Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drogi serwis ASO?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj za serwis po 3 latach i 45kkm zapłaciłem 590zł za 3 filtry, olej(Motul X-Cess) i przegląd całości. To chyba nie najgorzej? Jakość usługi na wysokim poziomie i ogólnie zadowolony jestem. smile.gif Wiem, ze da się taniej. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dzisiaj za serwis po 3 latach i 45kkm zapłaciłem 590zł za 3 filtry, olej(Motul X-Cess) i przegląd

> całości. To chyba nie najgorzej? Jakość usługi na wysokim poziomie i ogólnie zadowolony

> jestem. Wiem, ze da się taniej.

icon_eek.gif 3 filtry i olej? Drogo. No ale to ASO , to pewnie jak na nich to ok zlosnik.gif

Napisano

> 3 filtry i olej? Drogo.

a możesz napisać, jakiej kwoty się spodziewałeś za 3 filtry, 5 litrów (strzelam) dobrego syntetyka, jakieś pewnie jeszcze drobiazgi i robociznę przeglądową?

Napisano
  • Autor

> a możesz napisać, jakiej kwoty się spodziewałeś za 3 filtry, 5 litrów (strzelam) dobrego syntetyka,

> jakieś pewnie jeszcze drobiazgi i robociznę przeglądową?

Dokładnie 5l oleju. Też uważasz że cena nie wali na kolana? A spodziewał się po 20zł za filtry, 100 robocizna i 50zł za przecież równie dobry olej. zlosnik.gif

Napisano

> 3 filtry i olej? Drogo. No ale to ASO , to pewnie jak na nich to ok

Przegląd w ASO to nie tylko wymiana oleju. Bez obrazy, no ale jak ktoś kupuje używane opony, to pewnie 590 zł za przegląd to kosmiczna kwota... Poza tym o auto które ma 3 lata i 45 kkm warto dbać, w przypadku gdy przegląd w ASO kosztuje 1/10 wartości samochodu, to faktycznie lepiej olej wymienić u Mietka. A można również kupić używany olej, będzie jeszcze taniej smirk.gif

Napisano

> Dokładnie 5l oleju. Też uważasz że cena nie wali na kolana? A spodziewał się po 20zł za filtry, 100

> robocizna i 50zł za przecież równie dobry olej.

Co jeszcze wchodziło w zakres przeglądu?

Napisano

> Przegląd w ASO to nie tylko wymiana oleju.

pod warunkiem że zrobili to co powinni zrobić i do tego solidnie , a nie tylko odptaszkowali na chekliście , że wszystko zrobione

Napisano

> pod warunkiem że zrobili to co powinni zrobić i do tego solidnie , a nie tylko odptaszkowali na

> chekliście , że wszystko zrobione

Zakładamy, że to jest porządny warsztat.

Napisano

> Zakładamy, że to jest porządny warsztat.

przy takim założeniu to OK , ale jakoś nie wierzę w porządność wink.gif

Napisano

> przy takim założeniu to OK , ale jakoś nie wierzę w porządność

Wiarę zostawiamy w spokoju wink.gif Obecnie szansa trafić na partactwo w porządnym ASO porządnej marki jest duzo mniejsza, niż trafić na partacza Mietka w garażu, chociażby z racji skomplikowania współczesnych samochodów.

Napisano

> Dzisiaj za serwis po 3 latach i 45kkm zapłaciłem 590zł za 3 filtry, olej(Motul X-Cess) i przegląd

> całości. To chyba nie najgorzej?

Paaanie, TYYYYLEEEE???

Olej 150

Filtr z 20

Ścieżka diagnostyczna na SKP po znajomości z 50 i masz pan pińć razy lepi przegląd zrobiony, a Ty pan z 590 wyjeżdżasz...

ROZBÓJ!

Napisano

> pod warunkiem że zrobili to co powinni zrobić i do tego solidnie , a nie tylko odptaszkowali na

> chekliście , że wszystko zrobione

Filtr oleju solidnie szmatą wytarli, a olej solidnie schowali do swojej kanciapy, do opchnięcia na alllledrogo.

Napisano
  • Autor

> Co jeszcze wchodziło w zakres przeglądu?

Tradycyjnie - uzupełnienie płynów, oświetlenia, przetrzepanie zawieszenia(ścieżkę diagnostyczną przeszedł samochód), hamulców, sprawdzenie stanu budy (uszkodzenie powłok antykorozyjnych) - ot takie drobiazgi. smile.gif

Napisano
  • Autor

> przy takim założeniu to OK , ale jakoś nie wierzę w porządność

To uwierz, ja z nimi nie miałem NIGDY żadnego problemu, a i przy naprawach gwarancyjnych się wykazali. Wszystko in plus. ok.gif

Napisano

Jeśli trafiłeś na dobre ASO to gratuluję.

W wielu przypadkach jednak przegląd (inspekcja/ mały przegląd) w ASO ogranicza się do wymiany oleju i umycia auta.

Napisano

> To uwierz, ja z nimi nie miałem NIGDY żadnego problemu, a i przy naprawach gwarancyjnych się

> wykazali. Wszystko in plus.

No dobra, o jakiej próbce mówimy? Ile aut i w ciągu jakiego przebiegu (sumarycznie) tam serwisowałeś?

Napisano
  • Autor

> Jeśli trafiłeś na dobre ASO to gratuluję.

> W wielu przypadkach jednak przegląd (inspekcja/ mały przegląd) w ASO ogranicza się do wymiany

> oleju i umycia auta.

Wiem, ale ASO sprawdzone i generalnie jest okej. ok.gif

Napisano

no to teraz poczekaj na 60kkm i powiesz ile poszło wink.gif

Napisano

> Co jeszcze wchodziło w zakres przeglądu?

najczesciej smarowanie hamulców, drzwi, punktów masowych, sprawdzenie aku etc - masa innych rzeczy o ktorych "mondrale" piszą, że "zrobiłbym sobie sam" a jakos nikt tego nie robi

Napisano
  • Autor

> No dobra, o jakiej próbce mówimy? Ile aut i w ciągu jakiego przebiegu (sumarycznie) tam

> serwisowałeś?

45kkm i ja jestem z nich zadowolony, tyle mnie interesuje.

Napisano

> To uwierz, ja z nimi nie miałem NIGDY żadnego problemu, a i przy naprawach gwarancyjnych się

> wykazali. Wszystko in plus.

to się chwali

a do hamulców zajrzeli , przeczyścili

bo uzupełnienie płynów to kupa śmiechu - szczególnie w spryskiwaczach cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> to się chwali

> a do hamulców zajrzeli , przeczyścili

> bo uzupełnienie płynów to kupa śmiechu - szczególnie w spryskiwaczach

Zajrzeli. skromny.gif

Napisano

> Zajrzeli.

A sprawdzili fakturę z instrukcją żeby nie "nalać" 5 l oleju do silnika gdzie się mieści 4 l ?

Bo w moim udało im się zmieścić o 0,7 litra więcej w silniku i o 0,3 l w skrzyni biegów hehe.gif

Napisano

> najczesciej smarowanie hamulców, drzwi, punktów masowych, sprawdzenie aku etc - masa innych rzeczy

> o ktorych "mondrale" piszą, że "zrobiłbym sobie sam" a jakos nikt tego nie robi

Tydzień temu to właśnie robiłem w renówce.

Napisano

> 45kkm i ja jestem z nich zadowolony, tyle mnie interesuje.

Haha, poczekaj na 255kkm -zobaczymy jaki będzie Twój poziom zadowolenia jak auto zacznie mieć usterki.

Bo wymienić olej za 600zł potrafi każdy wink.gif

Napisano

> całości. To chyba nie najgorzej? Jakość usługi na wysokim poziomie i ogólnie zadowolony

> jestem. Wiem, ze da się taniej.

Koszt przeglądu stanowi znikomy odsetek całkowitych kosztów utrzymania auta, więc kilka stówek więcej, czy mniej nie mają znaczenia. Znaczenie ma jakość obsługi ok.gif

Napisano

No offence, ale znam kilku mechaników pracujących w różnych ASO i powiem, że ludzie niestety kradną (niekoniecznie mechanicy, często jest to odgórne "polecenko"). Dostajesz fakturę, na której masz napisane np. 5l oleju Selenia, a tak na prawdę leją Ci zwykły olej z beczki. Oczywiście płacisz za Selenia....to jawne oszustwo. No chyba, że dasz im swój olej i stoisz nad nimi. No i inna rzecz, że np. u mnie nie wchodzi 5l do silnika, ale oni potrafią :D No ale to stawki ASO i roboczogodzina 120PLN tez jest chora. Komuś trzeba jednak ufać.

Napisano

> No offence, ale znam kilku mechaników pracujących w różnych ASO i powiem, że ludzie niestety kradną

> (niekoniecznie mechanicy, często jest to odgórne "polecenko"). Dostajesz fakturę, na której

> masz napisane np. 5l oleju Selenia, a tak na prawdę leją Ci zwykły olej z beczki. Oczywiście

> płacisz za Selenia....to jawne oszustwo. No chyba, że dasz im swój olej i stoisz nad nimi. No

> i inna rzecz, że np. u mnie nie wchodzi 5l do silnika, ale oni potrafią :D No ale to stawki

> ASO i roboczogodzina 120PLN tez jest chora. Komuś trzeba jednak ufać.

a jaka cena za roboczogodzinę nie była by według Ciebie chora? hmm.gif

Napisano

> Paaanie, TYYYYLEEEE???

> Olej 150

> Filtr z 20

> Ścieżka diagnostyczna na SKP po znajomości z 50 i masz pan pińć razy lepi przegląd zrobiony, a Ty

> pan z 590 wyjeżdżasz...

> ROZBÓJ!

Są dobre ASO i do d... ASO.

W dobrych potrafią klientowi wyjaśnić (sami z siebie) co i po co robili, uzasadnić co wymagało wymiany oraz co należy zaplanować na następny raz.

A w tych do d... mówią "masz pan samochód na placu, do zapłaty osiemset".

A na fakturze między innymi wymiana żarówki świateł pozycyjnych za jedyne 35 zeta (dałbym sobie rękę uciąć że żadna nie była przepalona) grinser006.gif i 4 litry płynu do spryskiwaczy (dałbym sobie rękę uciąć że na suchym zbiorniczku wchodzi niecałe 3,5 a ten napewno suchy nie był).

Konkluzja - skoro w tych do d.. ASO kwitnie proceder "dorzucania drobiazgów" bo klient nie zauważy a jak zauważy to i tak nie udowodni że nie było potrzeby (bo żarówka mogła się spalić a płyn mogli wypsiukać w ramach testów) to powstaje pytanie jak uczciwe jest podejście do "checklisty" przeglądu, no nie?

Napisano

W ASO pracują tylko złodzieje i partacze które biorą 700zł za wymianę oleju której nie robią!!! Chamstwo, smród, brud i ubóstwo.

smirk.gif

P.S dziękuje.

Napisano

> a jaka cena za roboczogodzinę nie była by według Ciebie chora?

100 zl brutto za godzine to jest uczciwa cena. Niestety w ASO KIA za taki przeglad to ja place +200zl niz autor watku.

Napisano

> 100 zl brutto za godzine to jest uczciwa cena. Niestety w ASO KIA za taki przeglad to ja place

> +200zl niz autor watku.

Poza tym to jest cena za roboczogodzine, a nie godzine zegarowa grinser006.gif

Napisano

> Poza tym to jest cena za roboczogodzine, a nie godzine zegarowa

A to zalezy od serwisu.

Napisano

> W ASO pracują tylko złodzieje i partacze które biorą 700zł za wymianę oleju której nie robią!!!

> Chamstwo, smród, brud i ubóstwo.

> P.S dziękuje.

I to naprawdę wyczytałeś z mojej wypowiedzi?

hehe.gif

P.s. Proszę.

Napisano

Ja za serwis 75kkm zapłaciłem niecałe 600zł również z motulem ok.gif

Napisano

> I to naprawdę wyczytałeś z mojej wypowiedzi?

nie, moja wypowiedz odnosiła się do calego tego tematu.

Przepraszam, może tak zabrzmiało że z Twojej wypowiedzi bo odpowiedziałem na Twój wątek, ale tylko dlatego że był ostatni ok.gif

> P.s. Proszę.

P.S Dziękuje - pracuje w ASO grinser006.gif

Napisano

> nie, moja wypowiedz odnosiła się do calego tego tematu.

> Przepraszam, może tak zabrzmiało że z Twojej wypowiedzi bo odpowiedziałem na Twój wątek, ale tylko

> dlatego że był ostatni

> P.S Dziękuje - pracuje w ASO

Ale na taką opinię ASO długie lata pracowało i nadal pracuje.

Ostatni kwiatek : na zgłoszone ślizgające się sprzęgło jako naprawę podciągnięto linkę od sprzęgła.

Teraz nie dość że pedał stoi tak wysoko, że ledwo nogę pod półką można włożyć żeby go wcisnąć, to sprzęgło nadal się ślizga.

Napisano

> Ale na taką opinię ASO długie lata pracowało i nadal pracuje.

> Ostatni kwiatek : na zgłoszone ślizgające się sprzęgło jako naprawę podciągnięto linkę od sprzęgła.

> Teraz nie dość że pedał stoi tak wysoko, że ledwo nogę pod półką można włożyć żeby go wcisnąć, to

> sprzęgło nadal się ślizga.

A byłeś ponownie z tym? Widzisz sprawa polega na tym że ASO też chce zarobić, to każdy wie, i jesli mają do wyboru 2 drogi:

a) wyciągamy skrzynie, wyciągamy sprzęgło, zamawiamy nowe, składamy wszystko do kupy, tracimy prawie 2dniu pracownika i nowe sprzęgło, i samochód zastępczy na 2dni, ale klient jest zadowolony.

lub

b) podciągamy linkę sprzęgła, klient ma samochód praktycznie zrobiony od reki, a nóż widelec może się uda naprawić to tanim kosztem? Czasem pomaga czasem nie.

Wiadomo plan A jest idealny, prawie. Plan B również jest dobry, pod jednym warunkiem... Klient musi wiedzieć co zostało zrobione i kierownik serwisu musi go poinformować o tym że jeśli dalej mu się będzie ślizgało to nowe sprzęgło już na niego czeka.

Napisano

> A byłeś ponownie z tym? Widzisz sprawa polega na tym że ASO też chce zarobić, to każdy wie, i jesli

> mają do wyboru 2 drogi:

> a) wyciągamy skrzynie, wyciągamy sprzęgło, zamawiamy nowe, składamy wszystko do kupy, tracimy

> prawie 2dniu pracownika i nowe sprzęgło, i samochód zastępczy na 2dni, ale klient jest

> zadowolony.

> lub

> b) podciągamy linkę sprzęgła, klient ma samochód praktycznie zrobiony od reki, a nóż widelec może

> się uda naprawić to tanim kosztem? Czasem pomaga czasem nie.

> Wiadomo plan A jest idealny, prawie. Plan B również jest dobry, pod jednym warunkiem... Klient musi

> wiedzieć co zostało zrobione i kierownik serwisu musi go poinformować o tym że jeśli dalej mu

> się będzie ślizgało to nowe sprzęgło już na niego czeka.

A to jazdy próbnej nie można zrobić?

Napisano

> b) podciągamy linkę sprzęgła, klient ma samochód praktycznie zrobiony od reki, a nóż widelec może

> się uda naprawić to tanim kosztem? Czasem pomaga czasem nie.

Taką metodę naprawczą i diagnostyczną dopuszczam w warsztacie u Heńka, gdzie naprawiają wszystko - od poloneza po mercedesa.

"Jak Pan nie dasz rady jeżdzić to Pan przyjedziesz na zwalenie skrzyni. Teraz pindziesiąt. "

ASO chyba powinno wypuścić samochód w takim stanie, żeby nie było strachu pojechać nim na wakacje wink.gif

Napisano

> A to jazdy próbnej nie można zrobić?

Można i to robimy, tylko wiesz jacy są ludzie....

Ostatnio mieliśmy właśnie taki przypadek na gwar, chodziło o sprzęgło bo podobno "trzaskało" sprzęgło zostało wymienione na nowe mimo tego że ani ja ani mechanik nic nie słyszeliśmy, dla pana jednak zmiana biegów odbywała się za głośno. Odbyliśmy 15km jazde próbną, klient strasznie zadowolony itp....

Za dwa dni dzwoni "panie, bo mi dalej puka to sprzęgło" crazy.gif

Napisano

> Taką metodę naprawczą i diagnostyczną dopuszczam w warsztacie u Heńka, gdzie naprawiają wszystko -

> od poloneza po mercedesa.

> "Jak Pan nie dasz rady jeżdzić to Pan przyjedziesz na zwalenie skrzyni. Teraz pindziesiąt. "

> ASO chyba powinno wypuścić samochód w takim stanie, żeby nie było strachu pojechać nim na wakacje

ale jeśli coś wymaga tylko regulacji to po co to wymieniać na nowe?

Napisano

> Można i to robimy, tylko wiesz jacy są ludzie....

> Ostatnio mieliśmy właśnie taki przypadek na gwar, chodziło o sprzęgło bo podobno "trzaskało"

> sprzęgło zostało wymienione na nowe mimo tego że ani ja ani mechanik nic nie słyszeliśmy, dla

> pana jednak zmiana biegów odbywała się za głośno. Odbyliśmy 15km jazde próbną, klient

> strasznie zadowolony itp....

> Za dwa dni dzwoni "panie, bo mi dalej puka to sprzęgło"

To nieco inna sytuacja.

Napisano

> To nieco inna sytuacja.

tak, ale tylko pokazuje to że ludzie dość czesto są początkowo z czegoś zadowoleni, jednak po powrocie do domu i kilku dniach ich zdanie się zmienia.

Napisano

> tak, ale tylko pokazuje to że ludzie dość czesto są początkowo z czegoś zadowoleni, jednak po

> powrocie do domu i kilku dniach ich zdanie się zmienia.

To jest odrębna kategoria klientów.

Napisano
  • Autor

> Ten serwis to w Wwie, czy Krk?

Kraków. smile.gif

Napisano
  • Autor

> A sprawdzili fakturę z instrukcją żeby nie "nalać" 5 l oleju do silnika gdzie się mieści 4 l ?

> Bo w moim udało im się zmieścić o 0,7 litra więcej w silniku i o 0,3 l w skrzyni biegów

4.5l jest w instrukcji, tyle ubyło z baniaka i jest równo max na bagnetów. smile.gif Zawsze to sprawdzam po odbiorze zanim jeszcze samochód odpale. wink.gif

Napisano

> oj tylko Ci się tak wydaje, jest ich wiecej niż mniej.

Że marudy są to ja wiem, ale to oddzielna kategoria od omawianych w tym wątku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.