Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwa zimowe

Featured Replies

Napisano

Szanowni użytkownicy forum pytanie mnie się takie nasunęło odnośnie zimy, mrozów, paliwa.

Czy w okresie zimowym, tzn gdy temp spadnie poniżej -10 tankujecie zwykłe paliwo tzn chodzi mi o noPB95 albo zwykłego ON czy inne lepsze typu: Verva, Vpower, Ultimate? Dotyczy tak benzyny jak i ropy. Czy może dodajcie jakiś specyfików do baku?

Pozdrawiam i życzę aby auta bezproblemowo jeździły i odpalały zawsze cool.gif

Napisano

Nic nie dodaje,tankuje zwykłe 95 zlosnik.gif

Napisano

Nie ma sensu! Silnikowi który pracując ma 100* nie robi różnicy, czy na zewnątrz ma plus czy minus 20 zlosnik.gif. Jak tylko zaskoczy, a to też niewiele zależy od temperatury czy rodzaju paliwa i już chodzi, to nie ma sie czym przejmować.

Napisano

> Szanowni użytkownicy forum pytanie mnie się takie nasunęło odnośnie zimy, mrozów, paliwa.

> Czy w okresie zimowym, tzn gdy temp spadnie poniżej -10 tankujecie zwykłe paliwo tzn chodzi mi o

> noPB95 albo zwykłego ON czy inne lepsze typu: Verva, Vpower, Ultimate? Dotyczy tak benzyny jak

> i ropy. Czy może dodajcie jakiś specyfików do baku?

> Pozdrawiam i życzę aby auta bezproblemowo jeździły i odpalały zawsze

Ja najzwyklejszy ON, nie żadne verwy-srerwy. Sibui tu wyjasniał nie raz dlaczego i to co pisał się potwierdziło. Ojciec czasem tankuje to "lepsiejsze" paliwo i dwa razy już mu zamarzła ropa w baku.

Napisano

> Szanowni użytkownicy forum pytanie mnie się takie nasunęło odnośnie zimy, mrozów, paliwa.

> Czy w okresie zimowym, tzn gdy temp spadnie poniżej -10 tankujecie zwykłe paliwo tzn chodzi mi o

> noPB95 albo zwykłego ON czy inne lepsze typu: Verva, Vpower, Ultimate? Dotyczy tak benzyny jak

mówią że lepiej tankować nawet te tańsze, ale na dużych stajach

chodzi o rotację paliwa, taką premium na jakiejś małej stacji możesz zatankować "starą", czy np jeszcze przejściowy olej

ja tam gaz tankuje najtańszy na Bliskiej i jeździ grinser006.gif

Napisano

> Nie ma sensu! Silnikowi który pracując ma 100* nie robi różnicy, czy na zewnątrz ma plus czy minus

> 20 . Jak tylko zaskoczy, a to też niewiele zależy od temperatury czy rodzaju paliwa i już

> chodzi, to nie ma sie czym przejmować.

Ciekawe dlaczego niektóre auta podczas duzych mrozów ujadą kilka km i stają?

Napisano

> Ciekawe dlaczego niektóre auta podczas duzych mrozów ujadą kilka km i stają?

Filtr paliwa zatyka się parafiną czy jakoś tak. Dotyczy tylko disla

Napisano

> Filtr paliwa zatyka się parafiną czy jakoś tak. Dotyczy tylko disla

Ja wiem, że tak się dzieje. Chodziło mi o to:

Quote:

Nie ma sensu! Silnikowi który pracując ma 100* nie robi różnicy, czy na zewnątrz ma plus czy minus 20 . Jak tylko zaskoczy, a to też niewiele zależy od temperatury czy rodzaju paliwa i już chodzi, to nie ma sie czym przejmować.

Napisano

> Ja wiem, że tak się dzieje. Chodziło mi o to:

> Quote:

> Nie ma sensu! Silnikowi który pracując ma 100* nie robi różnicy, czy na zewnątrz ma plus czy minus

> 20 . Jak tylko zaskoczy, a to też niewiele zależy od temperatury czy rodzaju paliwa i już

Tu masz racje, zazwyczaj problemem jest dostarczenie paliwa do cylindra , najwiecej przypadków właśnie tego dotyczy. Niektóre auta maja ogrzewanie i dzięki temu w czasie jazdy nie zamarza im paliwo. Dodatkowo kumuluje się słabszy prąd rozruchowy na mrozie oraz bardzo gesty olej.

Napisano

> Tu masz racje, zazwyczaj problemem jest dostarczenie paliwa do cylindra , najwiecej przypadków

> właśnie tego dotyczy. Niektóre auta maja ogrzewanie i dzięki temu w czasie jazdy nie zamarza

> im paliwo. Dodatkowo kumuluje się słabszy prąd rozruchowy na mrozie oraz bardzo gesty olej.

Jeżeli masz na myśli ogrzewanie = ogrzewanie kabiny, to każdy samochód ma obowiązek takowe posiadać.

Jeżeli masz na myśli ogrzewanie = podgrzew paliwa, to w przypadku współczesnego diesla można założyć, że takowe występuje w każdym samochodzie.

Paliwo sprężane w pompie w-c rozgrzewa się (praw fizyki pan nie zmienisz i tak dalej...), następnie całkiem spora jego część wraca - wciąż gorąca - przelewem do zbiornika paliwa.

M in po to stosuje się często chłodnice paliwa, aby nie następowało niekontrolowane podnoszenie się temp paliwa.

Skutek uboczny - podczas jazdy paliwo w zbiorniku ma temp odczuwalnie powyżej zera.

Napisano

No patrz a moja foka przy -20 i więcej, odpalała ale jechać nie chciała. Każda próba ruszania i przyspieszania kończyła się zgaśnięciem silnika Pomogła wymiana filtra paliwa i lanie deseparatora.

Napisano

zawsze leje to co zwykle czyli w moim wypadku zwyczajna 95 a najlepszym dodatkiem do paliwa na mrozy jest..... sprawny/naladowany aku

Napisano

> Bardziej chodzi o to by filtr był podgrzewany lub jego okolice, bo później świeczka się na nim

> robi.

Hmmm...

Tyle, że jeżeli glut zrobi się przy starcie, to i tak "święty Boże nie pomoże" - nie rozpuścisz tego podgrzewem filtra.

Zwłaszcza w nowym dieslu, gdzie masz pompę elektryczną w zbiorniku, przepływ przez filtr jest naprawdę spory, rzędu parunastu+ litrów na minutę - takiej masy nie nagrzejesz od ręki.

Napisano

Jeżdżę benzynowym samochodem i tankuję zawsze zwyczajne paliwo a nie żadne cuda-wynalazki.

Gdy 2 lata temu w zimie jeździłem dieslem, to również tankowałem zwykłe paliwo i mimo temperatur ok. -25 ten diesel nie miał żadnych problemów z odpalaniem i jazdą.

Napisano

> Zwłaszcza w nowym dieslu, gdzie masz pompę elektryczną w zbiorniku, przepływ przez filtr jest

> naprawdę spory, rzędu parunastu+ litrów na minutę - takiej masy nie nagrzejesz od ręki.

W jakim aucie pompka podaje kilkanaście litrów paliwa na minutę ?

Większość samochodów podaje około 160l/h

Napisano

> W jakim aucie pompka podaje kilkanaście litrów paliwa na minutę ?

> Większość samochodów podaje około 160l/h

OK - kilka.

Podgrzejesz w samochodzie przepływowo taką ilość?

Napisano

> OK - kilka.

> Podgrzejesz w samochodzie przepływowo taką ilość?

oczywiście ,że nie .

Podgrzewany filtr paliwa ma chyba jedynie za zadanie ułatwić rozruch .

Nie wiem na ile ma to sens , nigdy nie miałem nawet z tym do czynienia

Napisano

Verva czy inne wynalazki nie maja dodatków zimowych tylko więcej oktanów.

Napisano

> OK - kilka.

> Podgrzejesz w samochodzie przepływowo taką ilość?

podgrzejesz. Mam patrola wersje skandynawską i jest grzałka pod bakiem paliwa. wtyczka w kabinie. podpinasz na 5 minut i auto pali aż miło. Miska olejowa też ma taką grzałkę, koło panelu sterowania w podłokietniku jest z kolei gniazdko i można tak zrobić że w czasie jazdy bak paliwa będzie stale podgrzewany

Napisano

Jesienią, zaprzyjaźniona pani na Bliskiej (gdzie tankuje regularnie), powiedziała, że producenci dodają do każdego paliwa dodatki zimowe, niezależnie czy to jet "normal" czy "special"

Napisano

> podgrzejesz. Mam patrola wersje skandynawską i jest grzałka pod bakiem paliwa. wtyczka w kabinie.

> podpinasz na 5 minut i auto pali aż miło. Miska olejowa też ma taką grzałkę, koło panelu

> sterowania w podłokietniku jest z kolei gniazdko i można tak zrobić że w czasie jazdy bak

> paliwa będzie stale podgrzewany

Yhy.

Próbowałeś bez tego? :-)

Napisano

Podepne sie. Warto zalac to cudo ze Statoil ? Norma przewiduje, ze zimowy ON moze "zatykac" filtr juz przy -20*C, a zapowiadaja, ze bedzie zimniej. Ten AD ponoc daje rade do -40*C.

Napisano

> Yhy.

> Próbowałeś bez tego? :-)

wieszpewnie odpali, tyle tylko że patrol jeździ na bio

Napisano

> Podepne sie. Warto zalac to cudo ze Statoil ? Norma przewiduje, ze zimowy ON moze "zatykac" filtr

> juz przy -20*C, a zapowiadaja, ze bedzie zimniej. Ten AD ponoc daje rade do -40*C.

jutro do brata na kopalnie mają sprowadzić, bo juz kilka dni walczą z dwoma nowymi koparkami.

Po testach na kopalni najmniej parafiny wytrąca się jednak z Verwy jednak i tak za dużo aby te koparki jeździły.

Jak bede coś wiedział to napisze o tym Arcticu smile.gif

Napisano

Ja w maszynach wymieniam filtry jak się pojawiają pierwsze mrozy dodatkowo dolewam SKYDD w zeszłą zimę pracowałem bez przerwy w tą też zamierzam .

Miałem problem z jedną koparką z wynajmu dolany Skydd i po problemie .

Napisano

> Ja w maszynach wymieniam filtry jak się pojawiają pierwsze mrozy dodatkowo dolewam SKYDD w zeszłą

> zimę pracowałem bez przerwy w tą też zamierzam .

> Miałem problem z jedną koparką z wynajmu dolany Skydd i po problemie .

wszystko im działa oprócz dwóch nowych, którym nic ni pomaga jak narazie

Napisano

> Podepne sie. Warto zalac to cudo ze Statoil ? Norma przewiduje, ze zimowy ON moze "zatykac" filtr

> juz przy -20*C, a zapowiadaja, ze bedzie zimniej. Ten AD ponoc daje rade do -40*C.

Zaiste, siła marketingu potężną jest...

Przy minus 40 to wiesz, zasadniczo bez ogniska i tak nie ruszysz :-)

Napisano

> Zaiste, siła marketingu potężną jest...

> Przy minus 40 to wiesz, zasadniczo bez ogniska i tak nie ruszysz :-)

40 to na razie nie grozi,ale 30 w nocy z Pt/Sb mamy szanse na podlasiu zobaczyć.Dobrze że to weekend i nie trzeba się z domu ruszać bbq.gif

Pierwszy raz zastosowałem dodatek do ON w postaci SKYYD'a

Zobaczymy z jakim skutkiem.Raz już przy -18 poległem w tym tygodniu.Ale teraz mam nowe aku i czekam na -30 grinser006.gif

Napisano

> Zaiste, siła marketingu potężną jest...

> Przy minus 40 to wiesz, zasadniczo bez ogniska i tak nie ruszysz :-)

Dlaczegoz to ? Auto w pelni sprawne, zapala ladnie, poki co widze, ze paliwo moze byc "najslabszym ogniwem".

Napisano

> Dlaczegoz to ? Auto w pelni sprawne, zapala ladnie, poki co widze, ze paliwo moze byc "najslabszym

> ogniwem".

Zalałem tego wynalazka wczoraj, Diesel Gold sie toto nazywa, 17L mi weszło do fulla po 6,19 pln/l facepalm%5B1%5D.gif. Nie jeżdzę bardzo dużo więc zalewając toto mam nadzieję,że ON leżący w baku per saldo ma jakieś w miarę dobre parametry teraz smile.gif

Napisano

> Zalałem tego wynalazka wczoraj, Diesel Gold sie toto nazywa

Nie do konca. Chodzi o Diesel Gold "arktyczny" - powinno to byc wyroznione, rok temu gdzies takie paliwo widzialem, a wczoraj obadalem dwie stacje Statoil i byl tylko Diesel Gold "zimowy".

Napisano

jeszcze niedawno mowili, ze do diesla mozna wlac z litr benzyny do baku...

a teraz jakies "specjalne specyfiki". I jak poczytac to tez nie zawsze dzialaja smile.gif

A butelka denaturatu kosztuje 4 zł smile.gif

Napisano

> Nie do konca. Chodzi o Diesel Gold "arktyczny" - powinno to byc wyroznione, rok temu gdzies takie

> paliwo widzialem, a wczoraj obadalem dwie stacje Statoil i byl tylko Diesel Gold "zimowy".

Była jakaś taka prostokątna kartka przewieszona na nalewaku że do -40. ALE czy to oznacza ze to to paliwo w tym dystrybutorze to nie wiem smile.gif Co ma byc to bedzie smile.gif Zrestza cena 6,19pln to chyba wskazuje na arctica... an stacji obojk BP Ultimate byl po 5,99pln spineyes.gif

Napisano

> Była jakaś taka prostokątna kartka przewieszona na nalewaku że do -40.

To moze jednak to ok.gif Pamietam, ze rok temu dawali doklejke "Arktyczny", a teraz moze nie. Zdradz, na ktorej stacji to bylo ? Wczoraj dwie odwiedzilem i chyba nie mieli (lub przeoczylem).

Napisano

> chociazby dlatego, ze plyn chlodniczy Ci zamarznie

Faktycznie, do -37*C jest, ale o arcticu dywaguje w kwestii nie tych -40*C tylko zapowiadanych prawie -30*C, a "zwykla" ropa ma problem juz przy -25*C.

Napisano

> Faktycznie, do -37*C jest, ale o arcticu dywaguje w kwestii nie tych -40*C tylko zapowiadanych

> prawie -30*C, a "zwykla" ropa ma problem juz przy -25*C.

ile tego -30 będzie? 2, 3 godziny w nocy? Max.

Nawet gdyby i 2 tygodnie - odpał przy takich warunkach klasyfikowałbym bardziej w kategoriach "wyczyn" niż

"normalka".

Poza tym to, że na liczniku masz minus ileśtam nie oznacza, że FAKTYCZNIE dla silnika tyle jest.

Przykład z wczoraj - na liczniku po południu -12.

Nawet nie czekałem na zagrzanie świec - sprzęt stał raptem 9 godzin pod firmą, więc byłby to przerost formy nad treścią.

Zapalił od półobrotu.

Napisano

> ile tego -30 będzie? 2, 3 godziny w nocy? Max.

Przewody paliwowe za grube nie sa i tam sie parafinka wytracic moze. W komorze silnika moze i faktycznie jest cieplej niz na zewnatrz, ale obstawiam, ze nieznacznie - moze dzis sie pokusze o wrzucenie termometru pod maske.

Napisano

Tankuję ropę z Auchan, 20-letnie Volvo odpala w mrozy i jedzie z małą ilością paliwa w baku ok.gif

Napisano

> Przewody paliwowe za grube nie sa i tam sie parafinka wytracic moze. W komorze silnika moze i

> faktycznie jest cieplej niz na zewnatrz, ale obstawiam, ze nieznacznie - moze dzis sie pokusze

> o wrzucenie termometru pod maske.

W trakcie jazdy paliwo się nagrzewa - zbiornik w momencie zatrzymania się będzie raczej na plusie.

Zanim dość spora masa takiego paliwa wystygnie to też trochę potrwa (dlatego dobrym pomysłem jest na mrozy zatankować do pełna).

Wiesz - przy naszych temperaturach naprawdę nie ma się czym ekscytować.

Napisano

> W trakcie jazdy paliwo się nagrzewa - zbiornik w momencie zatrzymania się będzie raczej na plusie.

> Zanim dość spora masa takiego paliwa wystygnie to też trochę potrwa (dlatego dobrym pomysłem jest

> na mrozy zatankować do pełna).

> Wiesz - przy naszych temperaturach naprawdę nie ma się czym ekscytować.

Zatem powiadasz, ze jutro i pojutrze zapale ? Ok, to przestaje sie ekscytowac, leje normalne paliwo i ciesze sie jazda smile.gif

Napisano

> Ja najzwyklejszy ON, nie żadne verwy-srerwy. Sibui tu wyjasniał nie raz dlaczego i to co pisał się

> potwierdziło. Ojciec czasem tankuje to "lepsiejsze" paliwo i dwa razy już mu zamarzła ropa w

> baku.

dziwne, że ta verva ON schodziła wolniej od tego zwykłego ON.

Napisano

> W trakcie jazdy paliwo się nagrzewa - zbiornik w momencie zatrzymania się będzie raczej na plusie.

> Zanim dość spora masa takiego paliwa wystygnie to też trochę potrwa (dlatego dobrym pomysłem jest

A co powiesz na temat tematów "denaturowych"?

Pomaga jak umarłemu kadzidło, czy jednak nie zaszkodzi dolewać?

Napisano

> To moze jednak to Pamietam, ze rok temu dawali doklejke "Arktyczny", a teraz moze nie. Zdradz, na

> ktorej stacji to bylo ? Wczoraj dwie odwiedzilem i chyba nie mieli (lub przeoczylem).

Wwa modlińska, w kierunku legionowa na wysokości Trasy Mostu północnego.

A wiesz co, nie wiem czy nie widziałem też na Statoilu przy Okopowej/towarowej (tzn jadąc od Zawiszy w stronę Woli zaraz jak mineisz ulicę srebrną to masz Statoil). Wnoszę tylko po tym,że coś tam kosztowało 6,17pln ale to zawsze była najdroższa stacja w Wwie więc dziwne by było jakby to paliwo było tańsze niż na modlińskiej. Przelotem tylko widziałem cyferki na małym wyświetlaczu więc mogę się mylić, może tyle za Diesla Golda tego tańszego chcieli , nie wiem spineyes.gif.

Napisano

Poczytałem sobie kilka tematów na temat paliwa i odpalania z ostatnich dni, wniosek, - niezły jesteś.

Chcesz, to podam Ci na priw numer telefonu do szefa floty w firmie gdzie pracuję.

Nowe auta ( z grudnia) stawały po przejechaniu np 50km, w różnych częściach Polski. Paliwo zimowy ON z BP.

Sam właśnie wróciłem z warsztatu intercarsu, po reanimacji tdci-ka hehe.

Napisano

Leję je od 5 lat. NIGDY nie było problemów.

Oczywiście leję to paliwo to normalnych aut z silnikiem diesla na pompie wtryskowej, a nie do żadnego wynalazku typu HDIDCICRDPFPD zlosnik.gif

Napisano

> Nowe auta ( z grudnia) stawały po przejechaniu np 50km, w różnych częściach Polski. Paliwo zimowy

> ON z BP.

> Sam właśnie wróciłem z warsztatu intercarsu, po reanimacji tdci-ka hehe.

Kurczaki, to ja na 250 fur odnotowałem 1 (jeden) przypadek pianobijcy, który to "stanął na dębowo", ale potem "postał i pojechał", no ale "strrrrasznie się tym zestresował, chłopina".

A, no i przypadek przymarznięcia ręcznego, ale to chyba nie od paliwa, jak myślisz?

A wiesz, przykłady pojazdów 0,5 (pół) dniowych z przebiegiem 7 (siedem) km, które po odpaleniu przejeżdżały 2-3 metry i stop-maszyna też mogę Ci dać (na linii zalewa się letni napęd, co samo w sobie jest idiotyzmem, w obliczu tego, że samochód często się stokuje)... Tylko o czym to ma świadczyć?

Wiesz - masz prawo wierzyć w co-tam-Ci się podoba, ale pozwól, że ja oprę się na moim doświadczeniu.

Napisano

Gdy zaczynam swój tydzień pracy mam samochód(służbowy)zatankowany pod korek i na te 5 dni paliwa mi zawsze starcza.Koniec tygodnia-paliwo +depresator i samochód przez weekend odpoczywa.

Prywatny tankuje co ok 2 tygodnie przy stanie zbiornika 1/2.

Dwa tankowane na Orlenie,dwa w ciągłym użytkowaniu-potwierdzam to co koledzy piszą.Zwykły ON + depresator+stacja z dużym przerobem+odpowiedni stan paliwa w zbiorniku,do tego zdrowa bateria i rozrusznik i zima nie taka straszna.

Pozdrawiam i byłe do wiosny balwanek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.