Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatywa dla szamponu samochodowego

Featured Replies

Napisano

Czyli jak w temacie.

Dzisiaj zdarzyla mi nastepujaca sytuacja. Samochod nie byl myty dosc dlugo, uwalony masakrycznie. Stwierdzilem ze go umyje. A tu niespodzianka, brak szamponu samochodowego. Poszedlem na pobliska stacje kupic nowy. Po drodze przyszla mi do glowy mysl. Czego mozna uzyc w zastepstwie samoponu, a czego lepiej sie wystrzegac. Czyli, co bedzie mialo wlasciwosci myjace a co wrecz niszczace lakier?

Do glowy przyszlo mi: Plyn do mycia naczyn, szampon, tyle ze do wlosow, woda z mydlem.

Reasumujac, czego mozna uzyc w razie braku szamponu, czego lepiej unikac?

Napisano

> Reasumujac, czego mozna uzyc w razie braku szamponu, czego lepiej unikac?

Możesz wszystkiego, płynu do naczyń, szamponu do włosów, proszku do prania, mydła w płynie itp. Szampony samochodowe różnią się od tego brakiem świadectwa PZH, niebieskim barwnikiem i może jakimiś dodatkami nabłyszczającymi, z naciskiem na szczającymi hehe.gifgrinser006.gif.

Napisano

> Czyli jak w temacie.

> Dzisiaj zdarzyla mi nastepujaca sytuacja. Samochod nie byl myty dosc dlugo, uwalony masakrycznie.

> Stwierdzilem ze go umyje. A tu niespodzianka, brak szamponu samochodowego. Poszedlem na

> pobliska stacje kupic nowy. Po drodze przyszla mi do glowy mysl. Czego mozna uzyc w

> zastepstwie samoponu, a czego lepiej sie wystrzegac. Czyli, co bedzie mialo wlasciwosci myjace

> a co wrecz niszczace lakier?

> Do glowy przyszlo mi: Plyn do mycia naczyn, szampon, tyle ze do wlosow, woda z mydlem.

jesli dbasz o lakier jak wiekszosc ludzi to mozesz umyc wszystkim tym co wymieniłeś.

Napisano

Aktywna piana. Żaden szampon tak nie myje, poza tym za 30 zł można kupić tyle aktywnej piany, że wystarczy na rok dla 10 aut.

Napisano

"Minimum", łatwo dostępne to szampon Sonaxa, z czerwoną (albo pomarańczową) nakrętką.

Raczej unikaj "środków zastępczych".

Napisano

ja napieram płynem do naczyń z ciepłą wodą, potem dokładnie płukanie zimną i nigdy nic złego się nie działo wazniak.gif

Napisano

Wszystkim oprócz Cifa i szamponu przeciwłupieżowego.

Napisano
plyn do kapieli.....stosowany byl na poprzednim aucie rodzicow przez 13 lat, lakierowi nic sie nie stalo, wygladal lepiej niz na mlodszych autach ok.gif
Napisano

> ja napieram płynem do naczyń z ciepłą wodą, potem dokładnie płukanie zimną i nigdy nic złego się

> nie działo

bo się nie będzie działo hehe.gif

ale różnica w myciu ludwikiem i dobrym szamponem jest spora, ale 98% userów to nie detailerzy więc nie będę się rozwodził na ten temat zlosnik.gif

Napisano

a wyjaśnij proszę bo ja tę różnicę w dobrym szamponie to widzę wtedy, jak po nim muszę szyby denatem wygilać bo takie są zapaćkane po dobrym szamponie wink.gifwink.gif

Napisano

zdecydowanie plynu do mycia naczyn tongue.gif

Napisano

Ja bym użył szampon do włosów albo jakiś płyn do kąpieli.

Unikałbym płynu do mycia naczyń. Podobno są bardzo agresywne i mogą niszczyć np. uszczelki. Przy jednorazowym myciu nic się oczywiście nie stanie ale przy wielokrotnym mogą być już pewnie jakieś ślady.

Napisano

Ja kupuje najtanszy 5litrow do mycia naczyn w markecie, sprawdza sie bardzo dobrze i jest tanszy niz ten do samochodów

Napisano

Myj płynem do kąpieli. Na myjni koło mojego byłego miejsca pracy tym myli. A zużycie na tej myjni ręcznej mieli duże tego ok.gif

Napisano

> Czyli jak w temacie.

> Dzisiaj zdarzyla mi nastepujaca sytuacja. Samochod nie byl myty dosc dlugo, uwalony masakrycznie.

> Stwierdzilem ze go umyje. A tu niespodzianka, brak szamponu samochodowego. Poszedlem na

> pobliska stacje kupic nowy. Po drodze przyszla mi do glowy mysl. Czego mozna uzyc w

> zastepstwie samoponu, a czego lepiej sie wystrzegac. Czyli, co bedzie mialo wlasciwosci myjace

> a co wrecz niszczace lakier?

> Do glowy przyszlo mi: Plyn do mycia naczyn, szampon, tyle ze do wlosow, woda z mydlem.

Płyn do mycia naczyń raczej nie nadaje się, bo często zawiera ocet, który potrafi odbarwiać lakier.

Napisano

> Możesz wszystkiego, płynu do naczyń, szamponu do włosów, proszku do prania, mydła w płynie itp.

> Szampony samochodowe różnią się od tego brakiem świadectwa PZH, niebieskim barwnikiem i może

> jakimiś dodatkami nabłyszczającymi, z naciskiem na szczającymi .

ja plynu do naczyn czasem uzyje, ladnie wczoraj pastowales lanosa za myszkowem na drodze

hehe.gif pisalem o tym na kaciku RwC ale chyba tam nie zagladasz

Napisano

nie pamieam teraz podstawy ale ponoc plynu do mycia naczyn nie powinno sie uzywac ( po za opcja ocet itp jak rwcik wspomnial moga miec jakeis sole chyba jesli dobrze pamietam)

Napisano

> Ja bym użył szampon do włosów albo jakiś płyn do kąpieli.

> Unikałbym płynu do mycia naczyń. Podobno są bardzo agresywne i mogą niszczyć np. uszczelki. Przy

> jednorazowym myciu nic się oczywiście nie stanie ale przy wielokrotnym mogą być już pewnie

> jakieś ślady.

Co jest delikatniejsze skóra rąk czy uszczelki i lakier samochodowy?

Jakoś po x-diesięciu latach ręcznego mycia naczyń ani mojej mamy ani babci ręce nie są bardziej zniszczone niż moje choć sam sporadycznie zmywam naczynia.

Jak widać można sobie między marketingowe bajki włożyć opowieści o toksyczności płynu do mycia naczyń.

Większe szkody wywoła sól drogowa.

Napisano

Myślisz, że nie robi różnicy fakt, że ludzka, żywa skóra samoistnie się regeneruje, a lakier smochodowy i uszczelki nie hmm.gif

Napisano

> Myślisz, że nie robi różnicy fakt, że ludzka, żywa skóra samoistnie się regeneruje, a lakier

> smochodowy i uszczelki nie

Myślę, że większe szkody zrobi kwaśny deszcz latem i sól zimą niż mycie auta płynem do naczyń.

Każdy związek chemiczny by zareagował potrzebuje czasu. Płyn do naczyń czy jaki kolwiek inny najpierw rozpuszcza osady z lakieru i chwilę potem jest zmywany. Nie zdąży wejść w reakcję z lakierem. Większość z nas po umyciu woskuje lakier, więc tworzy dodatkową warstwę ochronną.

Osobiście nie zauważyłem negatywnego działania jakiegokolwiek detergentu na lakier samochodu. Stosowałem już rózne wynalazki i wszystkie tak samo zmywają brud. Wosk nakładam co pół roku.

Napisano

> Aktywna piana. Żaden szampon tak nie myje, poza tym za 30 zł można kupić tyle aktywnej piany, że

> wystarczy na rok dla 10 aut.

Poleć nazwę tego cuda, co to wystarcza na rok na 10 aut i to za 30zł zlosnik.gif

Napisano

Myśle, że szamponu do włosów możesz uzyć bez problemu,

natomiast płyn do naczyń może okazać się zbyt agrsywny do wosku jeżeli takowy posiadasz na karoserii i poprostu go usunie.

Napisano

> a wyjaśnij proszę bo ja tę różnicę w dobrym szamponie to widzę wtedy, jak po nim muszę szyby

> denatem wygilać bo takie są zapaćkane po dobrym szamponie

To może on jest "dobry", a nie dobry? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.