Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz rzundzi...

Featured Replies

Napisano

> i ktoby pomyślał, nie dość, że łopel insignia, to jeszcze silnik turbo, pojemnośc zbiornika ma

> starczać na 630 km... i do tego wlew pod klapką, i do tego jeszcze wszysctko fabryczne:)

> http://gazeo.pl/lpg/pojazdy/osobowe-fabryczne/Kolejny-Opel-na-LPG

> i

> http://gazeo.pl/na-biezaco/wiadomosci/2012/Fiat-Freemont-na-LPG-w-Tour-de-Pologne,wiadomosc,6363.html

> niestety nie umiem tego poprawić, kopjuje tak jak powinno być...

Nie wiem po co się pakowac w takie prowizorki. Jak ma być tanio i dobrze to w obydwu modelach są diesle o mocy ok 200 KM więc spokojnie wystrczy do sprawnego przemieszczania się.

Napisano

> Nie wiem po co się pakowac w takie prowizorki. Jak ma być tanio i dobrze to w obydwu modelach są

> diesle o mocy ok 200 KM więc spokojnie wystrczy do sprawnego przemieszczania się.

Nie wszyscy lubią charakterystykę pracy diesla. Dobrze, że jest dla niego alternatywa.

Napisano

> Jak ma być tanio i dobrze to w obydwu modelach są

> diesle o mocy ok 200 KM więc spokojnie wystrczy do sprawnego przemieszczania się.

Ty sie dobrze czujesz? Porównanie auta z LPG które będzie miało ok 130 KM do diesla o 70 KM silniejszego jest słabe

Tanio to różnica mniej wiecej 20 tyś w Oplu na korzyść benzyny z LPG. Do tego 2.0 CDTI Biturbo Opla w automacie bo ZTCP to nie ma dostępnego manuala, pociągnie mniej wiecej tyle ropy co 1.4 gazu. Widzisz różnicę?

Dynamika jest oczywiście inna ale IMHO 12 sekund do setki wystarcza do sprawnego poruszania sie.

Ja jestem fanem Opli ale potrafię też liczyć i za nic nie chce mi wyjść że 200 KM diesel jest alternatywą dla 1.4 LPG i przyciągnie klientów którzy szukają ekonomicznego sposobu poruszania sie autem klasy Insigni.

Napisano

> Nie wiem po co się pakowac w takie prowizorki. Jak ma być tanio i dobrze to w obydwu modelach są

hehe prowizorki hehe.gif

Skoro producent daje pełną gwarancje na auto z instalacją to chyba prowizorycznie to klient sobie może drzewko zapachowe powiesić

A instalacja raczej będzie założona tak żeby koszty ewentualnych napraw gwarancyjnych nie przekroczyły zysku ze sprzedaży (przynajmniej dla mnie to by było logiczne)

Napisano

> hehe prowizorki

Śmieszne co? biglaugh.gifNajlepiej skrytykować i tyle. facepalm%5B1%5D.gif

W Niemczech Insignia 1.4 z fabrycznym LPG stoi jak wół w cenniku Opla. Na równi z benzyniakami i dieslami. Jest równo 2 tysie euro droższa 1.4 na benzynę . Katalogowo bierze 10 litrów gazu w mieście w porównaniu do 7,5 benzyny. Tak na szybko daje to 16 zł różnicy na 100km. Czyli mniej wiecej po 50-60 kkm zaczynamy jeździć taniej niż na benzynie. Poza tym ta instalka to nie jest jakaś dokładka jak kiedyś robili dealerzy w Polsce tylko normalne pełnowartościowe auto z przygotowanym do gazu silnikiem skierowane do grupy klientów chcących jeździć taniej. Skoro jest na to rynek to trzeba to zagospodarować, sprzedać produkt i na nim zarobić. Niemcy już doć dawno to zauwazyli bo ich dealerzy sami robili tak jak w Polsce i dokładali gaz na własną rekę. Zaraz sie pewnie odezwą mądrale że to dla turasów i polaczków robiących tam na czarno. I co z tego? Pieniądz nie śmierdzi. Skoro jest popyt to warto na nim zarobić. A jak ktoś chce dokładać górę kasy na akcyzy i ina nne Vaty to jego sprawa.

Napisano

> hehe prowizorki

> Skoro producent daje pełną gwarancje na auto z instalacją to chyba prowizorycznie to klient sobie

> może drzewko zapachowe powiesić

> A instalacja raczej będzie założona tak żeby koszty ewentualnych napraw gwarancyjnych nie

> przekroczyły zysku ze sprzedaży (przynajmniej dla mnie to by było logiczne)

Parę miesiący temu w rodzinie odbierali skodę z "fabrycznym" lpg. Nawet nie nalali pół litra gazu, żeby sprawdzić szczelność instalacji. Przy pierwszym takowaniu gaz lał się strumieniami pod samochód, kierowca w panice szukał zaworu na butli, żeby stacji nie wysadzić. W "fabryce" zamontowali instalację, wgrali oprogramowanie i kompletnie nic nie sprawdzili.

A te gwarancje to sobie można wsadzić, służy do wyłudzania kasy przy przeglądach. Przy 15 tkm przebiegu chcieli świece wymieniać grinser006.gif oczywiście drogo bo w tej skodzinie trzeba kolektor zdemontować.

Napisano

> Ty sie dobrze czujesz? Porównanie auta z LPG które będzie miało ok 130 KM do diesla o 70 KM

> silniejszego jest słabe

> Tanio to różnica mniej wiecej 20 tyś w Oplu na korzyść benzyny z LPG. Do tego 2.0 CDTI Biturbo

> Opla w automacie bo ZTCP to nie ma dostępnego manuala, pociągnie mniej wiecej tyle ropy co

> 1.4 gazu. Widzisz różnicę?

> Dynamika jest oczywiście inna ale IMHO 12 sekund do setki wystarcza do sprawnego poruszania sie.

> Ja jestem fanem Opli ale potrafię też liczyć i za nic nie chce mi wyjść że 200 KM diesel jest

> alternatywą dla 1.4 LPG i przyciągnie klientów którzy szukają ekonomicznego sposobu poruszania

> sie autem klasy Insigni.

Dobrze się czuje porównywałem fiata freemonta z v6 280 KM do diesla chyba 180 KM

Napisano

> Nie wszyscy lubią charakterystykę pracy diesla. Dobrze, że jest dla niego alternatywa.

Dobrze, że jest tylko przy samochodach ok 200 KM to nie ma znaczenia. A, żeby nie było pierwszy samochód na gaz miałem w 1997 jak stacje lpg w Wa-wie mozna było policzyć na palcach jednej ręki, teraz mam 3,5 v6 250 KM hondy z lpg, gdyby był wybór to bez zastanowienia zamienił bym ten silnik na jakiegos diesla o mocy 170-180 KM. Po prostu od jakiegos czasu najważniejszy jest dla człowieka święty spokój.

Napisano

> Parę miesiący temu w rodzinie odbierali skodę z "fabrycznym" lpg. Nawet nie nalali pół litra gazu,

> żeby sprawdzić szczelność instalacji. Przy pierwszym takowaniu gaz lał się strumieniami pod

> samochód, kierowca w panice szukał zaworu na butli, żeby stacji nie wysadzić. W "fabryce"

> zamontowali instalację, wgrali oprogramowanie i kompletnie nic nie sprawdzili.

> A te gwarancje to sobie można wsadzić, służy do wyłudzania kasy przy przeglądach. Przy 15 tkm

> przebiegu chcieli świece wymieniać oczywiście drogo bo w tej skodzinie trzeba kolektor

> zdemontować.

Ale to tylko świadczy o jakości serwisu, który ma miano ASO

Ja też mam taki "ulubiony" w tychach co na część czekam już 4 miesiąc grinser006.gif

Ale co to znaczy że gaz to zło? hmm.gif

Najwyżej przy wyborze następnego auta ominę markę ze znaczkiem s na masce skromny.gif

Najwyżej przy wyborze serwisu w którym będę serwisował auto ominę partaczy skromny.gif

Napisano
  • Autor

a dlaczego uważasz, że to prowizorka?

Napisano

> Ale to tylko świadczy o jakości serwisu, który ma miano ASO

> Ja też mam taki "ulubiony" w tychach co na część czekam już 4 miesiąc

> Ale co to znaczy że gaz to zło?

> Najwyżej przy wyborze następnego auta ominę markę ze znaczkiem s na masce

> Najwyżej przy wyborze serwisu w którym będę serwisował auto ominę partaczy

Nie pisałem, że gaz to zło bo przejechałem na gazie pewnie przeszło 0,5 mln km ale teraz mając do wyboru mocną benzynę z gazem i troche słabszy diesel wybieram diesla.

Napisano

> Parę miesiący temu w rodzinie odbierali skodę z "fabrycznym" lpg. Nawet nie nalali pół litra gazu,

> żeby sprawdzić szczelność instalacji. Przy pierwszym takowaniu gaz lał się strumieniami pod

> samochód, kierowca w panice szukał zaworu na butli, żeby stacji nie wysadzić. W "fabryce"

> zamontowali instalację, wgrali oprogramowanie i kompletnie nic nie sprawdzili.

> A te gwarancje to sobie można wsadzić, służy do wyłudzania kasy przy przeglądach. Przy 15 tkm

> przebiegu chcieli świece wymieniać oczywiście drogo bo w tej skodzinie trzeba kolektor

> zdemontować.

I czego to dowodzi? Jak w dieslu spartolą dajmy na to przewód paliwowy i będzie z niego ciekło (co się zdarza) to znaczy że diesle są złe? hehe.gif

Napisano
  • Autor

własnie przecież skoda pcha na rynek oktę z lpg i jakos nie słyszałem,żeby to była prowizorka i to się sypało w jakikolwiek sposób. KAżdy producent, który się pcha w lpg fabryczne najpierw zorbi milion testów, a potem to wystawi do sprzedaży, zeby potemnie musieć co chwilę naprawiać na gwarancji. to nie zakład pana józia w stodole.

Napisano

> a dlaczego uważasz, że to prowizorka?

napisałem parę postów niżej.

Napisano

> samochód na gaz miałem w 1997 jak stacje lpg w Wa-wie mozna było policzyć na palcach jednej

> ręki,

Troche to dziwne, bo w takiej Lomzy wiecej tych stacji w tym okresie juz bylo niz palcow na 1 rece, a co dopiero w Warszawie.

Napisano

> Nie pisałem, że gaz to zło bo przejechałem na gazie pewnie przeszło 0,5 mln km ale teraz mając do

> wyboru mocną benzynę z gazem i troche słabszy diesel wybieram diesla.

Ja bym osobiście wybrał benzyne z LPG. Dam Ci przykład. Miałem Passata 1.9 TDI B5FL 130KM - Po mieście typu Wrocław za 100zł robiłem nim 190-200km.

Teraz mam Scenica II 2.0 16V 136KM - po mieście za 104zł (tyle do pełna mnie kosztuje) robie 300km a auto większe od passata.

Inna sprawa odpadaja koszty takie jak dwumasa, naprawa Turbo wtryski itd.

Dla mnie benzyna + Lpg jest Tańsza opcja od Diesla. Poza tym jak odpalasz auto i stoisz to nie śmierdzi zlosnik.gif

Napisano

> własnie przecież skoda pcha na rynek oktę z lpg i jakos nie słyszałem,żeby to była prowizorka i to

> się sypało w jakikolwiek sposób. KAżdy producent, który się pcha w lpg fabryczne najpierw

> zorbi milion testów, a potem to wystawi do sprzedaży, zeby potemnie musieć co chwilę naprawiać

> na gwarancji. to nie zakład pana józia w stodole.

Akurat w Skodzie to nie jest fabryka, a ASO, wiec powtarzalnosc jakosci montazu zalezy od zdolnosci "magika" co LPG w danym ASO zaklada, a nie od testow w fabryce.

Testy stwierdzily najwyzej, ze to powinno dzialac jak nalezy, a jak kto zamontuje to juz zycie pokazuje.

Napisano

> Dobrze się czuje porównywałem fiata freemonta z v6 280 KM do diesla chyba 180 KM

Pisałeś o obu modelach... Porównanie tylko Fiata zupełnie od czapki. drobne 100KM różnicy , inna akcyza co w polskich warunkach ma znaczenie...

W takiej sytuacji V6 jest z góry skazany na porażkę. Porównaj Insignie.

Napisano

> Ja bym osobiście wybrał benzyne z LPG. Dam Ci przykład. Miałem Passata 1.9 TDI B5FL 130KM - Po

> mieście typu Wrocław za 100zł robiłem nim 190-200km.

> Teraz mam Scenica II 2.0 16V 136KM - po mieście za 104zł (tyle do pełna mnie kosztuje) robie 300km

> a auto większe od passata.

> Inna sprawa odpadaja koszty takie jak dwumasa, naprawa Turbo wtryski itd.

> Dla mnie benzyna + Lpg jest Tańsza opcja od Diesla. Poza tym jak odpalasz auto i stoisz to nie

> śmierdzi

Dla Ciebie koszt jest priorytetem, wiec wtedy LPG nie ma konkurencjiok.gif

Ja np najbardziej cenie swiety spokoj i po przygodach z LPG i dieslem, zdecydowalem sie na benzyne i nic innego juz nie chce grinser006.gif

Napisano

> Pisałeś o obu modelach... Porównanie tylko Fiata zupełnie od czapki. drobne 100KM różnicy , inna

> akcyza co w polskich warunkach ma znaczenie...

> W takiej sytuacji V6 jest z góry skazany na porażkę. Porównaj Insignie.

porównywałem fiata z v6 bo sam mam vana z v6 i lpg, a miałem poprzednie z dieslem i wiem jak to wygląda.

Napisano

> fakt z PL ASO nie mialem doswiadczenia w niedziele

Powtórzę pytanie - uważasz, że ASO ma na stanie opony takie, jakie będziesz potrzebował?

Abstrapenisując od faktu otwarcia bądź nie.

Napisano

> Powtórzę pytanie - uważasz, że ASO ma na stanie opony takie, jakie będziesz potrzebował?

nie musi byl identyczna* wazne aby nie unieruchomic auta

dzis nasze dzialowe volvo zaliczylo gume (nie napriawialne uszkodzenie

) na dojazdowce dojechalismy do ASO gdzie otrzymalismy CALE KOLO o tym samym rozmiarze ale z inna guma. za 7dni mamy podjechac aby wrocic po "swoja" felge i nowa wlasciwa gume

*-nie dotyczy specyficznych aut

Napisano

> Dla Ciebie koszt jest priorytetem, wiec wtedy LPG nie ma konkurencji

> Ja np najbardziej cenie swiety spokoj i po przygodach z LPG i dieslem, zdecydowalem sie na benzyne

> i nic innego juz nie chce

Koszt nie jest priorytetem. Ale ja z drugiej strony mam Omege B od 7 lat w której jest od tych 7 lat instalacja BRC SQ24 i dopiero w zeszłym roku były od nowości wymienione w niej filtry gazu i była regulowana. Tak więc 6 lat bez żadnych nawet najmniejszych usterek. Tak więc jak mam wybór za 100zł zrobić 300Km czy 150 to wybór jest oczywisty. Przynajmniej dla mnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.