Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej silnikowy

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś mi rozjaśni różnicę miedzy olejami HC Syntetyk a Full Syntetyk.

Pozdrawiam!

Napisano

> Czy ktoś mi rozjaśni różnicę miedzy olejami HC Syntetyk a Full Syntetyk.

Ten pierwszy to olej hydrokrakowany, czyli jednym słowem "syntetyk" zrobiony z oleju mineralnego wink.gif

Napisano

> Ten pierwszy to olej hydrokrakowany, czyli jednym słowem "syntetyk" zrobiony z oleju mineralnego

HC jest odpowiedzią na pytanie: "jak uzyskać klasę lepkości 5W40 w oleju, który nie jest syntetykiem?"

Napisano

Tak na marginesie: słyszałem że swego czasu jakiś dyrektor w ELF

wypowiedział się, że oleju nie trzeba w ogóle zmieniać, bo to pic na wodę

i starczy jeden na całe życie samochodu. Podobno go zwolnili zlosnik.gif

Napisano

> Tak na marginesie: słyszałem że swego czasu jakiś dyrektor w ELF

Chodzło ci chyba o Castrola klik

Napisano

> Chodzło ci chyba o Castrola klik

I teraz komu tu wierzyć... Ale argumentacja mnie przekonuje smile.gif

Napisano

> I teraz komu tu wierzyć... Ale argumentacja mnie przekonuje

Mnie również.

Ale ja lubię rozkręcać silniki wink.gif

Napisano

> I teraz komu tu wierzyć... Ale argumentacja mnie przekonuje

To przeprowadź test i za 150kkm zdasz nam relację wink.gif.

Napisano

> Czy ktoś mi rozjaśni różnicę miedzy olejami HC Syntetyk a Full Syntetyk.

> Pozdrawiam!

Jeden jest olejem mineralnym udającym syntetyczny, drugi syntetykiem. Co do parametrów i komfortu silnika może być różnie - zawsze można spieprzyć nawet pełnego syntetyka. Prawo w Polsce umożliwia kłamanie producentom i umieszczanie na opakowaniach, w których siedzą HC, napisu "W pełni syntetyczny"! Nie powinno to dziwić - Polska to kraj, w którym rządzą zachodnie koncerny i ludzie z nie polskim pochodzeniem i/lub nie polskim obywatelstwem, tak więc fakt oczywistego oszukiwania Polaka w majestacie prawa, w imię korzyści finansowych obcego kapitału, nie powinien nikogo dziwić.

Napisano

> Prawo w Polsce

> umożliwia kłamanie producentom i umieszczanie na opakowaniach, w których siedzą HC, napisu "W

> pełni syntetyczny"! Nie powinno to dziwić - Polska to kraj, w którym rządzą zachodnie koncerny

> i ludzie z nie polskim pochodzeniem i/lub nie polskim obywatelstwem, tak więc fakt oczywistego

> oszukiwania Polaka w majestacie prawa, w imię korzyści finansowych obcego kapitału, nie

> powinien nikogo dziwić.

hehe.gif Co za text.

Pewnie dlategio jeździsz Fiatem - bo Cię oszukali, a miało byc Audi lub BMW zlosnik.gif.

Napisano

> Co za text.

> Pewnie dlategio jeździsz Fiatem - bo Cię oszukali, a miało byc Audi lub BMW .

nie widze tu nic smiesznego, z olejami silnikowymi jest tak jak ABM napisal, w pelni syntetycznych olejow dostepnych do silnikow to moze z 10 sztuk sie uzbiera(FUCHS, AMS, LM, MOTUL?, MiLLERS). reeszta to pudernice.

Napisano

> nie widze tu nic smiesznego, z olejami silnikowymi jest tak jak ABM napisal, w pelni syntetycznych

> olejow dostepnych do silnikow to moze z 10 sztuk sie uzbiera(FUCHS, AMS, LM, MOTUL?, MiLLERS).

> reeszta to pudernice.

Nie ma to jak ślepa wiara, że parametry grupy IV i V są zawsze lepsze, a producenci tacy jak MOBIL czy Castrol wyłącznie sposkują.

285657128-Untitled.gif

Źródło.

post-54984-14352515176616_thumb.gif

Napisano

Na podstawie powyższej tabelki widać wyraźnie, że oleje grupy III mają lepsze parametry niż grupy IV i V opartej na bazie estrów alkoholowych. Mało tego, estry alkoholowe niszczą uszczelki. Jedyna ich zaletą wyższe temperatury osiągalnie przy zadanej lepkości, ale jednocześnie szybciej się degradują. Ale 'specjaliści' olejowi będą twierdzić, że fully synthetic jest ZAWSZE lepszy niż grupa III.

Napisano

> Na podstawie powyższej tabelki widać wyraźnie, że oleje grupy III mają lepsze parametry niż grupy

> IV i V opartej na bazie estrów alkoholowych. Mało tego, estry alkoholowe niszczą uszczelki.

> Jedyna ich zaletą wyższe temperatury osiągalnie przy zadanej lepkości, ale jednocześnie

> szybciej się degradują. Ale 'specjaliści' olejowi będą twierdzić, że fully synthetic jest

> ZAWSZE lepszy niż grupa III.

taak i moga byc olejami longlife bez konsekwencji, gdzie wiazania w mineralach znacznie mniej wytrzymuja niz w olejach syntetycznych. za to prosciej dosypywac proszkow roznej masci aby spelnily wymgania pod normy Euro V czy nie koksowaly filtrow DPF. jezeli ktos chce placic za mineral tyle samo co za syntetyk to jego wola - ale moze bez klamstw ze to oleje fully syntetyczne.

Napisano

> nie widze tu nic smiesznego, z olejami silnikowymi jest tak jak ABM napisal, w pelni syntetycznych

> olejow dostepnych do silnikow to moze z 10 sztuk sie uzbiera(FUCHS, AMS, LM, MOTUL?, MiLLERS).

> reeszta to pudernice.

Czy te oleje są rzeczywiście takie och, ach? Bo coraz więcej słychać że markowe oleje typu: Mobil, Castrol ... przy w/w olejach są o kant tyłka potłuc.

Napisano

> Czy te oleje są rzeczywiście takie och, ach? Bo coraz więcej słychać że markowe oleje typu: Mobil,

> Castrol ... przy w/w olejach są o kant tyłka potłuc.

Ludzie muszą w cos wierzyć smile.gif.

W tym przypadku zasada jest prosta jeżeli olej jest na polskim rynku trudno osiągalny (czyli nie ma go w przeciętnym sklepie moto i supermarkecie) to znaczy, że jest lepszy.

Działa to na podobnej zasadzie jak Amway i inna sprzedaż bezpośrednia odkurzaczy czy garnków zlosnik.gif.

Napisano

> Ludzie muszą w cos wierzyć .

Wiara mowisz.

Zona zmienila w passacie 2.0tdi castrola slx na millers'a i nagle okazalo sie ze silnik moze pracowac cicho i po 11 tys.km nie ubylo nic a castrola dolewalismy 0.5 litra co 5 tys.

I co zlosnik.gif

Napisano

> Czy te oleje są rzeczywiście takie och, ach? Bo coraz więcej słychać że markowe oleje typu: Mobil,

> Castrol ... przy w/w olejach są o kant tyłka potłuc.

Wszystko zalezy od potrzeb. Do seryjnego samochodu chyba najlepiej lać to co zaleca producent i uwazac zeby olej był z dobrego zrodla a nie podrobka z alle i pilnowac zeby byl wymieniany wg zaleceń bo to raczej wazniejsze niz producent. No chyba ze mowimy o castrolu magnatecu bo to chyba jakis wyjatkowy olej ktory ma wyjątkowo duzo negatywnych opini.

Napisano

> Wiara mowisz.

> Zona zmienila w passacie 2.0tdi castrola slx na millers'a i nagle okazalo sie ze silnik moze

> pracowac cicho i po 11 tys.km nie ubylo nic a castrola dolewalismy 0.5 litra co 5 tys.

> I co

Po prostu wlałeś bardziej lepki oleju, który wszystko skleja i ma mniejszą płynność - skąd wiesz, że zrobiłeś dobrze? Na ucho cfaniaczek.gif?? Rozumiem, że jak zacznie ubywać tego to wlejesz jeszcze bardziej lepki?? Na końcu tej ścieżki jest asfalt zlosnik.gif.

Napisano

> Po prostu wlałeś bardziej lepki oleju...

facepalm%5B1%5D.gif

Tak, a olej dobieram po kolorze.

Opakowania.

Napisano

> Tak, a olej dobieram po kolorze.

> Opakowania.

To dlaczego nagle oleju przestało ubywać?? Cudów nie ma. A zapomniałem Ty w nie wierzysz, że Millers zawiera cudowne, inteligentne cząsteczki, które wiedzą, że do komory spalania nie należy wpływać hehe.gif.

Kiedyś w cudowny sposób wyciszano tylne mosty - dodawano do oleju trocin, może Millers też je zawiera w postaci zmielonej wink.gif.

Napisano

> To dlaczego nagle oleju przestało ubywać?

Nie wiem.

Moze dlatego, ze to porzadny syntetyk a nie szajs jak castrol.

Parametry millers'a sa dokladnie takie jakie wymaga vw do silnikow diesel z pd (takim jezdzi zona).

Gdybym wczesniej poczytal o olejach to nie wlewalbym nic innego jak millers lub l.moly.

Co do trocin to nie komentuje bo jeszcze sie obrazisz biglaugh.gif

Napisano

> Nie wiem.

> Moze dlatego, ze to porzadny syntetyk a nie szajs jak castrol.

Hmm, to jest też pewna odmiana, bo na AK zazwyczaj ubywa z silników syntetyka, a po zmianie na minerala przestaje.

Po za tym jakbyś nalał Selektola 20W40 i silnik by sie wyciszył i przestał brać olej to też głosiłbyś wszem i wobec, że Castrol to syf liczy sie tylko Selektol hehe.gif. Tak?

> Parametry millers'a sa dokladnie takie jakie wymaga vw do silnikow diesel z pd (takim jezdzi zona).

> Gdybym wczesniej poczytal o olejach to nie wlewalbym nic innego jak millers lub l.moly.

Ostatnio zalałem Castrolem Edge FormulaRS 0W40 i jestem zadowolony.

> Co do trocin to nie komentuje bo jeszcze sie obrazisz

Zamiast trocin millers ma inteligentne molekuły - każda posiada wyższe wykształcenie zlosnik.gif.

Napisano

> Wiara mowisz.

> Zona zmienila w passacie 2.0tdi castrola slx na millers'a i nagle okazalo sie ze silnik moze

> pracowac cicho i po 11 tys.km nie ubylo nic a castrola dolewalismy 0.5 litra co 5 tys.

> I co

To ja chlejącego olej Opla zalałem syfem GM i po 10k wlałem ze 3 setki.

Jak zmienie na Millersa to jeszcze mi zacznie produkować olej hehe.gif

Napisano

> To ja chlejącego olej Opla zalałem syfem GM i po 10k wlałem ze 3 setki.

> Jak zmienie na Millersa to jeszcze mi zacznie produkować olej

w olejach HC wiazania wytrzymuja gdzies do 4-5 tys km i tyle olej trzyma swoje parametry, pozniej wszystko leci w dol. w syntetykach jest znacznie trudniej to uczynic i wytrzymuja do 15 tys km. (cywilna jazda nie upalanie).

Napisano

> w olejach HC wiazania wytrzymuja gdzies do 4-5 tys km i tyle olej trzyma swoje parametry, pozniej

> wszystko leci w dol. w syntetykach jest znacznie trudniej to uczynic i wytrzymuja do 15 tys

> km. (cywilna jazda nie upalanie).

Nie ma żadnego sensu dyskusja z trolami - nich sobie leją HC, potem je filtrują i jeszcze raz wlewają. To są ludzie z ograniczoną możliwością przyswajania faktów, nawet jakbyś pokazał dwa silniki po podobnym przebiegu, na różnych olejach i ewidentnie jeden byłby w lepszym stanie niż drugi, to stwierdziliby, że jeden jeździł po górkę a drugi w dół! Prawda jest taka, że bazy HC są wielokrotnie tańsze w produkcji, na dodatek chętniej się mieszają z niektórymi dodatkami odpowiedzialnymi za saps`y. Po co zarabiać tylko 100% i na dodatek napocić sie nad skomplikowana formuła, skoro można zarobić 700% i mieć łatwo mieszające się dodatki? A to, że taki olej zatarł by większośc silników po jednym wyścigu - kogo to obchodzi, liczy się kasa i reklama. Naród głupi i kupi, Castrola czy Mobila produkowanego przez polskie rafinerie i blendowanego w polskich zakładach.

PS. Mam jeszcze pytanie za 100 punktów - kto wie z jakiego opracowania jest przytoczona tabelka i z którego roku?

Napisano

mnie boli to ze jest slabo u nas z filtrami olejowymi "syntetycznymi". gdybym mial subaru to nie byloby problemu. a do fiata znalezc nie potrafie.

Napisano

ja tam nie wiem ile silników od środka oglądałeś ale zaręczam Tobie, że jeżeli olej wymieniany z głową i na taki jak zaleca producent to naprawdę rzadkość żeby się zatarł.

Niezależnie czy to minerał czy syntetyk wink.gif

Oglądałem kiedyś dół w silnika z hondy, gdzie praktycznie panewka wyglądała jakby ktoś z plasteliny ją zrobił.

Auto nie stare, pewnie wiekiem do Twojej cromy zbliżone, tylko właściciel debil, auto upalał, olej dolewał jak sobie przypomniał. W jego przypadku niedobór sprawił, że zatarł wał. Tutaj nawet syntetyk i inne cuda by nie pomogły 270751858-jezyk.gif

Z kolei wiidziałem też silniki w osobówkach które są pełnoletnie albo i lepiej, a kiedy ktoś je projektował to o sytntetykach mógł w książkach Lema czytać wink.gif

Napisano

> w olejach HC wiazania wytrzymuja gdzies do 4-5 tys km i tyle olej trzyma swoje parametry, pozniej

> wszystko leci w dol. w syntetykach jest znacznie trudniej to uczynic i wytrzymuja do 15 tys

> km. (cywilna jazda nie upalanie).

Wszystko zależy od bazy syntetycznej. Są bazy przeznaczone do sportu, o niskiej trwałości, ale rewelacyjnych właściwościach smarujących w wysokiej temperaturze, są również bazy trwałe i nadające się do zwykłych pojazdów.

Napisano

> Po prostu wlałeś bardziej lepki oleju, który wszystko skleja i ma mniejszą płynność - skąd wiesz,

> że zrobiłeś dobrze? Na ucho ?? Rozumiem, że jak zacznie ubywać tego to wlejesz jeszcze

> bardziej lepki?? Na końcu tej ścieżki jest asfalt .

Aleś ograniczony. Wlał po prostu olej który zaleca Millers do tych silników.

Notabene w moim 1,9tdi z 210kkm na karku i przejściu z jakiegoś Mobila na Millersa tez oleju praktycznie nie ubywa. A przed wymianą bywało że dolewałem 0,7l/1000km. Już zbierałem na drugi silnik.

Podaj jakieś konkrety a nie bez przerwy trollujesz. Popytaj dobrych mechaników co sądzą o konkretnych olejach. Jak ktoś kumaty to wie że castrol to syf. Nie mówię o tabelkach i cyferkach. mówię o tym co się wylewa z misek i co dostajesz w beczce od producenta.

Napisano

> To ja chlejącego olej Opla zalałem syfem GM i po 10k wlałem ze 3 setki.

> Jak zmienie na Millersa to jeszcze mi zacznie produkować olej

GM ma dobre oleje. Mam znajomka który prowadzi serwis głównie opla. Używa tylko tego oleju i mówi że jak dotąd nie było problemów by silniki spalały go w dużych ilościach.

Napisano

> ja tam nie wiem ile silników od środka oglądałeś ale zaręczam Tobie, że jeżeli olej wymieniany z

> głową i na taki jak zaleca producent to naprawdę rzadkość żeby się zatarł.

> Niezależnie czy to minerał czy syntetyk

> Oglądałem kiedyś dół w silnika z hondy, gdzie praktycznie panewka wyglądała jakby ktoś z plasteliny

> ją zrobił.

> Auto nie stare, pewnie wiekiem do Twojej cromy zbliżone, tylko właściciel debil, auto upalał, olej

> dolewał jak sobie przypomniał. W jego przypadku niedobór sprawił, że zatarł wał. Tutaj nawet

> syntetyk i inne cuda by nie pomogły

> Z kolei wiidziałem też silniki w osobówkach które są pełnoletnie albo i lepiej, a kiedy ktoś je

> projektował to o sytntetykach mógł w książkach Lema czytać

Fragment o zatarciu, dotyczył eksploatacji sinika w sporcie i laniu przeciętnych olejów HC. Zgadzam się, że HC nie jest złym wyborem dla normalnej eksploatacji i wymiany max 15 tysięcy. Nigdy się natomiast nie zgodzę do napisu na HC - "W pełni syntetyczny" i zalecanych wymian co 30 tysięcy facepalm%5B1%5D.gif. Chodzi o rzetelne informowanie konsumenta, o tym co kupuje. Dla mnie nie jest normalne, że w niemcowni na bańce jest napisane olej HC, a w Polandii "W pełni syntetyczny"

Napisano

> GM ma dobre oleje. Mam znajomka który prowadzi serwis głównie opla. Używa tylko tego oleju i mówi

> że jak dotąd nie było problemów by silniki spalały go w dużych ilościach.

GM to jeden z wiodących producentów, w zależności od wyniku przetargu, który ogłasza GM na dostawy środków smarnych.

Napisano

> mnie boli to ze jest slabo u nas z filtrami olejowymi "syntetycznymi". gdybym mial subaru to nie

> byloby problemu. a do fiata znalezc nie potrafie.

Filtrami głównymi i bocznikowymi! Niestety dla osobówek to domena USA i my w eurokołchozie jesteśmy w tej kwestii za dupami murzynów. U nas z racji ekoteroryzmu filterki robią się coraz mniejsze, a z powodu skąpstwa producentów i dystrybutorów, coraz gorszej jakości - oszczędza się nawet na ilości najpodlejszej i prawie darmowej bibuły filtracyjnej.

Napisano

> Nie ma żadnego sensu dyskusja z trolami

Daruj sobie smirk.gif.

> - nich sobie leją HC, potem je filtrują i jeszcze raz

> wlewają. To są ludzie z ograniczoną możliwością przyswajania faktów, nawet jakbyś pokazał dwa

> silniki po podobnym przebiegu, na różnych olejach i ewidentnie jeden byłby w lepszym stanie

> niż drugi, to stwierdziliby, że jeden jeździł po górkę a drugi w dół! Prawda jest taka, że

> bazy HC są wielokrotnie tańsze w produkcji, na dodatek chętniej się mieszają z niektórymi

> dodatkami odpowiedzialnymi za saps`y. Po co zarabiać tylko 100% i na dodatek napocić sie nad

> skomplikowana formuła, skoro można zarobić 700% i mieć łatwo mieszające się dodatki? A to, że

> taki olej zatarł by większośc silników po jednym wyścigu - kogo to obchodzi, liczy się kasa i

> reklama. Naród głupi i kupi, Castrola czy Mobila produkowanego przez polskie rafinerie i

> blendowanego w polskich zakładach.

> PS. Mam jeszcze pytanie za 100 punktów - kto wie z jakiego opracowania jest przytoczona tabelka i z

> którego roku?

Jedne bazy syntetyczne są przeznaczone do sportu, inne do 'long life', a Ty to wrzucasz do jednego wora. Czyżbyś handlował olejami?? zlosnik.gifcrazy.gif.

Tu masz przykład zmian lepkości dla bazy poliestrowej i mineralnej oraz PAO:

285667616-Untitled.gif

SAE10 to zwykły mineral

BO też również mineral

P xxxx baza poliestrowa

PAO baza PAO

post-54984-14352515197958_thumb.gif

Napisano

> Wszystko zależy od bazy syntetycznej. Są bazy przeznaczone do sportu, o niskiej trwałości, ale

> rewelacyjnych właściwościach smarujących w wysokiej temperaturze, są również bazy trwałe i

> nadające się do zwykłych pojazdów.

Kolego, każdy może być zwolennikiem zalewania do własnego silnika czegokolwiek, nawet oleju transformatorowego - to jego wybór i ewentualne koszty remontów. Moim skromnym zdaniem jest niedopuszczalne, żeby reklamować i sprzedawać olej HC, jako "W pełni syntetyczny" - każdy kupi co zechce, jednak dajmy mu wybór! Co do przewagi baz grupy IV i V oraz finalnych produktów opartych na tych bazach, w stosunku do produktów grupy III - HC, nie zamierzam dyskutować, ich wyższość jest bezdyskusyjna. Co do HC to osobiście cenię produkty Qukaer State i europejskiego klona - firmę Midland. Dlaczego - na wstępie maja przewagę w postaci najlepszej na świecie ropy naftowej, z której uzyskują środki smarne.

Napisano

> Aleś ograniczony.

Za to Ty oświecony.

Wybacz, ale większość mechaników ma zręczne ręce, to fakt, ale jeżeli chodzi o wiedzę, hmm to, wątków na AK pokazjującew ich benilizm, niekompetencje, lenistwo, 'fachowość', skąpstwo, nieuczciwość i ładowanie klienta w chuha, to jest wystarczającą ilośćą, żeby sobie wyrobić zdanie o tej branży.

> Wlał po prostu olej który zaleca Millers do tych silników.

A ten który zaleca castrol to syf??? Mimo, że spełnia normy producenta silnika, w których wiadomo, że i tak chodzi głównie o wyhaczenie dodatkowej kasy.

Napisano

> Daruj sobie .

> Jedne bazy syntetyczne są przeznaczone do sportu, inne do 'long life', a Ty to wrzucasz do jednego

> wora. Czyżbyś handlował olejami?? .

> Tu masz przykład zmian lepkości dla bazy poliestrowej i mineralnej oraz PAO:

> SAE10 to zwykły mineral

> BO też również mineral

> P xxxx baza poliestrowa

> PAO baza PAO

Masz całkowitą rację, należy bardzo dokładnie komponować olej w stosunku do zastosowania. Właściwości poszczególnych olejów bazowych grupy IV i V różnią się diametralnie w stosunku do siebie i na dodatek ten podział jest dużo bardziej szczegółowy. Tutaj się zgadzamy. Jednak zawsze olej skomponowany z prawdziwych baz syntetycznych będzie lepiej smarował i chronił sinik, od oleju HC. Tak jak pisałem już wielokrotnie - jako konsument chcę wiedzieć co jest w bańce i dokonać świadomego wyboru.

Nigdy nie handlowałem olejami, choć było blisko i byłem na dobrej drodze importowania Amsoil, w czasach kiedy nikomu się o tym oleju nie śniło - do dzisiaj jestem właścicielem domen Amsoil.xxx. Nadal uważam, że to jeden z lepszych olejów dostępnych na rynku, taki motocyklowy 20w50 jest niedoścignionym wzorem w przypadku silników HD. Jest już kilku importerów w Polsce i życzę im jak największych obrotów.

Napisano

> Kolego, każdy może być zwolennikiem zalewania do własnego silnika czegokolwiek, nawet oleju

> transformatorowego - to jego wybór i ewentualne koszty remontów. Moim skromnym zdaniem jest

> niedopuszczalne, żeby reklamować i sprzedawać olej HC, jako "W pełni syntetyczny" - każdy kupi

> co zechce, jednak dajmy mu wybór! Co do przewagi baz grupy IV i V oraz finalnych produktów

> opartych na tych bazach, w stosunku do produktów grupy III - HC, nie zamierzam dyskutować, ich

> wyższość jest bezdyskusyjna. Co do HC to osobiście cenię produkty Qukaer State i europejskiego

> klona - firmę Midland. Dlaczego - na wstępie maja przewagę w postaci najlepszej na świecie

> ropy naftowej, z której uzyskują środki smarne.

A zdajesz sobie sprawę z tego, że Twoj układ wtryskowy common rail czyli pompa i wtryskiwazce są smarowane zwykłym olejem napędowym mimio, że parametry obciążeniowe takiej pompy sa większe niż układu tłokowo-korbowego??

Jak jesteś taki mega ośiwcony to powinienieś zalewać bak motul full syntecic no hc zlosnik2.gif.

Napisano

> A zdajesz sobie sprawę z tego, że Twoj układ wtryskowy common rail czyli pompa i wtryskiwazce są

> smarowane zwykłym olejem napędowym mimio, że parametry obciążeniowe takiej pompy sa większe

> niż układu tłokowo-korbowego??

Zapewne konstruktor brał to przy projektowaniu konstrukcji.

> Jak jesteś taki mega ośiwcony to powinienieś zalewać bak motul full syntecic no hc .

Motul poza bardzo nielicznymi produktami serii 8xxx i niektórymi 300V to obecnie HC. Jedynie formulacja sprzedawania do Japonii to pełne syntetyki.

Podałeś bardzo dobry przykład 270747800-sex.gif klienta w biały dzień. Producent, który zyskał miano niemal kultowego, obecnie pod zasłoną pełnych syntetyków wciska cichcem HC i liczy kasiorę - wielokrotnie większą, niż kilka lat temu. Robiłby to na dodatek nieskończenie długo w sposób bezkarny, ponieważ od samego początku, zasłaniając się estrami i sportowym klientem, zalecał wymianę co kilka tysięcy km. - HC tyle wytrzyma. Niestety dociekliwi dotarli do kart MSDS i sie sprawa rypła cfaniaczek.gif.

Na koniec poruszę temat podróbek, tak się składa, że importuje bezpośrednio z Chin, w związku z czym mam bezpośrednią wiedzę, na temat tego, co można tak kupić - można prawie wszystko i oleje to tylko czubek piramidy, jak ze wszystkim także i w temacie olejowym, można kupić dokładnie to, za co chce się odpowiednio zapłacić - mówiąc najprościej nędzną i tragicznej jakości podróbkę za 3 $ i taką trudną do rozpoznania, zarówno po opakowaniu jak i zawartości po pierwszych oględzinach i kilometrach. Proponuję się zastanowić przed bardzo okazyjnymi zakupami na Alledrogo, choć nawet zakup w hurtowni, czy sklepie nie gwarantuje oryginału.

Napisano

> Ostatnio zalałem Castrolem Edge FormulaRS 0W40 i jestem zadowolony.

W polsce nie ma w oficjalnej sprzedaży oleju Castrol Edge FormulaRS 0W40.

Używasz oleju przeznaczonego na rynek niemiecki, więc jest inny niż ten na rynek polski.

Napisano

> Aleś ograniczony. Wlał po prostu olej który zaleca Millers do tych silników.

Dzieki ok.gif

Jestem tylko zly ze tak pozno wlalem millers'a do diesla.

W hondzie jezdze od nowosci (dealer zalal millers'em accorda w ramach promocji firmy) i napewno nie zamienie na inny.

Napisano

> Fragment o zatarciu, dotyczył eksploatacji sinika w sporcie i laniu przeciętnych olejów HC. Zgadzam

> się, że HC nie jest złym wyborem dla normalnej eksploatacji i wymiany max 15 tysięcy.

Ja tam może się nie znam, ale fakty są takie, ze leję tani Lotos Semi 10w40, wymiany co (około) 25-30 tys.km auto dobija do 200.000 i silnik zdrów jak ryba, a dolewki bardzo umiarkowane.

Wg mnie najważniejsze jest żeby olej był, a jaki to jest drugorzędne.

Nawet jak silnik zalany cud-miksturą to jak się zaniedba poziom do tego stopnia, że popracuje na sucho, wtedy jest płacz i zgrzytanie zębami.

Ale powtarzam - nie znam się.

Napisano

> Ja tam może się nie znam, ale fakty są takie, ze leję tani Lotos Semi 10w40, wymiany co (około)

> 25-30 tys.km auto dobija do 200.000 i silnik zdrów jak ryba, a dolewki bardzo umiarkowane.

> Wg mnie najważniejsze jest żeby olej był, a jaki to jest drugorzędne.

> Nawet jak silnik zalany cud-miksturą to jak się zaniedba poziom do tego stopnia, że popracuje na

> sucho, wtedy jest płacz i zgrzytanie zębami.

> Ale powtarzam - nie znam się.

no właśnie, a kolega ABM ma dużą wiedzę teoretyczną, ale z jego postów wynika, że w praktyce też się nie zna. Bo założę sie, że nie rozbierał silników np. po 200 tys. km, jednego zalewanego HC, drugiego full syntetykiem oraz ani razu nie podał konkretnej sytuacji będącej skutkiem uzywania jednego oleju czy innego. Więc tak naprawdę nie wiem czy te teorie mają odzwierciedlenie w praktyce.

Napisano

> no właśnie, a kolega ABM ma dużą wiedzę teoretyczną, ale z jego postów wynika, że w praktyce też

> się nie zna. Bo założę sie, że nie rozbierał silników np. po 200 tys. km, jednego zalewanego

> HC, drugiego full syntetykiem oraz ani razu nie podał konkretnej sytuacji będącej skutkiem

> uzywania jednego oleju czy innego. Więc tak naprawdę nie wiem czy te teorie mają

> odzwierciedlenie w praktyce.

maja, stety szczegolnie w wykonaniu fiata. jednostka FIRE zyje do 250000 km. silniki fiatowe rozbieralem. kiepski olej to pierscienie sie zapiekaja, wzrasta zuzycie oleju, slabna osiagi. tego sie nie odczuwa wprost jest niczym z zarowkami - nie widzimy ze coraz gorzej swieca tylko efekt koncowy w momencie przepalenia tejze.

gdybys sam skladal motor i jezdzil badz pamietasz jakiego kopa auto mialo kiedy bylo nowe to masz dosc ciekawe porownanie, kiedy sie uzywa dobrej plukanki przy wymianie oleju, - po prostu auto ma kopa i to czuc miedzy innymi przez to, ze pierscienie z powrotem sa sprezyste i odpowiednio chlodzone.

dlatego uwazam ze teksty w instrukcji o wymianie oleju co 20 tys km badz 30 tys km w polskich warunkach to gruba przesada.

szarpana jazda - cos czego motory nie lubia, kiepskie paliwa (z rosyjskiej ropy), oraz niesamowicie zapylone otoczenie pasa drogi (filtr powietrza sporo przepuszcza - sporo kwarcu pozniej jest w oleju) powoduja ze motor strasznie ma.

niestety wada olejow HC jest to, ze krocej trzymaja swe wlasciwosci a swinstwem wobec klientow jest klamstwo pod tytulem olej syntetyczny - do tego cena oleju takiego = prawdziwemu syntetykowi. takie czsy kiedy wladze maja korporacje no.gif.

Napisano

> maja, stety szczegolnie w wykonaniu fiata. jednostka FIRE zyje do 250000 km. silniki fiatowe

> rozbieralem.

OK, ale porównywałeś takie jeżdżące na HC i pełnym syntetyku? Bo założę się, że większość silników FIRE przy takim przebiegu to już jeździła na byle czym zlosnik.gif

Napisano

> OK, ale porównywałeś takie jeżdżące na HC i pełnym syntetyku? Bo założę się, że większość silników

> FIRE przy takim przebiegu to już jeździła na byle czym

jesli mowimy o zwyklych kowalskich i zwykłych FIRE to pewnie tak jest jak napisales.

dobry HC i wymiany zalozmy co 10 tys km / 1xrocznie oraz dobry filtr oleju i powietrza to teoretycznie pojezdzi i dluzej bez wiekszych problemow.

ja nikomu zgladac do kieszeni nie mam zamiaru ani namawiac do czegos.

wkurza mnie jedynie przeokrutne klamstwo koncernow odnosnie slowa syntetyczny + do tego oplata za banke oleju niczym za prawdziwy syntetyk.

Napisano

> GM ma dobre oleje. Mam znajomka który prowadzi serwis głównie opla. Używa tylko tego oleju i mówi

> że jak dotąd nie było problemów by silniki spalały go w dużych ilościach.

ja leje do E32 olej GM i nic mi nie żre i nie protestuje zlosnik.gif

Napisano

> Za to Ty oświecony.

> Wybacz, ale większość mechaników ma zręczne ręce, to fakt, ale jeżeli chodzi o wiedzę, hmm to,

> wątków na AK pokazjującew ich benilizm, niekompetencje, lenistwo, 'fachowość', skąpstwo,

> nieuczciwość i ładowanie klienta w chuha, to jest wystarczającą ilośćą, żeby sobie wyrobić

> zdanie o tej branży.

Zgadza się. Zabrzmi to głupio ale się z tobą w pełni zgadzam. Cieszę się bo ja mam z tego chleb wink.gif

> A ten który zaleca castrol to syf??? Mimo, że spełnia normy producenta silnika, w których wiadomo,

> że i tak chodzi głównie o wyhaczenie dodatkowej kasy.

Ten który zleca Costrol to jedno a ten który jest lany do beczek/pojemników to drugie. Rozumiesz różnicę??? Nie twierdzę że wszystkie oleje Castrola czy Mobila są be bo to pewnie nie prawda. Ale to co widzę jak rozbieram choćby głupią pokrywę zaworów mówi samo za siebie.

Z tego powodu może wynikać różnica naszych zdań. Ty mówisz o tabelkach i cyferkach podawanych przez producenta a ja mówię o tym co dostaję do łapy i wlewam do silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.