Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotelik dla dziecka?

Featured Replies

Napisano

Przyszła pora zaopatrzyć się w fotelik.Jaki wybrać przedział wagowy- 9-25kg czy 9-36kg? hmm.gif

Napisano

> Przyszła pora zaopatrzyć się w fotelik.Jaki wybrać przedział wagowy- 9-25kg czy 9-36kg?

9-18 ok.gif

Napisano

> 9-18

dodał bym 9-18 i 15-36 ok.gif

IMO najlepsze rozwiązanie

Napisano

> Przyszła pora zaopatrzyć się w fotelik.Jaki wybrać przedział wagowy- 9-25kg czy 9-36kg?

9-36 kg - tylko sprawdz czy wygodny dla dzieciaka. 9-25kg to praktycznie to samo co 9-18kg, a dopiero 9-36kg robi roznice.

Napisano

> A dlaczego ten właśnie przedział?

bo foteliki z przedziału 9-36 to porażka, mam taki i nie widzę malucha siedzącego w takim feteliku - pozycja siedząca

małe dziecko często przysypia w aucie i najlepiej sprawdza się fotelik półleżący

może 9-25kg byłby OK, ale później i tak braknie

Napisano

> A dlaczego ten właśnie przedział?

no bo rozumiem ze to pierwszy fotelik po nosidełku. Zatem przyjmuje ze dziecko wazy w okolicach 9-10 kg. Reszta tłumaczeni jest chyba zbędna. Jak dziecko urośnie (za 2- 3 lata) sprzedasz ten i kupisz kolejny rozmiar. Teoretycznie takie foteliki (9-36) są uniwersalne ale to troche tak jakby kupić większe buty i na poczatek uzupełnić dodatkowymi wkładkami i watą zeby noga nie latała zlosnik.gif

To oczywiście moje zdanie i zrobisz jak uważasz ale sądze ze jak coś jest do wszytskiego to jest do niczego zlosnik.gif Zawsze mozna kupić fajna używke w dobrej cenie. Ja kupiłem nowego mc Tobi i używke chicio do drugiego samochodu gdzie dziecko jeździ okazjonalnie ale oba są z zakresu 9-18 wink.gif

Napisano

> 9-36 kg - tylko sprawdz czy wygodny dla dzieciaka. 9-25kg to praktycznie to samo co 9-18kg, a

> dopiero 9-36kg robi roznice.

posadzisz rocznego malucha do takiego fotelika ?

i po 15min głowa mu wisi oslabiony.gif

a w takim 9-18 gościo sobie leży wygodnie i kima grinser006.gif

Napisano

zależy ile razy chcesz fotelik dziecku kupować, bo kupić nie problem (jak jest kasa), ale "stary" sprzedać w dobrej cenie to już sztuka.

moje dziecka (obadwa) mają/miały:

1) fotelik z bazą dla niemowlaków EVENFLO - już nie mam go

2) fotelik DELTIM VOYAGER (regulacje dla 3 wielkości) - ujeżdża go synek

3) siedzisko (podstawka) GRACO 15-36 kg - ujeżdża córka

urządzenia atestowane, bezpieczne, bez cudów, nie martwię się co na przyszłość mam kupić ok.gif

Napisano

> dodał bym 9-18 i 15-36

> IMO najlepsze rozwiązanie

Moim zdaniem też.

Inne rozwiązania są tańsze, bo drugi fotelik może być już tym ostatnim, ale wolałem mieć lepiej dopasowane foteliki do wzrostu dzieciaków, no i 9-18 można lepiej "spoziomować" do spania oraz zagłowek jest mniejszy, dzięki czemu główka w czasie snu "nie leci".

Myśmy akurat wybrali

9-18 chicco key1

15-36 roemer kid plus

i mogę im wystawić dobre recenzje, ale każdy wybiera co uważa.

Napisano

właśnie taką podstawkę GRACO mam.

córka (8 lat) siedząc na niej jest zapięta pasem, jak dorosły. głowa w pełni oparta na zagłówku.

nie widzę możliwości by "duże" małe dzieci siedziały w foteliku frown.gif

Napisano

> właśnie taką podstawkę GRACO mam.

> córka (8 lat) siedząc na niej jest zapięta pasem, jak dorosły. głowa w pełni oparta na zagłówku.

> nie widzę możliwości by "duże" małe dzieci siedziały w foteliku

nie wiem co znaczy duże ? mój 5latek jeździ właśnie w takim foteliku

fotelik_-1228M.jpg

i faktycznie jest możliwość odłączenia oparcia, ale piszą że nie zalecają

ten fotelik kosztuje niecałe 400zł, nie majątek icon_rolleyes.gif

Quote:

Wiodący producenci fotelików tacy jak: Maxi-Cosi, Roemer, Concord, BeSafe już od dawna wycofali się z pozwolenia na użytkowanie ich fotelików 15-36 w wersji bez wysokiego oparcia. Choć fizycznie jest to możliwe, ponieważ samodzielny demontaż oparcia nie sprawia trudności, to producenci ci podkreślają, że ich produkty są obecnie homologowane z wysokim oparciem i pozwalają wyłącznie na takie ich użytkowanie. W toku własnych testów wewnętrznych doszli do przekonania, że
fotelik bez wysokiego rozbudowanego oparcia nie zapewnia ochrony dziecku podczas zderzenia bocznego.

Napisano

Mam synka 11 miesięcy i w najbliższym czasie dostanie nowy foteli.

Stałem przed identycznym dylematem jak Ty. Po wysłuchaniu miliona sprzecznych opinii poszedłem do sklepu, pooglądałem i zdecydowałem się na 9-36.

Fotelika mają teraz regulację w tylu płaszczyznach że nie ma mowy żeby nie przylegały do dziecka i miały słabe trzymanie boczne - a bezpieczeństwo jest najważniejsze.

Ja wybrałem http://www.recaro-polska.pl/foteliki-dzieciece/9-36kg

Napisano

> posadzisz rocznego malucha do takiego fotelika ?

> i po 15min głowa mu wisi

To chyba kwestia bardziej konstrukcji fotelika i oparacia w samochodzie. mialem 9-25kg (czyli to samo co 9-18kg) i owszem, po "rozlozeniu" do spania glowa mniej spadala (ale to nie bylo gwarancja, ze nie gibnie sie jakos dziwnie na dol/bok). Poza tym, 9-36 kg sa rozne i np. ten ma regulacje nachylenia taka sama jak w 9-18/25.

> a w takim 9-18 gościo sobie leży wygodnie i kima

U mnie sobie nawet w 15-36kg leza i kimaja zlosnik.gif

Napisano

W tym foteliku masz niezależne pasy wiec może być. Ale wiele osób kupuje foteliki w których dziecko zapina się pasami auta. A zapewne niewiele osób wie (w tym sprzedawcy fotelików ) że dziecko do 3 roku życia niema w pełni wykształconej miednicy i pasy 3 pkt nie zapewniają praktcznie w tym miejscu prawidłowej ochrony.

Inna sprawa wsadziłeś do tego fotelika dziecko bezpośrenio z nosidełka?

Napisano

Osobiście uważam że fotelik 9-18 jest najodpowiedniejszy.

Napisano

> Inna sprawa wsadziłeś do tego fotelika dziecko bezpośrenio z nosidełka?

Młody dostanie fotelik dopiero za 10 dni. Ale przesiądzie się bezpośrednio z nosidełka.

Szczerze powiedziawszy to po lekturze internetowej nie byłem przekonany do 9-36. Kiedy zobaczyłem ten fotelik i możliwości jego regulacji to uświadomiłem sobie że jest OK.

Napisano

> http://fotelik.info/pl/news/siedziska_bez_oparcia_nie_gwarantuja_ochrony,76.html

Quote:

Jeszcze do niedawna również i my nauczaliśmy, że foteliki 15-36 można rozmontować. Obecnie wiadomo, że samo siedzisko nie stanowi gwarancji bezpieczeństwa, a demontaż oparcia z zagłówkiem jest zdecydowanie odradzany.

Wiarygodność serwisu... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> no bo rozumiem ze to pierwszy fotelik po nosidełku. Zatem przyjmuje ze dziecko wazy w okolicach

> 9-10 kg. Reszta tłumaczeni jest chyba zbędna. Jak dziecko urośnie (za 2- 3 lata) sprzedasz ten

> i kupisz kolejny rozmiar. Teoretycznie takie foteliki (9-36) są uniwersalne ale to troche tak

> jakby kupić większe buty i na poczatek uzupełnić dodatkowymi wkładkami i watą zeby noga nie

> latała

> To oczywiście moje zdanie i zrobisz jak uważasz ale sądze ze jak coś jest do wszytskiego to jest do

> niczego Zawsze mozna kupić fajna używke w dobrej cenie. Ja kupiłem nowego mc Tobi i używke

> chicio do drugiego samochodu gdzie dziecko jeździ okazjonalnie ale oba są z zakresu 9-18

Ale wiesz dziecko dziecku nierówne, nasz jak miał 9 miesięcy ważyl 11 kg, wzrostu nie pamiętam ale w sporym foteliku nosidełkowym chicco się nie mieścił. Fotelik 9-18 zimą a taką porę roku mieliśmy kupując drugi fotelik byłby niewygodny. Młody dosatał Britax Evolva ma super wygodnie, jak jedziemy dłużej pozycja spoczynkowa/znacznie wygodniejsza niż w recaro/ i szafa gra ok.gif

Starsza córka też jeździła w 9-36 /kiddy life pro/ i się świetnie sprawdził.

Jak dzieciak drobny to rzeczywiście taki fotelik 9-18 może mieć sens.

Krótko mówiąc kupić można w necie ale wcześniej trzeba dzieciaka "przymierzyć" do danego fotelika.

Napisano

My również dużymi krokami zmierzamy do zmiany fotelika z nosidełka Maxi Cosi Cabrio na fotelik 9-18 lub 9-36.

Na samym początku byłem przekonany w 100% na fotelik 9-36 z Recaro ale czytając Wasze opinie na chwile obecna nie mam przekonania w 100% do tego typu rozwiązania.

Nasze dziecko jest bardzo drobne i prawie zawsze jak gdzieś z nami podróżuje to śpi, dlatego chciałbym uniknąć "wiszenia" główki dziecka podczas podróży.

Może faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie fotelik 9-18 kg.

Ktoś posiada bądź miał:

http://allegro.pl/recaro-young-expert-8xkolor-3xgratis-ursynow-i2209629484.html

Napisano

> My również dużymi krokami zmierzamy do zmiany fotelika z nosidełka Maxi Cosi Cabrio na fotelik 9-18

> lub 9-36.

> Na samym początku byłem przekonany w 100% na fotelik 9-36 z Recaro ale czytając Wasze opinie na

> chwile obecna nie mam przekonania w 100% do tego typu rozwiązania.

> Nasze dziecko jest bardzo drobne i prawie zawsze jak gdzieś z nami podróżuje to śpi, dlatego

> chciałbym uniknąć "wiszenia" główki dziecka podczas podróży.

> Może faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie fotelik 9-18 kg.

> Ktoś posiada bądź miał:

> http://allegro.pl/recaro-young-expert-8xkolor-3xgratis-ursynow-i2209629484.html

Podejdź do sklepu i obejrzyj te foteliki. Recaro 9-36 który wklejałem w poście wyżej ma taki sam zakres regulacji jak mniejszy, a dzięki wkładce nie ma opcji żeby dziecku główka gdzieś zwisała grinser006.gif

Napisano

> Podejdź do sklepu i obejrzyj te foteliki. Recaro 9-36 który wklejałem w poście wyżej ma taki sam

> zakres regulacji jak mniejszy, a dzięki wkładce nie ma opcji żeby dziecku główka gdzieś

> zwisała

z doświadczenia piszesz ?

bo ja mam taki fotelik tyle że w wersji STM, ale to klon

i dziecko jak zaśnie to głowa mu spada, wczoraj młodemu trzy razy podnosiłem spineyes.gif

dodatkowo IMO dziecko powyżej 30kg raczej nie wejdzie do tego fotelika

mój synek ma koło 20kg i już w zimowych ciuchach jest na styk - wąski jest

tutaj fotelik który wrzucałem wcześniej jest o wiele lepszy ok.gif

wkładka trzyma tylko pupę grinser006.gif

jak ktoś dużo jeździ to nie polecam, na krótkie trasy jest ok.gif

Napisano

> z doświadczenia piszesz ?

> bo ja mam taki fotelik tyle że w wersji STM, ale to klon

> i dziecko jak zaśnie to głowa mu spada, wczoraj młodemu trzy razy podnosiłem

> dodatkowo IMO dziecko powyżej 30kg raczej nie wejdzie do tego fotelika

> mój synek ma koło 20kg i już w zimowych ciuchach jest na styk - wąski jest

> tutaj fotelik który wrzucałem wcześniej jest o wiele lepszy

> wkładka trzyma tylko pupę

> jak ktoś dużo jeździ to nie polecam, na krótkie trasy jest

Z doświadczania to na razie z dzieciakami sąsiadów wink.gif Mają dwójkę i młodszemu też kupili ten fotel.

Szerokość fotelika też jest regulowana hmm.gif

Napisano

> Podejdź do sklepu i obejrzyj te foteliki. Recaro 9-36 który wklejałem w poście wyżej ma taki sam

> zakres regulacji jak mniejszy, a dzięki wkładce nie ma opcji żeby dziecku główka gdzieś

> zwisała

Model 9-36 oglądałem w sklepie i jedynie co zwróciło moją uwage to mały zakres regulacji fotelika. Dziecko siedząc w nim siedzi bardziej pionowo, nawet gdzy fotel jest pochylony na maxa. Fotelika 9-18 nie widziałem ale sądze, że pozycja dziecka w nim jest bardziej leżąca niż w 9-36.

Napisano

> Z doświadczania to na razie z dzieciakami sąsiadów Mają dwójkę i młodszemu też kupili ten fotel.

a ja bym chyba nie kupił, zwłaszcza recaro - drogi i tylko *** grinser006.gif

> Szerokość fotelika też jest regulowana

właśnie chyba nie, ale na 100% nie pamiętam

rys_funkcje.jpg

Napisano

> a ja bym chyba nie kupił, zwłaszcza recaro - drogi i tylko ***

> właśnie chyba nie, ale na 100% nie pamiętam

Szerokość fotelika nie jest regulowana. Pani w sklpie tłumaczyła mi, że foteliki 9-36 kg są inaczej testowane i podlegaja innym klasyfikacja dlatego tak słabe noty. Ale ile w tym prawdy?? niewiem.gif

Napisano

> Szerokość fotelika nie jest regulowana. Pani w sklpie tłumaczyła mi, że foteliki 9-36 kg są inaczej

> testowane i podlegaja innym klasyfikacja dlatego tak słabe noty. Ale ile w tym prawdy??

niewiem.gif noty nie są jakieś tragiczne *** to jest ok.gif przy takim szerokim zastosowaniu

ale trzeba mieć to na uwadze i na pewno lepsze jest rozwiązanie z dwoma fotelikami

ten fotelik który teraz kupiłem kosztował prawie połowę tego co Recaro - Sunshine Kids MONTEREY niecałe 400zł ok.gif

do tego dobrać jakiś 9-18 za 400zł i jest $$$ na to samo grinser006.gif

Napisano

> Model 9-36 oglądałem w sklepie i jedynie co zwróciło moją uwage to mały zakres regulacji fotelika.

> Dziecko siedząc w nim siedzi bardziej pionowo, nawet gdzy fotel jest pochylony na maxa.

> Fotelika 9-18 nie widziałem ale sądze, że pozycja dziecka w nim jest bardziej leżąca niż w

> 9-36.

Recaro YS, czyli 9-36 wlasnie ma ta wade, ze ma bardzo maly zakres regulacji, oraz ze ma sztywne polaczenie siedziska z plecami. Jezeli ich model 9-18 ma tak samo to ja bym sobie ten fotelik odpuscil. Inne 9-18 maja bardzo duza regulacje. W 9-36 juz to nie jest takie proste, ze wzgledu na wymiary (uniwersalnosc) fotelika, weic nie ma co porownywac do 9-18

Poza tym Recaro YS to dobry fotelik ok.gif

Napisano

> ten fotelik który teraz kupiłem kosztował prawie połowę tego co Recaro - Sunshine Kids MONTEREY

> niecałe 400zł

> do tego dobrać jakiś 9-18 za 400zł i jest $$$ na to samo

Mielismy takie :

LInK

LINK

i zdecydowanie chwale mozliwośc położenia i spania dziecka podczas podróży,Starsza po rzesiadce na graco miała problem że jej głowa leciała do przodu jak przysneła...

Napisano

kup 9-18kg markowy np tobi maxcossi wydasz ok 1000zł a jak mały wyrośnie sprzedasz niewiele tracąc i kupisz nowy większy.

mam taki fotelik od 18m-ce i wygląda jak nowy do tego mały jest mega zadowolony wink.gif

Napisano

Bierz 9-18kg. Syn właśnie przesiadł się już z takiego na większy, więc jak by co jest do sprzedania.

Napisano

> Mam synka 11 miesięcy i w najbliższym czasie dostanie nowy foteli.

> Stałem przed identycznym dylematem jak Ty. Po wysłuchaniu miliona sprzecznych opinii poszedłem do

> sklepu, pooglądałem i zdecydowałem się na 9-36.

> Fotelika mają teraz regulację w tylu płaszczyznach że nie ma mowy żeby nie przylegały do dziecka i

> miały słabe trzymanie boczne - a bezpieczeństwo jest najważniejsze.

> Ja wybrałem http://www.recaro-polska.pl/foteliki-dzieciece/9-36kg

ponad rok temu byłem w tej samej sytuacji. Każdy poleca to co sam kupił.

Pooglądałem foty w necie, podjechałem do sklepu niedaleko i kupiłem ten sam model co Ty.

Recaro ma jak dla mnie jedną podstawową zaletę - osłony boczne są prostopadle do oparcia. U innych producentów widziałem porozchylane na boki. Z własnego doświadczenia z trzymaniem (i nietrzymaniem) bocznym uznałem że Recaro ma jedyne rozwiązanie.

Inne zalety to

- możliwość lekkiego pochylenia - unosi się przód fotelika.

- materiał z którego jest wykonany normalnie ma kolor czarny, przy jakimkolwiek uszkodzeniu zmienia kolor na jasnoniebieski

- obicie jwst wykonane z prawdziwego materiału tapicerskiego, po prawie dwóch latach używania nic nie jest wytarte, a jeżdżę sporo

Napisano

Byłem wczoraj w sklepie w, ktorym moglem zobaczyć oba foteliki jednocześnie. Małgo nie było z nami i nie moglismy go przymierzyć ale stwierdzam, że na ten moment kupił bym 9-18 ze względu na to, że nasz syn jest "drobniutki" i ten włśnie foteli będzie mu lepiej pasował.

W 9-36 pozycja siedząca jest zbyt pionowa dla tak małego jeszcze dzieciaka.

Oglądałem jeszcze Maxi Cosi ale tam znowy nie ma tak dobrego zagłówka jak w Recaro.

Napisano

> stwierdzam, że na ten moment kupił bym 9-18 ze względu na

> to, że nasz syn jest "drobniutki" i ten włśnie foteli będzie mu lepiej pasował.

> W 9-36 pozycja siedząca jest zbyt pionowa dla tak małego jeszcze dzieciaka.

ok.gif i ona* jest słuszna

*ona-ta koncepcja zlosnik.gif

Napisano

Jak nasza corka skonczyla roczek, to zmienilismy fotelik-nosidelko na zwykly 9-18 maxi cosi priori xp.

Naprawde mocno go polecam. Fotelik byl montowany chyba w przynajmniej 10 roznych autach i w kazdym pasowal idealnie i przy poprawnym naciagnieciu siedzial przetwierdzony do fotela nieruchomo. Corka zawsze mowila ze jest bardzo wygodny i chyba dzieki temu fotelikowi bardzo lubi jezdzic samochodem.

Przebyla w nim 3 razy trase Irlandia-Polska czyli 2500km i wiekszosc czasu przespala.

Teraz ma troche ponad 3 latka, wazy 16 kilo. Kupilismy juz nastepny fotelik 15-36(graco junior maxi) ktory jest zamontowany w drugim samochodzie, wiec okazjonalnie go uzywa. Ale nadal w glownym samochodzie jezdzi na tym maxi cosi priori i chyba jeszcze troche nim pojezdzi

Napisano
  • Autor

Przez dwa dni maluch jeździł w takim foteliku .Fotelik bardzo wygodny,regulowane oparcie(przydatne na przednim fotelu),konstrukcja bardzo ,solidna jak na te pieniądze.Ale podczas jazdy gdy mały przysnął główka zwisała jak niepodlany kwiatek.

Dziś już kupiliśmy CARETERO DIABLO XL ,wyposażony w funkcję spania i od razu udało się przetestować bo małemu zachciało się spać.Główka nie wisiała.W porównaniu do 4Baby maluch siedzi wyżej i może obserwować dookoła co się dzieje.

Napisano

> Jak nasza corka skonczyla roczek, to zmienilismy fotelik-nosidelko na zwykly 9-18 maxi cosi priori

> xp.

> Naprawde mocno go polecam. Fotelik byl montowany chyba w przynajmniej 10 roznych autach i w kazdym

> pasowal idealnie i przy poprawnym naciagnieciu siedzial przetwierdzony do fotela nieruchomo.

> Corka zawsze mowila ze jest bardzo wygodny i chyba dzieki temu fotelikowi bardzo lubi jezdzic

> samochodem.

> Przebyla w nim 3 razy trase Irlandia-Polska czyli 2500km i wiekszosc czasu przespala.

> Teraz ma troche ponad 3 latka, wazy 16 kilo. Kupilismy juz nastepny fotelik 15-36(graco junior

> maxi) ktory jest zamontowany w drugim samochodzie, wiec okazjonalnie go uzywa. Ale nadal w

> glownym samochodzie jezdzi na tym maxi cosi priori i chyba jeszcze troche nim pojezdzi

ja z maxi cosi 9-18 bylem srednio zadowolony fotelik owszem wygodny ale jakosc obic tapicerkich bardzo slaba przez 1,5 roku uzywania kolory mocno zblakly a tkanina byla mocno zniszczona

teraz uzywam 12-36 od 2 lat

Concord Lift Evo PT i jest duzo lepszy material doskonaly w czyszczeniu plam i nie widac po nim sladow uzytkowania..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.