Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapinanie pasow bezpieczenstwa - "promocja" TVN

Featured Replies

Napisano

Wlasne przez przypadek ogladam 13 odcinek" Surowi rodzice" - pietnuja tam zle zachowanie nastolatkow, a jednoczesnie pokazuja im, i wszystkim co to ogladaja ze NIE TRZEBA ZAPINAC PASOW BEZPIECZENSTWA w samochodach...

Pytanie czy majac tego rodzaju material dowodowy (program w TV) mozna ukarac kieroce i pasazerow za nie zapiecie pasow bezpieczenstwa?

po takich "edukacyjnych" programach widuje sie ich efekty na ulicach:

286038892-dzieciWbagazu.jpg

to auto to 2 osobowy dostawczak z kratka za przednimi fotelami....

post-10101-14352516616023_thumb.jpg

Napisano

ja zawsze mówię " nie obchodzi mnie to czy ktoś w innym aucie ma zapięte pasy czy nie .... jego sprawa jego życie .... JA ZAPINAM i to mi wystarcza."

Napisano

> ja zawsze mówię " nie obchodzi mnie to czy ktoś w innym aucie ma zapięte pasy czy nie .... jego

> sprawa jego życie .... JA ZAPINAM i to mi wystarcza."

Cytując klasyka gatunku w sprawie gaśnic - "wolny człowiek ma prawo swobodnie płonąć we własnym samochodzie" zlosnik.gif. Lubię to! biglaugh.gif

Napisano

> JA ZAPINAM i to mi wystarcza."

Nie do końca - w przypadku dzwonka nawet kilkuletnie dziecko - siedzące za Tobą - może Cię pozbawić zycia. spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie do końca - w przypadku dzwonka nawet kilkuletnie dziecko - siedzące za Tobą - może Cię pozbawić

> zycia.

w zoltej fabii, conajwyzej przejdzie przez kratke jak mielone mieso zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie czy majac tego rodzaju material dowodowy (program w TV) mozna ukarac kieroce i pasazerow za

> nie zapiecie pasow bezpieczenstwa?

Dokladnie to taki sam material dowodowy jak taki przeciwko aktorowi ze przekroczyl predkosc w filmie "szybcy i wsciekli". To jest film i to.

ps. Oczywiscie wiesz ze "Surowi Rodzice" to jest serial i graja tam aktorzy (moze raczej ludzie z castingu ktorzy udaja aktorów) i swojej roli i wypowiedzi ucza sie na pamiec?

Napisano
  • Autor

> Dokladnie to taki sam material dowodowy jak taki przeciwko aktorowi ze przekroczyl predkosc w

> filmie "szybcy i wsciekli". To jest film i to.

> ps. Oczywiscie wiesz ze "Surowi Rodzice" to jest serial i graja tam aktorzy (moze raczej ludzie z

> castingu ktorzy udaja aktorów) i swojej roli i wypowiedzi ucza sie na pamiec?

ok, w nosie z mandatem w takim razie, ale zapieci w pasy mogli by jezdzic, chociazby po to by dawac dobry przyklad...

Napisano

> ok, w nosie z mandatem w takim razie, ale zapieci w pasy mogli by jezdzic, chociazby po to by dawac

> dobry przyklad...

A tu sie zgadzam, tez uwazam ze nawet w "normalnych" serialach powinni jezdzic w pasach.. bo w sumie czemu nie jezdza niewiem.gif

Napisano

> Nie do końca - w przypadku dzwonka nawet kilkuletnie dziecko - siedzące za Tobą - może Cię pozbawić

> zycia.

Raz widziałem taki wypadek.

Dwoje dzieci siedzące na tylnej kanapie za fotelami zatrzymały się na nich i spadły na dół, trzecie siedzące w środku wyleciało przez przednią szybę.

Dorosłym na przednich fotelach nic nie było -byli zapięci.

Napisano

A w sumie to kto buli mandat jak pasażer/-owi nie mają zapiętych pasów?

Każdy płaci za siebie czy kierowca obrywa? Jak z punktami?

Napisano

> Raz widziałem taki wypadek.

> Dwoje dzieci siedzące na tylnej kanapie za fotelami zatrzymały się na nich i spadły na dół, trzecie

> siedzące w środku wyleciało przez przednią szybę.

> Dorosłym na przednich fotelach nic nie było -byli zapięci.

Rodzice i kierowca d3bile oslabiony.gif

Cały czas rzadko kto (mowa o dorosłych) zapina pasy, siedząc z tyłu. Znajoma rodziców, od kiedy wyleciała podczas wypadku przez przednią szybę, zapina grzecznie pasy.

Ja tam wolę zapobiegać niż być "mądrym" po szkodzie.

Napisano

> A w sumie to kto buli mandat jak pasażer/-owi nie mają zapiętych pasów?

> Każdy płaci za siebie czy kierowca obrywa? Jak z punktami?

Kierowcy nie wolno przewozic pasazerow nie zapietych w pasy (jesli wystepuja w pojezdzie), wiec kierowca odpowiada. Zreszta pasazer nie ma obowiazku wiedziec ze nalezy ten pas zapiac, bo niby skad ma wiedziec? To kierowca ma obowiazek tego przypilnowac.

Napisano

> ja zawsze mówię " nie obchodzi mnie to czy ktoś w innym aucie ma zapięte pasy czy nie .... jego

tylko, że przez czyjąś głupotę z naszych podatków potem takiego osobnika trzeba ratować w razie czego .. więc tak nie do końca nie nasza sprawa jak ktoś nie zapina ..

Napisano

Byłem przy wypadku gdzie pewna babcia siedząca z tyłu w Volvo 740 nie miała zapiętych pasów.

Volvo zderzyło się czołowo z jakąś Hondą.

Kierowca z Volvo wyszedł obolały z samochodu ale cały.

Babcia miała złamany nos, rozbitą głowę i kłopoty z kręgosłupem szyjnym.

Żona kierowcy siedząca z przodu przed babcią miała złamane żebra i mostek oraz rozbitą głowę. Fotel na którym siedziała miał złamane oparcie.

Napisano

Nie do konca.

1. W tym przypadku chodzi o zycie dzieci, ktore nie maja pojecia do czego pasy bezpieczenstwa moga sluzyc. To ze maja glupkowatych rodzicow, nie znaczy, ze jest potrzeba ryzykowac ich zycie.

2. Nawet kierowcow w innych pojazdach powinno to obchodzic.

Wyobraz sobie sytuacje nastepujaca. Prowadzisz samochod i popelniasz blad (np wymuszasz na kims pierwszenstwo). Twoj blad, twoja wina. Nawet najlepszym sie moze zdazyc. Niestety prowadzi to do wypadku. Ten poszkodowany nie mial pasow, wypadl przez okno i uderzyl o beton w rezultatcie czego zmarl. Gdyby mial pasy na 99% wyszedlby z wypadku bez szwanku.

I teraz pomysl. Spowodowales wypadek w ktorym ktos zginal. Owszem, zginal dlatego ze nie mial pasow, ale to nie zmienia faktu ze to ty spowodowales ten wypadek i najprawdopodobiej bedziesz pociagniety do odpowiedzialnosci.

Gdyby tamten mial pasy to bylaby tylko i wyalcznie kolizja z dwoma uszkodzonymi pojazdami.

Dlatego tak wazne jest, aby wszyscy zapinali pasy.

Napisano

> Cały czas rzadko kto (mowa o dorosłych) zapina pasy, siedząc z tyłu.

Niekoniecznie.

Dziś wracając z rodzinnej imprezy zabrałem ze sobą w drogę powrotną moją 74-letnią babcię, która po wejściu do samochodu zapytała czy ma zapiąć pas, a siedziała za mną.

Napisano

> Niekoniecznie.

> Dziś wracając z rodzinnej imprezy zabrałem ze sobą w drogę powrotną moją 74-letnią babcię, która po

> wejściu do samochodu zapytała czy ma zapiąć pas, a siedziała za mną.

Szacun dla babci

Napisano

> Kierowcy nie wolno przewozic pasazerow nie zapietych w pasy (jesli wystepuja w pojezdzie), wiec

> kierowca odpowiada.

Pytanie tylko jak kierowca moze byc pewny, ze wszyscy maja zapiete pasy. Oczywiscie przed ruszeniem moze to sprawdzic, ale podczas jazdy juz ciezko moze byc kontrolowac czy nikt nie rozpial. A im wiecej pasazerow tym gorzej. W 5 miejscowym samochodzie moze nie byc tak trudno. W 9 miejscowym juz gorzej. W 16 miejscowym minibusie praktycznie niemozliwe, a w 50 miejscowym autokarze wogole niewykonalne.

> Zreszta pasazer nie ma obowiazku wiedziec ze nalezy ten pas zapiac, bo

> niby skad ma wiedziec?

Bo takie jest prawo, ze pasazer ma zapinac pasy. Wiec ma tez obowiazek o tym wiedziec. Nieznajomosc prawa nie usprawiedliwia.

Napisano

> Pytanie tylko jak kierowca moze byc pewny, ze wszyscy maja zapiete pasy. Oczywiscie przed ruszeniem

> moze to sprawdzic, ale podczas jazdy juz ciezko moze byc kontrolowac czy nikt nie rozpial. A

> im wiecej pasazerow tym gorzej. W 5 miejscowym samochodzie moze nie byc tak trudno. W 9

> miejscowym juz gorzej. W 16 miejscowym minibusie praktycznie niemozliwe, a w 50 miejscowym

> autokarze wogole niewykonalne.

Proste. Każdy powinien mieć nad głową oślepiającą żarówkę, która gaśnie po zapięciu pasów... zlosnik.gif

Napisano

> Nie do konca.

> 1. W tym przypadku chodzi o zycie dzieci, ktore nie maja pojecia do czego pasy bezpieczenstwa moga

> sluzyc. To ze maja glupkowatych rodzicow, nie znaczy, ze jest potrzeba ryzykowac ich zycie.

> 2. Nawet kierowcow w innych pojazdach powinno to obchodzic.

> Wyobraz sobie sytuacje nastepujaca. Prowadzisz samochod i popelniasz blad (np wymuszasz na kims

> pierwszenstwo). Twoj blad, twoja wina. Nawet najlepszym sie moze zdazyc. Niestety prowadzi to

> do wypadku. Ten poszkodowany nie mial pasow, wypadl przez okno i uderzyl o beton w rezultatcie

> czego zmarl. Gdyby mial pasy na 99% wyszedlby z wypadku bez szwanku.

> I teraz pomysl. Spowodowales wypadek w ktorym ktos zginal. Owszem, zginal dlatego ze nie mial

> pasow, ale to nie zmienia faktu ze to ty spowodowales ten wypadek i najprawdopodobiej bedziesz

> pociagniety do odpowiedzialnosci.

> Gdyby tamten mial pasy to bylaby tylko i wyalcznie kolizja z dwoma uszkodzonymi pojazdami.

> Dlatego tak wazne jest, aby wszyscy zapinali pasy.

no.gif

Na tej samej zasadzie można zakazać poruszania się po drogach publicznych pieszych, rowerzystów, motocyklistów i samochodów niewyposażonych w napinacze i poduszki boczne. no.gif

Napisano
  • Autor

> Proste. Każdy powinien mieć nad głową oślepiającą żarówkę, która gaśnie po zapięciu pasów...

wtedy zapna pas na fotelu i usiada na nim....

Napisano

> Pytanie tylko jak kierowca moze byc pewny, ze wszyscy maja zapiete pasy. Oczywiscie przed ruszeniem

> moze to sprawdzic, ale podczas jazdy juz ciezko moze byc kontrolowac czy nikt nie rozpial. A

> im wiecej pasazerow tym gorzej. W 5 miejscowym samochodzie moze nie byc tak trudno. W 9

> miejscowym juz gorzej. W 16 miejscowym minibusie praktycznie niemozliwe, a w 50 miejscowym

> autokarze wogole niewykonalne.

> Bo takie jest prawo, ze pasazer ma zapinac pasy. Wiec ma tez obowiazek o tym wiedziec. Nieznajomosc

> prawa nie usprawiedliwia.

W nowoczesnych autach są kontrolki pasów. Kierowca wie, czy wszyscy mają zapięte.

Napisano
  • Autor

> W nowoczesnych autach są kontrolki pasów. Kierowca wie, czy wszyscy mają zapięte.

hmm.gif w zadnej 9tce ktora ogladalem nie bylo, nie wspominajac o autobusie... zlosnik.gif

a kontrolke tez da sie oszukac zapinajac pas na fotelu...

Napisano

> W nowoczesnych autach są kontrolki pasów. Kierowca wie, czy wszyscy mają zapięte.

Na codzien jezdze 6 pojazdami.

2 prywatne i 4 sluzbowe i w zadnym nie ma takiej kontrolki.

Napisano

są auta osobowe z kontrolkami niezapiętych pasów na tylnych fotelach ??

Napisano

> Na tej samej zasadzie można zakazać poruszania się po drogach publicznych pieszych, rowerzystów,

> motocyklistów i samochodów niewyposażonych w napinacze i poduszki boczne.

Ale on ma rację. Policja uzna zdarzenie za wypadek i odda sprawę do prokuratury. Jak by pasy były zapięte skończyło by się na 250zł mandatu.

Napisano

> są auta osobowe z kontrolkami niezapiętych pasów na tylnych fotelach ??

Yaris ma takowe.

Napisano

> są auta osobowe z kontrolkami niezapiętych pasów na tylnych fotelach ??

Oczywiście.

Napisano

> Bo takie jest prawo, ze pasazer ma zapinac pasy. Wiec ma tez obowiazek o tym wiedziec. Nieznajomosc

> prawa nie usprawiedliwia.

Pasazer tego prawa nie musi znac, skad on ma znac prawo o ruchu drogowym? To kierowca ma obowiazek przed jazdą poinformowac pasazera ze takie jest prawo.

Napisano

> Pasazer tego prawa nie musi znac, skad on ma znac prawo o ruchu drogowym? To kierowca ma obowiazek

> przed jazdą poinformowac pasazera ze takie jest prawo.

Nieznajomość prawa nie zwalnia w żadnym kraju od konsekwencji.

Nie rób z ludzi debili. Nie znam takiego, który by nie wiedzial o tym, ze trzeba zapinać pasy.

Napisano

> Pasazer tego prawa nie musi znac, skad on ma znac prawo o ruchu drogowym? To kierowca ma obowiazek

> przed jazdą poinformowac pasazera ze takie jest prawo.

Czy pasazer ma obowiazek znac prawo czy nie to jest raczej temat na dyskusje filozoficzna.

Jedno jest natomiast pewne - pasazer ma obowiazek sie do tego prawa stosowac, bez wzgledu na to czy go zna czy nie.

Chcesz mi powiedziec, ze pieszy na drodze tez nie musi znac prawa i dlatego moze np przechodzic na czerwonym swietle.

Albo ze jak mnie spotkasz na ulicy to mozesz mi przylozyc w nos, bo nie znasz prawa ktore by tego zabranialo? Przeciez nigdy nie musiales zdawac egzaminu ze znajomosci takiego prawa...

Napisano

> Yaris ma takowe.

??? Jaka wersja?

Napisano

> zycia.

zapomniałem dodać ,że to nie dotyczy mojego auta... u mnie w aucie wszyscy mają mieć zapięte pasy.... Ten co nie ma pasów w aucie z tyłu może zabić nie tylko siebie...

Napisano

> Cytując klasyka gatunku w sprawie gaśnic - "wolny człowiek ma prawo swobodnie płonąć we własnym

> samochodzie" . Lubię to!

Gdzie pisałem o gaśnicach? ..... ja widzę wątek o pasach i nie widzę analogii...

Co do gaśnic , to wożę dwie ze sobą .... Bo te małe w razie pożaru niewiele pomogą.

Napisano

> Chyba któryś cee'd i30 sygnalizuje niezapięcie z tyłu

Dokładnie tak, dodatkowo jeszcze wku... angryfire.gif piszczy przez długi czas.

Ja ogólnie przyjąłem zasadę "nie zapinasz pasów - nie jedziesz" i tego się trzymam bez względu na to czy jestem kierowcą i wiozę pasażerów czy sam jestem pasażerem.

Napisano

> Chyba któryś cee'd i30 sygnalizuje niezapięcie z tyłu

Napewno takie kontroli + dodatkowa sygnalizacja dzwiękowa jest w Hyundaiu ix20, i30, ix35. Każdy z foteli z przodu i wszystkie 3 tylne miejsca mają odrębną kontrolkę i sygnalizacje

Napisano

> Kierowcy nie wolno przewozic pasazerow nie zapietych w pasy (jesli wystepuja w pojezdzie), wiec

> kierowca odpowiada. Zreszta pasazer nie ma obowiazku wiedziec ze nalezy ten pas zapiac, bo

> niby skad ma wiedziec? To kierowca ma obowiazek tego przypilnowac.

kłamiesz

kierowca odpowiada za przewożenie niezapiętego

a pasażer za niezapięcie.

Napisano

bez zapiętych pasów nawet przy małej prędkości ktoś stłucze sobie główkę.

a jak spowodujesz wypadek i taki ktoś poleży w szpitalu powyżej 7 dni to już masz prokuratora z automatu

Napisano

> kłamiesz

> kierowca odpowiada za przewożenie niezapiętego

> a pasażer za niezapięcie.

No dobra, a co z tym?

Quote:

A w sumie to kto buli mandat jak pasażer/-owi nie mają zapiętych pasów?

Każdy płaci za siebie czy kierowca obrywa? Jak z punktami?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.