Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odwrót od komunikacji indywidualnej

Featured Replies

Napisano

Jak donosi SAMAR ze statystyk otoMoto wynika, że nastąpił wyraźny spadek cen używanych aut i motocykli. Nastąpił znaczący wzrost ilości ofert.

"W pierwszym kwartale bieżącego roku wystawiono na sprzedaż o 49% więcej samochodów i o 45% więcej motocykli niż w pierwszym kwartale 2011 r. W tym roku ceny aut są o 24% niższe niż rok temu, bez tendencji wzrostowych."

Napisano

> Jak donosi SAMAR ze statystyk otoMoto wynika, że nastąpił wyraźny spadek cen używanych aut i

> motocykli. Nastąpił znaczący wzrost ilości ofert.

> "W pierwszym kwartale bieżącego roku wystawiono na sprzedaż o 49% więcej samochodów i o 45% więcej

> motocykli niż w pierwszym kwartale 2011 r. W tym roku ceny aut są o 24% niższe niż rok temu,

> bez tendencji wzrostowych."

Patrzac po korkach w Warszawie, to za bardzo tego nie widac...

Napisano

> Jak donosi SAMAR ze statystyk otoMoto wynika, że nastąpił wyraźny spadek cen używanych aut i

> "W pierwszym kwartale bieżącego roku wystawiono na sprzedaż o 49% więcej samochodów i o 45% więcej

> motocykli niż w pierwszym kwartale 2011 r. W tym roku ceny aut są o 24% niższe niż rok temu,

To znaczy, że 10-letni Passat od niemieckiego dziadka z przebiegiem 90 kkm będzie teraz kosztował nie 15.000, tylko 13.500? zlosnik.gif

Napisano

> Zmiana, jak zmiana, ale chyba część ludzi w ogóle pozbywa się aut.

Część pewnie tak, ale nie zapominaj, że cały czas płynie rzeka "od dziadka z niemcowni" i wystarczy, że ludzie wstrzymają się ze zmianą. ok.gif

Napisano

Ceny paliw i ogólny kryzys robia swoje.

Napisano

> Zmiana, jak zmiana, ale chyba część ludzi w ogóle pozbywa się aut.

Od paru lat widać, że powoli zbliża się to co jest na zachodzie. Ceny używanych samochodów są niskie, a same samochody - szczególnie te około 10-letnie - są zaniedbane i przeważnie lądują na złomowiskach lub w Polsce.

Zaznaczam, że nie wszystkie ale spora większość.

Powoli samochód staje się u nas zwykłym przyrządem/urządzeniem do przemieszczania się czy pracy, a nie dobrem szczególnym wyznaczającym status społeczny jak kiedyś.

Obecnie sam już nie przywiązuję większej wagi do swojego samochodu. Staram się utrzymać w należytym stanie technicznym ale jestem świadom, że czas powoli robi swoje. Pojeżdżę jeszcze parę lat i sprzedam za niewygórowaną cenę czyli taką, żeby ktoś bez większego mamrotania zabrał samochód i już. A jak nie to powiozę na złom i tyle.

Napisano

hmmm ja nie widze tak jednoznaczniej korelacji tytułu wątku z tymi statystykami.

moze poprostu wiecej szrotów sciagnelismy znowu z DDR:)

Napisano

> To znaczy, że 10-letni Passat od niemieckiego dziadka z przebiegiem 90 kkm będzie teraz kosztował

> nie 15.000, tylko 13.500?

14900 i oryginalne kołpaki gratis. hehe.gif

Do tego nie będzie już miał 90kkm tylko 60kkm. "Kryzys panie, dziadek nie miał na paliwo to i mało jeździł..."

hehe.gif

Napisano

> 14900 i oryginalne kołpaki gratis.

> Do tego nie będzie już miał 90kkm tylko 60kkm. "Kryzys panie, dziadek nie miał na paliwo to i mało

> jeździł..."

Jak klient będzie chciał, to i 15kkm będzie, a i cena może spaść do 5.000, handlarz nie straci hehe.gif

Napisano

Wiadomo ceny duże i paliwa, i warsztaty już koszą chociaż wielu się nie zna, i ubezpieczenia + na przekór temu wciąż duże korki, na przecietne zarobki najlepsze mało autko tylko i to jeszcze z lpg, a sporo osob ma audice, bmw itp no i trzeba płacić więcej

Napisano

> Od paru lat widać, że powoli zbliża się to co jest na zachodzie. Ceny używanych samochodów są

> niskie, a same samochody - szczególnie te około 10-letnie - są zaniedbane i przeważnie lądują

> na złomowiskach lub w Polsce.

ano właśnie, może rynek się nasycił ?

jak patrzę to w domach już są po 2-3samochody ... chyba już max co ludziom potrzeba, a może nawet za dużo ?

druga sprawa to wyposażenie i standard aut

poprzednie auto zmieniłem po 5latach, jako 10latek poszedł do ludzi, głównie ze względu na słabiutki silnik i ubogie wyposażenie

obecne auta z podpisu mają w sumie wszystko co mi potrzeba więc nie ma ciśnienia na zmiany hmm.gif

w sumie teraz to już tylko kaprys, tzn chęć posiadania 4x4 ... a jak nie ma nadmiaru gotówki to kaprysy muszą poczekać

z ulic zniknęły już prawie poldki, maluchy, kadety, golfy II

a ceny spadają może tych starszych, 10-15latków ?

bo tak patrząc na 5latka, to np za astrę z '99r. płaciłem w 2004r. ok 20tyś, dziś za 5lataka trza dać podobne pieniądze hmm.gif

Napisano

Magia procentów wink.gif

Już mam źródło ok.gif

Jak zawsze rzetelnie i solidnie w oparciu o twarde statystki ok.gif

Napisano

> Część pewnie tak, ale nie zapominaj, że cały czas płynie rzeka "od dziadka z niemcowni" i

> wystarczy, że ludzie wstrzymają się ze zmianą.

Z kolei ponoć w Dojczlandi RV idą w górę - może się okazać, że zaraz skończy się eldorado "ałsdojczland" i trzeba będzie jeździć do Francji albo innej Italii...

Napisano

A czy jak umawiam się z ludźmi na wspólne dojazdy do pracy, to już jestem komunikacja zbiorową?

Napisano

> A czy jak umawiam się z ludźmi na wspólne dojazdy do pracy, to już jestem komunikacja zbiorową?

Wbrew pozorom - tak.

W niektórych aglomeracjach jeżeli w samochodzie jedzie więcej niż x osób (zwykle 3+) to taki samochód jest wpuszczany np na buspas.

Napisano

> Wbrew pozorom - tak.

> W niektórych aglomeracjach jeżeli w samochodzie jedzie więcej niż x osób (zwykle 3+) to taki

> samochód jest wpuszczany np na buspas.

Ciekawe, kiedy światłe głowy w tym pięknym kraju wpadną na pomysł opodatkowania takiego działania - no bo kto za darmo kogoś wozi? A skoro tak, to ma jakiś dochód, a to trzeba opodatkować rotfl.gif

Napisano

> Z kolei ponoć w Dojczlandi RV idą w górę - może się okazać, że zaraz skończy się eldorado

> "ałsdojczland" i trzeba będzie jeździć do Francji albo innej Italii...

już się skończyło rok temu conajmniej.....

Teraz sprowadza się głównie samochody z aukcji komorniczych , towarzystw ubezpieczeniowych....

Albo rozbitki...

Jak ktoś ma dojścia i znajomości to dalej zarabia.

A z francji sprowadza się głównie szrot, wszystko poobdzierane i niezadbane.

Napisano

> Wbrew pozorom - tak.

> W niektórych aglomeracjach jeżeli w samochodzie jedzie więcej niż x osób (zwykle 3+) to taki

> samochód jest wpuszczany np na buspas.

Dalej nie jest to komunikacja/transport zbiorowa....

Napisano

To dobrze food.gif Moze uda mi sie kupic jakies fajne auto z porzadnym silnikiem np. 3.0 - na takie malo jest kupców to ceny beda dobre food.gif

Napisano
  • Autor

> A czy jak umawiam się z ludźmi na wspólne dojazdy do pracy, to już jestem komunikacja zbiorową?

Tak jakby. U siebie w fabryce też widzę tendencję do jeżdżenia zbiorowego osobowymi autami ok.gif

Napisano

> To dobrze Moze uda mi sie kupic jakies fajne auto z porzadnym silnikiem np. 3.0 - na takie malo

> jest kupców to ceny beda dobre

za mało jest " porządnych " ...

a za dużo takich jak My grinser006.gif

Napisano

> Dalej nie jest to komunikacja/transport zbiorowa....

No pytanie, od ilu osób zaczyna się "zbiorowa".

Jak mam małego busa 9-os (czyli wciąż kat B), to nie jest zbiorowa? ;-)

Napisano

> już się skończyło rok temu conajmniej.....

> Teraz sprowadza się głównie samochody z aukcji komorniczych , towarzystw ubezpieczeniowych....

> Albo rozbitki...

A to kiedykolwiek było inaczej?

Napisano

> A to kiedykolwiek było inaczej?

Był taki okres , że był korzystny kurs euro smile.gif i samochody były tańsze..

Rok temu byłem w DE i z ciekawości w kilku miastach odwiedziłem kilka salonów z używkami , okazji nie widziałem

Napisano

> To dobrze Moze uda mi sie kupic jakies fajne auto z porzadnym silnikiem np. 3.0 - na takie malo

> jest kupców to ceny beda dobre

to samo pomyślałem. Teraz powinien być dobry moment na zakup jak ktoś celuje w duże silniki benzynowe

Napisano

> No pytanie, od ilu osób zaczyna się "zbiorowa".

> Jak mam małego busa 9-os (czyli wciąż kat B), to nie jest zbiorowa? ;-)

Raczej tu nie chodzi o osoby , tylko spełnienie warunków typu

-umowa o przewóz

-stałe linie i odstępy czasu

itp itd.....

Oczywiście jeśli jest to buspas bez inf. typu 3+1 czy jak to tam jest wink.gif

U mnie w mieście tego nie ma ;p buspasów też jak na lekarstwo ;p może ze 100m w sumie :D

Pytanie , czy na transport zbiorowy używamy określeń prawnych, ustawowych..... Czy potocznych.

Jak potocznych to dla mnie ja i 3 laski w aucie to transport zbiorowy ;p

Napisano

> Raczej tu nie chodzi o osoby , tylko spełnienie warunków typu

> -umowa o przewóz

> -stałe linie i odstępy czasu

> itp itd.....

Ale to już kwestia tzw transportu regularnego, a nie (tylko) zbiorowego.

> Pytanie , czy na transport zbiorowy używamy określeń prawnych, ustawowych..... Czy potocznych.

> Jak potocznych to dla mnie ja i 3 laski w aucie to transport zbiorowy ;p

To już nie transport, tylko co innego "zbiorowego" ;-)

Napisano

> Był taki okres , że był korzystny kurs euro i samochody były tańsze..

Ale to był 2004 rok i początki "dzikiej Unii" - wtedy było mnóstwo "cymesów" i ludzie wyszli z założenia, że teraz "derrrrrrrrrpaśnik w bezeksie to też za sto jurków gupi Niemiaszek wyrzuca".

Aaaale... To oczywista oczywistość i już nie strzępmy jęzorów.

> Rok temu byłem w DE i z ciekawości w kilku miastach odwiedziłem kilka salonów z używkami , okazji

> nie widziałem

Napisano

No sorry ale dziwiłbym się, gdyby było inaczej.

Przy tak chorych cenach paliwa, pomału zacznie coraz więcej ludzi wyprzęgać finansowo.

Szkoda tylko, że dziś pospolite ruszenie na majówkę* i korki aż strach, a na co dzień ludzie nie mają na dojazd do pracy.

* właściwie co to jest za nowa tradycja ta majówka, jakiś nowy sport narodowy?

Wszyscy w samochody i najlepiej na drugi koniec Polski, Europy, kto dalej.

Dziwny kraj

Napisano

> Ale to był 2004 rok i początki "dzikiej Unii" - wtedy było mnóstwo "cymesów" i ludzie wyszli z

> założenia, że teraz "derrrrrrrrrpaśnik w bezeksie to też za sto jurków gupi Niemiaszek

> wyrzuca".

W 2008 r. o ile dobrze pamiętam PLN/EUR był 3.20 czy coś koło tego. W każdym bądź razie opłacało się dobre samochody kupować za Odrą zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.