Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niedogrzany silnik Megane 1,5 dCi?

Featured Replies

Napisano

Panowie! U mnie w megi jest ciepło w środku, ale do rzadko dochodzi temperatura do 2 kreski a jak dojdzie to za chwilę spada lekko. Chłodnica zimna. Podczas wolnej jazdy temp. na wskaźniku opada, przy jeździe poza miastem rośnie. Termostat wczoraj wymieniony u mechanika, twierdzi, że wszystko jest ok. Czy diesle tak mają? Chyba temperatura silnika nie powinna sie wahać w czasie normalnej eksploatacji? Dodam, że do pracy mam 35 km i na pewno zdążył by się nagrzać...

Napisano

Jeżeli nie ma układu dogrzewania, to w przypadku niewielkiego diesla tak właśnie jest.

Napisano
  • Autor

To mój pierwszy diesel, nie ma dogrzewania.

Napisano

> Panowie! U mnie w megi jest ciepło w środku, ale do rzadko dochodzi temperatura do 2 kreski a jak

> dojdzie to za chwilę spada lekko. Chłodnica zimna. Podczas wolnej jazdy temp. na wskaźniku

> opada, przy jeździe poza miastem rośnie. Termostat wczoraj wymieniony u mechanika, twierdzi,

> że wszystko jest ok. Czy diesle tak mają? Chyba temperatura silnika nie powinna sie wahać w

> czasie normalnej eksploatacji? Dodam, że do pracy mam 35 km i na pewno zdążył by się

> nagrzać...

W przypadku dCi to nie jest za różowo.

1. nie mają dogrzewacza

2. są dobre energetycznie (mało ciepła "wydalają).

Objawy kliniczne (bo to najlepiej odda problem) w Kangoo 1,5 dCi są takie, żeeeee

- wskaźnik LED - generalnie 3 pozycyjny (zero kresek, dwie kreski, cztery kreski*).

Podczas temp takich jak teraz podczas jazdy nie wychodzi na 4 kreski.

A generalnie - te 4 kreski to wartość oznaczająca praktycznie dokładnie "temperatura robocza" - latem też błyskawicznie spada z tych 4 na 2.

Aby wyszedł na roboczą, trzeba wyłączyć ogrzewanie - wtedy potrafi złapać 4 kreski, pod warunkiem, że się JEDZIE i to dość żwawo (żeby dużo ciepła "schodziło" z silnika).

Powyższe to objaw normalny, potwierdzony na kilku egzemplarzach.

Ja wrzuciłbym tekturkę przed chłodnicę, o ile ogrzewanie słabo chodzi.

* no i w górę, gdyby się przegrzewał

Napisano

Zasłoń chłodnicę od dołu do połowy jej wysokości i obserwuj czy będzie ok

Napisano
  • Autor

na razie tego nie zasłaniałem, bo chcę się dopytać, czy to w tym silniku norma czy też jakieś obawy mają mnie ogarnąć smile.gif

Napisano

> Ja wrzuciłbym tekturkę przed chłodnicę, o ile ogrzewanie słabo chodzi.

A jaki to ma sens, jeżeli termostat i tak nie wrzuca na duży obieg?

Napisano

> A jaki to ma sens, jeżeli termostat i tak nie wrzuca na duży obieg?

mniejsze chłodzenie silnika opływem powietrza.

Napisano

Zasłanianie wlotu z przodu nie ma sensu bo w mrozy to nawet 2 kreski ciężko uzyskać a przy postoju silnik i ogrzewaniu na max się wychładza nawet, testowałem zasłanianie wlotów w zeszłą zimę i po wyjeździe za miasto po rozgrzaniu silnik staje się mulisty bo intecooler też jest zasłaniany i spalanie wzrosło mi o 0,5 l. Ogrzewanie teraz mam dobre bo mam elektryczne grzałki w wentylacji także nie narzekam a silnik bardzo mało spala.

Napisano

> mniejsze chłodzenie silnika opływem powietrza.

No to tak. Ale jednoczesnie gwarantowane jego przegrzanie, gdy się wreszcie nagrzeje cfaniaczek.gif

Napisano

> Panowie! U mnie w megi jest ciepło w środku, ale do rzadko dochodzi temperatura do 2 kreski a jak

> dojdzie to za chwilę spada lekko. Chłodnica zimna. Podczas wolnej jazdy temp. na wskaźniku

> opada, przy jeździe poza miastem rośnie. Termostat wczoraj wymieniony

Jakbys zajrzal na francowate to znalazbys moj identyczny post.

Rowniez marzne w mojej megance. W trasie jest ledwo cieplo, a w korku temeperatura spada a ja w srodku uswierkam. Ale niestety TTTM.

Napisano

> No to tak. Ale jednoczesnie gwarantowane jego przegrzanie, gdy się wreszcie nagrzeje

Wczesniej wlaczy sie przeciez wentylator, raczej nie ma szans tak przegrzac diesla wink.gif

Napisano

> Wczesniej wlaczy sie przeciez wentylator, raczej nie ma szans tak przegrzac diesla

Ale wentylator nic nie da przecież, bo chłodnica jest zasłonięta spineyes.gif Wiem, że ciężko jest przegrzać diesla, ale przy zasłoniętej chłodnicy i braku wskaźnika temperatury (a niektóre wyroby samochodopodobne tak mają) może się przegrzać. Generalnie dziwne jest to, że producent nie przewidział tego, że w niektórych krajach jest zima i samochód nie wyrabia. W przypadku Fiata to nie dziwi (akumulatory w Punto), najwidoczniej w przypadku aut francuskich też facepalm%5B1%5D.gif Poprawianie fabryki no.gif

Napisano

> Ale wentylator nic nie da przecież, bo chłodnica jest zasłonięta Wiem, że ciężko jest przegrzać

> diesla, ale przy zasłoniętej chłodnicy i braku wskaźnika temperatury (a niektóre wyroby

> samochodopodobne tak mają) może się przegrzać. Generalnie dziwne jest to, że producent nie

> przewidział tego, że w niektórych krajach jest zima i samochód nie wyrabia. W przypadku Fiata

> to nie dziwi (akumulatory w Punto), najwidoczniej w przypadku aut francuskich też

> Poprawianie fabryki

Hmmm, ale zaslaniasz od przodu, a wentylatory najczesciej sa za chlodnica...

Napisano
  • Autor

U mnie w aucie jest ciepło, ale martwi ta wskazówka temperatury. W punto I jak się nagrzeje to tak stoi.

Napisano

> opada, przy jeździe poza miastem rośnie.

Diesel aby się zagrzał zimą, to musi dostać wycisk.

Gdy nie jest kręcony, stygnie i w kabinie robi się zimno.

Gdy będziesz go piłował, robi się ciepło.

Taki urok klekota zlosnik.gif

Napisano

> No to tak. Ale jednoczesnie gwarantowane jego przegrzanie, gdy się wreszcie nagrzeje

Po to właśnie bozia oczka dała, żeby patrzeć na wskaźnik przy takim "tuningu".

Ale - tak serio - to wyjąwszy intensywną jazdę autostradową obstawiam, że nic by się nie stało - nagrzewnica odebrałaby wystarzczająco dużo ciepła, a wspomożona przez "konwekcyjną" wymianę powietrza przez zasłoniętą chłodnicę + ewentualnie dość intensywną przy załączeniu wentylatora (taka przegroda nie jest przecież szczelna) da spokojnie radę przy mocno ujemnych temperaturach.

Napisano

> U mnie w aucie jest ciepło, ale martwi ta wskazówka temperatury. W punto I jak się nagrzeje to tak

> stoi.

Ale punciak to benzyna, na dokładkę dość stara - tam grzanie jest malina.

Ja widzę po jakości ogrzewania kabiny powalającą różnicę między dieslem a benzyną.

Benzyna "stara" grzeje się moment, w kabinie jest afryka.

Dizel - nie nagrzewa się prawie wcale, w kabinie nogi do pedałów przymarzają.

Nowoczesna benzyna - niestety podobnie :-(

Napisano

> Hmmm, ale zaslaniasz od przodu, a wentylatory najczesciej sa za chlodnica...

No ale przepływu powietrza nie będzie - fizyki nie da się oszukać.

Napisano

> Ja widzę po jakości ogrzewania kabiny powalającą różnicę między dieslem a benzyną.

> Benzyna "stara" grzeje się moment, w kabinie jest afryka.

> Dizel - nie nagrzewa się prawie wcale, w kabinie nogi do pedałów przymarzają.

> Nowoczesna benzyna - niestety podobnie :-(

Przez "nowoczesna" masz na mysli małe pojemności z turbo? Nowoczesne jednostki N/A grzeją się nie gorzej od starych...

Napisano

> Przez "nowoczesna" masz na mysli małe pojemności z turbo? Nowoczesne jednostki N/A grzeją się nie

> gorzej od starych...

No niekoniecznie.

Jeździłem Toyotą Yaris 3 1,0, oraz Yaris 2 1,33 - obie mają grzanie baaaaaaaaaardzo mizerne w porównaniu ze starymi pojazdami tej marki.

Przesiadka do starej Toyoty była wręcz szokiem (że może być taka afryka w samochodzie przy tych temperaturach).

Napisano

> No ale przepływu powietrza nie będzie - fizyki nie da się oszukać.

Będzie - to nie jest szczelna przesłona przecież.

Pociągnie innymi otworami zderzaka, bądź bokiem wokół chłodnicy.

Przy takich temperaturach jak teraz - wystarczy, o ile nie łoisz po autostradzie/górach.

Napisano

> No niekoniecznie.

> Jeździłem Toyotą Yaris 3 1,0, oraz Yaris 2 1,33 - obie mają grzanie baaaaaaaaaardzo mizerne w

> porównaniu ze starymi pojazdami tej marki.

> Przesiadka do starej Toyoty była wręcz szokiem (że może być taka afryka w samochodzie przy tych

> temperaturach).

Pewnie nie jest to kwestia silnika, tylko gorszej (tańszej) nagrzewnicy. Teraz oszczędza się na wszystkim, więc pewnie o to chodzi w tych autach - pewnie w wersjach na Skandynawię, Kanadę czy Rosję są lepsze (droższe) nagrzewnice i ten problem nie występuje. W starszych autach wiele rzeczy robiono "na zapas", teraz już nie.

Napisano

> Będzie - to nie jest szczelna przesłona przecież.

> Pociągnie innymi otworami zderzaka, bądź bokiem wokół chłodnicy.

> Przy takich temperaturach jak teraz - wystarczy, o ile nie łoisz po autostradzie/górach.

No może i faktycznie. Tak czy owak jakoś śmieszy mnie takie poprawianie fabryki i "patenty". Dobry producent przewiduje takie sytuacje i odpowiednio instaluje dogrzewacze/termostaty i inne rzeczy.

Napisano

> opada, przy jeździe poza miastem rośnie. Termostat wczoraj wymieniony u mechanika, twierdzi,

> że wszystko jest ok. Czy diesle tak mają? Chyba temperatura silnika nie powinna sie wahać w

> czasie normalnej eksploatacji? Dodam, że do pracy mam 35 km i na pewno zdążył by się

> nagrzać...

Ekhm... gratulacje ma pan sprawny samochód zlosnik.gif

Megane ma nagrzewnicę elektryczną i dlatego masz ciepło w środku. Ponieważ jest to 1.5dci to niestety ale nie dogrzejesz tego auta, a w korku wręcz schłodzisz.

Temat znany mi z Megane 1.5dCi i Scenica 1.5dCi

Napisano

> No może i faktycznie. Tak czy owak jakoś śmieszy mnie takie poprawianie fabryki i "patenty". Dobry

> producent przewiduje takie sytuacje i odpowiednio instaluje dogrzewacze/termostaty i inne

> rzeczy.

Wiesz, i tak i nie.

Ja na codzień jeżdżę samochodami wyposażonymi w dodatkowe dogrzewacze.

Owszem - dużo szybciej łapią temperaturę, w środku zdecydowanie cieplej jest niż w innych dieslach w tych temperaturach, ale nie zmienia to faktu, że dłuuuugo trzeba jeździć, żeby doprowadzić samochód do temp roboczej (wskaźnik pośrodku skali).

Nie dalej jak wczoraj musiałem przejeździć mocno zastane auto - mocno wieczorową porą, głównymi ulicami miasta zrobiłem ze 40 km zanim nagrzał się w stopniu, który uznałbym za "wystarczy tego dobrego".

Bez dykty samochód pojedzie i nic (strasznego) mu się nie stanie, pytanie tylko takie, ile czasu będzie trwało, zanim wnętrze złapie temperaturę.

Dykta nieco (podkreślam - nieco) poprawia sprawę, ale też cudów nie ma.

Żeby były cudy, to trzebaby SZCZELNIE zamknąć wszelkie wloty od frontu + ogacić miskę olejową, żeby to olej dobrze się rozgrzał.

Napisano

> Pewnie nie jest to kwestia silnika, tylko gorszej (tańszej) nagrzewnicy. Teraz oszczędza się na

> wszystkim, więc pewnie o to chodzi w tych autach - pewnie w wersjach na Skandynawię, Kanadę

> czy Rosję są lepsze (droższe) nagrzewnice i ten problem nie występuje. W starszych autach

> wiele rzeczy robiono "na zapas", teraz już nie.

W Polsce jest - Toyota w std daje tzw cold area package.

Ten samochód z "afryką" jest 13-letni - siłą rzeczy nagrzewnica jest nieco zmulona, a Yarisy to nówki-sztuki (jeden 2 kkm, drugi 12 kkm).

Poza tym widać wyraźnie długi czas łapania temperatury.

Jarek 1,0 przy temp rzędu 0 do -2 st c temperaturę pozwalającą na zgaszenie kontrolki "cold" osiągał dopiero po jakichś 2 km.

W lecie kontrolka taka gaśnie po wyjechaniu z garażu :-)

Napisano

Ten silnik tak ma, miałem go w Clio. Przy mrozach poniżej -10 jadąc od początku na włączonym ogrzewaniu i nadmuchu na 2 nie szło go nagrzać ani trochę. Oczywiście trzeba jechać na wyłączonym ogrzewaniu to po 10 km trochę się zagrzeje, po czym znowu stygnie jak włączysz ogrzewanie. Masakra, do miast się nie nadaje.

Napisano

> No niekoniecznie.

> Jeździłem Toyotą Yaris 3 1,0, oraz Yaris 2 1,33 - obie mają grzanie baaaaaaaaaardzo mizerne w

> porównaniu ze starymi pojazdami tej marki.

> Przesiadka do starej Toyoty była wręcz szokiem (że może być taka afryka w samochodzie przy tych

> temperaturach).

hmm widzisz u mnie w fordzie jest to samo, powietrze z kratek leci ciepłe i w sumie przy obecnych temp jeździ się z ogrzewaniem na full i 2bieg dmuchawy

w poprzednim aucie (astra 1.4) grzanie było wydajniejsze, rzadko kiedy włączałem 2bieg dmuchawy, albo trzeba było dusić pokrętłem, bo z kratek leciało gorące powietrze

IMO to nie tyle kwestia silnika co wydajności nagrzewnicy, poskąpili i pewnie wsadzają taki sam jak do fiesty grinser006.gif

kusi mnie żeby przysłonić chłodnice, bo na 3biegu dmuchawy nie jest w stanie utrzymać temp, spada do jakiś 75'C (std jest ok 90'C)

ciekawe czy coś by pomogło hmm.gif

Napisano

> Ten silnik tak ma, miałem go w Clio. Przy mrozach poniżej -10 jadąc od początku na włączonym

> ogrzewaniu i nadmuchu na 2 nie szło go nagrzać ani trochę. Oczywiście trzeba jechać na

> wyłączonym ogrzewaniu to po 10 km trochę się zagrzeje, po czym znowu stygnie jak włączysz

> ogrzewanie. Masakra, do miast się nie nadaje.

No to tak samo ja w BravoII 1.9 8V zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego mam benzyne

żeby tylko chciała palić tyle co diesel to by był ideał zlosnik.gif

Napisano

> żeby tylko chciała palić tyle co diesel to by był ideał

Gdyby paliła tyle co diesel to też by nie grzała grinser006.gif

Napisano

> Gdyby paliła tyle co diesel to też by nie grzała

PII paliło tyle benzyny co NB ropy a grzało lepiej zlosnik.gif

Napisano

> PII paliło tyle benzyny co NB ropy a grzało lepiej

A jak jezdzilo? grinser006.gif

Napisano

> żeby tylko chciała palić tyle co diesel to by był ideał

Rożnica w cenie dizel-benzyna nigdy by mi się nie zwróciła zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a u mnie jest ciepło w środku, nawet na klimatroniku ustawionym na AUTO smile.gif

Napisano

> Ja wrzuciłbym tekturkę przed chłodnicę, o ile ogrzewanie słabo chodzi.

Należy być bardziej precyzyjnym. "Przed chłodnicę" może znaczyć bezpośrednio przed, co zwyczajnie zatrzyma przepływ powietrza i najmocniejsze wentylatory nie przepchną powietrza przez tekturę, a może znaczyć również 10-20 cm przed, co ma sens. To 10-20 znaczy mniej więcej tyle, co zasłonięcie grilla.

Ja w foce mam całkowicie zasłonięte otwory pod zderzakiem, a grill, w połowie. Wolna jest prawa strona, tam gdzie jest pobór powierza do intercoolera. Z takim wieśniackim patentem, łapię temp. 90 - 95*C. Bez niego, choćbym nie wiem co robił, temp. ledwo dochodziła do 80*C. Mówimy oczywiście o mrozach rzędu 15-20 stopni.

Nawet jeśli robi się cieplej i płyn idzie w duży obieg, to wentylatory spokojnie go wychłodzą, bo jest miejsce bezpośrednio przed chłodnicą.

Napisano

> Ale punciak to benzyna, na dokładkę dość stara - tam grzanie jest malina.

> Ja widzę po jakości ogrzewania kabiny powalającą różnicę między dieslem a benzyną.

> Benzyna "stara" grzeje się moment, w kabinie jest afryka.

> Dizel - nie nagrzewa się prawie wcale, w kabinie nogi do pedałów przymarzają.

> Nowoczesna benzyna - niestety podobnie :-(

Dokładnie tak jest...niestety...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.