Chyba muszę go gdzieś na żywo obejrzeć.

Napisano

> Witam,

> chciałbym poradzić się Was co sadzicie o samochodzie Opel Signum

Jest OK claps.gif Stosunkowo tania i przestronna fura w dobrym wypasie. Silnik 2 litrowy turbo jest z Saaba. Jak chcesz wiecej wiedzieć o tym modelu Opla to zagadaj na priva z Sigmanem z forum VKP a najlepiej to sie załap na jakiegoś spota to zobaczysz co to znaczy wypas w Zygmuncie. Gość ma fixum dyrdum screwy.gif w temacie i chyba tylko jeszcze skrzydeł nie zamontował wink.gif

Jak chcesz coś o mechanice z pierwszej ręki to Zygmunta ma też Piotreq a do tego Autobiałołęka to jego warsztat wiec zna temat mechaniki od podszewki. Niestety obaj mają klekoty ale ZTCW to silnik ze Schaba jest mało kłopotliwy

Napisano

> Lodówka jest opcjonalna i podobno można ją wyciągnąć. To byłby absurd gdyby wersja z lodówką była

> rejestrowana na 4 miejsca a bez lodówki na 5, ale nadal nie mamy pewności.

Lodówkę można łatwo zdemontować. Obracasz siedzisko środkowego "krzesła", ściągasz zaślepkę złącza elektrycznego w tunelu i klik - lodówka jest zamontowana. Oczywiście tak samo łatwo się ją demontuje. Jest ona tapicerowana i pełni również rolę podłokietnika. Nigdy jej nie zastosowaliśmy, nawet podczas wakacyjnych wypadów. zlosnik.gif O ile pamiętam lodówka ma swój wyłącznik i chyba jest możliwość rozładowania akumulatora. hmm.gif Tego jednak nie sprawdzałem.

> Natomiast dziś znalazłem informację że przesunięcie tylnych foteli powoduje pojawienie się szczelin

> po bokach. Trochę słabo żeby mi jakieś klamoty z bagażnika wpadały do kabiny albo na zewnątrz

> po otwarciu drzwi...

Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że rzeczywiście pojawiają się tam szczeliny gdy fotel idzie max do przodu. Można je zmniejszyć regulując pochylenie oparcia waytogo.gif Jeździłem z fotelami przysuniętymi maksymalnie w przód (max bagażnik) i nie dopatrywałbym się tu problemu.

Napisano

a ja mam pytanie, dlaczego Opel Signum nazywany jest kombi skoro to hatchback ?

Napisano

> a ja mam pytanie, dlaczego Opel Signum nazywany jest kombi skoro to hatchback ?

A kto go tak nazywa?

Napisano

> A kto go tak nazywa?

zobacz pierwszy post (autora) skromny.gif

poza tym, spotkalem sie (mialem nawet sprzeczke) z tym że to kombi icon_eek.gif

Napisano

> zobacz pierwszy post (autora)

> poza tym, spotkalem sie (mialem nawet sprzeczke) z tym że to kombi

To spytaj sie autora w takim razie...

Napisano

> a ja mam pytanie, dlaczego Opel Signum nazywany jest kombi skoro to hatchback ?

Ja mam w papierach hatchback smile.gif

Napisano

> Lodówka jest opcjonalna i podobno można ją wyciągnąć. To byłby absurd gdyby wersja z lodówką była

> rejestrowana na 4 miejsca a bez lodówki na 5, ale nadal nie mamy pewności.

> Natomiast dziś znalazłem informację że przesunięcie tylnych foteli powoduje pojawienie się szczelin

> po bokach. Trochę słabo żeby mi jakieś klamoty z bagażnika wpadały do kabiny albo na zewnątrz

> po otwarciu drzwi... Dziwaczny trochę samochód. Chyba muszę go gdzieś na żywo obejrzeć.

Widze że szukasz ostro bardziej wad tego samochodu a nie zalet, a wiec auto raczej nie jest dla ciebie.

Co do wypowiedzi z oboma problemami się nie spotkałem, lodówka oczywiście jest szybko demontowalna, szczeliny nie kojarze by mi coś wypadało, zreszta bagażnik jest na tyle duży gdy fotele są do tyłu na maks że ja raczej ich nie przesuwam.

Napisano

> Widze że szukasz ostro bardziej wad tego samochodu a nie zalet, a wiec auto raczej nie jest dla

> ciebie.

Przesadzasz. smile.gif Po prostu poważnie się zastanawiam nam tym samochodem.

Zalety tego samochodu doskonale znam, bo są szeroko opisywane, a dotrzeć do wad jest trudniej.

Ponadto przeważnie z przedmiotami codziennego użytku jest tak, że szybko przyzwyczajamy się do zalet, a wady nas męczą przez cały czas.

Dlatego wolę się o nich dowiedzieć teraz i podjąć sensowną decyzję, niż żałować po zakupie.

Tak się składa, że z samochodów w zakresie moich możliwości finansowych, Signum ma najmniej istotnych dla mnie wad.

> Co do wypowiedzi z oboma problemami się nie spotkałem, lodówka oczywiście jest szybko demontowalna,

> szczeliny nie kojarze by mi coś wypadało, zreszta bagażnik jest na tyle duży gdy fotele są do

> tyłu na maks że ja raczej ich nie przesuwam.

Jednym z powodów dla których zainteresowałem się Signum były właśnie przesuwane tylne fotele.

Bagażnik nie jest jakoś szczególnie duży przy odsuniętych fotelach, chyba ok 360l. Ale tyle mi wystarcza (podobnie mam w Megane i podobnie miałem z Omedze z butlą LPG). Natomiast raz na jakiś czas potrzebowałbym odrobinę więcej miejsca, dlatego przesuwane fotele wydały mi się ciekawą opcją. Te szczeliny trochę mnie rozczarowały, dlatego ciekaw byłem jak to jest w praktyce.

Napisano
  • Autor

Jestem za tym autkiem - ale gdzie spotkać wersję TURBO 175KM? Uceikła mi okazja frown.gif

Napisano

Bardzo fajne auto... Kolega ma co prawda z silnikiem 1,9 takim jak ja z wirusem na 400 Nm i coś koło 185 KM i jest smile.gifsmile.gif

Ja jako własciciel 1/3 Signum w postaci Fiata Cromy ( ta sama płyta podłogowa, hamulce, zawieszenie i wszędzie nalepki "GM" a w przypadku silnika 1,9 to nawet 2/3 to samo itp... mogę polecić... hehe.gif

Napisano

> Jestem za tym autkiem - ale gdzie spotkać wersję TURBO 175KM? Uceikła mi okazja

Szukaj ile mozesz i nie kupuj pierwszego lepszego. Ja mam Vectre z tym silnikiem i daje duzo frajdy, szczegolnie po wcisnieciu przycisku SPORT.

Napisano

> Szukaj ile mozesz i nie kupuj pierwszego lepszego. Ja mam Vectre z tym silnikiem i daje duzo

> frajdy, szczegolnie po wcisnieciu przycisku SPORT.

Orientutejesz się może, czy ten silnik nadaje siędo założenia LPG?

Napisano

> Orientutejesz się może, czy ten silnik nadaje siędo założenia LPG?

Jeden z kolegów (gazuje generalnie wszystkie swoje auta), próbował mnie przekonać do instalacji i coś tam wspominał że się da. Ale ja stety/niestety jestem przeciwnikiem gazu w samochodach szczególnie tych z większym silnikiem (szukając auta, miałem dwie marki na celowniku - Vectra i Magnum, i niestety ten drugi nie wypalił ze względu gazu. Każdy z Polaków który ściagal sobie 3,5 litrowe czy 5,7 litrowe benzyniaki z USA na dzień dobry je gazował (no śmiech na sali))

No ale powracając do tematu, nie wiem. Pewnie na VKP mógłby się ktoś wypowiedzieć ale nie kojarzę tak na szybko czy ktoś gazował taki fajny silnik.

Napisano

> Orientutejesz się może, czy ten silnik nadaje siędo założenia LPG?

ZTCW to sie nadaje ale najlepiej popytać jakiś Saabiarzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.