Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ogrzewania w aucie

Featured Replies

Napisano

Ratunku, zamarzam we własnym samochodzie sick.gif

Padło mi ogrzewanie w aucie i z nawiewów leci tylko zimne powietrze mimo 90*C na wskaźniku (realnie 78*C sprawdzone na komputerze). Gdzie szukać przyczyny ? Płyn chłodniczy jest ok.gif, nagrzewnica drożna bo sprawdzałem.

Czy to może być wina termostatu i tego, że nie dogrzewa auta do 90*C ?

Nie uśmiecha mi się wymiana nagrzewnicy chociaż nie jest droga ale roboty od cholery i ciut ciut frown.gif

Napisano

Sprawdź wskazania temp.zewnętrznej ok.gif Przypuszczam, że masz Klimatronik a one przy padniętym czujniku temp. wariują i chłodzą na maksa. spineyes.gif

Napisano

Ach te wszechobecna elektronika, ktora pada wtedy kiedy jest to najmniej wskazane.

Napisano

Czujnik temperatury, sterownik, jakiś silniczek krokowy od którejś klapki (od cholery tam tego jest)... Pod komputer podpinałeś? Są jakieś błędy?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź wskazania temp.zewnętrznej Przypuszczam, że masz Klimatronik a one przy padniętym

> czujniku temp. wariują i chłodzą na maksa.

Sprawdzałem temperaturę na klimatroniku i pokrywa się z tą w liczniku (pełny FIS). Dodatkowo zrobiłem jeszcze test klimatronika i jest ok.

Napisano

> Sprawdzałem temperaturę na klimatroniku i pokrywa się z tą w liczniku (pełny FIS). Dodatkowo

> zrobiłem jeszcze test klimatronika i jest ok.

Widocznie ci się jakoś mechanicznie klapka od ciepłego powietrza zacięła. Wejdź na te Twoje A4 klub i tam pewnie temat już przerobiony nie raz. W Passach B5 też parę razy juz czytałem o padniętym silniczku regulującym tą właśnie klapkę.

Napisano

> Sprawdzałem temperaturę na klimatroniku i pokrywa się z tą w liczniku (pełny FIS). Dodatkowo

> zrobiłem jeszcze test klimatronika i jest ok.

Jeżeli już sprawdzałeś te temp.to Kolega wladmar będzie miał rację i przyczyny szukałbym w silniczkach reg. temp. - tzw. mieszaczach ok.gif

Tak to mniej-więcej wygląda <klik>

Napisano

> Widocznie ci się jakoś mechanicznie klapka od ciepłego powietrza zacięła. Wejdź na te Twoje A4 klub

> i tam pewnie temat już przerobiony nie raz. W Passach B5 też parę razy juz czytałem o

> padniętym silniczku regulującym tą właśnie klapkę.

podpinasz pod vaga i bład jest do zczytania...

bez tej procedury to wróżenie z fusów...

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury, sterownik, jakiś silniczek krokowy od którejś klapki (od cholery tam tego

> jest)... Pod komputer podpinałeś? Są jakieś błędy?

Poszedłem teraz do auta sprawdzić błędy na laptopie i żadnego nie wywaliło, miałem problem z połączeniem się z climatronickiem ale po zmianie ustawień portu w końcu się połączył.

Napisano

> Poszedłem teraz do auta sprawdzić błędy na laptopie i żadnego nie wywaliło, miałem problem z

> połączeniem się z climatronickiem ale po zmianie ustawień portu w końcu się połączył.

A czy nikt nie naprawiał cieknącego układu chłodzenia przez wsypanie uszczelniacza? Często zdarza się, że nagrzewnica jest zatkana przez środek do uszczelniania chłodnic...

Napisano
  • Autor

> A czy nikt nie naprawiał cieknącego układu chłodzenia przez wsypanie uszczelniacza? Często zdarza

> się, że nagrzewnica jest zatkana przez środek do uszczelniania chłodnic...

Nie mam pojęcia niewiem.gif auto mam 2 lata i do tej pory nie było problemów z grzaniem. Może jutro w pracy uda mi się jeszcze raz przepłukać nagrzewnicę tym razem gorącą wodą z odkamieniaczem i zobaczymy czy coś pomoże, przy okazji zerknę na klapy od ciepłego powietrza.

Najgorsze jest to, że szyby w środku parują i muszę mieć włączony nawiew na szybę więc jeszcze wdmuchuje mi zimne powietrze z zewnątrz sick.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia auto mam 2 lata i do tej pory nie było problemów z grzaniem. Może jutro w pracy

> uda mi się jeszcze raz przepłukać nagrzewnicę tym razem gorącą wodą z odkamieniaczem i

> zobaczymy czy coś pomoże, przy okazji zerknę na klapy od ciepłego powietrza.

A nie zapowietrza się?

Uszczelka pod głowicą nie daje znać o sobie?

Napisano

> Ratunku, zamarzam we własnym samochodzie

> Padło mi ogrzewanie w aucie i z nawiewów leci tylko zimne powietrze mimo 90*C na wskaźniku (realnie

> 78*C sprawdzone na komputerze). Gdzie szukać przyczyny ? Płyn chłodniczy jest , nagrzewnica

> drożna bo sprawdzałem.

> Czy to może być wina termostatu i tego, że nie dogrzewa auta do 90*C ?

> Nie uśmiecha mi się wymiana nagrzewnicy chociaż nie jest droga ale roboty od cholery i ciut ciut

tylko klapa zacięta. Ale błąd powinien klimatronik złapać i pokazać.

Jak klimatronik jest rozkodowany to leci non stop ciepłe. Sprawdzone osobiście.

Nagrzewnica jest na małym obiegu i nie jest zależna od działania termostatu.

Napisano
  • Autor

> A nie zapowietrza się?

> Uszczelka pod głowicą nie daje znać o sobie?

Auto w maju przeszło bardzo szczegółowy przegląd u mechanika między innymi sprawdzane było czy UPG ok. Latem raz musiałem dolać płynu do chłodnicy bo przez własne roztargnienie przy kontroli auta przed podróżą zapomniałem zakręcić korka od zbiorniczka wyrównawczego spineyes.gif i trochę płynu się wychlapało podczas jazdy ale później uzupełniłem.

Napisano

> Ratunku, zamarzam we własnym samochodzie

> Padło mi ogrzewanie w aucie i z nawiewów leci tylko zimne powietrze mimo 90*C na wskaźniku (realnie

> 78*C sprawdzone na komputerze). Gdzie szukać przyczyny ? Płyn chłodniczy jest , nagrzewnica

> drożna bo sprawdzałem.

nie histeryzuj tylko odpowietrz nagrzewnicę klimatyzacja nie ma znaczenia przy ogrzewaniu ok.gif

ja teraz nie używam klimy bo i poco ???

ale zapowietrzona nagrzewnica (chłodniczka wielkości ksiązki) bardzo skutecznie blokuje przepływ płynu z głowicy do nagrzewnicy(tak zwany "mały obieg") zanim silnik "złqapie" temperaurę i otwoży się termostat ok.gif

> Czy to może być wina termostatu i tego, że nie dogrzewa auta do 90*C ?

> Nie uśmiecha mi się wymiana nagrzewnicy chociaż nie jest droga ale roboty od cholery i ciut ciut

Napisano

a nie masz tam przypadkiem takich elektrozaworków gdzieś pod maską odpowiedzialnych za otwieranie obiegu nagrzewnicy? W BMW to popularny problem... nie wiem jak jest w Audi..

Napisano

a gdy włączysz nadmuch i zmieniasz położenie ciepło-zimno to czy słychać jakieś dźwięki np. przestawianej klapki która to otwiera i zamyka dopływ ciepłego powietrza ?

Napisano
  • Autor

Powalczyłem trochę z ogrzewaniem i no.gif

poziom płynu chłodniczego - prawidłowy

VAG-COM - brak błędów

klimatronik - brak błędów

klapy zimno/ciepło - działają (widać i słychać)

odpowietrzona nagrzewnica - zrobione

odkamieniona nagrzewnica - zrobione

węże od nagrzewnicy wlot/wylot - oba gorące

Porobiłem już wszystko co mogłem, auto trochę szybciej łapie temperaturę (klimatronik pokazał nawet 87*C) ale ogrzewania BRAK. Chyba po nowym roku podjadę do jakiegoś magika i zobaczymy co powie a jutro ogarnę 400km w kurtce, czapce i rękawiczkach żeby mi szyby nie parowały sick.gif

Napisano

Ja miałem podobnie w Partnerze,okazało się że filtr przeciw pyłkowy był "zabity" po wyjęciu i wymianie na nowy mogę jezdzić w koszulce,nie zaszkodzi sprawdzić.

Napisano

> Chyba po nowym roku podjadę do jakiegoś magika i zobaczymy co powie

> a jutro ogarnę 400km w kurtce, czapce i rękawiczkach żeby mi szyby nie parowały

Szczerze nie polecam - kiedyś robiłem Ostrołęka-> Kraków bez ogrzewania w grudniu - po takiej akcji miesiąc bolały mnie kolana od przemarznięcia. Pod koniec stawałem co pół godziny na stacji na herbatę. Kurtka i czapka nic tu nie pomogą..

Napisano

> Powalczyłem trochę z ogrzewaniem i

> poziom płynu chłodniczego - prawidłowy

> VAG-COM - brak błędów

> klimatronik - brak błędów

> klapy zimno/ciepło - działają (widać i słychać)

> odpowietrzona nagrzewnica - zrobione

> odkamieniona nagrzewnica - zrobione

> węże od nagrzewnicy wlot/wylot - oba gorące

> Porobiłem już wszystko co mogłem, auto trochę szybciej łapie temperaturę (klimatronik pokazał nawet

> 87*C) ale ogrzewania BRAK. Chyba po nowym roku podjadę do jakiegoś magika i zobaczymy co powie

> a jutro ogarnę 400km w kurtce, czapce i rękawiczkach żeby mi szyby nie parowały

A mnie to śmierdzi urwanym wirnikiem w pompie cieczy chłodzącej.

Napisano

> A mnie to śmierdzi urwanym wirnikiem w pompie cieczy chłodzącej.

węże od nagrzewnicy wlot/wylot - oba gorące

... czyli obieg płynu jest.

Napisano
  • Autor

Jakoś się udało :-) na szczęście na dworze bylo 7*C wiec nie wiało mrozem w aucie. Po Nowym Roku do magika na wymianę płynów, oleju, naprawę ogrzewania i niech idzie w cholerę do żyda i mnie nie denerwuje więcej :-\

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.