Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sposób na OC i przeglądy

Featured Replies

Napisano

oto 3 zdjęcia z samego Krakowa, dodam że jedno z tych aut pomyka sobie jako pseudotaxi iCar:

90091506.jpg

11191928.jpg

20464990.jpg

jak wiadomo auto takie:

a) nie musi przechodzić przeglądów

b) płaci niskie OC (roczne za mojego Mercedesa 2,8l to ok 300zł)

c) z tego co się orientuję w wielu zachodnich miastach nie obowiązują "zabytku" eko-strefy zlosnik.gif

czyżby czekał nas wysyp zabytków? zlosnik.gif

dodam że sam mam znajomego ze 190ką na żółtych ale jest to auto w perfekcyjnym stanie w rzadkiej u nas wersji US i bardzo bogatym wyposażeniem - nieużywane na codzień ok.gif

Napisano

Pod którąś z restauracji widziałem "zabytek" z wielką reklamą. Służy do dowożenia jedzenia klientom. Nawet w którymś z tych durnych AŚ pisano o tym problemie.

A tak w ogóle jak mu rdza wychodzi to może być zakwalifikowany jako zabytek?

Napisano

> czyżby czekał nas wysyp zabytków?

Ale żółte tablice, ztcw to też masa utrudnień. Jak to jest z tą opieką konserwatora zabytków? Trzeba zgłaszać wszelkie naprawy czy modyfikacje?

Napisano
  • Autor

> Ale żółte tablice, ztcw to też masa utrudnień. Jak to jest z tą opieką konserwatora zabytków?

> Trzeba zgłaszać wszelkie naprawy czy modyfikacje?

nie ma żadnych utrudnień..

jedyne utrudnienia to w przypadku aut >50lat jeśli chodzi o wyjazd za granicę...

dla takiej 190tki w praktyce nie ma żadnych utrudnień jeśli chodzi o normalne użytkowanie

Napisano

> A tak w ogóle jak mu rdza wychodzi to może być zakwalifikowany jako zabytek?

Panie, ta rdza jest w 100% oryginalna, oryginalna blache w koncu wcina.

Poza tym rdza lubi sie pojawiac gdy jej nie wolaja, kto i kiedy ma zabrac "zolte blachy" za rdze, skoro wyzej koledzy pisza, ze przegladow nie trzeba?

Napisano
  • Autor

> Panie, ta rdza jest w 100% oryginalna, oryginalna blache w koncu wcina.

> Poza tym rdza lubi sie pojawiac gdy jej nie wolaja, kto i kiedy ma zabrac "zolte blachy" za rdze,

> skoro wyzej koledzy pisza, ze przegladow nie trzeba?

przede wszystkim rdza nie jest żadnym kryterium przy przyznawaniu żółtych blach biglaugh.gif

Napisano

> przede wszystkim rdza nie jest żadnym kryterium przy przyznawaniu żółtych blach

w przyznawaniu może i nie, ale jak to się ma do ''nieodpowiedniego'' dbania o auto?

konserwator nie może przejąć takiego auta?

Napisano
  • Autor

> w przyznawaniu może i nie, ale jak to się ma do ''nieodpowiedniego'' dbania o auto?

> konserwator nie może przejąć takiego auta?

szczerze mówiąc myślę że w praktyce to awykonalne... zlosnik.gif

Napisano

> szczerze mówiąc myślę że w praktyce to awykonalne...

No cóż - wychodzi typowe, polskie kombinatorstwo. Jeszcze jak to jeździ na taxi to pewnie drutem powiązane. I to takim najtańszym smile.gif

Napisano

> szczerze mówiąc myślę że w praktyce to awykonalne...

nie byłbym taki pewny...

jak trend będzie szedł w górę to albo coraz mniej chętnie będą takie auta wpisywać na listę, patrz warszawa gdzie już nie jest łatwo, albo będą restrykcyjne kontrole stanów.

Podstawa jest

Quote:

Nieumyślne niszczenie lub uszkodzenie zabytku jest zagrożone karą grzywny,

ograniczenia lub pozbawienia wolności do lat 2, z możliwością orzeczenia nawiązki

w wysokości od trzykrotnego do trzydziestokrotnego minimalnego wynagrodzenia.

Umyśle działanie - pozbawienia wolności do 5 lat. Zagrożone karami i grzywnami jest

m.in. wywożenie zabytku za granicę bez pozwolenia WKZ, podrabianie zabytków

i handel tymi falsyfikatami, poszukiwanie ukrytych i porzuconych zabytków bez

pozwolenia. Zagrożone karą jest także niepodejmowanie pewnych działao - np.

niezabezpieczenie przed kradzieżą, zniszczeniem, jak również nieudostępnienie

uprawnionym organom zabytku do badao czy oględzin.

żródło: O p r a c o w a n i e : B i u r o D o k u m e n t a c j i Z a b y t k ó w , s t y c z e o 2 0 1 2 r .

Napisano
  • Autor

> nie byłbym taki pewny...

> jak trend będzie szedł w górę to albo coraz mniej chętnie będą takie auta wpisywać na listę, patrz

> warszawa gdzie już nie jest łatwo, albo będą restrykcyjne kontrole stanów.

> Podstawa jest

teoria jest, w praktyce ktoś te auta rejestruje - bez problemu

a dwa że nawet w przypadku aut rzeczywiście zabytkowych auta takie dostają blachy przed remontem bez większego problemu..

IMO powinni podwyższyć kryterium wieku tj auto minimum 35-40 lat ok.gif

Napisano

> teoria jest, w praktyce ktoś te auta rejestruje - bez problemu

> a dwa że nawet w przypadku aut rzeczywiście zabytkowych auta takie dostają blachy przed remontem

> bez większego problemu..

> IMO powinni podwyższyć kryterium wieku tj auto minimum 35-40 lat

ale to nie jest problem otrzymywania blach na zabytek tylko imho kontroli stanu i wywiązywania się właścicieli z obowiązków jakie sami na siebie, dobrowolnie, przyjęli ok.gif

Napisano

> Jeszcze jak to jeździ na taxi to pewnie drutem

> powiązane. I to takim najtańszym

Jeszcze nie.

Dopiero jak wejdzie deregulacja Gowina.

Do tej pory to WSZYSTKIE taksówki są SUPERbezpieczne.

Napisano
  • Autor

> Nie musi?

przechodzi jeden wieczysty przy rejestracji

Napisano

> przechodzi jeden wieczysty przy rejestracji

Patrz, to nie wiedziałem. ok.gif

Może się jednak skuszę na "żółte papiery". grinser006.gif

Napisano

> nie ma żadnych utrudnień..

ale poza woj. mazowieckim

Nie dawno w którejś turbo kamerze było o mazowieckim konserwatorze zabytków, który to wcale taki skory nie jest do przyznawania żółtych blach.

Ludzie się ratują rejestrując auta jako zabytkowe w innych częściach kraju.

Napisano

> oto 3 zdjęcia z samego Krakowa, dodam że jedno z tych aut pomyka sobie jako pseudotaxi iCar:

> jak wiadomo auto takie:

> a) nie musi przechodzić przeglądów

> b) płaci niskie OC (roczne za mojego Mercedesa 2,8l to ok 300zł)

> c) z tego co się orientuję w wielu zachodnich miastach nie obowiązują "zabytku" eko-strefy

> czyżby czekał nas wysyp zabytków?

> dodam że sam mam znajomego ze 190ką na żółtych ale jest to auto w perfekcyjnym stanie w rzadkiej u

> nas wersji US i bardzo bogatym wyposażeniem - nieużywane na codzień

ile kosztuje rejestracja zabytku?

Napisano
  • Autor

> ile kosztuje rejestracja zabytku?

mniej niż wymiana zawieszenia w takim mercedesie zlosnik.gif

Napisano

> mniej niż wymiana zawieszenia w takim mercedesie

Z informacji jakie znalazłem, za tych wszystkich rzeczosnawców i przeglądy, trzeba zapłacić minimum ponad 1000zł.

Biorąc to pod uwagę plus to, że w przypadku napraw będzie trzeba głównie korzystać z oryginalnych części, które są droższe x razy od zamienników, wychodzi na to, że jest to raczej sprawa nieopłacalna...

Ale co kto lubi...

Napisano

> Z informacji jakie znalazłem, za tych wszystkich rzeczosnawców i przeglądy, trzeba zapłacić

> minimum ponad 1000zł.

> Biorąc to pod uwagę plus to, że w przypadku napraw będzie trzeba głównie korzystać z oryginalnych

> części, które są droższe x razy od zamienników, wychodzi na to, że jest to raczej sprawa

> nieopłacalna...

> Ale co kto lubi...

A to ktoś sprawdza? Od prawie roku posiadam samochód na żółtych blachach

i od momentu rejestracji nikt (urząd) się nim nie interesuje wink.gif

Napisano

> A to ktoś sprawdza? Od prawie roku posiadam samochód na żółtych blachach

> i od momentu rejestracji nikt (urząd) się nim nie interesuje

Nie wiem, nie znam się, dlatego pytam wink.gif

Założyłem, że gdy w momencie rejestracji pojazd musi mieć większość oryginalnych części to i później ma mieć, niezależnie od tego czy ktoś to sprawdza.

Napisano

> Z informacji jakie znalazłem, za tych wszystkich rzeczosnawców i przeglądy, trzeba zapłacić

> minimum ponad 1000zł.

pi razy oko.

> Biorąc to pod uwagę plus to, że w przypadku napraw będzie trzeba głównie korzystać z oryginalnych

> części, które są droższe x razy od zamienników, wychodzi na to, że jest to raczej sprawa

> nieopłacalna...

a oryginały ponieważ? przeciez nikt Ci nie zajrzy do pompy wody prewencyjnie coby cofnąć papier

> Ale co kto lubi...

ja tam jak tylko sie uda ide w żółte blachy, jeszcze tylko 9 lat smile.gif

Napisano

W Krakowie rejestracja samochodu to koszt 1300zł w skład tego wchodzi 700 zł rzeczoznawca + sporządzenie białej karty pojazdu do tego 300 zł złotych przegląd wieczysty + około 300 zł rejestracja w UM . W Krakowie ciężki jest temat z przepchnięciem białej karty wykonanej samemu i niestety rzeczoznawcy nie unikniemy . Chyba że komuś się u nas udało niech da znać smile.gif

Jeśli chodzi o zainteresowanie się urzędników tym autem - hm coś takiego chyba nie istnieje

Napisano

> oto 3 zdjęcia z samego Krakowa, dodam że jedno z tych aut pomyka sobie jako pseudotaxi iCar:

Rozumiem, że wszystkie 3 mercy są sprzed 87 roku? Bo tak muszą chyba być, nie?

Jak dla mnie to absurd i śmiech na sali. Ale już nie od dziś wiadomo, że łatwo jest znaleźć lukę i obejść nasze kochane (tfu!) prawo. wpysk.gif

Napisano

> W Krakowie rejestracja samochodu to koszt 1300zł w skład tego wchodzi 700 zł rzeczoznawca +

> sporządzenie białej karty pojazdu do tego 300 zł złotych przegląd wieczysty + około 300 zł

> rejestracja w UM .

Dlaczego taka droga rejestracja? Inne ceny blach? niewiem.gif

Napisano

sporym polem do popisu przy rejestracji młodszych aut jest zapis jakie warunki muszą spełniać

Pojazd zabytkowy powinien:

* mieć co najmniej 25 lat,

* być nieprodukowany (w modelu) od lat 15,

* posiadać minimum 75 proc. zachowanych oryginalnych części (w tym główne podzespoły).

Pojazd młodszy niż 25-letni może zostać wpisany do rejestru zabytków, jeżeli jest egzemplarzem unikalnym i charakteryzuje się przynajmniej jedną z niżej wymienionych cech:

* posiada unikalne rozwiązania konstrukcyjne,

* dokumentuje znaczące etapy rozwoju techniki motoryzacyjnej,

* był związany z istotnymi wydarzeniami historycznymi,

* był użytkowany przez osoby powszechnie uznane za wyjątkowo ważne,

* ma związek z ważnymi osiągnięciami sportowymi,

* posiada oryginalne wykonanie lub został odrestaurowany,

* został odtworzony wiernie, zgodnie z technologią z okresu jego produkcji.

W zeszłym roku rejestrowałem na żółte fsm 126 bis wyprodukowany w ilości 192tyś w stosunku do ponad 4 milionów zwykłych małych fiatów i nie było z tym żadnych problemów

Co do kosztów rejestracji żółte tablice są droższe

Napisano

> * posiadać minimum 75 proc. zachowanych oryginalnych części (w tym główne podzespoły).

a nie 95%?

Napisano

> Ale żółte tablice, ztcw to też masa utrudnień.

W tym jedno dość istotne - ubezpieczyciel w prosty sposób nie zrobi całki, jeśli szkoda była z OC to bez jęknięcia ubezpieczyciel będzie musiał pokryć koszt doprowadzenia autka do stanu sprzed szkody.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> * posiada unikalne rozwiązania konstrukcyjne,

Kwestia definicji co to jest, ale IMO pewnie połowa CM się pod to łapie. rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

A od czego jest Policja?

Wystarczy zatrzymać taki zardzewiały samochód, sprawdzić stan techniczny, ręczny, luzy na kierownicy, oświetlenie itp. itd. i zabrać dowód, żeby nie stwarzał zagrożenia w ruchu drogowym.

Napisano

> W tym jedno dość istotne - ubezpieczyciel w prosty sposób nie zrobi całki, jeśli szkoda była z OC

> to bez jęknięcia ubezpieczyciel będzie musiał pokryć koszt doprowadzenia autka do stanu sprzed

> szkody.

> Pozdrawiam BAS

Jak się spali też?

Napisano

> A od czego jest Policja?

> Wystarczy zatrzymać taki zardzewiały samochód, sprawdzić stan techniczny, ręczny, luzy na

> kierownicy, oświetlenie itp. itd. i zabrać dowód, żeby nie stwarzał zagrożenia w ruchu

> drogowym.

Po zobaczeniu fotek autorytatywnie stwierdzasz, że widniejące na nich auta nie mają ręcznego, mają - dla odmiany - luzy na kierownicy i braki w oświetleniu? Hmmm, śmiała teza, ale każdy sądzi wg siebie.

Napisano

> W tym jedno dość istotne - ubezpieczyciel w prosty sposób nie zrobi całki, jeśli szkoda była z OC

> to bez jęknięcia ubezpieczyciel będzie musiał pokryć koszt doprowadzenia autka do stanu sprzed

> szkody.

> Pozdrawiam BAS

no to jest utrudnienie?

to chyba akurat +

Napisano

> no to jest utrudnienie?

> to chyba akurat +

To był sarkazm smile.gif Jest to utrudnienie dla TU w dymaniu ludzi bo odbudowa takiego Mercedesa na oryginałach, który pewnie wart jest 2-3kzł(nie chce mi się sprawdzać), może kosztować kilkadziesiąt kzł.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.