Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak przetransportować niezarejestrowany samochód?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Potrzebuję przetransportować samochód z Kielc do Białegostoku. Ok 370 km.

Samochód został sprowadzony, jest niezarejestrowany.

Właściciel twierdzi że można wykupić ubezpieczenie na 30 dni w PZU i na tym jechać. Ale co z tablicami? On twierdzi że można założyć dowolne tablice aby samochód nie zwracał uwagi na siebie i aby się nikt nie przyczepił. Tyle że w przypadku przełożenia tablic w razie kontroli mandat + laweta gwarantowane. O jakiejś stłuczce czy wypadku wolę nie myśleć.

Da się to w ogóle jakoś załatwić zgodnie z prawem aby wrócić na kołach? Czy pozostaje mi tylko laweta (przeszukałem internet w poszukiwaniu informacji i w zasadzie już się pogodziłem z lawetą, ale wolę się jeszcze tu upewnić smile.gif )?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Potrzebuję przetransportować samochód z Kielc do Białegostoku. Ok 370 km.

> Samochód został sprowadzony, jest niezarejestrowany.

> Właściciel twierdzi że można wykupić ubezpieczenie na 30 dni w PZU i na tym jechać. Ale co z

> tablicami? On twierdzi że można założyć dowolne tablice aby samochód nie zwracał uwagi na

> siebie i aby się nikt nie przyczepił. Tyle że w przypadku przełożenia tablic w razie kontroli

> mandat + laweta gwarantowane. O jakiejś stłuczce czy wypadku wolę nie myśleć.

> Da się to w ogóle jakoś załatwić zgodnie z prawem aby wrócić na kołach? Czy pozostaje mi tylko

> laweta (przeszukałem internet w poszukiwaniu informacji i w zasadzie już się pogodziłem z

> lawetą, ale wolę się jeszcze tu upewnić )?

> Pozdrawiam.

Jedziesz na miejsce, zabierasz komplet papierów, wracasz do siebie, rejestrujesz, ubezpieczasz, tablice pod pachę i jedziesz po odbiór.

Ot i cała parada.

Napisano

tylko laweta, mój brat na nieświadomego przejechał z Kutna do Lublina właśnie na "lewych" tablicach tak go handlarz załatwił. Na szczęście bez przygód

Napisano
  • Autor

> Jedziesz na miejsce, zabierasz komplet papierów, wracasz do siebie, rejestrujesz, ubezpieczasz,

> tablice pod pachę i jedziesz po odbiór.

> Ot i cała parada.

Dodatkowe 740 km jazdy po Polsce. Nieźle mi życzysz. zlosnik.gif

A na serio, to jest jakaś opcja. Koszt przejazdu dwa razy na LPG 400 zł + koszt przyjazdu samochodu ok 150 zł. W cenie 550 zł raczej nie znajdę lawety.

Pytanie tylko ja się zabezpieczyć przed tym aby jadąc drugi raz zastać rzeczony samochód na miejscu? smile.gif

Napisano

> Dodatkowe 740 km jazdy po Polsce. Nieźle mi życzysz.

> A na serio, to jest jakaś opcja. Koszt przejazdu dwa razy na LPG 400 zł + koszt przyjazdu samochodu

> ok 150 zł. W cenie 550 zł raczej nie znajdę lawety.

> Pytanie tylko ja się zabezpieczyć przed tym aby jadąc drugi raz zastać rzeczony samochód na

> miejscu?

Poszukaj wypożyczalni autolawety, ja płaciłem 300zł plus paliwo czyli mniej więcej wyszło tak jak wyliczyłeś

Napisano
  • Autor

> myślę ze to samo mu wyjdzie jak pojedzie od razu lawetą:D

Na razie próbuję się dowiedzieć kto by mi wypożyczył, bo transport to ok 1,5 za km, więc wychodzi > 1000 zł. Jak pisałem, do zaakceptowania mając jako alternatywę drugą wyprawę.

Napisano

> Jedziesz na miejsce, zabierasz komplet papierów, wracasz do siebie, rejestrujesz, ubezpieczasz,

> tablice pod pachę i jedziesz po odbiór.

> Ot i cała parada.

Dawno temu brałem w WK żółte tablice, aby przyjechać niezarejestrowanym autem.

Nie ma teraz takiej opcji?

Napisano

Kup OC n 30 dni za stówke i leć na lewych blachach .

Wynajęcie przyczepy-lawety na auto płaciłem 120 zł (jak masz auto z hakiem to jakieś wyjscie )

Napisano
  • Autor

> Poszukaj wypożyczalni autolawety,

Dzięki, myślałem o tym, nawet dziś szukałem, co prawda na razie tylko w internecie, ale jedyna jaką znalazłem w Białymstoku została rozbita (przez klienta). Jutro c.d. poszukiwań telefonicznie, bo jednak oferty internetowe w tej branży mocno tutaj kuleją...

Napisano

> Pytanie tylko ja się zabezpieczyć przed tym aby jadąc drugi raz zastać rzeczony samochód na

> miejscu?

Parking strzezony.

Napisano
  • Autor

> Kup OC n 30 dni za stówke i leć na lewych blachach .

No właśnie, ciekawa opcja, ale trochę rosyjska ruletka.

> Wynajęcie przyczepy-lawety na auto płaciłem 120 zł (jak masz auto z hakiem to jakieś wyjscie )

Potrzebna kategoria B+E, a nikt z bliskich nie posiada. frown.gif

Napisano

> Dawno temu brałem w WK żółte tablice, aby przyjechać niezarejestrowanym autem.

> Nie ma teraz takiej opcji?

Są. Moze zalozyc polskie albo niemieckie:

tablica_tymczasowa.gif

tablicazolta.jpg

Napisano

> No właśnie, ciekawa opcja, ale trochę rosyjska ruletka.

> Potrzebna kategoria B+E, a nikt z bliskich nie posiada.

Samochód jest już kupiony czy też dopiero byś jechał go obejrzeć?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Samochód jest już kupiony czy też dopiero byś jechał go obejrzeć?

Jadę obejrzeć. Jakby się udało znaleźć autolawetę na miejscu to pojadę autolawetą, jak nie to pewnie będę kombinował z wynajmem lawety na miejscu.

Napisano
  • Autor

> 1. Zapłać sprzedającemu 500zl i popros o podstawienie auta pod dom. Poleci na lewych tablicach i

> zarobi, a Ty bedziesz mial spokoj.

Dzięki, zapytam. smile.gif

> 2. Legalne tablice: http://allegro.pl/niemieckie-tablice-zjazdowe-tymczasowe-zolte-i1974421223.html

A to legalne? Pamiętam że jazda na żółtych była legalna tylko w Niemczech. Coś się zmieniło? Muszę doczytać.

Napisano
  • Autor

> Są. Moze zalozyc polskie albo niemieckie:

Żeby założyć te polskie trzeba je uzyskać, a z tego co zdążyłem już wyczytać to jest to w praktyce niewykonalne przez osobę prywatną bez posiadania dokumentów samochodu.

Czytam jeszcze o niemieckich z żółtym paskiem.

Napisano

> Jadę obejrzeć. Jakby się udało znaleźć autolawetę na miejscu to pojadę autolawetą, jak nie to

> pewnie będę kombinował z wynajmem lawety na miejscu.

To jest jakiś rarytas, niespotykany klasyk czy o co chodzi? cool.gif

Moim zdaniem olej tą sztukę, szukaj czegoś zarejestrowanego w bliższej okolicy.

Raz pojechałem po auto 250km w jedną stronę. Kupiłem, ale bez przygód nie obyło się. Drugim razem zastanowię się dwa razy przed tego typu wyjazdem.

Napisano

Handlarze mają albo lawetę albo kogoś kto im wozi autka, dajesz 2000zł zadatku(nie zaliczki) dogadujesz się za ile Ci podstawią autko pod dom i tyle.

Pozdrawiam BAS

Napisano

legalnie to lawetą.

nielegalnie to tak jak handlarz powiedział wink.gif

Napisano
  • Autor

> To jest jakiś rarytas, niespotykany klasyk czy o co chodzi?

Samochód przystosowany do przewozu osoby na wózku inwalidzkim. Jeśli ma być do tego w miarę kompaktowy a nie dostawczy w wersji long, to jest to rarytas w skali kraju. Konkretnie VW Caddy.

Oczywiście jak się okaże złomem to odpuścimy... Sprzedawca ma jeszcze dwa inne, więc będzie można porównać.

http://otomoto.pl/volkswagen-caddy-dla-niepelnosprawnych-C21883490.html

Powiem szczerze że zdjęcia nie do końca mnie przekonują... ale brat się upiera, bo za chwilę może nie być nic.

Koszt przystosowania "cywilnego" to cena cywilnego +25 tys zł. Troszkę dużo.

Napisano

> Samochód przystosowany do przewozu osoby na wózku inwalidzkim.

To faktycznie w pewnym sensie auto trudno dostępne...

Napisano

tak ogólnie trochę odrzuca od tego auta,

1. dywaniki alu zlosnik.gif

2. pokrowiec na kierownice z plastikowej krowy

3. brakuje paru plastikow w srodku

4. przerobka nie wyglada mega profi 270751858-jezyk.gif

5. brak ręcznego? podparty na kostkach

tak wiem czepiam się

Napisano

> Zdjęcia są z lata. Mamy grudzień. Pół roku czeka na kupca? Trochę podejrzane.

skoro auto Specjalne to nie Panda ,że sprzeda się w miesiąc i od razu podejrzane oj Liwek panic.gif

Napisano
  • Autor

> Zdjęcia są z lata. Mamy grudzień. Pół roku czeka na kupca? Trochę podejrzane.

Wydaje mi się że takie auta nie są zbyt chodliwe.

Ale w zasadzie to może to być podejrzane.

Jak dla mnie to nieco zawyżona cena z uwagi na stan wizualny, ale przez telefon to się raczej nie negocjuje.

Napisano
  • Autor

> tak ogólnie trochę odrzuca od tego auta,

> 1. dywaniki alu

Do wyrzucenia.

> 2. pokrowiec na kierownice z plastikowej krowy

Do wyrzucenia, ale nie wiadomo co pod spodem.

> 3. brakuje paru plastikow w srodku

Tak, to świadczy o użytkowniku i pośrednio o stanie ogólnym samochodu.

> 4. przerobka nie wyglada mega profi

Na mobile.de w Niemczech można znaleźć z identycznymi przeróbkami.

> 5. brak ręcznego? podparty na kostkach

Podobno stromo jest na podwórku. Ściema?

> tak wiem czepiam się

Tak tak, jest się czego czepiać, ale przez prawie rok jak obserwował brat nie pojawiło się w zasadzie nic więcej interesującego. Szukaliśmy ostatnio też na innych stronach i też nic.

Ja bym się skłaniał ku standardowemu w lepszym stanie + przeróbka, ale cena wchodzi w okolice 50 tys zł. Niby tylko 20 tys więcej. Tylko i aż.

W PFRON-ie też kryzys.

Napisano

Kierownica widać, że mocno ściuchana przy poduszce z lewej strony, jak dla mnie malowany przód albo tył (różnica w kolorze między drzwiami przód-tył).

Ogólnie widać, że samochód bardzo zmęczony życiem, jednak co mógł robić, że tak go ktoś wyjeździł?

Napisano
  • Autor

> Kierownica widać, że mocno ściuchana przy poduszce z lewej strony, jak dla mnie malowany przód albo

> tył (różnica w kolorze między drzwiami przód-tył).

> Ogólnie widać, że samochód bardzo zmęczony życiem, jednak co mógł robić, że tak go ktoś wyjeździł?

Zapomniałem że powinienem był najpierw zapytać czy warto po ten samochód jechać, a później pytać o transport. smile.gif

Na spokojnie porównałem stan tego samochodu do innych na allegro i rzeczywiście wygląda to źle, mocno poniżej przeciętnej, wcześniej się mocno nie przyglądaliśmy.

Z drugiej strony mocno kupi mnie żeby się przejechać aby móc z czystym sumieniem powiedzieć - nie, absolutnie nie warto.

Napisano

Wypożycz sobie auto lawetę ze swojej miejscowości na kat B.

Koszt doby na takie auto waha się w moich rejonach od 300 do 400zł.

Jedziesz pakujesz auto i wracasz.

Napisano

> Dodatkowe 740 km jazdy po Polsce. Nieźle mi życzysz.

> A na serio, to jest jakaś opcja. Koszt przejazdu dwa razy na LPG 400 zł + koszt przyjazdu samochodu

> ok 150 zł. W cenie 550 zł raczej nie znajdę lawety.

jest też opcja transportu publicznego...

> miejscu?

To już nie do mnie.

Ja akurat jak kupowałem motocykl we Wrocławiu, to miałem sprawę względnie prostą, bo miałem gdzie zbunkrować sprzęta na czas rejestracji i organizacji transportu.

Wiesz - jest opcja p.t. parking strzeżony :-)

Napisano

> myślę ze to samo mu wyjdzie jak pojedzie od razu lawetą:D

Jeżeli pod dom podjeżdża kupiec już z lawetą, to automatycznie możliwości negocjacji ceny spadają (napalony, zainwestował...).

Napisano

> jest też opcja transportu publicznego...

No nie wieżę! wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli pod dom podjeżdża kupiec już z lawetą, to automatycznie możliwości negocjacji ceny spadają

> (napalony, zainwestował...).

Ano właśnie.

Wydaje mi się że tutaj można by mocno zejść z ceny, bo auto stoi długo a stan też nie jest rewelacyjny.

Z drugiej strony samo to że się pojawię na miejscu powoduje że możliwość negocjacji drastycznie spada (przyjechał taki kawał drogi to na pewno kupi)...

Sam nie wiem jak to rozegrać, szczególnie że... dziś pojawiło się nowe ogłoszenie, co prawda "troszkę" drożej, ale bez porównania lepsza oferta (nowszy, mniejszy przebieg, 4 miejsca, nawet ze zdjęć zużycie duuuużo mniejsze, zarejestroany więc brak przejść celnych i problemów transportowych).

Ja stwierdziłem że chyba warto wziąć kredyt i mieć spokój niż bujać się "struclem". Brata nie przekonuje 75KM w tak wielkim aucie (a duży wózek elektryczny + brat to dodatkowe 200 kg) ale pewnie można go nieco "dłubnąć" i będzie znośnie.

http://otomoto.pl/volkswagen-caddy-z-miejscem-dla-niepelnosprawne-C22033717.html

No i teraz to dopiero zacznie się rozmyślanie. smile.gif

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za odpowiedzi. smile.gif

Napisano

Zastrzegam, że nie znam się na VAG'u.

> pewnie można go nieco "dłubnąć" i będzie znośnie.

> http://otomoto.pl/volkswagen-caddy-z-miejscem-dla-niepelnosprawne-C22033717.html

Na zdjęciach wygląda dużo lepiej.

Jeśli to 75KM jest produkowane przez SDI to chyba się tego nie dłubnie, jeśli to TDI to ma 75KM i 210NM podobno da się dłubnąć na 95KM i 260NM, więc też rakieta to nie będzie(oczywiście zakładamy tylko chiptuning, jak się dłubnie przy osprzęcie to pewnie będzie lepiej, ale koszty zabolą).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No nie wieżę!

To może dwie wieże?

Napisano

> No i teraz to dopiero zacznie się rozmyślanie.

Wiesz, moja opinia tutaj jest powszechnie znana i ja po prostu nie uznaję sprzętu kwalifikowanego przeze mnie jako strychnina.

A że ja mam dość wysokie wymagania, to i mało sprzętów spełnia one'ż i takoż wiele sprzętów to dla mnie zwłoki nie warte plunięcia.

Biorąc to pod uwagę, a także fakt, że ja zdaję sobie sprawę, że powyższe wymogi zdecydowanie windują cenę pojazdu jestem kosmitą, zdolnym zapłacić nawet powyżej cen rynkowych, pod warunkiem, że sprzęt spełnia moje oczekiwania i jest tego wart.

Moim nieskromnym zdaniem najistotniejsza w sprzęcie jest jego niezawodność. A ona jest - niestety - najdroższa przy zakupie.

Napisano
  • Autor

> Zastrzegam, że nie znam się na VAG'u.

> Na zdjęciach wygląda dużo lepiej.

> Jeśli to 75KM jest produkowane przez SDI to chyba się tego nie dłubnie, jeśli to TDI to ma 75KM i

> 210NM podobno da się dłubnąć na 95KM i 260NM, więc też rakieta to nie będzie(oczywiście

> zakładamy tylko chiptuning, jak się dłubnie przy osprzęcie to pewnie będzie lepiej, ale koszty

> zabolą).

Dzwoniłem. Jest TDI.

Patrzyłem na przykładowe chipy i ludzie robią z tego ponoć 110 KM. Ale nawet jak będzie 95 i to i tak dużo lepiej niż 75 w takim aucie. Z drugiej strony przy obecnych cenach paliw to pewnie 75 KM byłby najtańszy w eksploatacji. smile.gif

Napisano

a gdyby tak wynająć na jeden dzień lawete i sobie samemu przetransportować ? (koszt wynajmu + paliwo)

Napisano

> a gdyby tak wynająć na jeden dzień lawete i sobie samemu przetransportować ? (koszt wynajmu +

> paliwo)

Jesli masz na myśli przyczepkę, to dodaj do kosztów jeszcze viatoll.

Pozdro

Bartek

Napisano

> a gdyby tak wynająć na jeden dzień lawete i sobie samemu przetransportować ? (koszt wynajmu +

> paliwo)

wyjdzie na jedno i bedziesz musial jeszcze sam dymac za fajerą hmm.gif

Napisano

> Witam.

> Potrzebuję przetransportować samochód z Kielc do Białegostoku. Ok 370 km.

> Samochód został sprowadzony, jest niezarejestrowany.

> Właściciel twierdzi że można wykupić ubezpieczenie na 30 dni w PZU i na tym jechać. Ale co z

> tablicami? On twierdzi że można założyć dowolne tablice aby samochód nie zwracał uwagi na

> siebie i aby się nikt nie przyczepił. Tyle że w przypadku przełożenia tablic w razie kontroli

> mandat + laweta gwarantowane. O jakiejś stłuczce czy wypadku wolę nie myśleć.

> Da się to w ogóle jakoś załatwić zgodnie z prawem aby wrócić na kołach? Czy pozostaje mi tylko

> laweta (przeszukałem internet w poszukiwaniu informacji i w zasadzie już się pogodziłem z

> lawetą, ale wolę się jeszcze tu upewnić )?

> Pozdrawiam.

Jedziesz kupujesz auto i z papierami w swoim WK pobierasz tymczasowe tablice. na wniosku o czasową rejestrację wybierasz: przejazd z miejsca zakupu lub odbioru pojazdu na terytorium RP. Opłacasz tablice, czasówkę i oc i na czerwonych tablicach wracasz na kołach. Po powrocie zdajesz tablice, rejestrujesz na stałe, przepisujesz OC na stałe numery i wsio. Full legal bez kombinacji.

Podstawa prawna

1. ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.).

2. Instrukcja w sprawie rejestracji pojazdów załącznik do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz. U. z 2007 r. Nr 137, poz. 968 z późn. zm.).

Pozdro Bigos

Napisano

> Dzięki, zapytam.

> A to legalne? Pamiętam że jazda na żółtych była legalna tylko w Niemczech. Coś się zmieniło? Muszę

> doczytać.

Niemieckie tablice sa wazne w calej europie. Z nimi ludzie jada po auta do włoch np. (bo tam nie ma wywozowych wiec sie kupuje niemieckie).

Napisano

Witam serdecznie.

Kilka miesięcy temu kupowałem dla dziewczyny autko z Niemiec.

Na niemieckich blachach. Zwykłych ale wyrejestrowane w Niemczech.

Kupiłem tymczasowe OC za 70zł. i całą noc przez cała Polskę.

Przy okazji dowiedziałem się, że mamy chyba najdroższą autostradę na świecie ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> Niemieckie tablice sa wazne w calej europie. Z nimi ludzie jada po auta do włoch np. (bo tam nie ma

> wywozowych wiec sie kupuje niemieckie).

Czyli np jak ktos chce przetransportowac auto z Irlandii do UK to moze sobie wykupic Niemieckie tablice z ubezpieczeniem np na tydzien i jechac tak?

Napisano

>Le mimo że miałeś OC to auto było wyrejestrowane i nie miało aktualnego dowodu rejestracyjnego i przegladu - w razie wypadku Twoje OC na nic się nie przyda sick.gif

Napisano

> Czyli np jak ktos chce przetransportowac auto z Irlandii do UK to moze sobie wykupic Niemieckie

> tablice z ubezpieczeniem np na tydzien i jechac tak?

Teoretycznie tak, choc nie wiem czy tak mozna w przypadku aut z kierownica po prawej niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.