Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda w dieslu - Orlen

Featured Replies

Napisano

Koledzy pytanie mam macie jakiś sposób na wodę w paliwie?

W styczniu auto miało czyszczony bak i nowy filtr paliwa.

Zrobiłem 8 tysiecy kilometrów i dzisiaj na trasie pod lublinem silnik zaczął przerywać. W ceedzie to objaw syfu w filtrze paliwa odcina przy 3 tysiącach co nie jest fajne jak wyprzedzasz ciąg tirów.

Znowu do mechanika, znowu czysczenie baku i nowy filtr, tylko musze paliwko wyjeździć. Tankuje na jednym orlenie i jednej bliskiej cały czas i nie mam siły. Aha co dwa-trzy baki leje dodatki ale jak widze można je sobie w ... gdzieś wsadzić.

Napisano

> Koledzy pytanie mam macie jakiś sposób na wodę w paliwie?

Tankuj gdzieś indziej

Napisano

Ja orlen omijam z daleka i od ładnych paru lat wychodzi mi to na dobre. (w nowiutkim SC900 po zatankowaniu u nich klepały mi zawory)

Napisano
  • Autor

> Tankuj gdzieś indziej

No ale gdzie. Zostgaje statoil z kiepskim paliwem nawet kiedyś ugode robiliśmy po naprawie punto pzez złe paliwo i lotos. Problem w tym że miasteczko małe a mamy 2 orleny i 3 bliskie plus statoil i lotpos i tyle. No i dwie prywatne z mega kiepskim paliwem. Nioe ma alternatywy, dodam że stacja na której tankuje jest po wymianie zbiorników na jesieni i kurcze nie ma starych syfów

Napisano

> dodam że stacja na której tankuje jest po wymianie zbiorników na jesieni i kurcze nie ma

> starych syfów

Gdzieś ostatnio czytałem, że nowe zbiorniki też nie są zbyt dobre... zlosnik.gif

Napisano

To tam nie masz jakichkolwiek norm icon_eek.gif, wezwij inspekcję i policial.gif jak ich jeszcze nie kupili i odpowiednio to udowodnij.

Statystyki mówią o 7% grinser006.gif stacji gdzie w ON brakuje cetanów a w PB jest za dużo siarki.

Ja bym właściciela nachlał tym paliwem palacz.gif

Napisano

mamy 2 orleny i 3 bliskie plus

> statoil i lotpos i tyle.

absolutnie nie tankować na orlenie i bliskiej. tam dowożą chyba paliwo z Dąbrowy Tarnowskiej.

albo statoil (jak już Ci przeszło) albo lotos ok.gif

ci biorą chyba z Jasła

Napisano

> No ale gdzie. Zostgaje statoil z kiepskim paliwem nawet kiedyś ugode robiliśmy po naprawie punto

> pzez złe paliwo i lotos. Problem w tym że miasteczko małe a mamy 2 orleny i 3 bliskie plus

> statoil i lotpos i tyle. No i dwie prywatne z mega kiepskim paliwem. Nioe ma alternatywy,

> dodam że stacja na której tankuje jest po wymianie zbiorników na jesieni i kurcze nie ma

> starych syfów

lotos u nas chwala 270751858-jezyk.gif stacje orlen dawno juz odpuscilem i tankuje tylko w naglych wypadkach 270751858-jezyk.gif ja osobiscie tankuje na shell - ach i jeszcze nigdy sie nie nadzialem

Napisano

> Problem w tym że miasteczko małe a mamy 2 orleny i 3 bliskie plus

> statoil i lotpos i tyle. (...) Nioe ma alternatywy,

Hehehe, a na wszystkich i tak to samo paliwo z Płocka.

Napisano

Ja problemu upatrywałbym raczej we własnym sprzęcie.

Gdyby problem był faktycznie w paliwie z tej konkretnej stacji i utrzymywał się stale, to już dawno ktoś zrobiłby tej stacji "spalę wam te bude i odleję się na popioły"...

Napisano
  • Autor

> Ja problemu upatrywałbym raczej we własnym sprzęcie.

> Gdyby problem był faktycznie w paliwie z tej konkretnej stacji i utrzymywał się stale, to już dawno

> ktoś zrobiłby tej stacji "spalę wam te bude i odleję się na popioły"...

Kolego oświeć mnie serio cię o to proszę.

Bak w lutym wyciągnięty z auta i całkowicie wyczyszczony.

Filtr nowy, przewody wyczyszczone.

Zaraz po tym zalane 20 litrów z orlenu.

Jedyny mój udział to co 700 kilometrów tankowanie do pełna.

A że to już drugi raz to wiem co oznacza ta awaria, miałem to zaraz po zakupie i rok później

Napisano
  • Autor

> lotos u nas chwala stacje orlen dawno juz odpuscilem i tankuje tylko w naglych wypadkach ja

> osobiscie tankuje na shell - ach i jeszcze nigdy sie nie nadzialem

do shella 30 km odpada

Napisano

> do shella 30 km odpada

A w czym problem 30km?

Czy to za wysoka cena za "świety spokój"?

Co ile robisz te 700km?

Napisano
  • Autor

> A w czym problem 30km?

> Czy to za wysoka cena za "świety spokój"?

> Co ile robisz te 700km?

no wiesz 30 kilometró w jedną, 30 w drugą robi się ponad 60 bo Tarnobrzeg kawałek od Stalowej.

Napisano

> no wiesz 30 kilometró w jedną, 30 w drugą robi się ponad 60 bo Tarnobrzeg kawałek od Stalowej.

A ile czasu zajmuje Ci te 700km do tankowania?

Napisano

> mamy 2 orleny i 3 bliskie plus

> absolutnie nie tankować na orlenie i bliskiej. tam dowożą chyba paliwo z Dąbrowy Tarnowskiej.

Jeśli już to z Woli Rzędzińskiej ok.gif

Napisano

> Ja problemu upatrywałbym raczej we własnym sprzęcie.

> Gdyby problem był faktycznie w paliwie z tej konkretnej stacji i utrzymywał się stale, to już dawno

> ktoś zrobiłby tej stacji "spalę wam te bude i odleję się na popioły"...

Dokładnie tak ok.gif .

Średniej wielkości stacja to ok.1000paragonów dziennie , 200---> i więcej pojazdów zatankowanych w ciągu doby, cysterna z paliwem co 2-3 dni (ok.30 000 litrów paliw w każdej dostawie) , każda partia paliw ma z laboratorium nadane świadectwo jakości (dostępne do oglądnięcia na stacji) , na każdym etapie jest kontrola (przy wyjeździe z wydawki cysterna jest plombowana---> po wjeździe na stację przed zlaniem plomby są sprawdzane przez pracownika stacji) . Stacja ma łączność on-line z siedzibą główną sieci stacji -więc nawet gdyby ktoś chciał przyjąć dostawę z " lewego źródła" to się nie da bo litry zamówione muszą się zgadzać z ilością w zbiornikach ( sondy-czujki itp) .Przy zlewaniu paliw do zbiorników pobierana jest 1litrowa próbka każdego z tankowanych paliw ( każde paliwo ma takie trzy próbki wstecz zrobione ->dostępne aby w razie kontroli można było sprawdzić nie tylko ostatnią próbkę ale również i wcześniejsze dostawy) . Każda ze stacji nowego typu (czyli już prawie wszystkie sieciowe) ma urządzenie typu PetroVend który kontroluje ilość zlanego paliwa (czy została zlana ilość zgodna z dokumentami dostawy) . I na koniec PetroVend posiada czujnik określający ilość wody w zbiorniku ,więc gdyby coś nie grało -na stacji by o tym wiedzieli dużo wcześniej niż klient któremu "niby" sprzedano złej jakości paliwo) .

Tak więc -jeśli stacja by kombinowała to szybko by się ustawił sznureczek niezadowolonych klientów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A ile czasu zajmuje Ci te 700km do tankowania?

Mamy awarie w czerwcu, mamy czyszczenie 2 lutego

I awaria wczoraj wychodzi 150 dni na 8100 kilometrów.

Dziennie robie te 30 kilometrów plus parę tras, plus w lutym jeździłem mniej bo mrozy były.

Średnia to 3 tankowania miesiecznie. Więc paliwo nie stoi miesiącami jadę do rezerwy i tankuje na full

Napisano

> Aha co dwa-trzy baki leje dodatki

> ale jak widze można je sobie w ... gdzieś wsadzić.

może przestań lać te dodatki i sytuacja się poprawi ?

Napisano

Aha co dwa-trzy baki leje dodatki

> ale jak widze można je sobie w ... gdzieś wsadzić.

przestan dodawac dodatki do paliw i na wszeliki wypadek zmien stacje.

Napisano

> Kolego oświeć mnie serio cię o to proszę.

> Bak w lutym wyciągnięty z auta i całkowicie wyczyszczony.

> Filtr nowy, przewody wyczyszczone.

> Zaraz po tym zalane 20 litrów z orlenu.

> Jedyny mój udział to co 700 kilometrów tankowanie do pełna.

> A że to już drugi raz to wiem co oznacza ta awaria, miałem to zaraz po zakupie i rok później

Ależ Cieproszę:

1. Złej jakości filtr paliwa

2. Problemy z przewodami paliwa (miękkimi) - miałem sytuację (w Reno), że łuszczyła się guma z wnętrza.

3. Zleżałe paliwo (stacja z niewielkim przerobem)

4. I na końcu, ale IMO najistotniejsze - stosowanie "magicznych wynalazków" do paliwa.

Takie są moje typy....

Napisano
  • Autor

> Ależ Cieproszę:

> 1. Złej jakości filtr paliwa

z aso fabryczny kolego kosztuje tak mało że zamienniki się nie opłacają

> 2. Problemy z przewodami paliwa (miękkimi) - miałem sytuację (w Reno), że łuszczyła się guma z

> wnętrza.

Przewody idą metalowe pod autem, pozatym problem lezy w wodzie która zatyka filtr.

> 3. Zleżałe paliwo (stacja z niewielkim przerobem) \

Odpada

> 4. I na końcu, ale IMO najistotniejsze - stosowanie "magicznych wynalazków" do paliwa.

No chyba że w takim razie olewam stp i tyle

> Takie są moje typy....

Napisano

Jesteś pewien że problemy z silnikiem to wina wody? Pewna ilość wody w filtrze będzie, ale czy to na pewno jest przyczyna problemów to ja mam wątpliwości. Zawsze można wymienić sam filtr paliwa i znowu powinno być przez jakiś czas dobrze. A zbiornik jest na pewno szczelny?

Odnośnie dodatków do paliwa to stosowanie ich w większej ilości albo przez dłuższy czas może spowodować pogorszenie stanu elastycznych przewodów paliwowych (początkowo niewidoczne). Mieliśmy taki przypadek w W210 gdzie paliwo śmierdziało rozpuszczalnikami a przewody po przyłożeniu niewielkiej siły urywały się tak były w środku popękane. Auto było sprowadzone dopiero co z USA a właściciel mówił że tankował lepszy ON z kutra i stosował jakieś super dodatki shocked.gif

Napisano
  • Autor

auto miało tą samą awarie 3 razy, raz laweta, dwa razy o włąsnych siłach i aso za każdym razem czyściło bak, filtr i do domu.

Napisano

W tym aucie zbiornik paliwa jest plastikowy czy metalowy?

Może wyjściem będzie zamontowanie jakiegoś dodatkowego separatora paliwa jeszcze przed filtrem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W tym aucie zbiornik paliwa jest plastikowy czy metalowy?

> Może wyjściem będzie zamontowanie jakiegoś dodatkowego separatora paliwa jeszcze przed filtrem

Plastik bo raz sam ściągałem go. ogólnie mam dośc tego auta przez taką pierdołe

Napisano

Moja rada: zmień stacje na której tankujesz dla zasady. Tankuj do pełna zwykły ON (nie jakieś tam Ultra, Hiper, Super, Gold itp.) jak masz jeszcze około 1/2 zbiornika. Wymień filtr na jesieni na markowy dobrej jakości u zaufanego mechanika. Nie stosuj żadnych dodatków do paliwa.

Napisano
  • Autor

> Moja rada: zmień stacje na której tankujesz dla zasady. Tankuj do pełna zwykły ON (nie jakieś tam

> Ultra, Hiper, Super, Gold itp.) jak masz jeszcze około 1/2 zbiornika. Wymień filtr na jesieni

> na markowy dobrej jakości u zaufanego mechanika. Nie stosuj żadnych dodatków do paliwa.

Prawdopodobnie nja jesienie auta już nie będzie biorę coś nowego z lpg fabrycznym

Napisano

> Prawdopodobnie nja jesienie auta już nie będzie biorę coś nowego z lpg fabrycznym

Może głupie, ale może gdzieś dostaje się woda z deszczu lub myjni, np. filtr węglowy, nieszczelna rura doprowadzająca paliwo itp.

Napisano
  • Autor

> Może głupie, ale może gdzieś dostaje się woda z deszczu lub myjni, np. filtr węglowy, nieszczelna

> rura doprowadzająca paliwo itp.

Nie kolego. W czerwcu 2011 miałem czyszczony bak, wyciągneli litr wody z baku. Zmieniłem stacje i w zimie powtóka, zmieniłem stacje i to samo.

Napisano

> Nie kolego. W czerwcu 2011 miałem czyszczony bak, wyciągneli litr wody z baku. Zmieniłem stacje i w

> zimie powtóka, zmieniłem stacje i to samo.

To jeśli zmieniłeś stację, i to nic nie pomogło to bym szukał problemu w samochodzie, Zimą może w cieplejszy dzień śnieg stopniał i woda jakąś dziurką kapała do zbiornika, a latem podczas mocniejszych opadów.

ZTCP to kiedyś gdzie czytałem że ktoś miał dziurę w jakimś wężu czy przy deklu zbiornika i woda w ten sposób się dostawało do paliwa .

Ale to tylko gdybanie, najlepiej jak jedziesz gdzieś dalej, i spotykasz inną stację , to tam tankować, nawet jeśli masz pół zbiornika

Napisano
  • Autor

> To jeśli zmieniłeś stację, i to nic nie pomogło to bym szukał problemu w samochodzie,

Podjade do aso niech się męczą gwarancja jest, ale patrząc na ilość aut z podobnymi problemami u kolegi mechanika to raczej paliwo

Napisano
  • Autor

> Boxa v-techa zdemontuj z auta i bedzie smigalo

Boxa nie ma od 7 mca ciąży. Żona źle znosi ostatnie tygodnie i podpiąłem to bez boxa. Po odkręceniu korka spustowego w filtrze wyleciało dobre 100ml wody był pełen filtr, auto odżyło.

Napisano

> Jeśli już to z Woli Rzędzińskiej

o taaak ok.gifzlosnik.gif

coś mi się pomerdało

Napisano

> Boxa nie ma od 7 mca ciąży. Żona źle znosi ostatnie tygodnie i podpiąłem to bez boxa. Po odkręceniu

> korka spustowego w filtrze wyleciało dobre 100ml wody był pełen filtr, auto odżyło.

A nie możesz częściej i bardziej regularnie spuszczać tej nieszczęsnej wody z filtru paliwa?

Napisano
  • Autor

> A nie możesz częściej i bardziej regularnie spuszczać tej nieszczęsnej wody z filtru paliwa?

musze zdjąć osłone silnika, odłaczyc przewody paliwowe, odpiąć aku, odpiąc przewód powietrzny, odpiąc czujnik filtra paliwa bo jak odłączysz z akumulatorem to pojawia się błąd, odkręcić filtr paliwa spuścic wodę. Dodam że gdybym miał figurę jak michael jordan ( wzrost i długie ręce ) i figure kate moss to dałbym radę tylko po odpięciu aku i czujnika.

Napisano

> A nie możesz częściej i bardziej regularnie spuszczać tej nieszczęsnej wody z filtru paliwa?

czesciej czyli co ile?

bo chcialem dzis zobaczyc czy wyleci jakas woda po 40kkm przejechanych i nic nie polecialo.

Napisano

Dodatki możesz faktycznie w buty sobie wsadzić, by wyższym być.

Co prawda w benzynowcach, ale co jesień wlewam 1 litr denaturatu na pełny zbiornik 42 l benzyny. Dykta ładnie absorbuje wodę i spala się bez problemu. Stosuję tę metodę od kilkunastu lat bez skutków ubocznych. Zapomniałem już co to znaczy zamarznięte paliwo w przewodach lub filtrze.

Klekota ujeżdżam dopiero od miesiąca i 600 km, więc nie wiem, jak się to sprawdzi.

Napisano

Wszystkimi dieslami jakie miałem ( i mam nadal ) przejechałem koło 800 kkm i nie wiem co to woda w filtrze.. zlosnik.gif

a chciałem się przekonać dokonując ich inspekcji co 50kkm .. grinser006.gif

tankowane było od noname aż po Auchan ( 90% )

coś nie tak chyba u Ciebie z przewodami odpowietrzającymi zbiornika... oink.gif

może się tą droga coś do zbiornika dostaje.. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystkimi dieslami jakie miałem ( i mam nadal ) przejechałem koło 800 kkm i nie wiem co to woda w

> filtrze..

> a chciałem się przekonać dokonując ich inspekcji co 50kkm ..

> tankowane było od noname aż po Auchan ( 90% )

> coś nie tak chyba u Ciebie z przewodami odpowietrzającymi zbiornika...

> może się tą droga coś do zbiornika dostaje..

Problem znany w klubie ceeda więc może coś być na rzeczy

Napisano

> Ja orlen omijam z daleka i od ładnych paru lat wychodzi mi to na dobre.

ja tankuję wyłącznie na orlenie i nigdy żadnych problemów nie było hmm.gif

Napisano

Ceed to blizniacza konstrukcja i30. A ja tego w swoim klekocie nigdy nie doswiadczylem.

A tankuje glownie na auchan.

Napisano

> Ja orlen omijam z daleka i od ładnych paru lat wychodzi mi to na dobre.

... tylko tankujesz TO SAMO paliwo ale na stacji z innym znaczkiem.

Ot, siła autosugestii połączona z marketing bullshitem...

Napisano

> ... tylko tankujesz TO SAMO paliwo ale na stacji z innym znaczkiem.

> Ot, siła autosugestii połączona z marketing bullshitem...

autosugestia i marketing to nie moja broszka - mam flotę i tam muszę tankować

a to że paliwo jest dokładnie to samo wiem i dziwi mnie , że niektórym na orlenie nie jeździ a na bp jeździ hehe.gif

Napisano

> autosugestia i marketing to nie moja broszka - mam flotę i tam muszę tankować

> a to że paliwo jest dokładnie to samo wiem i dziwi mnie , że niektórym na orlenie nie jeździ a na

> bp jeździ

Taaaa...

Mnie rozczulają ci, którym na zwykłym nie jeździ, a na ultimate "paaanie, jak rrrrakieta".

Szkoda, że potem rachunki z warsztatów nie potwierdzają cudowności tego paliwa...

Napisano

> Szkoda, że potem rachunki z warsztatów nie potwierdzają cudowności tego paliwa...

Jest szkodliwe? hmm.gif

Napisano

> Jest szkodliwe?

Z racji tego, że jest niewielki przerób może być zleżałe.

Napisano

> ... tylko tankujesz TO SAMO paliwo ale na stacji z innym znaczkiem.

baza jest ta sama, pakiet dodatkow moze byc inny, choc zwykle jest bardzo zblizony.

Napisano

> Jest szkodliwe?

w przypadku diesla jeszcze mniej siarki i brak biokompnentow = jeszcze gorsza smarownosc niz zwyklego ON.

w przypadku benzyny moze byc po prostu stare i juz niekoniecznie byc tym co wlewano do zbiornika na stacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.