Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wahacze zawieszenia przedniego

Featured Replies

Napisano

Witam

mam pytanie czy ktoś z kolegów wie jakiej firmy były montowane wahacze na pierwszy montaż? Muszę wymienić wahacze i nie wiem jakiej firmy kupić a rozpiętość cenowa jest od 100 do 270 za sztukę.

Napisano

Ori są trw , ja jak zmieniałem to na trw ,ale polecam też delphi wink.gif btw byly 2 rodzaje wahaczy w stilonach po nr podwozia , tak więc trzeba sobie sprawdzić bo te "nowsze" są sporo droższe

Napisano

> Ori są trw , ja jak zmieniałem to na trw ,ale polecam też delphi btw byly 2 rodzaje wahaczy w

> stilonach po nr podwozia , tak więc trzeba sobie sprawdzić bo te "nowsze" są sporo droższe

I zamiast tych późniejszych chyba można zapodać blaszane z NB, w których można wymieniać sam sworzeń.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> I zamiast tych późniejszych chyba można zapodać blaszane z NB, w których można wymieniać sam

> sworzeń.

> Pozdrawiam BAS

Nom te nowsze = NB wink.gif mają tak jak piszesz wymienny sworzeń

Napisano

> I zamiast tych późniejszych chyba można zapodać blaszane z NB, w których można wymieniać sam

> sworzeń.

> Pozdrawiam BAS

We wcześniejszych też tylko trzeba wymienić tuleje na te z otworem fi12.

Ja tak mam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sworzeń.

> Pozdrawiam BAS

Rocznik 2006 ale tam jest też tuleja , sworzeń szt2 to wszystko można wymienić i będzie korzystniej finansowo? No tak ale przecież tych sworzni nie włoży się w imadle za pomocą młotka. Czy to się opłaci zamiast kompletnego wahacza?

Napisano

> No tak ale przecież tych sworzni nie włoży się w imadle za pomocą młotka.

Po co chcesz używać młotka i imadła? Sworzeń w wahaczach w NB siedzi na śrubach, odkręcasz, sworzeń wypada, wkładasz nowy, przykręcasz i heja.

O cenach się nie wypowiadam bo nie chce mi się sprawdzać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Po co chcesz używać młotka i imadła? Sworzeń w wahaczach w NB siedzi na śrubach, odkręcasz, sworzeń

> wypada, wkładasz nowy, przykręcasz i heja.

fabrycznie na nitach, trzeba sciac nity a dopiero pozniej powiesic na srubach

Napisano

> fabrycznie na nitach, trzeba sciac nity a dopiero pozniej powiesic na srubach

Hmm, wydawało mi się, że od góry wchodzą śruby zamkowe a od dołu są nakrętki, ale nie będę się kłócił.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Hmm, wydawało mi się, że od góry wchodzą śruby zamkowe a od dołu są nakrętki, ale nie będę się

> kłócił.

no nie, fabrycznie nity smile.gif

Napisano

> no nie, fabrycznie nity

smile.gif

Ale sworzeń przychodzi z kompletem śrubek. smile.gif

Wywalenie nitów to pewnie chwilka.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale sworzeń przychodzi z kompletem śrubek.

jak kazdy zamiennik ok.gif

> Wywalenie nitów to pewnie chwilka.

jesli bijesz nie od tej strony to mozna prac kilka godzin a nie wyjdzie zlosnik.gif

Napisano

> jesli bijesz nie od tej strony to mozna prac kilka godzin a nie wyjdzie

Nie miałem go w ręku, ale ze zdjęć wynika, że atakować trzeba od dołu. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie miałem go w ręku, ale ze zdjęć wynika, że atakować trzeba od dołu.

> Pozdrawiam BAS

ok.gif

Napisano

> No tak ale przecież tych sworzni nie włoży się w imadle za pomocą młotka. Czy to

> się opłaci zamiast kompletnego wahacza?

Ale po co wymieniać sworzeń w nowym wahaczu, jak się wyeksploatuje to wtedy wystarczy wymienić sam sworzeń. Mowa tu chyba o tym że blaszaki z NB są takie same jak w nowszych Stilo z tuleją fi 14.

285956739-bravowah..jpg

post-28378-14352516351556_thumb.jpg

Napisano

> Ale po co wymieniać sworzeń w nowym wahaczu, jak się wyeksploatuje to wtedy wystarczy wymienić sam

> sworzeń. Mowa tu chyba o tym że z blaszaki z NB są takie same jak w nowszych Stilo z tuleją

> fi 14.

To chyba oczywiste, że nie chodzi o wymianę sprawnego sworznia w nowym wahaczu. Oczywiście chodzi o możliwość wymiany w przyszłości, jak padnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Tylko ja rozumuję pytanie crissa, że kupi z NB i będzie musiał wymienić sworzeń, oraz czy to jest bardziej opłacalne jak kupić pasujący inny wahacz.

Napisano

> Tylko ja rozumuję pytanie crissa, że kupi z NB i będzie musiał wymienić sworzeń, oraz czy to jest

> bardziej opłacalne jak kupić pasujący inny wahacz.

No nie, wahacz od NB pasuje bez przeróbek do Stilo po 2005 albo 2006roku, dopiero jak się zużyje to się go regeneruje.

Z drugiej strony jakby dorwać taki wahacz zużyty za darmo to można by go zregenerować: sworzeń 65zł, poduszki pewnie 100-150zł za obie, więc taka operacja mogłaby być opłacalna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No nie, wahacz od NB pasuje bez przeróbek do Stilo po 2005 albo 2006roku, dopiero jak się zużyje to

> się go regeneruje.

> Z drugiej strony jakby dorwać taki wahacz zużyty za darmo to można by go zregenerować: sworzeń

> 65zł, poduszki pewnie 100-150zł za obie, więc taka operacja mogłaby być opłacalna.

Fabrycznie miałem "monolit", a potem wstawili mi taki blaszany.

Niby wszystko jest dobrze, ale różnica w prowadzeniu auta jest...

Już nigdy po wymianie fabryki autko mi tak ładnie "w drodze" nie

siedziało. Nawet przed stłuczką, gdy opony miałem jeszcze fabryczne

Continentale (na których auto dostałem).

Napisano

> Fabrycznie miałem "monolit", a potem wstawili mi taki blaszany.

> Niby wszystko jest dobrze, ale różnica w prowadzeniu auta jest...

Cały bajer polega na tym, że ten wahacz jest chyba lżejszy a teoria mówi, że im mniejsza jest masa nie amortyzowana tym lepsze prowadzenie.

Dziwne to co piszesz bo IMO powinno być dokładnie na odwrót.

A wymieniono oba wahacze, czy tylko jeden?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z drugiej strony jakby dorwać taki wahacz zużyty za darmo to można by go zregenerować: sworzeń

> 65zł, poduszki pewnie 100-150zł za obie, więc taka operacja mogłaby być opłacalna.

A gdyby kupić używany i zrobić mu taką "regenerację"?? Na alle można kupić komplet np za 150 pln. Czy zakup używanego wahacza może czymś grozić w późniejszej eksploatacji pomimo wymiany wszystkiego co niemetalowe ?

Pzd

Napisano

> A gdyby kupić używany i zrobić mu taką "regenerację"?? Na alle można kupić komplet np za 150 pln.

> Czy zakup używanego wahacza może czymś grozić w późniejszej eksploatacji pomimo wymiany

> wszystkiego co niemetalowe ?

Jeśli nie będzie pogięty to pozostaje kwestia za ile dostanie się części do regeneracji, postaram się to sprawdzić w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Cały bajer polega na tym, że ten wahacz jest chyba lżejszy a teoria mówi, że im mniejsza jest masa

> nie amortyzowana tym lepsze prowadzenie.

> Dziwne to co piszesz bo IMO powinno być dokładnie na odwrót.

> A wymieniono oba wahacze, czy tylko jeden?

Obydwa. Ale lewą oponę żre mocno, a prawą mniej. Ogólnie ja to

już olałem chyba hehe.gif

Napisano

> We wcześniejszych też tylko trzeba wymienić tuleje na te z otworem fi12.

> Ja tak mam

Czyli tuleje maja taka same srednice zewnetrzna ? I pasuja tuleje 12mm i 14mm ?

Jezdzi sie tak samo jak na ori wahaczu ?

pozdr

Tomek

Napisano

> Obydwa. Ale lewą oponę żre mocno, a prawą mniej. Ogólnie ja to

> już olałem chyba

Ja właśnie dzisiaj zamówiłem dwa wahacze od NB firmy magnetti marelli za 289 za szt. Cena myśle przyzwoita tymbardziej że wreszcie będzie to można zregenerować. Twinsen jakiej firmy kupowałeś i ile czasu już śmigasz na tym??

Napisano

> Ja właśnie dzisiaj zamówiłem dwa wahacze od NB firmy magnetti marelli za 289 za szt. Cena myśle

> przyzwoita tymbardziej że wreszcie będzie to można zregenerować. Twinsen jakiej firmy

> kupowałeś i ile czasu już śmigasz na tym??

No te blaszaki to są chyba TRW. Śmigam chyba z 50 tys. na tym.

Niby wszystkie gumy się trzymają, przeglądy przechodzi.

Napisano

> No te blaszaki to są chyba TRW. Śmigam chyba z 50 tys. na tym.

> Niby wszystkie gumy się trzymają, przeglądy przechodzi.

to elegancko. Dla mnie nawet taki przebieg byłby zadowalający tymbardziej ze budują w mojej miejscowości gdzie mieszkam autostrade A2 i robią nam taki objazdy i drogi zastępcze że Stilon dostaje po tyłeczku nieźle zwłaszcza że jeżdze na 17" speedlina które sa naprawde twarde . Pozdro

Napisano

> Ja właśnie dzisiaj zamówiłem dwa wahacze od NB firmy magnetti marelli za 289 za szt. Cena myśle

> przyzwoita tymbardziej że wreszcie będzie to można zregenerować.

MM wlasnie kladzie te wahacze dla OE do nb

Napisano

> Czyli tuleje maja taka same srednice zewnetrzna ? I pasuja tuleje 12mm i 14mm ?

Tak - różnią się tylko otworem pod śrubę (fi12 i fi14).

> Jezdzi sie tak samo jak na ori wahaczu ?

Szczerze nie zauważyłem różnicy w prowadzeniu/komforcie wink.gif

Napisano

> No nie, wahacz od NB pasuje bez przeróbek do Stilo po 2005 albo 2006roku

W moim MW , który jest z połowy 2005r okazało się że też już zastosowano wahacz z tuleją 14mm .

Czyli jak widać nie ma z tym do końca reguły i warto sobie obejrzeć przed wymianą co tak naprawdę mamy wink.gif

Napisano

to jeszcze dla uzupelnienia tematu dodam ze po 04.2008 w nb zmieniano wahacze, elastycznosc gum zostala zmieniona.. ma dluzej zyc, a jak wyjdzie w praniu to drogi zweryfikuja ta zmiane zlosnik.gif

Napisano

> Ja właśnie dzisiaj zamówiłem dwa wahacze od NB firmy magnetti marelli za 289 za szt.

gdzie idzie dostać te wahacze w takiej cenie?

Napisano

> gdzie idzie dostać te wahacze w takiej cenie?

Kurian kupiłem te wahacze na allegro od użytkownika "tanifiat". Dobry kontakt ze sprzedawcą, wczoraj zamówiłem, wczoraj wysłane, sprzedawca wysłał mi nr listu przewozowego, prześledziłem drogę i w poniedziałek powinien mieć je w ręku już

Napisano

> to jeszcze dla uzupelnienia tematu dodam ze po 04.2008 w nb zmieniano wahacze, elastycznosc gum

> zostala zmieniona.. ma dluzej zyc

hmm.gif Ciekawe jakie gumy u mnie siedzą - dorwałem wahacze Lemfordera , sprawdzimy czy faktycznie mają taką świetna trwałość jak legenda głosi wink.gif

Napisano

Mam problem w swoim Stilaku (1,6 16v z 2001 r 3d) a mianowicie chodzi o tuleje przednich wahaczy i ich nadmierne i szybkie zużywanie się. Kiedy latem 2010 roku wymieniłem zużyte wahacze na nowe (badziewne FAST- człowiek się na błędach uczy) liczyłem, że choć z dwa lata mi posłużą. Po niespełna roku auto zaczęło niebezpiecznie bujać, na stacji kontroli pojazdów stwierdzono, iż tuleje wahacza są wyrobione, bardzo miękkie i tu leży przyczyna. Tym razem kupiłem zestaw naprawczy w postaci wymiennych tulei wahacza(Delphi- z dostępnych wydawały się najlepsze), które mechanik na prasie hydraulicznej wprasował mi w niby całkiem nowe wahacze. Prócz naprawy wahaczy wymieniane były łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora oraz poduszka i łożysko prawego amortyzatora, bo auto mocno stukało. Niby wszystko OK- pojeździłem tak znów jakiś czas a na jesień 2011problemy zaczęły się znów pojawiać. Mechanik i diagnosta stwierdzili znów nadmierne zużycie wahaczy oraz luz na końcówce drążka kierowniczego. Fakt szybkiego zużycia się poprzednich tulei zrzucili na fatalne drogi w naszym mieście, po których głownie jeździ. W lutym tego roku znów wprasowano nowe tuleje wahaczy i wymieniono obie końcówki drążków kierowniczych. Po wymianie zrobiona zbieżność i niby miało być OK, jednak już po miesiącu auto znów koleboce się jak stara bryczka konna. Przy wymianie zimówek na opony letnie zauważyłem spore zużycie bieżnika opon przednich z jednej strony- pomyślałem więc- źle ustawiona zbieżność i drze opony. Jednak dziś na innym warsztacie, gdzie chciałem sprawdzić tę zbieżność (ponoć ludzie bardzo dobrze tam się na tym znają)panowie od razu po podniesieniu auta zauważyli, że tuleje miękkie jak plastelina i diagnoza- wahacze do wymiany !!! . Złapali za koło i szarpali a ono zamiast sztywno stać wykazuje luzy i bujanie. Czy to naprawdę znów problem z tymi g.....mi wahaczami czy obstawiacie inną usterkę, która mogłaby powodować tak drastyczne zużywanie się tych elementów? Wydać prawie 700zł na części nie sztuka (wahacze sam spokojnie założę) tylko by być pewnym, czy to pomoże...

Napisano

> Ciekawe jakie gumy u mnie siedzą - dorwałem wahacze Lemfordera , sprawdzimy czy faktycznie mają

> taką świetna trwałość jak legenda głosi

wlasnie co do zamiennika to ciezko powiedziec, w przypadku ricambi aktualnie zamawiajac wahacz przyjdzie ten zmieniony po 04/2008, a zamiennik opisany jest wszystkimi numerami OE wiec raczej jak klepneli raz to klepia juz to samo

Napisano

> wlasnie co do zamiennika to ciezko powiedziec, w przypadku ricambi aktualnie zamawiajac wahacz

> przyjdzie ten zmieniony po 04/2008, a zamiennik opisany jest wszystkimi numerami OE wiec

> raczej jak klepneli raz to klepia juz to samo

Dzisiaj dostałem te wahacze MM. Rok produkcji jest 2011 i 2012. Jakościowo wygląda dobrze, sworzeń jest trw, natomiast gumy wyglądają na mocne, tuleje pionową to cięzko ruszyć. Zastanawia mnie tylko jaki znak został zeszlifowany hmm.gif

Napisano

Witam kolegów!

Jest to mój pierwszy post, więc od razu Witam Wszystkich!

Dopadło mnie również - wahacze do wymiany, i zastanawiam się czy nie kupić od razu tych nowych wahaczy z wymiennym sworzniem, tylko...

Wczoraj zaglądałem pod auto i u mnie jest coś takiego na wahaczu, taka blacha jak na tej aukcjii i zastanawiam się teraz czy uda się to przełożyć.

Miał ktoś może doświadczenie z takim przypadkiem.

Napisano

> zastanawiam się czy nie kupić od razu tych nowych

> wahaczy z wymiennym sworzniem, tylko...

Pytanie czy masz u siebie wahacze z dwoma tulejami 12mm czy z jedną 12mm i drugą 14mm . Jaki jest rok produkcji auta ?

> Wczoraj zaglądałem pod auto i u mnie jest coś takiego na wahaczu, taka blacha jak na tej aukcjii i

> zastanawiam się teraz czy uda się to przełożyć.

W wersjach z wymiennym sworzniem są gotowe otwory na przynitowanie/przykręcenie tej blaszki , ale w zwykłych nic takiego nie rzuciło mi się w oczy .

Napisano

> Witam kolegów!

> Jest to mój pierwszy post, więc od razu Witam Wszystkich!

> Dopadło mnie również - wahacze do wymiany, i zastanawiam się czy nie kupić od razu tych nowych

> wahaczy z wymiennym sworzniem, tylko...

> Wczoraj zaglądałem pod auto i u mnie jest coś takiego na wahaczu, taka blacha jak na tej aukcjii i

> zastanawiam się teraz czy uda się to przełożyć.

> Miał ktoś może doświadczenie z takim przypadkiem.

Pomijając już sprawe tulei to tych blach nie przełożysz, musisz kupic blaszany wahacz z uchwytem pod cięgieńko.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A czy ktoś zamawiał może tuleje poliuretanowe? Wiem że jest możliwość zrobienia takich tulei bo dzwoniłem kiedyś po firmach i w Olkuszu powiedzieli że trzeba wysłać wahacz a dorobią każdą część z poliuretanem.

Napisano

Przepraszam, długo nie gościłem, troszkę spraw rodzinnych się nazbierało.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, już teraz mam jasność. Byłem też w sklepie dowiedzieć się o to mocowanie cięgna, powiedzieli to samo...

Wahacz z uchwytem do cięgna, lub kombinować (dospawać), troszkę mnie to przeraziło, wiem że spaw potrafi pociągnąć materiał shocked.gif

Napisano

> Wahacz z uchwytem do cięgna, lub kombinować (dospawać)

A na wzór starego nie idzie wywiercić dwóch dziurek na śrubki M6 i przykręcić? Bez przesady, nic nie musisz spawać i dobrze da się zrobić, chyba że chcesz mieć nowy łązcnik to co innego.

Napisano

> Przepraszam, długo nie gościłem, troszkę spraw rodzinnych się nazbierało.

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, już teraz mam jasność. Byłem też w sklepie dowiedzieć się o to

> mocowanie cięgna, powiedzieli to samo...

> Wahacz z uchwytem do cięgna, lub kombinować (dospawać), troszkę mnie to przeraziło, wiem że spaw

> potrafi pociągnąć materiał

Ja kupiłem lemfordera i mocowania pod czujnik dla ksenona było, nic nie trzebabyło kombinować ok.gif

Napisano

> A czy ktoś zamawiał może tuleje poliuretanowe? Wiem że jest możliwość zrobienia takich tulei bo

> dzwoniłem kiedyś po firmach i w Olkuszu powiedzieli że trzeba wysłać wahacz a dorobią każdą

> część z poliuretanem.

a mógł by kolega napisać jaka to firma bo od dawna chciałem zastosować tuleje poliuretanowe zarówno do wahacza jak i do stabilizatora ale patrzyłem tylko w ofercie powerflex, a oni nie mają nic do stilo

Napisano

> a mógł by kolega napisać jaka to firma bo od dawna chciałem zastosować tuleje poliuretanowe zarówno

> do wahacza jak i do stabilizatora ale patrzyłem tylko w ofercie powerflex, a oni nie mają nic

> do stilo

Jakiś czas temu dzwoniłem po firmach produkujących części z poliuretanu i jako jedna z Olkusza- człowiek tam pracujący odpowiedział że są w stanie zrobić każdy element mając na wzór stary. Trzeba tam zadzwonić i porozmawiać. Może jakaś jeszcze firma podjęła by się tego zadania?

http://poliuretany.olkusz.pl/pl/

http://www.bikopur.pl/ to samo co http://www.strongflex.vot.pl/

http://asmapoland.com/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.