Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które auta są produkowane w Japonii?

Featured Replies

Napisano

Może była już na ten temat dyskusja i może nie ma to istotnego wpływu na jakość, ale tak z ciekawości pytam: Które auta są produkowane w Japonii? Dobrze mi znany właściciel mazdy 6 twierdzi, że z japońskich marek to tylko mazdy (i lexusy, ale Lexus to chyba nie japońska marka; zresztą mniejsza o to), a np. nissany już nie. Ile w tym prawdy... niewiem.gif Zapewne niewiele, ale może Wy coś więcej o tym wiecie. hmm.gif

Napisano

[...]Które auta są produkowane w Japonii? Dobrze mi znany właściciel mazdy 6

> twierdzi, że z japońskich marek to tylko mazdy[...] a np. nissany już nie. Ile w tym prawdy... Zapewne niewiele,

> ale może Wy coś więcej o tym wiecie.

Zalezy na ktory rynekpalacz.gif, ale generalnie ma czesciowa racjezlosnik.gif (w bardzo pojetym ogole)wink.gif:

Jest tendencja produkowania w "loklanych" lub "tanszych" fabrykach,

np Ford Focus u mnie jedynie XR5 - EU ST jest Made in Gemrany, reszta jest klepana w Tajlandiizlosnik.gif,

Z reszta, lizak.gif - z glowy - beda roznice regionalne na EU, np Yaris jest z Francji, o ile sie nie wylepalacz.gif:

Nissan:

-370Z - Made in Japan,

-Dualis (Q cos tam w EU) - Made in UK,

-GTR - Japan,

-Maxima - Japan

-Micra - Made in Indializak.gif,

- Murano - Made in Japan,

-Navara - Made in Spain,

-Pathfinder - Made in Spain,

-Nissan Patrol - Made in Japan,

-Nissan Tiida - Made in Thailand,

-Nissan X-Trial - Made in Japan,

Toyota:

-Aurion - Made in Australia,

-Camry - Australia,

-Corolla - Japan,

- FJ Cruiser - Japan,

-Hiace - Japan,

-Hilux - Thailand,,

-Kluger/Highlander - Japan,

-Land Cruiser (Prado (150), 200, 79) - Japan,

-Prius - Japan,

-Prius C - Japan,

-RAV4 - Japan,

-Rukus - Japan,

-Tarago - Japan,

-Yaris - Japan,

No i popatrzmy na ... Honda:zlosnik.gif:

-Accord - Made in Thailand

-Accord Euro - Japan,

-City - Made in Thailand,

-Civic - Japan (5d Made in UK) - docelowo wszystkie modele Made in Thailandpalacz.gif,

-CRV - Thailand,

-CR-Z - Japan,

-Insight - Japan,

-Jazz - Thailand,

-Legend - Japan,

-Oddysey - Japan

Napisano

> -Micra - Made in India,

Jeszcze Chiny i Tajladnia oraz Meksyk zlosnik.gif

> -Yaris - Japan,

Francja tez. I zeby bylo smieszniej to przynajmniej Y1 roznily sie od siebie w zaleznosci czy z Japonii czy Francji. Yaris III juz chyba only made in france.

> -Accord Euro - Japan,

Indie tez

> -Civic - Japan (5d Made in UK) - docelowo wszystkie modele Made in Thailand,

A gdzie tam, 3d tez sa z UK zlosnik.gif. A do tego Tajwan, Wietnam, Turcja, Indie i jeszcze kilka innych zlosnik.gif

> -CRV - Thailand,

Wg mnie to UK - Swindon

Napisano

nowy Jazz made in China grinser006.gif na EU grinser006.gif

a Mazdy owszem ale oprócz " 2 " ... która jest najbardziej bezawaryjnym i bezobsługowym ooniee.gif modelem zresztą grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> nowy Jazz made in China na EU

> a Mazdy owszem ale oprócz " 2 " ... która jest najbardziej bezawaryjnym i bezobsługowym modelem

> zresztą

6 tez klepia tez w Chinach albo np: w Kolumbii. A np: MX-5 w RPA oraz Japonii zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No ale po numerach nadwozia da się to jakoś rozpoznać, prawda? Wiem, że w przypadku daewoo pierwsza litera VIN K oznacza Koreę, a S - Polskę. Jak to jest w przypadku mazd?

Napisano

> Jeszcze Chiny i Tajladnia oraz Meksyk

Opisywalem u mniezlosnik.gifold.gif - ale gdzies kiedys czytalem ze K13 ma chyba 4 fabryki, wiec sie wyglada, ze sie zgadzazlosnik.gifwaytogo.gif

> Francja tez. I zeby bylo smieszniej to przynajmniej Y1 roznily sie od siebie w zaleznosci czy z

> Japonii czy Francji. Yaris III juz chyba made in france.

lub tez Taiwan, China, Indonesia, Thailandwink.gifzlosnik.gif

> Indie tez

Euro z Indiahmm.gif? Wiecej info, plshmm.gif

> A gdzie tam, 3d tez sa z UK

Czegajzlosnik.gif, mowimy o 9 gen czy o 8?zlosnik.gif?

. A do tego Tajwan, Wietnam, Turcja, Indie i jeszcze kilka innych

No zgadza siewink.gif i na 9 wiecej fabryk juz zozgrzewajagrinser006.gif - Indonesia, Brasil - aaa za duzo zebym je pamietalsmirk.gif

> Wg mnie to UK - Swindon

Nie mojasmirk.gif

1. Country of origin: Thailandlizak.gif

crvp.jpg

2. za Wikiwaytogo.gif

-Indonesia(Indonesia Market only)

-East Liberty, Ohio, United States (North America)

-El Salto, Jalisco, Mexico (North America and Latin America)

- Ping-Tung, Taiwan (Taiwanese market only)

- Sayama, Saitama, Japan (International Markets)

- Swindon, England (Europe)

- Vinh Phuc, Vietnam (Vietnamese market only)

- Wuhan, China (Chinese market only)

- Ayutthaya, Thailand (South East Asian Market)

A teraz popatrzny na EU marke Renaulthahaha.gif:

-Clio - France,

-Fluence - Koreahahaha.gif,vlepsze wersje - Made in Turkeylizak.gif,

-Kangoo - France,

-Koleos - Korea,

-Latitide - Korea,

-Megane - Turkey,

-Trafic - Spain,

Napisano

> No ale po numerach nadwozia da się to jakoś rozpoznać, prawda? Wiem, że w przypadku daewoo pierwsza

> litera VIN K oznacza Koreę, a S - Polskę. Jak to jest w przypadku mazd?

Kazdego samochodu da sie rozpoznac w ten sposob, poczatek VIN oznacza kraj produkcji wink.gif

Napisano
  • Autor

Jaka litera w takim razie oznacza "chińczyka", a jaka - "japończyka"?

Napisano

> Euro z India? Wiecej info, pls

Accordy EU obecne sa tylko Japan.

> Czegaj, mowimy o 9 gen czy o 8??

No dokladnie. 9gen nie ma 3d na razie w ogole.

Napisano

> Euro z India? Wiecej info, pls

Wersja VII tak, czy z VIII tez tak jest to nie wiem.

> Czegaj, mowimy o 9 gen czy o 8??

9 organoleptycznie nie sprawdzalem - za swiezy zlosnik.gif, ale moze byc 8 albo i 7 wink.gif.

Napisano

> Jaka litera w takim razie oznacza "chińczyka"?

Jak narazie w EU zadnazlosnik.gif - najpierw musza zaczac importowac. BMW jest pierwsze w kolejcelizak.gif[...]

Z mojego podworka - Polo ktore bylo klepane Made in China mialo VIN: (2004) rok

-WVWZZZ9NZ42000057

-WVWZZZ9NZ42000050

Napisano

> Jaka litera w takim razie oznacza "chińczyka", a jaka - "japończyka"?

J = Japonia

KL-KR = Korea Płd.

L = Chiny

MA-ME = Indie

MF-MK = Indonezja

ML-MR = Tajlandia

PA-PE = Filipiny

PL-PR = Malezja

Napisano

> Wersja VII tak

Moze jakies wersje ale nie te, co sprzedawano w EU - czyli CL7 i CL9.

> czy z VIII tez tak jest to nie wiem.

Tak samo, EU jest made in Japan.

Napisano

> Wersja VII tak, czy z VIII tez tak jest to nie wiem.

a widzisz, tego nie wiedzialemwaytogo.gif - zawsze cos nowegowaytogo.gif

> 9 organoleptycznie nie sprawdzalem - za swiezy , ale moze byc 8 albo i 7 .

No 8 - lista jest za dlugahahaha.gif, u mnie bylo tak:

-poczatk produkcji - Made in Japan, wersji 5d brak - bo byla klepana tylko w UK - czyli Made in Japan, $19,990 a 5d wyceniali na $30khahaha.gif, czyli nikt tego nie kupilby.

Co ciekawe Type R oplacalo sie importowac ($39,990).

Potem powoli wszystkie Civic wersja po wersji sedan zaczely byc klepane w Thailand i nagle, sie okazalo, ze nie mamy zadnego Civic u mnie made in Japanhahaha.gif.

Wprowadzili wersje 5d z UK, ale stalo pare sztuk w salonach - cenazlosnik.gif... i tak nastapila generacja 9hahaha.gif

Napisano

> Accordy EU obecne sa tylko Japan.

AFAIK to tak, wersje US/Asia - jest klepana w USA, Thailand, Taiwan, China, India001.gif

23548_U14462_1.jpg

> No dokladnie. 9gen nie ma 3d na razie w ogole.

ale moge sie zalozyc, ze bedzie z kraju, gdzie produkcja jest tanszazlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> KL-KR = Korea Płd.

No właśnie - też tak czułem. Ale patrzę, że strony, na których można to sprawdzić, są wielce wiarygodne... cfaniaczek.gif

Taka nubira, jak moja, wyprodukowana w Polsce:

http://www.vin-info.pl/historia-pojazdu-vindecoder/supjf356dyw000001

Quote:

Nie rozpoznano

sick.gif

Taka nubira, jak moja, wyprodukowana w Korei:

http://www.vin-info.pl/historia-pojazdu-vindecoder/klajf356dyw000001

Quote:

Miejsce montażu: WARSAW POLAND

Pełen szacun! IThankYou.gifhehe.gif

Napisano

> moje infiniti (zreszta tak jak wszystkie) jest tez made in japan

Prawiewink.gif - JX jest klepany tylko w Tennessee, z tego powodu, ze "prawie" wszystkie inne Infiniti to re-badge eoznych wersji Nissan Skyline. hmm.gif, JX jest unikalny bo brak go w regionie Asia-Pacific, tylko USDMhmm.gif.

Napisano

> No właśnie - też tak czułem. Ale patrzę, że strony, na których można to sprawdzić, są wielce

> wiarygodne...

No niestety.

> Taka nubira, jak moja, wyprodukowana w Korei:

> http://www.vin-info.pl/historia-pojazdu-vindecoder/klajf356dyw000001

> Quote:

> Miejsce montażu: WARSAW POLAND

> Pełen szacun!

Moze tam ja wyprodukowali, a zmontowali w W-wie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moze tam ja wyprodukowali, a zmontowali w W-wie

spineyes.gif

Napisano

> ale moge sie zalozyc, ze bedzie z kraju, gdzie produkcja jest tansza

To na pewno smile.gif A skad jest obecny 4d? Thailand??

Napisano

> -Nissan Tiida - Made in Thailand,

W Meksyku robia Tiide palacz.gif

Napisano

> To na pewno A skad jest obecny 4d? Thailand??

U mnie taklizak.gif (to jest jeszcze niezlosnik.gif)

civict.jpg

EU pochodza z Turcji, jesli sie nie mylehmm.gif.

Napisano

> A np: MX-5 w RPA oraz Japonii

Jakiś link?

Napisano

> J = Japonia

Nr VIN Toyoty Aygo rozpoczyna się na "J", a auto produkowane jest w Czechach grinser006.gif

Napisano

> Nr VIN Toyoty Aygo rozpoczyna się na "J", a auto produkowane jest w Czechach

EU Volskwagen Made in Chinazlosnik.gif

Your VIN: WVWZZZ9NZ42000050

Region: Europe [ W ]

Manufacturer: Volkswagen [ V ]

Car Type: Passenger Car (VW) [ W ]

Body Style: Filler character: No meaning [ Z ]

Engine: Filler character: No meaning [ Z ]

Restraint: Filler character: No meaning [ Z ]

Model: Polo Mk 6 [ 9N ]

Year: 2004 [ 4 ]

Assembly Plant: Changchun, China [ 2 ]

Serial #: 000050

Napisano

> Może była już na ten temat dyskusja i może nie ma to istotnego wpływu na jakość, ale tak z

> ciekawości pytam: Które auta są produkowane w Japonii? Dobrze mi znany właściciel mazdy 6

> twierdzi, że z japońskich marek to tylko mazdy (i lexusy, ale Lexus to chyba nie japońska

> marka; zresztą mniejsza o to), a np. nissany już nie. Ile w tym prawdy... Zapewne niewiele,

zdecydowana wiekszosc subaru jest made in japan . Tylko wersje Outback, legacy, triceca na rynki usa sa made in usa

Napisano

> zdecydowana wiekszosc subaru jest made in japan .

Bingo! - w zasadzie Mazda i Subaru nie produkuje gdzie indziejhmm.gif, ale nie dotyczy USDM

Tylko wersje Outback, legacy, triceca na rynki

> usa sa made in usa

Czyli 80%zlosnik.gif, z reszta Tribeca jest Made in USA na wszystkie rynkiold.gif

Napisano

> A teraz popatrzny na EU marke Renault:

> -Clio - France,

> -Fluence - Korea,vlepsze wersje - Made in Turkey,

> -Kangoo - France,

> -Koleos - Korea,

> -Latitide - Korea,

> -Megane - Turkey,

> -Trafic - Spain,

Pominąłeś model dla EU, czyli Lagunę, która z tego co wiem jest produkowana we Francji, a dodałeś dwa modele "Renault", które nie mają w EU żadnego znaczenia, bo to tak naprawdę nie są auta Renault, czyli dwa koreańczyki Latitude i Koleos.

Wychodzi na to, żę prawie cała produkcja Renault dla EU, pomijając tanie wersje Fluence, jest robiona w EU smile.gif

Napisano

> Pominąłeś model dla EU,

Patrzylem co jest u mnieidea.gif

[...]bo to tak naprawdę nie są auta

> Renault, czyli dwa koreańczyki Latitude i Koleos.

Samsungzlosnik.gif - zgoda, ale podejrzewam, ze takich bedzie coraz wiecejhmm.gif

> Wychodzi na to, żę prawie cała produkcja Renault dla EU, pomijając tanie wersje Fluence, jest

> robiona w EU

Ide z modelami z Renault.fr

-Twingo: Slovenia,

-Wind: Slovenia,

-Clio: Francja, Turcja, Indie, Hiszpania, IMVHO - w zaleznosci od wersji mix TR, SP, F na EUniewiem.gif,

-Modus: Espania drapespagne2.gif

-Kangoo - Francja, Argentyna, Maroko, Malaysia - znow IMVHO - EU mix F i Marokoniewiem.gif,

-Megane - Turcja, Francja, Hiszpania - znow pewnie zalezy od modeluhmm.gif,

- Fluence - na EU - Turcjadrapeaupayss.gif,

-Koleos aka Samsung - Korea,

-Laguna -Pakistan, Francja, Malaysia i South Africa - (klepana w fabryce Nissan-a, Rosslyn, Gauteng), wiec EU bedzie miala F i South Africa - Rosslyn klepie Coupeidea.gif,

-Lattitide - Samsung, Korea,

-Espace - Francja,

-Trafic - Luton UK, i Barcelona, Hiszpaniahmm.gif,

Czyli masz racja, ze wiekszosc bedzie z EU, ale nie koniecznie z Fhmm.gif. Dwa, ze zobacz gdzie modele ktore sa bardziej masowe - EU segment C - jak "Magane" - sa juz klepane, gdzie koszt produckji jest nizszy niz Fhmm.gif - moge sie mylic, ale IMVHO bedzie to wzrastaloidea.gif, i moze skonczyc jak Fluence drapeaupayss.gif

Napisano

> Bingo! - w zasadzie Mazda i Subaru nie produkuje gdzie indziej, ale nie dotyczy USDM

No właśnie .. tylko co z tego, że Mazda produkuje samochody w Japonii skoro niektóre podzespoły jak na przykład kolumna i przekładania kierownicza do Mazdy 2 produkowana jest w Chinach ..

Napisano

> Mój świat się zawalił

Sa duze szansezlosnik.gif, za masz moja rodzinna sztukehahaha.gif[...] S.A. ma porozumienie o wolnym handlu z EU.

Z reszta klepana byla w dobrym towarzystwiezlosnik.gif fabryka produkowala bakkie dla Ford-azlosnik.gif:

lb_1409%20bantf.jpg

Teraz, Ford stosuje zasade max produkcji i ekonomi skali - czyli jedna fabryka = jeden model. Pretoria teraz klepie tylko Ford Ranger.

Napisano

> No właśnie .. tylko co z tego, że Mazda produkuje samochody w Japonii skoro niektóre podzespoły jak

> na przykład kolumna i przekładania kierownicza do Mazdy 2 produkowana jest w Chinach ..

Nie trzeba w Mazda szukac, wystarczy popatrzyc na pewne czesci BMWzlosnik.gif.

Dlatego zawsze mowie, nie ma znaczenia, co jest wyklepane na aucie Made in French Connection UKwink.gif, nie wazne.

Wazneold.gif - jaki jest % czesci z danego krajupalacz.gif.

Cruze, ktory dumnie nosi napis Made in Australia ma nasz 48% udzial, czyli co obcinamy 1/2 autazlosnik.gif???

A tu lud sie burzy -" Ja chinskiego nie kupie - bo to syf i w ogole, jakbym tak nisko mogl upascangryfire.giffoch.gif" a tymczasem jezdzi na czesciach Made in China i siedzi cichoshhh.gif.

Napisano

> A tu lud sie burzy -" Ja chinskiego nie kupie - bo to syf i w ogole, jakbym tak nisko mogl upasc"

> a tymczasem jezdzi na czesciach Made in China i siedzi cicho.

Trzeba też wiedzieć, że wyprodukowane w Chinach nie znaczy zawsze, że jest chińskie .. po prostu dużo koncernów ma tam swoje fabryki ale myśl techniczna i kontrola jakości jest "zachodnia".

Napisano

> Trzeba też wiedzieć, że wyprodukowane w Chinach nie znaczy zawsze, że jest chińskie .. po prostu

> dużo koncernów ma tam swoje fabryki ale myśl techniczna i kontrola jakości jest "zachodnia".

a czasmi jest wschodniazlosnik.gif - mialem doswiadczenie z dwoma bardzo swiatomymi koncernami jak przestawili produkcje na "Made in China", mialem wiele nie przespanych nocy w 2004zlosnik.gif. Prawie 10 lat pozniej, powiem takhmm.gif: EU fabryka wysiada Q - dlatego, ze pewne komponenty ktore sa potrzebne do zlozenia, nazwijmy to jednostki sa robione recznie. Te Made in Italy padaja, te Made in China, chodzi chodza [...]

Z autoami tez tak jest - ktos sie tu kiedys obuzal - ze "Taaaaaaaakkk Chinczycy skopiowali Mercedes B -Class" - a tu bzzzzzzzzzwink.gif.

Mercede Benz nie tylko dal im narzedzia, ze starej B-Class (tooling), to jeszcze dal kase na rozruch - z tego prostego powodu, ze jeszcze zarobi $$$ na tym, bo to joint venture z nimi (maja 50% udzialow)lizak.gif[...]

Z reszta, post o BMW - kiedys BMW - Made in China - syyyyyyyyyyfpad.gif - a tu prosze ad 2012 export sie BMW Made in China na inne rynki zaczyna - no i raczki teraz wiednazlosnik.gif[...]

Napisano

> Sa duze szanse, za masz moja rodzinna sztuke[...] S

Obie mazdy made in japan wg vin

Napisano

> Obie mazdy made in japan wg vin

ale 6tka na EU chyba nie miała szans mieć innego pochodzenia zlosnik.gifwink.gif

moja też made in japan skromny.gif

Napisano

> ale 6tka na EU chyba nie miała szans mieć innego pochodzenia

> moja też made in japan

Wiesz, do tej pory z MX-5 też dałbym sobie odciąć, że tylko z J są blush.gif

Się człowiek całe życie uczy !

Napisano

> moja też made in japan

moje również grinser006.gif

Napisano

> Może była już na ten temat dyskusja i może nie ma to istotnego wpływu na jakość, ale tak z

> ciekawości pytam: Które auta są produkowane w Japonii? Dobrze mi znany właściciel mazdy 6

> twierdzi, że z japońskich marek to tylko mazdy (i lexusy, ale Lexus to chyba nie japońska

> marka; zresztą mniejsza o to), a np. nissany już nie. Ile w tym prawdy... Zapewne niewiele,

patrz na VIN - tam masz zakodowaną fabrykę w danym kraju.

Napisano

> Obie mazdy made in japan wg vin

NAJprawdopodobniej takhmm.gif, juz nie pamietam ile tam ta produkcja trwala ale byla dosc krotka. Podobnie jak Volvo tam klepali. Na 80% - Mazda miala zaspokoic pomocniczo rynki RHD, a nie LHD, bo w tym FMCSA sie wyspecjalizowalidea.gif[...]

Wszystkie Focus do mnie w poprzedniej genracji byly Made in SA, z wyjatkiem XR5, potem przestawili produkcje na Made in Thailand,takze, moze sie zdarzyc, ze kupisz auto w Marcu i bedzie Made in X, a w kwietniu Made in Y i nikt ci nic nie powiezlosnik.gif.

Napisano

Alez mialazlosnik.gif - znow export z South Africa.

Dopiero teraz tendencja klepania jednego modelu na fabryke, aby wykorzystac ekonomie skali , chyba, ze sa jakies sztuczne bariery (np ochrona rynku)etc.

> moja też made in japan

Jestes pewienzlosnik.gif?

PLANT INFORMATION

Plant Name:

City:

State:

Country: Ford Motor Company of Southern Africa

Pretoria

South Africa

EMPLOYMENT

Current Total Employment: 3,762

Hourly: 3,042

Salaried: 720

PRODUCTION HISTORY

Current Products: Mazda Drifter, Ford Focus CC, Mazda3, Ford Ranger, Ford Bantam

Year Opened: 1968

Site Size in Acres: 289

Plant Size in Square Feet: 157

Product History: Ford Fiesta, Ford Mondeo, Jaguar passenger cars, Land Rover Discovery, Mazda MX-5, Mazda RX-8, Mazda6, Range Rover, Volvo passenger cars, Concept (MY) Mercury

http://media.ford.com/plant_display.cfm?plant_id=64

Napisano

> Alez miala - znow export z South Africa.

do EU? wątpię 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

> Jestes pewien?

po VINie made in japan, konkretnie hofu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> patrz na VIN - tam masz zakodowaną fabrykę w danym kraju.

Też tak myślałem, ale na podstawie powyższych wypowiedzi wydaje się to mniej oczywiste.

Napisano

> do EU? wątpię

to zalezy, czy UK jest zaliczana do UEwink.gif[...]

Ladowali to wszystko na jeden statek w Durban:

-Golf RHD,

-BMW 3 series - RHD (wszystkie 3 series RHD byly tluczone w S.A.)

-Ford Focus RHD,

-Mazda 3 - tylko niewiem.gif, czy tylko wersja RHD byla czy LHD tez klepalihmm.gif. AFAIAK tylko RHD confused.gif.

Wiec sznsze sa rzeczywiscie male, ze jezdzisz South African wersjadrive.gif, ale ci zo posciagali z UK i przelozyli - to maga byc zdziwieniwink.gif

1315040769_246617790_1-Pictures-of--Mazda-3-MPS-2010-R246000.jpg

Aaa, zanim zapomnezlosnik.gif - ponizej jest "podobno" prawie finalna, zatwierdzona wersja nowego MPSlizak.gif

9080630.006.Mini5L.jpg

9080630.006.Mini6L.jpg

> po VINie made in japan, konkretnie hofu

Napisano

> Wiec sznsze sa rzeczywiscie male, ze jezdzisz South African wersja

powtórzę bo widzę że Ci selektywne czytanie włączyło - po VINie made in japan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.