Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda NSX - czemu ten samochód jest tak cholernie drogi?

Featured Replies

Napisano

Patrzę po ogłoszeniach, chociazby w Polsce, za ten 20-letni samochód, wcale nie już o tak spektakularnej mocy, a tym bardziej wyposazeniu życzą sobie około 200-250tys zl?!?!?!?!

I ja się pytam - o co chodzi?

Ja wiem, sportowe auto, ale nie przesadzajmy, na pewno są obecnie i były samochody, które jeżdzą co najmniej tak dobrze lub tak szybko...

Czy ktoś zna powód, oprócz tego, że to moje ulubione auto z NFSIII?

Napisano

> Patrzę po ogłoszeniach, chociazby w Polsce, za ten 20-letni samochód, wcale nie już o tak

> spektakularnej mocy, a tym bardziej wyposazeniu życzą sobie około 200-250tys zl?!?!?!?!

> I ja się pytam - o co chodzi?

> Ja wiem, sportowe auto, ale nie przesadzajmy, na pewno są obecnie i były samochody, które jeżdzą co

> najmniej tak dobrze lub tak szybko...

> Czy ktoś zna powód, oprócz tego, że to moje ulubione auto z NFSIII?

Legenda.

Napisano

> Patrzę po ogłoszeniach, chociazby w Polsce, za ten 20-letni samochód, wcale nie już o tak

> spektakularnej mocy, a tym bardziej wyposazeniu życzą sobie około 200-250tys zl?!?!?!?!

> Ja wiem, sportowe auto, ale nie przesadzajmy, na pewno są obecnie i były samochody, które jeżdzą co

może dlatego, że za kolejne 20 lat będziesz pytał czemu one kosztują 300-350 tysięcy

Napisano
  • Autor

> Legenda.

No ale bez przesady, przecież to nie jest bardziej spektakularne auto niż chociażby ferrari, a ceny podobne...

Napisano
  • Autor

> może dlatego, że za kolejne 20 lat będziesz pytał czemu one kosztują 300-350 tysięcy

No dobra, ale oprócz ceny i legendy - co to auto ma takiego WOW??

Napisano
  • Autor

> może dlatego ze w salonie kosztował 600tys ?

Ale wiesz, czy strzelasz? Ja szukam na prawdę powodu takiej ceny...

Napisano

Chodzi pewnie o to, że kupujący jest w stanie tyle zapłacić. Gdyby nie było chętnych na taką kasę to kosztowałby mniej.

Napisano

niedługo szukałem tańszego

Napisano

> Ale wiesz, czy strzelasz? Ja szukam na prawdę powodu takiej ceny...

za wiki cena w PL zaczynała się od 620tys

Napisano

> No ale bez przesady, przecież to nie jest bardziej spektakularne auto niż chociażby ferrari, a ceny

> podobne...

Ja bym powiedzial ze na rowni z ferrari.

Napisano

Proste prawa popytu i podazy. Samochod jest bardzo rzadki, wcale tak wiele ich przez caly okres produkcji nie powstalo (a zwlaszcza w lepszych wersjach), wlasciciele niechetnie sie ich pozbywaja, w zasadzie to juz klasyk. Wiec kosztuje jak klasyk.

Napisano

bo był na obrazkach w gumie turbo 001.gif

Napisano

moze by tak ktos w koncu poprawnie napisal nazwe ...

N S X od New Sportscar eXperimental

Napisano

> moze by tak ktos w koncu poprawnie napisal nazwe ...

> N S X od New Sportscar eXperimental

claps.gif nie zwróciłem uwagi mimo iż wiem ocb sick.gif

Napisano

> nie zwróciłem uwagi mimo iż wiem ocb

ja zwrocilem ale zapomnialem sie "czepic" literówki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> moze by tak ktos w koncu poprawnie napisal nazwe ...

> N S X od New Sportscar eXperimental

Czeski błąd, ale poprawiłem wink.gif Też wiedziałem o co chodzi, bo przed chwilą szukałem ogłoszeń zlosnik.gif

Napisano

Nie żebym się czepiał, ale jedyny NSX w NFS to Acura NSX w NFS 1 jeszcze w czasach DOS (ależ to była gra!! te filmiki, te wysokie detale po wciśnięciu F5!! ehh teraz już nie robią takich gier). W żadnym NFS nie było oficjalnie Hondy NSX.

Napisano

> No ale bez przesady, przecież to nie jest bardziej spektakularne auto niż chociażby ferrari, a ceny

> podobne...

I tu pozwolę sobie zgłosić sprzeciw. Przy czym da się je kupić za sporo mniej niż 55 tys euro.

Napisano

> U nas za grosze można tego grata kupić.

"Its got a prior salvage"

Napisano

> może dlatego ze w salonie kosztował 600tys ?

tak jak W140 S600L którego kupisz za 15kzł zlosnik.gif

Napisano

> Trochę drożej i czysty dowód.

Ale on chce Hondę a nie Acure hehe.gif

zlosnik.gif

zlosnik.gif

Napisano

> tak jak W140 S600L którego kupisz za 15kzł

biore 2 ... masz do sprzedania coś co nie jest wspomnieniem tego co opuściło fabrykę ?

Napisano

> Ale on chce Hondę a nie Acure

No wlasnie. Acura moze jest tansza bo.. no wlasnie, dlaczego?

Napisano

> No wlasnie. Acura moze jest tansza bo.. no wlasnie, dlaczego?

Bo w USA sprzedano więcej NSX'ów niż w Europie = rynek jest większy i dzięki temu ceny niższe?

Napisano

> Bo w USA sprzedano więcej NSX'ów niż w Europie = rynek jest większy i dzięki temu ceny niższe?

Ale rozumiem ze w USA nie bylo NSX'a pod marka Honda?

Napisano

> Ale rozumiem ze w USA nie bylo NSX'a pod marka Honda?

Były sprzedawane pod marką Acura.

To tak jak Integra DC5, w USA sprzedawana jako Acura RSX.

Napisano

> Bo w USA sprzedano więcej NSX'ów niż w Europie = rynek jest większy i dzięki temu ceny niższe?

No i wyjsciowo byly tam tansze, jak to zreszta zawsze w US.

Napisano

> No i wyjsciowo byly tam tansze, jak to zreszta zawsze w US.

No i z nieco inną specyfikacją, tak jak to też często bywa. smile.gif

Kiedyś był taki filmik z Nissanem R34 USDM i JDM, dobre porównanie, tylko nie mogę znaleźć smile.gif

Napisano

> No i z nieco inną specyfikacją, tak jak to też często bywa.

To prawda - wersje na USA miały bogatsze wyposażenie.

Napisano

> No wlasnie. Acura moze jest tansza bo.. no wlasnie, dlaczego?

No właśnie, ciekawe, jak w ogłoszeniach pojawiają się integry to acura jest sporo tańsza, ale może tam była jakaś różnica.

Napisano

> Ale za to gorsze prowadzenie

A tego to akurat nie byłbym taki pewny, bo zawieszenie i silnik były identyczne.

P.S. Pamiętacie Pulp Fiction?

Napisano

> A tego to akurat nie byłbym taki pewny, bo zawieszenie i silnik były identyczne.

Mówiłem ogólnie o US-Spec.

Napisano

Ktos dawal kiedys filmik ze nsx na torze w zakretach łoiło wszystko bo... Bylo lekkie

Napisano
  • Autor

No dobra, ale nadal nie czaję, czemu ten samochod tyle kosztuje zlosnik.gif

Ja wiem, kultowy bo honda, niby szybki, ale teraz szybkich samochodów na pęczki, ani to piękna stylistyka, ani bogate wyposażenie, ani niewiadomo jakie właściwości jezdne - ogólnie raczej taki szybki przeciętniak obecnie, może kiedyś jak na swoje czasy wymiatał - ale teraz? Przeciętniak, za którym obejrzy się tylko fan motoryzacji, reszta potraktuje go jak starego złoma, coś a'la CRX - takie jest moje zdanie i spostrzeżenia.

I nadal nie rozumiem, jak on może kosztować 200k pln - za to na prawdę można mieć nowsze, fajniejsze, szybsze, bardziej lansiarskie porsche smile.gif

W każdym razie ciekaw jestem czy to co stoi na allegro się sprzedaje faktycznie, czy raczej... właśnie, stoi sobie.

Napisano

> No dobra, ale nadal nie czaję, czemu ten samochod tyle kosztuje

Ale już ustaliliśmy że nie kosztuje.

Napisano

A wpadłeś na to, że ten samochód był wtedy konkurencją dla Porsche czy Ferrari?

Tyle, że zbyt dobrze się nie sprzedał bo mimo świetnej technologii to była tylko Honda. Próba wejścia do producentów aut supersportowych się nie udała.

Może obecnie osiągi nie robią żadnego wrażenia bo jest mocny hothach ma więcej mocy, ale wtedy robiły. Zresztą, żyjemy w czasach gdy okolice 300 koni już dawno przestały być domeną aut z etykietką "supercar". Tyle, że to obowiązuje też współczesne samochody. Najsłabsze Porsche nie oddziela już od reszty świata przepaść w mocy silnika itd.

Napisano

No właśnie! Ja tak samo nie rozumiem po co ludzie kupują np stare garbusy płacąc masę forsy jak mój sąsiad miał ostatnio do sprzedania Cinquecento 700 z 1995 roku za 1000zł, które przecież ma chyba nawet lepsze osiągi, nowocześniej wygląda i łatwiej do niego o części! Myślę, że różnica jest podobna wink.gif

Napisano

> biore 2 ... masz do sprzedania coś co nie jest wspomnieniem tego co opuściło fabrykę ?

wszystko tak na tacy byś chciał? wtedy nie ma satysfakcji zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale wiesz, czy strzelasz? Ja szukam na prawdę powodu takiej ceny...

Auto niszowe w Europie. Konstrukcja w pełni aluminiowa powodowała, że rozbitków już nie ma. Egzemplarze bezwypadkowe są po prostu rzadkie, a przez to stały się kolekcjonerskimi okazami. Zwłaszcza, że po dziś dzień, Honda nie ma auta tej klasy w ofercie. I nie chodzi tu o osiągi, które dziś już tak nie szokują.

Napisano

> No dobra, ale nadal nie czaję, czemu ten samochod tyle kosztuje

Przecież już wyjaśniono. Im mniejsza podaż, tym popyt rośnie. Dla przykładu, gdyby był tylko jeden egzemplarz w Europie, właściciel mógłby zażądać za niego 10 mln zł i to byłaby realna cena takiego pojazdu. Ile NSXów jest w Polsce? Palce jednej ręki wystarczą do policzenia, a np konkurencyjny Mitsu 3000GT z tamtych lat można kupić za 15-20 kzł, bo jest ich dużo więcej.

Napisano

> to juz chyba lepiej wziąć BMW serii 8

A później zadzwonić i sprawdzić ceny niektórych rzeczy, np amortyzatorów, żeby przekonać się jakie to uczucie mieć stan zawałowy. Przy okazji można też znaleść najlepszego przyjaciela w warsztacie zajmującym się elektroniką. Jest duża szansa, że często będziemy go odwiedzać.

Osiągów hondy i 8er nie ma co porównywać. Honda to zdecydowanie inna liga. 8er nie był budowany żeby konkurować z takimi samochodami.

Napisano

> Przecież już wyjaśniono. Im mniejsza podaż, tym popyt rośnie. Dla przykładu, gdyby był tylko jeden

> egzemplarz w Europie, właściciel mógłby zażądać za niego 10 mln zł i to byłaby realna cena

> takiego pojazdu. Ile NSXów jest w Polsce? Palce jednej ręki wystarczą do policzenia,

zapewne wiecej

> a np

> konkurencyjny Mitsu 3000GT z tamtych lat można kupić za 15-20 kzł, bo jest ich dużo więcej.

ale np subaru SVX chyba jeszcze bardziej egzotyczny a ceny smiesznie niskie

Napisano

> zapewne wiecej

> ale np subaru SVX chyba jeszcze bardziej egzotyczny a ceny smiesznie niskie

SVX, to nie ta sama klasa co NSX, czy 3000GT. Porównaj osiągi tych aut. Jest wiele egzotycznych modeli na rynku, ale żeby były coś warte, muszą też coś sobą reprezentować.

Napisano

> No dobra, ale oprócz ceny i legendy - co to auto ma takiego WOW??

Ja Ci spróbuje wytłumaczyć porównując do przykładu ze świata audio. Kojarzysz markę Technics? Stare rupcie kosztują więcej niż jak były nowe. Mimo że to gra bardzo średnio. A dlaczego? Bo wciąż jest kupa frajerów, którzy uważają to za legendę i płacą takie pieniądze. A skoro płacą to dlaczego nie sprzedawać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.