Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda NSX - czemu ten samochód jest tak cholernie drogi?

Featured Replies

Napisano

> Przy okazji można też znaleść najlepszego przyjaciela w

> warsztacie zajmującym się elektroniką. Jest duża szansa, że często będziemy go odwiedzać.

a to z jakiego powodu? wszak to elektronika z E32/E34

Napisano

> a to z jakiego powodu? wszak to elektronika z E32/E34

Usterkowość jest powszechnie znana. Prawie każdy właściciel na nią narzeka a z kilkoma już miałem okazję rozmawiać wink.gif

Napisano

> Usterkowość jest powszechnie znana. Prawie każdy właściciel na nią narzeka a z kilkoma już miałem

> okazję rozmawiać

mi tam się nic z elektroniką nie dzieje, a porównując do wielu nowszych aut powiedziałbym że problem elektroniki nie istnieje zlosnik.gif

jedyne co może być problematyczne w 5l V12 to ceny podstawowych części eksploatacyjnych i np. elementów gumowych i gumowo-metalowych, jak słynne gumy pod kolektorami dolotowymi zlosnik.gif

Napisano

> mi tam się nic z elektroniką nie dzieje, a porównując do wielu nowszych aut powiedziałbym że

> problem elektroniki nie istnieje

> jedyne co może być problematyczne w 5l V12 to ceny podstawowych części eksploatacyjnych i np.

> elementów gumowych i gumowo-metalowych, jak słynne gumy pod kolektorami dolotowymi

I amortyzatory. I kilka innych rzeczy. Ceny są wysokie i tyle. Nie wiem czy elektronika jest IDENTYCZNA jak w 7er, wiem że zawodzi a usuwanie usterek nie jest tanie.

Napisano

> Ja Ci spróbuje wytłumaczyć porównując do przykładu ze świata audio. Kojarzysz markę Technics? Stare

> rupcie kosztują więcej niż jak były nowe. Mimo że to gra bardzo średnio.

W sumie to chyba nie mogłeś dać gorszego porównania... poczytaj może o tym, jak jeździ NSX.

Napisano

> W sumie to chyba nie mogłeś dać gorszego porównania... poczytaj może o tym, jak jeździ NSX.

Ewentualnie może zobaczyć wink.gif

Napisano

> Kosztuje niemało , pokazałeś jakiegoś grata.

> HanYs

Bardzo przyzwoity stan, pare zadrapan.

Napisano

A ceny jakichkolwiek części do tego podobno też fajne. smile.gif

Napisano

> I amortyzatory. I kilka innych rzeczy. Ceny są wysokie i tyle. Nie wiem czy elektronika jest

> IDENTYCZNA jak w 7er, wiem że zawodzi a usuwanie usterek nie jest tanie.

elektronika jest identyczna, podobnie wiele części zawieszenia jest identyczna. Tak naprawdę to jest E32 z niewielkimi zmianami konstrukcyjnymi. A co do elektroniki - naprawa może być kłopotliwa ze względu na starą szynę bez rozbudowanej tak jak dziś diagnostyki - mało zakładów posiada kompa który sobie DOBRZE z nią radzi.

Napisano

> No właśnie, ciekawe, jak w ogłoszeniach pojawiają się integry to acura jest sporo tańsza, ale może

> tam była jakaś różnica.

Ogolne zasada jest ze na rynku wtornym auta sprowadzone z USA sa tansze od ich odpowiednikow pochodzacych z EU.

Co do Integry to najwieksza roznica byla w przelozeniu glownym skrzyni biegow - USDM miala 4.4 vs 4.785 EDM / JDM.

Napisano

> Mówiłem ogólnie o US-Spec.

Nie roznila sie od EU. Jedynie JDM dostawal extrasy.

A w sumie nawet mozna powiedziec, ze US byl lepszy, bo dostal Zanardi Edition, ktora to byla dokladna kopia JDM Type-S. Takze akurat w przypadku NSX opinie o gorszym prowadzeniu wersji amerykanskich to mit.

Napisano

> W sumie to chyba nie mogłeś dać gorszego porównania... poczytaj może o tym, jak jeździ NSX.

Nie kwestionuje tego jak jeździ. Ale za te pieniądze kupisz samochody dużo nowsze, które jeżdżą co najmniej równie dobrze. Jeśli nie lepiej.

Nie mów mi że to jeździ gorzej. A jest z 2008. Albo to.

Napisano

> Nie kwestionuje tego jak jeździ. Ale za te pieniądze kupisz samochody dużo nowsze, które jeżdżą co

> najmniej równie dobrze. Jeśli nie lepiej.

> Nie mów mi że to jeździ gorzej. A jest z 2008. Albo to.

ale GTR czy Ferarii jest jak psow w porownaniu do NXS

Napisano

> Patrzę po ogłoszeniach, chociazby w Polsce, za ten 20-letni samochód, wcale nie już o tak

> spektakularnej mocy, a tym bardziej wyposazeniu życzą sobie około 200-250tys zl?!?!?!?!

> I ja się pytam - o co chodzi?

chodzi o to że wielu chciałoby go mieć, a aut jest niewiele zlosnik.gif

dlaczego Lancia Stratos jest taka droga? przecież to ma ledwo 190KM i generalnie stary grat hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale GTR czy Ferarii jest jak psow w porownaniu do NXS

No ale Marek pokazał że w USA NSXow też jest pełno.

Ferrari, które pokazałem wyprodukowano 16 tyś sztuk. NSXa produkowano przez 15 lat w ilości ok 6 tyś sztuk/rok. Co daje ok 90 tyś. Więc raczej zbyt rzadka nie jest.

Napisano

> chodzi o to że wielu chciałoby go mieć, a aut jest niewiele

> dlaczego Lancia Stratos jest taka droga? przecież to ma ledwo 190KM i generalnie stary grat

Stratosów było bodajże 500. Więc jest dużo rzadszy.

Napisano

W projekcie NSX brał udział sam mistrz Senna i sporo tam rozwiązań

rodem z ówczesnej F1 a samochód od początku do końca składany

był ręcznie.

Napisano

> No ale Marek pokazał że w USA NSXow też jest pełno.

> Ferrari, które pokazałem wyprodukowano 16 tyś sztuk. NSXa produkowano przez 15 lat w ilości ok 6

> tyś sztuk/rok. Co daje ok 90 tyś. Więc raczej zbyt rzadka nie jest.

kluczeowe pytanie ile ich zostalo do dnia dzisiejszego?

Napisano

> kluczeowe pytanie ile ich zostalo do dnia dzisiejszego?

Na pewno więcej niż takich Lancii Stratos.

Napisano

8 stron a nikt nie napisał jeszcze prawdziwego powodu dla którego NSX tak trzymają cenę smile.gif

Sam planuję nabycie egzemplarza do swojej prywatnej kolekcji Hond i przyswoiłem sporo lektury oraz poznałem kilka bezpośrednich opinii właścicieli NSXów.

Pokrótce jest to jeden z nielicznych supersamochodów (tak, tak), które nie dość, że są jak przystało na rodowitą Hondę, totalnie bezproblemowe i niezawodne,

to jeszcze jeśli ktoś ma chęć - nadają się do zwyczajnej, codziennej eksploatacji.

Znam egzemplarz z Kaliforni, który właściciel nabył 5 lat temu z przebiegiem 210 tys. mil i do teraz nabił kolejne 60 - oczywiście bez awarii.

Auto jest całkiem ekonomiczne - silnik to jednostka c32a wzbogacona o system VTEC, czyli ta co była montowana w Legendach KA7/8.

Do tego aluminiowe nadwozie i aluminiowa konstrukcja pancernego, wielowahaczowego zawieszenia.

Życzę każdemu maniakowi motoryzacji okazji do poobcowania z tym autem.

HONDA Sapiens

Analog Car

Napisano

> Pokrótce jest to jeden z nielicznych supersamochodów (tak, tak), które nie dość, że są jak

> przystało na rodowitą Hondę, totalnie bezproblemowe i niezawodne,

> to jeszcze jeśli ktoś ma chęć - nadają się do zwyczajnej, codziennej eksploatacji.

> Znam egzemplarz z Kaliforni, który właściciel nabył 5 lat temu z przebiegiem 210 tys. mil i do

> teraz nabił kolejne 60 - oczywiście bez awarii.

> Auto jest całkiem ekonomiczne - silnik to jednostka c32a wzbogacona o system VTEC, czyli ta co była

> montowana w Legendach KA7/8.

> Do tego aluminiowe nadwozie i aluminiowa konstrukcja pancernego, wielowahaczowego zawieszenia.

I takie argumenty osobiście dużo bardziej mnie przekonują niż "legenda".

Napisano

> Patrzę po ogłoszeniach, chociazby w Polsce, za ten 20-letni samochód, wcale nie już o tak

> spektakularnej mocy, a tym bardziej wyposazeniu życzą sobie około 200-250tys zl?!?!?!?!

> I ja się pytam - o co chodzi?

> Ja wiem, sportowe auto, ale nie przesadzajmy, na pewno są obecnie i były samochody, które jeżdzą co

> najmniej tak dobrze lub tak szybko...

> Czy ktoś zna powód, oprócz tego, że to moje ulubione auto z NFSIII?

Jest horrendalnie droga to fakt. Miałem przyjemność prowadzić to auto i mocowo może nie jest to aktualny supercar, ale prowadzenie układ hamulcowy i ogólna "lekkość" auta jest niesamowita. No i KAŻDA osoba obraca się za tym autem, a za jakimś "sportowym" audi już nie koniecznie, więc współczynnik lansu wysoki.

Napisano

> więc współczynnik lansu wysoki.

Myśle ze to może być powód #1 utrzymywania się ceny.

Napisano
  • Autor

> chodzi o to że wielu chciałoby go mieć, a aut jest niewiele

> dlaczego Lancia Stratos jest taka droga? przecież to ma ledwo 190KM i generalnie stary grat

No dobra, ale Lancia Stratos to kultowy samochód rajdowy, ikona wręcz zlosnik.gif

A NSX to... no wlasnie zlosnik.gif Może i kultowy, ale jakiejś wielkiej historii dla niego nie mogę znaleźć oprócz epizodu w Pulpie zlosnik.gif

Może ja jakiś jestem dziwny, cenę Stratosa rozumiem, gullwiga (czy jak to się pisze zlosnik.gif ) też, ale NSX i chu chu...

Napisano
  • Autor

> Myśle ze to może być powód #1 utrzymywania się ceny.

A mi sie wydaje, że lans jest tylko u męskiej części fanów motoryzacji, moja narzeczona jak na niego popatrzyła powiedziała, że wygląda jak stary złom zlosnik.gif

Napisano

> A mi sie wydaje, że lans jest tylko u męskiej części fanów motoryzacji, moja narzeczona jak na

> niego popatrzyła powiedziała, że wygląda jak stary złom

Kobietom to podobają się SUV - większość lanserów kupuje samochody ktore podobają się innym mężczyznom. Czyżby ukryty homo?

Napisano

> Kobietom to podobają się SUV - większość lanserów kupuje samochody ktore podobają się innym

> mężczyznom. Czyżby ukryty homo?

Mojej się Ferrari bardziej podoba od każdego SUVa. Myślisz że jest męska?

Napisano

> Mojej się Ferrari bardziej podoba od każdego SUVa. Myślisz że jest męska?

Wstaw zdjęcie wink.gif A jak nie zdjęcie to przynajmniej podaj rozmiar biustonosza. A Ferrari podoba się kobietom bo jest czerwone. Pokaz jej czarne Ferrari - pewnie uzna ze jest brzydkie.

Napisano

> Wstaw zdjęcie A jak nie zdjęcie to przynajmniej podaj rozmiar biustonosza. A Ferrari podoba się

Duże D zlosnik.gif

> kobietom bo jest czerwone. Pokaz jej czarne Ferrari - pewnie uzna ze jest brzydkie.

No właśnie czarne jej się podoba bardziej. Zresztą ogólnie czarne samochody.

Napisano

> A mi sie wydaje, że lans jest tylko u męskiej części fanów motoryzacji, moja narzeczona jak na

> niego popatrzyła powiedziała, że wygląda jak stary złom

To trochę siara... Z drugiej strony masz jeszcze czas wink.gif

Zobacz na to zdjęcie, może zrozumiesz jakie emocje potrafi dać to auto, komuś kto nie jest motoryzacyjnym lajkonikiem:

Senna_NSX1-1024x693.jpg

Napisano

> No dobra, ale Lancia Stratos to kultowy samochód rajdowy, ikona wręcz

> A NSX to... no wlasnie Może i kultowy, ale jakiejś wielkiej historii dla niego nie mogę znaleźć

> oprócz epizodu w Pulpie

> Może ja jakiś jestem dziwny, cenę Stratosa rozumiem, gullwiga (czy jak to się pisze ) też, ale NSX

> i chu chu...

Może gdybyś stanął "twarzą w twarz" z tym samochodem to byś zrozumiał. Ja jestem fanem Hondy, nie ukrywam i do auta wsiadałem z drżącymi rękoma i "miękkimi" nogami, bo poprowadzić NSX`a to coś jak wygrać w totka itp - mało prawdopodobne smile.gif

Napisano

> To trochę siara... Z drugiej strony masz jeszcze czas

> Zobacz na to zdjęcie, może zrozumiesz jakie emocje potrafi dać to auto, komuś kto nie jest

> motoryzacyjnym lajkonikiem:

Baaaaa,swego czasu nawet w teledysku K.Krawczyka występowała. rotfl.gif

Napisano

> Zobacz na to zdjęcie, może zrozumiesz jakie emocje potrafi dać to auto, komuś kto nie jest

Kudłaty facet myjący wężem samochód nie wsbudza we mnie emocji. Jakby była to jakaś cycata laska z mokrą, bawełnianą koszulką, to może...

Napisano

> Może ja jakiś jestem dziwny, cenę Stratosa rozumiem, gullwiga (czy jak to się pisze ) też, ale NSX

> i chu chu...

Dlatego tez NSX jest sporo tanszy od Stratosa.

Napisano

> To skoro NSX i 3000GT to ta sama klasa to czemu ten 3000 jest 10 razy tanszy?

Ponieważ 3000GT jest 10 razy więcej na rynku. Spójrz w ogłoszenia.

Napisano
  • Autor

No to się uśmiałem zlosnik.gif

Napisano

> Że Senna tak pucował swojego NSXa?

Hmm, taką samą minę jak Ayrton Senna na tym obrazku mam jak myję swoją Astrę G hmm.gif Zresztą co to klnie.gif za mycie, tak bez piany, bez rękawicy? grinser006.gif

Napisano

> Ponieważ 3000GT jest 10 razy więcej na rynku. Spójrz w ogłoszenia.

Idac tym tropem to az strach pomyslec jesli by tego 3000gt 100 razy wiecej bylo w ofertach grinser006.gif

Napisano

5 stron i prawie zadnych konkretow

tu Viki duzo wyjasnia

a jak ktos sie jescze nie zakochal to proponuje ten film w hd obejrzec

>>>>>>>>>> TUTAJ KLIKNIJ <<<<<<<<<<<<<<

504x_Spoon_Honda_NSX-R_GT.jpg

Napisano

Ale co tu za konkrety podawać?

Auto było wg mnie popisem możliwości jednej z japońskich marek. Utworzyli fabrykę, gdzie składali to auto z zapewne najlepszych możliwych materiałów, bo np. maska, tylny spojler są z carbonu, cieńsze i lzejsze szyby, silnik składany w technologii blueprint (bardzo dokładne pasowanie elementów).

Czasy na Nordschleife to wykręciło takie:

8:38 - NSX,

8:16:15 - NSX NA1

8:09 NSX-R,

8:03:86 NSX-R NA1

7:56:73 NSX-R NA2 - czas gorszy o 3 min zrobił Nissan Skyline R33 V-Spec, bez tych technologii F1, a o r32 czy r33 mówi się już mało.

Pierwszy czas na poziomie S2000, a ostatni Ferrari 360 Challenge Stradale F1.

Napisano

> Ale co tu za konkrety podawać?

> Auto było wg mnie popisem możliwości jeden z japońskich marek. Utworzyli fabrykę, gdzie składali to

> auto z zapewne najlepszych możliwych materiałów, bo np. maska, tylny spojler są z carbonu,

> cieńsze i lzejsze szyby, silnik składany w technologii blueprint (bardzo dokładne pasowanie

> elementów).

w pelni sie zgadzam , no i stad taka cena wysoka sie bierze

Napisano

> w pelni sie zgadzam , no i stad taka cena wysoka sie bierze

Doliczyć to że udział w projekcie brał sam Senna to też dobra reklama i cena też skacze w górę od razu.

Napisano

> Kudłaty facet myjący wężem samochód nie wsbudza we mnie emocji.

Ignorant. facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.