Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz rzundzi...

Featured Replies

Napisano

i ktoby pomyślał, nie dość, że łopel insignia, to jeszcze silnik turbo, pojemnośc zbiornika ma starczać na 630 km... i do tego wlew pod klapką, i do tego jeszcze wszysctko fabryczne:)

http://gazeo.pl/lpg/pojazdy/osobowe-fabryczne/Kolejny-Opel-na-LPG

i

http://gazeo.pl/na-biezaco/wiadomosci/2012/Fiat-Freemont-na-LPG-w-Tour-de-Pologne,wiadomosc,6363.html

niestety nie umiem tego poprawić, kopjuje tak jak powinno być...

Napisano

i dobrze ja wlasnie myslalem o tym fiacie ale oczywiscie z lpg 270751858-jezyk.gif i tu taka niespodzianka ,

jest tu dużo ludzi ktorzy sa przeciwnikami tych technologi a jak widac producenci aut sami zachecaja do takich rozwiaza ,

gaz tylko do kuchenek itd. 270751858-jezyk.gif sam mialem kilka aut z lpg i wiem ze odpowiednie dbanie o kondycje auta nie ma wplywu na szybsze zuzycie sie silnika 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a jak widac producenci aut sami

> zachecaja do takich rozwiaza ,

Nie jestem ani przeciwnikiem ani zwolennikiem LPG.

Producenci kiedyś usiłowali sprzedawać samochody, nakręcając koniunkturę przy pomocy ABS, Airbag, gwiazdek NCAP, ESP, EKO itd. teraz wzięli się za LPG bo ludzie chcą jeździć taniej.

Gdyby był popyt na małpy na fotelu pasażera to oferowaliby samochody z małpami.

Nieważne co i jak, byle upchnąć więcej samochodów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie jestem ani przeciwnikiem ani zwolennikiem LPG.

> Producenci kiedyś usiłowali sprzedawać samochody, nakręcając koniunkturę przy pomocy ABS, Airbag,

> gwiazdek NCAP, ESP, EKO itd. teraz wzięli się za LPG bo ludzie chcą jeździć taniej.

> Gdyby był popyt na małpy na fotelu pasażera to oferowaliby samochody z małpami.

> Nieważne co i jak, byle upchnąć więcej samochodów.

> Pozdrawiam BAS

Tak bylo kiedys z dieslami, tu masz bardzo dobra przekladnie jezeli chodzi o ekonomie I ekologie smile.gif I do tego brak ograniczen gwarancyjnyh a w wiekszosci aut z lekkim tylem polepsza sie ich prowadzenie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jestem ani przeciwnikiem ani zwolennikiem LPG.

> Producenci kiedyś usiłowali sprzedawać samochody, nakręcając koniunkturę przy pomocy ABS, Airbag,

> gwiazdek NCAP, ESP, EKO itd. teraz wzięli się za LPG bo ludzie chcą jeździć taniej.

> Gdyby był popyt na małpy na fotelu pasażera to oferowaliby samochody z małpami.

> Nieważne co i jak, byle upchnąć więcej samochodów.

> Pozdrawiam BAS

aha. dobrze, że mi to powiedziałeś, bo nie wiedziałem.

Napisano

No widzisz - czego to się człowiek nie dowie...

Napisano

> aha. dobrze, że mi to powiedziałeś, bo nie wiedziałem.

Zawsze do usług. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

39-44l brutto pojemności butli... to szykuje się konkretny zasięg na LPG, w porywach sięgający ~200km hehe.gif

Napisano

> 39-44l brutto pojemności butli... to szykuje się konkretny zasięg na LPG, w porywach sięgający

> ~200km

dla jazdy w miescie spokojnie styka mi to starczy na tydzien w trasie bez problemu 400 km na tym zrobisz

Napisano

> dla jazdy w miescie spokojnie styka mi to starczy na tydzien w trasie bez problemu 400 km na tym

> zrobisz

lipa na maksa. bo w oplu z gazem nie możesz wziąć pakietu Infiniti -> subwoofera w bagazniku - dyskwalifikacja. do tego tylko zestaw naprawczy koła smile.gif

Napisano

> gaz tylko do kuchenek itd. sam mialem kilka aut z lpg i wiem ze odpowiednie dbanie o kondycje

> auta nie ma wplywu na szybsze zuzycie sie silnika

powiedz to tym którym powypalały się zawory grinser006.gif

nawet w tych fabrycznych - np kia ceed oferowana za zach. granicą icon_rolleyes.gif

Napisano

> 39-44l brutto pojemności butli... to szykuje się konkretny zasięg na LPG, w porywach sięgający

> ~200km

coś mała ta butla, tyle to ja mam w miejscu dojazdówki w c-max'ie hmm.gif

39L daje zasięg od 350km (miasto) do 450km (spokojna trasa)

insignia ma pełne koło zapasowe ? bo jeśli tak to powinno wejść coś koło 50L (tyle ma brat w 406)

Napisano

> powiedz to tym którym powypalały się zawory

> nawet w tych fabrycznych - np kia ceed oferowana za zach. granicą

ale brali to na siebie , teraz juz sie nauczyli i nie ma problemu , kwestia odpowiedniej insatlacji i dbania o nia

Napisano

> ale brali to na siebie , teraz juz sie nauczyli i nie ma problemu , kwestia odpowiedniej insatlacji

> i dbania o nia

tzn czego się nauczyli ? bo nie śledziłem tematu, wiem że próbowali ratować sytuację lubrą grinser006.gif

trzeba przyjąć że są silniki które gorzej znoszą LPG i wtedy choćby nie wiem jak dbał to i tak będą probelmy szybciej niż na noPB

takim silnikiem jest podobno mój w c-max'ie, o ile na noPB zaworów się nie dotyka, tak na LPG trzeba się liczyć z ew regulacją i kontrolować co 50-60kkm

Napisano

> powiedz to tym którym powypalały się zawory

Jak sie dba to sie ma. Jak sie olewa albo sępi na serwis to sie wyda na remont...

Pisze z własnego doświadczenia i 150 tyś na LPG

Napisano

> nie ma wplywu na szybsze zuzycie sie silnika

Ale tu nie o zuzycie chodzi, tylko o awaryjnosc samej instalacji - to kolejne ustrojstwo, ktore moze sie popsuc oslabiony.gif

Napisano

> Jak sie dba to sie ma. Jak sie olewa albo sępi na serwis to sie wyda na remont...

> Pisze z własnego doświadczenia i 150 tyś na LPG

widzisz, zrobiłem 240kkm astrą na lpg, teraz już ponad 70kkm fordem z podpisu, więc jakieś doświadczenie mam hmm.gif

powiedz mi jak mam np dbać o zawory w fordzie żeby się nie wypaliły, bo może o czymś nie wiem hmm.gif

tylko konkrety a nie frazesy typu dobra instalka, dobrze zestrojona itp wink.gif

Napisano

> Ale tu nie o zuzycie chodzi, tylko o awaryjnosc samej instalacji - to kolejne ustrojstwo, ktore

> moze sie popsuc

W ten sposób podchodząc to zostają wycieczki piesze... zlosnik.gif

Napisano

> Ale tu nie o zuzycie chodzi, tylko o awaryjnosc samej instalacji - to kolejne ustrojstwo, ktore

> moze sie popsuc

to przełączasz na noPB i jedziesz dalej hmm.gif

chyba nie cząsto się zdarza że instalacja unieruchomi auto

owszem bywa że nie chce jechać na LPG, że ciężko odpalał, że zapalił się czek ... ale wtedy zawsze można przełączyć na noPB i dojechać do domu

za to miałem sytuacje odwrotną, padła pompa paliwa, przełączyłem na LPG i pojechałem do domu smile.gif

Napisano

> dla jazdy w miescie spokojnie styka mi to starczy na tydzien w trasie bez problemu 400 km na tym

> zrobisz

żeby zrobić 400 km przy butli która netto gazu przyjmie 35-38l spalanie tego auta musiałoby być poniżej 10l/100km - nierealne przy tej masie i pojemności silnika.

Realny zasięg to 200-300km. Jak ktoś mało jeździ to zaakceptuje taki zasięg (ale wtedy pojawia się pytanie po co komuś taka wielka landara), inni z uśmiechem potraktują ten istotny aspekt...

Napisano

> trzeba przyjąć że są silniki które gorzej znoszą LPG i wtedy choćby nie wiem jak dbał to i tak będą

> probelmy szybciej niż na noPB

> takim silnikiem jest podobno mój w c-max'ie, o ile na noPB zaworów się nie dotyka, tak na LPG

> trzeba się liczyć z ew regulacją i kontrolować co 50-60kkm

I tu jest sobaka zakopana. Kontrola luzu i regulacja sprawę załatwia. Lubryfikacja to jest może dobra ale w różnych wyrobach gumowych a nie w LPG. Nie pomoże nawet lana litrami jeśli luz będzie za mały

btw

Poprawiona Linka na Opla Insignia

Oferta wydaje się być sensowna dla kogoś kto szuka duzego ale oszczędnego auta rodzinnego i akceptuje że auto do setki buja sie w 12 sekund.

Silnik ma samoregulacje luzu zaworowego i wzmacniane zawory wiec LPG mu nie zaszkodzi.

Napisano

...i bardzo dobrze ok.gif

Jeszcze czas, żeby ktoś zajął się kretyńskimi przepisami nakazującymi właścicielom nowych aut z fabryczną instalacją LPG stawiać się na przeglądzie co rok (podczas gdy auta zasilane benzyną/ON raz na 3/2 lata)

Napisano

> żeby zrobić 400 km przy butli która netto gazu przyjmie 35-38l spalanie tego auta musiałoby być

> poniżej 10l/100km - nierealne przy tej masie i pojemności silnika.

> Realny zasięg to 200-300km. Jak ktoś mało jeździ to zaakceptuje taki zasięg (ale wtedy pojawia się

> pytanie po co komuś taka wielka landara), inni z uśmiechem potraktują ten istotny aspekt...

w art piszą co innego

Quote:

Montowany w miejscu koła zapasowego toroidalny zbiornik gazu o wymiarach (średnica x wysokość) 630 x 220 mm ma pojemność geometryczną 60 l. Biorąc pod uwagę 80% stopień napełnienia samochodowych zbiorników gazowych użytkownik ma do dyspozycji 48 l paliwa, które pozwalają na przejechanie ponad 630 km (przy średnim zużyciu LPG 7,6 l/ 100 km)

czyli tak jak pisałem, zbiornik pod 50L, a spalanie nawet gdy policzy się 12L to daje 400km, IMO OK (mam podobnie i nie jest to jakoś bardzo uciążliwe)

na trasie chyba zejdzie do tych 9-10L, co daje już zasięg pod 500km ok.gif

Napisano

> powiedz mi jak mam np dbać o zawory w fordzie żeby się nie wypaliły, bo może o czymś nie wiem

Powiem i jak robi mój brat w Mondeo mkIII 2.0. Kontrola luzu co 30 tyś. Robi to sam. Jak coś jest poza normą lub zaraz ma ją przekroczyć to wymiana szklanki. Auto przejechało na gazie ponad 150 tyś jak je ostatnio widzialem i w tym czasie miał tylko wymienione szklanki wydechowe.

Kolejny przykład tym razem z Opla. Silniki Z16XEP i Z16XER też są słabe do gazu. A znam Astrę III 1.6 z 2005 która mimo coś ponad 200 tyś zrobionych na gazie dalej żyje na fabrycznych zaworach. Ale kontrola luzu co 30 tyś a szklanki były już 2 razy zmienione.

Pytanie mam tylko ilu użytkowników tak robi a nie przyjmuje za świetość to co jest w książce serwisowej a później klnie że gaz to zło bo trzeba wydać na remont głowicy.

Napisano

> w art piszą co innego

> Quote:

> Montowany w miejscu koła zapasowego toroidalny zbiornik gazu o wymiarach (średnica x wysokość) 630

> x 220 mm ma pojemność geometryczną 60 l. Biorąc pod uwagę 80% stopień napełnienia

> samochodowych zbiorników gazowych użytkownik ma do dyspozycji 48 l paliwa, które pozwalają na

> przejechanie ponad 630 km (przy średnim zużyciu LPG 7,6 l/ 100 km)

> czyli tak jak pisałem, zbiornik pod 50L, a spalanie nawet gdy policzy się 12L to daje 400km, IMO OK

> (mam podobnie i nie jest to jakoś bardzo uciążliwe)

> na trasie chyba zejdzie do tych 9-10L, co daje już zasięg pod 500km

W tym artykule:

KLIK - Freemont

jest napisane:

Quote:

Cała instalacja jest zasilana ze zbiornika zamontowanego pod samochodem, w miejscu gdzie znajduje się dostępne za dopłatą (350 zł) koło zapasowe (standardowo samochód ma zestaw do naprawy ogumienia). Zastosowano toroidalny zbiornik LPG (średnica 600 mm, wysokość 190 mm) o pojemności geometrycznej w zależności od zastosowanej wersji 39 lub 44 l.

i do tego nawiązywałem... 20.GIF

Napisano

> żeby zrobić 400 km przy butli która netto gazu przyjmie 35-38l spalanie tego auta musiałoby być

> poniżej 10l/100km - nierealne przy tej masie i pojemności silnika.

> Realny zasięg to 200-300km. Jak ktoś mało jeździ to zaakceptuje taki zasięg (ale wtedy pojawia się

> pytanie po co komuś taka wielka landara), inni z uśmiechem potraktują ten istotny aspekt...

w miescie mozesz liczyc na 16 litrow do 18 w trasie 8-12 zalezy od stylu jazdy , wiesz rodzine trzeba przemiescic z punktu a do b jaka jest odleglosc miedzy nimi mniej znaczace , 2 dzieci + rowery , wozek , troche miejsca zajmuja i przy tym wygodnie podrozujesz , moze i zmiescisz sie w mniejsze auto ale podroz nie do konaca wygodna

Napisano

> Powiem i jak robi mój brat w Mondeo mkIII 2.0. Kontrola luzu co 30 tyś. Robi to sam. Jak coś jest

> poza normą lub zaraz ma ją przekroczyć to wymiana szklanki. Auto przejechało na gazie ponad

> 150 tyś jak je ostatnio widzialem i w tym czasie miał tylko wymienione szklanki wydechowe.

widzisz, czyli jednak wymienia się coś, co normalnie nie rusza się do remontu - 300-400kkm

a odniosłem się do stwierdzenia

"odpowiednie dbanie o kondycje auta nie ma wplywu na szybsze zuzycie sie silnika"

a w tym silniku nie da się tak dbać, żeby to zużycie nie było szybsze hmm.gif

weź pod uwagę że taka kontrola luzów to koszt - 200zł (sama uszczelka kosztuje 100zł - pod pokrywę)

regulacja, to już koszt jest kilkukrotnie wyższy, bo jedna szklanka to ok 70zł, liczmy 4szt i mamy koszt samych części ok 400zł

Napisano

> ...i bardzo dobrze

> Jeszcze czas, żeby ktoś zajął się kretyńskimi przepisami nakazującymi właścicielom nowych aut z

> fabryczną instalacją LPG stawiać się na przeglądzie co rok (podczas gdy auta zasilane

> benzyną/ON raz na 3/2 lata)

To jest to

5 letnie auto bez gazu będzie miało 2 przeglądy... a podobne napędzane gazem będzie już po 5 icon_rolleyes.gif

Ciekawe czy chodzi tylko o sprawdzenie szczelności układu i jakości spalin... czy może nasz mądry ustawodawca stwierdził że w aucie z gazem zawieszenie się bardziej zużywa

spineyes.gif

bo wiadomo jak jest... gaz to zło hehe.gif i nawet zawieszenie zużywa alien.gif

Napisano

> i do tego nawiązywałem...

ok.gif

tu faktycznie trochę kicha, biorąc pod uwagę że taki silnik w mieście łyknie i 20L grinser006.gif

a np to co mnie "boli" to jazda z przyczepką w trasie, wtedy spalanie oscyluje "jak w mieście" czyli zasięg w trasie, zwłaszcza za granicą robi się malutki frown.gif

powinien mieć z 70L, zwłaszcza że przy takim fabrycznym montażu mogli coś pokombinować ze zbiornikiem paliwa,

dać mniejszy kosztem większego zbiornika LPG, tak jak w autach z CNG

Napisano

> weź pod uwagę że taka kontrola luzów to koszt - 200zł (sama uszczelka kosztuje 100zł - pod pokrywę)

ZTCW to za kontrolę płaci sie ok 80-100 zł. Nie mówię o ASO ale kto by kilkuletnie auto z dużym przebiegiem serwisował w ASO. Jak pisałem brat sobie sam kontroluje wiec temat odpada. Fabryczną uszczelkę w 2.0 wymnienił profilaktycznie chyba po 3 kontroli.

> regulacja, to już koszt jest kilkukrotnie wyższy, bo jedna szklanka to ok 70zł, liczmy 4szt i mamy

> koszt samych części ok 400zł

Zgoda. To oczywiście podnosi koszty jazdy na LPG jednak mimo to zakładając że auto zrobi ze 150-200 tys to wynikłe z tego oszczędności z duuuużą nawiązką pokryją koszty montazu instalacji i "szczególnej" opieki nad silnikiem. Dla mnie wniosek jest prosty. Świadome użytkowanie auta z LPG wynagrodzi po dystrybutorem związane z tym niedogodności i pozwala uniknąć poważnych awarii jak wypalenie zaworu.

Napisano

> ZTCW to za kontrolę płaci sie ok 80-100 zł. Nie mówię o ASO ale kto by kilkuletnie auto z dużym

> przebiegiem serwisował w ASO. Jak pisałem brat sobie sam kontroluje wiec temat odpada.

> Fabryczną uszczelkę w 2.0 wymnienił profilaktycznie chyba po 3 kontroli.

robocizna to sie zgadza, ok 80zł

uszczelka, to są różne szkoły, mnie raz też nie wymieniali, a teraz mechanik powiedział że musi zmienić i 100zł poszło grinser006.gif

> Zgoda. To oczywiście podnosi koszty jazdy na LPG jednak mimo to zakładając że auto zrobi ze 150-200

> tys to wynikłe z tego oszczędności z duuuużą nawiązką pokryją koszty montazu instalacji i

> "szczególnej" opieki nad silnikiem. Dla mnie wniosek jest prosty. Świadome użytkowanie auta z

> LPG wynagrodzi po dystrybutorem związane z tym niedogodności i pozwala uniknąć poważnych

> awarii jak wypalenie zaworu.

ok.gif to wszystko sie zgadza, ja to nawet wkalkulowałem regulacje po 100kkm przy obliczaniu kosztów

niemniej nie można powiedzieć że dbanie o auto coś tu zmieni,

a gaz niestety powoduje szybsze wypalanie zaworów = dodatkowa czynność

owszem są auta które na LPG nie wymagają żadnych dodatkowych zabiegów - np astra którą miałem,

ale są i takie w których dochodzą dodatkowe "czynności serwisowe*", choćby nie wiem jak dbać

* właściwie jest to naprawa hmm.gif

Napisano

> ale są i takie w których dochodzą dodatkowe "czynności serwisowe*", choćby nie wiem jak dbać

> * właściwie jest to naprawa

Tu sie nie zgadzam. Naprawa jest jak sie coś spsuje. Wypalisz zawór to naprawiasz głowicę i płacisz kilka razy wiecej niż za czynność serwisową w postaci kontroli czy regulacji luzu. To tak jak z rozrządem. Wymienia sie w ramach okresowych czynności serwisowych a naprawia gdy tych czynności nie dokonano i sie pasek urwie. Jako :kara.gif są koszty x razy wieksze

Napisano

> Tu sie nie zgadzam. Naprawa jest jak sie coś spsuje. Wypalisz zawór to naprawiasz głowicę i płacisz

> kilka razy wiecej niż za czynność serwisową w postaci kontroli czy regulacji luzu. To tak jak

> z rozrządem. Wymienia sie w ramach okresowych czynności serwisowych a naprawia gdy tych

> czynności nie dokonano i sie pasek urwie. Jako : są koszty x razy wieksze

ale ta "czynność serwisowa" wynika tylko i wyłącznie z używania innego paliwa - LPG

i o tym cały czas piszę smile.gif

jeździsz na noPB nie masz tego problemu ok.gif

Napisano

> bo wiadomo jak jest... gaz to zło i nawet zawieszenie zużywa

nie, żebym twierdził, że gaz to zło... ale:

na logikę - zawieszenie się zużywa bardziej w aucie z IG niż bez.

po pierwsze dlatego, że auto jest cięższe o ciężar IG w aucie.

po drugie dlatego, że auto z IG potencjalnie jeździ więcej niż auto bez IG, więc bardziej się zużywa zlosnik.gif

Napisano

> jeździsz na noPB nie masz tego problemu

Nie wiem jak w C-Maxie ale w Astrze masz ten problem bo czyność serwisowa polegająca na kontroli i ewentualnej wymianie szklanek zaworowych jest przewidziana co150 tyś kkm. LPG tylko skraca ten okres

Napisano

> Nie wiem jak w C-Maxie ale w Astrze masz ten problem bo czyność serwisowa polegająca na kontroli i

> ewentualnej wymianie szklanek zaworowych jest przewidziana co150 tyś kkm. LPG tylko skraca ten

> okres

w astrze miałem "dożywotnio" - eFka z 14NZ grinser006.gif

w fordzie jest niby też po 150kkm kontrola (na noPB) w praktyce mało kto to robi i auta jeżdżą do remontu silnika - 300-400kkm hmm.gif

przy gazie kontrola zalecana jest co 60kkm, a regulacja niewiem.gif - u mnie po 70kkm na LPG (120kkm total) luzy są "książkowe" ok.gif

Napisano

> nie, żebym twierdził, że gaz to zło... ale:

> na logikę - zawieszenie się zużywa bardziej w aucie z IG niż bez.

> po pierwsze dlatego, że auto jest cięższe o ciężar IG w aucie.

> po drugie dlatego, że auto z IG potencjalnie jeździ więcej niż auto bez IG, więc bardziej się

> zużywa

Nie żebym polemizował, ale o ile kg jest auto cięższe?

Biorąc pod uwagę że w baku przeważnie wozi się połowę paliwa (a bak ma 50 litrów) i brak koła zapasowego (kolejne kilka kg mniej) to na moje porównywanie wagi to tak jak wożenie 1 średnio utuczonej osoby lub dziecka

A auto przystosowane do wożenia 5.....

Nie wiem też jak to się przekłada na np drążki kierownicze / sworznie wahacza ... ale teoria o wadze śmiała grinser006.gif

Ja swoim na gazie robie ok 25tys / rok

Ojciec na ON ok 30tys / rok

Jeden z użytkowników to jeździ po polsce chwalił się że robi służbowo benzyniakiem 70tys / rok

Więc teoria że auto z gazem wiecznie w trasie tak samo trafiona jak stwierdzenie że każdy blondyn to pederasta a każdy turek robi kebaba alien.gif

Na moje przepisy o corocznym przeglądzie nowych aut z instalacją są niedopasowane do obecnych realiów i wywodzą się z innej epoki alien.gif

Napisano

Faktem jest, że niektórym autkom lubi tyłek siadać (sprężyny...) jak się jeździ z pełnym bakiem LPG+benzyna. Bo to obciążenie jest cały czas. Z pasażerami z tyłu nie jeździ się tak często.

Napisano
  • Autor

> lipa na maksa. bo w oplu z gazem nie możesz wziąć pakietu Infiniti -> subwoofera w bagazniku -

> dyskwalifikacja. do tego tylko zestaw naprawczy koła

no tak. faktycznie. lepiej bulić za bene i mieć subwoofera niz pałcić mniej za przejazdy i się be. z niego obyć. ludziom się nie dogodzi... jestem na 100% przekonany, że 99% kupujący wol gaz w tym aucie niż subwoofera.

Napisano
  • Autor

> w art piszą co innego

> Quote:

> Montowany w miejscu koła zapasowego toroidalny zbiornik gazu o wymiarach (średnica x wysokość) 630

> x 220 mm ma pojemność geometryczną 60 l. Biorąc pod uwagę 80% stopień napełnienia

> samochodowych zbiorników gazowych użytkownik ma do dyspozycji 48 l paliwa, które pozwalają na

> przejechanie ponad 630 km (przy średnim zużyciu LPG 7,6 l/ 100 km)

> czyli tak jak pisałem, zbiornik pod 50L, a spalanie nawet gdy policzy się 12L to daje 400km, IMO OK

> (mam podobnie i nie jest to jakoś bardzo uciążliwe)

> na trasie chyba zejdzie do tych 9-10L, co daje już zasięg pod 500km

ja ma w swoim c4 tak samo. do 500 km w trasie na butli robie, gdzie wchodzi gazu ok. 45 l.

Napisano

> no tak. faktycznie. lepiej bulić za bene i mieć subwoofera niz pałcić mniej za przejazdy i się be.

> z niego obyć. ludziom się nie dogodzi... jestem na 100% przekonany, że 99% kupujący wol gaz w

> tym aucie niż subwoofera.

omg Ty tak zawsze na poważnie? troche folgujesz sobie z tymi %, bo jakos po statystykach sprzedazy nie widac tych 99% wybierających fabryczne LPG.

wlasnie bede zamawiał w ciągu miesiąca astre ST (jestem w trakcie negocjacji rabatu, wersja już wybrana) - stąd wiem jakie wykluczenia są przy zamawianiu instalacji... i nawet mi do głowy nie przyszło żeby pakować tam paliwo do kuchenek...

Napisano

> nie, żebym twierdził, że gaz to zło... ale:

> na logikę - zawieszenie się zużywa bardziej w aucie z IG niż bez.

> po pierwsze dlatego, że auto jest cięższe o ciężar IG w aucie.

Butla w zależności od pojemności waży od 20 do 30 kilogramów. W takim razie na logikę zawieszenie szybciej się zużywa u grubasów... hehe.gif

> po drugie dlatego, że auto z IG potencjalnie jeździ więcej niż auto bez IG, więc bardziej się

> zużywa

A może to tylko kwestia dróg po których się jeździ...

Napisano

> ~200km

kpisz sobie? taki zbiornik spokojnie starcza na 400km

Napisano

> no tak. faktycznie. lepiej bulić za bene i mieć subwoofera niz pałcić mniej za przejazdy i się be.

> z niego obyć. ludziom się nie dogodzi... jestem na 100% przekonany, że 99% kupujący wol gaz w

lepiej miec umc umc aniżeli wiecej w portfelu zlosnik.gif

Napisano

> tu faktycznie trochę kicha, biorąc pod uwagę że taki silnik w mieście łyknie i 20L

> a np to co mnie "boli" to jazda z przyczepką w trasie, wtedy spalanie oscyluje "jak w mieście"

> czyli zasięg w trasie, zwłaszcza za granicą robi się malutki

> powinien mieć z 70L, zwłaszcza że przy takim fabrycznym montażu mogli coś pokombinować ze

> zbiornikiem paliwa,

> dać mniejszy kosztem większego zbiornika LPG, tak jak w autach z CNG

Ten "fabryczny montaż", to - jakże często - kanciapka przy taśmie montażowej, gdzie pan Czakram rzeźbi swoje gazociągi.

Tak więc...

Napisano

Nooo.

A to co oszczędzisz na "benie" wydasz na lawetę i hotel, jak rozprujesz oponę...

Śprajem to se możesz załatać...

Wiesz co...

Napisano

> Nooo.

> A to co oszczędzisz na "benie" wydasz na lawetę i hotel, jak rozprujesz oponę...

> Śprajem to se możesz załatać...

> Wiesz co...

A Ty tak powaznie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.